Список на ѕвезди во соѕвездието Компас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е листа на забележани ѕвезди во соѕвездието Компас, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP RA Dec прив.
маг.
апс.
маг.
Растојание (ly) Спектрална класа Забелешка
α Pyx α 74575 42828 08ч 43м &1000000000000355500000035,55с −33° 11′ &1000000000000011100000011,1″ 3.68 −3.39 845 B1.5III Al Sumut
β Pyx β 74006 42515 08ч 40м &1000000000000061400000006,14с −35° 18′ &1000000000000029900000029,9″ 3.97 −1.41 388 G5II/III
γ Pyx γ 75691 43409 08ч 50м &1000000000000320100000032,01с −27° 42′ &1000000000000036200000036,2″ 4.02 −0.01 209 K3III
κ Pyx κ 78541 44824 09ч 08м &1000000000000028600000002,86с −25° 51′ &1000000000000030700000030,7″ 4.62 −1.25 487 K4/K5III
θ Pyx θ 80874 45902 09ч 21м &1000000000000296000000029,60с −25° 57′ &1000000000000055500000055,5″ 4.71 −1.31 522 M0III
λ Pyx λ 81169 46026 09ч 23м &1000000000000123400000012,34с −28° 50′ &1000000000000002100000002,1″ 4.71 0.98 182 G8III
ζ Pyx ζ 73898 42483 08ч 39м &1000000000000424900000042,49с −29° 33′ &1000000000000039100000039,1″ 4.86 0.56 236 G5III
δ Pyx δ 76483 43825 08ч 55м &1000000000000315200000031,52с −27° 40′ &1000000000000053900000053,9″ 4.87 0.66 226 A3IV
73752 42430 08ч 39м &1000000000000080700000008,07с −22° 39′ &1000000000000046500000046,5″ 5.05 3.55 65 G3/G5V
75605 43352 08ч 49м &1000000000000515000000051,50с −32° 46′ &1000000000000049500000049,5″ 5.19 0.96 229 G8III
η Pyx η 73495 42334 08ч 37м &1000000000000521700000052,17с −26° 15′ &1000000000000017900000017,9″ 5.24 0.89 242 A0V
72310 41817 08ч 31м &1000000000000309400000030,94с −19° 34′ &1000000000000038800000038,8″ 5.42 0.08 381 B9.5IV/V
ε Pyx ε 78922 45001 09ч 09м &1000000000000564100000056,41с −30° 21′ &1000000000000055000000055,0″ 5.59 1.52 212 A4IV
72227 41723 08ч 30м &1000000000000286200000028,62с −32° 09′ &1000000000000033400000033,4″ 5.61 −2.21 1194 K3III
74824 42923 08ч 44м &1000000000000519300000051,93с −37° 08′ &1000000000000050100000050,1″ 5.74 −2.47 1430 B2III
71801 41515 08ч 27м &1000000000000594300000059,43с −35° 06′ &1000000000000049600000049,6″ 5.75 −1.68 1000 B2V
75629 43370 08ч 50м &1000000000000022400000002,24с −29° 27′ &1000000000000046800000046,8″ 5.86 −1.44 939 G8III
73072 42147 08ч 35м &1000000000000287200000028,72с −26° 50′ &1000000000000036700000036,7″ 5.95 −1.10 838 A1V+...
74879 43002 08ч 45м &1000000000000493000000049,30с −25° 23′ &1000000000000017200000017,2″ 6.07 0.87 357 A3IV/V
74706 42928 08ч 44м &1000000000000551600000055,16с −21° 10′ &1000000000000004200000004,2″ 6.10 1.63 255 A5V
73900 42455 08ч 39м &1000000000000222100000022,21с −36° 36′ &1000000000000024500000024,5″ 6.12 3.10 131 F3/F5V
81753 46329 09ч 26м &1000000000000449100000044,91с −28° 47′ &1000000000000015700000015,7″ 6.12 −2.32 1590 B5V
78676 44887 09ч 08м &1000000000000435600000043,56с −26° 46′ &1000000000000003500000003,5″ 6.15 0.86 373 A4IV
75649 43394 08ч 50м &1000000000000216500000021,65с −28° 37′ &1000000000000003400000003,4″ 6.17 0.91 368 B9V
72626 41949 08ч 33м &1000000000000048500000004,85с −24° 36′ &1000000000000024800000024,8″ 6.19 1.72 255 F2IV/V
77361 44290 09ч 01м &1000000000000114000000011,40с −26° 39′ &1000000000000048900000048,9″ 6.20 0.81 389 K1IIICN...
