Список на ѕвезди во соѕвездието Вага

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Вага, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
β Lib β 27 135742 74785 15ч 17м &1000000000000004700000000,47с −09° 22′ &1000000000000058300000058,3″ 2,61 −0,84 160 B8V Зубенешемали; претпоставена променлива
α2 Lib α2 9 130841 72622 14ч 50м &1000000000000527800000052,78с −16° 02′ &1000000000000029800000029,8″ 2,75 0,88 77 A3IV Зубенелгенуби; спектроскопска двојка; претпоставена променлива; член на системот α Lib
σ Lib σ 20 133216 73714 15ч 04м &1000000000000042600000004,26с −25° 16′ &1000000000000054700000054,7″ 3,25 −1,51 292 M3/M4III претходно γ Скорпија, Бракиум; полуправилна променлива, Vнајг = 3,2св, Vнајм = 3,46св, P = 20 д
υ Lib υ 39 139063 76470 15ч 37м &1000000000000014600000001,46с −28° 08′ &1000000000000006300000006,3″ 3,60 −0,28 195 K3III
τ Lib τ 40 139365 76600 15ч 38м &1000000000000393800000039,38с −29° 46′ &1000000000000039700000039,7″ 3,66 −2,01 445 B2.5V
γ Lib γ 38 138905 76333 15ч 35м &1000000000000315400000031,54с −14° 47′ &1000000000000022400000022,4″ 3,91 0,56 152 K0III Зубенелхакраби, има две планети
θ Lib θ 46 142198 77853 15ч 53м &1000000000000494800000049,48с −16° 43′ &1000000000000046600000046,6″ 4,13 0,64 163 K0III
16 Lib 16 132052 73165 14ч 57м &1000000000000110600000011,06с −04° 20′ &1000000000000045900000045,9″ 4,47 2,24 91 F0V
ι1 Lib ι1 24 134759 74392 15ч 12м &1000000000000133100000013,31с −19° 47′ &1000000000000029900000029,9″ 4,54 −0,77 376 Asp... α2 CVn-променлива, Vнајг = 4,53св, Vнајм = 4,56св, P = 3,10 д
37 Lib 37 138716 76219 15ч 34м &1000000000000105200000010,52с −10° 03′ &1000000000000050300000050,3″ 4,61 2,30 94 K1IV
κ Lib κ 43 139997 76880 15ч 41м &1000000000000568200000056,82с −19° 40′ &1000000000000042900000042,9″ 4,75 −0,69 400 K5III Rì (日),[1] претпоставена променлива
δ Lib δ 19 132742 73473 15ч 00м &1000000000000583900000058,39с −08° 31′ &1000000000000008200000008,2″ 4,91 0,06 304 B9.5V Зубенелакриби or Мулулизу; алголска променлива, Vнајг = 4,91св, Vнајм = 5,9св, P = 2,33 д
ε Lib ε 31 137052 75379 15ч 24м &1000000000000119300000011,93с −10° 19′ &1000000000000018800000018,8″ 4,92 2,37 106 F5IV
11 Lib 11 130952 72631 14ч 51м &1000000000000010200000001,02с −02° 17′ &1000000000000055900000055,9″ 4,93 0,82 216 G8... RS CVn-променлива, Vнајг = 4,91св, Vнајм = 4,95св, P = 60,55 д
48 Lib 48 FX 142983 78207 15ч 58м &1000000000000113800000011,38с −14° 16′ &1000000000000045500000045,5″ 4,95 −1,03 513 B8Ia/Iab γ Cas-променлива, Vнајг = 4,74св, Vнајм = 4,96св
42 Lib 42 139663 76742 15ч 40м &1000000000000169100000016,91с −23° 49′ &1000000000000005000000005,0″ 4,97 −0,37 381 K3III претпоставена променлива
λ Lib λ 45 142096 77811 15ч 53м &1000000000000200600000020,06с −20° 10′ &1000000000000001200000001,2″ 5,03 −0,16 356 B3V α2 CVn-променлива, ΔV = 0,02св, P = 3,31 д
