Список на ѕвезди во соѕвездието Маса

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Маса, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Men α 43834 29271 06ч 10м &1000000000000142000000014,20с −74° 45′ &1000000000000009100000009,1″ 5,08 5,05 33 G5V
γ Men γ 37763 25918 05ч 31м &1000000000000526600000052,66с −76° 20′ &1000000000000030000000030,0″ 5,18 2,73 101 K4III двоѕвезда
β Men β 33285 23467 05ч 02м &1000000000000430000000043,00с −71° 18′ &1000000000000051600000051,6″ 5,30 −1,17 642 G8III
θ Men θ 54239 33384 06ч 56м &1000000000000344800000034,48с −79° 25′ &1000000000000012700000012,7″ 5,45 0,26 356 B9.5V
κ Men κ 40953 27566 05ч 50м &1000000000000168000000016,80с −79° 21′ &1000000000000041500000041,5″ 5,46 0,87 270 B9.5V
η Men η 32440 22871 04ч 55м &1000000000000111400000011,14с −74° 56′ &1000000000000013200000013,2″ 5,47 −1,23 712 K6III претпоставена променлива
μ Men μ 30612 21949 04ч 43м &1000000000000039500000003,95с −70° 55′ &1000000000000052000000052,0″ 5,53 −0,32 483 B9IV
ε Men ε 60816 36039 07ч 25м &1000000000000381900000038,19с −79° 05′ &1000000000000039100000039,1″ 5,54 −0,24 466 K2/K3III
ζ Men ζ 50506 31897 06ч 40м &1000000000000029100000002,91с −80° 48′ &1000000000000049400000049,4″ 5,61 0,14 404 A5III
π Men π 39091 26394 05ч 37м &1000000000000087900000008,79с −80° 28′ &1000000000000018000000018,0″ 5,65 4,35 59 G3IV има две планети (b и c)
δ Men δ 28525 20049 04ч 17м &1000000000000591800000059,18с −80° 12′ &1000000000000051100000051,1″ 5,67 0,19 408 K2/K3III+.. двоѕвезда
HD 22676 22676 16290 03ч 29м &1000000000000589300000058,93с −78° 21′ &1000000000000006400000006,4″ 5,68 0,81 307 G8III
ν Men ν 29116 20297 04ч 20м &1000000000000580300000058,03с −81° 34′ &1000000000000048800000048,8″ 5,78 2,13 175 F0/F2III
WX Men WX 37993 26169 05ч 34м &1000000000000447800000044,78с −73° 44′ &1000000000000028900000028,9″ 5,79 −1,74 1045 M2/M3III полуправилна променлива, ΔV = 0,15св
ξ Men ξ 34172 23148 04ч 58м &1000000000000509900000050,99с −82° 28′ &1000000000000013900000013,9″ 5,84 0,69 349 G8III променлива ѕвезда, ΔV = 0,005св, P = 148,14815 д
ι Men ι 38602 26264 05ч 35м &1000000000000361300000036,13с −78° 49′ &1000000000000015200000015,2″ 6,04 −0,90 795 B8III вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 6,00св, Vнајм = 6,05св, P = 5,288 д
HD 30479 30479 21611 04ч 38м &1000000000000217400000021,74с −77° 39′ &1000000000000021500000021,5″ 6,05 −0,46 655 K2III
TZ Men TZ 39780 25776 05ч 30м &1000000000000139300000013,93с −84° 47′ &1000000000000006800000006,8″ 6,18 1,03 349 A1III + B9V: алголска променлива, Vнајг = 6,19св, Vнајм = 6,87св, P = 8,56898 д
HD 33875 33875 23737 05ч 06м &1000000000000092600000009,26с −73° 02′ &1000000000000016200000016,2″ 6,26 0,69 423 A0V
HD 31975 31975 22717 04ч 53м &1000000000000057300000005,73с −72° 24′ &1000000000000030000000030,0″ 6,28 3,72 106 F8V
