Список на ѕвезди во соѕвездието Лисица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Лисица, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Vul α 6 183439 95771 19ч 28м &1000000000000424100000042,41с +24° 39′ &1000000000000054600000054,6″ 4,44 −0,35 296 M0 comp Anser, Lucida, Lukida Anseris
23 Vul 23 192806 99874 20ч 15м &1000000000000461600000046,16с +27° 48′ &1000000000000051200000051,2″ 4,50 −0,51 328 K3III
31 Vul 31 198809 103004 20ч 52м &1000000000000077300000007,73с +27° 05′ &1000000000000049700000049,7″ 4,56 0,45 216 G8III
13 Vul 13 188260 97886 19ч 53м &1000000000000276800000027,68с +24° 04′ &1000000000000046300000046,3″ 4,57 −0,64 359 B9.5III
15 Vul 15 189849 98543 20ч 01м &1000000000000060100000006,01с +27° 45′ &1000000000000012800000012,8″ 4,66 0,49 222 A4III
1 Vul 1 180554 94703 19ч 16м &1000000000000130400000013,04с +21° 23′ &1000000000000025600000025,6″ 4,76 −2,47 911 B4IV
192685 99824 20ч 15м &1000000000000158900000015,89с +25° 35′ &1000000000000031100000031,1″ 4,79 −3,04 1199 B3V
29 Vul 29 196724 101867 20ч 38м &1000000000000312900000031,29с +21° 12′ &1000000000000004200000004,2″ 4,81 0,73 213 A0V
12 Vul 12 187811 97679 19ч 51м &1000000000000040900000004,09с +22° 36′ &1000000000000036300000036,3″ 4,90 −1,49 619 B2.5V
30 Vul 30 197752 102388 20ч 44м &1000000000000525200000052,52с +25° 16′ &1000000000000015800000015,8″ 4,92 −0,32 365 K2III
9 Vul 9 184606 96275 19ч 34м &1000000000000348900000034,89с +19° 46′ &1000000000000024200000024,2″ 5,00 −1,35 608 B8IIIn
32 Vul 32 199169 103200 20ч 54м &1000000000000336400000033,64с +28° 03′ &1000000000000027500000027,5″ 5,03 −1,75 739 K4III
28 Vul 28 196740 101868 20ч 38м &1000000000000319100000031,91с +24° 06′ &1000000000000057500000057,5″ 5,06 −0,84 493 B5IV
17 Vul 17 190993 99080 20ч 06м &1000000000000534000000053,40с +23° 36′ &1000000000000051900000051,9″ 5,08 −0,80 488 B3V
4 Vul 4 182762 95498 19ч 25м &1000000000000285400000028,54с +19° 47′ &1000000000000054700000054,7″ 5,14 0,84 237 K0III
22 Vul 22 192713 99853 20ч 15м &1000000000000302400000030,24с +23° 30′ &1000000000000032100000032,1″ 5,18 −5,44 4347 G2Ib SB
21 Vul 21 192518 99738 20ч 14м &1000000000000145200000014,52с +28° 41′ &1000000000000041500000041,5″ 5,19 0,18 327 A7IVn
3 Vul 3 182255 95260 19ч 22м &1000000000000508800000050,88с +26° 15′ &1000000000000044700000044,7″ 5,22 −0,24 402 B6III
16 Vul 16 190004 98636 20ч 02м &1000000000000013700000001,37с +24° 56′ &1000000000000016300000016,3″ 5,23 2,17 211 F2III
24 Vul 24 192944 99951 20ч 16м &1000000000000470800000047,08с +24° 40′ &1000000000000016100000016,1″ 5,30 −0,50 472 G8III
33 Vul 33 199697 103511 20ч 58м &1000000000000163500000016,35с +22° 19′ &1000000000000033300000033,3″ 5,30 −0,13 397 K4III
35 Vul 35 204414 105966 21ч 27м &1000000000000400300000040,03с +27° 36′ &1000000000000030800000030,8″ 5,39 2,66 182 A1V
2 Vul 2 180968 94827 19ч 17м &1000000000000436400000043,64с +23° 01′ &1000000000000032000000032,0″ 5,46 −3,39 1918 B0.5IV
10 Vul 10 186486 97077 19ч 43м &1000000000000429200000042,92с +25° 46′ &1000000000000018700000018,7″ 5,50 0,31 356 G8III
25 Vul 25 193911 100435 20ч 22м &1000000000000034300000003,43с +24° 26′ &1000000000000046000000046,0″ 5,50 −3,21 1801 B8IIIn
18 Vul 18 191747 99404 20ч 10м &1000000000000335200000033,52с +26° 54′ &1000000000000014900000014,9″ 5,51 −0,04 420 A3III
19 Vul 19 192004 99518 20ч 11м &1000000000000479700000047,97с +26° 48′ &1000000000000032500000032,5″ 5,51 −2,96 1614 K3II-III
