Список на ѕвезди во соѕвездието Девица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Девица, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек. Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Spica α 67 116658 65474 13ч 25м &1000000000000116000000011,60с −11° 09′ &1000000000000040500000040,5″ 0,98 −3,55 262 B1V Spica Virginis, Azimech, Alarph
γ Vir A γ 29 110379 61941 12ч 41м &1000000000000400000000040,00с −01° 26′ &1000000000000058300000058,3″ 2,74 2,38 39 F0V+... Porrima, Arich; двојна ѕвезда
ε Vir ε 47 113226 63608 13ч 02м &1000000000000107600000010,76с +10° 57′ &1000000000000032800000032,8″ 2,85 0,37 102 G8IIIvar Vindemiatrix, Vindemiator, Almuredin, Alaraph, Provindemiator, Protrigetrix, Protrygetor
ζ Vir ζ 79 118098 66249 13ч 34м &1000000000000417500000041,75с −00° 35′ &1000000000000045400000045,4″ 3,38 2,62 73 A3V Heze
δ Vir δ 43 112300 63090 12ч 55м &1000000000000364800000036,48с +03° 23′ &1000000000000051400000051,4″ 3,39 −0,57 202 M3III Auva, Al Awwa, Minelauva
β Vir β 5 102870 57757 11ч 50м &1000000000000412900000041,29с +01° 45′ &1000000000000055400000055,4″ 3,59 3,40 36 F8V Zavijava, Zavijah, Zavyava, Zawijah, Alaraph, Minelauva
γ Vir B γ 29 110380 12ч 41м &1000000000000396000000039,60с −01° 26′ &1000000000000058000000058,0″ 3,68 дел од γ Vir
109 Vir 109 130109 72220 14ч 46м &1000000000000149900000014,99с +01° 53′ &1000000000000034600000034,6″ 3,73 0,75 129 A0V
μ Vir μ 107 129502 71957 14ч 43м &1000000000000035600000003,56с −05° 39′ &1000000000000026700000026,7″ 3,87 2,51 61 F2III Rijl al Awwa
η Vir η 15 107259 60129 12ч 19м &1000000000000543900000054,39с −00° 40′ &1000000000000000300000000,3″ 3,89 −0,53 250 A2IV Zaniah
ν Vir ν 3 102212 57380 11ч 45м &1000000000000515700000051,57с +06° 31′ &1000000000000047300000047,3″ 4,04 −0,87 313 M0III
ι Vir ι 99 124850 69701 14ч 16м &1000000000000008800000000,88с −05° 59′ &1000000000000058300000058,3″ 4,07 2,42 70 F7V Syrma
ο Vir ο 9 104979 58948 12ч 05м &1000000000000126700000012,67с +08° 43′ &1000000000000058200000058,2″ 4,12 0,52 171 G8III
κ Vir κ 98 124294 69427 14ч 12м &1000000000000537400000053,74с −10° 16′ &1000000000000026600000026,6″ 4,18 0,00 223 K3III
τ Vir τ 93 122408 68520 14ч 01м &1000000000000387800000038,78с +01° 32′ &1000000000000040500000040,5″ 4,23 0,10 218 A3V
θ Vir θ 51 114330 64238 13ч 09м &1000000000000570100000057,01с −05° 32′ &1000000000000020100000020,1″ 4,38 −1,14 415 A1V
110 Vir 110 133165 73620 15ч 02м &1000000000000540700000054,07с +02° 05′ &1000000000000028600000028,6″ 4,39 0,64 183 K0III Khambalia (?)
