Список на ѕвезди во соѕвездието Водолија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Водолија, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек. Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Aqr β 22 204867 106278 21ч 31м &1000000000000335200000033,52с −05° 34′ &1000000000000016200000016,2″ 2,90 −3,47 612 G0Ib Sadalsuud, Sadalsud, Sad es Saud, Sadalsund, Saad el Sund; тројна ѕвезда
α Aqr α 34 209750 109074 22ч 05м &1000000000000470300000047,03с −00° 19′ &1000000000000011400000011,4″ 2,95 −3,88 758 G2Ib Sadalmelik, Sadal Melik, Sadalmelek, Sadlamulk, El Melik, Saad el Melik, Ruchbah; двојна ѕвезда
δ Aqr δ 76 216627 113136 22ч 54м &1000000000000390400000039,04с −15° 49′ &1000000000000014700000014,7″ 3,27 −0,18 159 A3V Skat, Scheat, Seat, Sheat
ζ1 Aqr ζ1 55 213051 110960 22ч 28м &1000000000000498000000049,80с −00° 01′ &1000000000000012200000012,2″ 3,65 2,14 103 F3III-IV Sadaltager, Sadaltajir, Altager; двојна ѕвезда
88 Aqr c2 88 218594 114341 23ч 09м &1000000000000267600000026,76с −21° 10′ &1000000000000020900000020,9″ 3,68 −0,60 234 K1III
λ Aqr λ 73 216386 112961 22ч 52м &1000000000000368600000036,86с −07° 34′ &1000000000000046800000046,8″ 3,73 −1,67 391 M2IIIvar Hydor, Ekkhysis, Satabhisha; неправилно променлива, Vнајг = &100000000000003700000003,7м, Vнајм = &100000000000003800000003,8м
ε Aqr ε 2 198001 102618 20ч 47м &1000000000000405300000040,53с −09° 29′ &1000000000000044500000044,5″ 3,78 −0,46 229 A1V Albali, Al Bali; се претпоставува дека е променлива
γ Aqr γ 48 212061 110395 22ч 21м &1000000000000393000000039,30с −01° 23′ &1000000000000014500000014,5″ 3,86 0,44 158 A0V Sadachbia, Sadalachbia; двојна ѕвезда
98 Aqr b1 98 220321 115438 23ч 22м &1000000000000583000000058,30с −20° 06′ &1000000000000001200000001,2″ 3,96 0,48 162 K0III
η Aqr η 62 213998 111497 22ч 35м &1000000000000213300000021,33с −00° 07′ &1000000000000002500000002,5″ 4,04 0,29 183 B9IV-Vn Hydria, Deli
τ2 Aqr τ2 71 216032 112716 22ч 49м &1000000000000355100000035,51с −13° 35′ &1000000000000033100000033,1″ 4,05 −1,28 380 K5III optical double; се претпоставува дека е променлива
θ Aqr θ 43 211391 110003 22ч 16м &1000000000000499700000049,97с −07° 46′ &1000000000000059700000059,7″ 4,17 0,33 191 G8III-IV Ancha
φ Aqr φ 90 219215 114724 23ч 14м &1000000000000193300000019,33с −06° 02′ &1000000000000054700000054,7″ 4,22 0,05 222 M2III се претпоставува дека е променлива
ψ1 Aqr ψ1 91 219449 114855 23ч 15м &1000000000000532800000053,28с −09° 05′ &1000000000000015700000015,7″ 4,24 0,95 148 K0III повеќеѕвезден систем; има планета (b)
ι Aqr ι 33 209819 109139 22ч 06м &1000000000000262100000026,21с −13° 52′ &1000000000000010300000010,3″ 4,29 0,67 172 B8V
99 Aqr b2 99 220704 115669 23ч 26м &1000000000000028200000002,82с −20° 38′ &1000000000000030700000030,7″ 4,38 −0,50 308 K4III се претпоставува дека е променлива
ψ2 Aqr ψ2 93 219688 115033 23ч 17м &1000000000000542000000054,20с −09° 10′ &1000000000000057000000057,0″ 4,41 −0,56 322 B5Vn Be star; променлива, Vнајг = &100000000000004300000004,30м, Vнајм = &100000000000004360000004,36м
