Список на ѕвезди во соѕвездието Змеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Змеј, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
γ Dra γ 33 164058 87833 17ч 56м &1000000000000363800000036,38с +51° 29′ &1000000000000020200000020,2″ 2,24 −1,04 148 K5III Елтанин, Етамин, Растабан, Растабен
η Dra η 14 148387 80331 16ч 23м &1000000000000595100000059,51с +61° 30′ &1000000000000050700000050,7″ 2,73 0,58 88 G8III Алдибајн,[1] Атебин
β Dra β 23 159181 85670 17ч 30м &1000000000000259800000025,98с +52° 18′ &1000000000000004900000004,9″ 2,79 −2,43 361 G2II Растабан, Растабен, Алвајд, Асуја
δ Dra δ 57 180711 94376 19ч 12м &1000000000000331500000033,15с +67° 39′ &1000000000000040700000040,7″ 3,07 0,63 100 G9III Алтајс, Нодус Секундус, Нодус II, Алдиб
ζ Dra ζ 22 155763 83895 17ч 08м &1000000000000472300000047,23с +65° 42′ &1000000000000052700000052,7″ 3,17 −1,92 340 B6III Алдиба, Елдсиб, Нод, Нодус III
ι Dra ι 12 137759 75458 15ч 24м &1000000000000557800000055,78с +58° 57′ &1000000000000057700000057,7″ 3,29 0,81 102 K2III Едасих, Елдсих, ед-Асих, ел-Диба, ел-Дихи; има планета (b)
χ Dra χ 44 170153 89937 18ч 21м &1000000000000023400000002,34с +72° 44′ &1000000000000001300000001,3″ 3,55 4,02 26 F7Vvar
Тубан α 11 123299 68756 14ч 04м &1000000000000234300000023,43с +64° 22′ &1000000000000032900000032,9″ 3,67 −1,21 309 A0III SB Адиб, Змејска Опашка
ξ Dra ξ 32 163588 87585 17ч 53м &1000000000000316300000031,63с +56° 52′ &1000000000000020800000020,8″ 3,73 1,06 111 K2III Грумиум, Генам, Нодус Примус, Нодус I
λ Dra λ 1 100029 56211 11ч 31м &1000000000000242900000024,29с +69° 19′ &1000000000000052000000052,0″ 3,82 −1,23 334 M0IIIvar Џаузар, Џаусар, Џанфар, Џансар, Џуза
ε Dra ε 63 188119 97433 19ч 48м &1000000000000102100000010,21с +70° 16′ &1000000000000004200000004,2″ 3,84 0,59 146 G8III Тил; двојна ѕвезда
κ Dra κ 5 109387 61281 12ч 33м &1000000000000290400000029,04с +69° 47′ &1000000000000017600000017,6″ 3,85 −2,07 498 B6IIIp Шаовеј (少尉);[2] γ Cas-променлива
θ Dra θ 13 144284 78527 16ч 01м &1000000000000537000000053,70с +58° 33′ &1000000000000052000000052,0″ 4,01 2,41 68 F8IV-V Шангѕај (上宰)[2]
φ Dra φ 43 170000 89908 18ч 20м &1000000000000454400000045,44с +71° 20′ &1000000000000015800000015,8″ 4,22 −0,52 289 A0p (Si) Џуше (柱史);[2] α2 CVn-променлива
HD 81817 81817 47193 09ч 37м &1000000000000053500000005,35с +81° 19′ &1000000000000035100000035,1″ 4,28 −3,31 1076 K3III има планета
τ Dra τ 60 181984 94648 19ч 15м &1000000000000332900000033,29с +73° 21′ &1000000000000018800000018,8″ 4,45 1,14 150 K3III
ρ Dra ρ 67 190940 98702 20ч 02м &1000000000000490500000049,05с +67° 52′ &1000000000000024400000024,4″ 4,51 −0,97 406 K3III
ψ1 Dra A ψ1 31 162003 86614 17ч 41м &1000000000000563100000056,31с +72° 08′ &1000000000000058200000058,2″ 4,57 2,85 72 F5IV-V Џибан; составница на системот ψ1 Dra
CU Dra i 10 CU 121130 67627 13ч 51м &1000000000000259400000025,94с +64° 43′ &1000000000000023800000023,8″ 4,58 −0,82 391 M3III променлива
π Dra π 58 182564 95081 19ч 20м &1000000000000400700000040,07с +65° 42′ &1000000000000051900000051,9″ 4,60 0,41 225 A2IIIs
ο Dra ο 47 175306 92512 18ч 51м &1000000000000120100000012,01с +59° 23′ &1000000000000017800000017,8″ 4,63 −0,34 322 K0II-III SB RS CVn-променлива
σ Dra σ 61 185144 96100 19ч 32м &1000000000000205900000020,59с +69° 39′ &1000000000000055400000055,4″ 4,67 5,87 19 K0V Alsafi, Athafi; nearby
ω Dra ω 28 160922 86201 17ч 36м &1000000000000570900000057,09с +68° 45′ &1000000000000025900000025,9″ 4,77 2,92 76 F5V
45 Dra d 45 171635 90905 18ч 32м &1000000000000345200000034,52с +57° 02′ &1000000000000044200000044,2″ 4,77 −4,96 2885 F7Ib
42 Dra 42 170693 90344 18ч 25м &1000000000000589900000058,99с +65° 33′ &1000000000000048800000048,8″ 4,82 −0,12 317 K2III Фафнир,[3] има планета (b)
υ Dra υ 52 176524 92782 18ч 54м &1000000000000237700000023,77с +71° 17′ &1000000000000049500000049,5″ 4,82 −0,30 344 K0III Шаоби (少弼)[2]
18 Dra g 18 151101 81660 16ч 40м &1000000000000551200000055,12с +64° 35′ &1000000000000020700000020,7″ 4,84 −1,76 681 K1p
HD 151613 151613 82020 16ч 45м &1000000000000177900000017,79с +56° 46′ &1000000000000054100000054,1″ 4,84 2,70 87 F2V спектроскопска двојка
HD 91190 91190 51808 10ч 35м &1000000000000055900000005,59с +75° 42′ &1000000000000046700000046,7″ 4,86 0,38 257 K0III
