Список на ѕвезди во соѕвездието Компас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Компас, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Pyx α 74575 42828 08ч 43м &1000000000000355500000035,55с −33° 11′ &1000000000000011100000011,1″ 3,68 −3,39 845 B1.5III β Cep-променлива, Vнајг = 3,67св, Vнајм = 3,70св
β Pyx β 74006 42515 08ч 40м &1000000000000061400000006,14с −35° 18′ &1000000000000029900000029,9″ 3,97 −1,41 388 G5II/III
γ Pyx γ 75691 43409 08ч 50м &1000000000000320100000032,01с −27° 42′ &1000000000000036200000036,2″ 4,02 −0,01 209 K3III
κ Pyx κ 78541 44824 09ч 08м &1000000000000028600000002,86с −25° 51′ &1000000000000030700000030,7″ 4,62 −1,25 487 K4/K5III променлива ѕвезда, ΔV = 0,006св, P = 8,50919 д
θ Pyx θ 80874 45902 09ч 21м &1000000000000296000000029,60с −25° 57′ &1000000000000055500000055,5″ 4,71 −1,31 522 M0III полуправилна променлива
λ Pyx λ 81169 46026 09ч 23м &1000000000000123400000012,34с −28° 50′ &1000000000000002100000002,1″ 4,71 0,98 182 G8III
ζ Pyx ζ 73898 42483 08ч 39м &1000000000000424900000042,49с −29° 33′ &1000000000000039100000039,1″ 4,86 0,56 236 G5III
δ Pyx δ 76483 43825 08ч 55м &1000000000000315200000031,52с −27° 40′ &1000000000000053900000053,9″ 4,87 0,66 226 A3IV
HD 73752 73752 42430 08ч 39м &1000000000000080700000008,07с −22° 39′ &1000000000000046500000046,5″ 5,05 3,55 65 G3/G5V
HD 75605 75605 43352 08ч 49м &1000000000000515000000051,50с −32° 46′ &1000000000000049500000049,5″ 5,19 0,96 229 G8III
η Pyx η 73495 42334 08ч 37м &1000000000000521700000052,17с −26° 15′ &1000000000000017900000017,9″ 5,24 0,89 242 A0V претпоставена променлива
HD 72310 72310 41817 08ч 31м &1000000000000309400000030,94с −19° 34′ &1000000000000038800000038,8″ 5,42 0,08 381 B9.5IV/V
ε Pyx ε 78922 45001 09ч 09м &1000000000000564100000056,41с −30° 21′ &1000000000000055000000055,0″ 5,59 1,52 212 A4IV променлива ѕвезда, ΔV = 0,006св, P = 6,15574 д
HD 72227 72227 41723 08ч 30м &1000000000000286200000028,62с −32° 09′ &1000000000000033400000033,4″ 5,61 −2,21 1194 K3III
HD 74824 74824 42923 08ч 44м &1000000000000519300000051,93с −37° 08′ &1000000000000050100000050,1″ 5,74 −2,47 1430 B2III променлива ѕвезда, ΔV = 0,013св, P = 2,72703 д
XY Pyx XY 71801 41515 08ч 27м &1000000000000594300000059,43с −35° 06′ &1000000000000049600000049,6″ 5,75 −1,68 1000 B2V β Lyr-променлива
HD 75629 75629 43370 08ч 50м &1000000000000022400000002,24с −29° 27′ &1000000000000046800000046,8″ 5,86 −1,44 939 G8III
HD 73072 73072 42147 08ч 35м &1000000000000287200000028,72с −26° 50′ &1000000000000036700000036,7″ 5,95 −1,10 838 A1V+...
HD 74879 74879 43002 08ч 45м &1000000000000493000000049,30с −25° 23′ &1000000000000017200000017,2″ 6,07 0,87 357 A3IV/V
HD 74706 74706 42928 08ч 44м &1000000000000551600000055,16с −21° 10′ &1000000000000004200000004,2″ 6,10 1,63 255 A5V
HD 73900 73900 42455 08ч 39м &1000000000000222100000022,21с −36° 36′ &1000000000000024500000024,5″ 6,12 3,10 131 F3/F5V
HD 81753 81753 46329 09ч 26м &1000000000000449100000044,91с −28° 47′ &1000000000000015700000015,7″ 6,12 −2,32 1590 B5V променлива ѕвезда, ΔV = 0,010св, P = 1,23490 д
HD 78676 78676 44887 09ч 08м &1000000000000435600000043,56с −26° 46′ &1000000000000003500000003,5″ 6,15 0,86 373 A4IV
HD 75649 75649 43394 08ч 50м &1000000000000216500000021,65с −28° 37′ &1000000000000003400000003,4″ 6,17 0,91 368 B9V
HD 72626 72626 41949 08ч 33м &1000000000000048500000004,85с −24° 36′ &1000000000000024800000024,8″ 6,19 1,72 255 F2IV/V
HD 77361 77361 44290 09ч 01м &1000000000000114000000011,40с −26° 39′ &1000000000000048900000048,9″ 6,20 0,81 389 K1IIICN...
