Список на ѕвезди во соѕвездието Лав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Лав, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек. Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Регулус α 32 87901 49669 10ч 08м &1000000000000224600000022,46с +11° 58′ &1000000000000001900000001,9″ 2,36 −0,52 77 B7V Cor Leonis, Qalb, Kabelaced, Qalb al-Asad, Rex
γ1 Leo γ1 41 89484 50583 10ч 19м &1000000000000581600000058,16с +19° 50′ &1000000000000030700000030,7″ 2,01 −0,92 126 K0III Algieba, Al Gieba, Algeiba
Denebola β 94 102647 57632 11ч 49м &1000000000000038800000003,88с +14° 34′ &1000000000000020400000020,4″ 2,14 2,92 36 A3Vvar Deneb Alased, Deneb Aleet
δ Leo δ 68 97603 54872 11ч 14м &1000000000000064100000006,41с +20° 31′ &1000000000000026500000026,5″ 2,56 2,32 58 A4V Zosma, Zozma, Zozca, Zosca, Zubra, Duhr, Dhur
ε Leo ε 17 84441 47908 09ч 45м &1000000000000511000000051,10с +23° 46′ &1000000000000027400000027,4″ 2,97 −1,46 251 G0II Ras Elased, Ras Elased Australis, Algenubi
θ Leo θ 70 97633 54879 11ч 14м &1000000000000144400000014,44с +15° 25′ &1000000000000047100000047,1″ 3,33 −0,35 178 A2V Chertan, Chort, Coxa
ζ Leo ζ 36 89025 50335 10ч 16м &1000000000000414000000041,40с +23° 25′ &1000000000000002400000002,4″ 3,43 −1,08 260 F0III Adhafera, Aldhafera, Aldhafara
η Leo η 30 87737 49583 10ч 07м &1000000000000199500000019,95с +16° 45′ &1000000000000045600000045,6″ 3,48 −5,60 2131 A0Ib Al Jabhah
ο Leo A ο 14 83808 47508 09ч 41м &1000000000000091200000009,12с +09° 53′ &1000000000000032600000032,6″ 3,52 0,43 135 A5V+... Subra
ο Leo B ο 14 83809 09ч 41м &1000000000000134000000013,40с +09° 54′ &1000000000000035000000035,0″ 3,70 дел од системот Лав
γ2 Leo γ2 41 89485 10ч 19м &1000000000000586000000058,60с +19° 50′ &1000000000000026000000026,0″ 3,80
ρ Leo ρ 47 91316 51624 10ч 32м &1000000000000486800000048,68с +09° 18′ &1000000000000023700000023,7″ 3,84 −7,38 5719 B1Ib SB Shir, Ser
μ Leo μ 24 85503 48455 09ч 52м &1000000000000459600000045,96с +26° 00′ &1000000000000025500000025,5″ 3,88 0,83 133 K0III Rasalas, Ras Elased Borealis, Ras al Asad al Shamaliyy, Alshemali
ι Leo ι 78 99028 55642 11ч 23м &1000000000000553700000055,37с +10° 31′ &1000000000000046900000046,9″ 4,00 2,08 79 F2IV SB Tsze Tseang
σ Leo σ 77 98664 55434 11ч 21м &1000000000000082500000008,25с +06° 01′ &1000000000000045700000045,7″ 4,05 −0,04 214 B9.5Vs Shishimai
54 Leo 54 94601 53417 10ч 55м &1000000000000368500000036,85с +24° 44′ &1000000000000059100000059,1″ 4,30 −0,44 289 A1
υ Leo υ 91 100920 56647 11ч 36м &1000000000000569300000056,93с −00° 49′ &1000000000000025900000025,9″ 4,30 0,61 178 G9III
λ Leo λ 4 82308 46750 09ч 31м &1000000000000432400000043,24с +22° 58′ &1000000000000005000000005,0″ 4,32 −0,75 336 K5IIIvar Alterf, Al Terf
31 Leo A 31 87837 49637 10ч 07м &1000000000000543200000054,32с +09° 59′ &1000000000000051600000051,6″ 4,39 −0,23 274 K4III
60 Leo b 60 95608 53954 11ч 02м &1000000000000197800000019,78с +20° 10′ &1000000000000047100000047,1″ 4,42 2,53 124 A1m