ν2 Dra ν2 25 159560 85829 17ч 32м &1000000000000158800000015,88с +55° 10′ &1000000000000022100000022,1″ 4,86 2,43 100 Am Кума; составница на системот ν Dra
19 Dra h 19 153597 82860 16ч 56м &1000000000000013600000001,36с +65° 08′ &1000000000000004800000004,8″ 4,88 3,99 49 F6Vvar
ν1 Dra ν1 24 159541 85819 17ч 32м &1000000000000104200000010,42с +55° 11′ &1000000000000002800000002,8″ 4,89 2,48 99 Am... Кума; составница на системот ν Dra
μ Dra A μ 21 154905 83608 17ч 05м &1000000000000201800000020,18с +54° 28′ &1000000000000011500000011,5″ 4,91 2,76 88 F5 Аракис, Еракис, ел-; double star
HD 175535 175535 92689 18ч 53м &1000000000000135400000013,54с +50° 42′ &1000000000000029800000029,8″ 4,92 −0,15 337 G8III
15 Dra A 15 149212 80650 16ч 27м &1000000000000590500000059,05с +68° 46′ &1000000000000005000000005,0″ 4,94 −0,95 491 A0III
6 Dra 6 109551 61384 12ч 34м &1000000000000440700000044,07с +70° 01′ &1000000000000018400000018,4″ 4,95 −1,17 546 K2III
CL Dra CL 143466 78180 15ч 57м &1000000000000475900000047,59с +54° 44′ &1000000000000058200000058,2″ 4,96 2,31 110 F0IV δ Sct-променлива
39 Dra b 39 170073 90156 18ч 23м &1000000000000546500000054,65с +58° 48′ &1000000000000002100000002,1″ 4,98 1,17 188 A3V
36 Dra 36 168151 89348 18ч 13м &1000000000000533600000053,36с +64° 23′ &1000000000000049900000049,9″ 4,99 3,14 77 F5V
54 Dra 54 180610 94490 19ч 13м &1000000000000551600000055,16с +57° 42′ &1000000000000018900000018,9″ 5,00 1,52 162 K2III
CQ Dra 4 CQ 108907 60998 12ч 30м &1000000000000067600000006,76с +69° 12′ &1000000000000004500000004,5″ 5,01 −1,25 581 M3IIIa катаклизмична променлива
30 Dra 30 162579 87212 17ч 49м &1000000000000043300000004,33с +50° 46′ &1000000000000050000000050,0″ 5,02 0,90 217 A2V
35 Dra 35 163989 87234 17ч 49м &1000000000000269400000026,94с +76° 57′ &1000000000000044200000044,2″ 5,02 2,49 105 F6IV-Vs
169305 89981 18ч 21м &1000000000000326800000032,68с +49° 07′ &1000000000000017300000017,3″ 5,02 −1,80 755 M2III
46 Dra c 46 173524 91755 18ч 42м &1000000000000379600000037,96с +55° 32′ &1000000000000021800000021,8″ 5,03 −0,21 364 B9.5p...
17 Dra 17 150117 81292 16ч 36м &1000000000000137300000013,73с +52° 55′ &1000000000000027700000027,7″ 5,07 −0,36 397 B9V
27 Dra f 27 159966 85805 17ч 31м &1000000000000578900000057,89с +68° 08′ &1000000000000004900000004,9″ 5,07 0,95 217 K0III
59 Dra 59 180777 94083 19ч 09м &1000000000000097500000009,75с +76° 33′ &1000000000000038900000038,9″ 5,11 2,93 89 A9V
53 Dra 53 180006 94302 19ч 11м &1000000000000405200000040,52с +56° 51′ &1000000000000032700000032,7″ 5,13 0,03 341 G8III
AF Dra 73 AF 196502 101260 20ч 31м &1000000000000304000000030,40с +74° 57′ &1000000000000016800000016,8″ 5,18 −0,35 417 A0p... α2 CVn-променлива
2 Dra 2 100696 56583 11ч 36м &1000000000000026200000002,62с +69° 19′ &1000000000000023700000023,7″ 5,19 0,84 242 K0III
141653 77277 15ч 46м &1000000000000399500000039,95с +62° 35′ &1000000000000058900000058,9″ 5,19 0,59 272 A2IV
64 Dra e 64 190544 98583 20ч 01м &1000000000000285300000028,53с +64° 49′ &1000000000000015600000015,6″ 5,22 −0,97 564 M1III
8 Dra 8 IR 112429 63076 12ч 55м &1000000000000285600000028,56с +65° 26′ &1000000000000018800000018,8″ 5,23 2,93 94 A5n Тајји; IR Dra; γ Dor-променлива
26 Dra 26 160269 86036 17ч 34м &1000000000000592500000059,25с +61° 52′ &1000000000000033000000033,0″ 5,23 4,49 46 G0V
174980 92056 18ч 45м &1000000000000467600000046,76с +74° 05′ &1000000000000007300000007,3″ 5,25 0,19 335 K0II-III
148293 80161 16ч 21м &1000000000000487400000048,74с +69° 06′ &1000000000000033900000033,9″ 5,26 0,48 294 K2III
150449 81437 16ч 38м &1000000000000004600000000,46с +56° 00′ &1000000000000055400000055,4″ 5,28 0,78 259 K1III
3 Dra 3 101673 57111 11ч 42м &1000000000000284300000028,43с +66° 44′ &1000000000000041300000041,3″ 5,32 −1,15 643 K3III
199437 102599 20ч 47м &1000000000000335600000033,56с +80° 33′ &1000000000000008500000008,5″ 5,36 −0,09 401 K1III
9 Dra 9 113092 63432 12ч 59м &1000000000000552800000055,28с +66° 35′ &1000000000000050300000050,3″ 5,37 −0,87 577 K2III
147232 79804 16ч 17м &1000000000000153400000015,34с +59° 45′ &1000000000000017900000017,9″ 5,37 −1,15 657 M4IIIa
50 Dra 50 175286 92112 18ч 46м &1000000000000222600000022,26с +75° 26′ &1000000000000001700000001,7″ 5,37 0,52 304 A1Vn
171779 91013 18ч 33м &1000000000000567000000056,70с +52° 21′ &1000000000000012600000012,6″ 5,38 −1,56 795 K0III
