Список на ѕвезди во соѕвездието Еднорог

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Еднорог, подредени по сјајност.

Име Б Ф Пром. HD HIP Рек. Дек. вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Mon α 26 61935 37447 07ч 41м &1000000000000148800000014,88с −09° 33′ &1000000000000003900000003,9″ 3,94 0,71 144 K0III
γ Mon γ 5 43232 29651 06ч 14м &1000000000000513400000051,34с −06° 16′ &1000000000000029000000029,0″ 3,99 −2,49 644 K3III
δ Mon δ 22 55185 34769 07ч 11м &1000000000000518600000051,86с −00° 29′ &1000000000000034000000034,0″ 4,15 −1,15 375 A2V
ζ Mon ζ 29 67594 39863 08ч 08м &1000000000000356600000035,66с −02° 59′ &1000000000000001600000001,6″ 4,36 −4,41 1852 G2Ib
ε Mon A ε 8 44769 30419 06ч 23м &1000000000000461000000046,10с +04° 35′ &1000000000000034200000034,2″ 4,39 1,41 128 A5IV составница на системот ε Mon
13 Mon 13 46300 31216 06ч 32м &1000000000000542300000054,23с +07° 19′ &1000000000000058700000058,7″ 4,47 −3,86 1509 A0Ib претпоставена променлива
18 Mon 18 49293 32578 06ч 47м &1000000000000516600000051,66с +02° 24′ &1000000000000043900000043,9″ 4,48 −0,81 373 K0III
β Mon A β 11 45725 30867 06ч 28м &1000000000000490700000049,07с −07° 01′ &1000000000000059000000059,0″ 4,60 −2,03 691 B3Ve составница на системот β Mon; Be-ѕвезда
S Mon 15 S 47839 31978 06ч 40м &1000000000000586600000058,66с +09° 53′ &1000000000000044700000044,7″ 4,66 −2,82 1022 O7V + O9.5V во NGC 2264; неправилна променлива ѕвезда, Vнајг = &100000000000004620000004,62м, Vнајм = &100000000000004680000004,68м
28 Mon 28 V645 65953 39211 08ч 01м &1000000000000133000000013,30с −01° 23′ &1000000000000032700000032,7″ 4,68 −1,12 472 K4III пром. од типот FK Com, ΔV = &100000000000000020000000,02м, P = &100000000000000210000000,21 д
17 Mon 17 49161 32533 06ч 47м &1000000000000198400000019,84с +08° 02′ &1000000000000014200000014,2″ 4,77 −1,09 484 K4III
20 Mon 20 54810 34622 07ч 10м &1000000000000136800000013,68с −04° 14′ &1000000000000015500000015,5″ 4,91 0,85 211 K0III
3 Mon 3 40967 28574 06ч 01м &1000000000000504300000050,43с −10° 35′ &1000000000000052600000052,6″ 4,92 −2,47 979 B5III претпоставена променлива
27 Mon 27 65695 39079 07ч 59м &1000000000000441800000044,18с −03° 40′ &1000000000000046500000046,5″ 4,93 0,51 250 K2III
19 Mon 19 V637 52918 33971 07ч 02м &1000000000000547800000054,78с −04° 14′ &1000000000000021300000021,3″ 4,99 −2,68 1116 B1V пром. од типот β Cep, Vнајг = &100000000000004960000004,96м, Vнајм = &100000000000005010000005,01м, P = &100000000000000190000000,19 д
2 Mon 2 40536 28325 05ч 59м &1000000000000043100000004,31с −09° 33′ &1000000000000029300000029,3″ 5,04 0,02 328 A6m
HD 42690 42690 29417 06ч 11м &1000000000000518200000051,82с −06° 33′ &1000000000000001000000001,0″ 5,06 −2,78 1203 B2V
10 Mon 10 45546 30772 06ч 27м &1000000000000575700000057,57с −04° 45′ &1000000000000043700000043,7″ 5,06 −3,03 1353 B2V
HD 49331 49331 32558 06ч 47м &1000000000000372200000037,22с −08° 59′ &1000000000000054600000054,6″ 5,08 −2,94 1309 M1II претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000005000000005,00м, Vнајм = &100000000000005110000005,11м
HD 46487 46487 31278 06ч 33м &1000000000000379200000037,92с −01° 13′ &1000000000000012400000012,4″ 5,09 −0,99 536 B5Vn
25 Mon 25 61064 37088 07ч 37м &1000000000000167300000016,73с −04° 06′ &1000000000000039700000039,7″ 5,13 1,18 202 F6III претпоставена пром. од типот δ Sct, ΔV = &100000000000000010000000,01м
HR 2142 V696 41335 28744 06ч 04м &1000000000000135000000013,50с −06° 42′ &1000000000000032200000032,2″ 5,19 −2,06 918 B2Vne+ своевидна променлива
77 Ori (77) 45416 30717 06ч 27м &1000000000000137600000013,76с +00° 17′ &1000000000000057400000057,4″ 5,19 −2,13 950 K1II
HD 48217 48217 32064 06ч 41м &1000000000000563700000056,37с −09° 10′ &1000000000000002700000002,7″ 5,21 −0,11 378 M0III
HD 52666 52666 33878 07ч 01м &1000000000000563900000056,39с −05° 43′ &1000000000000019500000019,5″ 5,21 −1,38 682 M2III претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000005150000005,15м, Vнајм = &100000000000005210000005,21м
HD 46089 46089 31119 06ч 31м &1000000000000482900000048,29с +11° 32′ &1000000000000039600000039,6″ 5,22 1,16 211 A3V
7 Mon 7 44112 30073 06ч 19м &1000000000000428000000042,80с −07° 49′ &1000000000000022500000022,5″ 5,27 −1,74 823 B2.5V
HD 43993 43993 29996 06ч 18м &1000000000000505800000050,58с −09° 23′ &1000000000000023900000023,9″ 5,36 −0,62 511 K1III
