Список на ѕвезди во соѕвездието Близнаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Близнаци, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Полукс β 78 62509 37826 07ч 45м &1000000000000193600000019,36с +28° 01′ &1000000000000034700000034,7″ 1.16 1.09 34 K0IIIvar Al-Ras al-Taum al-Mu'ahar; има планета (b)
Кастор А α 66 60179 36850 07ч 34м &1000000000000360000000036,00с +31° 53′ &1000000000000019100000019,1″ 1.58 0.59 52 A2Vm Al-Ras al-Taum al-Muqadim
γ Gem γ 24 47105 31681 06ч 37м &1000000000000427000000042,70с +16° 23′ &1000000000000057900000057,9″ 1.93 −0.60 105 A0IV Alhena, Almeisan
μ Gem μ 13 44478 30343 06ч 22м &1000000000000575900000057,59с +22° 30′ &1000000000000049900000049,9″ 2.87 −1.39 232 M3IIIvar Tejat Posterior, Nuhatai, Calx, Pish Pai
Кастор B α 66 60178 07ч 34м &1000000000000360000000036,00с +31° 53′ &1000000000000019000000019,0″ 2.88
ε Gem ε 27 48329 32246 06ч 43м &1000000000000559300000055,93с +25° 07′ &1000000000000052200000052,2″ 3.06 −4.15 903 A3mA6-A9 Mebsuta
η Gem η 7 42995 29655 06ч 14м &1000000000000527000000052,70с +22° 30′ &1000000000000024600000024,6″ 3.31 −1.84 349 M3III Propus, Praepes, Tejat Prior
ξ Gem ξ 31 48737 32362 06ч 45м &1000000000000174300000017,43с +12° 53′ &1000000000000045800000045,8″ 3.35 2.13 57 F5IV Alzir
δ Gem δ 55 56986 35550 07ч 20м &1000000000000073900000007,39с +21° 58′ &1000000000000056400000056,4″ 3.50 2.22 59 F0IV... Wasat
κ Gem κ 77 62345 37740 07ч 44м &1000000000000268700000026,87с +24° 23′ &1000000000000053300000053,3″ 3.57 0.35 143 G8III Al Kirkab
λ Gem λ 54 56537 35350 07ч 18м &1000000000000056100000005,61с +16° 32′ &1000000000000025700000025,7″ 3.58 1.27 94 A3V... Kebash, Alkibash
θ Gem θ 34 50019 33018 06ч 52м &1000000000000473400000047,34с +33° 57′ &1000000000000040900000040,9″ 3.60 −0.30 197 A3III Nageba, Najibah
ι Gem ι 60 58207 36046 07ч 25м &1000000000000436800000043,68с +27° 47′ &1000000000000053800000053,8″ 3.78 0.85 126 G9III+... Yin-Yang, Propus
ζ Gem ζ 43 52973 34088 07ч 04м &1000000000000065400000006,54с +20° 34′ &1000000000000013100000013,1″ 4.01 −3.76 1168 G3Ibv SB Mekbuda
υ Gem υ 69 60522 36962 07ч 35м &1000000000000553700000055,37с +26° 53′ &1000000000000045600000045,6″ 4.06 −0.28 240 K5III
ν Gem A ν 18 45542 30883 06ч 28м &1000000000000577900000057,79с +20° 12′ &1000000000000043800000043,8″ 4.13 −1.81 502 B6III
1 Gem 1 41116 28734 06ч 04м &1000000000000072200000007,22с +23° 15′ &1000000000000049100000049,1″ 4.16 0.84 151 G7III Propus
ρ Gem ρ 62 58946 36366 07ч 29м &1000000000000066100000006,61с +31° 47′ &1000000000000002700000002,7″ 4.16 2.82 60 F0V...