λ Vir λ 100 125337 69974 14ч 19м &1000000000000066000000006,60с −13° 22′ &1000000000000016200000016,2″ 4,52 0,73 187 A1V Khambalia
π Vir π 8 104321 58590 12ч 00м &1000000000000523900000052,39с +06° 36′ &1000000000000051800000051,8″ 4,65 −0,54 356 A5V
χ Vir χ 26 110014 61740 12ч 39м &1000000000000148100000014,81с −07° 59′ &1000000000000043800000043,8″ 4,66 −0,29 318 K2III
l Vir l 74 117675 66006 13ч 31м &1000000000000579500000057,95с −06° 15′ &1000000000000020600000020,6″ 4,68 −0,93 432 M3III
61 Vir 61 115617 64924 13ч 18м &1000000000000249700000024,97с −18° 18′ &1000000000000031000000031,0″ 4,74 5,09 28 G5V блиска ѕвезда
69 Vir 69 116976 65639 13ч 27м &1000000000000272400000027,24с −15° 58′ &1000000000000025100000025,1″ 4,76 0,27 258 K1IIICN...
ψ Vir ψ 40 112142 62985 12ч 54м &1000000000000211700000021,17с −09° 32′ &1000000000000020200000020,2″ 4,77 −0,76 417 M3IIIvar
σ Vir σ 60 115521 64852 13ч 17м &1000000000000362900000036,29с +05° 28′ &1000000000000011400000011,4″ 4,78 −1,32 541 M2III
φ Vir φ 105 126868 70755 14ч 28м &1000000000000122200000012,22с −02° 13′ &1000000000000040600000040,6″ 4,81 2,72 135 G2III
ξ Vir ξ 2 102124 57328 11ч 45м &1000000000000170000000017,00с +08° 15′ &1000000000000029400000029,4″ 4,84 2,02 119 A4V
ρ Vir ρ 30 110411 61960 12ч 41м &1000000000000530100000053,01с +10° 14′ &1000000000000009000000009,0″ 4,88 2,04 120 A0V δ Sct variable
o Vir o 78 118022 66200 13ч 34м &1000000000000079100000007,91с +03° 39′ &1000000000000032500000032,5″ 4,92 2,17 183 A1p SrCrEu
123934 69269 14ч 10м &1000000000000504800000050,48с −16° 18′ &1000000000000007200000007,2″ 4,93 −1,17 542 M1III
89 Vir 89 120452 67494 13ч 49м &1000000000000523400000052,34с −18° 08′ &1000000000000002700000002,7″ 4,96 0,61 242 K0III
16 Vir c 16 107328 60172 12ч 20м &1000000000000211500000021,15с +03° 18′ &1000000000000045800000045,8″ 4,97 0,26 285 K1III
70 Vir 70 117176 65721 13ч 28м &1000000000000259500000025,95с +13° 46′ &1000000000000048700000048,7″ 4,97 3,68 59 G5V има планета (b)
124224 69389 14ч 12м &1000000000000158300000015,83с +02° 24′ &1000000000000034200000034,2″ 4,99 0,47 262 B9p Si
82 Vir m 82 119149 66803 13ч 41м &1000000000000368300000036,83с −08° 42′ &1000000000000011100000011,1″ 5,03 −0,70 457 M2III
53 Vir 53 114642 64407 13ч 12м &1000000000000034800000003,48с −16° 11′ &1000000000000052500000052,5″ 5,04 2,48 106 F6V
126248 70400 14ч 24м &1000000000000113900000011,39с +05° 49′ &1000000000000012400000012,4″ 5,10 2,77 151 A5V
υ Vir υ 102 125454 70012 14ч 19м &1000000000000325500000032,55с −02° 15′ &1000000000000055200000055,2″ 5,14 0,52 274 G9III
49 Vir 49 114038 64078 13ч 07м &1000000000000538000000053,80с −10° 44′ &1000000000000025400000025,4″ 5,15 0,29 306 K2III
90 Vir p 90 121299 67929 13ч 54м &1000000000000422000000042,20с −01° 30′ &1000000000000011100000011,1″ 5,16 0,70 254 K2III
59 Vir e 59 115383 64792 13ч 16м &1000000000000467100000046,71с +09° 25′ &1000000000000025300000025,3″ 5,19 3,92 59 G0Vs
57 Vir 57 115202 64725 13ч 15м &1000000000000585800000058,58с −19° 56′ &1000000000000034200000034,2″ 5,21 2,26 127 K1III
