Список на ѕвезди во соѕвездието Змијоносец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Змијоносец, надолно подредени според сјајноста. Иако нашето Сонце минува низ Змијоносец, тука не е наведено бидејќи не се задржува во соѕвездието.

Име B F G.[1] Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Oph α 55 159561 86032 17ч 34м &1000000000000560000000056,00с +12° 33′ &1000000000000038100000038,1″ 2,08 1,30 47 A5III Расалхаг
η Oph η 35 90 155125 84012 17ч 10м &1000000000000226600000022,66с −15° 43′ &1000000000000030500000030,5″ 2,43 0,37 84 A2.5Va Сабик
ζ Oph ζ 13 28 149757 81377 16ч 37м &1000000000000095300000009,53с −10° 34′ &1000000000000001700000001,7″ 2,54 −3,20 458 O9.5V Хан; γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
δ Oph δ 1 7 146051 79593 16ч 14м &1000000000000207700000020,77с −03° 41′ &1000000000000038300000038,3″ 2,73 −0,86 170 M1III Преден Јед, Јад
β Oph β 60 168 161096 86742 17ч 43м &1000000000000283800000028,38с +04° 34′ &1000000000000000900000000,9″ 2,76 0,76 82 K2III Кебалрај, Келеб
κ Oph κ 27 65 153210 83000 16ч 57м &1000000000000402700000040,27с +09° 22′ &1000000000000030200000030,2″ 3,19 1,09 86 K2IIIvar
ε Oph ε 2 9 146791 79882 16ч 18м &1000000000000192400000019,24с −04° 41′ &1000000000000033400000033,4″ 3,23 0,64 107 G8III Заден Јед, Јад
θ Oph θ 42 126 157056 84970 17ч 22м &1000000000000005800000000,58с −24° 59′ &1000000000000058200000058,2″ 3,27 −2,92 563 B2IV β Cep-променлива
ν Oph ν 64 186 163917 88048 17ч 59м &1000000000000016000000001,60с −09° 46′ &1000000000000024100000024,1″ 3,32 −0,03 153 K0III Синистра; има две кафеави џуџиња
72 Oph 72 199 165777 88771 18ч 07м &1000000000000210200000021,02с +09° 33′ &1000000000000049200000049,2″ 3,71 1,69 83 A4IVs
γ Oph γ 62 172 161868 87108 17ч 47м &1000000000000535700000053,57с +02° 42′ &1000000000000026900000026,9″ 3,75 1,43 95 A0V Цунг Чинг, Мулифен [2][3]
λ Oph λ 10 25 148857 80883 16ч 30м &1000000000000548400000054,84с +01° 59′ &1000000000000002800000002,8″ 3,82 0,28 166 A2V Марфик, Марсик
67 Oph 67 191 164353 88192 18ч 00м &1000000000000387200000038,72с +02° 55′ &1000000000000053700000053,7″ 3,93 −4,26 1417 B5Ib
70 Oph p 70 197 165341 88601 18ч 05м &1000000000000272100000027,21с +02° 30′ &1000000000000008800000008,8″ 4,03 5,50 17 K0V SB блиска
44 Oph b 44 135 157792 85340 17ч 26м &1000000000000222200000022,22с −24° 10′ &1000000000000030100000030,1″ 4,16 2,11 84 A3IV:m
χ Oph χ 7 15 148184 80569 16ч 27м &1000000000000014400000001,44с −18° 27′ &1000000000000022300000022,3″ 4,22 −1,66 489 B2Vne γ Cas-променлива
45 Oph d 45 139 157919 85423 17ч 27м &1000000000000212600000021,26с −29° 52′ &1000000000000000100000000,1″ 4,28 1,61 111 F3III
φ Oph φ 8 24 148786 80894 16ч 31м &1000000000000083900000008,39с −16° 36′ &1000000000000045500000045,5″ 4,29 0,25 210 G8/K0III
36 Oph B A 36 103 155885 84405 17ч 15м &1000000000000212900000021,29с −26° 36′ &1000000000000000200000000,2″ 4,33 5,44 20 K1V блиска троен систем
σ Oph σ 49 143 157999 85355 17ч 26м &1000000000000308800000030,88с +04° 08′ &1000000000000025200000025,2″ 4,34 −3,44 1173 K3IIvar
