Список на ѕвезди во соѕвездието Вага

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Вага, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Lib β 27 135742 74785 15ч 17м &1000000000000004700000000,47с −09° 22′ &1000000000000058300000058,3″ 2,61 −0,84 160 B8V Zubeneschamali, Zuben Eschamali, Zuben el Chamali, Zubenesch, Zubenelg, Kiffa Borealis, Lanx Australis
α2 Lib α2 9 130841 72622 14ч 50м &1000000000000527800000052,78с −16° 02′ &1000000000000029800000029,8″ 2,75 0,88 77 A3IV Zubenelgenubi, Zuben Elgenubi, Kiffa Australis, Elkhiffa australis
σ Lib σ 20 133216 73714 15ч 04м &1000000000000042600000004,26с −25° 16′ &1000000000000054700000054,7″ 3,25 −1,51 292 M3/M4III претходно γ Scorpii; Brachium, Cornu, Zuben el Genubi, Zuben Hakrabi, Ankaa
υ Lib υ 39 139063 76470 15ч 37м &1000000000000014600000001,46с −28° 08′ &1000000000000006300000006,3″ 3,60 −0,28 195 K3III Derakrab Borealis, Deracrab Borealis, Dhira al Akrab
τ Lib τ 40 139365 76600 15ч 38м &1000000000000393800000039,38с −29° 46′ &1000000000000039700000039,7″ 3,66 −2,01 445 B2.5V Derakrab Australis, Deracrab Australis, Dhira al Akrab
γ Lib γ 38 138905 76333 15ч 35м &1000000000000315400000031,54с −14° 47′ &1000000000000022400000022,4″ 3,91 0,56 152 K0III Zuben Elakrab, Zuben (el) Hakrabi, Zuben Hakraki
θ Lib θ 46 142198 77853 15ч 53м &1000000000000494800000049,48с −16° 43′ &1000000000000046600000046,6″ 4,13 0,64 163 K0III
16 Lib 16 132052 73165 14ч 57м &1000000000000110600000011,06с −04° 20′ &1000000000000045900000045,9″ 4,47 2,24 91 F0V
ι Lib ι 24 134759 74392 15ч 12м &1000000000000133100000013,31с −19° 47′ &1000000000000029900000029,9″ 4,54 −0,77 376 Asp...
37 Lib 37 138716 76219 15ч 34м &1000000000000105200000010,52с −10° 03′ &1000000000000050300000050,3″ 4,61 2,30 94 K1IV
κ Lib κ 43 139997 76880 15ч 41м &1000000000000568200000056,82с −19° 40′ &1000000000000042900000042,9″ 4,75 −0,69 400 K5III
δ Lib δ 19 132742 73473 15ч 00м &1000000000000583900000058,39с −08° 31′ &1000000000000008200000008,2″ 4,91 0,06 304 B9.5V Zuben Elakribi, Mulu-lizi
ε Lib ε 31 137052 75379 15ч 24м &1000000000000119300000011,93с −10° 19′ &1000000000000018800000018,8″ 4,92 2,37 106 F5IV
