Список на ѕвезди во соѕвездието Бик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Бик, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешка
Алдебаран α 87 29139 21421 04ч 35м &1000000000000552000000055,20с +16° 30′ &1000000000000035100000035,1″ 0.87 −0.63 65 K5III Окото на бикот, Parilicium; 13-та најсјајна ѕвезда, променлива
β Tau β 112 35497 25428 05ч 26м &1000000000000175000000017,50с +28° 36′ &1000000000000028300000028,3″ 1.65 −1.37 131 B7III El Nath, Alnath, Nath
Alcyone A η 25 23630 17702 03ч 47м &1000000000000290600000029,06с +24° 06′ &1000000000000018900000018,9″ 2.85 −2.41 368 B7III дел од Плејади ѕвездено јато, двојна ѕвезда
ζ Tau ζ 123 37202 26451 05ч 37м &1000000000000386800000038,68с +21° 08′ &1000000000000033300000033,3″ 2.97 −2.56 417 B4IIIp Shurnarkabti Shashutu, Alheka, Tien Kwan(天關) ; променлива од типот Gamma Cassiopeiae
θ2 Tau θ2 78 28319 20894 04ч 28м &1000000000000396700000039,67с +15° 52′ &1000000000000015400000015,4″ 3.40 0.10 149 A7III Phaesyla; дел од Хијади ѕвездено јато; променлива од типот Delta Scuti
λ Tau λ 35 25204 18724 04ч 00м &1000000000000408200000040,82с +12° 29′ &1000000000000025400000025,4″ 3.41 −1.87 370 B3V + A Elthor, Althor, Althaur, Al Thaur, Guanna; двојна ѕвезда
ε Tau ε 74 28305 20889 04ч 28м &1000000000000369300000036,93с +19° 10′ &1000000000000049900000049,9″ 3.53 0.15 155 K0III Ain, Oculus Borealus, Coronis; член на ѕвезденото јато Хијадес; има планета (b)
ο Tau ο 1 21120 15900 03ч 24м &1000000000000488400000048,84с +09° 01′ &1000000000000044600000044,6″ 3.61 −0.45 211 G8III Atirsagne
Atlas A 27 23850 17847 03ч 49м &1000000000000097300000009,73с +24° 03′ &1000000000000012700000012,7″ 3.62 −1.72 380 B8III член на ѕвезденото јато Плејади; тројна ѕвезда
γ Tau γ 54 27371 20205 04ч 19м &1000000000000475300000047,53с +15° 37′ &1000000000000039700000039,7″ 3.65 0.28 154 G8III Hyadum I, Prima Hyadum, Primus Hyadum, Ambrosia; член на ѕвезденото јато Хијади
Electra 17 23302 17499 03ч 44м &1000000000000525200000052,52с +24° 06′ &1000000000000048400000048,4″ 3.72 −1.56 370 B6III член на ѕвезденото јато Плејади
ξ Tau ξ 2 21364 16083 03ч 27м &1000000000000101200000010,12с +09° 43′ &1000000000000058000000058,0″ 3.73 −0.44 222 B9Vn Ushakaron, Yshakaron; двојна
δ1 Tau δ1 61 27697 20455 04ч 22м &1000000000000560300000056,03с +17° 32′ &1000000000000033300000033,3″ 3.77 0.41 153 G8III Hyadum II, Secunda Hyadum, Secundus Hyadum, Eudora; член на ѕвезденото јато Хијади
θ1 Tau θ1 77 28307 20885 04ч 28м &1000000000000344300000034,43с +15° 57′ &1000000000000044000000044,0″ 3.84 0.42 158 G7III Phaeo; член на ѕвезденото јато Хијади
Maia 20 23408 17573 03ч 45м &1000000000000495900000049,59с +24° 22′ &1000000000000004300000004,3″ 3.87 −1.34 360 B8III член на ѕвезденото јато Плејади
ν Tau ν 38 25490 18907 04ч 03м &1000000000000093800000009,38с +05° 59′ &1000000000000021500000021,5″ 3.91 0.92 129 A1V Furibundus
5 Tau f 5 21754 16369 03ч 30м &1000000000000523700000052,37с +12° 56′ &1000000000000012100000012,1″ 4.14 −1.08 360 K0II-III... Esat, Isat, Berhan Esat, Birhan Isat
Merope 23 23480 17608 03ч 46м &1000000000000195600000019,56с +23° 56′ &1000000000000054500000054,5″ 4.14 −1.07 359 B6IV член на ѕвезденото јато Плејади; променлива од типот Beta Cephei
