Список на ѕвезди во соѕвездието Едро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е листа на забележани ѕвезди во соѕвездието Едро, наредени според сјајноста.

Бајер означувањето односно (имињата на ѕвездите со грчки букви) од ова соѕвездие се дадени уште додека се сметало дека е дел од соѕвездието Брод Арго. Откако Брод Навис е поделено на соѕвездијата Кобилица, Едро, и Крма, ознаките со грчки букви се задржани. На пример, откако ѕвездата со ознака алфа од Арго Навис денес влегува во соѕвездието Кобилица, не постои ѕвезда со ознака алфа од соѕвездието Едро.

Име B F HD HIP RA Dec прив.
маг.
апс.
маг.
Растојание (ly) Спектрална класа Забелешки
γ2 Vel γ2 68273 39953 08ч 09м &1000000000000319600000031,96с −47° 20′ &1000000000000011800000011,8″ 1.75 −5.31 840 WC8 + O9I Regor, Suhail, Suhail al Muhlif, Muliphein; двојна ѕвезда, Wolf-Rayet star
δ Vel δ 74956 42913 08ч 44м &1000000000000422000000042,20с −54° 42′ &1000000000000030800000030,8″ 1.93 −0.01 80 A1V Koo She; quadruple star
λ Vel λ 78647 44816 09ч 07м &1000000000000597800000059,78с −43° 25′ &1000000000000057400000057,4″ 2.23 −3.99 573 K4Ib-II Suhail, Suhail al Muhlif, Al Suhail, Alsuhail, Suhail Alwazn, Muliphein
κ Vel κ 81188 45941 09ч 22м &1000000000000068300000006,83с −55° 00′ &1000000000000038500000038,5″ 2.47 −3.62 539 B2IV Markab
μ Vel μ 93497 52727 10ч 46м &1000000000000461200000046,12с −49° 25′ &1000000000000012500000012,5″ 2.69 −0.06 116 G5III SB Peregrini, Alherem, Al Haram
N Vel N 82668 46701 09ч 31м &1000000000000133500000013,35с −57° 02′ &1000000000000003800000003,8″ 3.16 −1.15 238 K5III Marut
φ Vel φ 86440 48774 09ч 56м &1000000000000517500000051,75с −54° 34′ &1000000000000004100000004,1″ 3.52 −5.34 1929 B5Ib Tseen Ke
ο Vel ο 74195 42536 08ч 40м &1000000000000176100000017,61с −52° 55′ &1000000000000019100000019,1″ 3.60 −2.31 495 B3IV Xestus
ψ Vel ψ 82434 46651 09ч 30м &1000000000000421100000042,11с −40° 28′ &1000000000000000800000000,8″ 3.60 2.26 60 F2IV
c Vel c 78004 44511 09ч 04м &1000000000000093200000009,32с −47° 05′ &1000000000000051800000051,8″ 3.75 −1.13 309 K2III
b Vel b 74180 42570 08ч 40м &1000000000000375800000037,58с −46° 38′ &1000000000000055500000055,5″ 3.77 −6.12 3105 F3Ia
p Vel p 92139 51986 10ч 37м &1000000000000182600000018,26с −48° 13′ &1000000000000032200000032,2″ 3.84 1.72 86 A3m+...