36 Lib 36 138688 76259 15ч 34м &1000000000000373100000037,31с −28° 02′ &1000000000000048900000048,9″ 5,13 −0,14 369 K2/K3III
α1 Lib α1 8 130819 72603 14ч 50м &1000000000000412600000041,26с −15° 59′ &1000000000000049500000049,5″ 5,15 3,28 77 F3V спектроскопска двојка; член на системот α Lib
HR 5780 IU 138764 76243 15ч 34м &1000000000000265300000026,53с −09° 11′ &1000000000000000100000000,1″ 5,16 0,00 351 B6IV бавнопулсирачка B-ѕвезда, Vнајг = 5,14св, Vнајм = 5,19св, P = 1,26 д
ν Lib ν 21 133774 73945 15ч 06м &1000000000000376200000037,62с −16° 15′ &1000000000000024300000024,3″ 5,19 −1,66 765 K5III Зубен Хакрабим
12 Lib 12 131430 72929 14ч 54м &1000000000000201400000020,14с −24° 38′ &1000000000000031700000031,7″ 5,27 −0,09 384 K2/K3III
μ Lib μ 7 130559 72489 14ч 49м &1000000000000190900000019,09с −14° 08′ &1000000000000056300000056,3″ 5,32 1,03 235 Ap α2 CVn-променлива
HD 126218 126218 70469 14ч 24м &1000000000000486600000048,66с −24° 48′ &1000000000000022600000022,6″ 5,34 −0,10 400 K0III
41 Lib 41 139446 76628 15ч 38м &1000000000000545100000054,51с −19° 18′ &1000000000000006200000006,2″ 5,36 0,27 340 G8III/IV
η Lib η 44 140417 77060 15ч 44м &1000000000000044200000004,42с −15° 40′ &1000000000000021600000021,6″ 5,41 2,14 147 A6IV Зубен Хакраби
49 Lib 49 143333 78400 16ч 00м &1000000000000199800000019,98с −16° 31′ &1000000000000056600000056,6″ 5,47 2,89 107 F7V променлива ѕвезда, ΔV = 0,004св, P = 0,45 д
ξ2 Lib ξ2 15 131918 73133 14ч 56м &1000000000000461100000046,11с −11° 24′ &1000000000000035000000035,0″ 5,48 −0,61 538 K4III
HD 138413 138413 76106 15ч 32м &1000000000000367100000036,71с −19° 40′ &1000000000000013300000013,3″ 5,50 1,29 227 A2IV
HD 132833 132833 73497 15ч 01м &1000000000000198100000019,81с −02° 45′ &1000000000000017500000017,5″ 5,52 −0,67 564 M0III претпоставена променлива
HD 135534 135534 74732 15ч 16м &1000000000000230300000023,03с −22° 23′ &1000000000000057900000057,9″ 5,52 −0,41 500 K2III
ζ4 Lib ζ4 35 138485 76126 15ч 32м &1000000000000552300000055,23с −16° 51′ &1000000000000010100000010,1″ 5,53 −1,33 769 B3V претпоставена променлива
30 Ser (30) 141378 77464 15ч 48м &1000000000000568100000056,81с −03° 49′ &1000000000000006700000006,7″ 5,53 2,07 160 A5IV
50 Lib 50 143459 78436 16ч 00м &1000000000000476400000047,64с −08° 24′ &1000000000000040800000040,8″ 5,53 −0,21 459 A0Vs
HD 136479 136479 75127 15ч 21м &1000000000000076400000007,64с −05° 49′ &1000000000000029400000029,4″ 5,54 0,96 269 K1III
ζ1 Lib ζ1 32 137744 75730 15ч 28м &1000000000000154000000015,40с −16° 42′ &1000000000000059100000059,1″ 5,64 −1,58 908 K4III
HD 130529 130529 72488 14ч 49м &1000000000000187600000018,76с −24° 15′ &1000000000000005300000005,3″ 5,68 −1,99 1113 K3III+...
