Список на ѕвезди во соѕвездието Северна Круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Северна Круна, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α CrB α 5 139006 76267 15ч 34м &1000000000000411900000041,19с +26° 42′ &1000000000000053700000053,7″ 2,22 0,42 75 A0V Алфека, Алфака, Гема, Госија, Астерот, Аштарот; алголска променлива
β CrB β 3 137909 75695 15ч 27м &1000000000000498500000049,85с +29° 06′ &1000000000000019800000019,8″ 3,66 0,94 114 F0p Нусакан; α² CVn-променлива, Vнајг = 3,65св, Vнајм = 3,72св, P = 18,487 д
γ CrB γ 8 140436 76952 15ч 42м &1000000000000446400000044,64с +26° 17′ &1000000000000043900000043,9″ 3,81 0,57 145 A1Vs δ Sct-променлива, Vнајг = 3,8св, Vнајм = 3,86св, P = 0,03 д
θ CrB θ 4 138749 76127 15ч 32м &1000000000000558000000055,80с +31° 21′ &1000000000000033000000033,0″ 4,14 −0,76 311 B6Vnn Be-ѕвезда, Vнајг = 4,06св, Vнајм = 4,33св
ε CrB ε 13 143107 78159 15ч 57м &1000000000000353000000035,30с +26° 52′ &1000000000000040900000040,9″ 4,14 −0,10 230 K3III има планета (b)
δ CrB δ 10 141714 77512 15ч 49м &1000000000000357000000035,70с +26° 04′ &1000000000000006800000006,8″ 4,59 1,06 165 G5III-IV RS CVn-променлива, Vнајг = 4,57св, Vнајм = 4,69св
ζ CrB ζ 7 139891 76669 15ч 39м &1000000000000226800000022,68с +36° 38′ &1000000000000009000000009,0″ 4,64 −1,17 473 B7V+... ζ2, спектроскопска тројка, во 6" од ζ1
τ CrB τ 16 145328 79119 16ч 08м &1000000000000583300000058,33с +36° 29′ &1000000000000024400000024,4″ 4,73 2,03 113 K0III-IV претпоставена променлива, Vнајг = 4,72св, Vнајм = 4,82св
κ CrB κ 11 142091 77655 15ч 51м &1000000000000139400000013,94с +35° 39′ &1000000000000029600000029,6″ 4,79 2,32 101 K0III-IV има планета (b)
ξ CrB ξ 19 147677 80181 16ч 22м &1000000000000058900000005,89с +30° 53′ &1000000000000030200000030,2″ 4,86 1,11 184 K0III претпоставена променлива
ι CrB ι 14 143807 78493 16ч 01м &1000000000000265900000026,59с +29° 51′ &1000000000000003900000003,9″ 4,98 −0,18 351 A0p... претпоставена α2 CVn-променлива, Vнајг = 4,96св, Vнајм = 5,08св
η CrB A η 2 137107 75312 15ч 23м &1000000000000122300000012,23с +30° 17′ &1000000000000017700000017,7″ 4,99 3,64 61 G2V двоѕвезда; претпоставена променлива, Vнајг = 4,94св, Vнајм = 5,02св
μ CrB μ 6 139153 76307 15ч 35м &1000000000000149000000014,90с +39° 00′ &1000000000000036200000036,2″ 5,14 −1,08 571 M2III променлива ѕвезда, ΔV = 0,015св, P = 40,73320 д
ν1 CrB ν1 20 147749 80197 16ч 22м &1000000000000214200000021,42с +33° 47′ &1000000000000056900000056,9″ 5,20 −0,96 555 M2III променлива ѕвезда, ΔV = 0,011св, P = 4,41014 д
ρ CrB ρ 15 143761 78459 16ч 01м &1000000000000028000000002,80с +33° 18′ &1000000000000019400000019,4″ 5,39 4,18 57 G2V има придружник, има две планети (b и c), денес сметани за нискомасена ѕвезда.