ζ2 Aqr ζ2 55 213052 22ч 28м &1000000000000501000000050,10с −00° 01′ &1000000000000012000000012,0″ 4,42 251 F3V дел од системот ζ Aqr
3 Aqr k 3 198026 102624 20ч 47м &1000000000000442400000044,24с −05° 01′ &1000000000000039400000039,4″ 4,43 −1,24 445 M3IIIvar EN Aqr; неправилно променлива, Vнајг = &100000000000004410000004,41м, Vнајм = &100000000000004450000004,45м
86 Aqr c1 86 218240 114119 23ч 06м &1000000000000408100000040,81с −23° 44′ &1000000000000035200000035,2″ 4,48 0,67 188 G8III троен ѕвезден систем
ω2 Aqr ω2 105 222661 116971 23ч 42м &1000000000000432800000043,28с −14° 32′ &1000000000000041100000041,1″ 4,49 2,12 154 B9V двојна ѕвезда
ν Aqr ν 13 201381 104459 21ч 09м &1000000000000355900000035,59с −11° 22′ &1000000000000018000000018,0″ 4,50 2,00 164 G8III Albulaan
ξ Aqr ξ 23 205767 106786 21ч 37м &1000000000000450400000045,04с −07° 51′ &1000000000000014900000014,9″ 4,68 0,99 179 A7V двојна ѕвезда
66 Aqr g 66 215167 112211 22ч 43м &1000000000000352500000035,25с −18° 49′ &1000000000000049100000049,1″ 4,68 −1,18 484 K3III се претпоставува дека е променлива
101 Aqr b3 101 221565 116247 23ч 33м &1000000000000166300000016,63с −20° 54′ &1000000000000052300000052,3″ 4,70 −0,26 320 A0V двојна ѕвезда
89 Aqr c3 89 218640 114375 23ч 09м &1000000000000548800000054,88с −22° 27′ &1000000000000027300000027,3″ 4,71 −1,31 521 A3IV: двојна ѕвезда
μ Aqr μ 6 198743 103045 20ч 52м &1000000000000392100000039,21с −08° 58′ &1000000000000059700000059,7″ 4,73 2,34 155 A3m Albulaan; двојна ѕвезда, spectroscopic binary
ο Aqr ο 31 209409 108874 22ч 03м &1000000000000188300000018,83с −02° 09′ &1000000000000019200000019,2″ 4,74 −0,60 381 B7IVe Kae Uh; emission-line star; γ Cas variable, Vнајг = &100000000000004680000004,68м, Vнајм = &100000000000004890000004,89м
π Aqr π 52 212571 110672 22ч 25м &1000000000000166100000016,61с +01° 22′ &1000000000000038600000038,6″ 4,80 −2,84 1101 B1Ve Seat; emission-line star; γ Cas variable, Vнајг = &100000000000004420000004,42м, Vнајм = &100000000000004700000004,7м
σ Aqr σ 57 213320 111123 22ч 30м &1000000000000388200000038,82с −10° 40′ &1000000000000040400000040,4″ 4,82 0,27 265 A0IVs
104 Aqr A A2 104 222574 116901 23ч 41м &1000000000000458000000045,80с −17° 48′ &1000000000000059500000059,5″ 4,82 −1,65 643 G2Ib/II triple star; се претпоставува дека е променлива
χ Aqr χ 92 219576 114939 23ч 16м &1000000000000509500000050,95с −07° 43′ &1000000000000035300000035,3″ 4,93 −1,54 640 M3III irregular variable, Vнајг = &100000000000004900000004,9м, Vнајм = &100000000000005060000005,06м
ω1 Aqr ω1 102 222345 116758 23ч 39м &1000000000000470400000047,04с −14° 13′ &1000000000000019400000019,4″ 4,97 2,91 134 A7IV
ψ3 Aqr ψ3 95 219832 115115 23ч 18м &1000000000000576500000057,65с −09° 36′ &1000000000000038600000038,6″ 4,99 0,58 249 A0V triple star
κ Aqr κ 63 214376 111710 22ч 37м &1000000000000454200000045,42с −04° 13′ &1000000000000039900000039,9″ 5,04 0,76 234 K2III Situla; double star
25 Aqr d 25 206067 106944 21ч 39м &1000000000000332800000033,28с +02° 14′ &1000000000000037500000037,5″ 5,10 0,76 241 K0III double star
47 Aqr 47 212010 110391 22ч 21м &1000000000000355800000035,58с −21° 35′ &1000000000000052900000052,9″ 5,12 2,37 183 K0III