σ Gem σ 75 62044 37629 07ч 43м &1000000000000186900000018,69с +28° 53′ &1000000000000002700000002,7″ 4.23 1.36 122 K1III SB
τ Gem τ 46 54719 34693 07ч 11м &1000000000000083900000008,39с +30° 14′ &1000000000000043000000043,0″ 4.41 −0.42 302 K2III
30 Gem 30 48433 32249 06ч 43м &1000000000000592900000059,29с +13° 13′ &1000000000000041300000041,3″ 4.49 −0.15 276 K1III
38 Gem e 38 50635 33202 06ч 54м &1000000000000385900000038,59с +13° 10′ &1000000000000040900000040,9″ 4.73 2.50 91 F0Vp
ο Gem ο 71 61110 37265 07ч 39м &1000000000000099600000009,96с +34° 35′ &1000000000000004700000004,7″ 4.89 1.46 158 F3III
81 Gem g 81 62721 37908 07ч 46м &1000000000000074900000007,49с +18° 30′ &1000000000000036600000036,6″ 4.89 −0.21 341 K5III
χ Gem χ 66216 39424 08ч 03м &1000000000000311000000031,10с +27° 47′ &1000000000000039900000039,9″ 4.94 0.45 258 K2III
φ Gem φ 83 64145 38538 07ч 53м &1000000000000298400000029,84с +26° 45′ &1000000000000057100000057,1″ 4.97 0.51 254 A3V
65 Gem b 65 59148 36429 07ч 29м &1000000000000487800000048,78с +27° 54′ &1000000000000058300000058,3″ 5.01 −0.34 383 K2III
57 Gem A 57 57727 35846 07ч 23м &1000000000000285500000028,55с +25° 03′ &1000000000000002200000002,2″ 5.04 1.67 154 G8III
74 Gem f 74 61338 37300 07ч 39м &1000000000000285900000028,59с +17° 40′ &1000000000000028300000028,3″ 5.04 −1.02 532 M0III
51 Gem 51 55383 34909 07ч 13м &1000000000000222700000022,27с +16° 09′ &1000000000000032600000032,6″ 5.07 −1.59 700 K3V
64 Gem 64 59037 36393 07ч 29м &1000000000000204600000020,46с +28° 07′ &1000000000000006300000006,3″ 5.07 1.58 163 A4V
56 Gem 56 57423 35699 07ч 21м &1000000000000569000000056,90с +20° 26′ &1000000000000037400000037,4″ 5.09 −0.50 428 M0III
52960 34033 07ч 03м &1000000000000380700000038,07с +10° 57′ &1000000000000006600000006,6″ 5.14 −1.65 743 K3III
π Gem π 80 62898 38016 07ч 47м &1000000000000303400000030,34с +33° 24′ &1000000000000056800000056,8″ 5.14 −1.04 562 M0III
26 Gem 26 48097 32104 06ч 42м &1000000000000243200000024,32с +17° 38′ &1000000000000043900000043,9″ 5.20 2.05 139 A2V
ω Gem ω 42 52497 33927 07ч 02м &1000000000000247800000024,78с +24° 12′ &1000000000000055600000055,6″ 5.20 −3.33 1655 G5II
63 Gem 63 58728 36238 07ч 27м &1000000000000443900000044,39с +21° 26′ &1000000000000044000000044,0″ 5.20 2.54 111 F5IV-V...
68 Gem 68 60107 36760 07ч 33м &1000000000000365000000036,50с +15° 49′ &1000000000000036100000036,1″ 5.27 −0.03 375 A1Vn
36 Gem d 36 49908 32921 06ч 51м &1000000000000330500000033,05с +21° 45′ &1000000000000040400000040,4″ 5.28 −0.77 529 A2V
76 Gem c 76 62285 37704 07ч 44м &1000000000000069200000006,92с +25° 47′ &1000000000000003200000003,2″ 5.30 −1.01 595 K5III
60318 36896 07ч 35м &1000000000000088200000008,82с +30° 57′ &1000000000000039300000039,3″ 5.34 0.50 302 K0III
85 Gem 85 64648 38722 07ч 55м &1000000000000399000000039,90с +19° 53′ &1000000000000002600000002,6″ 5.38 0.29 339 A0Vs
28 Gem 28 48450 32311 06ч 44м &1000000000000454600000045,46с +28° 58′ &1000000000000015600000015,6″ 5.42 −0.79 570 K4III