ι Oph ι 25 152614 82673 16ч 54м &1000000000000005000000000,50с +10° 09′ &1000000000000055600000055,6″ 4,39 0,11 234 B8V
ξ Oph ξ 40 124 156897 84893 17ч 21м &1000000000000002100000000,21с −21° 06′ &1000000000000044800000044,8″ 4,39 3,19 57 F2/F3V
68 Oph 68 193 164577 88290 18ч 01м &1000000000000451900000045,19с +01° 18′ &1000000000000018400000018,4″ 4,42 −0,13 265 A2Vn
ω Oph ω 9 26 148898 80975 16ч 32м &1000000000000081900000008,19с −21° 27′ &1000000000000059300000059,3″ 4,45 0,80 175 Ap α² CVn-променлива
ψ Oph ψ 4 11 147700 80343 16ч 24м &1000000000000062000000006,20с −20° 02′ &1000000000000014000000014,0″ 4,48 0,79 178 K0III
HD 157950 141 157950 85365 17ч 26м &1000000000000379400000037,94с −05° 05′ &1000000000000011400000011,4″ 4,53 2,14 98 F3V често погрешно се бележи како 47 Змијоносец, кој е во Змија
ρ Oph A ρ 5 13 147933 80473 16ч 25м &1000000000000351200000035,12с −23° 26′ &1000000000000049600000049,6″ 4,57 −0,84 361 B2V
μ Oph μ 57 157 159975 86284 17ч 37м &1000000000000507200000050,72с −08° 07′ &1000000000000007400000007,4″ 4,58 −1,55 549 B8II-IIIMNp
υ Oph υ 3 18 148367 80628 16ч 27м &1000000000000482300000048,23с −08° 22′ &1000000000000018100000018,1″ 4,62 1,75 122 A3m Ше Лоу
20 Oph 20 49 151769 82369 16ч 49м &1000000000000499700000049,97с −10° 46′ &1000000000000058100000058,1″ 4,64 1,80 121 F7IV
71 Oph 71 198 165760 88765 18ч 07м &1000000000000183500000018,35с +08° 44′ &1000000000000001700000001,7″ 4,64 0,33 238 G8III-IV
41 Oph 41 111 156266 84514 17ч 16м &1000000000000367100000036,71с −00° 26′ &1000000000000042500000042,5″ 4,72 0,60 218 K2III
τ Oph B τ 69 164764 88404 18ч 03м &1000000000000049100000004,91с −08° 10′ &1000000000000048900000048,9″ 4,77 1,19 167 F5V
51 Oph c 51 149 158643 85755 17ч 31м &1000000000000249500000024,95с −23° 57′ &1000000000000045300000045,3″ 4,78 −0,80 426 A0V има планетарен систем во развој
66 Oph 66 190 V2048 164284 88149 18ч 00м &1000000000000158000000015,80с +04° 22′ &1000000000000007100000007,1″ 4,79 −1,79 676 B2Ve V2048 Oph; γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
30 Oph 30 70 153687 83262 17ч 01м &1000000000000036300000003,63с −04° 13′ &1000000000000020800000020,8″ 4,82 −0,63 402 K4III
74 Oph 74 209 168656 89918 18ч 20м &1000000000000520600000052,06с +03° 22′ &1000000000000037700000037,7″ 4,85 0,27 269 G8III
58 Oph 58 165 160915 86736 17ч 43м &1000000000000258500000025,85с −21° 40′ &1000000000000059100000059,1″ 4,86 3,64 57 F6/F7V
24 Sco (24) 39 150416 81724 16ч 41м &1000000000000344000000034,40с −17° 44′ &1000000000000031800000031,8″ 4,91 −0,48 391 G8II/III
66 Her e (66) 156681 84671 17ч 18м &1000000000000369900000036,99с +10° 51′ &1000000000000053000000053,0″ 5,03 −1,60 691 K4II-III
36 Oph A A 36 103 155886 17ч 15м &1000000000000208000000020,80с −26° 36′ &1000000000000005000000005,0″ 5,07 20 K0V Гунибу,[4] составница на системот 36 Oph
ο Oph ο 39 112 156349 84626 17ч 18м &1000000000000007200000000,72с −24° 17′ &1000000000000012800000012,8″ 5,14 −0,09 363 K:...