187982 97765 19ч 52м &1000000000000015900000001,59с +24° 59′ &1000000000000031800000031,8″ 5,54 −3,15 1781 A1Iab
188485 97961 19ч 54м &1000000000000310600000031,06с +24° 19′ &1000000000000009800000009,8″ 5,56 −0,25 472 A0III
27 Vul 27 196504 101716 20ч 37м &1000000000000046600000004,66с +26° 27′ &1000000000000043100000043,1″ 5,59 0,73 305 B9V
5 Vul 5 182919 95560 19ч 26м &1000000000000132400000013,24с +20° 05′ &1000000000000052200000052,2″ 5,60 2,47 218 A0V
T Vul 198726 102949 20ч 51м &1000000000000282400000028,24с +28° 15′ &1000000000000001900000001,9″ 5,66 −2,89 1672 F5Ib променлива ѕвезда
203925 105703 21ч 24м &1000000000000339700000033,97с +26° 10′ &1000000000000028400000028,4″ 5,67 2,53 220 A8III
14 Vul 14 189410 98375 19ч 59м &1000000000000105800000010,58с +23° 06′ &1000000000000004600000004,6″ 5,68 2,26 158 F0
194577 100754 20ч 25м &1000000000000405200000040,52с +21° 24′ &1000000000000034800000034,8″ 5,68 −0,43 543 G6III
203803 105652 21ч 23м &1000000000000587400000058,74с +24° 16′ &1000000000000026700000026,7″ 5,70 2,98 181 F1IV
178187 93845 19ч 06м &1000000000000383600000038,36с +24° 15′ &1000000000000002700000002,7″ 5,78 0,74 332 A4III
8 Vul 8 183491 95785 19ч 28м &1000000000000570800000057,08с +24° 46′ &1000000000000007300000007,3″ 5,82 −0,04 484 K0III
182955 95582 19ч 26м &1000000000000286900000028,69с +19° 53′ &1000000000000029800000029,8″ 5,84 0,12 455 M0III
189944 98609 20ч 01м &1000000000000447100000044,71с +24° 48′ &1000000000000001500000001,5″ 5,88 −0,69 672 B4V
184010 96016 19ч 31м &1000000000000216100000021,61с +26° 37′ &1000000000000001600000001,6″ 5,89 2,03 193 K0III-IV
20 Vul 20 192044 99531 20ч 12м &1000000000000007000000000,70с +26° 28′ &1000000000000043800000043,8″ 5,91 −1,81 1140 B7Ve...
196753 101870 20ч 38м &1000000000000349900000034,99с +23° 40′ &1000000000000049800000049,8″ 5,91 −3,00 1976 K0II-III+..
187193 97402 19ч 47м &1000000000000485000000048,50с +25° 23′ &1000000000000002800000002,8″ 6,00 0,56 400 K0II-III
179648 94382 19ч 12м &1000000000000367200000036,72с +21° 33′ &1000000000000016400000016,4″ 6,02 −1,43 1006 A2Vn
196821 101919 20ч 39м &1000000000000106300000010,63с +21° 49′ &1000000000000002700000002,7″ 6,08 −1,19 926 A0III
201051 104172 21ч 06м &1000000000000234500000023,45с +26° 55′ &1000000000000027900000027,9″ 6,13 0,99 348 K0II-III
182807 95492 19ч 25м &1000000000000258700000025,87с +24° 54′ &1000000000000051500000051,5″ 6,19 3,97 90 F7V
203858 105660 21ч 24м &1000000000000074200000007,42с +25° 18′ &1000000000000044600000044,6″ 6,20 −0,17 612 A2V
178476 93975 19ч 08м &1000000000000034900000003,49с +21° 41′ &1000000000000055500000055,5″ 6,22 3,01 143 F3V
191877 99479 20ч 11м &1000000000000210200000021,02с +21° 52′ &1000000000000029900000029,9″ 6,24 −8,55 29636 B1Ib
193094 100018 20ч 17м &1000000000000315400000031,54с +29° 08′ &1000000000000051000000051,0″ 6,24 0,98 367 G9III
186518 97091 19ч 43м &1000000000000559700000055,97с +27° 08′ &1000000000000007500000007,5″ 6,27 −4,35 4347 B7V + G1:III
176541 93270 18ч 59м &1000000000000581200000058,12с +22° 48′ &1000000000000052200000052,2″ 6,28 −0,55 756 M4III
203206 105344 21ч 20м &1000000000000140700000014,07с +22° 01′ &1000000000000034200000034,2″ 6,29 0,20 539 B6IV
182761 95487 19ч 25м &1000000000000224000000022,40с +20° 16′ &1000000000000018400000018,4″ 6,31 0,87 400 A0V
184961 96417 19ч 36м &1000000000000083500000008,35с +22° 35′ &1000000000000008800000008,8″ 6,33 0,11 571 B9sp...
