Список на ѕвезди во соѕвездието Лав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Лав, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Регул α 32 87901 49669 10ч 08м &1000000000000224600000022,46с +11° 58′ &1000000000000001900000001,9″ 1,36 −0,52 77 B7V Лавовско Срце, Калб, Кабелацед, Калб ел-Асад, Рекс
Денебола β 94 102647 57632 11ч 49м &1000000000000038800000003,88с +14° 34′ &1000000000000020400000020,4″ 2,14 1,92 36 A3Vvar Денеб Аласед, Денеб Алет; δ Sct-променлива
γ1 Leo γ1 41 89484 50583 10ч 19м &1000000000000581600000058,16с +19° 50′ &1000000000000030700000030,7″ 2,37 −0,92 126 K0III Алгиеба, ел-Гиеба, Алгејба; има потврдена планета (b) и непотврдена планета (c)
δ Leo δ 68 97603 54872 11ч 14м &1000000000000064100000006,41с +20° 31′ &1000000000000026500000026,5″ 2,56 1,32 58 A4V Зосма, Зозма, Зозка, Зоска, Зубра, Дур
ε Leo ε 17 84441 47908 09ч 45м &1000000000000511000000051,10с +23° 46′ &1000000000000027400000027,4″ 2,97 −1,46 251 G0II Рас Еласед, Алгенуби
θ Leo θ 70 97633 54879 11ч 14м &1000000000000144400000014,44с +15° 25′ &1000000000000047100000047,1″ 3,33 −0,35 178 A2V Чертан, Чорт, Кокса
ζ Leo ζ 36 89025 50335 10ч 16м &1000000000000414000000041,40с +23° 25′ &1000000000000002400000002,4″ 3,43 −1,08 260 F0III Адафера, Алдафера, Алдафара
η Leo η 30 87737 49583 10ч 07м &1000000000000199500000019,95с +16° 45′ &1000000000000045600000045,6″ 3,48 −5,60 2131 A0Ib ел-Џабах, ел-Џабхах
ο Leo A ο 14 83808 47508 09ч 41м &1000000000000091200000009,12с +09° 53′ &1000000000000032600000032,6″ 3,52 0,43 135 A5V+... Субра
ο Leo B ο 14 HD 83809 83809 09ч 41м &1000000000000134000000013,40с +09° 54′ &1000000000000035000000035,0″ 3,70 составница на системот ο Leo
γ2 Leo γ2 41 89485 10ч 19м &1000000000000586000000058,60с +19° 50′ &1000000000000026000000026,0″ 3,80
ρ Leo ρ 47 14 91316 51624 10ч 32м &1000000000000486800000048,68с +09° 18′ &1000000000000023700000023,7″ 3,84 −7,38 5719 B1Ib SB Шир, Сер; α Cyg-променлива
μ Leo μ 24 85503 48455 09ч 52м &1000000000000459600000045,96с +26° 00′ &1000000000000025500000025,5″ 3,88 0,83 133 K0III Расалас, Рас Еласед, Рас ел-Асад ел-Шамалиј, Алшемали, има планета (b)
ι Leo ι 78 99028 55642 11ч 23м &1000000000000553700000055,37с +10° 31′ &1000000000000046900000046,9″ 4,00 2,08 79 F2IV SB Тце Цејанг,[1] Сицеѓанг (西次將)[2]
σ Leo σ 77 46 98664 55434 11ч 21м &1000000000000082500000008,25с +06° 01′ &1000000000000045700000045,7″ 4,05 −0,04 214 B9.5Vs Шанг Цејанг,[1] Сишангѓанг (西上將)[2]
54 Leo 54 94601 53417 10ч 55м &1000000000000368500000036,85с +24° 44′ &1000000000000059100000059,1″ 4,30 −0,44 289 A1
υ Leo υ 91 69 100920 56647 11ч 36м &1000000000000569300000056,93с −00° 49′ &1000000000000025900000025,9″ 4,30 0,61 178 G9III
λ Leo λ 4 82308 46750 09ч 31м &1000000000000432400000043,24с +22° 58′ &1000000000000005000000005,0″ 4,32 −0,75 336 K5IIIvar Алтерф, ел-Терф
31 Leo A 31 87837 49637 10ч 07м &1000000000000543200000054,32с +09° 59′ &1000000000000051600000051,6″ 4,39 −0,23 274 K4III
60 Leo b 60 95608 53954 11ч 02м &1000000000000197800000019,78с +20° 10′ &1000000000000047100000047,1″ 4,42 1,53 124 A1m