75 Dra 75 196787 100965 20ч 28м &1000000000000144500000014,45с +81° 25′ &1000000000000021600000021,6″ 5,38 −0,35 456 G9III
LV Dra LV 177003 93299 19ч 00м &1000000000000136700000013,67с +50° 32′ &1000000000000000500000000,5″ 5,39 −1,02 623 B2.5IV α2 CVn-променлива
51 Dra 51 178207 93713 19ч 04м &1000000000000551700000055,17с +53° 23′ &1000000000000047800000047,8″ 5,40 0,25 349 A0Vn
66 Dra 66 191277 98962 20ч 05м &1000000000000327300000032,73с +61° 59′ &1000000000000042900000042,9″ 5,40 1,77 174 K3III
7 Dra 7 111335 62423 12ч 47м &1000000000000343400000034,34с +66° 47′ &1000000000000025100000025,1″ 5,43 −1,46 778 K5III Тјенји
ψ2 Dra ψ2 34 164613 87728 17ч 55м &1000000000000111400000011,14с +72° 00′ &1000000000000018500000018,5″ 5,43 −1,30 723 F2.5II-III
145454 78893 16ч 06м &1000000000000197300000019,73с +67° 48′ &1000000000000035900000035,9″ 5,44 0,82 273 A0Vn
107193 60044 12ч 18м &1000000000000500700000050,07с +75° 09′ &1000000000000038000000038,0″ 5,47 0,73 289 A1V
131507 72664 14ч 51м &1000000000000265700000026,57с +59° 17′ &1000000000000037100000037,1″ 5,48 −0,18 442 K4III
175225 92549 18ч 51м &1000000000000350000000035,00с +52° 58′ &1000000000000028300000028,3″ 5,51 3,43 85 G9IVa
49 Dra 49 177249 93340 19ч 00м &1000000000000434700000043,47с +55° 39′ &1000000000000029900000029,9″ 5,51 −0,40 495 G5IIbCN...
16 Dra 16 150100 81290 16ч 36м &1000000000000114300000011,43с +52° 53′ &1000000000000059900000059,9″ 5,53 0,09 400 B9.5Vn
156295 84183 17ч 12м &1000000000000325600000032,56с +62° 52′ &1000000000000027200000027,2″ 5,54 2,44 136 F0IV
AC Dra AC 194258 100261 20ч 20м &1000000000000059800000005,98с +68° 52′ &1000000000000048900000048,9″ 5,59 −1,01 681 M5III променлива
176598 92969 18ч 56м &1000000000000257400000025,74с +65° 15′ &1000000000000029400000029,4″ 5,62 0,70 314 G8III
158460 85290 17ч 25м &1000000000000413600000041,36с +60° 02′ &1000000000000054000000054,0″ 5,65 0,56 340 A1Vn
172340 90647 18ч 29м &1000000000000449600000044,96с +77° 32′ &1000000000000049500000049,5″ 5,65 −0,17 475 K4III
148374 80309 16ч 23м &1000000000000471900000047,19с +61° 41′ &1000000000000047000000047,0″ 5,67 0,16 412 G8III
48 Dra 48 176408 92997 18ч 56м &1000000000000450800000045,08с +57° 48′ &1000000000000054000000054,0″ 5,67 0,95 286 K1III
157681 84950 17ч 21м &1000000000000453500000045,35с +53° 25′ &1000000000000013500000013,5″ 5,69 −0,60 591 K5III
194298 100357 20ч 21м &1000000000000115200000011,52с +63° 58′ &1000000000000048300000048,3″ 5,69 −1,07 733 K5III
68 Dra 68 192455 99500 20ч 11м &1000000000000347400000034,74с +62° 04′ &1000000000000042100000042,1″ 5,70 2,26 159 F5V
DE Dra 71 DE 193964 100221 20ч 19м &1000000000000367000000036,70с +62° 15′ &1000000000000026700000026,7″ 5,71 0,39 378 B9V спектроскопска двојка
HD 106574 106574 59746 12ч 15м &1000000000000085300000008,53с +70° 12′ &1000000000000000300000000,3″ 5,72 −0,06 468 K2III има планета
137443 75260 15ч 22м &1000000000000384300000038,43с +63° 20′ &1000000000000030000000030,0″ 5,72 0,39 380 K4III
128000 71111 14ч 32м &1000000000000309300000030,93с +55° 23′ &1000000000000053000000053,0″ 5,74 −0,63 612 K5III
138852 75974 15ч 30м &1000000000000559100000055,91с +64° 12′ &1000000000000030600000030,6″ 5,74 0,79 318 K0III-IV
41 Dra 41 166866 88136 18ч 00м &1000000000000090700000009,07с +80° 00′ &1000000000000013700000013,7″ 5,74 2,12 173 K2Vvar спектроскопска двојка
172728 91315 18ч 37м &1000000000000335100000033,51с +62° 31′ &1000000000000035300000035,3″ 5,74 0,16 426 A0V
DQ Dra DQ 148330 80375 16ч 24м &1000000000000253300000025,33с +55° 12′ &1000000000000018200000018,2″ 5,75 0,50 366 A2svar... α2 CVn-променлива
HD 161693 161693 86782 17ч 43м &1000000000000591700000059,17с +53° 48′ &1000000000000061600000006,16″ 5,76 0,24 457 A0V Алруба
76 Dra 76 199095 102208 20ч 42м &1000000000000351000000035,10с +82° 31′ &1000000000000052000000052,0″ 5,75 0,55 358 A0V
139493 76376 15ч 35м &1000000000000570800000057,08с +54° 37′ &1000000000000050000000050,0″ 5,77 1,38 246 A2V
μ Dra B μ 21 154906 17ч 05м &1000000000000197000000019,70с +54° 28′ &1000000000000013000000013,0″ 5,80 составница на системот μ Dra
142531 77738 15ч 52м &1000000000000165800000016,58с +55° 49′ &1000000000000035700000035,7″ 5,81 0,60 359 G8III:
