Прејди на содржината

Вртечка елипсоидна променлива ѕвезда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вртечка елипсоидна променлива ѕвезда — класа на променливи ѕвезди. Тие се блиски двојни системи чии составници имаат елипсоиден облик. Не се затемунвачки, туку колебањата во привидната величина се јавуваат поради промената во големината на светлооддавното подрачје видливо за набљудувачот. Обично овие колебања не надминуваат 0,1 величини.

Најсјајната вртечка елипсоидна променлива е Спика (α Девица).

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Morris, S.L. "The Ellipsoidal Variable Stars", ApJ 295: 143-152, 1 август 1985
  • Samus N.N., Durlevich O.V., et al. Combined General Catalog of Variable Stars (GCVS4.2, 2004 Ed.)