φ Leo φ 74 43 98058 55084 11ч 16м &1000000000000397600000039,76с −03° 39′ &1000000000000005500000005,5″ 4,45 0,56 195 A7IVn
κ Leo κ 1 81146 46146 09ч 24м &1000000000000392800000039,28с +26° 10′ &1000000000000056800000056,8″ 4,47 0,39 213 K2III ел-Минлијар ел-Асад
93 Leo 93 DQ 102509 57565 11ч 47м &1000000000000592300000059,23с +20° 13′ &1000000000000008200000008,2″ 4,50 0,29 226 A comp SB Тајѕе (太子);[3] DQ Leo; RS CVn-променлива
72 Leo 72 FN 97778 54951 11ч 15м &1000000000000122400000012,24с +23° 05′ &1000000000000043900000043,9″ 4,56 −6,99 6653 M3III Хубен (虎賁);[3] FN Leo
χ Leo χ 63 33 96097 54182 11ч 05м &1000000000000012300000001,23с +07° 20′ &1000000000000010000000010,0″ 4,62 2,31 94 F2III-IVvar
π Leo π 29 10 86663 49029 10ч 00м &1000000000000128200000012,82с +08° 02′ &1000000000000039400000039,4″ 4,68 −1,35 525 M2III
61 Leo p2 61 28 95578 53907 11ч 01м &1000000000000496700000049,67с −02° 29′ &1000000000000004200000004,2″ 4,73 −1,26 514 K5III
87 Leo e 87 62 99998 56127 11ч 30м &1000000000000188800000018,88с −03° 00′ &1000000000000012500000012,5″ 4,77 −1,57 604 K4III
40 Leo 40 89449 50564 10ч 19м &1000000000000443100000044,31с +19° 28′ &1000000000000017200000017,2″ 4,78 3,15 69 F6IV
58 Leo d 58 26 95345 53807 11ч 00м &1000000000000336400000033,64с +03° 37′ &1000000000000003100000003,1″ 4,84 −0,26 342 K1III
τ Leo τ 84 58 99648 55945 11ч 27м &1000000000000562300000056,23с +02° 51′ &1000000000000022600000022,6″ 4,95 −1,45 621 G8II-III
59 Leo c 59 27 95382 53824 11ч 00м &1000000000000448300000044,83с +06° 06′ &1000000000000005400000005,4″ 4,98 1,65 151 A5III
ξ Leo ξ 5 82395 46771 09ч 31м &1000000000000567900000056,79с +11° 18′ &1000000000000000100000000,1″ 4,99 0,67 238 K0IIIvar
10 Leo 10 4 83240 47205 09ч 37м &1000000000000127100000012,71с +06° 50′ &1000000000000008800000008,8″ 5,00 0,80 226 K1IIIvar
6 Leo h 6 82381 46774 09ч 31м &1000000000000575800000057,58с +09° 42′ &1000000000000056900000056,9″ 5,07 −0,78 482 K3III
48 Leo 48 15 91612 51775 10ч 34м &1000000000000480700000048,07с +06° 57′ &1000000000000013000000013,0″ 5,07 0,12 319 G8II-III
75 Leo 75 44 98118 55137 11ч 17м &1000000000000173700000017,37с +02° 00′ &1000000000000039300000039,3″ 5,18 −0,31 408 M0III comp
ν Leo ν 27 86360 48883 09ч 58м &1000000000000133900000013,39с +12° 26′ &1000000000000041400000041,4″ 5,26 −0,79 529 B9IV
92 Leo 92 101484 56975 11ч 40м &1000000000000471100000047,11с +21° 21′ &1000000000000010200000010,2″ 5,26 1,00 232 K1III Цунггуан (從官);[3]
22 Leo g 22 85376 48390 09ч 51м &1000000000000530200000053,02с +24° 23′ &1000000000000044900000044,9″ 5,29 2,27 131 A5IV
73 Leo n 73 97907 55016 11ч 15м &1000000000000519000000051,90с +13° 18′ &1000000000000027300000027,3″ 5,31 −0,52 478 K3III
53 Leo l 53 93702 52911 10ч 49м &1000000000000154300000015,43с +10° 32′ &1000000000000042900000042,9″ 5,32 0,27 334 A2V
ψ Leo ψ 16 84194 47723 09ч 43м &1000000000000439000000043,90с +14° 01′ &1000000000000018100000018,1″ 5,36 −1,34 713 M2III
79 Leo 79 51 99055 55650 11ч 24м &1000000000000023400000002,34с +01° 24′ &1000000000000027900000027,9″ 5,39 0,14 365 G8IIICN...