HD 41692 41692 28949 06ч 06м &1000000000000387400000038,74с −04° 11′ &1000000000000037800000037,8″ 5,37 −3,71 2131 B5IV
β Mon B β 11 45726 06ч 28м &1000000000000495000000049,50с −07° 02′ &1000000000000004000000004,0″ 5,40 составница на системот β Mon
HD 46229 46229 31121 06ч 31м &1000000000000500700000050,07с −08° 09′ &1000000000000029500000029,5″ 5,43 −1,70 869 K2III
21 Mon 21 V571 55057 34724 07ч 11м &1000000000000236300000023,63с −00° 18′ &1000000000000006900000006,9″ 5,44 0,92 261 F2V пром. од типот δ Sct, Vнајг = &100000000000005430000005,43м, Vнајм = &100000000000000550000005,5м, P = &100000000000000890000000,089 д
HD 50747 50747 33184 06ч 54м &1000000000000246600000024,66с −01° 07′ &1000000000000037100000037,1″ 5,45 −0,42 484 A4IV пром. од типот γ Dor, ΔV = &100000000000000010000000,001м, P = &100000000000000210000000,21 д
HD 62902 62902 37901 07ч 46м &1000000000000021600000002,16с −06° 46′ &1000000000000020200000020,2″ 5,49 1,17 238 K5III
HD 47054 47054 31583 06ч 36м &1000000000000353300000035,33с −05° 12′ &1000000000000040000000040,0″ 5,52 −1,52 834 B8V
78 Ori (78) 45433 30720 06ч 27м &1000000000000155900000015,59с −00° 16′ &1000000000000033600000033,6″ 5,55 −1,26 749 K5III
HD 45415 45415 30728 06ч 27м &1000000000000204800000020,48с +02° 54′ &1000000000000029700000029,7″ 5,55 0,79 292 G9III
β Mon C β 45727 06ч 28м &1000000000000495000000049,50с −07° 02′ &1000000000000004000000004,0″ 5,60 составница на системот β Mon
HD 46304 46304 31167 06ч 32м &1000000000000231300000023,13с −05° 52′ &1000000000000007400000007,4″ 5,60 2,42 141 F0Vnn+...
HD 59311 59311 36388 07ч 29м &1000000000000186800000018,68с −01° 54′ &1000000000000019100000019,1″ 5,60 −2,89 1630 K5III
HD 63752 63752 38253 07ч 50м &1000000000000105800000010,58с −09° 11′ &1000000000000000400000000,4″ 5,60 −2,57 1405 K3III
HD 53208 53208 34086 07ч 04м &1000000000000052500000005,25с −05° 19′ &1000000000000026300000026,3″ 5,63 −2,38 1304 K3III претпоставена променлива
HD 49147 49147 32474 06ч 46м &1000000000000390200000039,02с −10° 06′ &1000000000000026500000026,5″ 5,66 −0,42 535 B9.5V
HD 49434 49434 32617 06ч 48м &1000000000000190900000019,09с −01° 19′ &1000000000000007800000007,8″ 5,75 2,74 131 F1V пром. од типот δ Sct и γ Dor
HD 49643 49643 32698 06ч 49м &1000000000000164100000016,41с −02° 16′ &1000000000000019300000019,3″ 5,75 −0,42 558 B8IIIn
HD 50277 50277 33024 06ч 52м &1000000000000494900000049,49с +08° 22′ &1000000000000049600000049,6″ 5,75 1,77 204 F0Vn
HD 59381 59381 36396 07ч 29м &1000000000000221100000022,11с −10° 19′ &1000000000000036000000036,0″ 5,75 −1,52 926 K5III бавна неправилна променлива ѕвезда, Vнајг = &100000000000005740000005,74м, Vнајм = &100000000000005760000005,76м
HD 64235 64235 38474 07ч 52м &1000000000000478700000047,87с −05° 25′ &1000000000000041500000041,5″ 5,76 2,70 133 F5IVs претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000005740000005,74м, Vнајм = &100000000000005770000005,77м
HD 46769 46769 31446 06ч 35м &1000000000000158300000015,83с +00° 53′ &1000000000000024800000024,8″ 5,78 −3,94 2860 B8Ib
HD 49933 49933 32851 06ч 50м &1000000000000498200000049,82с −00° 32′ &1000000000000025500000025,5″ 5,78 3,40 97 F2V
HD 53510 53510 34215 07ч 05м &1000000000000390000000039,00с +09° 11′ &1000000000000009000000009,0″ 5,78 −0,40 562 M0III променлива ѕвезда, ΔV = &100000000000000070000000,007м, P = &100000000000000880000000,088 д
HD 47964 47964 31992 06ч 41м &1000000000000054500000005,45с +00° 29′ &1000000000000043200000043,2″ 5,79 −1,96 1156 B8III
HD 55775 55775 34975 07ч 14м &1000000000000108700000010,87с −03° 54′ &1000000000000006300000006,3″ 5,80 −0,57 613 K5III
U Mon U 59693 36521 07ч 30м &1000000000000474700000047,47с −09° 46′ &1000000000000036800000036,8″ 5,82 2248 K0Ibpvar пром. од типот RV Tau, Vнајг = &100000000000005450000005,45м, Vнајм = &100000000000007670000007,67м, P = &1000000000000913200000091,32 д
HD 43157 43157 29629 06ч 14м &1000000000000367100000036,71с −04° 34′ &1000000000000006500000006,5″ 5,83 −0,56 617 B5V
HD 57749 57749 35749 07ч 22м &1000000000000254000000025,40с −05° 58′ &1000000000000058100000058,1″ 5,83 −1,39 908 F3IV претпоставена пром. од типот δ Sct, Vнајг = &100000000000005800000005,80м, Vнајм = &100000000000005840000005,84м
HD 59380 59380 36399 07ч 29м &1000000000000256100000025,61с −07° 33′ &1000000000000005300000005,3″ 5,86 3,64 91 F8V
HD 45320 45320 30666 06ч 26м &1000000000000395900000039,59с −01° 30′ &1000000000000026200000026,2″ 5,87 1,64 229 A3Vn