11 Lib 11 130952 72631 14ч 51м &1000000000000010200000001,02с −02° 17′ &1000000000000055900000055,9″ 4,93 0,82 216 G8...
48 Lib 48 142983 78207 15ч 58м &1000000000000113800000011,38с −14° 16′ &1000000000000045500000045,5″ 4,95 −1,03 513 B8Ia/Iab
42 Lib 42 139663 76742 15ч 40м &1000000000000169100000016,91с −23° 49′ &1000000000000005000000005,0″ 4,97 −0,37 381 K3III
λ Lib λ 45 142096 77811 15ч 53м &1000000000000200600000020,06с −20° 10′ &1000000000000001200000001,2″ 5,04 −0,15 356 B3V
36 Lib 36 138688 76259 15ч 34м &1000000000000373100000037,31с −28° 02′ &1000000000000048900000048,9″ 5,13 −0,14 369 K2/K3III
α1 Lib α1 8 130819 72603 14ч 50м &1000000000000412600000041,26с −15° 59′ &1000000000000049500000049,5″ 5,15 3,28 77 F3V Zubenelgenubi, Zuben Elgenubi, Kiffa Australis, Elkhiffa australis
138764 76243 15ч 34м &1000000000000265300000026,53с −09° 11′ &1000000000000000100000000,1″ 5,16 0,00 351 B6IV
ν Lib ν 21 133774 73945 15ч 06м &1000000000000376200000037,62с −16° 15′ &1000000000000024300000024,3″ 5,19 −1,66 765 K5III Zuben Hakrabim
12 Lib 12 131430 72929 14ч 54м &1000000000000201400000020,14с −24° 38′ &1000000000000031700000031,7″ 5,27 −0,09 384 K2/K3III
μ Lib μ 7 130559 72489 14ч 49м &1000000000000190900000019,09с −14° 08′ &1000000000000056300000056,3″ 5,32 2,03 235 Ap
126218 70469 14ч 24м &1000000000000486600000048,66с −24° 48′ &1000000000000022600000022,6″ 5,34 −0,10 400 K0III
41 Lib 41 139446 76628 15ч 38м &1000000000000545100000054,51с −19° 18′ &1000000000000006200000006,2″ 5,36 0,27 340 G8III/IV
η Lib η 44 140417 77060 15ч 44м &1000000000000044200000004,42с −15° 40′ &1000000000000021600000021,6″ 5,41 2,14 147 A6IV Zuben Hakrabi, Zuban Alakrab
49 Lib 49 143333 78400 16ч 00м &1000000000000199800000019,98с −16° 31′ &1000000000000056600000056,6″ 5,47 2,89 107 F7V
ξ2 Lib ξ2 15 131918 73133 14ч 56м &1000000000000461100000046,11с −11° 24′ &1000000000000035000000035,0″ 5,48 −0,61 538 K4III
138413 76106 15ч 32м &1000000000000367100000036,71с −19° 40′ &1000000000000013300000013,3″ 5,50 2,29 227 A2IV
132833 73497 15ч 01м &1000000000000198100000019,81с −02° 45′ &1000000000000017500000017,5″ 5,52 −0,67 564 M0III
135534 74732 15ч 16м &1000000000000230300000023,03с −22° 23′ &1000000000000057900000057,9″ 5,52 −0,41 500 K2III
ζ Lib ζ 35 138485 76126 15ч 32м &1000000000000552300000055,23с −16° 51′ &1000000000000010100000010,1″ 5,53 −1,33 769 B3V
30 Ser 30 141378 77464 15ч 48м &1000000000000568100000056,81с −03° 49′ &1000000000000006700000006,7″ 5,53 2,07 160 A5IV
50 Lib 50 143459 78436 16ч 00м &1000000000000476400000047,64с −08° 24′ &1000000000000040800000040,8″ 5,53 −0,21 459 A0Vs
136479 75127 15ч 21м &1000000000000076400000007,64с −05° 49′ &1000000000000029400000029,4″ 5,54 0,96 269 K1III
32 Lib 32 137744 75730 15ч 28м &1000000000000154000000015,40с −16° 42′ &1000000000000059100000059,1″ 5,64 −1,58 908 K4III
130529 72488 14ч 49м &1000000000000187600000018,76с −24° 15′ &1000000000000005300000005,3″ 5,68 −1,99 1113 K3III+...