76 Vir h 76 117818 66098 13ч 32м &1000000000000580900000058,09с −10° 09′ &1000000000000053700000053,7″ 5,21 0,67 264 K0III
d2 Vir d2 32 110951 62267 12ч 45м &1000000000000371200000037,12с +07° 40′ &1000000000000023900000023,9″ 5,22 0,85 244 A8m
ω Vir ω 1 101153 56779 11ч 38м &1000000000000276100000027,61с +08° 08′ &1000000000000003400000003,4″ 5,24 −0,60 479 M4III
68 Vir i 68 116870 65581 13ч 26м &1000000000000432400000043,24с −12° 42′ &1000000000000027400000027,4″ 5,27 −0,68 505 K5III
4 Vir A1 4 102510 57562 11ч 47м &1000000000000549300000054,93с +08° 14′ &1000000000000045100000045,1″ 5,31 2,46 192 A1
55 Vir 55 114946 64577 13ч 14м &1000000000000109700000010,97с −19° 55′ &1000000000000052800000052,8″ 5,31 2,38 126 G8III/IV
115478 64823 13ч 17м &1000000000000156200000015,62с +13° 40′ &1000000000000032300000032,3″ 5,33 0,53 298 K3III
84 Vir 84 119425 66936 13ч 43м &1000000000000038800000003,88с +03° 32′ &1000000000000017100000017,1″ 5,35 2,23 217 K1III
7 Vir b 7 104181 58510 11ч 59м &1000000000000569200000056,92с +03° 39′ &1000000000000018800000018,8″ 5,36 0,72 276 A1V
63 Vir 63 116292 65301 13ч 23м &1000000000000011500000001,15с −17° 44′ &1000000000000006700000006,7″ 5,36 0,40 320 K0III
87 Vir 87 120052 67288 13ч 47м &1000000000000253500000025,35с −17° 51′ &1000000000000035100000035,1″ 5,41 −1,04 635 M2III
106 Vir 106 126927 70794 14ч 28м &1000000000000417300000041,73с −06° 54′ &1000000000000001500000001,5″ 5,42 −0,41 479 K5III
95 Vir 95 123255 68940 14ч 06м &1000000000000429100000042,91с −09° 18′ &1000000000000048700000048,7″ 5,46 2,76 179 F2IV
21 Vir q 21 109309 61318 12ч 33м &1000000000000468000000046,80с −09° 27′ &1000000000000007500000007,5″ 5,48 0,96 261 A0V
86 Vir 86 119853 67172 13ч 45м &1000000000000563300000056,33с −12° 25′ &1000000000000035600000035,6″ 5,50 0,17 379 G8III
1 Ser M 1 132132 73193 14ч 57м &1000000000000332200000033,22с −00° 10′ &1000000000000003200000003,2″ 5,51 0,73 295 K1III
75 Vir 75 117789 66091 13ч 32м &1000000000000516900000051,69с −15° 21′ &1000000000000046800000046,8″ 5,52 −1,01 660 K1III
124683 69658 14ч 15м &1000000000000241100000024,11с −18° 12′ &1000000000000002400000002,4″ 5,53 2,01 261 A0V
104304 58576 12ч 00м &1000000000000443700000044,37с −10° 26′ &1000000000000041400000041,4″ 5,54 4,99 42 K0IV
83 Vir 83 119605 67057 13ч 44м &1000000000000298200000029,82с −16° 10′ &1000000000000044600000044,6″ 5,55 −1,34 780 G1IV/V
31 Vir d1 31 110423 61968 12ч 41м &1000000000000571600000057,16с +06° 48′ &1000000000000023900000023,9″ 5,57 2,20 244 A2V
g Vir g 114113 64122 13ч 08м &1000000000000324900000032,49с −08° 59′ &1000000000000003200000003,2″ 5,57 0,29 371 K3III
6 Vir A2 6 103484 58110 11ч 55м &1000000000000031500000003,15с +08° 26′ &1000000000000038100000038,1″ 5,58 2,02 168 K0III:
113415 63738 13ч 03м &1000000000000460300000046,03с −20° 35′ &1000000000000000600000000,6″ 5,58 3,29 93 F7V
102928 57791 11ч 51м &1000000000000022300000002,23с −05° 20′ &1000000000000000000000000,0″ 5,62 2,12 259 K0IV
115046 64607 13ч 14м &1000000000000312400000031,24с +11° 19′ &1000000000000054400000054,4″ 5,64 −0,32 507 M0III
