Список на ѕвезди во соѕвездието Гулаб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Гулаб, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Col α 37795 26634 05ч 39м &1000000000000389400000038,94с −34° 04′ &1000000000000026600000026,6″ 2,65 −1,93 268 B7IV Факт; претпоставена γ Cas-променлива, Vнајг = 2,62св, Vнајм = 2,66св
β Col β 39425 27628 05ч 50м &1000000000000575500000057,55с −35° 46′ &1000000000000009500000009,5″ 3,12 1,02 86 K1.5III Везн
δ Col δ 44762 30277 06ч 22м &1000000000000068500000006,85с −33° 26′ &1000000000000010600000010,6″ 3,85 −0,46 237 G7II
ε Col ε 36597 25859 05ч 31м &1000000000000127400000012,74с −35° 28′ &1000000000000013600000013,6″ 3,86 −0,79 277 K1II/III
η Col η 40808 28328 05ч 59м &1000000000000087900000008,79с −42° 48′ &1000000000000054400000054,4″ 3,96 −2,10 531 K0III
γ Col γ 40494 28199 05ч 57м &1000000000000322100000032,21с −35° 16′ &1000000000000059900000059,9″ 4,36 −2,73 853 B2.5IV претпоставена променлива
κ Col κ 43785 29807 06ч 16м &1000000000000331400000033,14с −35° 08′ &1000000000000026600000026,6″ 4,37 0,63 183 G8II претпоставена променлива
ο Col ο 34642 24659 05ч 17м &1000000000000290200000029,02с −34° 53′ &1000000000000039800000039,8″ 4,81 2,17 110 K0/K1III/IV
λ Col λ 39764 27810 05ч 53м &1000000000000068800000006,88с −33° 48′ &1000000000000005200000005,2″ 4,88 −0,22 341 B5V Це; вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 4,85св, Vнајм = 4,92св, P = 0,64 д
ξ Col ξ 40176 28010 05ч 55м &1000000000000298900000029,89с −37° 07′ &1000000000000014200000014,2″ 4,97 −0,05 328 K1IIICN...
θ Col θ 42167 29034 06ч 07м &1000000000000316300000031,63с −37° 15′ &1000000000000010500000010,5″ 5,00 −1,84 762 B8:IV Елкуруд
μ Col μ 38666 27204 05ч 45м &1000000000000598900000059,89с −32° 18′ &1000000000000023000000023,0″ 5,18 −2,81 1294 B1IV/V Ше;[1] ѕвезда-бегалка
HD 46568 46568 31165 06ч 32м &1000000000000213300000021,33с −37° 41′ &1000000000000047400000047,4″ 5,25 0,64 273 G8III
ν2 Col ν2 37495 26460 05ч 37м &1000000000000446400000044,64с −28° 41′ &1000000000000023300000023,3″ 5,28 2,14 138 F5V
WZ Col WZ 38170 26868 05ч 42м &1000000000000151900000015,19с −34° 40′ &1000000000000004600000004,6″ 5,29 0,06 363 B9/B9.5V 53 Per-променлива
HD 46815 46815 31299 06ч 33м &1000000000000494900000049,49с −36° 13′ &1000000000000056200000056,2″ 5,42 −0,06 406 K3III
HD 37811 37811 26649 05ч 39м &1000000000000498500000049,85с −32° 37′ &1000000000000044900000044,9″ 5,44 0,10 382 G6/G8III
HD 36848 36848 25993 05ч 32м &1000000000000513800000051,38с −38° 30′ &1000000000000048000000048,0″ 5,45 1,83 172 K2/K3III
π2 Col π2 42303 29064 06ч 07м &1000000000000528700000052,87с −42° 09′ &1000000000000014400000014,4″ 5,50 0,98 261 A0V
σ Col σ 40248 28098 05ч 56м &1000000000000209400000020,94с −31° 22′ &1000000000000056800000056,8″ 5,52 −2,74 1462 F2III
HD 41047 41047 28524 06ч 01м &1000000000000162900000016,29с −33° 54′ &1000000000000042400000042,4″ 5,54 −0,62 555 K5III
AF Col AF 42682 29263 06ч 10м &1000000000000104200000010,42с −40° 21′ &1000000000000014300000014,3″ 5,54 −1,55 853 M2II/III полуправилна променлива
