Список на ѕвезди во соѕвездието Мала Мечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Мала Мечка, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Polaris α 1 8890 11767 02ч 31м &1000000000000470800000047,08с +89° 15′ &1000000000000050900000050,9″ 1.97 −3.64 431 F7:Ib-IIv SB Pole Star, Lodestar, Alruccabah, Cynosura, Phoenice, Tramontana, Angel Stern, Navigatoria, Star of Arcady, Yilduz, Mismar, Polyarnaya; Cepheid variable
β UMi β 7 131873 72607 14ч 50м &1000000000000424000000042,40с +74° 09′ &1000000000000019700000019,7″ 2.07 −0.87 126 K4IIIvar Kochab, Kokab, Kochah
γ UMi γ 13 137422 75097 15ч 20м &1000000000000437500000043,75с +71° 50′ &1000000000000002300000002,3″ 3.00 −2.84 480 A3II-III Pherkad, Pherkad Major; δ Sct variable
ε UMi ε 22 153751 82080 16ч 45м &1000000000000581600000058,16с +82° 02′ &1000000000000014100000014,1″ 4.21 −0.92 346 G5IIIvar Urodelus; RS CVn variable
5 UMi 5 127700 70692 14ч 27м &1000000000000315200000031,52с +75° 41′ &1000000000000045400000045,4″ 4.25 −0.87 345 K4III
ζ UMi ζ 16 142105 77055 15ч 44м &1000000000000034600000003,46с +77° 47′ &1000000000000040200000040,2″ 4.29 −1.02 376 A3Vn Alifa al Farkadain
δ UMi δ 23 166205 85822 17ч 32м &1000000000000129000000012,90с +86° 35′ &1000000000000010800000010,8″ 4.35 0.61 183 A1Vn Yildun, Gildun, Vildiur, Yilduz, Pherkard
RR UMi 132813 73199 14ч 57м &1000000000000351200000035,12с +65° 55′ &1000000000000056600000056,6″ 4.63 −0.80 398 M5III променлива ѕвезда
4 UMi 4 124547 69112 14ч 08м &1000000000000510100000051,01с +77° 32′ &1000000000000050800000050,8″ 4.80 −1.13 500 K3III
η UMi η 21 148048 79822 16ч 17м &1000000000000305000000030,50с +75° 45′ &1000000000000016900000016,9″ 4.95 2.58 97 F5V Anwar al Farkadain, Alasco
θ UMi θ 15 139669 76008 15ч 31м &1000000000000250500000025,05с +77° 20′ &1000000000000057600000057,6″ 5.00 −2.03 832 K5III
11 UMi 11 136726 74793 15ч 17м &1000000000000058800000005,88с +71° 49′ &1000000000000026000000026,0″ 5.02 −0.37 389 K4III Pherkad Minor
136064 74605 15ч 14м &1000000000000380000000038,00с +67° 20′ &1000000000000051600000051,6″ 5.15 3.13 83 F9IV
124730 69373 14ч 12м &1000000000000040500000004,05с +69° 25′ &1000000000000057600000057,6″ 5.18 −0.50 445 M2III
19 UMi 19 146926 79280 16ч 10м &1000000000000495300000049,53с +75° 52′ &1000000000000039100000039,1″ 5.48 −1.07 665 B8V
118904 66435 13ч 37м &1000000000000110500000011,05с +71° 14′ &1000000000000032200000032,2″ 5.50 0.05 400 K2III
149681 80480 16ч 25м &1000000000000435300000043,53с +78° 57′ &1000000000000049000000049,0″ 5.55 2.42 138 F0V
133002 72573 14ч 50м &1000000000000196300000019,63с +82° 30′ &1000000000000045000000045,0″ 5.63 2.45 141 F9V
140227 76519 15ч 37м &1000000000000392100000039,21с +69° 16′ &1000000000000059600000059,6″ 5.65 −1.51 881 M0III
18 UMi 18 145622 78661 16ч 03м &1000000000000314000000031,40с +76° 47′ &1000000000000038000000038,0″ 5.73 −0.53 581 A3V
158996 84769 17ч 19м &1000000000000370500000037,05с +80° 08′ &1000000000000011000000011,0″ 5.74 −1.67 991 K5III