φ Leo φ 74 98058 55084 11ч 16м &1000000000000397600000039,76с −03° 39′ &1000000000000005500000005,5″ 4,45 0,56 195 A7IVn
κ Leo κ 1 81146 46146 09ч 24м &1000000000000392800000039,28с +26° 10′ &1000000000000056800000056,8″ 4,47 0,39 213 K2III Al Minliar al Asad
93 Leo 93 102509 57565 11ч 47м &1000000000000592300000059,23с +20° 13′ &1000000000000008200000008,2″ 4,50 0,29 226 A comp SB
72 Leo 72 97778 54951 11ч 15м &1000000000000122400000012,24с +23° 05′ &1000000000000043900000043,9″ 4,56 −6,99 6653 M3III
χ Leo χ 63 96097 54182 11ч 05м &1000000000000012300000001,23с +07° 20′ &1000000000000010000000010,0″ 4,62 2,31 94 F2III-IVvar
π Leo π 29 86663 49029 10ч 00м &1000000000000128200000012,82с +08° 02′ &1000000000000039400000039,4″ 4,68 −1,35 525 M2III
61 Leo p2 61 95578 53907 11ч 01м &1000000000000496700000049,67с −02° 29′ &1000000000000004200000004,2″ 4,73 −1,26 514 K5III
87 Leo e 87 99998 56127 11ч 30м &1000000000000188800000018,88с −03° 00′ &1000000000000012500000012,5″ 4,77 −1,57 604 K4III
40 Leo 40 89449 50564 10ч 19м &1000000000000443100000044,31с +19° 28′ &1000000000000017200000017,2″ 4,78 3,15 69 F6IV
58 Leo d 58 95345 53807 11ч 00м &1000000000000336400000033,64с +03° 37′ &1000000000000003100000003,1″ 4,84 −0,26 342 K1III
τ Leo τ 84 99648 55945 11ч 27м &1000000000000562300000056,23с +02° 51′ &1000000000000022600000022,6″ 4,95 −1,45 621 G8II-III
59 Leo c 59 95382 53824 11ч 00м &1000000000000448300000044,83с +06° 06′ &1000000000000005400000005,4″ 4,98 2,65 151 A5III
ξ Leo ξ 5 82395 46771 09ч 31м &1000000000000567900000056,79с +11° 18′ &1000000000000000100000000,1″ 4,99 0,67 238 K0IIIvar
10 Leo 10 83240 47205 09ч 37м &1000000000000127100000012,71с +06° 50′ &1000000000000008800000008,8″ 5,00 0,80 226 K1IIIvar
6 Leo h 6 82381 46774 09ч 31м &1000000000000575800000057,58с +09° 42′ &1000000000000056900000056,9″ 5,07 −0,78 482 K3III
48 Leo 48 91612 51775 10ч 34м &1000000000000480700000048,07с +06° 57′ &1000000000000013000000013,0″ 5,07 0,12 319 G8II-III
75 Leo 75 98118 55137 11ч 17м &1000000000000173700000017,37с +02° 00′ &1000000000000039300000039,3″ 5,18 −0,31 408 M0III comp
ν Leo ν 27 86360 48883 09ч 58м &1000000000000133900000013,39с +12° 26′ &1000000000000041400000041,4″ 5,26 −0,79 529 B9IV
92 Leo 92 101484 56975 11ч 40м &1000000000000471100000047,11с +21° 21′ &1000000000000010200000010,2″ 5,26 2,00 232 K1III
22 Leo g 22 85376 48390 09ч 51м &1000000000000530200000053,02с +24° 23′ &1000000000000044900000044,9″ 5,29 2,27 131 A5IV
73 Leo n 73 97907 55016 11ч 15м &1000000000000519000000051,90с +13° 18′ &1000000000000027300000027,3″ 5,31 −0,52 478 K3III
53 Leo l 53 93702 52911 10ч 49м &1000000000000154300000015,43с +10° 32′ &1000000000000042900000042,9″ 5,32 0,27 334 A2V
ψ Leo ψ 16 84194 47723 09ч 43м &1000000000000439000000043,90с +14° 01′ &1000000000000018100000018,1″ 5,36 −1,34 713 M2III
79 Leo 79 99055 55650 11ч 24м &1000000000000023400000002,34с +01° 24′ &1000000000000027900000027,9″ 5,39 0,14 365 G8IIICN...