q Vel q 88955 50191 10ч 14м &1000000000000442700000044,27с −42° 07′ &1000000000000019400000019,4″ 3.85 1.36 103 A2V
a Vel a 75063 43023 08ч 46м &1000000000000016500000001,65с −46° 02′ &1000000000000029500000029,5″ 3.87 −4.52 1552 A1III
d Vel d 74772 42884 08ч 44м &1000000000000239700000023,97с −42° 38′ &1000000000000057600000057,6″ 4.05 −0.18 228 G5III
e Vel e 73634 42312 08ч 37м &1000000000000386400000038,64с −42° 59′ &1000000000000020800000020,8″ 4.11 −4.11 1436 A6II
γ1 Vel γ1 68243 08ч 09м &1000000000000293000000029,30с −47° 20′ &1000000000000045000000045,0″ 4.27 дел од системот γ Vel
x Vel x 92449 52154 10ч 39м &1000000000000184100000018,41с −55° 36′ &1000000000000011800000011,8″ 4.29 −2.92 901 G2II
M Vel M 83446 47175 09ч 36м &1000000000000496600000049,66с −49° 21′ &1000000000000018500000018,5″ 4.34 1.75 107 A5V
i Vel i 95370 53773 11ч 00м &1000000000000092500000009,25с −42° 13′ &1000000000000033100000033,1″ 4.37 0.39 204 A3IV
w Vel w 77258 44191 09ч 00м &1000000000000054400000005,44с −41° 15′ &1000000000000013500000013,5″ 4.45 0.50 201 Fp
J Vel J 89890 50676 10ч 20м &1000000000000548100000054,81с −56° 02′ &1000000000000035600000035,6″ 4.50 −3.65 1393 B3III
m Vel m 85622 48374 09ч 51м &1000000000000406900000040,69с −46° 32′ &1000000000000051500000051,5″ 4.58 −3.03 1083 G5Ib
89682 50555 10ч 19м &1000000000000367700000036,77с −55° 01′ &1000000000000045500000045,5″ 4.59 −3.71 1489 K3II
k Vel k 79940 45448 09ч 15м &1000000000000450700000045,07с −37° 24′ &1000000000000047300000047,3″ 4.63 1.10 166 F3/F5V
H Vel H 76805 43878 08ч 56м &1000000000000192800000019,28с −52° 43′ &1000000000000024600000024,6″ 4.68 −0.63 376 B5V
n Vel n 74272 42624 08ч 41м &1000000000000131400000013,14с −47° 19′ &1000000000000001700000001,7″ 4.74 −4.08 1895 A5II
B Vel B 70930 41039 08ч 22м &1000000000000317000000031,70с −48° 29′ &1000000000000025400000025,4″ 4.79 −3.54 1509 B1V
r Vel r 89998 50799 10ч 22м &1000000000000196100000019,61с −41° 39′ &1000000000000000400000000,4″ 4.82 0.88 200 K1IIIvar
74560 42726 08ч 42м &1000000000000254100000025,41с −53° 06′ &1000000000000050500000050,5″ 4.83 −1.01 479 B3IV
Q Vel Q 88206 49712 10ч 08м &1000000000000562500000056,25с −51° 48′ &1000000000000040500000040,5″ 4.85 −2.76 1083 B3IV
Y Vel Y 91324 51523 10ч 31м &1000000000000222300000022,23с −53° 42′ &1000000000000057600000057,6″ 4.89 3.19 71 F6V
l Vel l 79917 45439 09ч 15м &1000000000000367600000036,76с −38° 34′ &1000000000000011700000011,7″ 4.92 0.73 225 K1III
g Vel g 75710 43347 08ч 49м &1000000000000476500000047,65с −45° 18′ &1000000000000028500000028,5″ 4.94 −2.08 827 A2III
79186 45085 09ч 11м &1000000000000044000000004,40с −44° 52′ &1000000000000004500000004,5″ 4.99 B5Ia
C Vel C 73155 42088 08ч 34м &1000000000000436100000043,61с −49° 56′ &1000000000000039300000039,3″ 5.01 −2.14 876 K1/K2II
L Vel L 83058 46950 09ч 34м &1000000000000088000000008,80с −51° 15′ &1000000000000019000000019,0″ 5.01 −2.27 931 B1.5IV
t Vel t 91504 51635 10ч 32м &1000000000000568800000056,88с −47° 00′ &1000000000000012100000012,1″ 5.02 −2.34 964 K4III
72127 41639 08ч 29м &1000000000000274900000027,49с −44° 43′ &1000000000000029400000029,4″ 5.03 −6.61 6936 B+...