ω Leo ω 2 2 81858 46454 09ч 28м &1000000000000273800000027,38с +09° 03′ &1000000000000024400000024,4″ 5,40 2,72 112 F9V
69 Leo p5 69 37 97585 54849 11ч 13м &1000000000000455800000045,58с −00° 04′ &1000000000000010200000010,2″ 5,40 −0,42 477 A0V
37 Leo 37 89056 50333 10ч 16м &1000000000000407500000040,75с +13° 43′ &1000000000000042100000042,1″ 5,42 −0,51 499 M1III
46 Leo 46 ES 91232 51585 10ч 32м &1000000000000118000000011,80с +14° 08′ &1000000000000014000000014,0″ 5,43 −2,18 1083 M2III ES Leo
HD 94402 p1 21 94402 53273 10ч 53м &1000000000000437600000043,76с −02° 07′ &1000000000000045300000045,3″ 5,45 0,55 312 G8III двоѕвезда
52 Leo k 52 93291 52689 10ч 46м &1000000000000253500000025,35с +14° 11′ &1000000000000041300000041,3″ 5,49 0,76 287 G4III:
51 Leo m 51 93257 52686 10ч 46м &1000000000000244900000024,49с +18° 53′ &1000000000000029800000029,8″ 5,50 1,81 178 K3III
65 Leo p4 65 34 96436 54336 11ч 06м &1000000000000544300000054,43с +01° 57′ &1000000000000020600000020,6″ 5,52 1,55 203 G9IIICN...
95 Leo o 95 103578 58159 11ч 55м &1000000000000405300000040,53с +15° 38′ &1000000000000048500000048,5″ 5,53 −0,65 560 A3V
86 Leo 86 100006 56146 11ч 30м &1000000000000290800000029,08с +18° 24′ &1000000000000035100000035,1″ 5,54 0,55 325 K0III
83069 47168 09ч 36м &1000000000000428500000042,85с +31° 09′ &1000000000000042600000042,6″ 5,57 −0,25 475 M2III
81 Leo 81 99285 55765 11ч 25м &1000000000000364600000036,46с +16° 27′ &1000000000000023600000023,6″ 5,58 2,21 154 F2V
44 Leo 44 13 DE 90254 51008 10ч 25м &1000000000000151900000015,19с +08° 47′ &1000000000000005800000005,8″ 5,61 −1,06 704 M2IIIs DE Leo
15 Leo f 15 84107 47701 09ч 43м &1000000000000332700000033,27с +29° 58′ &1000000000000029000000029,0″ 5,64 2,20 159 A2IV
18 Leo 18 84561 47959 09ч 46м &1000000000000233400000023,34с +11° 48′ &1000000000000036000000036,0″ 5,67 −0,99 701 K4III
49 Leo 49 16 TX 91636 51802 10ч 35м &1000000000000021900000002,19с +08° 39′ &1000000000000001600000001,6″ 5,67 −0,09 462 A2V TX Leo; алголска променлива
EO Leo 87015 49220 10ч 02м &1000000000000489600000048,96с +21° 56′ &1000000000000057400000057,4″ 5,68 −2,75 1583 B2.5IV
67 Leo 67 96738 54487 11ч 08м &1000000000000490800000049,08с +24° 39′ &1000000000000030400000030,4″ 5,70 0,21 408 A3IV 53 Мал Лав
3 Leo 3 3 81873 46457 09ч 28м &1000000000000291900000029,19с +08° 11′ &1000000000000018100000018,1″ 5,72 −0,29 518 K0III
8 Leo 8 83189 47189 09ч 37м &1000000000000025900000002,59с +16° 26′ &1000000000000016700000016,7″ 5,73 −1,60 953 K1III
85 Leo 85 99902 56080 11ч 29м &1000000000000418600000041,86с +15° 24′ &1000000000000048200000048,2″ 5,74 0,11 435 K4III
86513 48982 09ч 59м &1000000000000362800000036,28с +29° 38′ &1000000000000043200000043,2″ 5,75 0,76 324 G9III:
89 Leo 89 65 100563 56445 11ч 34м &1000000000000220600000022,06с +03° 03′ &1000000000000037500000037,5″ 5,76 3,64 87 F5V
36 G. Leo 39 97605 54863 11ч 14м &1000000000000018100000001,81с +08° 03′ &1000000000000039400000039,4″ 5,79 1,61 223 K3III