33 Vir 33 111028 62325 12ч 46м &1000000000000223800000022,38с +09° 32′ &1000000000000026800000026,8″ 5,65 2,40 146 K1III-IV
71 Vir 71 117304 65790 13ч 29м &1000000000000130400000013,04с +10° 49′ &1000000000000006200000006,2″ 5,65 2,04 272 K0III
109896 61658 12ч 38м &1000000000000224500000022,45с +01° 51′ &1000000000000016900000016,9″ 5,68 −0,25 501 M3III
108 Vir 108 129956 72154 14ч 45м &1000000000000302300000030,23с +00° 43′ &1000000000000002200000002,2″ 5,68 −0,69 614 B9.5V
116160 65198 13ч 21м &1000000000000416800000041,68с +02° 05′ &1000000000000014500000014,5″ 5,69 2,62 213 A2V
80 Vir 80 118219 66320 13ч 35м &1000000000000312900000031,29с −05° 23′ &1000000000000047000000047,0″ 5,70 0,42 370 G6III
2 Ser 2 132933 73536 15ч 01м &1000000000000489200000048,92с −00° 08′ &1000000000000024900000024,9″ 5,71 −1,77 1022 M2III
11 Vir 11 105702 59309 12ч 10м &1000000000000035100000003,51с +05° 48′ &1000000000000025100000025,1″ 5,72 2,51 143 Am
114780 64445 13ч 12м &1000000000000329500000032,95с +11° 33′ &1000000000000022200000022,2″ 5,76 −1,22 811 M0III
66 Vir 66 116568 65420 13ч 24м &1000000000000331400000033,14с −05° 09′ &1000000000000050100000050,1″ 5,76 3,37 98 F3V
44 Vir k 44 112846 63414 12ч 59м &1000000000000395500000039,55с −03° 48′ &1000000000000043000000043,0″ 5,79 0,99 298 A3V
114256 64179 13ч 09м &1000000000000124200000012,42с +10° 01′ &1000000000000020900000020,9″ 5,79 0,63 352 K0III
12 Vir 12 106251 59608 12ч 13м &1000000000000259900000025,99с +10° 15′ &1000000000000044500000044,5″ 5,85 2,37 162 A2m
CS Vir 125248 69929 14ч 18м &1000000000000383000000038,30с −18° 42′ &1000000000000057200000057,2″ 5,86 2,08 294 Ap Si(Cr) променлива ѕвезда
25 Vir f 25 109704 61558 12ч 36м &1000000000000473700000047,37с −05° 49′ &1000000000000054700000054,7″ 5,88 2,69 224 A3V
65 Vir 65 116365 65323 13ч 23м &1000000000000189100000018,91с −04° 55′ &1000000000000027800000027,8″ 5,88 −1,88 1160 K3III
64 Vir 64 116235 65241 13ч 22м &1000000000000097300000009,73с +05° 09′ &1000000000000017500000017,5″ 5,89 2,87 208 A2m
124425 69493 14ч 13м &1000000000000406700000040,67с −00° 50′ &1000000000000042400000042,4″ 5,89 2,16 182 F7Vw
13 Vir 13 107070 60030 12ч 18м &1000000000000403000000040,30с −00° 47′ &1000000000000013700000013,7″ 5,90 0,90 326 A5Vn
92 Vir 92 121607 68092 13ч 56м &1000000000000278900000027,89с +01° 03′ &1000000000000002000000002,0″ 5,90 0,82 337 A8V
110646 62103 12ч 43м &1000000000000380200000038,02с −01° 34′ &1000000000000036500000036,5″ 5,91 2,68 229 G8IIIp
132525 73350 14ч 59м &1000000000000231100000023,11с +04° 34′ &1000000000000004000000004,0″ 5,91 −0,82 724 M1III
y Vir y 118054 66247 13ч 34м &1000000000000404800000040,48с −13° 12′ &1000000000000051500000051,5″ 5,92 −0,04 507 A0V
10 Vir 10 105639 59285 12ч 09м &1000000000000412900000041,29с +01° 53′ &1000000000000054000000054,0″ 5,95 2,34 273 K3III
108107 60595 12ч 25м &1000000000000118000000011,80с −11° 36′ &1000000000000037800000037,8″ 5,95 2,90 210 A1V
50 Vir 50 114287 64224 13ч 09м &1000000000000452900000045,29с −10° 19′ &1000000000000045500000045,5″ 5,95 −0,57 656 K5III
127167 70894 14ч 29м &1000000000000505100000050,51с +00° 49′ &1000000000000044100000044,1″ 5,96 2,55 249 A5IV
