Список на ѕвезди во соѕвездието Штит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Штит, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Sct α 171443 91117 18ч 35м &1000000000000124400000012,44с −08° 14′ &1000000000000035900000035,9″ 3,85 0,21 174 K2III претпоставена променлива, Vнајг = 3,81св, Vнајм = 3,87св
β Sct β 173764 92175 18ч 47м &1000000000000104800000010,48с −04° 44′ &1000000000000052200000052,2″ 4,22 −2,41 689 G5II...
ζ Sct ζ 169156 90135 18ч 23м &1000000000000395500000039,55с −08° 56′ &1000000000000004200000004,2″ 4,66 0,82 191 K0III
γ Sct γ 170296 90595 18ч 29м &1000000000000118500000011,85с −14° 33′ &1000000000000056900000056,9″ 4,67 −0,09 291 A1IV/V
δ Sct δ 172748 91726 18ч 42м &1000000000000164200000016,42с −09° 03′ &1000000000000009200000009,2″ 4,70
(4,60–4,79)
0,91 187 F2IIIp d Del троѕвезда; прототипна δ Sct-променлива, Vнајг = 4,6св, Vнајм = 4,79св, P = 0,1937697 д
η Sct η 175751 93026 18ч 57м &1000000000000036300000003,63с −05° 50′ &1000000000000046400000046,4″ 4,83 0,82 207 K1III
ε Sct ε 173009 91845 18ч 43м &1000000000000312400000031,24с −08° 16′ &1000000000000030900000030,9″ 4,88 −1,14 522 G8II
HD 175156 175156 92814 18ч 54м &1000000000000431200000043,12с −15° 36′ &1000000000000010900000010,9″ 5,08 −3,46 1663 B3II
HD 171391 171391 91105 18ч 35м &1000000000000023600000002,36с −10° 58′ &1000000000000037900000037,9″ 5,12 0,38 290 G8III претпоставена променлива
R Sct R 173819 92202 18ч 47м &1000000000000289800000028,98с −05° 42′ &1000000000000018300000018,3″ 5,38
(4,5–8,2)
−2,79 1405 K0Ibpvar RV Tau-променлива, Vнајг = 4,2св, Vнајм = 8,6св, P = 146,5 д
V450 Sct V450 170975 90913 18ч 32м &1000000000000433200000043,32с −14° 51′ &1000000000000056400000056,4″ 5,47 −2,48 1268 K3Iab полуправилна променлива
HD 173638 173638 92136 18ч 46м &1000000000000433200000043,32с −10° 07′ &1000000000000030100000030,1″ 5,69 F2Ib-II претпоставена неправилна променлива, Vнајг = 5,64св, Vнајм = 5,81св
HD 169033 169033 90096 18ч 23м &1000000000000121700000012,17с −12° 00′ &1000000000000052900000052,9″ 5,71 −0,66 612 B5V
HD 171130 171130 90991 18ч 33м &1000000000000390000000039,00с −14° 51′ &1000000000000012900000012,9″ 5,74 1,68 211 A0/A1V
HD 170740 170740 90804 18ч 31м &1000000000000256900000025,69с −10° 47′ &1000000000000044900000044,9″ 5,77 −0,87 694 B2V двоѕвезда; претпоставена променлива
HD 172348 172348 91532 18ч 40м &1000000000000004000000000,40с −07° 47′ &1000000000000026500000026,5″ 5,82 −0,22 527 K4III
HD 174464 174464 92488 18ч 50м &1000000000000585100000058,51с −09° 46′ &1000000000000026800000026,8″ 5,82 −2,51 1509 F2Ib
HD 174208 174208 92391 18ч 49м &1000000000000409600000040,96с −05° 54′ &1000000000000046200000046,2″ 5,99 −2,31 1489 K2Ib
V432 Sct V432 170397 90651 18ч 29м &1000000000000467500000046,75с −14° 34′ &1000000000000055300000055,3″ 6,02 1,32 284 Ap α² CVn-променлива, ΔV = 0,012св, P = 2,1912 д
HD 172831 172831 91751 18ч 42м &1000000000000361200000036,12с −07° 04′ &1000000000000025100000025,1″ 6,13 1,77 243 K0.5III
HD 170547 170547 90692 18ч 30м &1000000000000143000000014,30с −05° 43′ &1000000000000026900000026,9″ 6,27 0,02 579 G8II-III
HD 174866 174866 92674 18ч 53м &1000000000000018000000001,80с −09° 34′ &1000000000000032000000032,0″ 6,27 1,23 332 A7Vn
HD 169370 169370 90238 18ч 24м &1000000000000420500000042,05с −07° 04′ &1000000000000033100000033,1″ 6,28 1,61 281 K0