67582 39690 08ч 06м &1000000000000403400000040,34с −45° 15′ &1000000000000057800000057,8″ 5.04 −2.86 1240 K3III
87783 49485 10ч 06м &1000000000000112200000011,22с −47° 22′ &1000000000000011500000011,5″ 5.06 0.57 258 K0IV
F Vel F 71935 41483 08ч 27м &1000000000000366500000036,65с −53° 05′ &1000000000000018700000018,7″ 5.08 1.10 204 A9/F0III/IV
f Vel f 75821 43413 08ч 50м &1000000000000334600000033,46с −46° 31′ &1000000000000045100000045,1″ 5.09 −4.50 2694 B0III
I Vel I 81848 46283 09ч 26м &1000000000000179800000017,98с −53° 22′ &1000000000000044200000044,2″ 5.09 −0.47 422 B6V
u Vel u 85355 48224 09ч 49м &1000000000000571600000057,16с −45° 43′ &1000000000000057900000057,9″ 5.09 −2.01 856 B7III
80108 45505 09ч 16м &1000000000000230400000023,04с −44° 15′ &1000000000000056700000056,7″ 5.12 −5.34 4025 K3Ib
82984 46914 09ч 33м &1000000000000445600000044,56с −49° 00′ &1000000000000018300000018,3″ 5.12 −2.22 959 B4IV
69144 40285 08ч 13м &1000000000000361600000036,16с −46° 59′ &1000000000000030000000030,0″ 5.14 −2.23 970 B2.5IV
93563 52742 10ч 46м &1000000000000574900000057,49с −56° 45′ &1000000000000025900000025,9″ 5.14 −0.99 548 B8/B9III
D Vel D 74753 42834 08ч 43м &1000000000000402800000040,28с −49° 49′ &1000000000000022100000022,1″ 5.15 −3.19 1516 B0IIIn
77140 44093 08ч 58м &1000000000000524300000052,43с −47° 14′ &1000000000000005400000005,4″ 5.17 1.02 221 Am
71510 41296 08ч 25м &1000000000000313400000031,34с −51° 43′ &1000000000000038800000038,8″ 5.18 −1.40 674 B2V
74146 42504 08ч 39м &1000000000000576200000057,62с −53° 03′ &1000000000000017200000017,2″ 5.18 −0.41 428 B4IV
68217 39961 08ч 09м &1000000000000359200000035,92с −44° 07′ &1000000000000022000000022,0″ 5.20 −2.51 1136 B2IV-V
74067 42540 08ч 40м &1000000000000192200000019,22с −40° 15′ &1000000000000050000000050,0″ 5.20 0.53 280 Ap (SiCr)
74371 42679 08ч 41м &1000000000000569100000056,91с −45° 24′ &1000000000000038600000038,6″ 5.20 −4.39 2694 B5Iab
68324 39970 08ч 09м &1000000000000431600000043,16с −47° 56′ &1000000000000014000000014,0″ 5.23 −2.02 921 B1IVe
77653 44337 09ч 01м &1000000000000445700000044,57с −52° 11′ &1000000000000019400000019,4″ 5.23 −0.41 437 Ap Si
z Vel z 79735 45344 09ч 14м &1000000000000245000000024,50с −43° 13′ &1000000000000039100000039,1″ 5.24 −0.92 556 B4V+...
79846 45328 09ч 14м &1000000000000180200000018,02с −55° 34′ &1000000000000010900000010,9″ 5.26 −1.20 638 G8II/III
K Vel K 80456 45631 09ч 18м &1000000000000058900000005,89с −51° 03′ &1000000000000003200000003,2″ 5.26 −0.34 431 B7/B8III
88824 50070 10ч 13м &1000000000000228800000022,88с −51° 13′ &1000000000000058600000058,6″ 5.27 1.78 163 A7V
76360 43671 08ч 53м &1000000000000506000000050,60с −47° 31′ &1000000000000014600000014,6″ 5.31 0.79 261 Am
80170 45544 09ч 16м &1000000000000571000000057,10с −39° 24′ &1000000000000005200000005,2″ 5.31 0.12 355 K2III
A Vel A 72108 41616 08ч 29м &1000000000000047600000004,76с −47° 55′ &1000000000000044200000044,2″ 5.33 −3.18 1638 B2IV
82694 46811 09ч 32м &1000000000000192700000019,27с −40° 38′ &1000000000000057600000057,6″ 5.35 −0.04 390 G8III
75149 43082 08ч 46м &1000000000000305500000030,55с −45° 54′ &1000000000000045100000045,1″ 5.43 −4.59 3293 B3Ia
83520 47204 09ч 37м &1000000000000126800000012,68с −53° 40′ &1000000000000006500000006,5″ 5.44 1.16 234 A2/A3V
74071 42459 08ч 39м &1000000000000238700000023,87с −53° 26′ &1000000000000023400000023,4″ 5.45 −0.25 451 B5V
82419 46594 09ч 30м &1000000000000051300000005,13с −51° 31′ &1000000000000001900000001,9″ 5.45 −0.08 415 B8V
h Vel h 75630 43325 08ч 49м &1000000000000391700000039,17с −40° 19′ &1000000000000012600000012,6″ 5.47 −2.97 1590 A2/A3IV
74455 42712 08ч 42м &1000000000000162000000016,20с −48° 05′ &1000000000000056800000056,8″ 5.48 −3.09 1689 B1.5Vn
74535 42715 08ч 42м &1000000000000190200000019,02с −53° 06′ &1000000000000000400000000,4″ 5.49 −0.36 483 B8...