ψ1 Dra B ψ1 31 162004 86620 17ч 41м &1000000000000580400000058,04с +72° 09′ &1000000000000027300000027,3″ 5,81 4,07 73 G0V составница на системот ψ1 Dra, има планета
175824 92822 18ч 54м &1000000000000471700000047,17с +48° 51′ &1000000000000035000000035,0″ 5,84 2,22 173 F3III
119476 66798 13ч 41м &1000000000000298200000029,82с +64° 49′ &1000000000000020800000020,8″ 5,85 1,69 221 A2V
139778 76509 15ч 37м &1000000000000320400000032,04с +54° 30′ &1000000000000031600000031,6″ 5,85 0,66 355 K1III:
141675 77370 15ч 47м &1000000000000379100000037,91с +55° 22′ &1000000000000035800000035,8″ 5,85 1,34 260 A3m
161178 86219 17ч 37м &1000000000000088400000008,84с +72° 27′ &1000000000000020700000020,7″ 5,87 0,91 321 G9III
138265 75696 15ч 27м &1000000000000514400000051,44с +60° 40′ &1000000000000012800000012,8″ 5,90 −0,41 595 K5III
187340 97122 19ч 44м &1000000000000184000000018,40с +69° 20′ &1000000000000013600000013,6″ 5,90 0,24 442 A2III
133388 73507 15ч 01м &1000000000000271100000027,11с +60° 12′ &1000000000000015900000015,9″ 5,91 0,91 327 A4V
CX Dra CX 174237 92133 18ч 46м &1000000000000430800000043,08с +52° 59′ &1000000000000016700000016,7″ 5,91 −3,21 2173 B2.5V γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
182190 95038 19ч 20м &1000000000000160000000016,00с +57° 38′ &1000000000000042400000042,4″ 5,91 −1,25 881 M1III
HD 193664 193664 100017 20ч 17м &1000000000000306300000030,63с +66° 51′ &1000000000000010700000010,7″ 5,91 4,69 57 G3V
149650 80991 16ч 32м &1000000000000256600000025,66с +60° 49′ &1000000000000024000000024,0″ 5,92 0,86 335 A2V
144204 78542 16ч 02м &1000000000000055600000005,56с +52° 54′ &1000000000000057600000057,6″ 5,93 −1,07 819 K5III
141472 77272 15ч 46м &1000000000000348800000034,88с +55° 28′ &1000000000000028600000028,6″ 5,94 −1,58 1042 K3III
37 Dra 37 168653 89448 18ч 15м &1000000000000170500000017,05с +68° 45′ &1000000000000021500000021,5″ 5,96 1,26 284 K1III:
74 Dra 74 196925 101082 20ч 29м &1000000000000273100000027,31с +81° 05′ &1000000000000026700000026,7″ 5,96 1,96 205 K0III+...
HD 139357 139357 76311 15ч 35м &1000000000000162200000016,22с +53° 55′ &1000000000000019700000019,7″ 5,97 0,55 396 K4III: има планета (b)
167042 89047 18ч 10м &1000000000000315300000031,53с +54° 17′ &1000000000000009400000009,4″ 5,97 2,48 163 K1III
137389 75256 15ч 22м &1000000000000372500000037,25с +62° 02′ &1000000000000049800000049,8″ 5,99 0,24 461 A0sp...
113049 63340 12ч 58м &1000000000000473000000047,30с +75° 28′ &1000000000000020900000020,9″ 6,00 0,17 477 K0III
161193 86561 17ч 41м &1000000000000218100000021,81с +51° 49′ &1000000000000005500000005,5″ 6,00 0,96 332 K0III:
172883 91525 18ч 39м &1000000000000528100000052,81с +52° 11′ &1000000000000045700000045,7″ 6,00 −0,19 563 A0p...
HD 113337 113337 63584 13ч 01м &1000000000000471500000047,15с +63° 36′ &1000000000000036600000036,6″ 6,01 3,14 122 F6V има планета[4]
173949 91915 18ч 44м &1000000000000182700000018,27с +61° 02′ &1000000000000053100000053,1″ 6,02 0,78 364 G7IV
153956 83138 16ч 59м &1000000000000215700000021,57с +56° 41′ &1000000000000018600000018,6″ 6,04 1,24 297 K1III:
184102 95167 19ч 21м &1000000000000402400000040,24с +79° 36′ &1000000000000010400000010,4″ 6,06 1,18 309 A3V
184958 95978 19ч 31м &1000000000000002900000000,29с +70° 59′ &1000000000000021300000021,3″ 6,06 −0,35 623 K2
172569 91196 18ч 36м &1000000000000132500000013,25с +65° 29′ &1000000000000018700000018,7″ 6,07 1,79 234 F0V
83727 48017 09ч 47м &1000000000000181400000018,14с +79° 08′ &1000000000000012200000012,2″ 6,09 0,56 416 F0V:
163929 87744 17ч 55м &1000000000000236200000023,62с +55° 58′ &1000000000000015900000015,9″ 6,09 2,34 184 F0IV
127821 70952 14ч 30м &1000000000000463000000046,30с +63° 11′ &1000000000000008700000008,7″ 6,10 3,59 103 F4IV
173398 91606 18ч 40м &1000000000000564000000056,40с +62° 44′ &1000000000000057600000057,6″ 6,10 0,75 383 K0III
154633 83359 17ч 02м &1000000000000157800000015,78с +64° 36′ &1000000000000002400000002,4″ 6,11 0,89 360 G5V
40 Dra 40 166865 88127 18ч 00м &1000000000000033700000003,37с +80° 00′ &1000000000000001900000001,9″ 6,11 2,58 166 K2Vvar спектроскопска двојка
174481 92269 18ч 48м &1000000000000160900000016,09с +48° 46′ &1000000000000002800000002,8″ 6,12 2,37 183 A7III
159870 85923 17ч 33м &1000000000000316000000031,60с +57° 33′ &1000000000000031400000031,4″ 6,15 −0,67 755 A5V+...