HD 59686 59686 36616 07ч 31м &1000000000000483700000048,37с +17° 05′ &1000000000000010400000010,4″ 5.45 0.62 302 K2III has a planet (b)
45 Gem 45 54131 34440 07ч 08м &1000000000000220400000022,04с +15° 55′ &1000000000000051300000051,3″ 5.47 0.61 305 G8III
53329 34267 07ч 06м &1000000000000116300000011,63с +34° 28′ &1000000000000026700000026,7″ 5.55 0.69 305 G8IV
61913 37521 07ч 42м &1000000000000032200000003,22с +14° 12′ &1000000000000030700000030,7″ 5.55 −1.93 1022 M3Sv
46374 31277 06ч 33м &1000000000000361700000036,17с +14° 09′ &1000000000000019300000019,3″ 5.57 1.10 256 K2III:
70 Gem 70 60986 37204 07ч 38м &1000000000000328400000032,84с +35° 02′ &1000000000000054500000054,5″ 5.58 0.72 306 K0III
35 Gem 35 49738 32814 06ч 50м &1000000000000255000000025,50с +13° 24′ &1000000000000047500000047,5″ 5.68 −2.64 1502 K3III
49968 32968 06ч 52м &1000000000000000100000000,01с +23° 36′ &1000000000000006300000006,3″ 5.68 −0.30 513 K5III
49380 32740 06ч 49м &1000000000000413400000041,34с +32° 36′ &1000000000000024800000024,8″ 5.72 0.85 307 K3II
41 Gem 41 52005 33715 07ч 00м &1000000000000158200000015,82с +16° 04′ &1000000000000044400000044,4″ 5.73 −5.53 5821 K3Ib
37 Gem 37 50692 33277 06ч 55м &1000000000000186900000018,69с +25° 22′ &1000000000000032300000032,3″ 5.74 4.55 56 G0V
3 Gem 3 42087 29225 06ч 09м &1000000000000439900000043,99с +23° 06′ &1000000000000048500000048,5″ 5.75 B2.5Ib
47 Gem 47 54801 34722 07ч 11м &1000000000000230800000023,08с +26° 51′ &1000000000000024000000024,0″ 5.75 0.36 390 A4IV
53 Gem 53 55870 35152 07ч 15м &1000000000000571800000057,18с +27° 53′ &1000000000000050700000050,7″ 5.75 −1.85 1079 M1III
59 Gem 59 57927 35941 07ч 24м &1000000000000334400000033,44с +27° 38′ &1000000000000016100000016,1″ 5.77 1.73 209 F0:III:
52556 33914 07ч 02м &1000000000000174900000017,49с +15° 20′ &1000000000000009800000009,8″ 5.78 −0.70 644 K1III:
61885 37508 07ч 41м &1000000000000518700000051,87с +13° 28′ &1000000000000049800000049,8″ 5.79 −1.12 786 M2III
5 Gem 5 42398 29379 06ч 11м &1000000000000323100000032,31с +24° 25′ &1000000000000013400000013,4″ 5.83 −0.99 753 K0III
52 Gem 52 55621 35025 07ч 14м &1000000000000419400000041,94с +24° 53′ &1000000000000006700000006,7″ 5.84 0.77 337 M1IIIvar
48 Gem 48 55052 34819 07ч 12м &1000000000000263900000026,39с +24° 07′ &1000000000000043300000043,3″ 5.85 0.70 349 F5IV
52609 33937 07ч 02м &1000000000000332900000033,29с +16° 40′ &1000000000000028100000028,1″ 5.86 −2.99 1918 M2III
33 Gem 33 49606 32753 06ч 49м &1000000000000498500000049,85с +16° 12′ &1000000000000010500000010,5″ 5.87 −1.40 926 B7III
51000 33421 06ч 57м &1000000000000005400000000,54с +33° 40′ &1000000000000051700000051,7″ 5.91 0.55 385 G5III
42049 29196 06ч 09м &1000000000000324400000032,44с +22° 11′ &1000000000000025000000025,0″ 5.93 −5.45 6151 K4III
52711 34017 07ч 03м &1000000000000303500000030,35с +29° 20′ &1000000000000020700000020,7″ 5.93 4.53 62 G4V
61603 37428 07ч 40м &1000000000000585200000058,52с +23° 01′ &1000000000000006800000006,8″ 5.93 −2.42 1523 K5