ν2 CrB ν2 21 147767 80214 16ч 22м &1000000000000292200000029,22с +33° 42′ &1000000000000012100000012,1″ 5,40 −0,72 545 K5III претпоставена променлива
λ CrB λ 12 142908 78012 15ч 55м &1000000000000475700000047,57с +37° 56′ &1000000000000048300000048,3″ 5,43 2,34 135 F0IV претпоставена променлива, Vнајг = 5,37св, Vнајм = 5,44св
ο CrB ο 1 136512 75049 15ч 20м &1000000000000086400000008,64с +29° 36′ &1000000000000058700000058,7″ 5,51 0,89 274 K0III има планета (b)
σ CrB A σ2 17 TZ 146361 79607 16ч 14м &1000000000000410400000041,04с +33° 51′ &1000000000000031800000031,8″ 5,56 3,78 71 F8V RS CVn-променлива, Vнајг = 5,54св, Vнајм = 5,69св, P = 1,1397912 д
π CrB π 9 140716 77048 15ч 43м &1000000000000593200000059,32с +32° 30′ &1000000000000057000000057,0″ 5,57 1,16 249 G9III:
HD 143435 143435 78276 15ч 58м &1000000000000577000000057,70с +36° 38′ &1000000000000037300000037,3″ 5,61 −1,59 898 K5III претпоставена променлива
HD 145849 145849 79358 16ч 11м &1000000000000480600000048,06с +36° 25′ &1000000000000030600000030,6″ 5,62 −0,74 610 K3III SB
HD 144208 144208 78649 16ч 03м &1000000000000193600000019,36с +36° 37′ &1000000000000054600000054,6″ 5,79 −0,84 691 A2V+...
υ CrB υ 18 146738 79757 16ч 16м &1000000000000447700000044,77с +29° 09′ &1000000000000001100000001,1″ 5,80 −1,22 825 A3V претпоставена променлива, Vнајг = 5,78св, Vнајм = 5,88св
R CrB R 141527 77442 15ч 48м &1000000000000344200000034,42с +28° 09′ &1000000000000024400000024,4″ 5,89 −5,45 6037 C0.0 (F8pe) прототипна R CrB-променлива, Vнајг = 5,71св, Vнајм = 15,2св
η CrB B η 2 137108 15ч 23м &1000000000000123000000012,30с +30° 17′ &1000000000000016000000016,0″ 6,08 ссоставница на системот η CrB
HD 139761 139761 76617 15ч 38м &1000000000000488600000048,86с +34° 40′ &1000000000000030300000030,3″ 6,12 0,37 460 K0
HD 146537 146537 79686 16ч 15м &1000000000000473400000047,34с +27° 25′ &1000000000000019800000019,8″ 6,14 0,48 442 K2
HD 139284 139284 76366 15ч 35м &1000000000000491900000049,19с +38° 22′ &1000000000000026200000026,2″ 6,30 −0,31 683 K2
HD 145802 145802 79350 16ч 11м &1000000000000396000000039,60с +33° 20′ &1000000000000033800000033,8″ 6,30 0,31 515 K2III претпоставена променлива
HD 136403 136403 75000 15ч 19м &1000000000000300700000030,07с +32° 30′ &1000000000000053600000053,6″ 6,33 1,67 278 A2m
HD 138525 138525 76006 15ч 31м &1000000000000223100000022,31с +36° 37′ &1000000000000000000000000,0″ 6,39 2,19 225 F6III
HD 145957 145957 79385 16ч 12м &1000000000000065500000006,55с +39° 03′ &1000000000000020100000020,1″ 6,39 −0,73 867 K0
HD 141456 141456 77397 15ч 48м &1000000000000017900000001,79с +31° 44′ &1000000000000008600000008,6″ 6,41 −0,60 823 K5 променлива ѕвезда, ΔV = 0,008св, P = 9,14829 д
23 Her (23) 147835 80247 16ч 22м &1000000000000564800000056,48с +32° 19′ &1000000000000058900000058,9″ 6,41 0,42 515 A4Vn
HD 138341 138341 75919 15ч 30м &1000000000000227800000022,78с +31° 17′ &1000000000000009500000009,5″ 6,45 0,70 460 A4IV
HD 139389 139389 76456 15ч 36м &1000000000000533700000053,37с +29° 59′ &1000000000000028800000028,8″ 6,46 3,68 117 F5V:
