Список на ѕвезди во соѕвездието Телескоп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Телескоп, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Tel α 169467 90422 18ч 26м &1000000000000584300000058,43с −45° 58′ &1000000000000006000000006,0″ 3.49 −0.93 249 B3IV
ζ Tel ζ 169767 90568 18ч 28м &1000000000000497400000049,74с −49° 04′ &1000000000000012100000012,1″ 4.10 1.14 127 G8/K0III
ε Tel ε 166063 89112 18ч 11м &1000000000000137800000013,78с −45° 57′ &1000000000000015600000015,6″ 4.52 −0.97 409 G5III
λ Tel λ 175510 93148 18ч 58м &1000000000000277600000027,76с −52° 56′ &1000000000000019000000019,0″ 4.85 −1.21 531 A0V
ι Tel ι 184127 96341 19ч 35м &1000000000000129900000012,99с −48° 05′ &1000000000000056800000056,8″ 4.88 −0.55 398 G9III
δ1 Tel δ1 170465 90830 18ч 31м &1000000000000454400000045,44с −45° 54′ &1000000000000053100000053,1″ 4.92 −2.02 795 B6IV
ξ Tel ξ 190421 99120 20ч 07м &1000000000000231700000023,17с −52° 52′ &1000000000000050900000050,9″ 4.93 −3.00 1254 M1II неправилно променлива
η Tel η 181296 95261 19ч 22м &1000000000000511800000051,18с −54° 25′ &1000000000000025400000025,4″ 5.03 1.64 155 A0Vn
δ2 Tel δ2 170523 90853 18ч 32м &1000000000000019400000001,94с −45° 45′ &1000000000000026500000026,5″ 5.07 −2.60 1116 B3III
ρ Tel ρ 177171 93815 19ч 06м &1000000000000199200000019,92с −52° 20′ &1000000000000026300000026,3″ 5.17 1.57 171 F7V
κ Tel κ 174295 92646 18ч 52м &1000000000000396100000039,61с −52° 06′ &1000000000000025700000025,7″ 5.18 0.41 293 G8/K0III
ν Tel ν 186543 97421 19ч 48м &1000000000000011000000001,10с −56° 21′ &1000000000000044200000044,2″ 5.33 1.75 170 A9Vn
167128 89605 18ч 17м &1000000000000075400000007,54с −56° 01′ &1000000000000024000000024,0″ 5.36 −1.43 743 B3IIIpe
179886 94712 19ч 16м &1000000000000217400000021,74с −45° 27′ &1000000000000057800000057,8″ 5.38 −0.69 534 K3III
169405 90414 18ч 26м &1000000000000540100000054,01с −48° 07′ &1000000000000001600000001,6″ 5.44 −0.61 529 K0/K1III+..
174387 92630 18ч 52м &1000000000000272100000027,21с −46° 35′ &1000000000000042400000042,4″ 5.51 −1.83 956 M0III
183806 96178 19ч 33м &1000000000000216300000021,63с −45° 16′ &1000000000000018100000018,1″ 5.59 −0.04 436 A0p
191829 99747 20ч 14м &1000000000000190100000019,01с −52° 26′ &1000000000000044300000044,3″ 5.65 −1.59 916 K4III
170069 90662 18ч 29м &1000000000000559200000055,92с −47° 13′ &1000000000000013800000013,8″ 5.69 −0.61 594 K2III
182509 95690 19ч 27м &1000000000000481200000048,12с −54° 19′ &1000000000000031100000031,1″ 5.70 −0.55 579 K4III
183552 96141 19ч 32м &1000000000000537900000053,79с −53° 11′ &1000000000000008200000008,2″ 5.76 0.29 405 Am
187420 97816 19ч 52м &1000000000000377000000037,70с −54° 58′ &1000000000000015700000015,7″ 5.76 0.58 354 G8/K0III
173791 92367 18ч 49м &1000000000000272800000027,28с −45° 48′ &1000000000000036900000036,9″ 5.80 0.20 430 G6IV
171819 91461 18ч 39м &1000000000000142700000014,27с −47° 54′ &1000000000000035300000035,3″ 5.84 0.82 329 A3V
187086 97598 19ч 50м &1000000000000140500000014,05с −47° 33′ &1000000000000026500000026,5″ 5.91 −1.76 1116 M1III
176664 93624 19ч 03м &1000000000000575200000057,52с −51° 01′ &1000000000000005700000005,7″ 5.93 1.17 292 K0/K1III
177406 93862 19ч 06м &1000000000000556000000055,60с −48° 17′ &1000000000000056800000056,8″ 5.95 0.80 349 A0V