κ1 Tau κ1 65 27934 20635 04ч 25м &1000000000000221000000022,10с +22° 17′ &1000000000000038300000038,3″ 4.21 0.85 153 A7IV-V член на ѕвезденото јато Хијади; систем од шест ѕвезди
88 Tau d 88 29140 21402 04ч 35м &1000000000000392300000039,23с +10° 09′ &1000000000000039300000039,3″ 4.25 0.93 150 A5m
μ Tau μ 49 26912 19860 04ч 15м &1000000000000320500000032,05с +08° 53′ &1000000000000032700000032,7″ 4.27 −1.35 435 B3IV Kattupothu, Kattu Pothu
90 Tau c1 90 29388 21589 04ч 38м &1000000000000094000000009,40с +12° 30′ &1000000000000039100000039,1″ 4.27 0.96 150 A6V член на ѕвезденото јато Хијади
τ Tau τ 94 29763 21881 04ч 42м &1000000000000147000000014,70с +22° 57′ &1000000000000025100000025,1″ 4.27 −1.18 400 B3V
υ Tau υ 69 28024 20711 04ч 26м &1000000000000183900000018,39с +22° 48′ &1000000000000049300000049,3″ 4.28 0.90 155 A8Vn член на ѕвезденото јато Хијади; променлива од типот δ Sct
10 Tau 10 22484 16852 03ч 36м &1000000000000525200000052,52с +00° 24′ &1000000000000010200000010,2″ 4.29 3.60 45 F9V
Taygeta q 19 23338 17531 03ч 45м &1000000000000124800000012,48с +24° 28′ &1000000000000002600000002,6″ 4.30 −0.99 373 B6V Taÿgete; член на ѕвезденото јато Плејади
68 Tau δ3 68 27962 20648 04ч 25м &1000000000000293200000029,32с +17° 55′ &1000000000000040800000040,8″ 4.30 1.02 148 A2IV Cleeia, Kleeia; член на ѕвезденото јато Хијади; променлива од типот α2 CVn
119 Tau 119 36389 25945 05ч 32м &1000000000000127500000012,75с +18° 35′ &1000000000000039300000039,3″ 4.32 −4.53 1918 M2Ib Ruby Star; CE Tau; променлива ѕвезда
37 Tau A1 37 25604 19038 04ч 04м &1000000000000416600000041,66с +22° 04′ &1000000000000055400000055,4″ 4.36 0.64 181 K0III
71 Tau 71 28052 20713 04ч 26м &1000000000000206700000020,67с +15° 37′ &1000000000000006000000006,0″ 4.48 1.08 156 F0V... Polyxo; член на ѕвезденото јато Хијади
136 Tau 136 39357 27830 05ч 53м &1000000000000196400000019,64с +27° 36′ &1000000000000044200000044,2″ 4.56 −1.08 438 A0V
ι Tau ι 102 32301 23497 05ч 03м &1000000000000057000000005,70с +21° 35′ &1000000000000024200000024,2″ 4.62 1.13 163 A7V член на ѕвезденото јато Хијади
ρ Tau ρ 86 28910 21273 04ч 33м &1000000000000508600000050,86с +14° 50′ &1000000000000040200000040,2″ 4.65 1.30 152 A8V член на ѕвезденото јато Хијади; променлива од типот δ Sct
σ2 Tau σ2 92 29488 21683 04ч 39м &1000000000000164500000016,45с +15° 55′ &1000000000000004900000004,9″ 4.67 1.23 159 A5Vn член на ѕвезденото јато Хијади
π Tau π 73 28100 20732 04ч 26м &1000000000000363800000036,38с +14° 42′ &1000000000000049900000049,9″ 4.69 −1.03 455 G8III
28527 21029 04ч 30м &1000000000000335700000033,57с +16° 11′ &1000000000000038700000038,7″ 4.78 1.54 145 A6IV член на ѕвезденото јато Хијади
64 Tau δ2 64 27819 20542 04ч 24м &1000000000000056900000005,69с +17° 26′ &1000000000000039200000039,2″ 4.80 1.55 146 A7V член на ѕвезденото јато Хијади
139 Tau 139 40111 28237 05ч 57м &1000000000000596600000059,66с +25° 57′ &1000000000000014100000014,1″ 4.81 −4.24 2103 B1Ib
47 Tau 47 26722 19740 04ч 13м &1000000000000563900000056,39с +09° 15′ &1000000000000050000000050,0″ 4.84 −0.44 371 G5III
126 Tau 126 37711 26777 05ч 41м &1000000000000177200000017,72с +16° 32′ &1000000000000003100000003,1″ 4.84 −1.96 748 B3IV...