5 G. Leo 5 84542 47943 09ч 46м &1000000000000100400000010,04с +06° 42′ &1000000000000031000000031,0″ 5,80 −1,72 1042 M1III
99196 55716 11ч 24м &1000000000000589900000058,99с +11° 25′ &1000000000000049100000049,1″ 5,80 0,02 468 K4III
100808 56601 11ч 36м &1000000000000179400000017,94с +27° 46′ &1000000000000052700000052,7″ 5,80 1,52 234 F0V
39 Leo 39 89125 50384 10ч 17м &1000000000000148000000014,80с +23° 06′ &1000000000000023200000023,2″ 5,81 4,03 74 F8Vw
89024 50336 10ч 16м &1000000000000418400000041,84с +25° 22′ &1000000000000014500000014,5″ 5,84 0,91 315 K2III:
10 Sex (10) 8 86080 48734 09ч 56м &1000000000000260300000026,03с +08° 55′ &1000000000000059200000059,2″ 5,85 −0,73 674 K2III:
DR Leo DR 83787 47544 09ч 41м &1000000000000351100000035,11с +31° 16′ &1000000000000040200000040,2″ 5,90 −1,40 942 K6III
76 Leo 76 45 98366 55249 11ч 18м &1000000000000549800000054,98с +01° 39′ &1000000000000001900000001,9″ 5,90 1,00 311 K0III:
102590 57606 11ч 48м &1000000000000387700000038,77с +14° 17′ &1000000000000003100000003,1″ 5,90 1,55 242 F0V
55 Leo 55 22 94672 53423 10ч 55м &1000000000000423400000042,34с +00° 44′ &1000000000000013000000013,0″ 5,91 2,70 143 F2III
56 Leo 56 23 VY 94705 53449 10ч 56м &1000000000000014800000001,48с +06° 11′ &1000000000000007400000007,4″ 5,91 0,92 325 M5IIIvar VY Leo
35 Leo 35 89010 50319 10ч 16м &1000000000000324200000032,42с +23° 30′ &1000000000000010800000010,8″ 5,95 3,54 99 G2IV
62 Leo p3 62 31 95849 54049 11ч 03м &1000000000000366300000036,63с −00° 00′ &1000000000000003000000003,0″ 5,95 −0,21 557 K3III
90 Leo 90 100600 56473 11ч 34м &1000000000000425000000042,50с +16° 47′ &1000000000000048900000048,9″ 5,95 −2,98 1988 B4V
45 Leo 45 CX 90569 51213 10ч 27м &1000000000000389900000038,99с +09° 45′ &1000000000000044700000044,7″ 6,01 0,65 385 A0sp... CX Leo; α² CVn-променлива
R Leo R 84748 09ч 47м &1000000000000335000000033,50с +11° 25′ &1000000000000044000000044,0″ 6,02 мирида
88737 50174 10ч 14м &1000000000000298400000029,84с +21° 10′ &1000000000000005600000005,6″ 6,02 2,44 169 F9V
101980 57240 11ч 44м &1000000000000131700000013,17с +25° 13′ &1000000000000005900000005,9″ 6,02 −1,25 929 K5III
11 Sex (11) 9 86369 48876 09ч 58м &1000000000000076200000007,62с +08° 18′ &1000000000000050600000050,6″ 6,05 −0,04 539 K3III
88639 50109 10ч 13м &1000000000000497200000049,72с +27° 08′ &1000000000000009000000009,0″ 6,05 0,67 389 G5III-IV
50 G. Leo 50 98960 55595 11ч 23м &1000000000000179700000017,97с +00° 07′ &1000000000000055400000055,4″ 6,05 −0,53 675 K3
102660 57646 11ч 49м &1000000000000147700000014,77с +16° 14′ &1000000000000034800000034,8″ 6,05 2,07 204 A3m
43 Leo 43 12 89962 50851 10ч 23м &1000000000000004600000000,46с +06° 32′ &1000000000000034400000034,4″ 6,06 1,82 229 K3III
20 Leo 20 DG 85040 48218 09ч 49м &1000000000000501200000050,12с +21° 10′ &1000000000000046000000046,0″ 6,10 0,11 514 A8IV DG Leo; α² CVn-променлива
20 G. Leo 20 94363 53240 10ч 53м &1000000000000250400000025,04с −02° 15′ &1000000000000018000000018,0″ 6,12 1,61 261 K0III+...