y Vel y 83548 47267 09ч 38м &1000000000000014300000001,43с −43° 11′ &1000000000000027100000027,1″ 5.51 −0.35 484 G8II
16 Vel 16 69194 40282 08ч 13м &1000000000000342300000034,23с −50° 11′ &1000000000000045800000045,8″ 5.52 −1.30 753 M1III
74196 42535 08ч 40м &1000000000000174900000017,49с −53° 00′ &1000000000000055600000055,6″ 5.56 −0.24 472 B7Vn
77475 44299 09ч 01м &1000000000000208800000020,88с −41° 51′ &1000000000000051400000051,4″ 5.56 −0.24 471 B5V
79416 45189 09ч 12м &1000000000000305400000030,54с −43° 36′ &1000000000000047900000047,9″ 5.56 −0.85 623 B8V
81034 45924 09ч 21м &1000000000000509400000050,94с −42° 11′ &1000000000000041100000041,1″ 5.56 −0.63 565 M3Ib
O Vel O 84461 47717 09ч 43м &1000000000000423000000042,30с −53° 53′ &1000000000000028900000028,9″ 5.56 0.38 355 A0V
84816 47963 09ч 46м &1000000000000303800000030,38с −44° 45′ &1000000000000018200000018,2″ 5.58 −2.64 1436 B2.5IV
90677 51140 10ч 26м &1000000000000489300000048,93с −54° 52′ &1000000000000038300000038,3″ 5.58 −2.87 1598 K3II/III
89062 50241 10ч 15м &1000000000000315500000031,55с −43° 06′ &1000000000000044100000044,1″ 5.59 −0.52 544 K4III
81157 45920 09ч 21м &1000000000000501100000050,11с −55° 30′ &1000000000000053500000053,5″ 5.61 0.98 275 A3IVs...
85563 48348 09ч 51м &1000000000000197600000019,76с −46° 11′ &1000000000000038200000038,2″ 5.62 0.56 335 K2III
68161 39919 08ч 09м &1000000000000095100000009,51с −48° 41′ &1000000000000003900000003,9″ 5.66 −1.47 869 B8Ib/II
89736 50609 10ч 20м &1000000000000167200000016,72с −47° 41′ &1000000000000056800000056,8″ 5.66 −3.93 2694 K5/M0III
74167 42564 08ч 40м &1000000000000352600000035,26с −45° 11′ &1000000000000028000000028,0″ 5.67 −1.65 950 M0III
96113 54137 11ч 04м &1000000000000313000000031,30с −47° 40′ &1000000000000045100000045,1″ 5.67 1.01 279 A8III/IV
72737 41861 08ч 32м &1000000000000049700000004,97с −53° 12′ &1000000000000043100000043,1″ 5.68 −1.56 913 G8III+...
76653 43797 08ч 55м &1000000000000117600000011,76с −54° 57′ &1000000000000056000000056,0″ 5.70 3.79 79 F6V
75276 43148 08ч 47м &1000000000000188500000018,85с −46° 09′ &1000000000000019500000019,5″ 5.71 −4.52 3622 F0Ib
86087 48613 09ч 54м &1000000000000512600000051,26с −50° 14′ &1000000000000038300000038,3″ 5.71 0.76 319 A0V
85483 48287 09ч 50м &1000000000000419700000041,97с −46° 56′ &1000000000000002400000002,4″ 5.72 −0.59 597 K0IIICN...
85980 48561 09ч 54м &1000000000000176700000017,67с −45° 17′ &1000000000000000700000000,7″ 5.72 −1.35 845 B+...
81136 45962 09ч 22м &1000000000000240000000024,00с −46° 02′ &1000000000000051000000051,0″ 5.74 −0.47 570 G6/G8III
s Vel s 91355 51561 10ч 31м &1000000000000574500000057,45с −45° 04′ &1000000000000000200000000,2″ 5.76 0.00 463 B9
AH Vel 68808 40155 08ч 11м &1000000000000599700000059,97с −46° 38′ &1000000000000039700000039,7″ 5.77 −2.49 1462 F7p променлива ѕвезда
79275 45122 09ч 11м &1000000000000333900000033,39с −46° 35′ &1000000000000002100000002,1″ 5.78 −1.95 1144 B2IV-V
88842 50078 10ч 13м &1000000000000280400000028,04с −51° 45′ &1000000000000020900000020,9″ 5.78 0.83 318 A3IV/V
E Vel E 73340 42177 08ч 35м &1000000000000520400000052,04с −50° 58′ &1000000000000010800000010,8″ 5.79 0.01 466 B8 Si
76110 43603 08ч 52м &1000000000000480200000048,02с −38° 43′ &1000000000000026900000026,9″ 5.79 −1.36 876 K5/M0III
89569 50493 10ч 18м &1000000000000381600000038,16с −56° 06′ &1000000000000038400000038,4″ 5.80 3.03 117 F6V
95347 53762 10ч 59м &1000000000000594300000059,43с −43° 48′ &1000000000000025700000025,7″ 5.81 1.07 290 B8/B9V
72067 41621 08ч 29м &1000000000000075700000007,57с −44° 09′ &1000000000000037600000037,6″ 5.82 −2.63 1598 B2V
68657 40077 08ч 11м &1000000000000108000000010,80с −48° 27′ &1000000000000043200000043,2″ 5.83 −0.91 728 B3V
80558 45675 09ч 18м &1000000000000423600000042,36с −51° 33′ &1000000000000038400000038,4″ 5.83 −8.02 19176 B7Iab
79694 45314 09ч 14м &1000000000000082300000008,23с −44° 08′ &1000000000000045100000045,1″ 5.85 −0.17 521 B6IV
k1 Vel k1 79807 45386 09ч 14м &1000000000000571700000057,17с −37° 36′ &1000000000000008500000008,5″ 5.85 −0.57 627 K0/K1III+..