114 Tau o 114 35708 25539 05ч 27м &1000000000000380800000038,08с +21° 56′ &1000000000000013100000013,1″ 4.88 −1.76 695 B2.5IV
132 Tau 132 38751 27468 05ч 49м &1000000000000009600000000,96с +24° 34′ &1000000000000003200000003,2″ 4.88 −1.14 522 G8IIIvar
134 Tau 134 38899 27511 05ч 49м &1000000000000329400000032,94с +12° 39′ &1000000000000004900000004,9″ 4.89 0.29 272 B9IV
104 Tau m 104 32923 23835 05ч 07м &1000000000000266800000026,68с +18° 38′ &1000000000000042000000042,0″ 4.91 3.91 52 G4V
ω Tau ω 50 27045 19990 04ч 17м &1000000000000156900000015,69с +20° 34′ &1000000000000043500000043,5″ 4.93 2.64 93 A3m
75 Tau 75 28292 20877 04ч 28м &1000000000000263700000026,37с +16° 21′ &1000000000000034700000034,7″ 4.96 1.08 194 K2IIIvar
109 Tau n 109 34559 24822 05ч 19м &1000000000000165900000016,59с +22° 05′ &1000000000000048100000048,1″ 4.96 0.96 206 G8III
φ Tau φ 52 27382 20250 04ч 20м &1000000000000212300000021,23с +27° 21′ &1000000000000003400000003,4″ 4.97 −0.13 342 K1III
111 Tau 111 35296 25278 05ч 24м &1000000000000253100000025,31с +17° 23′ &1000000000000000800000000,8″ 5.00 4.17 48 F8V SB
79 Tau b 79 28355 20901 04ч 28м &1000000000000501000000050,10с +13° 02′ &1000000000000051500000051,5″ 5.02 1.56 160 A7V член на ѕвезденото јато Хијади
Pleione 28 23862 17851 03ч 49м &1000000000000112000000011,20с +24° 08′ &1000000000000012600000012,6″ 5.05 −0.32 387 B7p член на ѕвезденото јато Плејади; променлива од типот γ Cas
30 Tau e 30 23793 17771 03ч 48м &1000000000000162500000016,25с +11° 08′ &1000000000000036100000036,1″ 5.08 −1.11 565 B3V
σ1 Tau σ1 91 29479 21673 04ч 39м &1000000000000092000000009,20с +15° 48′ &1000000000000000100000000,1″ 5.08 1.74 152 A4m член на ѕвезденото јато Хијади
97 Tau i 97 30780 22565 04ч 51м &1000000000000224100000022,41с +18° 50′ &1000000000000023800000023,8″ 5.08 1.27 189 A7IV-V член на ѕвезденото јато Хијади
66 Tau r 66 27820 20522 04ч 23м &1000000000000518400000051,84с +09° 27′ &1000000000000039500000039,5″ 5.10 −0.32 396 A3V
4 Tau s 4 21686 16322 03ч 30м &1000000000000244800000024,48с +11° 20′ &1000000000000011300000011,3″ 5.14 −0.39 417 A0Vn
41 Tau 41 25823 19171 04ч 06м &1000000000000364000000036,40с +27° 36′ &1000000000000000100000000,1″ 5.18 −0.72 494 B9p Si
125 Tau 125 37438 26640 05ч 39м &1000000000000441900000044,19с +25° 53′ &1000000000000049700000049,7″ 5.18 −0.73 495 B3IV
ψ Tau ψ 42 25867 19205 04ч 07м &1000000000000005200000000,52с +29° 00′ &1000000000000004600000004,6″ 5.21 3.01 90 F1V
26793 19799 04ч 14м &1000000000000362400000036,24с +10° 00′ &1000000000000041200000041,2″ 5.22 −0.59 474 B9Vn
23985 17954 03ч 50м &1000000000000189100000018,91с +25° 34′ &1000000000000046700000046,7″ 5.24 1.39 192 A2V