1 Aqr 1 196758 101936 20ч 39м &1000000000000248300000024,83с +00° 29′ &1000000000000011400000011,4″ 5,15 0,77 245 K1III triple star
108 Aqr i3 108 223640 117629 23ч 51м &1000000000000213200000021,32с −18° 54′ &1000000000000033000000033,0″ 5,17 0,20 321 Ap Si ET Aqr; spectroscopic binary; α2 CVn variable, Vнајг = &100000000000005160000005,16м, Vнајм = &100000000000005210000005,21м, P = &100000000000037300000003,730 д
94 Aqr B 115125 23ч 19м &1000000000000063700000006,37с −13° 27′ &1000000000000017000000017,0″ 5,19 99 K2V дел од системот 94 Aqr
97 Aqr 97 220278 115404 23ч 22м &1000000000000391000000039,10с −15° 02′ &1000000000000021800000021,8″ 5,19 0,88 237 A3V двојна ѕвезда
94 Aqr A 94 219834 115126 23ч 19м &1000000000000065100000006,51с −13° 27′ &1000000000000030400000030,4″ 5,20 3,62 99 G6/G8IV двојна ѕвезда
υ Aqr υ 59 213845 111449 22ч 34м &1000000000000415000000041,50с −20° 42′ &1000000000000028300000028,3″ 5,21 3,43 74 F7V
68 Aqr 68 215721 112529 22ч 47м &1000000000000331900000033,19с −19° 36′ &1000000000000046300000046,3″ 5,24 0,68 266 G8III
106 Aqr i1 106 222847 117089 23ч 44м &1000000000000120600000012,06с −18° 16′ &1000000000000036900000036,9″ 5,24 0,20 331 B9V
222643 116957 23ч 42м &1000000000000278100000027,81с −15° 26′ &1000000000000052700000052,7″ 5,27 0,60 280 K3III
107 Aqr i2 107 223024 117218 23ч 46м &1000000000000008400000000,84с −18° 40′ &1000000000000042100000042,1″ 5,28 2,21 212 F0III двојна ѕвезда
32 Aqr 32 209625 108991 22ч 04м &1000000000000474300000047,43с −00° 54′ &1000000000000022500000022,5″ 5,29 2,04 231 A5m
41 Aqr 41 210960 109786 22ч 14м &1000000000000180200000018,02с −21° 04′ &1000000000000028900000028,9″ 5,33 0,65 281 K1III multiple star
42 Aqr 42 211361 110000 22ч 16м &1000000000000480400000048,04с −12° 49′ &1000000000000053200000053,2″ 5,34 −0,52 484 K1III
ρ Aqr ρ 46 211838 110273 22ч 20м &1000000000000119100000011,91с −07° 49′ &1000000000000016000000016,0″ 5,35 −1,44 743 B8IIIMNp...
103 Aqr A1 103 222547 116889 23ч 41м &1000000000000345100000034,51с −18° 01′ &1000000000000036800000036,8″ 5,36 −0,91 584 K4/K5III
38 Aqr e 38 210424 109472 22ч 10м &1000000000000374600000037,46с −11° 33′ &1000000000000053900000053,9″ 5,43 −0,75 561 B5III
83 Aqr h 83 218060 113996 23ч 05м &1000000000000097100000009,71с −07° 41′ &1000000000000037700000037,7″ 5,44 2,63 188 F2V triple star
18 Aqr 18 203705 105668 21ч 24м &1000000000000114400000011,44с −12° 52′ &1000000000000041300000041,3″ 5,48 2,07 157 F0V се претпоставува дека е променлива
21 Aqr 21 203926 105767 21ч 25м &1000000000000169600000016,96с −03° 33′ &1000000000000023700000023,7″ 5,48 −0,01 408 K4III
7 Aqr 7 199345 103401 20ч 56м &1000000000000540300000054,03с −09° 41′ &1000000000000051100000051,1″ 5,49 −0,84 601 K5III тројна ѕвезда; се претпоставува дека е променлива
12 Aqr B 12 200496 103981 21ч 04м &1000000000000045800000004,58с −05° 49′ &1000000000000024200000024,2″ 7,31 7,4 A3V optical double
49 Aqr 49 212271 110529 22ч 23м &1000000000000307900000030,79с −24° 45′ &1000000000000045600000045,6″ 5,53 0,93 272 K0IIICN...