23 Oph 23 58 152601 82730 16ч 54м &1000000000000357100000035,71с −06° 09′ &1000000000000014100000014,1″ 5,23 0,82 248 K2III
17 G. Oph 17 148349 80620 16ч 27м &1000000000000434600000043,46с −07° 35′ &1000000000000051200000051,2″ 5,24 −0,72 507 M2 comp
τ Oph A τ 69 195 164765 88404 18ч 03м &1000000000000049000000004,90с −08° 10′ &1000000000000050000000050,0″ 5,24 167 F2V
43 Oph 43 128 157236 85084 17ч 23м &1000000000000215900000021,59с −28° 08′ &1000000000000033900000033,9″ 5,30 −1,02 599 K4/K5III
Глизе 678 150 158614 85667 17ч 30м &1000000000000238700000023,87с −01° 03′ &1000000000000045000000045,0″ 5,31 4,23 54 G8IV-V
37 Oph 37 155644 84177 17ч 12м &1000000000000278100000027,81с +10° 35′ &1000000000000006800000006,8″ 5,32 −1,56 776 M2III
(52 Cau) 171802 91217 18ч 36м &1000000000000278400000027,84с +09° 07′ &1000000000000022100000022,1″ 5,38 2,43 127 F5III 52 G. Ser Cau во Змијоносец
21 G. Oph 21 148513 80693 16ч 28м &1000000000000339800000033,98с +00° 39′ &1000000000000054600000054,6″ 5,41 −0,15 422 K4IIIp
146 G. Oph 146 158352 85537 17ч 28м &1000000000000496900000049,69с +00° 19′ &1000000000000050100000050,1″ 5,41 1,41 206 A8V
208 G. Oph 208 168387 89772 18ч 19м &1000000000000095600000009,56с +07° 15′ &1000000000000035100000035,1″ 5,41 2,15 147 K2III
88 G. Oph 88 155078 83962 17ч 09м &1000000000000479200000047,92с −10° 31′ &1000000000000022900000022,9″ 5,43 2,40 132 F5IV
(53 Cau) 171834 91237 18ч 36м &1000000000000390900000039,09с +06° 40′ &1000000000000019800000019,8″ 5,43 2,92 103 F3V 53 G. Ser Cau во Змијоносец
183 G. Oph 183 163532 87847 17ч 56м &1000000000000477500000047,75с −04° 04′ &1000000000000054500000054,5″ 5,44 −0,14 426 G9III
202 G. Oph 202 166460 89065 18ч 10м &1000000000000402900000040,29с +03° 19′ &1000000000000027400000027,4″ 5,50 −0,01 412 K2III
21 Oph 21 52 152127 82480 16ч 51м &1000000000000249400000024,94с +01° 12′ &1000000000000057500000057,5″ 5,51 0,39 345 A2Vs
40 G. Oph 40 150453 81754 16ч 41м &1000000000000536700000053,67с −19° 55′ &1000000000000028100000028,1″ 5,55 2,41 139 F3V
24 Oph 24 61 152849 82925 16ч 56м &1000000000000480400000048,04с −23° 09′ &1000000000000001200000001,2″ 5,57 0,34 363 A0V
152 G. Oph 152 158837 85749 17ч 31м &1000000000000213500000021,35с +02° 43′ &1000000000000028100000028,1″ 5,57 0,28 373 G8III
153 G. Oph 153 159170 85922 17ч 33м &1000000000000298700000029,87с −05° 44′ &1000000000000040500000040,5″ 5,61 2,19 158 A5V
82 G. Oph 82 154445 83635 17ч 05м &1000000000000322600000032,26с −00° 53′ &1000000000000031400000031,4″ 5,63 −1,22 765 B1V
HR 6902 (39 Cau) 169689 90313 18ч 25м &1000000000000388000000038,80с +08° 01′ &1000000000000055300000055,3″ 5,64 −1,33 807 G8III-IV+.. 39 G. Ser Cau во Змијоносец
22 G. Oph 22 148604 80793 16ч 29м &1000000000000469000000046,90с −14° 33′ &1000000000000003200000003,2″ 5,66 1,09 268 G5III/IV
201 G. Oph 201 166285 89000 18ч 09м &1000000000000540100000054,01с +03° 07′ &1000000000000013100000013,1″ 5,67 2,31 153 F5V
73 Oph 73 200 V2666 166233 88964 18ч 09м &1000000000000338600000033,86с +03° 59′ &1000000000000035800000035,8″ 5,71 2,17 166 F2V V2666 Oph; γ Dor-променлива
14 Oph 14 43 150557 81734 16ч 41м &1000000000000425400000042,54с +01° 10′ &1000000000000052000000052,0″ 5,74 2,21 165 F2.7III-IV
26 Oph 26 67 153363 83196 17ч 00м &1000000000000094800000009,48с −24° 59′ &1000000000000020200000020,2″ 5,74 3,13 108 F3V
12 Oph 12 27 V2133 149661 81300 16ч 36м &1000000000000211800000021,18с −02° 19′ &1000000000000025800000025,8″ 5,77 5,82 32 K2V V2133 Oph; BY Dra-променлива
134 G. Oph 134 157617 85139 17ч 23м &1000000000000576100000057,61с +08° 51′ &1000000000000009300000009,3″ 5,77 −1,82 1076 K1III
180 G. Oph 180 162917 87558 17ч 53м &1000000000000142600000014,26с +06° 06′ &1000000000000004500000004,5″ 5,77 3,29 102 F4IV-V
53 Oph f 53 155 159480 85998 17ч 34м &1000000000000366900000036,69с +09° 35′ &1000000000000012200000012,2″ 5,80 0,70 342 A2V