12 Mon 12 46241 31159 06ч 32м &1000000000000192300000019,23с +04° 51′ &1000000000000021600000021,6″ 5,87 −0,12 517 K0V претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000005830000005,83м, Vнајм = &100000000000005870000005,87м
HD 41547 41547 28854 06ч 05м &1000000000000270200000027,02с −10° 14′ &1000000000000033600000033,6″ 5,88 2,03 192 F4V: пром. од типот γ Dor
HD 45067 45067 30545 06ч 25м &1000000000000164100000016,41с −00° 56′ &1000000000000043300000043,3″ 5,88 3,28 108 F8V
HD 48434 48434 32226 06ч 43м &1000000000000386500000038,65с +03° 55′ &1000000000000057100000057,1″ 5,88 2850 B0III претпоставена пром. од типот β Cep
HD 51104 51104 33372 06ч 56м &1000000000000258400000025,84с +09° 57′ &1000000000000023800000023,8″ 5,90 −0,28 561 B8Vn
HD 55832 55832 34982 07ч 14м &1000000000000155200000015,52с −09° 56′ &1000000000000051100000051,1″ 5,90 −3,38 2345 K3III
HD 59984 59984 36640 07ч 32м &1000000000000058200000005,82с −08° 52′ &1000000000000051300000051,3″ 5,90 3,52 98 F5V претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000000550000005,5м, Vнајм = &100000000000000680000006,8м
HD 45976 45976 30986 06ч 30м &1000000000000112800000011,28с −10° 04′ &1000000000000053400000053,4″ 5,92 −5,50 6269 K0
16 Mon 16 48977 32463 06ч 46м &1000000000000324200000032,42с +08° 35′ &1000000000000013800000013,8″ 5,92 −1,75 1116 B2.5V пром. од типот 53 Per, ΔV = &100000000000000010000000,01м, P = &100000000000001940000001,94 д
HD 46709 46709 31448 06ч 35м &1000000000000176000000017,60с +09° 59′ &1000000000000018100000018,1″ 5,93 −2,50 1583 K4III
HD 52312 52312 33729 07ч 00м &1000000000000237600000023,76с −08° 24′ &1000000000000024600000024,6″ 5,95 −1,69 1098 B9III
HD 56207 56207 35127 07ч 15м &1000000000000432200000043,22с −10° 35′ &1000000000000001000000001,0″ 5,95 0,50 401 K0
HD 51814 51814 33603 06ч 58м &1000000000000570300000057,03с +03° 36′ &1000000000000008500000008,5″ 5,96 −1,31 926 G8III
HD 52913 52913 34002 07ч 03м &1000000000000179300000017,93с +09° 08′ &1000000000000018100000018,1″ 5,96 1,46 259 A3Vs
HD 58526 58526 36055 07ч 25м &1000000000000512000000051,20с −05° 46′ &1000000000000029800000029,8″ 5,98 −2,84 1895 G3Ib
T Mon T 44990 30541 06ч 25м &1000000000000130000000013,00с +07° 05′ &1000000000000008600000008,6″ 5,98 7762 K1Iabv SB класична кефеида, Vнајг = &100000000000005580000005,58м, Vнајм = &100000000000006620000006,62м, P = &1000000000000270200000027,02 д
HD 43319 43319 29711 06ч 15м &1000000000000296600000029,66с −04° 54′ &1000000000000052700000052,7″ 5,99 1,87 217 A5IVs
HD 61749 61749 37394 07ч 40м &1000000000000355100000035,51с −08° 11′ &1000000000000007300000007,3″ 6,01 1,12 310 A3IV
HD 55879 55879 34999 07ч 14м &1000000000000282600000028,26с −10° 18′ &1000000000000058500000058,5″ 6,02 −3,34 2433 B0III
HD 50890 50890 33243 06ч 54м &1000000000000589200000058,92с −02° 48′ &1000000000000012900000012,9″ 6,03 −1,90 1259 G6III:
Пласкетова Ѕвезда V640 47129 31646 06ч 37м &1000000000000240400000024,04с +06° 08′ &1000000000000007400000007,4″ 6,05 −5,49 6618 O8I + O7.5III една од најмасивните познати спектроскопски двојни ѕвезди; своевидна променлива, Vнајг = &100000000000006040000006,04м, Vнајм = &100000000000006080000006,08м
HD 46178 46178 31168 06ч 32м &1000000000000232700000023,27с +11° 40′ &1000000000000025000000025,0″ 6,08 −0,96 834 K0III
HD 43362 43362 29705 06ч 15м &1000000000000261600000026,16с −09° 02′ &1000000000000008700000008,7″ 6,09 −0,76 763 B9III
HD 53929 53929 34338 07ч 07м &1000000000000064800000006,48с +04° 54′ &1000000000000038200000038,2″ 6,10 −0,59 709 B9.5III
V721 Mon V721 44816 30407 06ч 23м &1000000000000359200000035,92с −09° 52′ &1000000000000029100000029,1″ 6,11 −2,88 2050 K5 бавна неправилна променлива
HD 47420 47420 31733 06ч 38м &1000000000000204600000020,46с −02° 32′ &1000000000000038100000038,1″ 6,14 −0,63 738 K2
1 Mon 1 V474 40535 28321 05ч 59м &1000000000000010700000001,07с −09° 22′ &1000000000000056100000056,1″ 6,15 1,22 316 F2IV пром. од типот δ Sct
HD 42536 V653 42536 29323 06ч 11м &1000000000000012200000001,22с −06° 45′ &1000000000000015100000015,1″ 6,15 0,01 552 A0sp... пром. од типот α2 CVn
HD 42278 42278 29210 06ч 09м &1000000000000362100000036,21с −05° 42′ &1000000000000041200000041,2″ 6,16 2,23 199 F3IVw
HD 45321 45321 30660 06ч 26м &1000000000000344500000034,45с −04° 35′ &1000000000000050600000050,6″ 6,16 −1,69 1212 B2.5V