58 Tau 58 27459 20261 04ч 20м &1000000000000362400000036,24с +15° 05′ &1000000000000043800000043,8″ 5.26 1.89 154 F0V член на ѕвезденото јато Хијади
κ2 Tau κ2 67 27946 20641 04ч 25м &1000000000000249400000024,94с +22° 12′ &1000000000000000400000000,4″ 5.27 2.05 144 A7V член на ѕвезденото јато Хијади
l Tau l 106 32977 23871 05ч 07м &1000000000000484300000048,43с +20° 25′ &1000000000000006400000006,4″ 5.28 1.65 173 A5V
133 Tau 133 38622 27364 05ч 47м &1000000000000429000000042,90с +13° 53′ &1000000000000058700000058,7″ 5.28 −1.67 799 B2IV-V
46 Tau 46 26690 19719 04ч 13м &1000000000000331100000033,11с +07° 42′ &1000000000000057700000057,7″ 5.29 2.45 121 F3V...
40 Tau 40 25558 18957 04ч 03м &1000000000000446000000044,60с +05° 26′ &1000000000000008300000008,3″ 5.32 −2.21 1045 B3V
49 Eri 49 29335 21515 04ч 37м &1000000000000136800000013,68с +00° 59′ &1000000000000054000000054,0″ 5.32 −1.75 847 B7V
29 Tau u 29 23466 17563 03ч 45м &1000000000000404300000040,43с +06° 03′ &1000000000000000100000000,1″ 5.34 −0.94 588 B3V
56 Tau 56 27309 20186 04ч 19м &1000000000000366900000036,69с +21° 46′ &1000000000000024900000024,9″ 5.34 0.41 316 A0p Si
25621 18993 04ч 04м &1000000000000097900000009,79с +02° 49′ &1000000000000038100000038,1″ 5.36 2.66 113 F6IV
121 Tau 121 36819 26248 05ч 35м &1000000000000271200000027,12с +24° 02′ &1000000000000022700000022,7″ 5.37 −0.95 599 B2.5IV
χ Tau χ 59 27638 20430 04ч 22м &1000000000000349300000034,93с +25° 37′ &1000000000000045700000045,7″ 5.38 0.81 267 B9V
29499 21670 04ч 39м &1000000000000061000000006,10с +07° 52′ &1000000000000015600000015,6″ 5.38 1.82 168 A5m член на ѕвезденото јато Хијади
44 Tau p 44 26322 19513 04ч 10м &1000000000000498800000049,88с +26° 28′ &1000000000000051700000051,7″ 5.39 1.51 195 F2IV-V
83 Tau 83 28556 21036 04ч 30м &1000000000000373000000037,30с +13° 43′ &1000000000000028000000028,0″ 5.40 2.10 149 F0V член на ѕвезденото јато Хијади
115 Tau 115 35671 25499 05ч 27м &1000000000000100900000010,09с +17° 57′ &1000000000000044200000044,2″ 5.40 −1.16 668 B5V
23753 17776 03ч 48м &1000000000000208000000020,80с +23° 25′ &1000000000000016900000016,9″ 5.44 0.36 338 B8V
Celaeno 16 23288 17489 03ч 44м &1000000000000482000000048,20с +24° 17′ &1000000000000022500000022,5″ 5.45 0.40 334 B7IV член на ѕвезденото јато Плејади
25570 18975 04ч 03м &1000000000000565100000056,51с +08° 11′ &1000000000000049900000049,9″ 5.45 2.67 117 F2V член на ѕвезденото јато Хијади
93 Tau 93 29589 21735 04ч 40м &1000000000000034200000003,42с +12° 11′ &1000000000000051500000051,5″ 5.45 0.33 345 B8IV
36 Tau 36 25555 19009 04ч 04м &1000000000000216700000021,67с +24° 06′ &1000000000000021700000021,7″ 5.46 −1.87 953 G0III...