4 Lib 4 129433 71974 14ч 43м &1000000000000135700000013,57с −24° 59′ &1000000000000051800000051,8″ 5,70 0,21 409 B9.5V
HR 5568 131977 73184 14ч 57м &1000000000000273500000027,35с −21° 24′ &1000000000000040600000040,6″ 5,72 6,86 19 K4V
136956 75352 15ч 23м &1000000000000522600000052,26с −12° 22′ &1000000000000009900000009,9″ 5,72 −0,61 603 G8III
134373 74239 15ч 10м &1000000000000186500000018,65с −26° 19′ &1000000000000057400000057,4″ 5,75 0,05 450 K0III
ξ1 Lib ξ1 13 131530 72934 14ч 54м &1000000000000229100000022,91с −11° 53′ &1000000000000054000000054,0″ 5,78 0,54 365 G7III
139254 76532 15ч 37м &1000000000000480600000048,06с −23° 08′ &1000000000000029500000029,5″ 5,79 2,18 272 K0III
129944 72210 14ч 46м &1000000000000067500000006,75с −23° 09′ &1000000000000010300000010,3″ 5,80 0,55 366 K0III
34 Lib 34 138137 75944 15ч 30м &1000000000000403900000040,39с −16° 36′ &1000000000000034000000034,0″ 5,82 −0,37 564 K0III
139329 76569 15ч 38м &1000000000000162400000016,24с −21° 00′ &1000000000000058200000058,2″ 5,82 2,06 292 K0III
135051 74539 15ч 13м &1000000000000533200000053,32с −26° 11′ &1000000000000036800000036,8″ 5,84 −1,41 918 G8/K0II
18 Lib 18 132345 73310 14ч 58м &1000000000000536400000053,64с −11° 08′ &1000000000000037900000037,9″ 5,88 0,95 316 K3III-IV
47 Lib 47 142378 77939 15ч 55м &1000000000000003700000000,37с −19° 22′ &1000000000000058400000058,4″ 5,95 −0,46 623 B2/B3V
130157 72310 14ч 47м &1000000000000136600000013,66с −21° 19′ &1000000000000029600000029,6″ 6,05 −2,73 1863 K4/K5III
25 Lib 25 134967 74493 15ч 13м &1000000000000192200000019,22с −19° 38′ &1000000000000050800000050,8″ 6,07 2,93 219 A2V
132375 73309 14ч 58м &1000000000000529900000052,99с −04° 59′ &1000000000000020400000020,4″ 6,08 3,37 114 F8V
142703 78078 15ч 56м &1000000000000333300000033,33с −14° 49′ &1000000000000045700000045,7″ 6,11 2,49 173 A2Ib/II
133670 73927 15ч 06м &1000000000000271000000027,10с −22° 01′ &1000000000000054100000054,1″ 6,13 2,24 195 K0III
ο Lib ο 29 136407 75118 15ч 21м &1000000000000013600000001,36с −15° 32′ &1000000000000054200000054,2″ 6,14 2,45 178 F2V
130557 72449 14ч 48м &1000000000000541000000054,10с −00° 50′ &1000000000000051700000051,7″ 6,15 0,98 353 B9Vsvar...
28 Lib 28 136366 75110 15ч 20м &1000000000000536800000053,68с −18° 09′ &1000000000000030600000030,6″ 6,16 −0,27 631 G8II/III
26 Lib 26 135230 74600 15ч 14м &1000000000000337700000033,77с −17° 46′ &1000000000000006700000006,7″ 6,18 −1,80 1283 B9III
139160 76503 15ч 37м &1000000000000285100000028,51с −26° 16′ &1000000000000047300000047,3″ 6,19 −0,14 600 B9IV
128429 71469 14ч 37м &1000000000000003000000000,30с −12° 18′ &1000000000000022400000022,4″ 6,20 3,58 109 F5V
138105 75939 15ч 30м &1000000000000362500000036,25с −20° 43′ &1000000000000042500000042,5″ 6,20 2,92 234 A3V
141853 77689 15ч 51м &1000000000000384100000038,41с −14° 08′ &1000000000000000800000000,8″ 6,20 −0,43 692 G8III
2 Lib 2 126035 70336 14ч 23м &1000000000000256300000025,63с −11° 42′ &1000000000000050000000050,0″ 6,22 2,19 330 G7III
140986 77287 15ч 46м &1000000000000454300000045,43с −06° 07′ &1000000000000013300000013,3″ 6,24 −1,05 937 K0
138488 76143 15ч 33м &1000000000000095300000009,53с −24° 29′ &1000000000000025200000025,2″ 6,26 2,22 331 A3/5V +A9/F2