132 G. Oph 132 157527 85207 17ч 24м &1000000000000420400000042,04с −21° 26′ &1000000000000029100000029,1″ 5,82 0,99 302 K0III
V2052 Oph 182 V2052 163472 87812 17ч 56м &1000000000000184000000018,40с +00° 40′ &1000000000000013300000013,3″ 5,82 −1,21 830 B2IV-V β Cep-променлива
54 G. Oph 54 152311 82621 16ч 53м &1000000000000252600000025,26с −20° 24′ &1000000000000055800000055,8″ 5,86 3,63 91 G5IV
187 G. Oph 187 164064 88101 17ч 59м &1000000000000367600000036,76с −04° 49′ &1000000000000015300000015,3″ 5,86 −0,29 553 K5III
66 G. Oph 66 153336 83176 16ч 59м &1000000000000577000000057,70с −25° 05′ &1000000000000031800000031,8″ 5,88 0,03 482 M1/M2III
U Oph 110 U 156247 84500 17ч 16м &1000000000000317200000031,72с +01° 12′ &1000000000000038100000038,1″ 5,89 −0,46 606 B5Vnn алголска променлива
179 G. Oph 179 162774 87491 17ч 52м &1000000000000354600000035,46с +01° 18′ &1000000000000018200000018,2″ 5,91 0,75 351 K5III
ρ Oph B ρ 5 12 147934 80473 16ч 25м &1000000000000351000000035,10с −23° 26′ &1000000000000046000000046,0″ 5,92 361 B2V
184 G. Oph 184 163624 87875 17ч 57м &1000000000000043000000004,30с +00° 04′ &1000000000000000100000000,1″ 5,95 1,05 312 A3V
164 G. Oph 164 160781 86575 17ч 41м &1000000000000323200000032,32с +06° 18′ &1000000000000047400000047,4″ 5,97 −1,93 1240 G7III
85 G. Oph 85 154779 83854 17ч 08м &1000000000000148500000014,85с −17° 36′ &1000000000000032300000032,3″ 5,98 0,53 401 K0III
105 G. Oph 105 155970 84402 17ч 15м &1000000000000203000000020,30с −14° 35′ &1000000000000002900000002,9″ 5,98 1,11 307 K1III
140 G. Oph 140 157955 85442 17ч 27м &1000000000000375600000037,56с −29° 43′ &1000000000000028200000028,2″ 5,98 −0,34 599 B9.5IV
169111 90052 18ч 22м &1000000000000353100000035,31с +12° 01′ &1000000000000046700000046,7″ 5,99 0,16 479 A2V
V2213 Oph 81 V2213 154417 83601 17ч 05м &1000000000000168300000016,83с +00° 42′ &1000000000000012100000012,1″ 6,00 4,45 66 F9V BY Dra-променлива
142 G. Oph 142 157978 85333 17ч 26м &1000000000000190100000019,01с +07° 35′ &1000000000000044400000044,4″ 6,01 −1,01 825 A0...
16 Oph 16 44 151133 82037 16ч 45м &1000000000000296800000029,68с +01° 01′ &1000000000000012500000012,5″ 6,02 0,20 477 B9.5III
46 G. Oph 46 151527 82259 16ч 48м &1000000000000269900000026,99с −14° 54′ &1000000000000033800000033,8″ 6,03 0,35 447 A0IV/V
119 G. Oph 119 156717 84792 17ч 19м &1000000000000533500000053,35с −17° 45′ &1000000000000023300000023,3″ 6,03 0,74 373 A0V
30 G. Oph 30 149911 81440 16ч 38м &1000000000000015600000001,56с −06° 32′ &1000000000000016800000016,8″ 6,05 0,54 412 A0pe...
151 G. Oph 151 158704 85783 17ч 31м &1000000000000443800000044,38с −26° 16′ &1000000000000010800000010,8″ 6,05 0,42 436 B9II/III
16 G. Oph 16 148287 80558 16ч 26м &1000000000000500600000050,06с +02° 20′ &1000000000000052700000052,7″ 6,06 0,28 466 G8III
86 G. Oph 86 154895 83853 17ч 08м &1000000000000136600000013,66с −01° 04′ &1000000000000045800000045,8″ 6,06 1,46 272 A3V
36 G. Oph 36 150366 81728 16ч 41м &1000000000000362100000036,21с −24° 28′ &1000000000000004600000004,6″ 6,07 1,54 262 A7III
19 Oph 19 45 151431 82162 16ч 47м &1000000000000097600000009,76с +02° 03′ &1000000000000052400000052,4″ 6,07 0,17 492 A3V
(43 Cau) 170137 90487 18ч 27м &1000000000000503200000050,32с +03° 44′ &1000000000000054900000054,9″ 6,07 −2,05 1370 K3III 43 G. Ser Cau во Змијоносец
109 G. Oph 109 156227 84524 17ч 16м &1000000000000427500000042,75с −06° 14′ &1000000000000041800000041,8″ 6,08 0,60 407 K0
162 G. Oph 162 160471 86476 17ч 40м &1000000000000119500000011,95с −02° 09′ &1000000000000008200000008,2″ 6,08 −0,03 544 K2.5Ib
V2392 Oph 206 V2392 167654 89527 18ч 16м &1000000000000055800000005,58с +02° 22′ &1000000000000039300000039,3″ 6,10 −0,58 706 M4III
95 G. Oph 95 155401 84175 17ч 12м &1000000000000250700000025,07с −27° 45′ &1000000000000043200000043,2″ 6,12 0,00 546 B9Vn...