77087 44130 08ч 59м &1000000000000158500000015,85с −28° 48′ &1000000000000021900000021,9″ 6.24 0.44 472 G8III
73603 42394 08ч 38м &1000000000000402900000040,29с −19° 44′ &1000000000000012900000012,9″ 6.32 −0.90 906 M1III
71622 41449 08ч 27м &1000000000000164300000016,43с −31° 40′ &1000000000000021800000021,8″ 6.33 −0.28 685 G8III
75112 43114 08ч 46м &1000000000000492500000049,25с −34° 37′ &1000000000000022700000022,7″ 6.33 −0.86 896 B3V
72688 41939 08ч 32м &1000000000000585100000058,51с −34° 38′ &1000000000000002600000002,6″ 6.36 0.78 426 G8III
72673 41926 08ч 32м &1000000000000522600000052,26с −31° 30′ &1000000000000009700000009,7″ 6.38 5.95 40 K0V
79456 45249 09ч 13м &1000000000000215300000021,53с −29° 39′ &1000000000000051900000051,9″ 6.38 −0.98 964 K5III
76512 43853 08ч 55м &1000000000000559300000055,93с −23° 49′ &1000000000000006300000006,3″ 6.39 2.16 229 A4V
72913 42071 08ч 34м &1000000000000297300000029,73с −27° 05′ &1000000000000053500000053,5″ 6.40 −1.11 1035 K3III
80590 45754 09ч 19м &1000000000000479400000047,94с −34° 06′ &1000000000000011900000011,9″ 6.40 −0.20 681 B8V
72954 42075 08ч 34м &1000000000000319500000031,95с −32° 35′ &1000000000000054200000054,2″ 6.41 2.42 205 G5V
76072 43590 08ч 52м &1000000000000387000000038,70с −36° 32′ &1000000000000043200000043,2″ 6.41 −1.15 1062 G8III+...
74475 42775 08ч 42м &1000000000000570100000057,01с −35° 56′ &1000000000000036100000036,1″ 6.42 0.77 439 A0V
75306 43215 08ч 48м &1000000000000146300000014,63с −28° 38′ &1000000000000019600000019,6″ 6.42 −0.45 771 M5III
75495 43338 08ч 49м &1000000000000449400000044,94с −21° 02′ &1000000000000053900000053,9″ 6.48 1.96 261 A6IV
76001 43573 08ч 52м &1000000000000261400000026,14с −32° 30′ &1000000000000033500000033,5″ 6.49 −0.48 807 K2/K3III
71815 41572 08ч 28м &1000000000000360600000036,06с −23° 04′ &1000000000000015500000015,5″ 6.50 0.49 519 A1/A2V
HD 73256 73256 42214 08ч 36м &1000000000000230200000023,02с −30° 02′ &1000000000000015500000015,5″ 8.08 5.27 119 G9V променлива од типот BY Draconis, има екстрасоларна планета (b)
HD 73267 73267 42202 08ч 36м &1000000000000177800000017,78с −34° 27′ &1000000000000035900000035,9″ 8.90 5.20 179 G5V има планета (b)
Gliese 317 08ч 40м &1000000000000592100000059,21с −23° 27′ &1000000000000022600000022,6″ 12.0 12.2 29 M3.5 има потврдена планета (b) и непотврдена планета (c)

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]