ω Leo ω 2 81858 46454 09ч 28м &1000000000000273800000027,38с +09° 03′ &1000000000000024400000024,4″ 5,40 2,72 112 F9V
69 Leo p5 69 97585 54849 11ч 13м &1000000000000455800000045,58с −00° 04′ &1000000000000010200000010,2″ 5,40 −0,42 477 A0V
37 Leo 37 89056 50333 10ч 16м &1000000000000407500000040,75с +13° 43′ &1000000000000042100000042,1″ 5,42 −0,51 499 M1III
46 Leo 46 91232 51585 10ч 32м &1000000000000118000000011,80с +14° 08′ &1000000000000014000000014,0″ 5,43 −2,18 1083 M2III
HD 94402 p1 94402 53273 10ч 53м &1000000000000437600000043,76с −02° 07′ &1000000000000045300000045,3″ 5,45 0,55 312 G8III двојна ѕвезда
52 Leo k 52 93291 52689 10ч 46м &1000000000000253500000025,35с +14° 11′ &1000000000000041300000041,3″ 5,49 0,76 287 G4III:
51 Leo m 51 93257 52686 10ч 46м &1000000000000244900000024,49с +18° 53′ &1000000000000029800000029,8″ 5,50 2,81 178 K3III
65 Leo p4 65 96436 54336 11ч 06м &1000000000000544300000054,43с +01° 57′ &1000000000000020600000020,6″ 5,52 2,55 203 G9IIICN...
95 Leo o 95 103578 58159 11ч 55м &1000000000000405300000040,53с +15° 38′ &1000000000000048500000048,5″ 5,53 −0,65 560 A3V
86 Leo 86 100006 56146 11ч 30м &1000000000000290800000029,08с +18° 24′ &1000000000000035100000035,1″ 5,54 0,55 325 K0III
83069 47168 09ч 36м &1000000000000428500000042,85с +31° 09′ &1000000000000042600000042,6″ 5,57 −0,25 475 M2III
81 Leo 81 99285 55765 11ч 25м &1000000000000364600000036,46с +16° 27′ &1000000000000023600000023,6″ 5,58 2,21 154 F2V
44 Leo 44 90254 51008 10ч 25м &1000000000000151900000015,19с +08° 47′ &1000000000000005800000005,8″ 5,61 −1,06 704 M2IIIs
15 Leo f 15 84107 47701 09ч 43м &1000000000000332700000033,27с +29° 58′ &1000000000000029000000029,0″ 5,64 2,20 159 A2IV
18 Leo 18 84561 47959 09ч 46м &1000000000000233400000023,34с +11° 48′ &1000000000000036000000036,0″ 5,67 −0,99 701 K4III
49 Leo 49 91636 51802 10ч 35м &1000000000000021900000002,19с +08° 39′ &1000000000000001600000001,6″ 5,67 −0,09 462 A2V
87015 49220 10ч 02м &1000000000000489600000048,96с +21° 56′ &1000000000000057400000057,4″ 5,68 −2,75 1583 B2.5IV
67 Leo 67 96738 54487 11ч 08м &1000000000000490800000049,08с +24° 39′ &1000000000000030400000030,4″ 5,70 0,21 408 A3IV
3 Leo 3 81873 46457 09ч 28м &1000000000000291900000029,19с +08° 11′ &1000000000000018100000018,1″ 5,72 −0,29 518 K0III
8 Leo 8 83189 47189 09ч 37м &1000000000000025900000002,59с +16° 26′ &1000000000000016700000016,7″ 5,73 −1,60 953 K1III
85 Leo 85 99902 56080 11ч 29м &1000000000000418600000041,86с +15° 24′ &1000000000000048200000048,2″ 5,74 0,11 435 K4III
86513 48982 09ч 59м &1000000000000362800000036,28с +29° 38′ &1000000000000043200000043,2″ 5,75 0,76 324 G9III:
89 Leo 89 100563 56445 11ч 34м &1000000000000220600000022,06с +03° 03′ &1000000000000037500000037,5″ 5,76 3,64 87 F5V
97605 54863 11ч 14м &1000000000000018100000001,81с +08° 03′ &1000000000000039400000039,4″ 5,79 2,61 223 K3III