HD 173093 173093 91880 18ч 43м &1000000000000512200000051,22с −06° 49′ &1000000000000004800000004,8″ 6,30 2,09 227 F7V
HD 169009 169009 90083 18ч 23м &1000000000000021000000002,10с −10° 13′ &1000000000000008100000008,1″ 6,32 1,21 343 B9.5V претпоставена променлива
HD 170902 170902 90884 18ч 32м &1000000000000206600000020,66с −14° 38′ &1000000000000039200000039,2″ 6,36 2,01 241 A4/A5IV/V
HD 171149 171149 90967 18ч 33м &1000000000000227100000022,71с −05° 54′ &1000000000000041900000041,9″ 6,36 1,07 373 A0Vn
HD 172594 172594 91677 18ч 41м &1000000000000424600000042,46с −14° 33′ &1000000000000051300000051,3″ 6,40 −4,34 4592 F2/F3Ib/II
HD 174328 174328 92456 18ч 50м &1000000000000311700000031,17с −13° 34′ &1000000000000020100000020,1″ 6,48 −2,03 1638 K1II/III
HD 171957 171957 91369 18ч 38м &1000000000000044800000004,48с −14° 00′ &1000000000000017100000017,1″ 6,49 −0,15 694 B8II/III
HD 174005 174005 92296 18ч 48м &1000000000000394900000039,49с −06° 00′ &1000000000000015800000015,8″ 6,49 0,45 527 A2
HD 169913 169913 90437 18ч 27м &1000000000000088600000008,86с −08° 02′ &1000000000000025600000025,6″ 6,50 1,51 325 K0
HD 169454 V430 169454 90281 18ч 25м &1000000000000151900000015,19с −13° 58′ &1000000000000042300000042,3″ 6,64 B1Ia α Cyg-променлива, Vнајг = 6,5св, Vнајм = 6,64св
S Sct S 174325 92442 18ч 50м &1000000000000200400000020,04с −07° 54′ &1000000000000027400000027,4″ 6,80 1260 C полуправилна променлива, Vнајг = 6,6св, Vнајм = 7,3св, P = 149,7 д
V496 Sct V496 18ч 43м &1000000000000455700000045,57с −07° 36′ &1000000000000042000000042,0″ 7,10 нова, Vнајг = 7,10св, Vнајм = <19св
RZ Sct RZ 169753 90382 18ч 26м &1000000000000335200000033,52с −09° 12′ &1000000000000006000000006,0″ 7,53 2260 B3Ib алголска променлива, Vнајг = 7,34св, Vнајм = 8,84св, P = 15,1902079 д
HD 173219 V447 173219 91946 18ч 44м &1000000000000333400000033,34с −07° 06′ &1000000000000038200000038,2″ 7,88 B1:V:npe Be-ѕвезда, ΔV = 0,12св
SS Sct SS 173058 91867 18ч 43м &1000000000000435100000043,51с −07° 43′ &1000000000000051900000051,9″ 7,90 F8 кефеида, Vнајг = 7,9св, Vнајм = 8.,43св, P = 3,671253 д
EW Sct EW 171955 91342 18ч 37м &1000000000000511100000051,11с −06° 47′ &1000000000000048500000048,5″ 7,96 1450 G5 двоначинска кефеида, Vнајг = 7,6св, Vнајм = 8,2св, P = 5,82363 д
V475 Sct V475 18ч 49м &1000000000000376000000037,60с −09° 33′ &1000000000000015900000015,9″ нова, Vнајг = 8,4св, Vнајм = <16св
RU Sct RU 172730 91697 18ч 41м &1000000000000563800000056,38с −04° 06′ &1000000000000038400000038,4″ 8,84 801 G5 кефеида, Vнајг = 8,84св, Vнајм = 9,96св, P = 19,7035 д
RY Sct RY 169515 90303 18ч 25м &1000000000000314800000031,48с −12° 41′ &1000000000000024200000024,2″ 9,12 B1IIIpe β Lyr-променлива, Vнајг = 9,12св, Vнајм = 9,72св, P = 11,12471 д
HD 173637 V455 173637 92128 18ч 46м &1000000000000380800000038,08с −07° 55′ &1000000000000055100000055,1″ 9,29 B1IV γ Cas-променлива
EV Sct EV 91239 18ч 36м &1000000000000396000000039,60с −08° 11′ &1000000000000005400000005,4″ 9,90 G0II кефеида, Vнајг = 9,9св, Vнајм = 10,32св, P = 3,09099 д
RS Sct RS 92340 18ч 49м &1000000000000112500000011,25с −10° 14′ &1000000000000027800000027,8″ 9,95 860 G0 β Lyr-променлива, Vнајг = 9,78св, Vнајм = 10,91св, P = 0,6642384 д
AS 314 V452 91477 18ч 39м &1000000000000261100000026,11с −13° 50′ &1000000000000047200000047,2″ 10,01 32600 A3:Ia α Cyg-променлива; кандидат за сјајна сина променлива
X Sct X 90791 18ч 31м &1000000000000197500000019,75с −13° 06′ &1000000000000029500000029,5″ 10,07 1330 F5... кефеида, Vнајг = 9,5св, Vнајм = 10,42св, P = 4,19807 д