160365 86373 17ч 38м &1000000000000578700000057,87с +13° 19′ &1000000000000045000000045,0″ 6,12 1,26 305 F6III
V986 Oph 196 V986 165174 88522 18ч 04м &1000000000000373600000037,36с +01° 55′ &1000000000000008400000008,4″ 6,14 B0IIIn
63 G. Oph 63 153021 82979 16ч 57м &1000000000000260000000026,00с −10° 57′ &1000000000000047400000047,4″ 6,15 1,72 251 G8III-IV
61 Oph 61 169 161270 86831 17ч 44м &1000000000000340900000034,09с +02° 34′ &1000000000000045900000045,9″ 6,16 0,41 460 A1IV-V
V2368 Oph 108 V2368 156208 84479 17ч 16м &1000000000000142500000014,25с +02° 11′ &1000000000000010500000010,5″ 6,17 −0,11 588 A2V алголска променлива
33 Sco (33) 157588 85242 17ч 25м &1000000000000062300000006,23с −24° 14′ &1000000000000037400000037,4″ 6,17 0,60 424 K0III
8 G. Oph 8 146514 79781 16ч 16м &1000000000000552800000055,28с −03° 57′ &1000000000000012100000012,1″ 6,18 2,79 155 A9Vn
V1010 Oph 48 V1010 151676 82339 16ч 49м &1000000000000276700000027,67с −15° 40′ &1000000000000004800000004,8″ 6,18 1,83 242 A3V β Lyr-променлива
Y Oph 175 Y 162714 87495 17ч 52м &1000000000000387000000038,70с −06° 08′ &1000000000000036800000036,8″ 6,18 −3,54 2860 G3Ibv SB δ Cep-променлива
2 Sgr (2) 158 160042 86352 17ч 38м &1000000000000448700000044,87с −21° 54′ &1000000000000045400000045,4″ 6,19 1,11 337 G6III/IV
162468 87335 17ч 50м &1000000000000436100000043,61с +11° 56′ &1000000000000047900000047,9″ 6,19 0,22 509 K1III-IV
173 G. Oph 173 161941 87150 17ч 48м &1000000000000202300000020,23с +03° 48′ &1000000000000015100000015,1″ 6,22 −3,18 2470 B9.5V
10 G. Oph 10 147550 80227 16ч 22м &1000000000000389100000038,91с −02° 04′ &1000000000000047500000047,5″ 6,24 0,76 407 B9V
V2388 Oph V2388 163151 87655 17ч 54м &1000000000000142100000014,21с +11° 07′ &1000000000000051400000051,4″ 6,24 2,08 221 F5Vn
34 G. Oph 34 150259 81632 16ч 40м &1000000000000345100000034,51с −20° 24′ &1000000000000031400000031,4″ 6,25 0,68 424 K0III
41 G. Oph 41 150451 81687 16ч 41м &1000000000000115300000011,53с −01° 00′ &1000000000000001000000001,0″ 6,25 2,88 154 A7III
V2542 Oph 56 V2542 152569 82693 16ч 54м &1000000000000106000000010,60с −01° 36′ &1000000000000043600000043,6″ 6,25 1,93 238 F0V δ Sct-променлива
159 G. Oph 159 160315 86391 17ч 39м &1000000000000084800000008,48с +02° 01′ &1000000000000041200000041,2″ 6,25 0,88 387 F4IV...
5 G. Oph 5 145788 79463 16ч 12м &1000000000000566000000056,60с −04° 13′ &1000000000000014700000014,7″ 6,26 0,10 557 A1V
80 G. Oph 80 154481 83740 17ч 06м &1000000000000532300000053,23с −26° 30′ &1000000000000046800000046,8″ 6,26 −1,73 1294 B8/B9II
(64 Cau) 172424 91523 18ч 39м &1000000000000516000000051,60с +07° 21′ &1000000000000031400000031,4″ 6,26 0,38 488 G8III 64 G. Ser Cau во Змијоносец
62 G. Oph 62 152909 82951 16ч 57м &1000000000000039900000003,99с −19° 32′ &1000000000000023400000023,4″ 6,27 −0,33 682 B7/8III
29 Oph 29 71 153727 83331 17ч 01м &1000000000000512700000051,27с −18° 53′ &1000000000000007800000007,8″ 6,28 0,58 450 K1III
115 G. Oph 115 156462 84649 17ч 18м &1000000000000192700000019,27с −16° 18′ &1000000000000042800000042,8″ 6,28 −0,68 805 M0/M1III
131 G. Oph 131 157347 85042 17ч 22м &1000000000000512600000051,26с −02° 23′ &1000000000000016500000016,5″ 6,28 4,83 63 G5IV
185 G. Oph 185 163641 87866 17ч 56м &1000000000000559600000055,96с +06° 29′ &1000000000000015800000015,8″ 6,28 −0,32 681 B9III
77 G. Oph 77 154204 83567 17ч 04м &1000000000000453300000045,33с −20° 29′ &1000000000000040700000040,7″ 6,29 0,86 397 B7IV/V
28 Sco (28) 79 154418 83684 17ч 06м &1000000000000118100000011,81с −21° 33′ &1000000000000051800000051,8″ 6,29 1,33 321 A1m...