116831 65545 13ч 26м &1000000000000114800000011,48с −01° 11′ &1000000000000032900000032,9″ 5,97 2,59 245 A7III
46 Vir 46 112992 63494 13ч 00м &1000000000000359600000035,96с −03° 22′ &1000000000000007000000007,0″ 5,99 0,87 344 K2III
112131 62983 12ч 54м &1000000000000187400000018,74с −11° 38′ &1000000000000054900000054,9″ 6,00 2,88 218 A2V
120602 67545 13ч 50м &1000000000000246700000024,67с +05° 29′ &1000000000000050000000050,0″ 6,00 0,54 403 K0
73 Vir 73 117661 66015 13ч 32м &1000000000000028700000002,87с −18° 43′ &1000000000000043800000043,8″ 6,01 2,73 234 A7IV/V
127337 70949 14ч 30м &1000000000000453900000045,39с +04° 46′ &1000000000000020300000020,3″ 6,01 −1,59 1079 K4III
37 Vir 37 111765 62757 12ч 51м &1000000000000369100000036,91с +03° 03′ &1000000000000024300000024,3″ 6,02 −0,24 582 K4III:
120033 67271 13ч 47м &1000000000000134000000013,40с −09° 42′ &1000000000000033700000033,7″ 6,04 0,06 512 K5III
101933 57214 11ч 43м &1000000000000550900000055,09с −06° 40′ &1000000000000037400000037,4″ 6,05 0,69 385 G8III:
108985 61103 12ч 31м &1000000000000214300000021,43с +07° 36′ &1000000000000015400000015,4″ 6,05 −0,89 795 K5
129902 72122 14ч 45м &1000000000000117400000011,74с −01° 25′ &1000000000000003100000003,1″ 6,06 0,08 511 M1III
72 Vir 72 117436 65892 13ч 30м &1000000000000257000000025,70с −06° 28′ &1000000000000013100000013,1″ 6,10 2,43 177 F2V
106516 59750 12ч 15м &1000000000000105400000010,54с −10° 18′ &1000000000000035800000035,8″ 6,11 4,34 74 F5V
34 Vir 34 111164 62394 12ч 47м &1000000000000136200000013,62с +11° 57′ &1000000000000029300000029,3″ 6,11 2,75 243 A3V
38 Vir 38 111998 62875 12ч 53м &1000000000000113100000011,31с −03° 33′ &1000000000000011100000011,1″ 6,11 3,55 106 F5V
102634 57629 11ч 49м &1000000000000014000000001,40с −00° 19′ &1000000000000007200000007,2″ 6,15 3,48 111 F7V
124931 69747 14ч 16м &1000000000000301800000030,18с −03° 11′ &1000000000000046400000046,4″ 6,15 0,05 542 A1V
134047 74026 15ч 07м &1000000000000403200000040,32с +05° 29′ &1000000000000053100000053,1″ 6,16 0,09 534 K0III
101112 56756 11ч 38м &1000000000000098700000009,87с +08° 53′ &1000000000000001600000001,6″ 6,18 0,89 373 K1III
104055 58445 11ч 59м &1000000000000033800000003,38с +00° 31′ &1000000000000050200000050,2″ 6,18 −0,13 597 K2IV
117404 65862 13ч 30м &1000000000000000800000000,08с +07° 10′ &1000000000000043800000043,8″ 6,18 −0,78 803 K5
85 Vir 85 119786 67139 13ч 45м &1000000000000350900000035,09с −15° 46′ &1000000000000002700000002,7″ 6,18 2,10 339 A0V
125489 70022 14ч 19м &1000000000000409700000040,97с +00° 23′ &1000000000000003700000003,7″ 6,18 2,96 228 A7V
104 Vir 104 126722 70680 14ч 27м &1000000000000244200000024,42с −06° 07′ &1000000000000012700000012,7″ 6,18 2,88 236 A2IV
130970 72629 14ч 51м &1000000000000001100000000,11с −00° 15′ &1000000000000027000000027,0″ 6,18 0,46 454 K3III
109014 61134 12ч 31м &1000000000000387400000038,74с −05° 03′ &1000000000000009600000009,6″ 6,19 0,74 402 G9III:
121325 67953 13ч 54м &1000000000000583000000058,30с −08° 03′ &1000000000000031600000031,6″ 6,19 3,54 110 F8V+...