7 Vul 7 183537 95818 19ч 29м &1000000000000209000000020,90с +20° 16′ &1000000000000047200000047,2″ 6,34 −0,50 760 B5Vn
203886 105689 21ч 24м &1000000000000231100000023,11с +24° 31′ &1000000000000042300000042,3″ 6,35 0,39 508 K0III
195692 101300 20ч 31м &1000000000000581900000058,19с +25° 48′ &1000000000000018100000018,1″ 6,37 2,82 264 Am
182422 95340 19ч 23м &1000000000000469300000046,93с +20° 15′ &1000000000000051700000051,7″ 6,40 −1,30 1132 B9.5V
26 Vul 26 196362 101641 20ч 36м &1000000000000083200000008,32с +25° 52′ &1000000000000057400000057,4″ 6,40 −0,26 701 A5III
186021 96856 19ч 41м &1000000000000146500000014,65с +22° 27′ &1000000000000010000000010,0″ 6,43 −1,80 1442 K0Iab:
176971 93443 19ч 01м &1000000000000494200000049,42с +22° 15′ &1000000000000051800000051,8″ 6,44 0,92 414 A4V
187640 97572 19ч 49м &1000000000000547200000054,72с +28° 26′ &1000000000000022800000022,8″ 6,45 −2,13 1698 B5V
190322 98772 20ч 03м &1000000000000388100000038,81с +22° 56′ &1000000000000027900000027,9″ 6,45 0,46 513 K2
187614 97573 19ч 49м &1000000000000558100000055,81с +27° 05′ &1000000000000006600000006,6″ 6,46 0,64 475 G8III
189671 98458 20ч 00м &1000000000000153600000015,36с +26° 11′ &1000000000000016500000016,5″ 6,49 −1,79 1475 G8II
196035 101505 20ч 34м &1000000000000099800000009,98с +20° 59′ &1000000000000006700000006,7″ 6,49 −1,79 1475 B3IV
185436 96601 19ч 38м &1000000000000177900000017,79с +20° 47′ &1000000000000000500000000,5″ 6,50 0,28 572 K0III
190066 98661 20ч 02м &1000000000000221100000022,11с +22° 09′ &1000000000000005400000005,4″ 6,50 −3,75 3663 B1Iab
BW Vul 199140 103191 20ч 54м &1000000000000223900000022,39с +28° 31′ &1000000000000019200000019,2″ 6,55 −2,13 1772 B2IIIvar променлива ѕвезда
HD 190228 190228 98714 20ч 03м &1000000000000007700000000,77с +28° 18′ &1000000000000024700000024,7″ 7,31 3,34 203 G5IV има планета (b)
HD 189733 189733 98505 20ч 00м &1000000000000437100000043,71с +22° 42′ &1000000000000039100000039,1″ 7,68 6,26 62.9 K1-K2 planetary transit variable, има транзитна планета (b)
HD 188015 188015 97769 19ч 52м &1000000000000045400000004,54с +28° 06′ &1000000000000001400000001,4″ 8,22 4,61 172 G5IV има планета (b)
PY Vul 19ч 37м &1000000000000131700000013,17с +27° 43′ &1000000000000018100000018,1″ 12.97 DA променлива ѕвезда, бело џуџе
PSR B1919+21 19ч 21м &1000000000000448100000044,81с +21° 53′ &1000000000000002300000002,3″ 2283 првиот пулсар што е откриен

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.