HD 23474 23474 16827 03ч 36м &1000000000000301800000030,18с −78° 19′ &1000000000000023100000023,1″ 6,29 −0,65 795 K2III
HD 33519 33519 23251 05ч 00м &1000000000000132900000013,29с −78° 18′ &1000000000000000000000000,0″ 6,29 −1,30 1072 K5/M0III оптичка двојка
HD 35184 35184 24507 05ч 15м &1000000000000248800000024,88с −73° 35′ &1000000000000018600000018,6″ 6,49 1,28 359 A6V
λ Men λ 39810 27369 05ч 47м &1000000000000481500000048,15с −72° 42′ &1000000000000008300000008,3″ 6,54 1,17 386 K0III
HD 38283 38283 26380 05ч 37м &1000000000000000200000002с −73° 41′ &1000000000000005800000058″ 6,70 123 F9.5V Бубуп,[1] има планета (b)
YY Men YY 32918 23106 04ч 58м &1000000000000179400000017,94с −75° 16′ &1000000000000038000000038,0″ 8,05 942 K2III FK Com-променлива, Vнајг = 7,91св, Vнајм = 8,40св, P = 9,603 д
HD 39194 39194 27080 05ч 44м &1000000000000003200000032с −70° 08′ &1000000000000003700000037″ 8,08 84 K0V има три планети (b, c и d)
UX Men UX 37513 25760 05ч 30м &1000000000000031800000003,18с −76° 14′ &1000000000000055400000055,4″ 8,24 332 F8V алголска променлива, ΔV = 0,380св, P = 8,287 д
TY Men TY 37909 25472 05ч 26м &1000000000000497300000049,73с −81° 35′ &1000000000000007200000007,2″ 8,26 569 A3/A4V W UMa-променлива, Vнајг = 8,08св, Vнајм = 8,56св, P = 0,46166701 д
HD 42936 42936 28941 06ч 06м &1000000000000030000000030,0с −72° 30′ &1000000000000004600000046″ 9,1 159 KOIV има планета (b)
R71 269006 23428 05ч 02м &1000000000000073900000007,39с −71° 20′ &1000000000000131100000013,11″ 10,55 160000 OB во ГМО, сјајна сина променлива
HDE 268835 268835 22989 04ч 56м &1000000000000470800000047,08с −69° 50′ &1000000000000247900000024,79″ 10,66 160000 B8Ie во ГМО; син хиперџин
TU Men TU 04ч 41м &1000000000000407000000040,70с −76° 36′ &1000000000000045800000045,8″ 11,6 SU UMa-променлива, Vнајг = 11,6св, Vнајм = 18,5св, P = 0,1172 д
HV 2257 04ч 58м &1000000000000108000000010,80с −69° 56′ &1000000000000059000000059,0″ 12,50 160000 K5-M3 во ГМО, кефеида
AH Men AH 06ч 11м &1000000000000439500000043,95с −81° 49′ &1000000000000022700000022,7″ 13,15 нововидна ѕвезда, Vнајг = 13,15св, Vнајм = 13,9св, P = 0,12721 д
W Men W 05ч 26м &1000000000000245200000024,52с −71° 11′ &1000000000000011800000011,8″ 13,8 160000 F8:Iab:p во ГМО; R CrB-променлива
RX J0513,9-6952 05ч 13м &1000000000000508100000050,81с −69° 51′ &1000000000000046700000046,7″ 17 160000 Ss во ГМО, рендгенска двојка
LMC X-2 05ч 20м &1000000000000280400000028,04с −71° 57′ &1000000000000053300000053,3″ 18,0 160000 во ГМО, нискомасена рендгенска двојка
MACHO-LMC-5 05ч 16м &1000000000000041100000041,1с −70° 29′ &1000000000000001800000018″ 21,15 160000 извор од ГМО со искривување со микролеќа од црвено џуџе
CAL-87 05ч 46м &1000000000000463900000046,39с −71° 08′ &1000000000000053900000053,9″ 160000 во ГМО, рендгенска двојка
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Australia“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 30 декември 2019.

Извори[уреди | уреди извор]