116061 65183 13ч 21м &1000000000000298200000029,82с −19° 29′ &1000000000000021400000021,4″ 6,21 2,47 289 A2/A3V
101154 56775 11ч 38м &1000000000000240900000024,09с −02° 26′ &1000000000000009400000009,4″ 6,22 0,93 373 G9III
27 Vir 27 110377 61937 12ч 41м &1000000000000344600000034,46с +10° 25′ &1000000000000034600000034,6″ 6,22 2,04 223 A7Vn
124990 69792 14ч 17м &1000000000000037900000003,79с −18° 35′ &1000000000000008500000008,5″ 6,22 0,87 382 K0III
108506 60813 12ч 27м &1000000000000516000000051,60с −04° 36′ &1000000000000055000000055,0″ 6,23 2,42 299 F2III
104625 58741 12ч 02м &1000000000000516800000051,68с −07° 41′ &1000000000000001200000001,2″ 6,24 −0,45 710 K5
122797 68707 14ч 03м &1000000000000557600000055,76с +04° 54′ &1000000000000003500000003,5″ 6,24 2,25 205 F4V
41 Vir 41 112097 62933 12ч 53м &1000000000000496700000049,67с +12° 25′ &1000000000000006600000006,6″ 6,25 2,32 199 A7III
126053 70319 14ч 23м &1000000000000151500000015,15с +01° 14′ &1000000000000033800000033,8″ 6,25 5,02 57 G1V
54 Vir 54 114846 64520 13ч 13м &1000000000000268500000026,85с −18° 49′ &1000000000000035000000035,0″ 6,26 −1,73 1294 A0V
115995 65119 13ч 20м &1000000000000416100000041,61с +02° 56′ &1000000000000032300000032,3″ 6,26 0,77 409 A3V
111199 62421 12ч 47м &1000000000000334200000033,42с −06° 18′ &1000000000000005900000005,9″ 6,27 2,16 216 F7V
122910 68776 14ч 04м &1000000000000374500000037,45с +02° 17′ &1000000000000051100000051,1″ 6,28 0,85 398 K0
20 Vir 20 109217 61246 12ч 33м &1000000000000029100000002,91с +10° 17′ &1000000000000044400000044,4″ 6,29 0,49 471 G8III
122703 68705 14ч 03м &1000000000000531000000053,10с −22° 25′ &1000000000000017800000017,8″ 6,30 2,86 252 F3IV
103313 58002 11ч 53м &1000000000000503000000050,30с +00° 33′ &1000000000000007600000007,6″ 6,31 0,71 430 F0V
111133 62376 12ч 47м &1000000000000022900000002,29с +05° 57′ &1000000000000001800000001,8″ 6,31 0,28 523 A0spe...