HD 45512 45512 30804 06ч 28м &1000000000000188000000018,80с +10° 18′ &1000000000000014400000014,4″ 6,16 1,74 249 K2III-IV
HR 2517 V715 49567 32682 06ч 49м &1000000000000036600000003,66с +01° 00′ &1000000000000007500000007,5″ 6,16 −2,75 1976 B3II-III пром. од типот 53 Per
HD 63894 63894 38307 07ч 50м &1000000000000552400000055,24с −11° 07′ &1000000000000042700000042,7″ 6,16 0,66 411 K0
HD 45724 45724 30906 06ч 29м &1000000000000148100000014,81с +02° 38′ &1000000000000046600000046,6″ 6,17 −0,91 851 M1 претпоставена променлива
HD 45995 45995 31066 06ч 31м &1000000000000095600000009,56с +11° 15′ &1000000000000005000000005,0″ 6,17 −4,98 5525 B2V:nne претпоставена променлива
HD 47220 47220 31672 06ч 37м &1000000000000403500000040,35с +02° 42′ &1000000000000015400000015,4″ 6,17 0,35 475 K1III
V638 Mon V638 42657 29401 06ч 11м &1000000000000437200000043,72с −04° 39′ &1000000000000055600000055,6″ 6,18 −0,11 591 B9MNp... пром. од типот α2 CVn, Vнајг = &100000000000006160000006,16м, Vнајм = &100000000000006180000006,18м, P = &100000000000000720000000,72 д
HD 48348 48348 32177 06ч 43м &1000000000000066100000006,61с +03° 02′ &1000000000000001800000001,8″ 6,18 −0,84 827 K0
HD 47886 47886 32012 06ч 41м &1000000000000172200000017,22с +11° 00′ &1000000000000011400000011,4″ 6,19 −3,27 2547 M1III полуправилна променлива
HD 50820 50820 33210 06ч 54м &1000000000000420400000042,04с −01° 45′ &1000000000000023300000023,3″ 6,20 −4,54 4592 B3IVe+... претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000006160000006,16м, Vнајм = &100000000000006280000006,28м
HD 52611 52611 33873 07ч 01м &1000000000000529100000052,91с −01° 20′ &1000000000000044800000044,8″ 6,20 0,63 424 K0
V731 Mon V731 47240 31697 06ч 37м &1000000000000527000000052,70с +04° 57′ &1000000000000024000000024,0″ 6,20 4803 B1Ib пром. од типот α Cyg
HD 44037 44037 30028 06ч 19м &1000000000000079400000007,94с −08° 35′ &1000000000000009700000009,7″ 6,22 0,78 399 B9V
V689 Mon V689 47432 31766 06ч 38м &1000000000000381900000038,19с +01° 36′ &1000000000000048700000048,7″ 6,23 −3,86 3396 O9.5II пром. од типот α Cyg, Vнајг = &100000000000006190000006,19м, Vнајм = &100000000000006260000006,26м, P = &100000000000003550000003,55 д
HD 54662 54662 34536 07ч 09м &1000000000000202500000020,25с −10° 20′ &1000000000000047700000047,7″ 6,23 −5,03 5821 O7III
HD 57708 57708 35737 07ч 22м &1000000000000185900000018,59с −02° 58′ &1000000000000045000000045,0″ 6,23 −0,06 591 F5
HD 44783 44783 30448 06ч 24м &1000000000000022900000002,29с +08° 53′ &1000000000000006100000006,1″ 6,24 −0,82 842 B8Vn
HD 59669 59669 36526 07ч 30м &1000000000000511400000051,14с −05° 13′ &1000000000000035300000035,3″ 6,24 −5,80 8359 K0
HD 51693 51693 33584 06ч 58м &1000000000000389300000038,93с +07° 37′ &1000000000000020500000020,5″ 6,25 1,93 238 A3V
HD 67159 67159 39675 08ч 06м &1000000000000274200000027,42с −09° 14′ &1000000000000040100000040,1″ 6,25 −0,68 793 B9V
HD 60853 60853 37000 07ч 36м &1000000000000166700000016,67с −08° 18′ &1000000000000040700000040,7″ 6,27 −0,13 620 K2 бавна неправилна променлива, Vнајг = &100000000000006260000006,26м, Vнајм = &100000000000006290000006,29м
HD 50931 50931 33297 06ч 55м &1000000000000346300000034,63с +08° 19′ &1000000000000027400000027,4″ 6,28 1,22 335 A0V променлива, ΔV = &100000000000000050000000,005м, P = &100000000000000490000000,49 д
HD 56614 56614 35301 07ч 17м &1000000000000316800000031,68с −06° 40′ &1000000000000048100000048,1″ 6,29 −2,28 1689 K2 претпоставена променлива
HD 52265 52265 33719 07ч 00м &1000000000000181000000018,10с −05° 22′ &1000000000000002500000002,5″ 6,3 4,05 91 G0V има две планети (b and c)
HD 44333 44333 30217 06ч 21м &1000000000000257800000025,78с +02° 16′ &1000000000000006900000006,9″ 6,30 1,25 334 A4.5V алголска променлива, Vнајг = &100000000000006250000006,25м, Vнајм = &100000000000006330000006,33м
HD 50282 50282 32990 06ч 52м &1000000000000228700000022,87с −05° 18′ &1000000000000058500000058,5″ 6,30 0,48 477 K0
HD 50371 50371 33082 06ч 53м &1000000000000224000000022,40с +10° 59′ &1000000000000049000000049,0″ 6,30 0,77 416 K0III
HD 49976 V592 49976 32838 06ч 50м &1000000000000423100000042,31с −08° 02′ &1000000000000027600000027,6″ 6,31 1,29 330 A2p SrCrEu α2 пром. од типот CVn, Vнајг = &100000000000006160000006,16м, Vнајм = &100000000000006320000006,32м, P = &100000000000002980000002,98 д
HD 51424 51424 33420 06ч 57м &1000000000000001000000000,10с −08° 10′ &1000000000000045400000045,4″ 6,31 −0,93 913 A2V+...