81 Tau 81 28546 21039 04ч 30м &1000000000000388300000038,83с +15° 41′ &1000000000000031000000031,0″ 5.47 2.24 145 Am член на ѕвезденото јато Плејади
118 Tau 118 35943 25695 05ч 29м &1000000000000164900000016,49с +25° 09′ &1000000000000001100000001,1″ 5.47 −0.15 434 B9Vn
130 Tau 130 38558 27338 05ч 47м &1000000000000262000000026,20с +17° 43′ &1000000000000044900000044,9″ 5.47 −2.48 1268 F0III
53 Tau 53 27295 20171 04ч 19м &1000000000000260800000026,08с +21° 08′ &1000000000000032700000032,7″ 5.50 0.93 267 B9IV
103 Tau 103 32990 23900 05ч 08м &1000000000000066200000006,62с +24° 15′ &1000000000000054700000054,7″ 5.50 −4.48 3228 B2V...
36408 25950 05ч 32м &1000000000000141400000014,14с +17° 03′ &1000000000000029400000029,4″ 5.50 −2.17 1116 B7III
43 Tau 43 26162 19388 04ч 09м &1000000000000099000000009,90с +19° 36′ &1000000000000033500000033,5″ 5.51 0.76 291 K2III
31539 23043 04ч 57м &1000000000000223500000022,35с +17° 09′ &1000000000000013300000013,3″ 5.51 −0.29 472 K1III
116 Tau 116 35770 25555 05ч 27м &1000000000000456100000045,61с +15° 52′ &1000000000000026800000026,8″ 5.52 −0.67 565 B9.5Vn
72 Tau 72 28149 20789 04ч 27м &1000000000000174500000017,45с +22° 59′ &1000000000000046900000046,9″ 5.53 0.01 415 B7V
44 Eri 44 28375 20884 04ч 28м &1000000000000321100000032,11с +01° 22′ &1000000000000051100000051,1″ 5.53 0.17 385 B3V
122 Tau 122 37147 26382 05ч 37м &1000000000000037100000003,71с +17° 02′ &1000000000000025500000025,5″ 5.53 1.87 176 F0V член на ѕвезденото јато Хијади
135 Tau 135 39019 27581 05ч 50м &1000000000000289000000028,90с +14° 18′ &1000000000000020500000020,5″ 5.54 0.63 312 G9III:
12 Tau 12 22796 17103 03ч 39м &1000000000000511400000051,14с +03° 03′ &1000000000000024600000024,6″ 5.55 0.10 400 G6III:
57 Tau h 57 27397 20219 04ч 19м &1000000000000576300000057,63с +14° 02′ &1000000000000006900000006,9″ 5.58 2.32 146 F3V... член на ѕвезденото јато Хијади
80 Tau 80 28485 20995 04ч 30м &1000000000000085300000008,53с +15° 38′ &1000000000000016400000016,4″ 5.58 2.38 142 F0V... член на ѕвезденото јато Хијади
39004 27629 05ч 50м &1000000000000581100000058,11с +27° 58′ &1000000000000004200000004,2″ 5.60 0.29 376 G7III:
137 Tau 137 39317 27743 05ч 52м &1000000000000223000000022,30с +14° 10′ &1000000000000018500000018,5″ 5.60 −0.39 515 B9p...