4 Lib 4 129433 71974 14ч 43м &1000000000000135700000013,57с −24° 59′ &1000000000000051800000051,8″ 5,70 0,21 409 B9.5V 53 Водна Змија
Глизе 570 KX 131977 73184 14ч 57м &1000000000000273500000027,35с −21° 24′ &1000000000000055700000055,7″ 5,72 6,86 19 K4V BY Dra-променлива, ΔV = 0,04св
HD 136956 136956 75352 15ч 23м &1000000000000522600000052,26с −12° 22′ &1000000000000009900000009,9″ 5,72 −0,61 603 G8III
HD 134373 134373 74239 15ч 10м &1000000000000186500000018,65с −26° 19′ &1000000000000057400000057,4″ 5,75 0,05 450 K0III
ξ1 Lib ξ1 13 131530 72934 14ч 54м &1000000000000229100000022,91с −11° 53′ &1000000000000054000000054,0″ 5,78 0,54 365 G7III
HD 139254 139254 76532 15ч 37м &1000000000000480600000048,06с −23° 08′ &1000000000000029500000029,5″ 5,79 1,18 272 K0III
HD 129944 129944 72210 14ч 46м &1000000000000067500000006,75с −23° 09′ &1000000000000010300000010,3″ 5,80 0,55 366 K0III
ζ3 Lib ζ3 34 138137 75944 15ч 30м &1000000000000403900000040,39с −16° 36′ &1000000000000034000000034,0″ 5,82 −0,37 564 K0III
HD 139329 139329 76569 15ч 38м &1000000000000162400000016,24с −21° 00′ &1000000000000058200000058,2″ 5,82 1,06 292 K0III
HD 135051 135051 74539 15ч 13м &1000000000000533200000053,32с −26° 11′ &1000000000000036800000036,8″ 5,84 −1,41 918 G8/K0II
18 Lib 18 132345 73310 14ч 58м &1000000000000536400000053,64с −11° 08′ &1000000000000037900000037,9″ 5,88 0,95 316 K3III-IV
47 Lib 47 142378 77939 15ч 55м &1000000000000003700000000,37с −19° 22′ &1000000000000058400000058,4″ 5,95 −0,46 623 B2/B3V претпоставена променлива
HD 130157 130157 72310 14ч 47м &1000000000000136600000013,66с −21° 19′ &1000000000000029600000029,6″ 6,05 −2,73 1863 K4/K5III
ι2 Lib ι2 25 134967 74493 15ч 13м &1000000000000192200000019,22с −19° 38′ &1000000000000050800000050,8″ 6,07 1,93 219 A2V
HD 132375 132375 73309 14ч 58м &1000000000000529900000052,99с −04° 59′ &1000000000000020400000020,4″ 6,08 3,37 114 F8V
HD 142703 HR 142703 78078 15ч 56м &1000000000000333300000033,33с −14° 49′ &1000000000000045700000045,7″ 6,12 2,48 173 A2Ib/II δ Sct-променлива, ΔV = 0,02св, P = 0,06 д
HD 133670 133670 73927 15ч 06м &1000000000000271000000027,10с −22° 01′ &1000000000000054100000054,1″ 6,13 2,24 195 K0III претпоставена променлива
ο Lib ο 29 136407 75118 15ч 21м &1000000000000013600000001,36с −15° 32′ &1000000000000054200000054,2″ 6,14 2,45 178 F2V
HD 130557 130557 72449 14ч 48м &1000000000000541000000054,10с −00° 50′ &1000000000000051700000051,7″ 6,15 0,98 353 B9Vsvar...
