Список на ѕвезди во соѕвездието Пумпа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Пумпа, подредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек. прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешка
α Ant α 90610 51172 10ч 27м &1000000000000091600000009,16с −31° 04′ &1000000000000004100000004,1″ 4.28 −0.97 366 K4III се претпоставува дека е променлива ѕвезда
ε Ant ε 82150 46515 09ч 29м &1000000000000147400000014,74с −35° 57′ &1000000000000004900000004,9″ 4.51 −2.15 700 K3III
ι Ant ι 94890 53502 10ч 56м &1000000000000430000000043,00с −37° 08′ &1000000000000014900000014,9″ 4.60 0.67 199 K0III
θ Ant θ 84367 47758 09ч 44м &1000000000000121300000012,13с −27° 46′ &1000000000000010400000010,4″ 4.78 −0.58 384 A7V+... двојна ѕвезда
η Ant η 86629 48926 09ч 58м &1000000000000523400000052,34с −35° 53′ &1000000000000027400000027,4″ 5.23 2.66 106 A8IV двојна ѕвезда
90132 50888 10ч 23м &1000000000000294100000029,41с −38° 00′ &1000000000000035000000035,0″ 5.34 2.30 132 A8V
96146 54173 11ч 04м &1000000000000542100000054,21с −35° 48′ &1000000000000016900000016,9″ 5.43 −0.63 530 A0V
82205 46578 09ч 29м &1000000000000545200000054,52с −26° 35′ &1000000000000022600000022,6″ 5.49 −1.36 763 K2IIICNII двојна ѕвезда
U Ant 91793 51821 10ч 35м &1000000000000128800000012,88с −39° 33′ &1000000000000045300000045,3″ 5.50 −1.54 836 C6,3(N0) карбонска ѕвезда; променлива ѕвезда, неправилно променлива
AG Ant 89353 50456 10ч 18м &1000000000000076000000007,60с −28° 59′ &1000000000000031300000031,3″ 5.52 −3.60 2173 B9.5Ib/II променлива од типот Alpha Cygni
δ Ant δ 90972 51376 10ч 29м &1000000000000354000000035,40с −30° 36′ &1000000000000025500000025,5″ 5.57 −0.27 481 B9/B9.5V се претпоставува дека е променлива ѕвезда
93905 52965 10ч 49м &1000000000000570500000057,05с −34° 03′ &1000000000000029500000029,5″ 5.61 0.48 346 A1V
83380 47199 09ч 37м &1000000000000098700000009,87с −32° 10′ &1000000000000043000000043,0″ 5.62 1.05 267 K1III
92845 52407 10ч 42м &1000000000000432100000043,21с −32° 42′ &1000000000000056400000056,4″ 5.63 −0.71 605 A0V двојна ѕвезда
83332 47187 09ч 37м &1000000000000002500000000,25с −25° 17′ &1000000000000048700000048,7″ 5.68 0.91 293 K0III
ζ1 Ant B ζ1 82383 46657 09ч 30м &1000000000000460800000046,08с −31° 53′ &1000000000000021000000021,0″ 5.75 0.46 372 A0 двојна ѕвезда
86267 48748 09ч 56м &1000000000000354700000035,47с −33° 25′ &1000000000000006800000006,8″ 5.83 −0.01 479 K1III
82514 46736 09ч 31м &1000000000000329300000032,93с −35° 42′ &1000000000000051600000051,6″ 5.86 1.15 285 K3III троен систем
ζ2 Ant ζ2 82513 46734 09ч 31м &1000000000000321900000032,19с −31° 52′ &1000000000000018600000018,6″ 5.91 0.61 374 A9IV
88809 50103 10ч 13м &1000000000000459800000045,98с −40° 20′ &1000000000000045900000045,9″ 5.91 0.21 450 K1III двојна ѕвезда
85206 48191 09ч 49м &1000000000000281500000028,15с −37° 11′ &1000000000000012400000012,4″ 5.95 0.47 407 K2III
83441 47224 09ч 37м &1000000000000284200000028,42с −36° 05′ &1000000000000045600000045,6″ 5.96 0.89 337 K2III