189900 98308 19ч 58м &1000000000000287400000028,74с +63° 32′ &1000000000000003100000003,1″ 6,15 0,55 430 A3V
154391 83289 17ч 01м &1000000000000169800000016,98с +60° 38′ &1000000000000055200000055,2″ 6,16 0,99 353 K1III
172864 90182 18ч 24м &1000000000000091800000009,18с +83° 10′ &1000000000000031600000031,6″ 6,16 0,03 548 A2V
150429 81358 16ч 36м &1000000000000549900000054,99с +63° 04′ &1000000000000022900000022,9″ 6,17 0,30 487 K5
94860 53761 10ч 59м &1000000000000570200000057,02с +77° 46′ &1000000000000012800000012,8″ 6,18 0,03 553 G9III
151199 81840 16ч 42м &1000000000000584000000058,40с +55° 41′ &1000000000000023700000023,7″ 6,18 1,39 295 A2p...
173664 91843 18ч 43м &1000000000000290100000029,01с +53° 52′ &1000000000000018500000018,5″ 6,18 −1,65 1199 A2IV
144542 78632 16ч 03м &1000000000000093700000009,37с +59° 24′ &1000000000000038900000038,9″ 6,19 −0,97 883 M1III
197508 101044 20ч 29м &1000000000000028200000002,82с +83° 37′ &1000000000000031700000031,7″ 6,19 1,54 277 A4m
80930 46410 09ч 27м &1000000000000516300000051,63с +75° 05′ &1000000000000053900000053,9″ 6,20 0,39 474 A5Vs
115612 64774 13ч 16м &1000000000000286600000028,66с +68° 24′ &1000000000000028700000028,7″ 6,20 0,46 458 B9.5V
69 Dra 69 190960 98401 19ч 59м &1000000000000366900000036,69с +76° 28′ &1000000000000053500000053,5″ 6,20 0,17 525 M3III
146603 79414 16ч 12м &1000000000000253800000025,38с +67° 08′ &1000000000000039400000039,4″ 6,21 0,34 486 G8III
159330 85692 17ч 30м &1000000000000435600000043,56с +57° 52′ &1000000000000036700000036,7″ 6,22 −1,53 1156 K2III
UX Dra UX 183556 95154 19ч 21м &1000000000000355300000035,53с +76° 33′ &1000000000000034600000034,6″ 6,22 −2,56 1863 C5II јаглеродна ѕвезда; променлива
196142 101134 20ч 30м &1000000000000007200000000,72с +72° 31′ &1000000000000054300000054,3″ 6,23 −0,37 682 K4III:
DL Dra DL 129798 71876 14ч 42м &1000000000000031600000003,16с +61° 15′ &1000000000000043200000043,2″ 6,24 3,09 139 F2V δ Sct-променлива
175823 92731 18ч 53м &1000000000000462900000046,29с +57° 29′ &1000000000000011700000011,7″ 6,24 −0,19 631 K5III:
191174 98872 20ч 04м &1000000000000445100000044,51с +63° 53′ &1000000000000024400000024,4″ 6,24 1,77 256 A2II-III
83550 47884 09ч 45м &1000000000000309600000030,96с +78° 08′ &1000000000000005000000005,0″ 6,25 −1,21 1012 K2III
HD 164428 164428 87293 17ч 50м &1000000000000101000000010,10с +78° 18′ &1000000000000023500000023,5″ 6,25 −0,93 891 K5 има планета
ER Dra ER 127929 71040 14ч 31м &1000000000000428700000042,87с +60° 13′ &1000000000000032100000032,1″ 6,26 0,73 416 F0III δ Sct-променлива
173920 91985 18ч 44м &1000000000000553900000055,39с +54° 53′ &1000000000000049900000049,9″ 6,26 −1,10 967 G5III
55 Dra 55 179933 94140 19ч 09м &1000000000000458000000045,80с +65° 58′ &1000000000000042400000042,4″ 6,26 1,29 321 A0V
150010 80920 16ч 31м &1000000000000283000000028,30с +72° 36′ &1000000000000043900000043,9″ 6,27 0,63 438 K2III
65 Dra 65 190713 98658 20ч 02м &1000000000000201600000020,16с +64° 38′ &1000000000000003800000003,8″ 6,27 1,21 335 G7III:
174205 91811 18ч 43м &1000000000000103400000010,34с +70° 47′ &1000000000000034300000034,3″ 6,28 −0,08 610 K2
DK Dra DK 106677 59796 12ч 15м &1000000000000415100000041,51с +72° 33′ &1000000000000004500000004,5″ 6,29 0,59 450 K0III +K0III RS CVn-променлива
154099 82880 16ч 56м &1000000000000167400000016,74с +73° 07′ &1000000000000040500000040,5″ 6,29 1,35 317 F0V
155711 84021 17ч 10м &1000000000000306500000030,65с +52° 24′ &1000000000000031600000031,6″ 6,30 0,73 424 B9V
169028 89835 18ч 19м &1000000000000561000000056,10с +51° 20′ &1000000000000052600000052,6″ 6,30 0,80 410 K1III:
184936 96164 19ч 33м &1000000000000100600000010,06с +60° 09′ &1000000000000031200000031,2″ 6,30 −1,54 1203 K4III
108150 60589 12ч 25м &1000000000000063800000006,38с +63° 48′ &1000000000000010000000010,0″ 6,31 0,31 516 G8III
143187 78017 15ч 55м &1000000000000496600000049,66с +58° 54′ &1000000000000042200000042,2″ 6,31 0,54 465 A0V
148880 80710 16ч 28м &1000000000000434100000043,41с +51° 24′ &1000000000000027800000027,8″ 6,31 0,91 391 G9III