30 G. Leo 30 95771 54027 11ч 03м &1000000000000145500000014,55с −00° 45′ &1000000000000007400000007,4″ 6,12 2,43 178 F0V
90472 51161 10ч 27м &1000000000000005200000000,52с +19° 21′ &1000000000000052400000052,4″ 6,15 1,13 329 K0
42 Leo 42 89774 50755 10ч 21м &1000000000000503200000050,32с +14° 58′ &1000000000000032900000032,9″ 6,16 0,34 476 A1V
94720 53472 10ч 56м &1000000000000168800000016,88с +22° 21′ &1000000000000006000000006,0″ 6,17 −0,28 637 K2
59 G. Leo 59 99651 55941 11ч 27м &1000000000000537300000053,73с −01° 41′ &1000000000000059800000059,8″ 6,23 0,21 522 K2III:
82670 46938 09ч 33м &1000000000000591700000059,17с +23° 27′ &1000000000000014800000014,8″ 6,26 0,29 509 K7III
13 Leo 13 83821 47550 09ч 41м &1000000000000385000000038,50с +25° 54′ &1000000000000046600000046,6″ 6,26 0,16 541 K2III:
92941 52513 10ч 44м &1000000000000146200000014,62с +19° 45′ &1000000000000032000000032,0″ 6,27 2,20 212 A5V
HD 97658 97658 54906 11ч 14м &1000000000000003300000033с +25° 42′ &1000000000000003700000037″ 6,27 69 K1V има планета (b)
88 Leo 88 100180 56242 11ч 31м &1000000000000451400000045,14с +14° 21′ &1000000000000053900000053,9″ 6,27 4,46 75 G0V
54 Leo 54 94602 10ч 55м &1000000000000373000000037,30с +24° 44′ &1000000000000056000000056,0″ 6,30
97244 54688 11ч 11м &1000000000000437900000043,79с +14° 24′ &1000000000000000700000000,7″ 6,30 2,38 198 A5V
81361 46232 09ч 25м &1000000000000325500000032,55с +16° 35′ &1000000000000008300000008,3″ 6,31 1,70 272 G9III:
19 G. Leo 19 94237 53167 10ч 52м &1000000000000361000000036,10с −00° 12′ &1000000000000005700000005,7″ 6,31 −0,72 830 K5III
7 Leo 7 83023 47096 09ч 35м &1000000000000529100000052,91с +14° 22′ &1000000000000046500000046,5″ 6,32 0,35 510 A1V
80 Leo 80 55 KV 99329 55791 11ч 25м &1000000000000501000000050,10с +03° 51′ &1000000000000036700000036,7″ 6,35 2,41 200 F3IV KV Leo, γ Dor-променлива
87500 49445 10ч 05м &1000000000000409600000040,96с +15° 45′ &1000000000000027100000027,1″ 6,36 1,07 372 F2Vn
18 G. Leo 18 94180 53141 10ч 52м &1000000000000136900000013,69с +01° 01′ &1000000000000029900000029,9″ 6,37 −1,16 1045 A3V
102910 57779 11ч 50м &1000000000000554200000055,42с +12° 16′ &1000000000000044300000044,3″ 6,37 2,66 180 A5m
37 Sex (37) 17 93244 52660 10ч 46м &1000000000000056800000005,68с +06° 22′ &1000000000000023800000023,8″ 6,38 1,22 351 K1III:
96372 54319 11ч 06м &1000000000000440100000044,01с +17° 44′ &1000000000000014700000014,7″ 6,40 −0,46 769 K5
6 LMi (6) 80956 46058 09ч 23м &1000000000000318500000031,85с +25° 10′ &1000000000000058200000058,2″ 6,41 −0,18 679 G5III-IV
89344 50516 10ч 19м &1000000000000007400000000,74с +24° 42′ &1000000000000043600000043,6″ 6,42 −1,36 1173 K0
34 Leo 34 88355 49929 10ч 11м &1000000000000381900000038,19с +13° 21′ &1000000000000018700000018,7″ 6,43 2,24 225 F7V
67 G. Leo 67 100659 56500 11ч 34м &1000000000000589300000058,93с −04° 21′ &1000000000000040200000040,2″ 6,43 0,05 616 K0
19 Leo 19 84722 48029 09ч 47м &1000000000000259900000025,99с +11° 34′ &1000000000000005400000005,4″ 6,44 1,67 293 A7Vn