77 Aqr 77 216640 113148 22ч 54м &1000000000000456000000045,60с −16° 16′ &1000000000000018300000018,3″ 5,53 2,36 140 K1III се претпоставува дека е променлива
5 Aqr 5 198667 103005 20ч 52м &1000000000000086900000008,69с −05° 30′ &1000000000000025400000025,4″ 5,55 −1,27 753 B9III се претпоставува дека е променлива
30 Aqr 30 209396 108868 22ч 03м &1000000000000164300000016,43с −06° 31′ &1000000000000020700000020,7″ 5,55 0,95 271 K0III
53 Aqr B f 53 212697 110778 22ч 26м &1000000000000341500000034,15с −16° 44′ &1000000000000031700000031,7″ 5,55 4,04 65 G3V multiple star
219402 114822 23ч 15м &1000000000000342600000034,26с −03° 29′ &1000000000000046900000046,9″ 5,56 2,30 231 A3V
96 Aqr 96 219877 115142 23ч 19м &1000000000000238600000023,86с −05° 07′ &1000000000000027500000027,5″ 5,56 2,85 114 F3IV
28 Aqr 28 209128 108691 22ч 01м &1000000000000050100000005,01с +00° 36′ &1000000000000017100000017,1″ 5,60 −0,94 661 K4III:
26 Aqr 26 206445 107144 21ч 42м &1000000000000101200000010,12с +01° 17′ &1000000000000007000000007,0″ 5,66 −2,77 1583 K2III
222093 116591 23ч 37м &1000000000000395400000039,54с −13° 03′ &1000000000000037100000037,1″ 5,66 0,96 283 K0III double star
τ1 Aqr τ1 69 215766 112542 22ч 47м &1000000000000427500000042,75с −14° 03′ &1000000000000023100000023,1″ 5,68 2,17 260 B9V multiple star
223559 117567 23ч 50м &1000000000000332600000033,26с −14° 24′ &1000000000000005200000005,2″ 5,70 −0,05 460 K4III
19 Aqr 19 203875 105761 21ч 25м &1000000000000130200000013,02с −09° 44′ &1000000000000053300000053,3″ 5,71 2,07 276 F0IV
208111 108102 21ч 54м &1000000000000103400000010,34с −04° 16′ &1000000000000033400000033,4″ 5,71 0,96 291 K2III
216718 113184 22ч 55м &1000000000000109400000010,94с −04° 59′ &1000000000000016400000016,4″ 5,72 0,95 293 K0III-IV double star
223170 117314 23ч 47м &1000000000000159400000015,94с −11° 54′ &1000000000000039200000039,2″ 5,74 0,61 346 K0III
44 Aqr 44 211434 110023 22ч 17м &1000000000000065000000006,50с −05° 23′ &1000000000000014000000014,0″ 5,75 0,65 341 G6III се претпоставува дека е променлива
50 Aqr 50 212430 110602 22ч 24м &1000000000000270300000027,03с −13° 31′ &1000000000000045900000045,9″ 5,76 −0,35 542 K0III
HD 223807 h 223807 117756 23ч 52м &1000000000000504900000050,49с −08° 59′ &1000000000000048100000048,1″ 5,76 −0,61 612 K0III
205423 106592 21ч 35м &1000000000000176300000017,63с −03° 58′ &1000000000000059900000059,9″ 5,79 0,13 441 G9III:
51 Aqr 51 212404 110578 22ч 24м &1000000000000068700000006,87с −04° 50′ &1000000000000013200000013,2″ 5,79 0,22 424 A0V multiple star
35 Aqr 35 210191 109332 22ч 08м &1000000000000589900000058,99с −18° 31′ &1000000000000010500000010,5″ 5,80 −5,79 6792 B2III
211392 110009 22ч 16м &1000000000000526000000052,60с −09° 02′ &1000000000000024100000024,1″ 5,80 0,64 351 K3III: се претпоставува дека е променлива
74 Aqr 74 216494 113031 22ч 53м &1000000000000286900000028,69с −11° 36′ &1000000000000059500000059,5″ 5,80 −0,72 657 B8IV/V HI Aqr; double star; α2 CVn variable, ΔV = &100000000000000050000000,005м
15 Aqr 15 202753 105164 21ч 18м &1000000000000110700000011,07с −04° 31′ &1000000000000010200000010,2″ 5,83 −1,56 979 B5V
223774 117722 23ч 52м &1000000000000300500000030,05с −14° 15′ &1000000000000004300000004,3″ 5,85 2,13 286 K2III
198431 102891 20ч 50м &1000000000000417000000041,70с −12° 32′ &1000000000000041000000041,0″ 5,87 2,45 250 K1III
16 Aqr 16 203222 105412 21ч 21м &1000000000000043300000004,33с −04° 33′ &1000000000000036500000036,5″ 5,87 0,80 336 G7III:
60 Aqr 60 213789 111394 22ч 34м &1000000000000028900000002,89с −01° 34′ &1000000000000027000000027,0″ 5,88 0,21 444 G6III triple star