168199 89677 18ч 18м &1000000000000029400000002,94с +13° 46′ &1000000000000037400000037,4″ 6,29 −1,38 1113 B5V
167 G. Oph 167 161056 86768 17ч 43м &1000000000000470200000047,02с −07° 04′ &1000000000000046500000046,5″ 6,30 −1,85 1393 B1.5V
122 G. Oph 122 156826 84801 17ч 19м &1000000000000595300000059,53с −05° 55′ &1000000000000001300000001,3″ 6,31 2,67 174 G9V
51 G. Oph 51 151900 82405 16ч 50м &1000000000000222500000022,25с −02° 39′ &1000000000000015300000015,3″ 6,32 2,43 195 F1III-IV
33 G. Oph 33 150177 81580 16ч 39м &1000000000000391200000039,12с −09° 33′ &1000000000000015200000015,2″ 6,33 3,14 142 F3V
60 G. Oph 60 152781 82861 16ч 56м &1000000000000017900000001,79с −16° 48′ &1000000000000022800000022,8″ 6,33 3,30 132 K0/K1III/IV
72 G. Oph 72 153914 83342 17ч 01м &1000000000000589600000058,96с +08° 27′ &1000000000000002400000002,4″ 6,33 1,00 379 A4V
36 Oph C A 36 106 V2215 156026 84478 17ч 16м &1000000000000136800000013,68с −26° 32′ &1000000000000036300000036,3″ 6,33 7,45 20 K5V V2215 Oph; составница на системот 36 Oph; RS CVn-променлива
176 G. Oph 176 162596 87428 17ч 51м &1000000000000594500000059,45с −01° 14′ &1000000000000012500000012,5″ 6,33 0,66 445 K0
163772 87910 17ч 57м &1000000000000269900000026,99с +11° 02′ &1000000000000040400000040,4″ 6,33 1,19 348 A1V
84 G. Oph 84 154660 83738 17ч 06м &1000000000000529400000052,94с −01° 39′ &1000000000000022000000022,0″ 6,34 1,62 286 A9V
97 G. Oph 97 155500 84113 17ч 11м &1000000000000452200000045,22с +07° 53′ &1000000000000041000000041,0″ 6,34 0,89 402 K0III
133 G. Oph 133 157546 85195 17ч 24м &1000000000000370300000037,03с −18° 26′ &1000000000000044700000044,7″ 6,34 −0,30 695 B8V
166095 88862 18ч 08м &1000000000000337400000033,74с +14° 17′ &1000000000000005000000005,0″ 6,34 0,28 532 A5m
2 G. Oph 2 144362 78849 16ч 05м &1000000000000445300000044,53с −06° 17′ &1000000000000028100000028,1″ 6,35 1,89 254 F2IV
19 G. Oph 19 148390 80610 16ч 27м &1000000000000322700000032,27с +02° 52′ &1000000000000014400000014,4″ 6,35 0,23 547 K5
87 G. Oph 87 154962 83906 17ч 08м &1000000000000545500000054,55с −03° 52′ &1000000000000057400000057,4″ 6,35 3,61 115 G8IV-V
32 Sco (32) 125 156992 84947 17ч 21м &1000000000000415800000041,58с −24° 54′ &1000000000000021600000021,6″ 6,36 −0,11 643 K3III
147 G. Oph 147 158463 85622 17ч 29м &1000000000000473700000047,37с −05° 55′ &1000000000000009600000009,6″ 6,36 2,07 235 K0III
V2126 Oph 188 V2126 164258 88148 18ч 00м &1000000000000156600000015,66с +00° 37′ &1000000000000046200000046,2″ 6,36 0,94 395 A3spe... α² CVn-променлива
192 G. Oph 192 164432 88213 18ч 00м &1000000000000528600000052,86с +06° 16′ &1000000000000005900000005,9″ 6,36 −1,96 1502 B2IV
144 G. Oph 144 158170 85474 17ч 28м &1000000000000023900000002,39с −08° 12′ &1000000000000029000000029,0″ 6,37 1,57 297 F5IV
83 G. Oph 83 154610 83677 17ч 06м &1000000000000096400000009,64с +09° 44′ &1000000000000001900000001,9″ 6,38 0,04 604 K5
154619 83688 17ч 06м &1000000000000130300000013,03с +10° 27′ &1000000000000013900000013,9″ 6,38 1,04 381 G8III-IV
3 G. Oph 3 144390 78870 16ч 05м &1000000000000598300000059,83с −06° 08′ &1000000000000023100000023,1″ 6,39 1,25 347 K0
42 G. Oph 42 150493 81691 16ч 41м &1000000000000167400000016,74с +01° 14′ &1000000000000043700000043,7″ 6,40 −0,46 767 K0