69302 40357 08ч 14м &1000000000000238800000023,88с −45° 50′ &1000000000000004400000004,4″ 5.86 −1.35 903 B2IV-V
77020 44024 08ч 57м &1000000000000555700000055,57с −48° 34′ &1000000000000022600000022,6″ 5.88 −1.71 1072 G8/K0II
71043 41081 08ч 22м &1000000000000551800000055,18с −52° 07′ &1000000000000025600000025,6″ 5.89 1.57 238 A0V
74273 42614 08ч 41м &1000000000000053200000005,32с −48° 55′ &1000000000000021700000021,7″ 5.90 −2.56 1606 B1.5V
94985 53530 10ч 57м &1000000000000078800000007,88с −50° 45′ &1000000000000054200000054,2″ 5.90 0.96 317 A7Vni
91437 51610 10ч 32м &1000000000000336200000033,62с −44° 37′ &1000000000000006400000006,4″ 5.91 0.48 397 G6/G8III
72832 42001 08ч 33м &1000000000000384500000038,45с −38° 50′ &1000000000000055800000055,8″ 5.92 −1.10 825 B5III
76161 43589 08ч 52м &1000000000000386200000038,62с −48° 21′ &1000000000000032800000032,8″ 5.92 −1.69 1087 B3Vn
79621 45270 09ч 13м &1000000000000344800000034,48с −47° 20′ &1000000000000018400000018,4″ 5.92 −0.23 554 B9V
85953 48527 09ч 53м &1000000000000501100000050,11с −51° 08′ &1000000000000048200000048,2″ 5.95 −2.64 1707 B2V
67249 39527 08ч 04м &1000000000000424100000042,41с −50° 35′ &1000000000000025400000025,4″ 5.96 −2.14 1358 G5II
89461 50480 10ч 18м &1000000000000282700000028,27с −41° 40′ &1000000000000006600000006,6″ 5.97 −0.17 551 B9V
72232 41674 08ч 29м &1000000000000456500000045,65с −46° 19′ &1000000000000054200000054,2″ 5.98 −0.45 629 B7IV
88399 49844 10ч 10м &1000000000000377000000037,70с −41° 42′ &1000000000000053800000053,8″ 5.98 1.81 223 K3III
84228 47559 09ч 41м &1000000000000479400000047,94с −55° 12′ &1000000000000049600000049,6″ 5.99 −3.60 2694 B4V
68895 40183 08ч 12м &1000000000000308000000030,80с −46° 15′ &1000000000000051500000051,5″ 6.00 −0.68 706 B5V
75759 43392 08ч 50м &1000000000000210200000021,02с −42° 05′ &1000000000000023300000023,3″ 6.00 −2.84 1906 O9V
80057 45481 09ч 16м &1000000000000040300000004,03с −44° 53′ &1000000000000055400000055,4″ 6.02 −4.60 4347 A1Ib+...