53686 34358 07ч 07м &1000000000000224100000022,41с +34° 00′ &1000000000000033700000033,7″ 5.94 −0.66 681 K4III
61 Gem 61 58579 36156 07ч 26м &1000000000000563300000056,33с +20° 15′ &1000000000000027300000027,3″ 5.94 0.47 405 F2Vn
52554 33929 07ч 02м &1000000000000255200000025,52с +17° 45′ &1000000000000019600000019,6″ 5.96 −2.13 1353 M1.5
47575 31876 06ч 39м &1000000000000477300000047,73с +12° 58′ &1000000000000058100000058,1″ 5.99 1.25 289 A2V
44 Gem 44 53257 34182 07ч 05м &1000000000000183700000018,37с +22° 38′ &1000000000000014900000014,9″ 6.00 0.17 478 B8Vn
52976 34055 07ч 03м &1000000000000516000000051,60с +12° 35′ &1000000000000039300000039,3″ 6.01 −1.93 1264 K5
63889 38394 07ч 51м &1000000000000568000000056,80с +19° 19′ &1000000000000030600000030,6″ 6.03 0.50 415 K1III:
40589 28500 06ч 01м &1000000000000004500000000,45с +27° 34′ &1000000000000020500000020,5″ 6.04 −4.73 4657 B9Iab
44927 30570 06ч 25м &1000000000000329400000032,94с +23° 19′ &1000000000000038000000038,0″ 6.05 −0.19 578 A2Vn
61859 37580 07ч 42м &1000000000000436100000043,61с +34° 00′ &1000000000000000800000000,8″ 6.05 2.36 178 F7V
63589 38319 07ч 51м &1000000000000023700000002,37с +33° 14′ &1000000000000001100000001,1″ 6.06 2.04 208 A2m
63352 38147 07ч 49м &1000000000000018100000001,81с +13° 22′ &1000000000000018800000018,8″ 6.07 −0.46 660 K0
8 Gem 8 43261 29789 06ч 16м &1000000000000190500000019,05с +23° 58′ &1000000000000012200000012,2″ 6.09 0.46 436 G8III
47358 31813 06ч 39м &1000000000000052900000005,29с +22° 01′ &1000000000000051400000051,4″ 6.09 0.54 419 G9III
61295 37339 07ч 39м &1000000000000541000000054,10с +32° 00′ &1000000000000035400000035,4″ 6.16 1.53 275 F6II
58 Gem 58 57744 35842 07ч 23м &1000000000000281500000028,15с +22° 56′ &1000000000000043600000043,6″ 6.17 1.27 312 A1V
45951 31067 06ч 31м &1000000000000100300000010,03с +16° 56′ &1000000000000019100000019,1″ 6.18 K2III...
61219 37269 07ч 39м &1000000000000120100000012,01с +24° 13′ &1000000000000021100000021,1″ 6.18 0.56 435 A2V
82 Gem 82 63208 38106 07ч 48м &1000000000000336500000033,65с +23° 08′ &1000000000000027500000027,5″ 6.18 −1.36 1052 G2III+...
56386 35345 07ч 18м &1000000000000040900000004,09с +30° 57′ &1000000000000021300000021,3″ 6.19 −0.18 612 A0Vn
39 Gem 39 51530 33595 06ч 58м &1000000000000475200000047,52с +26° 04′ &1000000000000051100000051,1″ 6.20 2.82 155 F8Vbwvar
16 Gem 16 45394 30769 06ч 27м &1000000000000566900000056,69с +20° 29′ &1000000000000046600000046,6″ 6.22 0.13 538 A2Vs
59059 36340 07ч 28м &1000000000000472600000047,26с +15° 06′ &1000000000000035500000035,5″ 6.23 −0.63 769 B9IV
61630 37404 07ч 40м &1000000000000471900000047,19с +13° 46′ &1000000000000016600000016,6″ 6.23 −1.28 1035 K0
9 Gem 9 43384 29840 06ч 16м &1000000000000587100000058,71с +23° 44′ &1000000000000027300000027,3″ 6.24 −2.79 2090 B3Ia
45506 30815 06ч 28м &1000000000000281100000028,11с +16° 14′ &1000000000000018600000018,6″ 6.24 2.19 210 G5
62141 37636 07ч 43м &1000000000000222000000022,20с +22° 23′ &1000000000000058000000058,0″ 6.25 1.38 307 K0III