28 Lib 28 136366 75110 15ч 20м &1000000000000536800000053,68с −18° 09′ &1000000000000030600000030,6″ 6,16 −0,27 631 G8II/III
26 Lib 26 135230 74600 15ч 14м &1000000000000337700000033,77с −17° 46′ &1000000000000006700000006,7″ 6,18 −1,80 1283 B9III
HD 139160 139160 76503 15ч 37м &1000000000000285100000028,51с −26° 16′ &1000000000000047300000047,3″ 6,19 −0,14 600 B9IV
HD 128429 128429 71469 14ч 36м &1000000000000598000000059,80с −12° 18′ &1000000000000019100000019,1″ 6,20 3,66 88 F6V + WD син заостанувач
HD 138105 138105 75939 15ч 30м &1000000000000362500000036,25с −20° 43′ &1000000000000042500000042,5″ 6,20 1,92 234 A3V претпоставена променлива
HD 141853 141853 77689 15ч 51м &1000000000000384100000038,41с −14° 08′ &1000000000000000800000000,8″ 6,20 −0,43 692 G8III
2 Lib 2 126035 70336 14ч 23м &1000000000000256300000025,63с −11° 42′ &1000000000000050000000050,0″ 6,22 1,19 330 G7III
HD 140986 140986 77287 15ч 46м &1000000000000454300000045,43с −06° 07′ &1000000000000013300000013,3″ 6,24 −1,05 937 K0III
HD 138488 138488 76143 15ч 33м &1000000000000095300000009,53с −24° 29′ &1000000000000025200000025,2″ 6,26 1,22 331 A3/5V +A9/F2
10 Lib 10 131027 72702 14ч 51м &1000000000000513100000051,31с −18° 21′ &1000000000000019200000019,2″ 6,27 −0,97 913 K0II/III
HD 135367 135367 74623 15ч 14м &1000000000000506100000050,61с −05° 30′ &1000000000000009300000009,3″ 6,28 −0,95 911 K3III
HD 138268 138268 76033 15ч 31м &1000000000000434500000043,45с −20° 09′ &1000000000000053400000053,4″ 6,28 1,96 239 A5V
HD 140301 140301 77007 15ч 43м &1000000000000248600000024,86с −15° 02′ &1000000000000034800000034,8″ 6,30 0,80 411 K0III
HD 139290 139290 76567 15ч 38м &1000000000000158000000015,80с −28° 12′ &1000000000000023800000023,8″ 6,32 0,14 562 K1III
HD 142640 142640 78059 15ч 56м &1000000000000144100000014,41с −14° 23′ &1000000000000057200000057,2″ 6,32 2,29 208 F6V
5 Lib 5 129978 72194 14ч 45м &1000000000000577800000057,78с −15° 27′ &1000000000000034400000034,4″ 6,33 −1,33 1109 K2III
HD 139518 139518 76666 15ч 39м &1000000000000213900000021,39с −23° 09′ &1000000000000000600000000,6″ 6,33 1,47 306 B9.5V
HD 130325 130325 72373 14ч 47м &1000000000000549200000054,92с −12° 50′ &1000000000000023200000023,2″ 6,34 1,12 361 K0III
HD 132953 132953 73571 15ч 02м &1000000000000085900000008,59с −07° 34′ &1000000000000031100000031,1″ 6,38 0,13 580 A5V
22 Lib 22 133800 73953 15ч 06м &1000000000000491000000049,10с −16° 29′ &1000000000000003600000003,6″ 6,41 0,90 413 A1V
HD 129980 129980 72217 14ч 46м &1000000000000109200000010,92с −21° 10′ &1000000000000032600000032,6″ 6,43 3,30 138 G2V
HD 137798 137798 75790 15ч 28м &1000000000000586900000058,69с −28° 52′ &1000000000000000500000000,5″ 6,43 2,51 198 G0V
23 Lib 23 134987 74500 15ч 13м &1000000000000289300000028,93с −25° 18′ &1000000000000033000000033,0″ 6,45 4,40 84 G5V има две планети (b и c)
HD 139461 139461 76603 15ч 38м &1000000000000400700000040,07с −08° 47′ &1000000000000029100000029,1″ 6,45 4,47 81 F6V