88218 49769 10ч 09м &1000000000000320900000032,09с −35° 51′ &1000000000000024500000024,5″ 6.14 3.70 100 G1V двојна ѕвезда
82165 46517 09ч 29м &1000000000000162500000016,25с −38° 24′ &1000000000000012800000012,8″ 6.15 2.18 203 A6V
89015 50234 10ч 15м &1000000000000208900000020,89с −36° 31′ &1000000000000003800000003,8″ 6.17 0.91 367 K0III
ζ1 Ant A ζ1 82384 09ч 30м &1000000000000461000000046,10с −31° 53′ &1000000000000022000000022,0″ 6.18 дел од системот ζ1 Ant
90071 50868 10ч 23м &1000000000000131400000013,14с −30° 09′ &1000000000000044000000044,0″ 6.25 2.60 175 A9IV
87606 49418 10ч 05м &1000000000000152800000015,28с −36° 23′ &1000000000000003700000003,7″ 6.27 0.71 422 K1III
85725 48468 09ч 52м &1000000000000582100000058,21с −27° 19′ &1000000000000056700000056,7″ 6.28 2.50 186 G1V двојна ѕвезда
88522 49967 10ч 12м &1000000000000028800000002,88с −28° 36′ &1000000000000021400000021,4″ 6.28 0.31 509 A0V двојна ѕвезда
89442 50492 10ч 18м &1000000000000378800000037,88с −36° 48′ &1000000000000016500000016,5″ 6.31 −0.04 608 K2/K3III
86301 48776 09ч 56м &1000000000000541400000054,14с −27° 28′ &1000000000000030800000030,8″ 6.32 0.38 502 A4V
88836 50122 10ч 13м &1000000000000565800000056,58с −40° 18′ &1000000000000038700000038,7″ 6.33 0.64 448 G8III двојна ѕвезда
88013 49645 10ч 08м &1000000000000016700000001,67с −37° 20′ &1000000000000000500000000,5″ 6.34 0.05 590 K0III
85296 48219 09ч 49м &1000000000000513600000051,36с −36° 16′ &1000000000000006500000006,5″ 6.36 0.20 555 K0III
92589 52273 10ч 40м &1000000000000515600000051,56с −35° 44′ &1000000000000030200000030,2″ 6.36 −0.28 695 G8/K0III+.. двојна ѕвезда
88742 50075 10ч 13м &1000000000000249900000024,99с −33° 01′ &1000000000000054800000054,8″ 6.38 4.60 74 G0V
84224 47627 09ч 42м &1000000000000413700000041,37с −35° 30′ &1000000000000006200000006,2″ 6.39 −1.80 1417 Asp...
87477 49343 10ч 04м &1000000000000233900000023,39с −39° 58′ &1000000000000033100000033,1″ 6.42 −0.03 637 K1III
S Ant 82610 46810 09ч 32м &1000000000000184500000018,45с −28° 37′ &1000000000000040400000040,4″ 6.43 2.05 245 A9V променлива од типот W Ursae Majoris
82785 46874 09ч 33м &1000000000000077100000007,71с −39° 07′ &1000000000000045000000045,0″ 6.43 2.12 237 F2IV/V двојна ѕвезда
84567 47868 09ч 45м &1000000000000220100000022,01с −30° 12′ &1000000000000009900000009,9″ 6.45 −5.59 8359 B0IV
83108 47039 09ч 35м &1000000000000118800000011,88с −35° 49′ &1000000000000025500000025,5″ 6.48 2.47 207 F5V
HD 93083 93083 52521 10ч 44м &1000000000000209100000020,91с −33° 34′ &1000000000000037200000037,2″ 8.33 6.03 94 K2V има екстрасоларна планета (b)
UX Ant 10ч 57м &1000000000000009000000009,0с −37° 23′ &1000000000000005600000056″ 12.20(B) 700 hglsg променлива од типот R Coronae Borealis
DEN 1048-3956 10ч 48м &1000000000000001500000015с −39° 56′ &1000000000000000600000006″ 17.39 19.37 13.2 M8.5V 28-ма најблиска ѕвезден систем; во близина има ѕвезда со мала маса или кафеаво џуџе[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]