166207 88732 18ч 06м &1000000000000534700000053,47с +50° 49′ &1000000000000021400000021,4″ 6,31 0,94 386 K0III
138524 75822 15ч 29м &1000000000000211300000021,13с +62° 05′ &1000000000000058400000058,4″ 6,32 −0,28 681 K5
VW Dra VW 156947 84496 17ч 16м &1000000000000294500000029,45с +60° 40′ &1000000000000014100000014,1″ 6,32 0,47 482 K1.5IIIb полуправилна променлива
176707 93197 18ч 58м &1000000000000594000000059,40с +50° 48′ &1000000000000032900000032,9″ 6,32 0,71 432 G8III
190252 98333 19ч 58м &1000000000000417800000041,78с +70° 22′ &1000000000000000500000000,5″ 6,32 0,76 421 G8III
191372 98890 20ч 04м &1000000000000534100000053,41с +68° 01′ &1000000000000037900000037,9″ 6,32 −1,35 1116 M3IIIa
108399 60699 12ч 26м &1000000000000244700000024,47с +71° 55′ &1000000000000047600000047,6″ 6,33 0,95 389 G8III:
145674 79125 16ч 09м &1000000000000029200000002,92с +57° 56′ &1000000000000016100000016,1″ 6,33 0,88 401 A1V
160933 86184 17ч 36м &1000000000000400300000040,03с +69° 34′ &1000000000000016500000016,5″ 6,33 3,19 139 F9V
176795 92717 18ч 53м &1000000000000332000000033,20с +75° 47′ &1000000000000014400000014,4″ 6,33 −0,82 876 A1V
105678 59291 12ч 09м &1000000000000470900000047,09с +74° 39′ &1000000000000040900000040,9″ 6,34 2,05 235 F6IV
122909 68537 14ч 01м &1000000000000507000000050,70с +68° 40′ &1000000000000043300000043,3″ 6,34 0,05 592 K5
CN Dra CN 187764 97326 19ч 46м &1000000000000446600000044,66с +68° 26′ &1000000000000016800000016,8″ 6,34 0,31 525 F0III δ Sct-променлива
169885 90146 18ч 23м &1000000000000479500000047,95с +53° 18′ &1000000000000003100000003,1″ 6,35 1,26 340 A3m
177483 93466 19ч 02м &1000000000000070400000007,04с +52° 15′ &1000000000000040100000040,1″ 6,35 −0,12 642 G8III:...
183611 95576 19ч 26м &1000000000000264600000026,46с +62° 33′ &1000000000000025400000025,4″ 6,38 −0,22 682 K5III
82685 47260 09ч 37м &1000000000000562900000056,29с +73° 04′ &1000000000000049600000049,6″ 6,39 2,18 227 F2V+...
121146 67589 13ч 50м &1000000000000594000000059,40с +68° 18′ &1000000000000055600000055,6″ 6,39 1,50 310 K2IV
147662 79867 16ч 18м &1000000000000098100000009,81с +68° 33′ &1000000000000016000000016,0″ 6,39 0,09 594 K0
164780 87670 17ч 54м &1000000000000267500000026,75с +75° 10′ &1000000000000016400000016,4″ 6,39 0,56 479 K0
169221 89943 18ч 21м &1000000000000071500000007,15с +49° 43′ &1000000000000031500000031,5″ 6,39 −0,17 668 K1III
20 Dra 20 153697 82898 16ч 56м &1000000000000253200000025,32с +65° 02′ &1000000000000020600000020,6″ 6,40 2,27 219 F1V
175938 92040 18ч 45м &1000000000000380600000038,06с +79° 56′ &1000000000000033000000033,0″ 6,40 1,67 288 A8V
154319 83114 16ч 59м &1000000000000025700000002,57с +69° 11′ &1000000000000010900000010,9″ 6,41 1,71 284 K0
145694 79164 16ч 09м &1000000000000260100000026,01с +55° 49′ &1000000000000044100000044,1″ 6,43 0,79 438 K0
170811 90476 18ч 27м &1000000000000420900000042,09с +59° 32′ &1000000000000056500000056,5″ 6,43 1,18 365 K0IV
112826 63297 12ч 58м &1000000000000188700000018,87с +64° 55′ &1000000000000031800000031,8″ 6,44 −0,59 832 K0
137928 75587 15ч 26м &1000000000000321700000032,17с +54° 01′ &1000000000000013200000013,2″ 6,44 1,21 363 A2IV
158633 85235 17ч 25м &1000000000000009000000000,90с +67° 18′ &1000000000000024100000024,1″ 6,44 5,90 42 K0V
138338 75788 15ч 28м &1000000000000568300000056,83с +55° 11′ &1000000000000041500000041,5″ 6,45 1,64 299 A3m
140117 76651 15ч 39м &1000000000000095200000009,52с +57° 55′ &1000000000000027900000027,9″ 6,45 0,78 443 K1III
149198 80682 16ч 28м &1000000000000211700000021,17с +67° 02′ &1000000000000038400000038,4″ 6,45 −0,18 689 M0
178208 93733 19ч 05м &1000000000000098500000009,85с +49° 55′ &1000000000000023400000023,4″ 6,45 0,19 583 K3III
82327 47119 09ч 36м &1000000000000067900000006,79с +74° 19′ &1000000000000008000000008,0″ 6,46 0,78 447 B9V
128332 71251 14ч 34м &1000000000000157000000015,70с +57° 03′ &1000000000000057000000057,0″ 6,46 4,15 95 F7V
155328 83857 17ч 08м &1000000000000170800000017,08с +50° 50′ &1000000000000032000000032,0″ 6,46 −0,17 689 A1V