30 Lib 30 136801 75294 15ч 23м &1000000000000017800000001,78с −15° 08′ &1000000000000002700000002,7″ 6,46 −0,43 780 K4III претпоставена променлива
HD 134946 134946 74490 15ч 13м &1000000000000174300000017,43с −24° 00′ &1000000000000029800000029,8″ 6,47 0,96 412 B8III
HD 126251 126251 70452 14ч 24м &1000000000000409000000040,90с −11° 40′ &1000000000000010700000010,7″ 6,49 1,72 293 F4III
HD 126363 126363 70501 14ч 25м &1000000000000176300000017,63с −13° 21′ &1000000000000011400000011,4″ 6,49 0,48 520 K2III
HD 127964 127964 71295 14ч 34м &1000000000000507200000050,72с −20° 26′ &1000000000000021800000021,8″ 6,49 0,12 613 A3V
HD 134758 134758 74391 15ч 12м &1000000000000120400000012,04с −19° 06′ &1000000000000023100000023,1″ 6,49 0,33 555 K4III
HD 140722 140722 77235 15ч 46м &1000000000000128900000012,89с −28° 03′ &1000000000000041100000041,1″ 6,49 2,33 222 F0V
HD 136646 136646 75272 15ч 22м &1000000000000451900000045,19с −29° 20′ &1000000000000030900000030,9″ 6,50 0,83 443 K0III
HD 133112 133112 73608 15ч 02м &1000000000000044900000044,9с −03° 01′ &1000000000000005300000053″ 6,60 323 A6IV-V WASP-189, има планета (b)[2]
17 Lib 17 132230 73249 14ч 58м &1000000000000134200000013,42с −11° 09′ &1000000000000017100000017,1″ 6,61 1,30 376 A1V
33 Lib 33 GZ 137949 75848 15ч 29м &1000000000000347800000034,78с −17° 26′ &1000000000000027400000027,4″ 6,69 1,94 291 Ap брзоосцилирачка Ap-ѕвезда, Vнајг = 6,66св, Vнајм = 6,71св, P = 4,85 д
HD 141569 141569 77542 15ч 49м &1000000000000577500000057,75с −03° 55′ &1000000000000016300000016,3″ 7,12 379 A0Ve има протопланетарен диск
3 Lib 3 128756 71652 14ч 39м &1000000000000220100000022,01с −25° 01′ &1000000000000043000000043,0″ 7,20 663 K0III
HD 140283 140283 76976 15ч 43м &1000000000000031000000003,10с −10° 56′ &1000000000000000600000000,6″ 7,21 190 sdF3 една од најстарите познати ѕвезди; претпоставена променлива
FY Lib FY 132112 73213 14ч 57м &1000000000000465500000046,55с −12° 26′ &1000000000000015300000015,3″ 7,23 1310 M5III полуправилна променлива, Vнајг = 6,5св, Vнајм = 7,78св, P = 179,7 д
KU Lib KU 128987 71743 14ч 40м &1000000000000311100000031,11с −16° 12′ &1000000000000033400000033,4″ 7,23 77 G8V BY Dra-променлива; член на системот α Lib
ES Lib ES 135681 74765 15ч 16м &1000000000000486100000048,61с −13° 02′ &1000000000000021100000021,1″ 7,25 378 A3III β Lyr-променлива, Vнајг = 7,1св, Vнајм = 7,57св, P = 0,88 д
HD 141937 141937 77740 15ч 52м &1000000000000175500000017,55с −18° 26′ &1000000000000009800000009,8″ 7,25 4,63 109 G2/G3V има планета (b)
HD 134796 134796 74401 15ч 12м &1000000000000209500000020,95с −16° 24′ &1000000000000398600000039,86″ 7,28 7,26 B9
HD 136905 GX 136905 75325 15ч 23м &1000000000000260600000026,06с −06° 36′ &1000000000000037800000037,8″ 7,31 378 K0 RS CVn-променлива, ΔV = 0,08св, P = 11,13 д
HD 134214 HI 134214 74145 15ч 09м &1000000000000024100000002,41с −13° 59′ &1000000000000058700000058,7″ 7,48 335 Ap... брзоосцилирачка Ap-ѕвезда, ΔV = 0,007св
HM Lib HM 137613 75694 15ч 27м &1000000000000483200000048,32с −25° 10′ &1000000000000010100000010,1″ 7,54 1940 C PV Tel-променлива, Vнајг = 7,42св, Vнајм = 7,63св