77320 44213 09ч 00м &1000000000000222600000022,26с −43° 10′ &1000000000000026400000026,4″ 6.04 −1.39 1000 B3Vne
80774 45814 09ч 20м &1000000000000296800000029,68с −37° 34′ &1000000000000053900000053,9″ 6.04 0.05 513 K3/K4III
91356 51560 10ч 31м &1000000000000566500000056,65с −45° 04′ &1000000000000010800000010,8″ 6.04 0.21 477 B4
71722 41373 08ч 26м &1000000000000252400000025,24с −52° 48′ &1000000000000027000000027,0″ 6.05 1.79 232 A0V
79241 45127 09ч 11м &1000000000000409500000040,95с −39° 15′ &1000000000000031900000031,9″ 6.05 −1.92 1278 B5III
81471 46093 09ч 23м &1000000000000593400000059,34с −51° 44′ &1000000000000013500000013,5″ 6.05 −5.17 5719 A7Iab
81411 46114 09ч 24м &1000000000000162800000016,28с −39° 25′ &1000000000000031600000031,6″ 6.05 0.04 518 A6/A7III
85250 48119 09ч 48м &1000000000000400600000040,06с −56° 24′ &1000000000000042900000042,9″ 6.05 1.01 332 K0III
86523 48835 09ч 57м &1000000000000426100000042,61с −48° 24′ &1000000000000050700000050,7″ 6.06 −4.27 3791 B3V
94660 53379 10ч 55м &1000000000000010400000001,04с −42° 15′ &1000000000000003900000003,9″ 6.08 0.17 495 A0p...
91805 51816 10ч 35м &1000000000000104500000010,45с −43° 39′ &1000000000000052800000052,8″ 6.09 −1.12 901 G8/K0II/III
78548 44708 09ч 06м &1000000000000340400000034,04с −55° 48′ &1000000000000008700000008,7″ 6.10 −1.70 1185 B2IV-V
90798 51245 10ч 28м &1000000000000020800000002,08с −49° 24′ &1000000000000020500000020,5″ 6.10 −1.15 921 K4III
92328 52112 10ч 38м &1000000000000503300000050,33с −42° 45′ &1000000000000012300000012,3″ 6.10 −0.11 569 Am+...
87363 49259 10ч 03м &1000000000000206000000020,60с −46° 38′ &1000000000000010200000010,2″ 6.11 1.29 300 A0V
96224 54185 11ч 05м &1000000000000041400000004,14с −49° 23′ &1000000000000032400000032,4″ 6.11 0.12 514 B9V
86466 48799 09ч 57м &1000000000000109500000010,95с −52° 38′ &1000000000000019700000019,7″ 6.13 −3.98 3432 B3IV
90518 51077 10ч 26м &1000000000000099100000009,91с −42° 44′ &1000000000000018200000018,2″ 6.13 1.09 332 K1III
84400 47694 09ч 43м &1000000000000276000000027,60с −51° 13′ &1000000000000041400000041,4″ 6.15 −1.96 1364 B6V
95429 53771 11ч 00м &1000000000000083400000008,34с −51° 49′ &1000000000000004100000004,1″ 6.15 2.26 195 A3III/IV
88693 49994 10ч 12м &1000000000000229700000022,97с −52° 09′ &1000000000000048100000048,1″ 6.16 1.11 334 K2IIICN...
89104 50232 10ч 15м &1000000000000166500000016,65с −54° 58′ &1000000000000027200000027,2″ 6.16 −2.04 1424 B2IV-V
67341 39584 08ч 05м &1000000000000203100000020,31с −46° 58′ &1000000000000042300000042,3″ 6.18 −2.68 1929 B3Vnp
83368 47145 09ч 36м &1000000000000254100000025,41с −48° 45′ &1000000000000004200000004,2″ 6.18 1.88 236 F0p
83465 47172 09ч 36м &1000000000000464100000046,41с −52° 56′ &1000000000000038100000038,1″ 6.18 0.80 388 K1III
90393 51014 10ч 25м &1000000000000172200000017,22с −42° 28′ &1000000000000002500000002,5″ 6.18 −0.09 586 G8III
79091 45002 09ч 09м &1000000000000571500000057,15с −52° 04′ &1000000000000058800000058,8″ 6.19 1.34 304 K1III
81780 46297 09ч 26м &1000000000000284500000028,45с −40° 30′ &1000000000000006200000006,2″ 6.19 1.37 300 A7III
87152 49137 10ч 01м &1000000000000407300000040,73с −53° 21′ &1000000000000050800000050,8″ 6.20 −2.03 1442 B2.5V
89273 50332 10ч 16м &1000000000000401700000040,17с −51° 12′ &1000000000000016800000016,8″ 6.20 −0.46 700 M4/M5III
75081 43073 08ч 46м &1000000000000237700000023,77с −41° 07′ &1000000000000031400000031,4″ 6.21 −0.51 720 B9V
81369 46067 09ч 23м &1000000000000397700000039,77с −46° 54′ &1000000000000031600000031,6″ 6.21 −1.49 1128 B7III
87652 49394 10ч 05м &1000000000000018600000001,86с −51° 18′ &1000000000000049100000049,1″ 6.23 0.17 532 B8/B9III
90170 50903 10ч 23м &1000000000000407100000040,71с −41° 57′ &1000000000000011600000011,6″ 6.24 1.98 232 K0IV
72900 41986 08ч 33м &1000000000000302800000030,28с −46° 58′ &1000000000000014400000014,4″ 6.25 −2.66 1976 K3III
77580 44367 09ч 02м &1000000000000064200000006,42с −39° 24′ &1000000000000008100000008,1″ 6.25 1.05 357 K1IIICN...