12 Aqr A 12 200497 21ч 04м &1000000000000047400000004,74с −05° 49′ &1000000000000230800000023,08″ 5,89 7,4 541 G4III optical component of 12 Aqr
222493 116853 23ч 41м &1000000000000088700000008,87с −11° 40′ &1000000000000050400000050,4″ 5,89 0,56 379 K0III
212320 110532 22ч 23м &1000000000000321500000032,15с −07° 11′ &1000000000000040000000040,0″ 5,92 0,18 459 G6V
223524 117541 23ч 50м &1000000000000146500000014,65с −09° 58′ &1000000000000027600000027,6″ 5,93 2,06 307 K0IV
217563 113686 23ч 01м &1000000000000317000000031,70с −04° 42′ &1000000000000041300000041,3″ 5,94 −3,61 2650 K0
DV Aqr 199603 103545 20ч 58м &1000000000000418700000041,87с −14° 28′ &1000000000000059100000059,1″ 5,95 2,31 276 A9V β Lyr variable, Vнајг = &100000000000005890000005,89м, Vнајм = &100000000000006250000006,25м, P = &100000000015755310000001,575531 д
221745 116368 23ч 34м &1000000000000493300000049,33с −15° 14′ &1000000000000044900000044,9″ 5,95 0,79 351 K4III
45 Aqr 45 211676 110179 22ч 19м &1000000000000007000000000,70с −13° 18′ &1000000000000017900000017,9″ 5,96 0,78 354 K0III
219879 115144 23ч 19м &1000000000000241100000024,11с −18° 04′ &1000000000000031400000031,4″ 5,96 −1,71 1116 K2/K3III
213986 111515 22ч 35м &1000000000000363600000036,36с −23° 59′ &1000000000000027900000027,9″ 5,97 0,89 337 K1III
217703 113801 23ч 02м &1000000000000442900000044,29с −20° 52′ &1000000000000013400000013,4″ 5,97 2,54 251 K0III
210434 109466 22ч 10м &1000000000000337000000033,70с −04° 16′ &1000000000000000700000000,7″ 5,98 2,30 282 K0III-IV double star
4 Aqr 4 198571 102945 20ч 51м &1000000000000256900000025,69с −05° 37′ &1000000000000035900000035,9″ 5,99 2,14 192 F5IV-V multiple star; се претпоставува дека е променлива
17 Aqr 17 203525 105574 21ч 22м &1000000000000562700000056,27с −09° 19′ &1000000000000009400000009,4″ 5,99 −0,73 720 M0III
39 Aqr 39 210705 109624 22ч 12м &1000000000000257400000025,74с −14° 11′ &1000000000000037800000037,8″ 6,04 2,85 142 F0V binary star; се претпоставува дека е променлива
199442 103414 20ч 57м &1000000000000105700000010,57с +00° 27′ &1000000000000050200000050,2″ 6,06 2,11 318 K2III triple star
223311 117420 23ч 48м &1000000000000324800000032,48с −06° 22′ &1000000000000049400000049,4″ 6,09 −0,64 723 K4III се претпоставува дека е променлива
210464 109509 22ч 11м &1000000000000023000000002,30с −21° 13′ &1000000000000057700000057,7″ 6,10 2,33 185 F6/F7V
204121 105864 21ч 26м &1000000000000279900000027,99с +01° 06′ &1000000000000013500000013,5″ 6,12 2,72 156 F5V
217251 113531 22ч 59м &1000000000000356800000035,68с −13° 04′ &1000000000000015200000015,2″ 6,12 −0,40 656 K3/K4III
219279 114750 23ч 14м &1000000000000401800000040,18с −10° 41′ &1000000000000019100000019,1″ 6,13 −0,91 836 K5III multiple star
213429 111170 22ч 31м &1000000000000182200000018,22с −06° 33′ &1000000000000017600000017,6″ 6,15 4,12 83 F7V double star
213428 111171 22ч 31м &1000000000000184200000018,42с −02° 54′ &1000000000000040300000040,3″ 6,15 0,34 473 K0
218061 113998 23ч 05м &1000000000000128800000012,88с −17° 04′ &1000000000000044900000044,9″ 6,15 0,01 552 K4III double star
211356 109984 22ч 16м &1000000000000336700000033,67с −01° 35′ &1000000000000046900000046,9″ 6,16 2,63 262 A5Vn
207235 107596 21ч 47м &1000000000000382000000038,20с −05° 55′ &1000000000000000600000000,6″ 6,17 2,70 256 A7V
211364 110018 22ч 16м &1000000000000597900000059,79с −23° 08′ &1000000000000024400000024,4″ 6,17 0,16 519 K0III