32 Tau 32 24740 18471 03ч 56м &1000000000000520300000052,03с +22° 28′ &1000000000000041700000041,7″ 5.62 2.36 146 F2IV
51 Tau 51 27176 20087 04ч 18м &1000000000000231400000023,14с +21° 34′ &1000000000000045800000045,8″ 5.64 1.95 179 F0V член на ѕвезденото јато Хијади
63 Tau 63 27749 20484 04ч 23м &1000000000000250000000025,00с +16° 46′ &1000000000000038400000038,4″ 5.64 2.27 154 A1m член на ѕвезденото јато Хијади
18 Tau 18 23324 17527 03ч 45м &1000000000000097300000009,73с +24° 50′ &1000000000000021700000021,7″ 5.66 0.40 368 B8V
31 Tau 31 24263 18089 03ч 52м &1000000000000002200000000,22с +06° 32′ &1000000000000005700000005,7″ 5.66 −1.01 704 B5V
25330 18805 04ч 01м &1000000000000461300000046,13с +09° 59′ &1000000000000052900000052,9″ 5.67 −0.52 565 B5V
28978 21295 04ч 34м &1000000000000082800000008,28с +05° 34′ &1000000000000007100000007,1″ 5.67 0.18 408 A2Vs
120 Tau 120 36576 26064 05ч 33м &1000000000000316300000031,63с +18° 32′ &1000000000000024800000024,8″ 5.67 −3.13 1874 B2IV-Ve
13 Tau 13 23016 17309 03ч 42м &1000000000000189400000018,94с +19° 42′ &1000000000000001000000001,0″ 5.68 0.19 409 B9Vn
45 Tau 45 26462 19554 04ч 11м &1000000000000202000000020,20с +05° 31′ &1000000000000022900000022,9″ 5.71 2.78 126 F4V член на ѕвезденото јато Хијади
60 Tau 60 27628 20400 04ч 22м &1000000000000034500000003,45с +14° 04′ &1000000000000038100000038,1″ 5.72 2.42 149 A3m член на ѕвезденото јато Хијади
28226 20842 04ч 28м &1000000000000007200000000,72с +21° 37′ &1000000000000012000000012,0″ 5.72 2.32 156 Am член на ѕвезденото јато Хијади
131 Tau 131 38545 27316 05ч 47м &1000000000000131500000013,15с +14° 29′ &1000000000000018300000018,3″ 5.72 0.16 422 A3Vn
29646 21819 04ч 41м &1000000000000197400000019,74с +28° 36′ &1000000000000054200000054,2″ 5.73 0.67 335 A2V
6 Tau t 6 21933 16511 03ч 32м &1000000000000359300000035,93с +09° 22′ &1000000000000024800000024,8″ 5.76 0.57 355 B9IV
Sterope I 21 23432 17579 03ч 45м &1000000000000544600000054,46с +24° 33′ &1000000000000016600000016,6″ 5.76 0.39 387 B8V Asterope; член на ѕвезденото јато Плејади
27497 20268 04ч 20м &1000000000000412500000041,25с +06° 07′ &1000000000000051300000051,3″ 5.76 0.17 428 G8III-IV
117 Tau 117 35802 25583 05ч 28м &1000000000000016000000001,60с +17° 14′ &1000000000000021300000021,3″ 5.77 −0.90 704 M1III
89 Tau 89 29375 21588 04ч 38м &1000000000000093800000009,38с +16° 02′ &1000000000000000200000000,2″ 5.78 2.49 148 F0V член на ѕвезденото јато Хијади
99 Tau 99 31553 23068 04ч 57м &1000000000000486500000048,65с +23° 56′ &1000000000000054900000054,9″ 5.79 −0.01 471 G8III:
98 Tau k 98 31592 23088 04ч 58м &1000000000000093800000009,38с +25° 03′ &1000000000000001900000001,9″ 5.79 1.00 296 A0V
22468 16846 03ч 36м &1000000000000473100000047,31с +00° 35′ &1000000000000017400000017,4″ 5.82 3.51 94 G5IV/V +K1IV
37098 26396 05ч 37м &1000000000000088400000008,84с +26° 55′ &1000000000000028300000028,3″ 5.83 0.00 477 B9IV-V
105 Tau 105 32991 23883 05ч 07м &1000000000000554300000055,43с +21° 42′ &1000000000000017400000017,4″ 5.84 −1.66 1032 B2Ve
29365 21604 04ч 38м &1000000000000158400000015,84с +20° 41′ &1000000000000005100000005,1″ 5.85 0.63 361 B8V
28217 20804 04ч 27м &1000000000000287700000028,77с +11° 12′ &1000000000000044400000044,4″ 5.87 0.00 487 B8IV
28929 21323 04ч 34м &1000000000000379900000037,99с +28° 57′ &1000000000000040300000040,3″ 5.88 0.11 466 B9p...