20 Gem 20 46136 31158 06ч 32м &1000000000000185200000018,52с +17° 47′ &1000000000000003400000003,4″ 6.26 1.08 354 F6V...
51330 33465 06ч 57м &1000000000000255900000025,59с +11° 54′ &1000000000000027200000027,2″ 6.26 −5.25 6520 F2Ib-II
47863 32020 06ч 41м &1000000000000219400000021,94с +16° 23′ &1000000000000051600000051,6″ 6.28 −0.63 786 A1V
53899 34428 07ч 08м &1000000000000132800000013,28с +33° 49′ &1000000000000056800000056,8″ 6.31 −0.75 840 K1
44234 30218 06ч 21м &1000000000000259100000025,91с +17° 45′ &1000000000000049000000049,0″ 6.32 0.78 417 G9:III:
44780 30501 06ч 24м &1000000000000437500000043,75с +25° 02′ &1000000000000055400000055,4″ 6.35 −0.68 832 K2III
49059 32539 06ч 47м &1000000000000234600000023,46с +18° 11′ &1000000000000036800000036,8″ 6.35 0.74 431 A2V
141 Tau 141 40724 28561 06ч 01м &1000000000000416300000041,63с +22° 24′ &1000000000000003800000003,8″ 6.36 0.09 584 B8V
58898 36325 07ч 28м &1000000000000398900000039,89с +27° 33′ &1000000000000010400000010,4″ 6.36 1.39 321 K2III
61035 37165 07ч 38м &1000000000000143600000014,36с +24° 21′ &1000000000000037400000037,4″ 6.37 3.01 153 F0
19 Gem 19 46031 31105 06ч 31м &1000000000000374400000037,44с +15° 54′ &1000000000000012700000012,7″ 6.38 1.33 334 A8V
56176 35253 07ч 17м &1000000000000033600000003,36с +26° 41′ &1000000000000023300000023,3″ 6.38 1.59 296 G7IV
40 Gem 40 51688 33650 06ч 59м &1000000000000279400000027,94с +25° 54′ &1000000000000051100000051,1″ 6.40 −1.43 1199 B8III
47415 31850 06ч 39м &1000000000000314700000031,47с +24° 35′ &1000000000000059800000059,8″ 6.43 3.70 115 F8IV
54563 34608 07ч 10м &1000000000000067900000006,79с +21° 14′ &1000000000000053300000053,3″ 6.43 3.11 150 G9V
47020 31650 06ч 37м &1000000000000272900000027,29с +24° 35′ &1000000000000027000000027,0″ 6.44 0.33 543 A3V
25 Gem 25 47731 32019 06ч 41м &1000000000000209000000020,90с +28° 11′ &1000000000000047900000047,9″ 6.45 −1.73 1411 G5Ib
57049 35548 07ч 20м &1000000000000068400000006,84с +15° 08′ &1000000000000034700000034,7″ 6.45 −1.18 1094 A2Vn
55130 34860 07ч 12м &1000000000000490800000049,08с +27° 13′ &1000000000000030200000030,2″ 6.46 3.24 144 F8V
32 Gem 32 48843 32404 06ч 45м &1000000000000542000000054,20с +12° 41′ &1000000000000036800000036,8″ 6.47 −1.25 1140 A9III
53744 34367 07ч 07м &1000000000000248800000024,88с +28° 10′ &1000000000000036100000036,1″ 6.47 0.34 549 B9V
58050 35933 07ч 24м &1000000000000276500000027,65с +15° 31′ &1000000000000001900000001,9″ 6.47 −4.40 4866 B2Ve
54986 34763 07ч 11м &1000000000000468400000046,84с +16° 58′ &1000000000000035100000035,1″ 6.50 −1.14 1098 K5
6 Gem 6 42543 29450 06ч 12м &1000000000000191000000019,10с +22° 54′ &1000000000000030700000030,7″ 6.51 −4.09 4289 M1Ia-ab
79 Gem 79 62510 37811 07ч 45м &1000000000000093400000009,34с +20° 18′ &1000000000000057800000057,8″ 6.53 0.78 460 A1V
15 Gem A 15 45352 30757 06ч 27м &1000000000000465800000046,58с +20° 47′ &1000000000000022600000022,6″ 6.54 0.31 575 K0
10 Gem 10 43740 30003 06ч 18м &1000000000000544300000054,43с +23° 36′ &1000000000000011900000011,9″ 6.58 −0.34 789 G5
2 Gem 2 41543 28969 06ч 06м &1000000000000486600000048,66с +23° 38′ &1000000000000019000000019,0″ 6.67 −0.45 867 K0
23 Gem 23 46781 31525 06ч 36м &1000000000000021200000002,12с +16° 47′ &1000000000000049500000049,5″ 6.73 2.25 257 F5
HD 50554 50554 33212 06ч 54м &1000000000000428300000042,83с +24° 14′ &1000000000000044000000044,0″ 6.86 4.40 101 F8V has a planet (b)
4 Gem 4 42216 29288 06ч 10м &1000000000000299400000029,94с +22° 59′ &1000000000000052400000052,4″ 6.88 −0.21 853 B9
11 Gem 11 43818 30046 06ч 19м &1000000000000193000000019,30с +23° 28′ &1000000000000009900000009,9″ 6.91 −2.28 2248 B0II
12 Gem 12 43836 30049 06ч 19м &1000000000000225200000022,52с +23° 16′ &1000000000000028200000028,2″ 6.95 −5.15 8579 A0II
49 Gem 49 55156 34861 07ч 12м &1000000000000493800000049,38с +25° 44′ &1000000000000055300000055,3″ 7.05 −0.01 842 A0
R Gem 53791 07ч 07м &1000000000000214000000021,40с +22° 42′ &1000000000000013000000013,0″ 7.68
ν Gem B ν 18 257937 06ч 28м &1000000000000537000000053,70с +20° 14′ &1000000000000020000000020,0″ 8.00
15 Gem B 15 257498 30756 06ч 27м &1000000000000459400000045,94с +20° 46′ &1000000000000059600000059,6″ 8.59 7.31 59 G0

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]