Список на ѕвезди во соѕвездието Северна Круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Северна Круна, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α CrB α 5 139006 76267 15ч 34м &1000000000000411900000041,19с +26° 42′ &1000000000000053700000053,7″ 2.22 0.42 75 A0V Alphecca, Alphacca, Alphekka, Gemma, Gnosia, Gnosia Stella Coronae, Asteroth, Ashtaroth
β CrB β 3 137909 75695 15ч 27м &1000000000000498500000049,85с +29° 06′ &1000000000000019800000019,8″ 3.66 0.94 114 F0p Nusakan
γ CrB γ 8 140436 76952 15ч 42м &1000000000000446400000044,64с +26° 17′ &1000000000000043900000043,9″ 3.81 0.57 145 A1Vs
θ CrB θ 4 138749 76127 15ч 32м &1000000000000558000000055,80с +31° 21′ &1000000000000033000000033,0″ 4.14 −0.76 311 B6Vnn
ε CrB ε 13 143107 78159 15ч 57м &1000000000000353000000035,30с +26° 52′ &1000000000000040900000040,9″ 4.14 −0.10 230 K3III
δ CrB δ 10 141714 77512 15ч 49м &1000000000000357000000035,70с +26° 04′ &1000000000000006800000006,8″ 4.59 1.06 165 G5III-IV
ζ2 CrB ζ2 7 139891 76669 15ч 39м &1000000000000226800000022,68с +36° 38′ &1000000000000009000000009,0″ 4.64 −1.17 473 B7V+...
τ CrB τ 16 145328 79119 16ч 08м &1000000000000583300000058,33с +36° 29′ &1000000000000024400000024,4″ 4.73 2.03 113 K0III-IV
κ CrB κ 11 142091 77655 15ч 51м &1000000000000139400000013,94с +35° 39′ &1000000000000029600000029,6″ 4.79 2.32 101 K0III-IV has a planet (b)
ξ CrB ξ 19 147677 80181 16ч 22м &1000000000000058900000005,89с +30° 53′ &1000000000000030200000030,2″ 4.86 1.11 184 K0III
ι CrB ι 14 143807 78493 16ч 01м &1000000000000265900000026,59с +29° 51′ &1000000000000003900000003,9″ 4.98 −0.18 351 A0p...
η CrB A η 2 137107 75312 15ч 23м &1000000000000122300000012,23с +30° 17′ &1000000000000017700000017,7″ 4.99 3.64 61 G2V двојна ѕвезда
μ CrB μ 6 139153 76307 15ч 35м &1000000000000149000000014,90с +39° 00′ &1000000000000036200000036,2″ 5.14 −1.08 571 M2III
ν1 CrB ν1 20 147749 80197 16ч 22м &1000000000000214200000021,42с +33° 47′ &1000000000000056900000056,9″ 5.20 −0.96 555 M2III
σ CrB A σ 17 146361 79607 16ч 14м &1000000000000410400000041,04с +33° 51′ &1000000000000031800000031,8″ 5.23 3.55 71 F8V двојна ѕвезда
ρ CrB ρ 15 143761 78459 16ч 01м &1000000000000028000000002,80с +33° 18′ &1000000000000019400000019,4″ 5.39 4.18 57 G2V has a planet (b)
ν2 CrB ν2 21 147767 80214 16ч 22м &1000000000000292200000029,22с +33° 42′ &1000000000000012100000012,1″ 5.40 −0.72 545 K5III
λ CrB λ 12 142908 78012 15ч 55м &1000000000000475700000047,57с +37° 56′ &1000000000000048300000048,3″ 5.43 2.34 135 F0IV
ο CrB ο 1 136512 75049 15ч 20м &1000000000000086400000008,64с +29° 36′ &1000000000000058700000058,7″ 5.51 0.89 274 K0III
π CrB π 9 140716 77048 15ч 43м &1000000000000593200000059,32с +32° 30′ &1000000000000057000000057,0″ 5.57 1.16 249 G9III:
143435 78276 15ч 58м &1000000000000577000000057,70с +36° 38′ &1000000000000037300000037,3″ 5.61 −1.59 898 K5III
145849 79358 16ч 11м &1000000000000480600000048,06с +36° 25′ &1000000000000030600000030,6″ 5.62 −0.74 610 K3III SB
144208 78649 16ч 03м &1000000000000193600000019,36с +36° 37′ &1000000000000054600000054,6″ 5.79 −0.84 691 A2V+...
υ CrB υ 18 146738 79757 16ч 16м &1000000000000447700000044,77с +29° 09′ &1000000000000001100000001,1″ 5.80 −1.22 825 A3V
R CrB 141527 77442 15ч 48м &1000000000000344200000034,42с +28° 09′ &1000000000000024400000024,4″ 5.89 −5.45 6037 C0,0 (F8pe) прототип на R CrB variables
η CrB B η 2 137108 15ч 23м &1000000000000123000000012,30с +30° 17′ &1000000000000016000000016,0″ 6.08 дел од системот η CrB
139761 76617 15ч 38м &1000000000000488600000048,86с +34° 40′ &1000000000000030300000030,3″ 6.12 0.37 460 K0
146537 79686 16ч 15м &1000000000000473400000047,34с +27° 25′ &1000000000000019800000019,8″ 6.14 0.48 442 K2
139284 76366 15ч 35м &1000000000000491900000049,19с +38° 22′ &1000000000000026200000026,2″ 6.30 −0.31 683 K2
145802 79350 16ч 11м &1000000000000396000000039,60с +33° 20′ &1000000000000033800000033,8″ 6.30 0.31 515 K2III
136403 75000 15ч 19м &1000000000000300700000030,07с +32° 30′ &1000000000000053600000053,6″ 6.33 1.67 278 A2m
138525 76006 15ч 31м &1000000000000223100000022,31с +36° 37′ &1000000000000000000000000,0″ 6.39 2.19 225 F6III
145957 79385 16ч 12м &1000000000000065500000006,55с +39° 03′ &1000000000000020100000020,1″ 6.39 −0.73 867 K0
141456 77397 15ч 48м &1000000000000017900000001,79с +31° 44′ &1000000000000008600000008,6″ 6.41 −0.60 823 K5
23 Her 23 147835 80247 16ч 22м &1000000000000564800000056,48с +32° 19′ &1000000000000058900000058,9″ 6.41 0.42 515 A4Vn
138341 75919 15ч 30м &1000000000000227800000022,78с +31° 17′ &1000000000000009500000009,5″ 6.45 0.70 460 A4IV
139389 76456 15ч 36м &1000000000000533700000053,37с +29° 59′ &1000000000000028800000028,8″ 6.46 3.68 117 F5V:
145976 79441 16ч 12м &1000000000000454300000045,43с +26° 40′ &1000000000000014400000014,4″ 6.48 2.16 238 F3V
σ CrB B σ 17 146362 16ч 14м &1000000000000408000000040,80с +33° 51′ &1000000000000030000000030,0″ 6.66 дел од системот σ CrB
S CrB 136753 15ч 21м &1000000000000238000000023,80с +31° 22′ &1000000000000002000000002,0″ 10.10 Mira variable
XO-1 11.30 652 има транзитна планета XO-1b

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]