131027 72702 14ч 51м &1000000000000513100000051,31с −18° 21′ &1000000000000019200000019,2″ 6,27 −0,97 913 K0II/III
135367 74623 15ч 14м &1000000000000506100000050,61с −05° 30′ &1000000000000009300000009,3″ 6,28 −0,95 911 K2
138268 76033 15ч 31м &1000000000000434500000043,45с −20° 09′ &1000000000000053400000053,4″ 6,28 2,96 239 A5V
140301 77007 15ч 43м &1000000000000248600000024,86с −15° 02′ &1000000000000034800000034,8″ 6,30 0,80 411 K0III
139290 76567 15ч 38м &1000000000000158000000015,80с −28° 12′ &1000000000000023800000023,8″ 6,32 0,14 562 K1III
142640 78059 15ч 56м &1000000000000144100000014,41с −14° 23′ &1000000000000057200000057,2″ 6,32 2,29 208 F6V
5 Lib 5 129978 72194 14ч 45м &1000000000000577800000057,78с −15° 27′ &1000000000000034400000034,4″ 6,33 −1,33 1109 K2III
139518 76666 15ч 39м &1000000000000213900000021,39с −23° 09′ &1000000000000000600000000,6″ 6,33 2,47 306 B9.5V
130325 72373 14ч 47м &1000000000000549200000054,92с −12° 50′ &1000000000000023200000023,2″ 6,34 2,12 361 K0III
132953 73571 15ч 02м &1000000000000085900000008,59с −07° 34′ &1000000000000031100000031,1″ 6,38 0,13 580 A3
22 Lib 22 133800 73953 15ч 06м &1000000000000491000000049,10с −16° 29′ &1000000000000003600000003,6″ 6,41 0,90 413 A1V
129980 72217 14ч 46м &1000000000000109200000010,92с −21° 10′ &1000000000000032600000032,6″ 6,43 3,30 138 G2V
137798 75790 15ч 28м &1000000000000586900000058,69с −28° 52′ &1000000000000000500000000,5″ 6,43 2,51 198 G0V
139461 76603 15ч 38м &1000000000000400700000040,07с −08° 47′ &1000000000000029100000029,1″ 6,45 4,47 81 F6V
30 Lib 30 136801 75294 15ч 23м &1000000000000017800000001,78с −15° 08′ &1000000000000002700000002,7″ 6,46 −0,43 780 K4III
134946 74490 15ч 13м &1000000000000174300000017,43с −24° 00′ &1000000000000029800000029,8″ 6,47 0,96 412 B8III
23 Lib 23 134987 74500 15ч 13м &1000000000000289300000028,93с −25° 18′ &1000000000000033000000033,0″ 6,47 4,42 84 G5V има планета (b)
126251 70452 14ч 24м &1000000000000409000000040,90с −11° 40′ &1000000000000010700000010,7″ 6,49 2,72 293 F4III
126363 70501 14ч 25м &1000000000000176300000017,63с −13° 21′ &1000000000000011400000011,4″ 6,49 0,48 520 K2III
127964 71295 14ч 34м &1000000000000507200000050,72с −20° 26′ &1000000000000021800000021,8″ 6,49 0,12 613 A3V
134758 74391 15ч 12м &1000000000000120400000012,04с −19° 06′ &1000000000000023100000023,1″ 6,49 0,33 555 K4III
140722 77235 15ч 46м &1000000000000128900000012,89с −28° 03′ &1000000000000041100000041,1″ 6,49 2,33 222 F0V
136646 75272 15ч 22м &1000000000000451900000045,19с −29° 20′ &1000000000000030900000030,9″ 6,50 0,83 443 K0III
17 Lib 17 132230 73249 14ч 58м &1000000000000134200000013,42с −11° 09′ &1000000000000017100000017,1″ 6,61 2,30 376 A1V
33 Lib 33 137949 75848 15ч 29м &1000000000000347800000034,78с −17° 26′ &1000000000000027400000027,4″ 6,69 2,94 291 Ap
HD 141937 141937 77740 15ч 52м &1000000000000175500000017,55с −18° 26′ &1000000000000009800000009,8″ 7,25 4,63 109 G2/G3V има планета (b)
Gl 581 74995 15ч 19м &1000000000000268200000026,82с −07° 43′ &1000000000000020200000020,2″ 10.55 11.57 20 M3 HO Lib; променлива ѕвезда, има најмалку три планети (b, c, & d)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.