23 Leo 23 85268 48324 09ч 51м &1000000000000019700000001,97с +13° 03′ &1000000000000058500000058,5″ 6,45 −2,32 1852 M0III
HD 100655 100655 56508 11ч 35м &1000000000000037900000003,79с +20° 26′ &1000000000000029600000029,6″ 6,45 0,71 459 G9III Формоза,[4] има планета (b)
HN Leo HN 86358 48895 09ч 58м &1000000000000261200000026,12с +27° 45′ &1000000000000032600000032,6″ 6,48 2,36 218 F3V γ Dor-променлива
64 Leo 64 96528 54388 11ч 07м &1000000000000397200000039,72с +23° 19′ &1000000000000025500000025,5″ 6,48 2,09 246 A5m
84252 47779 09ч 44м &1000000000000300000000030,00с +18° 51′ &1000000000000049100000049,1″ 6,49 0,72 464 K0
84680 48023 09ч 47м &1000000000000222000000022,20с +23° 38′ &1000000000000051700000051,7″ 6,49 0,02 643 K0
83 Leo A 83 57 99491 55846 11ч 26м &1000000000000457500000045,75с +03° 00′ &1000000000000045600000045,6″ 6,49 5,25 58 K0IV двојна ѕвезда
64 100456 56388 11ч 33м &1000000000000363300000036,33с +02° 29′ &1000000000000056700000056,7″ 6,49 −1,44 1254 K5
82523 46891 09ч 33м &1000000000000183200000018,32с +28° 22′ &1000000000000004900000004,9″ 6,50 1,68 300 A3Vnn
18 LMi (18) 86012 48742 09ч 56м &1000000000000313600000031,36с +32° 23′ &1000000000000004600000004,6″ 6,55 3,02 165 F2
9 Leo 9 83273 47247 09ч 37м &1000000000000499600000049,96с +24° 40′ &1000000000000013100000013,1″ 6,61 2,41 225 G0III
11 Leo 11 83343 47266 09ч 38м &1000000000000013100000001,31с +14° 20′ &1000000000000050800000050,8″ 6,63 2,58 210 F2
57 Leo 57 94738 53460 10ч 56м &1000000000000105300000010,53с +00° 25′ &1000000000000058600000058,6″ 6,65 −0,15 746 K0
52 LMi (52) 96418 54347 11ч 07м &1000000000000049100000004,91с +25° 32′ &1000000000000013800000013,8″ 6,86 3,14 181 F8IV
71 Leo 71 98824 55533 11ч 22м &1000000000000290200000029,02с +17° 26′ &1000000000000013400000013,4″ 7,03 0,16 773 K1III
HD 89307 89307 50473 10ч 18м &1000000000000212800000021,28с +12° 37′ &1000000000000016000000016,0″ 7,06 4,61 101 G0V има планета (b)
38 Sex (38) 93431 53460 10ч 47м &1000000000000191600000019,16с +06° 20′ &1000000000000046400000046,4″ 7,13 2,23 311 A2
49 LMi (49) 94671 53439 10ч 55м &1000000000000560900000056,09с +18° 09′ &1000000000000010800000010,8″ 7,25 0,82 631 G5
83 Leo B 83 99492 55848 11ч 26м &1000000000000462800000046,28с +03° 00′ &1000000000000022800000022,8″ 7,57 6,29 59 K2V составница на системот 83 Leo; има две планети (b и c)
HD 94834 94834 53545 10ч 57м &1000000000000015100000015,1с +24° 08′ &1000000000000003400000034″ 7,6 264 K1 има планета (b)
HD 81040 81040 46076 09ч 23м &1000000000000470900000047,09с +20° 21′ &1000000000000052000000052,0″ 7,74 5,18 106 G2/G3 има планета (b)
HD 87646 87646 53666 10ч 58м &1000000000000477400000047,74с +01° 43′ &1000000000000045200000045,2″ 7,95 2,08 486 K0D има планета (b)
HD 95089 95089 49522 10ч 06м &1000000000000040800000040,8с +17° 53′ &1000000000000004200000042″ 8,0 G1IV има планета (b и c)
HD 83225 83225 47211 09ч 37м &1000000000000017300000017,3с +15° 15′ &1000000000000009200000009,2″ 8,04 2,92 345 F2 Шајнерова Ѕвезда