HD 43899 43899 29842 06ч 17м &1000000000000012300000001,23с −37° 44′ &1000000000000015500000015,5″ 5,54 0,70 302 K2III
HD 40091 40091 27955 05ч 54м &1000000000000524900000052,49с −39° 57′ &1000000000000028500000028,5″ 5,55 −0,42 509 M0III претпоставена променлива
HD 44506 44506 30143 06ч 20м &1000000000000362400000036,24с −34° 08′ &1000000000000039100000039,1″ 5,55 −3,40 2012 B3V претпоставена променлива, Vнајг = 5,48св, Vнајм = 5,55св
HD 36187 36187 25608 05ч 28м &1000000000000153300000015,33с −37° 13′ &1000000000000051400000051,4″ 5,56 0,79 294 A0V
HD 47144 47144 31457 06ч 35м &1000000000000242200000024,22с −36° 46′ &1000000000000047700000047,7″ 5,59 −0,66 580 A0V променлива ѕвезда
HD 39720 39720 27766 05ч 52м &1000000000000331600000033,16с −37° 37′ &1000000000000051600000051,6″ 5,62 0,65 321 K1III
HD 45145 45145 30444 06ч 24м &1000000000000010200000001,02с −36° 42′ &1000000000000028400000028,4″ 5,62 0,74 308 K1II/III
HD 41534 41534 28756 06ч 04м &1000000000000202800000020,28с −32° 10′ &1000000000000021800000021,8″ 5,65 −1,96 1083 B2V променлива ѕвезда, ΔV = 0,009св, P = 8,83704 д; ѕвезда-бегалка
SW Col SW 35515 25194 05ч 23м &1000000000000240000000024,00с −39° 40′ &1000000000000042400000042,4″ 5,71 −0,45 561 M2III бавна неправилна променлива, ΔV = 0,34св, P = 151,4 д
HD 47500 47500 31637 06ч 37м &1000000000000138400000013,84с −36° 59′ &1000000000000026500000026,5″ 5,72 −2,81 1655 B6IV
HD 34266 34266 24426 05ч 14м &1000000000000288400000028,84с −35° 58′ &1000000000000037300000037,3″ 5,75 −0,11 484 G8III
HD 36874 36874 26019 05ч 33м &1000000000000073200000007,32с −35° 08′ &1000000000000021500000021,5″ 5,75 1,10 278 K0III
HD 37192 37192 26219 05ч 35м &1000000000000154500000015,45с −33° 04′ &1000000000000048000000048,0″ 5,76 0,82 317 K0III
HD 44323 44323 30069 06ч 19м &1000000000000409500000040,95с −34° 23′ &1000000000000047700000047,7″ 5,76 0,34 396 B9V
HD 41843 41843 28899 06ч 06м &1000000000000055300000005,53с −29° 45′ &1000000000000030700000030,7″ 5,79 1,23 266 A1V
HD 41759 41759 28855 06ч 05м &1000000000000271700000027,17с −35° 30′ &1000000000000049300000049,3″ 5,80 1,27 263 A0V
HD 37717 37717 26545 05ч 38м &1000000000000435300000043,53с −40° 42′ &1000000000000026500000026,5″ 5,81 −0,08 490 B8V
HD 42054 42054 28992 06ч 07м &1000000000000036700000003,67с −34° 18′ &1000000000000043300000043,3″ 5,82 −1,72 1052 B4Vnn претпоставена променлива, Vнајг = 5,79св, Vнајм = 5,86св
HD 46349 46349 31072 06ч 31м &1000000000000131000000013,10с −35° 15′ &1000000000000031900000031,9″ 5,82 −1,16 811 G8III+...
HD 36060 36060 25488 05ч 27м &1000000000000053200000005,32с −40° 56′ &1000000000000037600000037,6″ 5,86 0,97 310 A7m
HD 43940 43940 29852 06ч 17м &1000000000000095700000009,57с −37° 15′ &1000000000000012400000012,4″ 5,88 1,91 202 A2V претпоставена променлива
HD 34868 34868 24831 05ч 19м &1000000000000236900000023,69с −27° 22′ &1000000000000007900000007,9″ 5,98 0,30 446 A0V
HD 43847 43847 29808 06ч 16м &1000000000000356000000035,60с −39° 15′ &1000000000000051700000051,7″ 6,00 0,61 390 A2Vm...