HD 67725 67725 39898 08ч 08м &1000000000000568500000056,85с −11° 20′ &1000000000000022700000022,7″ 6,31 −0,44 729 A0Vn
HD 45168 45168 30595 06ч 25м &1000000000000471400000047,14с −03° 53′ &1000000000000020500000020,5″ 6,33 −1,18 1035 G9III
HD 51892 51892 33644 06ч 59м &1000000000000201800000020,18с +07° 19′ &1000000000000001200000001,2″ 6,34 −1,60 1264 B7III
HD 66242 66242 39326 08ч 02м &1000000000000259700000025,97с −06° 20′ &1000000000000013600000013,6″ 6,34 1,15 355 G0III
HD 45380 45380 30675 06ч 26м &1000000000000448500000044,85с −07° 30′ &1000000000000042900000042,9″ 6,35 0,86 409 A0Vn променлива, ΔV = &100000000000000100000000,010м, P = &1000000000000219700000021,97 д
HD 48099 48099 32067 06ч 41м &1000000000000592300000059,23с +06° 20′ &1000000000000043500000043,5″ 6,36 2750 O5.5V((f)) + O9V
HD 50062 50062 32931 06ч 51м &1000000000000393700000039,37с +03° 02′ &1000000000000031400000031,4″ 6,37 1,57 298 A2Vs
HD 45090 45090 30602 06ч 25м &1000000000000523300000052,33с +11° 07′ &1000000000000033300000033,3″ 6,39 0,67 454 A0
HD 47156 47156 31662 06ч 37м &1000000000000369200000036,92с +10° 51′ &1000000000000012100000012,1″ 6,39 −0,77 883 K0
HD 50700 50700 33154 06ч 54м &1000000000000086000000008,60с −05° 51′ &1000000000000007900000007,9″ 6,39 0,21 562 A6Vn
HD 45239 45239 30608 06ч 25м &1000000000000588300000058,83с −07° 53′ &1000000000000041900000041,9″ 6,40 0,24 556 A4V
HD 66950 66950 39625 08ч 05м &1000000000000496400000049,64с −00° 34′ &1000000000000024000000024,0″ 6,40 −0,30 712 K0 претпоставена променлива
HD 44700 44700 30382 06ч 23м &1000000000000184900000018,49с +03° 45′ &1000000000000052200000052,2″ 6,41 −1,23 1098 B3V променлива, ΔV = &100000000000000100000000,010м, P = &1000000000000311000000031,10 д
V695 Mon V695 65875 39172 08ч 00м &1000000000000441400000044,14с −02° 52′ &1000000000000054900000054,9″ 6,42 −3,48 3105 B2.5Ve пром. од типот γ Cas, Vнајг = &100000000000006420000006,42м, Vнајм = &100000000000006530000006,53м
HD 45215 45215 30627 06ч 26м &1000000000000096000000009,60с −03° 30′ &1000000000000057100000057,1″ 6,42 0,34 536 G5
24 Mon 24 56003 35080 07ч 15м &1000000000000194100000019,41с −00° 09′ &1000000000000040700000040,7″ 6,42 0,36 530 G5III
HD 57682 57682 35707 07ч 22м &1000000000000020500000002,05с −08° 58′ &1000000000000045900000045,9″ 6,42 −4,03 4009 O9V претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000006340000006,34м, Vнајм = &100000000000006450000006,45м
14 Mon 14 46642 31385 06ч 34м &1000000000000463300000046,33с +07° 34′ &1000000000000021000000021,0″ 6,44 1,21 362 A0Vs претпоставена променлива
HD 53240 53240 34066 07ч 03м &1000000000000574600000057,46с −10° 07′ &1000000000000025600000025,6″ 6,44 −1,52 1273 B9IIIn
HD 65938 65938 39198 08ч 01м &1000000000000034500000003,45с −06° 25′ &1000000000000008700000008,7″ 6,45 2,33 217 G5
HD 42132 42132 29140 06ч 08м &1000000000000477200000047,72с −06° 49′ &1000000000000017000000017,0″ 6,46 1,23 363 G5
HD 45563 45563 30798 06ч 28м &1000000000000167700000016,77с +01° 54′ &1000000000000045800000045,8″ 6,48 0,60 489 B9V
HD 52382 52382 33754 07ч 00м &1000000000000393400000039,34с −09° 12′ &1000000000000010700000010,7″ 6,49 −3,28 2937 B1Ib претпоставена променлива, Vнајг = &100000000000006470000006,47м, Vнајм = &100000000000000650000006,5м
9 Mon 9 45418 30700 06ч 27м &1000000000000008800000000,88с −04° 21′ &1000000000000020300000020,3″ 6,50 −1,10 1079 B4V
V569 Mon V569 53755 34234 07ч 05м &1000000000000496400000049,64с −10° 39′ &1000000000000036300000036,3″ 6,50 −3,68 3543 B0.5IVn пром. од типот β Cep, Vнајг = &100000000000006420000006,42м, Vнајм = &100000000000006530000006,53м, P = &100000000000000270000000,27 д
IM Mon IM 44701 30351 06ч 23м &1000000000000014700000001,47с −03° 16′ &1000000000000037100000037,1″ 6,54 991 B5V пром. од типот β Lyr
HD 50281A 50281 32984 06ч 52м &1000000000000180500000018,05с −05° 10′ &1000000000000025400000025,4″ 6,57 28,395 K3.5V составница на системот HD 50281
V926 Mon V926 52690 33891 07ч 02м &1000000000000067300000006,73с −03° 45′ &1000000000000017400000017,4″ 6,62 1920 M1Ib полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000006500000006,50м, Vнајм = &100000000000006700000006,70м, P = &1000000000000003900000039 д
HD 50138 V743 50138 32923 06ч 51м &1000000000000334000000033,40с −06° 57′ &1000000000000059500000059,5″ 6,67 1280 B9e пром. од типот FS CMa, Vнајг = &100000000000006530000006,53м, Vнајм = &100000000000006870000006,87м
ε Mon B ε 44770 30422 06ч 23м &1000000000000465000000046,50с +04° 35′ &1000000000000045100000045,1″ 6,72 4,79 79 F5V составница на системот ε Mon
HD 46150 46150 31130 06ч 31м &1000000000000555200000055,52с +04° 56′ &1000000000000034300000034,3″ 6,75 5200 O5V((f)) in NGC 2244; променлива, ΔV = &100000000000000080000000,008м