HD 88133 88133 49813 10ч 10м &1000000000000076800000007,68с +18° 11′ &1000000000000012700000012,7″ 8,06 3,70 243 G5IV има планета (b)
HD 96063 96063 54158 11ч 04м &1000000000000004400000044с −02° 30′ &1000000000000004800000048″ 8,37 515 K0 Динголеј,[5] има планета (b)
HD 100777 100777 56572 11ч 35м &1000000000000515300000051,53с −04° 45′ &1000000000000020500000020,5″ 8,42 4,81 172 K0V Сагармата,[6] има планета (b)
HD 98736 98736 55486 11ч 21м &1000000000000049000000049,0с +18° 11′ &1000000000000002400000024″ 8,52 101 G5 има планета (b)
HD 102272 102272 57428 11ч 46м &1000000000000235400000023,54с +14° 07′ &1000000000000026300000026,3″ 8,71 0,93 1200 K0III има две планети (b и c)
HD 99109 99109 55664 11ч 24м &1000000000000017000000017,0с −01° 31′ &1000000000000004400000044″ 9,1 197 K4V Шама,[7] има планетаs (b)
HD 89345 89345 50496 10ч 18м &1000000000000041000000041,0с +10° 07′ &1000000000000004500000045″ 9,4 413 G5V има две планети (b)
BD+20°2457 10ч 16м &1000000000000448600000044,86с +19° 53′ &1000000000000029000000029,0″ 9,73 650 K2II има планета (c) и кафеаво џуџе (b)
Gl 436 57087 11ч 42м &1000000000000110900000011,09с +26° 42′ &1000000000000023700000023,7″ 10,68 10,63 33 M2.5 блиска, има преминувачка планета (b)
CW Leo CW 09ч 47м &1000000000000573800000057,38с +13° 16′ &1000000000000043600000043,6″ 11(B) 200 C... АГЏ-ѕвезда, јаглеродна ѕвезда, променлива; најсјајна ѕвезда во појасот N (бран. долж. 10 μм)
WASP-104 10ч 42м &1000000000000024600000024,6с +07° 26′ &1000000000000000600000006″ 11,12 466 G8 има преминувачка планета (b)
WASP-106 11ч 05м &1000000000000043100000043,1с −05° 04′ &1000000000000004600000046″ 11,21 923 F9 има преминувачка планета (b)
WASP-183 10ч 55м &1000000000000009000000009,0с −00° 44′ &1000000000000001400000014″ 12,76 1070 G9/K0 има преминувачка планета (b)
Волф 359 CN 10ч 56м &1000000000000289900000028,99с +07° 00′ &1000000000000052000000052,0″ 13,45 16,64 7,78 M6 V CN Leo; 3. ѕвезден систем по близина; Проксима Лав; болскотна ѕвезда
SDSS J102915+172927 10ч 29м &1000000000000151500000015,15с +17° 29′ &1000000000000002800000028″ 16,92 4469 Кафоова Ѕвезда
DP Лав DP 11ч 17м &1000000000000160000000016,00с +17° 57′ &1000000000000041100000041,1″ 17,5 9,49 1304 DA/M5V? има планета (b)
2MASS J10475385+2124234 2MAS 10ч 47м &1000000000000538500000053,85с +21° 24′ &1000000000000234700000023,47″ T6.5
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 [1]
  2. 2,0 2,1 AEEA (Activities of Exhibition and Education in Astronomy) 天文教育資訊網 2006 年 6 月 19 日
  3. 3,0 3,1 3,2 Ian Ridpath's Startales - Leo the Lion
  4. „China Taipei“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 12 март 2020.
  5. „Trinidad and Tobago“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 12 март 2020.
  6. „Nepal“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 12 март 2020.
  7. „Pakistan“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 12 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]