HD 47463 47463 31617 06ч 37м &1000000000000018900000001,89с −38° 08′ &1000000000000047800000047,8″ 6,03 0,41 434 K0III
AN Col AN 35165 25007 05ч 21м &1000000000000168600000016,86с −34° 20′ &1000000000000042200000042,2″ 6,05 −2,77 1895 B5II/III Be-ѕвезда, ΔV = 6,03св, P = 6,11 д
ν1 Col ν1 37430 26412 05ч 37м &1000000000000164900000016,49с −27° 52′ &1000000000000016300000016,3″ 6,15 2,91 145 F0IV
π1 Col π1 42078 28957 06ч 06м &1000000000000410700000041,07с −42° 17′ &1000000000000055700000055,7″ 6,15 1,18 322 Am
HD 38138 38138 26862 05ч 42м &1000000000000115800000011,58с −30° 32′ &1000000000000007700000007,7″ 6,18 −0,02 566 A0V
HD 46365 46365 31056 06ч 30м &1000000000000599000000059,90с −40° 54′ &1000000000000058600000058,6″ 6,19 −0,07 581 K3III
HD 38804 38804 27303 05ч 47м &1000000000000045800000004,58с −28° 38′ &1000000000000020200000020,2″ 6,22 −0,12 604 B5III
HD 45383 45383 30566 06ч 25м &1000000000000300100000030,01с −35° 03′ &1000000000000050500000050,5″ 6,24 0,28 506 K3III
HD 38385 38385 26981 05ч 43м &1000000000000301500000030,15с −39° 24′ &1000000000000024900000024,9″ 6,25 2,61 174 F3V
HD 37286 37286 26309 05ч 36м &1000000000000102800000010,28с −28° 42′ &1000000000000028800000028,8″ 6,26 2,50 184 A2III/IV
SX Col SX 46431 31099 06ч 31м &1000000000000349500000034,95с −36° 56′ &1000000000000024700000024,7″ 6,28 −1,02 931 M2/M3III бавна неправилна променлива, ΔV = 0,13св, P = 22,25 д
HD 38885 38885 27325 05ч 47м &1000000000000186900000018,69с −35° 40′ &1000000000000027200000027,2″ 6,29 0,31 511 K1III
HD 45306 45306 30505 06ч 24м &1000000000000445000000044,50с −40° 17′ &1000000000000002300000002,3″ 6,30 0,28 522 B9V
HD 45983 45983 30849 06ч 28м &1000000000000424000000042,40с −41° 04′ &1000000000000029700000029,7″ 6,32 1,78 264 F2/F3V
HD 35046 35046 24909 05ч 20м &1000000000000207100000020,71с −34° 41′ &1000000000000055900000055,9″ 6,34 −0,31 698 F0/F2IV
HD 39891 39891 27901 05ч 54м &1000000000000140400000014,04с −29° 08′ &1000000000000049600000049,6″ 6,34 2,60 183 F3V
HD 38056 38056 26796 05ч 41м &1000000000000269200000026,92с −33° 24′ &1000000000000002600000002,6″ 6,35 0,74 432 B9.5V
HD 47230 47230 31509 06ч 35м &1000000000000540700000054,07с −36° 05′ &1000000000000018400000018,4″ 6,36 3,33 131 F6V
HD 47475 47475 31603 06ч 36м &1000000000000512700000051,27с −41° 33′ &1000000000000025800000025,8″ 6,36 −2,21 1689 K0II
HD 40359 40359 28138 05ч 56м &1000000000000490000000049,00с −31° 58′ &1000000000000034600000034,6″ 6,44 −0,44 776 G8III
HD 46727 46727 31241 06ч 33м &1000000000000102400000010,24с −38° 37′ &1000000000000030500000030,5″ 6,44 0,64 470 G8III
HD 39543 39543 27705 05ч 51м &1000000000000595900000059,59с −29° 26′ &1000000000000057800000057,8″ 6,47 −0,17 694 K3III
HD 45680 45680 30706 06ч 27м &1000000000000075900000007,59с −37° 53′ &1000000000000044200000044,2″ 6,48 2,99 162 F3V
HD 39901 39901 27835 05ч 53м &1000000000228510800000022,85108с −42° 53′ &1000000000016781900000016,7819″ 6,56 0,04 680 K3III
HD 43848 43848 29804 06ч 16м &1000000000000313600000031,36с −40° 31′ &1000000000000054700000054,7″ 8,64 123,4 K2IV има планета
WASP-63 06ч 17м &1000000000000021000000021,0с −38° 19′ &1000000000000002400000024″ 11,2 1076 G8 има преминувачка планета (b)
L 449-1 05ч 17м &1000000000000229300000022,93с −35° 21′ &1000000000000054500000054,5″ 11,7 19 M4
TV Col TV 05ч 29м &1000000000000255300000025,53с −32° 49′ &1000000000000003900000003,9″ 12,2 K1 DQ Her-променлива и затемнувачка двојка, Vнајг = 12,2св, Vнајм = 14,5св, P = 0,5365803 д
AP Col AP 06ч 04м &1000000000000521600000052,16с −34° 33′ &1000000000000036100000036,1″ 12,96 13,34 27,4 M5 болскотна ѕвезда; најблиска ѕвезда пред главната низа
WASP-160 B 05ч 50м &1000000000000043100000043,1с −27° 37′ &1000000000000002300000023″ 13,09 K0V има преминувачка планета (b)
TX Col TX 05ч 43м &1000000000000201700000020,17с −41° 08′ &1000000000000054300000054,3″ 14,1 DQ Her-променлива, Vнајг = 14,1св, Vнајм = 15,4св, P = 0,5365803 д
4U 0513-40 05ч 14м &1000000000000065900000006,59с −40° 02′ &1000000000000037000000037,0″ 35900 во NGC 1851; нискомасена рендгенска двојка
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 2 јануари 2007.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 2010-07-19.
  • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2012). „General Catalog of Variable Stars (GCVS database, version 2012Apr)“. Посетено на 30 март 2013.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.
  • „Naming Stars“. Посетено на 4 јули 2018.