220035 115257 23ч 20м &1000000000000409500000040,95с −05° 54′ &1000000000000028200000028,2″ 6,17 0,72 400 K0III се претпоставува дека е променлива
82 Aqr 82 217701 113781 23ч 02м &1000000000000325600000032,56с −06° 34′ &1000000000000026100000026,1″ 6,18 −1,72 1240 M2III се претпоставува дека е променлива
220465 115528 23ч 24м &1000000000000077600000007,76с −18° 41′ &1000000000000017200000017,2″ 6,18 0,92 367 K0III
70 Aqr 70 215874 112615 22ч 48м &1000000000000301900000030,19с −10° 33′ &1000000000000019800000019,8″ 6,19 0,87 377 A9III-IV FM Aqr; low-amplitude δ Sct variable, Vнајг = &100000000000006160000006,16м, Vнајм = &100000000000006190000006,19м, P = &100000000000000870000000,087 д
78 Aqr 78 216637 113127 22ч 54м &1000000000000341300000034,13с −07° 12′ &1000000000000016300000016,3″ 6,20 −0,16 609 K3III
221081 115906 23ч 29м &1000000000000006900000000,69с −09° 15′ &1000000000000057700000057,7″ 6,20 −2,95 2203 K0
11 Aqr 11 199960 103682 21ч 00м &1000000000000338100000033,81с −04° 43′ &1000000000000047700000047,7″ 6,21 4,10 86 G1V
223428 117494 23ч 49м &1000000000000315800000031,58с −15° 51′ &1000000000000040300000040,3″ 6,21 0,64 424 K1/K2III
205765 106758 21ч 37м &1000000000000337700000033,77с −00° 23′ &1000000000000025800000025,8″ 6,22 0,78 399 A2V двојна ѕвезда
196712 101921 20ч 39м &1000000000000132500000013,25с −02° 24′ &1000000000000046700000046,7″ 6,23 −1,65 1230 B7IIIn
214448 111761 22ч 38м &1000000000000221000000022,10с −07° 53′ &1000000000000051200000051,2″ 6,23 0,49 459 G1IV-V двојна ѕвезда
81 Aqr 81 217531 113674 23ч 01м &1000000000000236500000023,65с −07° 03′ &1000000000000040100000040,1″ 6,23 0,69 418 K5III
223884 117797 23ч 53м &1000000000000208100000020,81с −24° 13′ &1000000000000045200000045,2″ 6,23 2,41 300 A5V
198272 102770 20ч 49м &1000000000000172500000017,25с −00° 33′ &1000000000000047800000047,8″ 6,24 −1,06 942 M3
200375 103892 21ч 03м &1000000000000030900000003,09с +01° 31′ &1000000000000055900000055,9″ 6,24 2,14 215 F5V triple star
208177 108144 21ч 54м &1000000000000359000000035,90с −03° 18′ &1000000000000004300000004,3″ 6,24 2,02 227 F5IV double star
208801 108506 21ч 58м &1000000000000549900000054,99с −04° 22′ &1000000000000021000000021,0″ 6,24 3,46 117 K2V
100 Aqr 100 221357 116118 23ч 31м &1000000000000420400000042,04с −21° 22′ &1000000000000010000000010,0″ 6,24 2,72 261 F0V
221148 115953 23ч 29м &1000000000000319800000031,98с −04° 31′ &1000000000000055900000055,9″ 6,26 2,81 159 K3IIIvar се претпоставува дека е променлива
201567 104557 21ч 10м &1000000000000468700000046,87с −09° 21′ &1000000000000014200000014,2″ 6,27 2,14 346 K0III
217498 113673 23ч 01м &1000000000000230300000023,03с −22° 47′ &1000000000000027000000027,0″ 6,27 2,26 327 A2V
197954 102561 20ч 47м &1000000000000035700000003,57с −02° 29′ &1000000000000012700000012,7″ 6,28 −0,63 787 K2
209240 108784 22ч 02м &1000000000000117800000011,78с −17° 54′ &1000000000000012000000012,0″ 6,28 2,64 277 K0III
210419 109442 22ч 10м &1000000000000211000000021,10с −03° 53′ &1000000000000038300000038,3″ 6,28 2,05 362 A1Vnn
LP Aqr 214983 112078 22ч 42м &1000000000000059900000005,99с −05° 06′ &1000000000000006600000006,6″ 6,28 −1,78 1336 M0 multiple star; irregular variable, Vнајг = &100000000000006300000006,30м, Vнајм = &100000000000006640000006,64м
212643 110746 22ч 26м &1000000000000107000000010,70с −23° 40′ &1000000000000056800000056,8″ 6,29 0,38 495 A0V
216953 113345 22ч 57м &1000000000000172100000017,21с −04° 48′ &1000000000000036300000036,3″ 6,31 0,80 413 G9III
214810 111965 22ч 40м &1000000000000479600000047,96с −03° 33′ &1000000000000014900000014,9″ 6,32 3,70 109 F6V binary star