104356 58603 12ч 01м &1000000000000017500000001,75с −01° 46′ &1000000000000004800000004,8″ 6,32 −0,05 614 G8III:
114203 64181 13ч 09м &1000000000000142700000014,27с −09° 32′ &1000000000000017200000017,2″ 6,32 0,86 403 K0
122577 68643 14ч 03м &1000000000000041800000004,18с −17° 22′ &1000000000000001200000001,2″ 6,32 0,46 484 K2/K3III
109860 61637 12ч 38м &1000000000000044300000004,43с +03° 16′ &1000000000000056900000056,9″ 6,33 −0,17 649 A1V
112495 63220 12ч 57м &1000000000000126800000012,68с −12° 04′ &1000000000000000900000000,9″ 6,33 −0,14 643 K5
120066 67246 13ч 46м &1000000000000574200000057,42с +06° 21′ &1000000000000002300000002,3″ 6,33 3,90 100 G0V
122837 68763 14ч 04м &1000000000000270000000027,00с −14° 58′ &1000000000000018000000018,0″ 6,35 0,54 472 K1III+...
108471 60804 12ч 27м &1000000000000420700000042,07с +08° 36′ &1000000000000037300000037,3″ 6,36 −0,35 718 G8III
115488 64838 13ч 17м &1000000000000298900000029,89с −00° 40′ &1000000000000033700000033,7″ 6,36 2,00 242 F0V
122106 68380 13ч 59м &1000000000000493000000049,30с −03° 32′ &1000000000000058700000058,7″ 6,36 2,91 253 F8V
124553 69564 14ч 14м &1000000000000214900000021,49с −05° 56′ &1000000000000052500000052,5″ 6,36 3,27 135 F9V
105089 59010 12ч 05м &1000000000000598300000059,83с −03° 07′ &1000000000000053600000053,6″ 6,37 0,45 498 G8III:
104755 58809 12ч 03м &1000000000000445300000044,53с +05° 33′ &1000000000000028600000028,6″ 6,39 2,32 213 F5
122815 68739 14ч 04м &1000000000000145700000014,57с −05° 22′ &1000000000000053000000053,0″ 6,39 2,61 295 K0
124681 69614 14ч 14м &1000000000000530500000053,05с +03° 20′ &1000000000000009400000009,4″ 6,41 −0,57 813 M4III
35 Vir 35 111239 62443 12ч 47м &1000000000000514200000051,42с +03° 34′ &1000000000000021800000021,8″ 6,42 0,19 574 M4III
117267 65796 13ч 29м &1000000000000149400000014,94с −01° 21′ &1000000000000051400000051,4″ 6,42 0,58 479 K0III
124115 69340 14ч 11м &1000000000000312800000031,28с +01° 21′ &1000000000000044400000044,4″ 6,42 3,11 150 F7V
125490 70038 14ч 19м &1000000000000532500000053,25с −06° 44′ &1000000000000046000000046,0″ 6,42 2,59 301 G5
116429 65381 13ч 23м &1000000000000571100000057,11с −20° 55′ &1000000000000028300000028,3″ 6,44 0,63 472 K1/K2III/IV
116594 65417 13ч 24м &1000000000000305400000030,54с +12° 25′ &1000000000000054300000054,3″ 6,44 0,35 538 K0III
124915 69727 14ч 16м &1000000000000214100000021,41с −06° 37′ &1000000000000017500000017,5″ 6,44 2,86 170 A9III
112048 62915 12ч 53м &1000000000000381200000038,12с −04° 13′ &1000000000000028200000028,2″ 6,45 2,36 339 K0
96 Vir 96 123630 69127 14ч 09м &1000000000000006000000000,60с −10° 20′ &1000000000000004600000004,6″ 6,45 0,30 554 G8III
128563 71510 14ч 37м &1000000000000284900000028,49с +02° 16′ &1000000000000038700000038,7″ 6,45 2,69 292 F8
17 Vir 17 107705 60353 12ч 22м &1000000000000321400000032,14с +05° 18′ &1000000000000020100000020,1″ 6,46 4,09 97 F8V
107794 60418 12ч 23м &1000000000000153500000015,35с −04° 58′ &1000000000000028000000028,0″ 6,47 0,75 455 K0
124973 69773 14ч 16м &1000000000000487500000048,75с −08° 53′ &1000000000000004000000004,0″ 6,47 0,41 532 K0
125184 69881 14ч 18м &1000000000000005700000000,57с −07° 32′ &1000000000000030500000030,5″ 6,47 3,89 107 F9V
111720 62743 12ч 51м &1000000000000229300000022,93с −10° 20′ &1000000000000017600000017,6″ 6,48 2,11 386 G8III
118266 66326 13ч 35м &1000000000000333700000033,37с +10° 12′ &1000000000000018300000018,3″ 6,48 2,46 329 K1III+...