HD 158259 158259 85268 17ч 25м &1000000000000241400000024,14с +52° 47′ &1000000000000026900000026,9″ 6,46 4,29 89 G0 има пет планети
176560 93068 18ч 57м &1000000000000284600000028,46с +58° 13′ &1000000000000029700000029,7″ 6,47 1,14 380 A2V
185394 96297 19ч 34м &1000000000000463400000046,34с +63° 26′ &1000000000000003000000003,0″ 6,47 0,38 539 K2
91075 51883 10ч 36м &1000000000000020200000002,02с +80° 29′ &1000000000000040700000040,7″ 6,48 0,89 428 G4III:
100858 56716 11ч 37м &1000000000000423100000042,31с +77° 35′ &1000000000000044500000044,5″ 6,49 −2,09 1698 K5
158485 85317 17ч 26м &1000000000000048500000004,85с +58° 39′ &1000000000000006700000006,7″ 6,49 1,30 356 A4V
186340 96771 19ч 40м &1000000000000131900000013,19с +60° 30′ &1000000000000025700000025,7″ 6,49 1,09 391 A5V
167387 89104 18ч 11м &1000000000000071600000007,16с +60° 24′ &1000000000000034300000034,3″ 6,50 0,76 459 A1Vnn
176668 93053 18ч 57м &1000000000000173400000017,34с +62° 23′ &1000000000000048700000048,7″ 6,50 1,65 305 G5IV comp
184146 94604 19ч 15м &1000000000000079100000007,91с +83° 27′ &1000000000000045800000045,8″ 6,50 0,61 492 A3V
17 Dra 17 150118 16ч 36м &1000000000000141000000014,10с +52° 55′ &1000000000000027000000027,0″ 6,53
29 Dra 29 160538 85852 17ч 32м &1000000000000413500000041,35с +74° 13′ &1000000000000038200000038,2″ 6,61 1,54 337 K0III
RY Dra RY 112559 63152 12ч 56м &1000000000000258900000025,89с +65° 59′ &1000000000000039900000039,9″ 6,63 −1,81 1590 C7I јаглеродна ѕвезда; променлива, Vнајг = 6,5св, Vнајм = 8,0св, P = 172 д
HD 143105 143105 77838 15ч 53м &1000000000000037000000037,0с +68° 43′ &1000000000000001200000012″ 6,75 159 F5 има планета
38 Dra 38 169027 89594 18ч 16м &1000000000000587700000058,77с +68° 44′ &1000000000000030100000030,1″ 6,79 0,28 655 A0
HD 97619 97619 55048 11ч 16м &1000000000000008900000008,9с +78° 18′ &1000000000000003200000032″ 6,88 695 K0 E има планета
205 Dra 205 174343 92204 18ч 47м &1000000000000295700000029,57с +49° 25′ &1000000000000055400000055,4″ 7,19 0,28 787 F5
BY Dra BY 234677 91009 18ч 33м &1000000000000557700000055,77с +51° 43′ &1000000000000008900000008,9″ 8,07 5,66 54 K6Ve прототип на BY Dra-променливите
HD 156279 156279 84171 17ч 12м &1000000000000002300000023с +63° 21′ &1000000000000000800000008″ 8,08 119 K0 има планета
HD 163607 163607 87601 17ч 53м &1000000000000004000000040с +56° 23′ &1000000000000003100000031″ 8,15 225 G5IV има две планети (b и c)
HIP 91258 91258 18ч 36м &1000000000000053000000053,0с +61° 42′ &1000000000000000900000009″ 8,65 146 G5V има планета (b)
R Dra R 149880 81014 16ч 32м &1000000000000402300000040,23с +66° 45′ &1000000000000017900000017,9″ 8,67 −1,42 1042 M6e мирида; Vнајг = 6,7св, Vнајм = 13,2св, P = 245,5 д
HD 109246 109246 61177 12ч 32м &1000000000000071900000007,19с +74° 29′ &1000000000000022400000022,4″ 8,77 4,69 214 G0V Фуни; има планета
HD 147379 147379 79755 16ч 16м &1000000000000043000000043,0с +67° 14′ &1000000000000002000000020″ 8,90 35 M1V има планета
HD 173739 173739 91768 18ч 42м &1000000000000046700000046,7с +59° 37′ &1000000000000004900000049″ 8,94 11,20 11,5 M3V составница на Струве 2398, 15. ѕвезден систем по близина; болскотна ѕвезда
HD 176693 176693 18ч 59м &1000000000000009000000009,0с +48° 25′ &1000000000000002300000023″ 9,0 Кеплер-408, има преминувачка планета
HD 191939 191939 99175 20ч 08м &1000000000000006000000006,0с +66° 51′ &1000000000000000100000001″ 9,0 175 G8V има три планети
HD 173740 173740 91772 18ч 42м &1000000000000046900000046,9с +59° 37′ &1000000000000003600000036″ 9,70 11,96 11,5 M3.5V составница на Струве 2398; болскотна ѕвезда
Кеплер-10 19ч 02м &1000000000000430600000043,06с +50° 14′ &1000000000000028700000028,7″ 10,96 4,77 564 G има две преминувачки планети (b и c)
GSC 03549-02811 19ч 07м &1000000000000140400000014,04с +49° 18′ &1000000000000059100000059,1″ 11,41 4,70 718 G0V ја има преминувачката планета TrES-2
HD 238914 238914 91388 18ч 38м &1000000000000020000000020,0с +59° 15′ &1000000000000001400000014″ 12,00 1924 K7 има планета
WASP-150 17ч 37м &1000000000000003000000003,0с +53° 01′ &1000000000000001600000016″ 12,00 1748 има преминувачка планета