HD 134701 134701 15ч 11м &1000000000000515500000051,55с −16° 36′ &1000000000000401600000040,16″ 7,70 8,20 F8
HD 133803 133803 73990 15ч 07м &1000000000000015000000015,0с −29° 30′ &1000000000000001600000016″ 8,12 408 A9V има две планети
HD 133131 A 133131 73674 15ч 03м &1000000000000035800000035,8с −27° 50′ &1000000000000002800000028″ 8,4 G2V има две планети
HD 133131 B 133131 73674 15ч 03м &1000000000000035800000035,8с −27° 50′ &1000000000000002800000028″ 8,42 G2 има планета
HD 128598 128598 71567 14ч 38м &1000000000000117800000011,78с −14° 57′ &1000000000000017200000017,2″ 8,76 3080 K1IV/V послужила за откривање на Урановите прстени
UZ Lib UZ 76086 15ч 32м &1000000000000232100000023,21с −08° 32′ &1000000000000000900000000,9″ 9,12 525 K0III RS CVn-променлива, Vнајг = 8,85св, Vнајм = 9,62св, P = 4,77 д
HD 134440 134440 74234 15ч 10м &1000000000000129700000012,97с −16° 27′ &1000000000000047500000047,5″ 9,43 93 K2V необично изобилна со метали; претпоставена променлива
EH Lib EH 73315 14ч 58м &1000000000000559200000055,92с −00° 56′ &1000000000000053100000053,1″ 9,83 2,00 1,197 A5V δ Sct-променлива, Vнајг = 9,35св, Vнајм = 10,08св, P = 0,09 д
VZ Lib VZ 76050 15ч 31м &1000000000000517600000051,76с −15° 41′ &1000000000000010200000010,2″ 10,27 667 F5 W UMa-променлива, Vнајг = 10,13св, Vнајм = 10,63св, P = 0,36 д
Глизе 581 HO 74995 15ч 19м &1000000000000268200000026,82с −07° 43′ &1000000000000020200000020,2″ 10,55 11,57 20 M3 BY Dra-променлива, Vнајг = 10,56св, Vнајм = 10,58св; има три планети (b, c и e)
WASP-109 15ч 28м &1000000000000013000000013,0с −16° 24′ &1000000000000003900000039″ 11,4 3,81 1076 F4V има преминувачки планети
HE 1523-0901 15ч 26м &1000000000000010700000001,07с −09° 11′ &1000000000000038900000038,9″ 11,50 една од најстарите познати ѕвезди
HP Lib HP 15ч 35м &1000000000000530800000053,08с −14° 13′ &1000000000000012200000012,2″ 13,65 Bpec AM CVn-ѕвезда и V777 Her-променлива, Vнајг = 13,65св, Vнајм = 13,8св, P = 0,013 д
K2-315 15ч 12м &100000000000005060000005,06с −20° 06′ &1000000000000293900000029,39″ 17,67 13,89 185,3 M3.5V има преминувачка планета (b)
2MASS 1507-1627 15ч 07м &1000000000000476900000047,69с −16° 27′ &1000000000000038600000038,6″ 22,14 23,9 L5.5 кафеаво џуџе
GW Lib GW 15ч 19м &1000000000000553500000055,35с −25° 00′ &1000000000000024500000024,5″ WZ Sge-променлива
WISE 1541-2250 15ч 41м &1000000000000516600000051,66с −22° 50′ &1000000000000025000000025,0″ 18,6 Y0 кафеаво џуџе
IC 1059 14ч 50м &1000000000000425400000042,54с −00° 52′ &1000000000000033100000033,1″ галаксија откриена во 1893 г. од Стефан Жавел[3][4][5]
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ian Ridpath's Startales - Libra the Scales
  2. University of Bern (28 септември 2020). „First study with CHEOPS data describes one of the most extreme planets in the universe“. EurekAlert!. Посетено на 28 септември 2020.
  3. csligman.com
  4. WikiSky, "IC 1059" (посет. 27 октомври 2010)
  5. SIMBAD, "IC 1059" (посет. 27 октомври 2010)

Извори[уреди | уреди извор]