84542 47943 09ч 46м &1000000000000100400000010,04с +06° 42′ &1000000000000031000000031,0″ 5,80 −1,72 1042 M1III
99196 55716 11ч 24м &1000000000000589900000058,99с +11° 25′ &1000000000000049100000049,1″ 5,80 0,02 468 K4III
100808 56601 11ч 36м &1000000000000179400000017,94с +27° 46′ &1000000000000052700000052,7″ 5,80 2,52 234 F0V
39 Leo 39 89125 50384 10ч 17м &1000000000000148000000014,80с +23° 06′ &1000000000000023200000023,2″ 5,81 4,03 74 F8Vw
89024 50336 10ч 16м &1000000000000418400000041,84с +25° 22′ &1000000000000014500000014,5″ 5,84 0,91 315 K2III:
86080 48734 09ч 56м &1000000000000260300000026,03с +08° 55′ &1000000000000059200000059,2″ 5,85 −0,73 674 K2III:
83787 47544 09ч 41м &1000000000000351100000035,11с +31° 16′ &1000000000000040200000040,2″ 5,90 −1,40 942 K6III
76 Leo 76 98366 55249 11ч 18м &1000000000000549800000054,98с +01° 39′ &1000000000000001900000001,9″ 5,90 2,00 311 K0III:
102590 57606 11ч 48м &1000000000000387700000038,77с +14° 17′ &1000000000000003100000003,1″ 5,90 2,55 242 F0V
55 Leo 55 94672 53423 10ч 55м &1000000000000423400000042,34с +00° 44′ &1000000000000013000000013,0″ 5,91 2,70 143 F2III
56 Leo 56 94705 53449 10ч 56м &1000000000000014800000001,48с +06° 11′ &1000000000000007400000007,4″ 5,91 0,92 325 M5IIIvar
35 Leo 35 89010 50319 10ч 16м &1000000000000324200000032,42с +23° 30′ &1000000000000010800000010,8″ 5,95 3,54 99 G2IV
62 Leo p3 62 95849 54049 11ч 03м &1000000000000366300000036,63с −00° 00′ &1000000000000003000000003,0″ 5,95 −0,21 557 K3III
90 Leo 90 100600 56473 11ч 34м &1000000000000425000000042,50с +16° 47′ &1000000000000048900000048,9″ 5,95 −2,98 1988 B4V
45 Leo 45 90569 51213 10ч 27м &1000000000000389900000038,99с +09° 45′ &1000000000000044700000044,7″ 6,01 0,65 385 A0sp...
R Leo 84748 09ч 47м &1000000000000335000000033,50с +11° 25′ &1000000000000044000000044,0″ 6,02 Mira variable
88737 50174 10ч 14м &1000000000000298400000029,84с +21° 10′ &1000000000000005600000005,6″ 6,02 2,44 169 F9V
101980 57240 11ч 44м &1000000000000131700000013,17с +25° 13′ &1000000000000005900000005,9″ 6,02 −1,25 929 K5III
86369 48876 09ч 58м &1000000000000076200000007,62с +08° 18′ &1000000000000050600000050,6″ 6,05 −0,04 539 K3III
88639 50109 10ч 13м &1000000000000497200000049,72с +27° 08′ &1000000000000009000000009,0″ 6,05 0,67 389 G5III-IV
98960 55595 11ч 23м &1000000000000179700000017,97с +00° 07′ &1000000000000055400000055,4″ 6,05 −0,53 675 K3
102660 57646 11ч 49м &1000000000000147700000014,77с +16° 14′ &1000000000000034800000034,8″ 6,05 2,07 204 A3m
43 Leo 43 89962 50851 10ч 23м &1000000000000004600000000,46с +06° 32′ &1000000000000034400000034,4″ 6,06 2,82 229 K3III
20 Leo 20 85040 48218 09ч 49м &1000000000000501200000050,12с +21° 10′ &1000000000000046000000046,0″ 6,10 0,11 514 A8IV
94363 53240 10ч 53м &1000000000000250400000025,04с −02° 15′ &1000000000000018000000018,0″ 6,12 2,61 261 K0III+...