24 UMi 24 166926 85699 17ч 30м &1000000000000469700000046,97с +86° 58′ &1000000000000004900000004,9″ 5.78 2.38 156 A2m
117187 65536 13ч 26м &1000000000000080200000008,02с +72° 23′ &1000000000000029400000029,4″ 5.82 −1.63 1009 M1III
120084 66903 13ч 42м &1000000000000393800000039,38с +78° 03′ &1000000000000051600000051,6″ 5.91 0.96 318 G7III:
152303 81854 16ч 43м &1000000000000061400000006,14с +77° 30′ &1000000000000048500000048,5″ 5.99 3.21 117 F4V
147321 79601 16ч 14м &1000000000000334700000033,47с +73° 23′ &1000000000000041300000041,3″ 6.02 −0.78 748 A3V
155154 83317 17ч 01м &1000000000000400800000040,08с +75° 17′ &1000000000000051600000051,6″ 6.17 2.91 146 F0IVn
135384 74272 15ч 10м &1000000000000444000000044,40с +67° 46′ &1000000000000051800000051,8″ 6.18 0.23 504 A8Vn
133994 73706 15ч 03м &1000000000000577300000057,73с +65° 55′ &1000000000000011000000011,0″ 6.22 0.45 464 A2Vs
107192 59767 12ч 15м &1000000000000206700000020,67с +87° 42′ &1000000000000000000000000,0″ 6.27 2.93 152 F2V
129245 71196 14ч 33м &1000000000000386200000038,62с +79° 39′ &1000000000000036800000036,8″ 6.27 0.52 461 K3III
λ UMi λ 183030 84535 17ч 16м &1000000000000572600000057,26с +89° 02′ &1000000000000015800000015,8″ 6.31 −0.84 876 M1III
107113 59879 12ч 16м &1000000000000493500000049,35с +86° 26′ &1000000000000009000000009,0″ 6.33 3.34 129 F4V
151623 81428 16ч 37м &1000000000000528100000052,81с +78° 55′ &1000000000000006800000006,8″ 6.33 0.81 414 G9III
150275 80850 16ч 30м &1000000000000390800000039,08с +77° 26′ &1000000000000045100000045,1″ 6.35 0.87 408 K1III
20 UMi 20 147142 79420 16ч 12м &1000000000000322000000032,20с +75° 12′ &1000000000000038100000038,1″ 6.36 −0.49 765 K2IV
113889 63822 13ч 04м &1000000000000497800000049,78с +73° 01′ &1000000000000029800000029,8″ 6.43 1.01 396 F0V
3 UMi 3 124063 68956 14ч 06м &1000000000000564800000056,48с +74° 35′ &1000000000000037500000037,5″ 6.43 0.79 438 A7V
5914 7283 01ч 33м &1000000000000485200000048,52с +89° 00′ &1000000000000056600000056,6″ 6.46 1.49 321 A3V
π1 UMi A π1 139777 75809 15ч 29м &1000000000000119700000011,97с +80° 26′ &1000000000000054000000054,0″ 6.57 4.85 72 G8IV-V+...
9 UMi 9 133621 73440 15ч 00м &1000000000000277100000027,71с +71° 45′ &1000000000000054900000054,9″ 6.64 4.00 110 G0
8 UMi 8 133086 73136 14ч 56м &1000000000000483200000048,32с +74° 54′ &1000000000000003300000003,3″ 6.83 0.95 489 K0
π2 UMi π2 141652 76695 15ч 39м &1000000000000387200000038,72с +79° 58′ &1000000000000059200000059,2″ 6.89 1.54 384 F2
HD 150706 150706 80902 16ч 31м &1000000000000175900000017,59с +79° 47′ &1000000000000023200000023,2″ 7.03 4.85 89 G0 има планета (b)
π1 UMi B π1 139813 75829 15ч 29м &1000000000000243600000024,36с +80° 27′ &1000000000000000000000000,0″ 7.30 5.62 71 G5
14 UMi 14 137686 75152 15ч 21м &1000000000000305200000030,52с +73° 28′ &1000000000000035100000035,1″ 7.38 3.51 194 F5
Calvera (neutron star) 14ч 12м &1000000000000005600000056с +79° 22′ &100000000000000040000004″ 250.000 X неутронска ѕвезда

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]