Список на ѕвезди во соѕвездието Рајска Птица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Рајска Птица, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Ра Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Aps α 129078 72370 14ч 47м &1000000000000517300000051,73с −79° 02′ &1000000000000041000000041,0″ 3,83 −1,67 411 K5III
γ Aps γ 147675 81065 16ч 33м &1000000000000274600000027,46с −78° 53′ &1000000000000049100000049,1″ 3,86 0,41 159 K0IV SB
β Aps β 149324 81852 16ч 43м &1000000000000054200000005,42с −77° 30′ &1000000000000059700000059,7″ 4,23 0,81 158 K0III двојна ѕвезда
δ1 Aps δ1 145366 80047 16ч 20м &1000000000000208400000020,84с −78° 41′ &1000000000000044400000044,4″ 4,68 −2,17 765 M4-M5III визуелна двојна ѕвезда with δ2 Aps; irregular variable, Vнајг = &10000000000000466000000+4,66м, Vнајм = &10000000000000487000000+4,87м
ζ Aps ζ 156277 84969 17ч 21м &1000000000000595300000059,53с −67° 46′ &1000000000000014300000014,3″ 4,76 −0,14 312 K1III
η Aps η 123998 69896 14ч 18м &1000000000000139700000013,97с −81° 00′ &1000000000000027400000027,4″ 4,89 2,73 140 A2m...
ε Aps ε 124771 70248 14ч 22м &1000000000000232000000023,20с −80° 06′ &1000000000000032100000032,1″ 5,06 −1,08 551 B4V Be star; γ Cas variable, Vнајг = &10000000000000499000000+4,99м, Vнајм = &10000000000000504000000+5,04м
δ2 Aps δ2 145388 80057 16ч 20м &1000000000000268600000026,86с −78° 40′ &1000000000000002700000002,7″ 5,27 −1,27 663 K3III visual double star with δ1 Aps
R Aps 131109 73223 14ч 57м &1000000000000531600000053,16с −76° 39′ &1000000000000045400000045,4″ 5,37 −0,22 428 K4III not variable despite designation
ι Aps ι 156190 84979 17ч 22м &1000000000000058800000005,88с −70° 07′ &1000000000000023400000023,4″ 5,39 −2,34 1144 B8/B9Vn... двојна ѕвезда
κ1 Aps κ1 137387 76013 15ч 31м &1000000000000308200000030,82с −73° 23′ &1000000000000022400000022,4″ 5,40 −2,07 1019 B1npe double star; Be star; γ Cas variable, Vнајг = &10000000000000543000000+5,43м, Vнајм = &10000000000000561000000+5,61м
148488 81141 16ч 34м &1000000000000193700000019,37с −70° 59′ &1000000000000017000000017,0″ 5,50 −1,80 942 K1IIICN...