6 Mon 6 43760 29885 06ч 17м &1000000000000351300000035,13с −10° 43′ &1000000000000030000000030,0″ 6,76 −0,87 1094 F0e...
AX Mon AX 49510 31019 06ч 30м &1000000000000329400000032,94с +05° 52′ &1000000000000001200000001,2″ 6,85 12000 B2IIIe своевидна променлива, Vнајг = &100000000000006590000006,59м, Vнајм = &100000000000006940000006,94м, P = &10000000000002325000000232,5 д
HD 46966 46966 31567 06ч 36м &1000000000000258900000025,89с +06° 04′ &1000000000000059500000059,5″ 6,87 O8V променлива, ΔV = &100000000000000060000000,006м
V Mon V 44639 30326 06ч 22м &1000000000000435000000043,50с −02° 11′ &1000000000000042000000042,0″ 6,87 2194 M6e мирида, Vнајг = &100000000000000060000006м, Vнајм = &1000000000000013900000013,9м, P = &10000000000003405000000340,5 д
V644 Mon V644 51480 33436 06ч 57м &1000000000000093800000009,38с −10° 49′ &1000000000000028100000028,1″ 6,93 4900 Ape пром. од типот γ Cas, Vнајг = &100000000000006880000006,88м, Vнајм = &100000000000006980000006,98м
HD 53367 V750 53367 34116 07ч 04м &1000000000000255300000025,53с −10° 27′ &1000000000000015700000015,7″ 6,96 932 B0IV:e пром. од типот γ Cas, Vнајг = &100000000000006920000006,92м, Vнајм = &100000000000007220000007,22м
Глизе 282 A V869 61606 37349 07ч 39м &1000000000000593300000059,33с −03° 35′ &1000000000000051000000051,0″ 7,18 46,33 K2V component of the Gliese 282 system; пром. од типот BY Dra, ΔV = &100000000000000020000000,02м
V505 Mon V505 48914 32397 06ч 45м &1000000000000499800000049,98с +02° 29′ &1000000000000057400000057,4″ 7,22 2170 B5Ib пром. од типот β Lyr, Vнајг = &100000000000007150000007,15м, Vнајм = &100000000000007650000007,65м, P = &1000000000000537800000053,78 д
V614 Mon V614 52432 33794 07ч 01м &1000000000000019500000001,95с −03° 15′ &1000000000000009100000009,1″ 7,27 1550 C... полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000007010000007,01м, Vнајм = &100000000000007360000007,36м, P = &1000000000000006000000060 д
HD 46223 46223 31149 06ч 32м &1000000000000093100000009,31с +04° 49′ &1000000000000024700000024,7″ 7,28 5200 O5e in NGC 2244; променлива, ΔV = &100000000000000080000000,008м
HD 46149 46149 31128 06ч 31м &1000000000000525300000052,53с +05° 01′ &1000000000000059200000059,2″ 7,61 5200 O8.5V+B in NGC 2244; spectroscopic binary; вртечка и пулсирачка променлива
HD 44219 44219 30114 06ч 20м &1000000000000143200000014,32с −10° 43′ &1000000000000030000000030,0″ 7,70 4,19 164 G5 има планета (b)
HD 46375 46375 31246 06ч 33м &1000000000000126200000012,62с +05° 27′ &1000000000000046500000046,5″ 7,84 5,22 109 K1V има планета (b)
HD 59435 V827 59435 36419 07ч 29м &1000000000000354500000035,45с −09° 15′ &1000000000000033300000033,3″ 7,97 1210 A5p α2 пром. од типот CVn, Vнајг = &100000000000007970000007,97м, Vнајм = &100000000000007990000007,99м, P = &100000000000003590000003,59 д
HD 45583 V682 45583 30789 06ч 28м &1000000000000107600000010,76с −04° 53′ &1000000000000056500000056,5″ 7,97 962 B9 α2 пром. од типот CVn
HD 46380 V728 46380 31199 06ч 32м &1000000000000432300000043,23с −07° 30′ &1000000000000032300000032,3″ 8,00 1480 B2Vne Be-ѕвезда
HD 45652 45652 30905 06ч 29м &1000000000000131900000013,19с +10° 56′ &1000000000000002000000002,0″ 8,13 5,34 118 G8-K0 има планета (b)
HD 46202 46202 06ч 32м &1000000000000104700000010,47с +04° 57′ &1000000000000059800000059,8″ 8,18 5200 O9V во NGC 2244; пром. од типот β Cep, ΔV = &100000000000000010000000,01м, P = &100000000000000210000000,21 д
HD 66428 66428 39417 08ч 03м &1000000000000286700000028,67с −01° 09′ &1000000000000045800000045,8″ 8,25 4,55 180 G5 има планета (b)
V753 Mon V753 54975 34684 07ч 10м &1000000000000578500000057,85с −03° 52′ &1000000000000043200000043,2″ 8,27 605 A8V алголска променлива, Vнајг = &100000000000008300000008,30м, Vнајм = &100000000000008810000008,81м, P = &100000000000000680000000,68 д
SV Mon SV 44320 30219 06ч 21м &1000000000000263000000026,30с +06° 28′ &1000000000000012600000012,6″ 8,28 G7II... класична кефеида, Vнајг = &100000000000007610000007,61м, Vнајм = &100000000000008880000008,88м, P = &1000000000000152300000015,23 д
HD 50064 50064 06ч 51м &1000000000000341100000034,11с +00° 17′ &1000000000000050400000050,4″ 8,30 9500 B6:Ia една од најсјајните ѕвезди; пром. од типот α Cyg, Vнајг = &100000000000008020000008,02м, Vнајм = &100000000000008410000008,41м, P = &1000000000000006000000060 д
HD 47755 V684 47755 06ч 40м &1000000000000383000000038,30с +09° 47′ &1000000000000015800000015,8″ 8,41 B4 алголска променлива, Vнајг = &100000000000008320000008,32м, Vнајм = &100000000000008410000008,41м, P = &100000000000001850000001,85 д
UX Mon UX 65607 39042 07ч 59м &1000000000000163800000016,38с −07° 30′ &1000000000000017900000017,9″ 8,42 5500 A3 алголска пром. и пром. од типот δ Sct, Vнајг = &100000000000008220000008,22м, Vнајм = &100000000000009160000009,16м, P = &100000000000005900000005,90 д
