Список на ѕвезди во соѕвездието Камелеон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Камелеон, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Cha α 71243 40702 08ч 18м &1000000000000312700000031,27с −76° 55′ &1000000000000011900000011,9″ 4.05 2.60 63 F5III
γ Cha γ 92305 51839 10ч 35м &1000000000000282200000028,22с −78° 36′ &1000000000000028100000028,1″ 4.11 −1.40 413 M0III променлива ѕвезда
β Cha β 106911 60000 12ч 18м &1000000000000209400000020,94с −79° 18′ &1000000000000044200000044,2″ 4.24 −0.36 271 B5Vn променлива
θ Cha θ 71701 40888 08ч 20м &1000000000000388900000038,89с −77° 29′ &1000000000000004500000004,5″ 4.34 0.97 154 K0III-IV двојна ѕвезда
δ2 Cha δ2 93845 52633 10ч 45м &1000000000000471400000047,14с −80° 32′ &1000000000000024700000024,7″ 4.45 −0.79 363 B2.5IV
ε Cha ε 104174 58484 11ч 59м &1000000000000376900000037,69с −78° 13′ &1000000000000018500000018,5″ 4.88 −0.36 364 B9Vn двојна ѕвезда
κ Cha κ 104902 58905 12ч 04м &1000000000000466600000046,66с −76° 31′ &1000000000000009000000009,0″ 5.04 −0.61 441 K4III
ζ Cha ζ 83979 46928 09ч 33м &1000000000000535100000053,51с −80° 56′ &1000000000000028700000028,7″ 5.07 −1.02 539 B5V променлива
ι Cha ι 82554 46107 09ч 24м &1000000000000097300000009,73с −80° 47′ &1000000000000013900000013,9″ 5.34 1.58 184 F3/F5IV
ν Cha ν 85396 47956 09ч 46м &1000000000000204200000020,42с −76° 46′ &1000000000000033500000033,5″ 5.43 1.59 191 G8III
η Cha η 75416 42637 08ч 41м &1000000000000196000000019,60с −78° 57′ &1000000000000048300000048,3″ 5.46 0.53 316 B9IV
δ1 Cha δ1 93779 52595 10ч 45м &1000000000000163800000016,38с −80° 28′ &1000000000000010300000010,3″ 5.46 0.28 354 K0III double star
μ Cha μ 87971 49065 10ч 00м &1000000000000439000000043,90с −82° 12′ &1000000000000053100000053,1″ 5.53 0.09 399 A0IV
π Cha π 101132 56675 11ч 37м &1000000000000159400000015,94с −75° 53′ &1000000000000047500000047,5″ 5.64 2.52 137 F1III
72922 41191 08ч 24м &1000000000000203800000020,38с −80° 54′ &1000000000000053000000053,0″ 5.67 1.23 252 G8III
76236 43012 08ч 45м &1000000000000552300000055,23с −79° 30′ &1000000000000016500000016,5″ 5.79 −0.38 559 K5III
114533 64587 13ч 14м &1000000000000173600000017,36с −78° 26′ &1000000000000050800000050,8″ 5.84 −2.94 1863 F8Ib
120213 68009 13ч 55м &1000000000000389900000038,99с −82° 39′ &1000000000000058100000058,1″ 5.95 −1.19 872 K2/K3III:p
DR Cha 93237 52340 10ч 41м &1000000000000515800000051,58с −79° 46′ &1000000000000059900000059,9″ 5.97 −1.46 1000 B5IV променлива; emission-line star
9 Cha 9 75747 42794 08ч 43м &1000000000000123100000012,31с −79° 04′ &1000000000000012500000012,5″ 6.05 1.10 319 A7V RS Cha; Algol variable
80194 45166 09ч 12м &1000000000000122700000012,27с −76° 39′ &1000000000000046500000046,5″ 6.13 0.89 364 K1III
92209 51835 10ч 35м &1000000000000248000000024,80с −76° 18′ &1000000000000032400000032,4″ 6.29 0.29 517 K2III
101782 56996 11ч 41м &1000000000000016000000001,60с −83° 05′ &1000000000000059900000059,9″ 6.32 1.20 344 K0III двојна ѕвезда
DY Cha 118285 66607 13ч 39м &1000000000000120400000012,04с −75° 41′ &1000000000000001600000001,6″ 6.32 −0.95 929 B8IV променлива
106248 59647 12ч 13м &1000000000000564800000056,48с −78° 34′ &1000000000000026000000026,0″ 6.34 1.17 353 K2/K3IIICN.
115088 64951 13ч 18м &1000000000000483400000048,34с −79° 58′ &1000000000000033500000033,5″ 6.34 0.67 444 B9.5/A0V
98617 55225 11ч 18м &1000000000000342100000034,21с −79° 40′ &1000000000000007000000007,0″ 6.35 2.30 210 A8IIIm...
94717 53151 10ч 52м &1000000000000286700000028,67с −79° 33′ &1000000000000034000000034,0″ 6.36 −2.20 1680 K2II/III
101917 57137 11ч 42м &1000000000000545300000054,53с −79° 18′ &1000000000000022900000022,9″ 6.38 2.65 182 K0III/IV
99015 55497 11ч 21м &1000000000000571100000057,11с −77° 36′ &1000000000000030100000030,1″ 6.43 2.07 243 A5III/IV
113694 64108 13ч 08м &1000000000000205200000020,52с −78° 26′ &1000000000000045500000045,5″ 6.43 0.73 449 A0V двојна ѕвезда
86320 48320 09ч 51м &1000000000000008000000000,80с −80° 03′ &1000000000000039900000039,9″ 6.47 −0.20 703 B8IV
μ2 Cha μ2 88351 49326 10ч 04м &1000000000000073700000007,37с −81° 33′ &1000000000000056200000056,2″ 6.60 0.41 564 G6/G8III променлива
HD 63454 63454 37284 07ч 39м &1000000000000218500000021,85с −78° 16′ &1000000000000044300000044,3″ 9.37 6.60 117 K4V има планета (b)

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]