130458 72833 14ч 53м &1000000000000135400000013,54с −73° 11′ &1000000000000024600000024,6″ 5,59 0,63 320 G5III double star
κ2 Aps κ2 138800 76750 15ч 40м &1000000000000213600000021,36с −73° 26′ &1000000000000047900000047,9″ 5,64 −1,12 734 B8IVe тројна ѕвезда
θ Aps θ 122250 68815 14ч 05м &1000000000000201000000020,10с −76° 47′ &1000000000000048000000048,0″ 5,69 0,67 328 M6.5III semiregular variable, Vнајг = &10000000000000064000000+6,4м, Vнајм = &10000000000000086000000+8,6м, P = &10000000000000119000000119 д
143346 78868 16ч 05м &1000000000000558800000055,88с −72° 24′ &1000000000000003900000003,9″ 5,70 0,97 288 K1IIICNII
NO Aps 156513 85760 17ч 31м &1000000000000274700000027,47с −80° 51′ &1000000000000032500000032,5″ 5,83 −1,15 811 M3III semiregular variable, Vнајг = &10000000000000571000000+5,71м, Vнајм = &100000000000005950000005,95м
164712 89115 18ч 11м &1000000000000157600000015,76с −75° 53′ &1000000000000026900000026,9″ 5,86 2,41 253 K3III double star
165259 89234 18ч 12м &1000000000000341700000034,17с −73° 40′ &1000000000000018400000018,4″ 5,86 2,80 133 F5V double star
131425 73415 15ч 00м &1000000000000113400000011,34с −77° 09′ &1000000000000037900000037,9″ 5,92 −1,23 876 G8II
138867 76877 15ч 41м &1000000000000547000000054,70с −76° 04′ &1000000000000054700000054,7″ 5,95 0,64 377 B9V
122862 69090 14ч 08м &1000000000000277100000027,71с −74° 51′ &1000000000000002600000002,6″ 6,02 3,73 93 G1V
133981 74421 15ч 12м &1000000000000340100000034,01с −72° 46′ &1000000000000014000000014,0″ 6,02 −1,06 849 B8/B9III
126209 70874 14ч 29м &1000000000000370700000037,07с −76° 43′ &1000000000000044500000044,5″ 6,06 0,04 522 K0/K1III
161988 87926 17ч 57м &1000000000000416800000041,68с −76° 10′ &1000000000000040600000040,6″ 6,08 −0,23 595 K2III double star
121439 68431 14ч 00м &1000000000000328500000032,85с −78° 35′ &1000000000000023900000023,9″ 6,09 −0,65 728 B9III
138289 76664 15ч 39м &1000000000000186200000018,62с −77° 55′ &1000000000000003700000003,7″ 6,19 2,10 339 K2II
131551 73394 14ч 59м &1000000000000557700000055,77с −75° 01′ &1000000000000057400000057,4″ 6,20 0,15 529 B9V double star
154556 84158 17ч 12м &1000000000000198500000019,85с −70° 43′ &1000000000000015200000015,2″ 6,21 2,99 228 K1IVCN...
154972 84510 17ч 16м &1000000000000357000000035,70с −74° 31′ &1000000000000058400000058,4″ 6,24 2,25 324 A0V
128294 71870 14ч 41м &1000000000000597600000059,76с −77° 00′ &1000000000000041100000041,1″ 6,34 0,05 592 B9III
162337 88599 18ч 05м &1000000000000267400000026,74с −81° 29′ &1000000000000011200000011,2″ 6,37 −0,89 924 K3/K4III
137366 75959 15ч 30м &1000000000000491900000049,19с −71° 39′ &1000000000000014700000014,7″ 6,39 −1,15 1052 B3V
141846 78360 15ч 59м &1000000000000551400000055,14с −78° 01′ &1000000000000037600000037,6″ 6,40 2,76 276 F3IV double star
124639 70418 14ч 24м &1000000000000221800000022,18с −82° 50′ &1000000000000053600000053,6″ 6,42 −0,74 881 B8V emission-line star
129899 72670 14ч 51м &1000000000000300700000030,07с −77° 10′ &1000000000000033400000033,4″ 6,44 −0,76 898 Ap...
152010 82944 16ч 57м &1000000000000010600000001,06с −71° 06′ &1000000000000041600000041,6″ 6,46 −2,08 1663 A5IV/V double star
124099 69778 14ч 16м &1000000000000551700000055,17с −77° 39′ &1000000000000051200000051,2″ 6,48 −2,82 2362 K2IIp
159558 86510 17ч 40м &1000000000000445700000044,57с −67° 51′ &1000000000000014800000014,8″ 6,48 2,15 379 G8III

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 4 јануари 2007.
  • Samus N. N.; Durlevich O. V.; и др. (2004). „Combined General Catalogue of Variable Stars (GCVS4.2)“. Посетено на 5 јануари 2007.
  • Dommanget, J.; Nys, O. (2002). „Catalogue of the Components of Double and Multiple Stars (CCDM)“. Посетено на 5 јануари 2007.