208703 108453 21ч 58м &1000000000000132800000013,28с −05° 25′ &1000000000000028800000028,8″ 6,33 2,60 181 F5IV
219659 115015 23ч 17м &1000000000000400600000040,06с −11° 42′ &1000000000000046600000046,6″ 6,33 0,94 389 A1/A2IV/V се претпоставува дека е променлива
200663 104048 21ч 04м &1000000000000453200000045,32с +02° 16′ &1000000000000011800000011,8″ 6,34 0,96 388 G5
53 Aqr A f 53 212698 22ч 26м &1000000000000344000000034,40с −16° 44′ &1000000000000033000000033,0″ 6,35 дел од системот 53 Aqr
210244 109375 22ч 09м &1000000000000289400000028,94с −23° 39′ &1000000000000032800000032,8″ 6,36 0,37 514 G8III
56 Aqr 56 213236 111086 22ч 30м &1000000000000173300000017,33с −14° 35′ &1000000000000008300000008,3″ 6,36 −0,08 633 B8II
216727 113204 22ч 55м &1000000000000305700000030,57с −20° 08′ &1000000000000021700000021,7″ 6,36 −0,28 695 K4/K5III
R Aqr 222800 117054 23ч 43м &1000000000000495000000049,50с −15° 17′ &1000000000000004000000004,0″ 6,36 643 M7IIIpev Mira variable, Vнајг = &100000000000000580000005,8м, Vнајм = &1000000000000012400000012,4м, P = &10000000000038696000000386,96 д
216553 113080 22ч 54м &1000000000000056000000005,60с −19° 10′ &1000000000000030500000030,5″ 6,37 0,53 481 K5III
220957 115839 23ч 28м &1000000000000051400000005,14с −11° 26′ &1000000000000058900000058,9″ 6,37 2,10 369 G6/G8III
198802 103077 20ч 53м &1000000000000055700000005,57с −11° 34′ &1000000000000025500000025,5″ 6,38 3,11 147 G1V
202259 104872 21ч 14м &1000000000000370300000037,03с +00° 05′ &1000000000000032200000032,2″ 6,38 −0,23 685 M1III се претпоставува дека е променлива
20 Aqr 20 203843 105729 21ч 24м &1000000000000516800000051,68с −03° 23′ &1000000000000053600000053,6″ 6,38 2,12 232 F0III
222125 116624 23ч 38м &1000000000000029800000002,98с −15° 05′ &1000000000000041400000041,4″ 6,38 2,30 338 K0III
29 Aqr 29 209278 108797 22ч 02м &1000000000000262500000026,25с −16° 57′ &1000000000000053400000053,4″ 6,39 0,59 471 A0/1V + K1/2 DX Aqr; triple star, spectroscopic binary; Mira variable, Vнајг = &1000000000000013900000013,9м, Vнајм = {{Пб/Грешка во изразот: Неочекуван оператор < 1=Грешка во изразот: Неочекуван оператор <
}}< +15,7м
210763 109647 22ч 12м &1000000000000438900000043,89с −04° 43′ &1000000000000014100000014,1″ 6,39 2,53 305 F7V
211575 110091 22ч 18м &1000000000000043000000004,30с −00° 14′ &1000000000000015100000015,1″ 6,39 3,30 135 F3V
58 Aqr 58 213464 111200 22ч 31м &1000000000000412800000041,28с −10° 54′ &1000000000000019700000019,7″ 6,39 2,20 225 A8III
61 Aqr 61 214028 111539 22ч 35м &1000000000000488200000048,82с −17° 27′ &1000000000000037100000037,1″ 6,39 0,62 465 K4III
221308 116060 23ч 31м &1000000000000011500000001,15с −06° 17′ &1000000000000016800000016,8″ 6,39 −2,97 2433 K0
67 Aqr 67 215143 112179 22ч 43м &1000000000000142500000014,25с −06° 57′ &1000000000000046500000046,5″ 6,40 2,14 368 A0Vn
221835 116428 23ч 35м &1000000000000320700000032,07с −07° 27′ &1000000000000052100000052,1″ 6,40 0,68 453 G5III:
202606 105079 21ч 17м &1000000000000135400000013,54с −13° 16′ &1000000000000044300000044,3″ 6,41 0,05 609 A1V
IZ Aqr 205358 106544 21ч 34м &1000000000000427600000042,76с +01° 49′ &1000000000000045100000045,1″ 6,41 −1,98 1552 M3 RR Lyr variable, Vнајг = &1000000000000013700000013,7м, Vнајм = &1000000000000014700000014,7м, P = &100000000000097750000000,9775 д
213198 111066 22ч 30м &1000000000000013900000001,39с −12° 54′ &1000000000000054400000054,4″ 6,41 2,86 264 F2/F3IV/V
218639 114371 23ч 09м &1000000000000495300000049,53с −14° 30′ &1000000000000037900000037,9″ 6,43 2,31 345 A0V