AU Mon AU 50846 33237 06ч 54м &1000000000000547100000054,71с −01° 22′ &1000000000000032800000032,8″ 8,43 B5IV + F8-G0III-II двојна периодична или алголска променлива, Vнајг = &100000000000008200000008,20м, Vнајм = &100000000000009160000009,16м, P = &1000000000000111100000011,11 д
HD 47732 V641 47732 31939 06ч 40м &1000000000000285900000028,59с +09° 49′ &1000000000000004300000004,3″ 8,46 2190 B3Vnn... вртечка елипсоидна променлива, ΔV = &100000000000000070000000,07м, P = &100000000000001320000001,32 д
V578 Mon V578 259135 06ч 32м &1000000000000006100000000,61с +04° 52′ &1000000000000040900000040,9″ 8,55 B1:V:n алголска променлива, Vнајг = &100000000000008540000008,54м, Vнајм = &100000000000008570000008,57м, P = &100000000000002410000002,41 д
HD 259431 V700 259431 31235 06ч 33м &1000000000000051900000005,19с +10° 19′ &1000000000000020000000020,0″ 8,72 564 B6ep орионска променлива, Vнајг = &100000000000008620000008,62м, Vнајм = &100000000000008910000008,91м
AR Mon AR 57364 35600 07ч 20м &1000000000000484500000048,45с −05° 15′ &1000000000000035800000035,8″ 8,79 962 K0II пром. од типот RS CVn, Vнајг = &100000000000008620000008,62м, Vнајм = &100000000000009470000009,47м, P = &1000000000000212100000021,21 д
Глизе 282 B 61606B 07ч 40м &1000000000000028800000002,88с −03° 36′ &1000000000000013400000013,4″ 8,93 46,33 K7V + составница на системот Глизе 282
HD 44179 V777 44179 30089 06ч 19м &1000000000000582200000058,22с −10° 38′ &1000000000000014700000014,7″ 8,94 1245 B8V central star of Red Rectangle Nebula; re-radiating binary system, Vнајг = &100000000000008780000008,78м, Vнајм = &100000000000008940000008,94м, P = &10000000000000320000000320 д
HD 49330 V739 49330 32586 06ч 47м &1000000000000572700000057,27с +00° 46′ &1000000000000034000000034,0″ 8,95 1460 B0.5IVe пром. од типот γ Cas, Vнајг = &100000000000008720000008,72м, Vнајм = &100000000000009020000009,02м
FU Mon FU 44544 30301 06ч 22м &1000000000000238500000023,85с +03° 25′ &1000000000000027900000027,9″ 9,06 2490 S6.5/7.5 полуправилна променлива
TU Mon TU 38523 07ч 53м &1000000000000197500000019,75с −03° 02′ &1000000000000031100000031,1″ 9,24 1960 B5V + F3 алголска променлива
RW Mon RW 259986 31383 06ч 34м &1000000000000458900000045,89с +08° 49′ &1000000000000321800000032,18″ 9,32 738 B8V + G5IV алголска променлива, Vнајг = &100000000000009260000009,26м, Vнајм = &1000000000000115100000011,51м, P = &100000000000001910000001,91 д
VV Mon VV 34003 07ч 03м &1000000000000182900000018,29с −05° 44′ &1000000000000015500000015,5″ 9,40 434 G0 пром. од типот RS CVn, Vнајг = &100000000000000940000009,4м, Vнајм = &100000000000009950000009,95м, P = &100000000000006050000006,05 д
BX Mon BX 07ч 25м &1000000000000227800000022,78с −03° 35′ &1000000000000015800000015,8″ 9,50 M5IIIpe пром. од типот Z And, Vнајг = &100000000000000950000009,5м, Vнајм = &1000000000000012500000012,5м, P = &100000000000012590000001.259 д
PZ Mon PZ 289114 32621 06ч 48м &1000000000000210700000021,07с +01° 13′ &1000000000000008300000008,3″ 9,60 2080 K2Ve неправилна променлива
V694 Mon V694 07ч 25м &1000000000000512900000051,29с −07° 44′ &1000000000000008100000008,1″ 9,70 1550 C... пром. од типот Z And, Vнајг = &100000000000000920000009,2м, Vнајм = &1000000000000011400000011,4м, P = &100000000000019310000001.931 д
AO Mon AO 53883 34299 07ч 06м &1000000000000363000000036,30с −04° 37′ &1000000000000024500000024,5″ 9,72 B3 + B5 пром. од типот алголска и δ Sct, Vнајг = &100000000000000960000009,6м, Vнајм = &1000000000000102300000010,23м, P = &100000000000001880000001,88 д
V588 Mon V588 261331 06ч 39м &1000000000000059000000005,90с +09° 41′ &1000000000000003400000003,4″ 9,75 A7III/IV пром. од типот δ Sct, Vнајг = &100000000000009660000009,66м, Vнајм = &100000000000009720000009,72м, P = &100000000000000110000000,11 д
V372 Mon V372 06ч 41м &1000000000000261300000026,13с −04° 35′ &1000000000000045800000045,8″ 9,81 SC7/7.5 полуправилна променлива
CV Mon CV 31624 06ч 37м &1000000000000048400000004,84с +03° 03′ &1000000000000050200000050,2″ 9,90 in C0634+031; класична кефеида, Vнајг = &100000000000000990000009,9м, Vнајм = &1000000000000010700000010,7м, P = &100000000000005380000005,38 д
G 112-29 36985 07ч 36м &1000000000000070800000007,08с −03° 06′ &1000000000000038800000038,8″ 9,99 46,21 M: составница на системот Глизе 282; вртечка променлива, Vнајг = &100000000000000190000000,19м, Vнајм = &1000000000000121600000012,16м
HD 50281B 50281B 06ч 52м &1000000000000180500000018,05с −05° 11′ &1000000000000024200000024,2″ 10,05 M2 составница на системот HD 50281
V589 Mon V589 261446 06ч 39м &1000000000000284600000028,46с +09° 42′ &1000000000000004100000004,1″ 10,27 F2III пром. од типот δ Sct, ΔV = &100000000000000050000000,05м, P = &100000000000000120000000,12 д
