Список на ѕвезди во соѕвездието Северна Круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Корона Бореалис, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α CrB α 5 139006 76267 15ч 34м 41.19с +26° 42′ 53.7″ 2.22 0.42 75 A0V Alphecca, Alphacca, Alphekka, Gemma, Gnosia, Gnosia Stella Coronae, Asteroth, Ashtaroth
β CrB β 3 137909 75695 15ч 27м 49.85с +29° 06′ 19.8″ 3.66 0.94 114 F0p Nusakan
γ CrB γ 8 140436 76952 15ч 42м 44.64с +26° 17′ 43.9″ 3.81 0.57 145 A1Vs
θ CrB θ 4 138749 76127 15ч 32м 55.80с +31° 21′ 33.0″ 4.14 −0.76 311 B6Vnn
ε CrB ε 13 143107 78159 15ч 57м 35.30с +26° 52′ 40.9″ 4.14 −0.10 230 K3III
δ CrB δ 10 141714 77512 15ч 49м 35.70с +26° 04′ 06.8″ 4.59 1.06 165 G5III-IV
ζ2 CrB ζ2 7 139891 76669 15ч 39м 22.68с +36° 38′ 09.0″ 4.64 −1.17 473 B7V+...
τ CrB τ 16 145328 79119 16ч 08м 58.33с +36° 29′ 24.4″ 4.73 2.03 113 K0III-IV
κ CrB κ 11 142091 77655 15ч 51м 13.94с +35° 39′ 29.6″ 4.79 2.32 101 K0III-IV has a planet (b)
ξ CrB ξ 19 147677 80181 16ч 22м 05.89с +30° 53′ 30.2″ 4.86 1.11 184 K0III
ι CrB ι 14 143807 78493 16ч 01м 26.59с +29° 51′ 03.9″ 4.98 −0.18 351 A0p...
η CrB A η 2 137107 75312 15ч 23м 12.23с +30° 17′ 17.7″ 4.99 3.64 61 G2V двојна ѕвезда
μ CrB μ 6 139153 76307 15ч 35м 14.90с +39° 00′ 36.2″ 5.14 −1.08 571 M2III
ν1 CrB ν1 20 147749 80197 16ч 22м 21.42с +33° 47′ 56.9″ 5.20 −0.96 555 M2III
σ CrB A σ 17 146361 79607 16ч 14м 41.04с +33° 51′ 31.8″ 5.23 3.55 71 F8V двојна ѕвезда
ρ CrB ρ 15 143761 78459 16ч 01м 02.80с +33° 18′ 19.4″ 5.39 4.18 57 G2V has a planet (b)
ν2 CrB ν2 21 147767 80214 16ч 22м 29.22с +33° 42′ 12.1″ 5.40 −0.72 545 K5III
λ CrB λ 12 142908 78012 15ч 55м 47.57с +37° 56′ 48.3″ 5.43 2.34 135 F0IV
ο CrB ο 1 136512 75049 15ч 20м 08.64с +29° 36′ 58.7″ 5.51 0.89 274 K0III
π CrB π 9 140716 77048 15ч 43м 59.32с +32° 30′ 57.0″ 5.57 1.16 249 G9III:
143435 78276 15ч 58м 57.70с +36° 38′ 37.3″ 5.61 −1.59 898 K5III
145849 79358 16ч 11м 48.06с +36° 25′ 30.6″ 5.62 −0.74 610 K3III SB
144208 78649 16ч 03м 19.36с +36° 37′ 54.6″ 5.79 −0.84 691 A2V+...
υ CrB υ 18 146738 79757 16ч 16м 44.77с +29° 09′ 01.1″ 5.80 −1.22 825 A3V
R CrB 141527 77442 15ч 48м 34.42с +28° 09′ 24.4″ 5.89 −5.45 6037 C0,0 (F8pe) прототип на R CrB variables
η CrB B η 2 137108 15ч 23м 12.30с +30° 17′ 16.0″ 6.08 дел од системот η CrB
139761 76617 15ч 38м 48.86с +34° 40′ 30.3″ 6.12 0.37 460 K0
146537 79686 16ч 15м 47.34с +27° 25′ 19.8″ 6.14 0.48 442 K2
139284 76366 15ч 35м 49.19с +38° 22′ 26.2″ 6.30 −0.31 683 K2
145802 79350 16ч 11м 39.60с +33° 20′ 33.8″ 6.30 0.31 515 K2III
136403 75000 15ч 19м 30.07с +32° 30′ 53.6″ 6.33 1.67 278 A2m
138525 76006 15ч 31м 22.31с +36° 37′ 00.0″ 6.39 2.19 225 F6III
145957 79385 16ч 12м 06.55с +39° 03′ 20.1″ 6.39 −0.73 867 K0
141456 77397 15ч 48м 01.79с +31° 44′ 08.6″ 6.41 −0.60 823 K5
23 Her 23 147835 80247 16ч 22м 56.48с +32° 19′ 58.9″ 6.41 0.42 515 A4Vn
138341 75919 15ч 30м 22.78с +31° 17′ 09.5″ 6.45 0.70 460 A4IV
139389 76456 15ч 36м 53.37с +29° 59′ 28.8″ 6.46 3.68 117 F5V:
145976 79441 16ч 12м 45.43с +26° 40′ 14.4″ 6.48 2.16 238 F3V
σ CrB B σ 17 146362 16ч 14м 40.80с +33° 51′ 30.0″ 6.66 дел од системот σ CrB
S CrB 136753 15ч 21м 23.80с +31° 22′ 02.0″ 10.10 Mira variable
XO-1 11.30 652 има транзитна планета XO-1b

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]