220766 115709 23ч 26м &1000000000000354400000035,44с −21° 44′ &1000000000000027000000027,0″ 6,43 2,01 396 K0III double star
198949 103154 20ч 53м &1000000000000583700000058,37с −06° 53′ &1000000000000021900000021,9″ 6,44 2,20 230 F1IV
202466 105019 21ч 16м &1000000000000177800000017,78с −09° 12′ &1000000000000052800000052,8″ 6,45 −2,30 1831 M4III: double star; irregular variable, Vнајг = &100000000000006470000006,47м, Vнајм = &100000000000006540000006,54м
204041 105819 21ч 25м &1000000000000515500000051,55с +00° 32′ &1000000000000003500000003,5″ 6,45 2,75 284 A1IV
215114 112168 22ч 43м &1000000000000034000000003,40с −08° 18′ &1000000000000041200000041,2″ 6,45 0,06 617 A5V multiple star
196676 101911 20ч 39м &1000000000000058600000005,86с −04° 55′ &1000000000000046200000046,2″ 6,46 2,18 234 K0
220466 115522 23ч 24м &1000000000000040200000004,02с −21° 46′ &1000000000000027200000027,2″ 6,46 2,48 204 F3IV/V double star
EW Aqr 201707 104634 21ч 11м &1000000000000413100000041,31с −14° 28′ &1000000000000020600000020,6″ 6,47 0,82 439 Fm delta Del low-amplitude δ Sct variable, Vнајг = &100000000000006410000006,41м, Vнајм = &100000000000006480000006,48м, P = &100000000000000970000000,097 д
202554 105046 21ч 16м &1000000000000394600000039,46с −01° 36′ &1000000000000027800000027,8″ 6,48 −0,59 845 K0
200340 103889 21ч 02м &1000000000000596200000059,62с −00° 55′ &1000000000000029100000029,1″ 6,50 −1,75 1455 B6V
221356 116106 23ч 31м &1000000000000314000000031,40с −04° 05′ &1000000000000013000000013,0″ 6,50 4,41 86 F8V
HD 210277 210277 109378 22ч 09м &1000000000000298700000029,87с −07° 32′ &1000000000000055200000055,2″ 6,63 4,99 69 G0V има планета (b)
37 Aqr 37 210422 109460 22ч 10м &1000000000000317400000031,74с −10° 49′ &1000000000000013700000013,7″ 6,64 0,97 444 K0 се претпоставува дека е променлива
24 Aqr 24 206058 106942 21ч 39м &1000000000000313900000031,39с −00° 03′ &1000000000000004100000004,1″ 6,66 3,48 141 F7III triple star
HD 222582 222582 116906 23ч 41м &1000000000000515300000051,53с −05° 59′ &1000000000000008700000008,7″ 7,70 4,59 137 G5 има планета (b)
104 Aqr B A2 104 222561 116904 23ч 41м &1000000000000463900000046,39с −17° 47′ &1000000000000000500000000,5″ 8,52 2,29 911 A6V: cдел од системот 104 Aqr
Gl 876 113020 22ч 53м &1000000000000167300000016,73с −14° 15′ &1000000000000049300000049,3″ 10.17 11.81 15.3 M3.5V nearby red dwarf, BY Dra variable; има три планети (b, c, d)
Gl 849 109388 22ч 09м &1000000000000403500000040,35с −04° 38′ &1000000000000026600000026,6″ 10.42 10.70 29 M3.5 има планета (b)
AE Aqr 101991 20ч 40м &1000000000000091600000009,16с −00° 52′ &1000000000000015000000015,0″ 11.6 6,56 333 K2Ve + pec(e+cont) DQ Her-type cataclysmic variable, Vнајг = &1000000000000010400000010,4м, Vнајм = &1000000000000125600000012,56м
EZ Aqr 22ч 38м &1000000000000336200000033,62с −15° 17′ &1000000000000059200000059,2″ 12.18 14.49 11.3 M5.5Ve-M7e 12-та најблиска ѕвезден систем; тројна ѕвезда; flare star, Vнајг = &1000000000000142700000014,27м, Vнајм = &1000000000000156800000015,68м
FO Aqr 22ч 17м &1000000000000554300000055,43с −08° 21′ &1000000000000004600000004,6″ 13.5 DQ Her-type cataclysmic variable, Vнајг = &1000000000000013400000013,4м, Vнајм = &1000000000000014400000014,4м

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 4 јануари 2007.
  • Samus N. N.; Durlevich O. V.; и др. (2004). „Combined General Catalogue of Variable Stars (GCVS4.2)“. Посетено на 5 јануари 2007.
  • Dommanget, J.; Nys, O. (2002). „Catalogue of the Components of Double and Multiple Stars (CCDM)“. Посетено на 5 јануари 2007.