BE Mon BE 31905 06ч 40м &1000000000000055800000005,58с +07° 36′ &1000000000000021000000021,0″ 10,5 G5 класична кефеида, Vнајг = &1000000000000101900000010,19м, Vнајм = &1000000000000108800000010,88м, P = &100000000000002710000002,71 д
RU Mon RU 33163 06ч 54м &1000000000000123100000012,31с −07° 35′ &1000000000000045000000045,0″ 10,51 B9pv + B7V + B7.2V алголска променлива, Vнајг = &1000000000000103300000010,33м, Vнајм = &1000000000000111800000011,18м, P = &100000000000003580000003,58 д
CL Mon CL 06ч 55м &1000000000000367000000036,70с +06° 22′ &1000000000000043300000043,3″ 11,00 C... мирида, Vнајг = &100000000000000810000008,1м, Vнајм = &1000000000000013000000013,0м, P = &10000000000000493000000493 д
Рос 614 V577 30920 06ч 29м &1000000000000234000000023,40с −02° 48′ &1000000000000050300000050,3″ 11,08 13,01 13,4 M4.5V + M8V двојна ѕвезда; една од составниците е болскотна ѕвезда
DD Mon DD 292319 06ч 45м &1000000000000578300000057,83с −00° 07′ &1000000000000031900000031,9″ G0 алголска променлива
A0620-00 V616 06ч 22м &1000000000000445000000044,50с −00° 20′ &1000000000000044700000044,7″ 11,2 K3V-K7V рендгенска нова и вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = &1000000000000011000000011,0м, Vнајм = &1000000000000018300000018,3м, P = &100000000000000320000000,32 д
CS Mon CS 06ч 32м &1000000000000109400000010,94с +06° 39′ &1000000000000011000000011,0″ 11,25 класична кефеида, Vнајг = &1000000000000107100000010,71м, Vнајм = &1000000000000011300000011,3м, P = &100000000000006730000006,73 д
COROT-7 06ч 43м &1000000000000494700000049,47с −01° 03′ &1000000000000046900000046,9″ 11,73 5,85 489 K0V има две планети (b и c) како и една непотврдена планета (d)
R Mon R 06ч 39м &1000000000000099500000009,95с +08° 44′ &1000000000000010800000010,8″ 11,85 B0 in NGC 2261; орионска променлива
BN Mon BN 06ч 21м &1000000000000580000000058,00с +07° 20′ &1000000000000057700000057,7″ 12,70 Nv... полуправилна променлива
V396 Mon V396 06ч 38м &1000000000000364800000036,48с +03° 36′ &1000000000000017100000017,1″ пром. од типот W UMa
V590 Mon V590 06ч 40м &1000000000000446400000044,64с +09° 48′ &1000000000000002100000002,1″ 12,88 B7 орионска променлива
COROT-4 06ч 48м &1000000000000467000000046,70с −00° 40′ &1000000000000022000000022,0″ 13,45 F0V има преминувачка планета (b)
COROT-1 06ч 48м &1000000000000191700000019,17с −03° 06′ &1000000000000007800000007,8″ 13,6 5,2 1560 G0V first transiting planet by COROT mission (b)
VY Mon VY 06ч 31м &1000000000000069200000006,92с +10° 26′ &1000000000000005000000005,0″ 13,70 B8 UX Ori star
COROT-5 06ч 45м &1000000000000065400000006,54с +00° 48′ &1000000000000054900000054,9″ 14 6 1300 F9V има преминувачка планета (b)
COROT-20 06ч 30м &1000000000000005300000053с +00° 13′ &1000000000000003700000037″ 14,66 4012 G2V има преминувачка планета (b)
COROT-19 06ч 28м &1000000000000000800000008с −00° 01′ &1000000000000000100000001″ 14,78 2609 F9V има преминувачка планета (b)
COROT-18 06ч 32м &1000000000000004100000041с −00° 01′ &1000000000000005400000054″ 14,99 2838 G9 има преминувачка планета (b)
COROT-13 06ч 50м &1000000000000530700000053,07с −05° 05′ &1000000000000011100000011,1″ 15,04 4,45 4270 G0V има преминувачка планета (b)
BT Mon BT 06ч 43м &1000000000000472400000047,24с −02° 01′ &1000000000000013900000013,9″ 15,4 G5V нова и алголска променлива, Vнајг = &100000000000000450000004,5м, Vнајм = &1000000000000016400000016,4м, P = &100000000000000330000000,33 д
COROT-12 06ч 43м &1000000000000037600000003,76с −01° 17′ &1000000000000047100000047,1″ 15,52 5,21 3760 G2V има преминувачка планета (b)
V838 Mon V838 07ч 04м &1000000000000048500000004,85с −03° 50′ &1000000000000051100000051,1″ 15,74 20000 M6I/III + B3V сјајна црвена нова, Vнајг = &100000000000000670000006,7м, Vнајм = &1000000000000160500000016,05м
COROT-14 06ч 53м &1000000000000418000000041,80с −05° 32′ &1000000000000009700000009,7″ 16,03 5,40 4360 F9V има преминувачка планета (b)
CW Mon CW 06ч 36м &1000000000000545800000054,58с +00° 02′ &1000000000000017300000017,3″ 17,2 5500 A3 пром. од типот SS Cyg, Vнајг = &1000000000000011900000011,9м, Vнајм = &1000000000000017200000017,2м, P = &100000000000000180000000,18 д
AFGL 961 06ч 34м &1000000000000376300000037,63с +04° 12′ &1000000000000042800000042,8″ K3V-K7V млад ѕвезден објект
Еднорог R2 IRS 3 06ч 47м &1000000000000047800000047,8с −06° 22′ &1000000000000005500000055″ млад ѕвезден објект
NGC 2264 IRS 1 06ч 41м &1000000000000100600000010,06с +09° 29′ &1000000000000035800000035,8″ B2 во NGC 2264; млад ѕвезден објект
UGPS J072227.51-054031.2 07ч 22м &1000000000000278700000027,87с −05° 40′ &1000000000000031100000031,1″ 13 T9 кафеаво џуџе

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]