79900 45413 09ч 15м &1000000000000146400000014,64с −45° 33′ &1000000000000019800000019,8″ 6.25 −2.47 1811 B8V
76566 43807 08ч 55м &1000000000000192100000019,21с −45° 02′ &1000000000000030100000030,1″ 6.26 −1.03 934 B3IV
79524 45242 09ч 13м &1000000000000186800000018,68с −42° 16′ &1000000000000024400000024,4″ 6.27 0.48 469 K2III
81347 46045 09ч 23м &1000000000000253800000025,38с −48° 17′ &1000000000000013000000013,0″ 6.27 −1.88 1393 B5V
72993 42070 08ч 34м &1000000000000292600000029,26с −37° 36′ &1000000000000040300000040,3″ 6.28 −1.13 988 M0III
80781 45742 09ч 19м &1000000000000324900000032,49с −55° 11′ &1000000000000011400000011,4″ 6.28 −3.83 3432 B5V
75466 43195 08ч 48м &1000000000000002400000000,24с −52° 51′ &1000000000000000700000000,7″ 6.29 0.52 464 B8V
93453 52709 10ч 46м &1000000000000371400000037,14с −43° 11′ &1000000000000033100000033,1″ 6.29 1.91 245 A4IV
72350 41737 08ч 30м &1000000000000392400000039,24с −44° 44′ &1000000000000014400000014,4″ 6.30 −2.88 2233 B4V
72436 41806 08ч 31м &1000000000000247000000024,70с −39° 03′ &1000000000000050900000050,9″ 6.31 −2.09 1560 B5V
79523 45259 09ч 13м &1000000000000258200000025,82с −38° 36′ &1000000000000059200000059,2″ 6.31 −0.40 715 A0V
81575 46194 09ч 25м &1000000000000078900000007,89с −43° 58′ &1000000000000036100000036,1″ 6.31 −0.61 789 M5III
80435 45603 09ч 17м &1000000000000423100000042,31с −54° 29′ &1000000000000041500000041,5″ 6.33 −0.65 811 K3III
67621 39691 08ч 06м &1000000000000416100000041,61с −48° 29′ &1000000000000050700000050,7″ 6.34 −1.78 1370 B3III
72650 41813 08ч 31м &1000000000000295700000029,57с −54° 23′ &1000000000000038100000038,1″ 6.34 0.45 491 K3III
HD 75289 75289 43177 08ч 47м &1000000000000404100000040,41с −41° 44′ &1000000000000010500000010,5″ 6.35 4.04 94 G0V има планета (b)
72798 41941 08ч 33м &1000000000000018700000001,87с −45° 45′ &1000000000000010500000010,5″ 6.36 −3.02 2451 B5III
75654 43354 08ч 49м &1000000000000524000000052,40с −39° 08′ &1000000000000030100000030,1″ 6.38 1.92 254 A2/A3II/III
76004 43520 08ч 51м &1000000000000500500000050,05с −44° 09′ &1000000000000003400000003,4″ 6.38 −1.60 1283 B3V
72485 41781 08ч 31м &1000000000000106400000010,64с −47° 51′ &1000000000000059900000059,9″ 6.39 −1.15 1052 B2.5V
76230 43593 08ч 52м &1000000000000408300000040,83с −52° 07′ &1000000000000044200000044,2″ 6.39 0.67 453 A0V
77907 44423 09ч 03м &1000000000000053500000005,35с −53° 33′ &1000000000000001400000001,4″ 6.39 −0.72 862 B6V
86211 48706 09ч 56м &1000000000000053500000005,35с −40° 49′ &1000000000000028200000028,2″ 6.39 −0.67 840 M1III
86352 48730 09ч 56м &1000000000000219000000021,90с −51° 20′ &1000000000000010200000010,2″ 6.39 −4.38 4657 B2IV-V
88015 49619 10ч 07м &1000000000000357300000035,73с −48° 15′ &1000000000000039000000039,0″ 6.40 −1.60 1299 B3III
94724 53411 10ч 55м &1000000000000272500000027,25с −43° 01′ &1000000000000014000000014,0″ 6.40 1.44 320 A0V
76304 43673 08ч 53м &1000000000000507600000050,76с −40° 26′ &1000000000000051200000051,2″ 6.42 −1.61 1315 K0II/III+..