HD 77087 77087 44130 08ч 59м &1000000000000158500000015,85с −28° 48′ &1000000000000021900000021,9″ 6,24 0,44 472 G8III
HD 73603 73603 42394 08ч 38м &1000000000000402900000040,29с −19° 44′ &1000000000000012900000012,9″ 6,32 −0,90 906 M1III претпоставена променлива
HD 71622 71622 41449 08ч 27м &1000000000000164300000016,43с −31° 40′ &1000000000000021800000021,8″ 6,33 −0,28 685 G8III
AI Pyx AI 75112 43114 08ч 46м &1000000000000492500000049,25с −34° 37′ &1000000000000022700000022,7″ 6,33 −0,86 896 B3V неправилна променлива
VX Pyx VX 72688 41939 08ч 32м &1000000000000585100000058,51с −34° 38′ &1000000000000002600000002,6″ 6,36 0,78 426 G8III RS CVn-променлива, Vнајг = 6,32св, Vнајм = 6,42св
HD 72673 72673 41926 08ч 32м &1000000000000522600000052,26с −31° 30′ &1000000000000009700000009,7″ 6,38 5,95 40 K0V
HD 79456 79456 45249 09ч 13м &1000000000000215300000021,53с −29° 39′ &1000000000000051900000051,9″ 6,38 −0,98 964 K5III
HD 76512 76512 43853 08ч 55м &1000000000000559300000055,93с −23° 49′ &1000000000000006300000006,3″ 6,39 2,16 229 A4V
HD 72913 72913 42071 08ч 34м &1000000000000297300000029,73с −27° 05′ &1000000000000053500000053,5″ 6,40 −1,11 1035 K3III променлива ѕвезда, ΔV = 0,006св, P = 7,67872 д
HD 80590 80590 45754 09ч 19м &1000000000000479400000047,94с −34° 06′ &1000000000000011900000011,9″ 6,40 −0,20 681 B8V
HD 72954 72954 42075 08ч 34м &1000000000000319500000031,95с −32° 35′ &1000000000000054200000054,2″ 6,41 2,42 205 G5V
HD 76072 76072 43590 08ч 52м &1000000000000387000000038,70с −36° 32′ &1000000000000043200000043,2″ 6,41 −1,15 1062 G8III+... претпоставена променлива, ΔV = 0,15св
HD 74475 74475 42775 08ч 42м &1000000000000570100000057,01с −35° 56′ &1000000000000036100000036,1″ 6,42 0,77 439 A0V
AK Pyx AK 75306 43215 08ч 48м &1000000000000146300000014,63с −28° 38′ &1000000000000019600000019,6″ 6,42 −0,45 771 M5III полуправилна променлива
HD 75495 75495 43338 08ч 49м &1000000000000449400000044,94с −21° 02′ &1000000000000053900000053,9″ 6,48 1,96 261 A6IV
HD 76001 76001 43573 08ч 52м &1000000000000261400000026,14с −32° 30′ &1000000000000033500000033,5″ 6,49 −0,48 807 K2/K3III
HD 71815 71815 41572 08ч 28м &1000000000000360600000036,06с −23° 04′ &1000000000000015500000015,5″ 6,50 0,49 519 A1/A2V
TY Pyx TY 77137 44164 08ч 59м &1000000000000427200000042,72с −27° 48′ &1000000000000058700000058,7″ 6,87 183,9 G5IV+G5IV RS CVn-променлива, Vнајг = 6,85св, Vнајм = 7,5св, P = 3,1985787 д
HD 73256 CS 73256 42214 08ч 36м &1000000000000230200000023,02с −30° 02′ &1000000000000015500000015,5″ 8,08 5,27 119 G9V BY Dra-променлива, ΔV = 0,03св, P = 13,97 д; има планета (b)
HD 77338 77338 44291 09ч 01м &1000000000000000000000000,0с −24° 28′ &1000000000000002300000023″ 8,63 133 K0V има планета (b)
HD 73267 73267 42202 08ч 36м &1000000000000177800000017,78с −34° 27′ &1000000000000035900000035,9″ 8,90 5,20 179 G5V има планета (b)
RZ Pyx RZ 75920 43541 08ч 52м &1000000000000044000000004,40с −27° 29′ &1000000000000001500000001,5″ 9,17 1220 B7V β Lyr-променлива
R Pyx R 42975 08ч 45м &1000000000000307000000030,70с −28° 12′ &1000000000000002800000002,8″ 10,40 1860 C мирида, Vнајг = 7,8св, Vнајм = 12,0св, P = 364,7 д
XX Pyx XX 08ч 58м &1000000000000390400000039,04с −24° 35′ &1000000000000010600000010,6″ 11,49 A4V δ Sct- и вртечка елипсоидна променлива
Глизе 317 08ч 40м &1000000000000592100000059,21с −23° 27′ &1000000000000022600000022,6″ 11,98 49,9 M3.5 има планета (b) и непотврдена планета (c)
WASP-170 09ч 01м &1000000000000039900000039,9с −20° 43′ &1000000000000001400000014″ 12,79 G1 има преминувачка планета (b)
T Pyx T 09ч 04м &1000000000000415000000041,50с −32° 22′ &1000000000000047500000047,5″ 15,5 повторлива нова, Vнајг = 6,2св, Vнајм = 15,5св, P = 0,07622886 д
VZ Pyx VZ 08ч 59м &1000000000000198400000019,84с −24° 28′ &1000000000000055400000055,4″ 16,8 SU UMa-променлива, Vнајг = 11,8св, Vнајм = 16,8св, P = 0,07332 д
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina catalog of bright southern stars“. VizieR Service, CDS. Посетено на 31 октомври 2013.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.