HD 145976 145976 79441 16ч 12м &1000000000000454300000045,43с +26° 40′ &1000000000000014400000014,4″ 6,48 2,16 238 F3V
HD 145457 145457 79219 16ч 10м &1000000000000039100000003,91с +26° 44′ &1000000000000033900000033,9″ 6,57 1,06 411 K0III Камуј,[1] има планета (b)
σ CrB B σ1 17 146362 16ч 14м &1000000000000408000000040,80с +33° 51′ &1000000000000030000000030,0″ 6,66 составница на системот σ CrB
S CrB S 136753 75143 15ч 21м &1000000000000238000000023,80с +31° 22′ &1000000000000002000000002,0″ 7,15 1762 M6.5-8e мирида, Vнајг = 5,8св, Vнајм = 14,1св, P = 360,26 д
RS CrB RS 143347 78235 15ч 58м &1000000000000307600000030,76с +36° 01′ &1000000000000019700000019,7″ 7,44 1070 M7 полуправилна променлива
ADS 9731 139691 76563 15ч 38м &1000000000000129100000012,91с +38° 16′ &1000000000000048600000048,6″ 7,80 349 F5+F5 шесткратна ѕвезда
V CrB V 141826 77501 15ч 49м &1000000000000313100000031,31с +39° 34′ &1000000000000179100000017,91″ 7,83 8800 C6.2e алголска променлива, Vнајг = 6,9св, Vнајм = 12,6св, P = 357,63 д
U CrB U 136175 74881 15ч 18м &1000000000000113500000011,35с +31° 38′ &1000000000000049400000049,4″ 7,83 811 B6V+F8III-IV алголска променлива, Vнајг = 7,66св, Vнајм = 8,79св, P = 3,45220133 д
HD 140913 140913 77152 15ч 43м &1000000000000074500000007,45с +28° 28′ &1000000000000011800000011,8″ 8,07 143,1 G0V сончев близнак со придружник-кафеаво џуџе
RR CrB RR 140297 76844 15ч 41м &1000000000000262300000026,23с +38° 33′ &1000000000000026600000026,6″ 8,20 1110 M3 полуправилна променлива, Vнајг = 7,3св, Vнајм = 8,2св, P = 60,8 д
YY CrB YY 141990 77598 15ч 50м &1000000000000324300000032,43с +37° 50′ &1000000000000007600000007,6″ 8,69 301 F8V Vнајг = 8,61св, Vнајм = 9,12св, P = 0,38 д
RT CrB RT 139588 76551 15ч 38м &1000000000000030300000003,03с +29° 29′ &1000000000000013900000013,9″ 10,22 G0 RS CVn-променлива, Vнајг = 10,2св, Vнајм = 10,82св, P = 5,117159 д
RW CrB RW 139815 76658 15ч 39м &1000000000000152300000015,23с +29° 37′ &1000000000000019600000019,6″ 10,22 679 A8Vv алголска променлива, Vнајг = 10,22св, Vнајм = 10,78св, P = 0,7264114 д
TW CrB TW 16ч 06м &1000000000000507000000050,70с +27° 16′ &1000000000000034600000034,6″ 10,49 F8 алголска променлива, Vнајг = 10,3св, Vнајм = 11,3св, P = 0,58887584 д
T CrB T 143454 78322 15ч 59м &1000000000000301600000030,16с +25° 55′ &1000000000000012600000012,6″ 10,6 3500 M3III+p повторувачка нова и вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 2,0св, Vнајм = 10,8св, P = 227,6 д
BD +33 2642 77716 15ч 51м &1000000000000598900000059,89с +32° 56′ &1000000000000054300000054,3″ 10,73 33000 B2IVp протопланетарна маглина
XO-1 16ч 02м &1000000000000118400000011,84с +28° 10′ &1000000000000104300000010,43″ 11,30 652 Молдовјану; ја има преминувачката планета XO-1b
UW CrB UW 16ч 05м &1000000000000458700000045,87с +25° 51′ &1000000000000451700000045,17″ 19,7 нискомасена рендгенска двојка
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Japan“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 30 декември 2019.

Извори[уреди | уреди извор]