87122 49092 10ч 01м &1000000000000120100000012,01с −56° 05′ &1000000000000047600000047,6″ 6.42 −0.70 867 B8
75387 43209 08ч 48м &1000000000000087900000008,79с −42° 27′ &1000000000000048500000048,5″ 6.43 −2.15 1698 B2IV
92155 51984 10ч 37м &1000000000000161200000016,12с −53° 51′ &1000000000000019000000019,0″ 6.43 −2.10 1655 B3Vn
69596 40433 08ч 15м &1000000000000232700000023,27с −50° 26′ &1000000000000057100000057,1″ 6.44 −0.32 734 K3/K4III
73121 42123 08ч 35м &1000000000000124800000012,48с −39° 58′ &1000000000000014000000014,0″ 6.44 3.64 118 G1V
95509 53811 11ч 00м &1000000000000363300000036,33с −53° 06′ &1000000000000042700000042,7″ 6.44 0.92 415 K3III
69404 40397 08ч 14м &1000000000000512500000051,25с −46° 29′ &1000000000000009300000009,3″ 6.45 −1.60 1331 B3Vnne
70309 40749 08ч 19м &1000000000000056000000005,60с −48° 11′ &1000000000000052400000052,4″ 6.45 −0.56 823 B3V
73952 42400 08ч 38м &1000000000000448300000044,83с −53° 05′ &1000000000000025600000025,6″ 6.45 0.50 505 B8Vn
94508 53260 10ч 53м &1000000000000334200000033,42с −56° 25′ &1000000000000013800000013,8″ 6.45 −11.16 108667 K2III
68478 40016 08ч 10м &1000000000000205700000020,57с −49° 14′ &1000000000000014500000014,5″ 6.46 −2.03 1630 B3IV
78005 44509 09ч 04м &1000000000000057900000005,79с −47° 26′ &1000000000000029300000029,3″ 6.46 −1.27 1144 B4V
81309 46075 09ч 23м &1000000000000449200000044,92с −37° 45′ &1000000000000025100000025,1″ 6.47 1.45 329 A1m...
68763 40160 08ч 12м &1000000000000060600000006,06с −43° 24′ &1000000000000001600000001,6″ 6.48 −5.11 6792 K3III:
72787 41970 08ч 33м &1000000000000198700000019,87с −38° 22′ &1000000000000014500000014,5″ 6.48 −1.63 1364 B2/B3V
79025 44979 09ч 09м &1000000000000450000000045,00с −49° 25′ &1000000000000027500000027,5″ 6.48 0.49 513 A9Vn
88862 50069 10ч 13м &1000000000000223200000022,32с −56° 35′ &1000000000000012100000012,1″ 6.48 −0.53 821 K2III
89328 50391 10ч 17м &1000000000000202000000020,20с −46° 50′ &1000000000000005800000005,8″ 6.48 2.51 203 A8V+...
95716 53940 11ч 02м &1000000000000138400000013,84с −41° 06′ &1000000000000050600000050,6″ 6.48 −2.18 1762 M4III
69168 40299 08ч 13м &1000000000000456600000045,66с −46° 34′ &1000000000000043300000043,3″ 6.49 −0.96 1009 B3V
71805 41426 08ч 26м &1000000000000578300000057,83с −52° 42′ &1000000000000017400000017,4″ 6.49 2.82 176 F5V...
72752 41905 08ч 32м &1000000000000405100000040,51с −47° 02′ &1000000000000031700000031,7″ 6.49 −0.01 651 K2III
75989 43528 08ч 51м &1000000000000556000000055,60с −40° 59′ &1000000000000011800000011,8″ 6.49 −1.18 1113 Ap...
85871 48469 09ч 53м &1000000000000001100000000,11с −55° 22′ &1000000000000023600000023,6″ 6.50 −5.19 7087 B1V
87030 49052 10ч 00м &1000000000000345800000034,58с −56° 56′ &1000000000000046200000046,2″ 6.50 0.52 511 K0III
87816 49477 10ч 06м &1000000000000072600000007,26с −52° 11′ &1000000000000016700000016,7″ 6.50 1.09 394 K0III
HD 83443 83443 47202 09ч 37м &1000000000000118300000011,83с −43° 16′ &1000000000000019900000019,9″ 8.24 5.05 142 K0V има планета (b)
HD 73526 73526 42282 08ч 37м &1000000000000164800000016,48с −41° 19′ &1000000000000008800000008,8″ 9.00 4.12 309 G6V има две планети (b & c)

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]