95771 54027 11ч 03м &1000000000000145500000014,55с −00° 45′ &1000000000000007400000007,4″ 6,12 2,43 178 F0V
90472 51161 10ч 27м &1000000000000005200000000,52с +19° 21′ &1000000000000052400000052,4″ 6,15 2,13 329 K0
42 Leo 42 89774 50755 10ч 21м &1000000000000503200000050,32с +14° 58′ &1000000000000032900000032,9″ 6,16 0,34 476 A1V
94720 53472 10ч 56м &1000000000000168800000016,88с +22° 21′ &1000000000000006000000006,0″ 6,17 −0,28 637 K2
99651 55941 11ч 27м &1000000000000537300000053,73с −01° 41′ &1000000000000059800000059,8″ 6,23 0,21 522 K2III:
82670 46938 09ч 33м &1000000000000591700000059,17с +23° 27′ &1000000000000014800000014,8″ 6,26 0,29 509 K7III
13 Leo 13 83821 47550 09ч 41м &1000000000000385000000038,50с +25° 54′ &1000000000000046600000046,6″ 6,26 0,16 541 K2III:
92941 52513 10ч 44м &1000000000000146200000014,62с +19° 45′ &1000000000000032000000032,0″ 6,27 2,20 212 A5V
88 Leo 88 100180 56242 11ч 31м &1000000000000451400000045,14с +14° 21′ &1000000000000053900000053,9″ 6,27 4,46 75 G0V
54 Leo 54 94602 10ч 55м &1000000000000373000000037,30с +24° 44′ &1000000000000056000000056,0″ 6,30
97244 54688 11ч 11м &1000000000000437900000043,79с +14° 24′ &1000000000000000700000000,7″ 6,30 2,38 198 A5V
81361 46232 09ч 25м &1000000000000325500000032,55с +16° 35′ &1000000000000008300000008,3″ 6,31 2,70 272 G9III:
94237 53167 10ч 52м &1000000000000361000000036,10с −00° 12′ &1000000000000005700000005,7″ 6,31 −0,72 830 K5III
7 Leo 7 83023 47096 09ч 35м &1000000000000529100000052,91с +14° 22′ &1000000000000046500000046,5″ 6,32 0,35 510 A1V
80 Leo 80 99329 55791 11ч 25м &1000000000000501000000050,10с +03° 51′ &1000000000000036700000036,7″ 6,35 2,41 200 F3IV
87500 49445 10ч 05м &1000000000000409600000040,96с +15° 45′ &1000000000000027100000027,1″ 6,36 2,07 372 F2Vn
94180 53141 10ч 52м &1000000000000136900000013,69с +01° 01′ &1000000000000029900000029,9″ 6,37 −1,16 1045 A3V
102910 57779 11ч 50м &1000000000000554200000055,42с +12° 16′ &1000000000000044300000044,3″ 6,37 2,66 180 A5m
37 Sex 37 93244 52660 10ч 46м &1000000000000056800000005,68с +06° 22′ &1000000000000023800000023,8″ 6,38 2,22 351 K1III:
96372 54319 11ч 06м &1000000000000440100000044,01с +17° 44′ &1000000000000014700000014,7″ 6,40 −0,46 769 K5
80956 46058 09ч 23м &1000000000000318500000031,85с +25° 10′ &1000000000000058200000058,2″ 6,41 −0,18 679 G5III-IV
89344 50516 10ч 19м &1000000000000007400000000,74с +24° 42′ &1000000000000043600000043,6″ 6,42 −1,36 1173 K0
34 Leo 34 88355 49929 10ч 11м &1000000000000381900000038,19с +13° 21′ &1000000000000018700000018,7″ 6,43 2,24 225 F7V
100659 56500 11ч 34м &1000000000000589300000058,93с −04° 21′ &1000000000000040200000040,2″ 6,43 0,05 616 K0
19 Leo 19 84722 48029 09ч 47м &1000000000000259900000025,99с +11° 34′ &1000000000000005400000005,4″ 6,44 2,67 293 A7Vn
23 Leo 23 85268 48324 09ч 51м &1000000000000019700000001,97с +13° 03′ &1000000000000058500000058,5″ 6,45 −2,32 1852 M0III