T Dra T 87820 17ч 56м &1000000000000233100000023,31с +58° 13′ &1000000000000006200000006,2″ 12,48 6,27 568 Nev мирида; Vнајг = 7,2св, Vнајм = 13,5св, P = 421,2 д
Кеплер-447 19ч 01м &1000000000000004000000004,0с +48° 33′ &1000000000000003600000036″ 12,5 има преминувачка планета (b)
Кеплер-4 19ч 02м &1000000000000276800000027,68с +50° 08′ &1000000000000008700000008,7″ 12,7 4,2 1631 G0 има преминувачка планета (b)
HAT-P-37 18ч 57м &1000000000000001100000011с +51° 16′ &1000000000000000900000009″ 13,23 1341 има преминувачка планета
Кеплер-90 18ч 57м &1000000000000044000000044,0с +49° 18′ &1000000000000001900000019″ 14,0 има осум преминувачки планети (e, f, g, h и i)
V571 Dra 18ч 35м &1000000000000587900000058,79с +53° 10′ &1000000000000028900000028,9″ 14,58 7000 двојна ѕвезда
GD 356 16ч 40м &1000000000000571600000057,16с +53° 41′ &1000000000000009600000009,6″ 15,39 13,43 65 бело џуџе со оддавни линии
Кеплер-52 19ч 06м &1000000000000057000000057,0с +49° 58′ &1000000000000003300000033″ 15,5 има три преминувачки планети
Кеплер-441 18ч 58м &1000000000000016000000016,0с +49° 00′ &1000000000000004600000046″ 15,5 926 има преминувачка планета
LP 71-82 18ч 02м &1000000000000166000000016,60с 64° 15′ &1000000000000044600000044,6″ 27,69 M5.0V [5][6][7][8][9][10]
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Star Name - R.H Allen p. 202
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 AEEA (Activities of Exhibition and Education in Astronomy) 天文教育資訊網 2006 年 6 月 10 日
  3. Final Results of NameExoWorlds Public Vote Released
  4. Borgniet, S.; Boisse, I.; Lagrange, A.-M.; Bouchy, F.; Arnold, L.; Díaz, R. F.; Galland, F.; Delorme, P.; Hébrard, G.; Santerne, A.; Ehrenreich, D.; Ségransan, D.; Bonfils, X.; Delfosse, X.; Santos, N. C.; Forveille, T.; Moutou, C.; Udry, S.; Eggenberger, A.; Pepe, F.; Astudillo, N.; Montagnier, G. (2014). „Extrasolar planets and brown dwarfs around A-F type stars“. Astronomy & Astrophysics. 561: A65. arXiv:1310.1994. doi:10.1051/0004-6361/201321783.
  5. Dittmann, Jason A.; Irwin, Jonathan M.; Charbonneau, David; Berta-Thompson, Zachory K. (2014). „TRIGONOMETRIC PARALLAXES FOR 1507 NEARBY MID-TO-LATE M DWARFS“. The Astrophysical Journal. 784 (2): 156. arXiv:1312.3241. Bibcode:2014ApJ...784..156D. doi:10.1088/0004-637X/784/2/156. ISSN 0004-637X.
  6. Reid, I. Neill; Cruz, Kelle L.; Allen, Peter; Mungall, F.; Kilkenny, D.; Liebert, James; Hawley, Suzanne L.; Fraser, Oliver J.; Covey, Kevin R.; Lowrance, Patrick (2003). „Meeting the Cool Neighbors. VII. Spectroscopy of Faint Red NLTT Dwarfs“. The Astronomical Journal. 126 (6): 3007–3016. arXiv:astro-ph/0308380. Bibcode:2003AJ....126.3007R. doi:10.1086/379173.
  7. Riaz, Basmah; Gizis, John E.; Harvin, James (2006). „Identification of New M Dwarfs in the Solar Neighborhood“. The Astronomical Journal. 132 (2): 866–872. arXiv:astro-ph/0606617. Bibcode:2006AJ....132..866R. doi:10.1086/505632. Table 1
  8. Reid, I. Neill; Cruz, Kelle L.; Allen, P. R. (2007). „Meeting the Cool Neighbors. XI. Beyond the NLTT Catalog“. The Astronomical Journal. 133 (6): 2825–2840. arXiv:0806.3413. Bibcode:2007AJ....133.2825R. doi:10.1086/517914.Table2.dat. Table3.dat. Table4.dat
  9. Kirkpatrick, J. D.; Gelino, C. R.; Cushing, M. C.; Mace, G. N.; Griffith, R. L.; Skrutskie, M. F.; Marsh, K. A.; Wright, E. L.; Eisenhardt, P. R.; McLean, I. S.; Mainzer, A. K.; Burgasser, A. J.; Tinney, C. G.; Parker, S.; Salter, G. (2012). „Further Defining Spectral Type "Y" and Exploring the Low-mass End of the Field Brown Dwarf Mass Function“. The Astrophysical Journal. 753 (2): 156. arXiv:1205.2122. Bibcode:2012ApJ...753..156K. doi:10.1088/0004-637X/753/2/156.
  10. Shkolnik, Evgenya L.; Anglada-Escudé, Guillem; Liu, Michael C.; Bowler, Brendan P.; Weinberger, Alycia J.; Boss, Alan P.; Reid, I. Neill; Tamura, Motohide (2012). „Identifying the Young Low-mass Stars within 25 pc. II. Distances, Kinematics, and Group Membership“. The Astrophysical Journal. 758 (1): 56. arXiv:1207.5074. Bibcode:2012ApJ...758...56S. doi:10.1088/0004-637X/758/1/56.

Извори[уреди | уреди извор]