X Oph X 172171 91389 18ч 38м &1000000000000021000000021,0с +08° 50′ &1000000000000002000000002,0″ 6,40 K0 мирида
163 G. Oph 163 160839 86725 17ч 43м &1000000000000177100000017,71с −27° 53′ &1000000000000002300000002,3″ 6,40 −3,37 2937 F0III/IV
136 G. Oph 136 157864 85391 17ч 26м &1000000000000553000000055,30с −25° 56′ &1000000000000036200000036,2″ 6,42 0,86 423 B9.5/A0V
V2114 Oph 145 V2114 158228 85450 17ч 27м &1000000000000440700000044,07с +08° 26′ &1000000000000031700000031,7″ 6,42 −0,59 823 M4III
159082 85826 17ч 32м &1000000000000148800000014,88с +11° 55′ &1000000000000048000000048,0″ 6,42 0,51 495 B9.5V
V2393 Oph (50 Cau) V2393 171247 90971 18ч 33м &1000000000000233000000023,30с +08° 16′ &1000000000000005800000005,8″ 6,42 −2,01 1583 B8IIIp SiSr: 50 G. Ser Cau во Змијоносец; α² CVn-променлива
123 G. Oph 123 156860 84780 17ч 19м &1000000000000464900000046,49с +02° 08′ &1000000000000022100000022,1″ 6,43 0,11 599 M5III
205 G. Oph 205 167162 89347 18ч 13м &1000000000000522200000052,22с +02° 23′ &1000000000000036600000036,6″ 6,43 −1,35 1173 K2
31 G. Oph 31 150052 81499 16ч 38м &1000000000000477300000047,73с −08° 37′ &1000000000000006900000006,9″ 6,44 −0,72 881 K5
138 G. Oph 138 157856 85307 17ч 25м &1000000000000578400000057,84с −01° 39′ &1000000000000006900000006,9″ 6,44 2,49 201 F3V
174 G. Oph 174 162113 87224 17ч 49м &1000000000000190500000019,05с +01° 57′ &1000000000000040400000040,4″ 6,44 1,34 342 K0III
148531 80708 16ч 28м &1000000000000423500000042,35с +00° 03′ &1000000000000018300000018,3″ 6,46 1,65 299 K5
23 G. Oph 23 148743 80840 16ч 30м &1000000000000300200000030,02с −07° 30′ &1000000000000052000000052,0″ 6,46 −2,34 1874 A7Ib
38 G. Oph 38 150381 81663 16ч 40м &1000000000000564200000056,42с −08° 18′ &1000000000000034700000034,7″ 6,47 0,54 499 K0
158716 85666 17ч 30м &1000000000000226500000022,65с +11° 55′ &1000000000000026300000026,3″ 6,47 1,59 309 A1V
52 Oph 52 154 159376 86060 17ч 35м &1000000000000185000000018,50с −22° 02′ &1000000000000037700000037,7″ 6,47 −0,69 883 Ap Si
64 G. Oph 64 153229 83090 16ч 58м &1000000000000415600000041,56с −14° 52′ &1000000000000010600000010,6″ 6,48 3,06 158 F3IV/V
171505 91090 18ч 34м &1000000000000474900000047,49с +10° 53′ &1000000000000031200000031,2″ 6,48 0,03 635 A1V
20 G. Oph 20 148515 80719 16ч 28м &1000000000000489900000048,99с −08° 07′ &1000000000000043200000043,2″ 6,49 3,16 151 F2V
HD 156846 121 156846 84856 17ч 20м &1000000000000343100000034,31с −19° 20′ &1000000000000001500000001,5″ 6,51 3,06 160 G1V има планета (b)
ο Oph ο 39 113 156350 84625 17ч 18м &1000000000000006400000000,64с −24° 17′ &1000000000000002700000002,7″ 6,59 0,75 481 G8/K0II
29 Sco (29) 155685 84314 17ч 14м &1000000000000142500000014,25с −26° 59′ &1000000000000003900000003,9″ 6,65 1,80 304 F2/F3V
HD 154088 73 154088 83541 17ч 04м &1000000000000002800000028с −28° 34′ &1000000000000005800000058″ 6,73 5,47 58 K0V има планета (b)
HD 155233 155233 84056 17ч 11м &1000000000000004000000004,0с −20° 39′ &1000000000000001600000016″ 6,80 245 K1III има планета (b)
38 Oph 38 156252 84605 17ч 17м &1000000000000395300000039,53с −26° 37′ &1000000000000044500000044,5″ 6,81 1,17 438 B9.5V
HD 148427 148427 80687 16ч 28м &1000000000000281500000028,15с −13° 23′ &1000000000000058700000058,7″ 6,90 3,04 193 K0IV Тимир,[5] има планета (b)