100655 56508 11ч 35м &1000000000000037900000003,79с +20° 26′ &1000000000000029600000029,6″ 6,45 0,71 459 G9III
86358 48895 09ч 58м &1000000000000261200000026,12с +27° 45′ &1000000000000032600000032,6″ 6,48 2,36 218 F3V
64 Leo 64 96528 54388 11ч 07м &1000000000000397200000039,72с +23° 19′ &1000000000000025500000025,5″ 6,48 2,09 246 A5m
84252 47779 09ч 44м &1000000000000300000000030,00с +18° 51′ &1000000000000049100000049,1″ 6,49 0,72 464 K0
84680 48023 09ч 47м &1000000000000222000000022,20с +23° 38′ &1000000000000051700000051,7″ 6,49 0,02 643 K0
83 Leo A 83 99491 55846 11ч 26м &1000000000000457500000045,75с +03° 00′ &1000000000000045600000045,6″ 6,49 5,25 58 K0IV двојна ѕвезда
100456 56388 11ч 33м &1000000000000363300000036,33с +02° 29′ &1000000000000056700000056,7″ 6,49 −1,44 1254 K5
82523 46891 09ч 33м &1000000000000183200000018,32с +28° 22′ &1000000000000004900000004,9″ 6,50 2,68 300 A3Vnn
18 LMi 18 86012 48742 09ч 56м &1000000000000313600000031,36с +32° 23′ &1000000000000004600000004,6″ 6,55 3,02 165 F2
9 Leo 9 83273 47247 09ч 37м &1000000000000499600000049,96с +24° 40′ &1000000000000013100000013,1″ 6,61 2,41 225 G0III
11 Leo 11 83343 47266 09ч 38м &1000000000000013100000001,31с +14° 20′ &1000000000000050800000050,8″ 6,63 2,58 210 F2
52 LMi 52 96418 54347 11ч 07м &1000000000000049100000004,91с +25° 32′ &1000000000000013800000013,8″ 6,86 3,14 181 F8IV
71 Leo 71 98824 55533 11ч 22м &1000000000000290200000029,02с +17° 26′ &1000000000000013400000013,4″ 7,03 0,16 773 K1III
HD 89307 89307 50473 10ч 18м &1000000000000212800000021,28с +12° 37′ &1000000000000016000000016,0″ 7,06 4,61 101 G0V има планета (b)
83 Leo B 83 99492 55848 11ч 26м &1000000000000462800000046,28с +03° 00′ &1000000000000022800000022,8″ 7,57 6,29 59 K2V дел од системот 83 Leo; има планета (b)
HD 81040 81040 46076 09ч 23м &1000000000000470900000047,09с +20° 21′ &1000000000000052000000052,0″ 7,74 5,18 106 G2/G3 има планета (b)
HD 88133 88133 49813 10ч 10м &1000000000000076800000007,68с +18° 11′ &1000000000000012700000012,7″ 8,06 3,70 243 G5IV има планета (b)
HD 100777 100777 56572 11ч 35м &1000000000000515300000051,53с −04° 45′ &1000000000000020500000020,5″ 8,42 4,81 172 K0V има планета (b)
HD 102272 102272 57428 11ч 46м &1000000000000235400000023,54с +14° 07′ &1000000000000026300000026,3″ 8,71 0,93 1200 K0III има две планети (b & c)
GJ 436 57087 11ч 42м &1000000000000110900000011,09с +26° 42′ &1000000000000023700000023,7″ 10.68 10.63 33 M2.5 блиска ѕвезда, има планета (b)
CW Leo 09ч 47м &1000000000000573800000057,38с +13° 16′ &1000000000000043600000043,6″ 11(B) C... AGB star, карбонска ѕвезда, променлива; најсјајна ѕвезда од N-band (10 μm бранова должина)
Wolf 359 10ч 56м &1000000000000289900000028,99с +07° 00′ &1000000000000052000000052,0″ 13.45 16.64 7,78 M6 V CN Leo; трета најблиска ѕвезден систем; Proxima Leonis; пламена ѕвезда

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.