104078 58450 11ч 59м &1000000000000093800000009,38с −10° 28′ &1000000000000033500000033,5″ 6,49 −0,62 860 K2
94 Vir 94 123177 68888 14ч 06м &1000000000000177700000017,77с −08° 53′ &1000000000000030000000030,0″ 6,54 2,37 352 A0
48 Vir 48 113459 63750 13ч 03м &1000000000000544400000054,44с −03° 39′ &1000000000000047000000047,0″ 6,62 2,14 408 F0V
S Vir 117833 13ч 33м &1000000000000007000000000,70с −07° 11′ &1000000000000042000000042,0″ 6,68 променлива ѕвезда
62 Vir 62 115903 65074 13ч 20м &1000000000000200500000020,05с −11° 18′ &1000000000000014800000014,8″ 6,73 2,17 422 K0
28 Vir 28 110418 61969 12ч 41м &1000000000000576800000057,68с −07° 30′ &1000000000000000700000000,7″ 6,81 −0,64 1006 K5
56 Vir 56 115062 64625 13ч 14м &1000000000000451300000045,13с −10° 22′ &1000000000000013000000013,0″ 6,95 0,41 661 K5
77 Vir 77 117878 66131 13ч 33м &1000000000000245600000024,56с −07° 37′ &1000000000000021400000021,4″ 7,02 2,64 245 F0
R Vir 109914 61667 12ч 38м &1000000000000300000000030,00с +06° 59′ &1000000000000018000000018,0″ 7,08 −2,19 2326 M4.5IIIe променлива ѕвезда
HD 106252 106252 59610 12ч 13м &1000000000000295100000029,51с +10° 02′ &1000000000000029900000029,9″ 7,36 4,49 122 G0V има планета (b)
HD 114783 114783 64457 13ч 12м &1000000000000437900000043,79с −02° 15′ &1000000000000054100000054,1″ 7,57 6,02 67 K0 има планета (b)
HD 107148 107148 60081 12ч 19м &1000000000000134900000013,49с −03° 19′ &1000000000000011200000011,2″ 8,02 4,47 167 G5 има планета (b)
HD 130322 130322 72339 14ч 47м &1000000000000327300000032,73с −00° 16′ &1000000000000053300000053,3″ 8,05 5,68 97 K0III има планета (b)
HD 102195 102195 57370 11ч 45м &1000000000000422900000042,29с +02° 49′ &1000000000000017300000017,3″ 8,06 5,75 95 K0 има планета (b)
HD 125612 125612 70123 14ч 20м &1000000000000535100000053,51с −17° 28′ &1000000000000053500000053,5″ 8,33 4,72 172 G3V има планета (b)
EQ Vir 9,31 блиска пламена ѕвезда
DT Vir 9,31 блиска променлива ѕвезда
HW Vir 62157 12ч 44м &1000000000020236700000020,2367с −08° 40′ &1000000000001683700000016,837″ 10.9 4,6 590 sdB+MV eclipsing binary of Algol type; има планета и кафеаво џуџе
Ross 128 11.12 10.92 FI Vir; 11-та најблиска ѕвезден систем, пламена ѕвезда
Wolf 424 12.41 14.3 блиска двојна ѕвезда, пламена ѕвезда
FL Vir 13.30 блиска пламна ѕвезда
PSR 1257+12 980 пулсар со ротација од милисекунда, има три планети (A, B, & C)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.