18 Oph 18 47 151659 16ч 49м &1000000000000444000000044,40с −24° 38′ &1000000000000024000000024,0″ 7,10 A1m...
HD 150433 150433 81681 16ч 41м &1000000000000000800000008с −02° 51′ &1000000000000002600000026″ 7,22 97 G0 има планета (b)
Gl 673 157881 85295 17ч 25м &1000000000000452300000045,23с +02° 06′ &1000000000000041100000041,1″ 7,54 8,10 25 K5 блиска; големо сопствено движење
HD 157172 157172 85017 17ч 22м &1000000000000003500000035с −19° 36′ &1000000000000005800000058″ 7,86 104 G8.5V има планета (b)
HD 149143 149143 81022 16ч 32м &1000000000000510500000051,05с +02° 05′ &1000000000000005400000005,4″ 7,90 3,89 207 G0 Розалијадекастро,[4] има планета (b)
HD 170469 170469 90593 18ч 29м &1000000000000109800000010,98с +11° 41′ &1000000000000043800000043,8″ 8,21 4,15 212 G5IV има планета (b)
HD 164509 164509 88268 18ч 01м &1000000000000003100000031с +00° 06′ &1000000000000001600000016″ 8,24 170 G5V има планета (b)
HD 171028 171028 18ч 32м &1000000000000154900000015,49с +06° 56′ &1000000000000044700000044,7″ 8,31 294 G0V има планета (b)
HD 152581 152581 82651 16ч 53м &1000000000000004400000044с +11° 58′ &1000000000000002500000025″ 8,54 607 K0 Махсати,[6] има планета (b)
HD 159243 159243 85911 17ч 33м &1000000000000022000000022,0с +05° 42′ &1000000000000000300000003″ 8,65 226 G0V има две планети (b и c)
Барнардоца Ѕвезда V2500 87937 17ч 57м &1000000000000485000000048,50с +04° 41′ &1000000000000036200000036,2″ 9,54 13,24 5,94 M4Ve 2. ѕвезден систем по близина; V2500 Oph
Волф 1061 V2306 80824 16ч 30м &1000000000000180600000018,06с −12° 39′ &1000000000000045300000045,3″ 10,12 11,97 13,91 M3.5 30. ѕвезден систем по близина; V2306 Oph
HAT-P-57 18ч 48м &1000000000000058000000058,0с +10° 35′ &1000000000000005000000050″ 10,47 988 има преминувачка планета (b)
WASP-163 17ч 06м &1000000000000009000000009,0с −10° 24′ &1000000000000004700000047″ 12,54 G8 има преминувачка планета (b)
COROT-6 18ч 44м &1000000000000174200000017,42с +06° 39′ &1000000000000048000000048,0″ 13,9 F5V има преминувачка планета (b)
GJ 1214 17ч 15м &1000000000000189400000018,94с +04° 57′ &1000000000000049700000049,7″ 14,67 14,10 42 M4.5 има преминувачка суперземска планета (b)
COROT-25 18ч 42м &1000000000000031000000031,0с +06° 30′ &1000000000000005000000050″ 15,0 3262 G0V има преминувачка планета (b)
COROT-29 18ч 35м &1000000000000037000000037,0с +06° 28′ &1000000000000004700000047″ 15,35 2495 KOV има преминувачка планета (b)
COROT-26 18ч 39м &1000000000000000000000000,0с +06° 58′ &1000000000000001200000012″ 15,76 5447 G8IV има преминувачка планета (b)
SN 1604 17ч 30м &1000000000000359800000035,98с −21° 28′ &1000000000000056200000056,2″ н/п S Кеплерова Ѕвезда; супернова
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cau = Опашка
  2. Kaler, Jim. „Muliphen“. Посетено на 3 јануари 2017.
  3. Hinckley Allen, Richard. „LacusCurtius • Allen's Star Names — Ophiuchus“. Посетено на 3 јануари 2017.
  4. 4,0 4,1 „IAU Catalog of Star Names“. International Astronomical Union. Посетено на 17 септември 2018.
  5. „Bangladesh“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 30 декември 2019.
  6. „Azerbaijan“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 20 декември 2019.

Извори[уреди | уреди извор]