167257 89597 18ч 17м &1000000000000009200000000,92с −51° 04′ &1000000000000005700000005,7″ 6.06 0.85 359 B9V
166006 89096 18ч 11м &1000000000000044100000004,41с −47° 30′ &1000000000000047000000047,0″ 6.07 0.18 490 K1III-IV
178845 94398 19ч 12м &1000000000000461000000046,10с −50° 29′ &1000000000000010700000010,7″ 6.12 0.39 457 G8III
192886 100184 20ч 19м &1000000000000176800000017,68с −47° 34′ &1000000000000047400000047,4″ 6.13 3.78 96 F5V
182893 95866 19ч 29м &1000000000000525900000052,59с −55° 26′ &1000000000000029700000029,7″ 6.14 0.93 359 K0/K1III
174500 92669 18ч 52м &1000000000000599000000059,90с −46° 35′ &1000000000000010900000010,9″ 6.17 −0.79 803 A1IV/V
174474 92676 18ч 53м &1000000000000023600000002,36с −48° 21′ &1000000000000038600000038,6″ 6.17 1.43 290 A2V
189080 98482 20ч 00м &1000000000000254000000025,40с −49° 21′ &1000000000000003400000003,4″ 6.18 1.35 302 K0III
170873 91062 18ч 34м &1000000000000311300000031,13с −52° 53′ &1000000000000029100000029,1″ 6.21 0.08 550 K2III
173047 92072 18ч 45м &1000000000000559900000055,99с −50° 52′ &1000000000000021600000021,6″ 6.24 −1.64 1226 B8/B9II
185139 96721 19ч 39м &1000000000000418000000041,80с −45° 16′ &1000000000000042800000042,8″ 6.24 1.25 324 Am
185075 96781 19ч 40м &1000000000000186400000018,64с −54° 25′ &1000000000000003900000003,9″ 6.24 0.97 370 K0III
190422 99137 20ч 07м &1000000000000350700000035,07с −55° 00′ &1000000000000058000000058,0″ 6.26 4.43 76 F8V
193307 100412 20ч 21м &1000000000000413600000041,36с −49° 59′ &1000000000000055700000055,7″ 6.26 3.71 106 G2IV-V
186756 97491 19ч 48м &1000000000000550700000055,07с −52° 53′ &1000000000000016800000016,8″ 6.27 −0.64 786 K1III
193002 100300 20ч 20м &1000000000000323000000032,30с −55° 03′ &1000000000000002900000002,9″ 6.27 −0.71 811 M0/M1III
192827 100151 20ч 18м &1000000000000559700000055,97с −47° 42′ &1000000000000038800000038,8″ 6.28 −0.30 675 M1III
177365 93860 19ч 06м &1000000000000548100000054,81с −50° 19′ &1000000000000023000000023,0″ 6.29 0.28 520 B9V
μ Tel μ 183028 95932 19ч 30м &1000000000000345700000034,57с −55° 06′ &1000000000000036100000036,1″ 6.29 3.47 120 F5V
174430 92687 18ч 53м &1000000000000120000000012,00с −51° 55′ &1000000000000053100000053,1″ 6.30 −2.45 1831 B4III
180134 94858 19ч 18м &1000000000000097600000009,76с −53° 23′ &1000000000000012800000012,8″ 6.36 3.07 149 F7V
181295 95239 19ч 22м &1000000000000376800000037,68с −51° 13′ &1000000000000052500000052,5″ 6.42 2.16 232 F0V
177693 94054 19ч 08м &1000000000000522700000052,27с −55° 43′ &1000000000000012500000012,5″ 6.44 0.97 405 K1IV
168871 90223 18ч 24м &1000000000000331100000033,11с −49° 39′ &1000000000000009000000009,0″ 6.45 4.20 92 G2V
190879 99270 20ч 09м &1000000000000038100000003,81с −47° 04′ &1000000000000004000000004,0″ 6.46 0.39 533 K5III
172223 91662 18ч 41м &1000000000000306900000030,69с −48° 05′ &1000000000000039900000039,9″ 6.47 0.78 447 K3III
190580 99188 20ч 08м &1000000000000095700000009,57с −52° 34′ &1000000000000039900000039,9″ 6.47 2.66 188 G3V
191732 99666 20ч 13м &1000000000000323800000032,38с −47° 42′ &1000000000000047300000047,3″ 6.47 0.77 449 K2III
187421 97819 19ч 52м &1000000000000391100000039,11с −54° 58′ &1000000000000035200000035,2″ 6.50 1.86 276 A2V

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]