V443 Sct V443 18ч 49м &1000000000000389500000038,95с −06° 11′ &1000000000000015900000015,9″ 10,48 нова, Vнајг = 8,5св, Vнајм = <13,2св
UY Sct UY 18ч 27м &1000000000000365300000036,53с −12° 27′ &1000000000000058900000058,9″ 10,56 M2-4Ia-Iab една од најголемите ѕвезди; полуправилна променлива
UZ Sct UZ 18ч 31м &1000022366677456800000022,3666774568с −22° 55′ &1000004333873671500000043,338736715″ 10,91 176,35275 G0 D жолт џин
CM Sct CM 91738 18ч 42м &1000000000000268200000026,82с −05° 20′ &1000000000000027000000027,0″ 10,93 кефеида, Vнајг = 10,79св, Vнајм = 11,49св, P = 3,916997 д
TY Sct TY 91706 18ч 42м &1000000000000079200000007,92с −04° 17′ &1000000000000036500000036,5″ 11,00 733 F8 кефеида, Vнајг = 10,31св, Vнајм = 11,25св, P = 11,05302 д
V476 Sct V476 18ч 32м &1000000000000047500000004,75с −06° 43′ &1000000000000034300000034,3″ 11,10 нова, Vнајг = 11,1св, Vнајм = <17св
LS 5039 V479 18ч 26м &1000000000000150600000015,06с −14° 50′ &1000000000000054300000054,3″ 11,23 O(f)N6.5V високомасена рендгенска двојка; микроквазар; гама-оддавач; Vнајг = 11,22св, Vнајм = 11,35св, P = 3,906 д
V367 Sct V367 18ч 33м &1000000000000352400000035,24с −10° 25′ &1000000000000038000000038,0″ 11,58 F5II двоначинска кефеида, Vнајг = 11,21св, Vнајм = 11,91св, P = 6,29307 д
FR Sct FR 90115 18ч 23м &1000000000000227900000022,79с −12° 40′ &1000000000000051800000051,8″ 11,60 M1:II бавна неправилна променлива; алголска променлива
MWC 300 V431 90617 18ч 29м &1000000000000256900000025,69с −06° 04′ &1000000000000037300000037,3″ 11,60 Bpe α2 CVn-променлива, Vнајг = 11,6св, Vнајм = 12,1св, P = 2,1510141 д
BX Sct BX 18ч 50м &1000000000000092400000009,24с −04° 22′ &1000000000000005200000005,2″ 11,70 F6 кефеида, Vнајг = 11,7св, Vнајм = 12,62св, P = 6,41133 д
COROT-17 18ч 34м &1000000000000004700000047с −06° 36′ &1000000000000004400000044″ 15,46 3001 G2V има преминувачка планета (b)
4U 1850-087 18ч 53м &1000000000000048900000004,89с −08° 42′ &1000000000000019700000019,7″ 21,00 22500 нискомасена рендгенска двојка
CRL 2136 18ч 22м &1000000000000265900000026,59с −13° 30′ &1000000000000015700000015,7″ масивна млада ѕвезда
OH 17,7-2,0 V445 18ч 30м &1000000000000306200000030,62с −14° 28′ &1000000000000055800000055,8″ K2/K3:II/III: полуправилна променлива
OH 26,5+0,6 V437 18ч 37м &1000000000000325100000032,51с −05° 23′ &1000000000000059200000059,2″ M мирида
PSR B1829-10 18ч 32м &1000000000000040900000040,9с −10° 21′ &1000000000000003400000034″ n/a пулсар
PSR B1822-09 18ч 25м &1000000000000305500000030,55с −09° 35′ &1000000000000022100000022,1″ пулсар
PSR B1823-13 18ч 26м &1000000000000131800000013,18с −13° 34′ &1000000000000046800000046,8″ пулсар
PSR B1828-10 18ч 30м &1000000000000475700000047,57с −10° 59′ &1000000000000027900000027,9″ пулсар; можен планетарен придружник
PSR J1833-1034 18ч 33м &1000000000000335700000033,57с −10° 34′ &1000000000000007500000007,5″ пулсар
1E 1841-045 18ч 41м &1000000000000193400000019,34с −04° 56′ &1000000000000111600000011,16″ магнетар во остаток од супернова
EU Sct EU 18ч 56м &1000000000000131200000013,12с −04° 12′ &1000000000000032300000032,3″ нова
V368 Sct V368 18ч 45м &1000000000000435300000043,53с −08° 33′ &1000000000000000900000000,9″ нова
V373 Sct V373 18ч 55м &1000000000000267100000026,71с −07° 43′ &1000000000000005500000005,5″ нова
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.