25202 18735 04ч 00м &1000000000000486900000048,69с +18° 11′ &1000000000000038600000038,6″ 5.89 2.60 148 F4V... член на ѕвезденото јато Хијади
26038 19284 04ч 07м &1000000000000594100000059,41с +17° 20′ &1000000000000023700000023,7″ 5.89 0.77 345 K5III
39 Tau A2 39 25680 19076 04ч 05м &1000000000000201500000020,15с +22° 00′ &1000000000000033200000033,2″ 5.90 4.78 55 G5V
76 Tau 76 28294 20873 04ч 28м &1000000000000233400000023,34с +14° 44′ &1000000000000027700000027,7″ 5.90 2.23 177 F0IV член на ѕвезденото јато Хијади
23526 17595 03ч 46м &1000000000000093600000009,36с +06° 48′ &1000000000000013200000013,2″ 5.91 0.84 337 G9III
27639 20417 04ч 22м &1000000000000227300000022,73с +20° 49′ &1000000000000017100000017,1″ 5.91 −2.74 1753 M0III
21755 16358 03ч 30м &1000000000000454000000045,40с +06° 11′ &1000000000000019500000019,5″ 5.93 −0.07 517 G8III
33204 24019 05ч 09м &1000000000000450600000045,06с +28° 01′ &1000000000000050200000050,2″ 5.93 2.24 178 A5m член на ѕвезденото јато Хијади
26171 19376 04ч 09м &1000000000000015600000001,56с +13° 23′ &1000000000000053900000053,9″ 5.94 0.26 445 B9.5V
7 Tau 7 22091 16664 03ч 34м &1000000000000266200000026,62с +24° 27′ &1000000000000052100000052,1″ 5.95 −0.06 519 A3V
24357 18170 03ч 53м &1000000000000099600000009,96с +17° 19′ &1000000000000037800000037,8″ 5.97 2.88 135 F4V член на ѕвезденото јато Хијади
27901 20614 04ч 24м &1000000000000570600000057,06с +19° 02′ &1000000000000031500000031,5″ 5.97 2.52 160 F4V member of the Hyades star cluster
30912 22697 04ч 52м &1000000000000470900000047,09с +27° 53′ &1000000000000051300000051,3″ 5.97 0.81 352 F2IV
30197 22176 04ч 46м &1000000000000167800000016,78с +18° 44′ &1000000000000005500000005,5″ 5.99 1.16 302 K4III
27742 20493 04ч 23м &1000000000000323600000032,36с +20° 58′ &1000000000000055700000055,7″ 6.00 0.15 482 B8IV-V
129 Tau 129 38478 27265 05ч 46м &1000000000000454900000045,49с +15° 49′ &1000000000000021000000021,0″ 6.00 −1.15 879 B8IIIMNp...
85 Tau 85 28677 21137 04ч 31м &1000000000000516900000051,69с +15° 51′ &1000000000000005900000005,9″ 6.01 2.75 147 F4V... член на ѕвезденото јато Хијади
28930 21269 04ч 33м &1000000000000481800000048,18с +09° 24′ &1000000000000049000000049,0″ 6.01 0.21 470 G8III
29169 21459 04ч 36м &1000000000000290700000029,07с +23° 20′ &1000000000000027500000027,5″ 6.01 2.78 144 F5IV член на ѕвезденото јато Хијади
26015 19261 04ч 07м &1000000000000419100000041,91с +15° 09′ &1000000000000046200000046,2″ 6.02 2.66 153 F3V член на ѕвезденото јато Хијади
21051 15850 03ч 24м &1000000000000101100000010,11с +12° 37′ &1000000000000046700000046,7″ 6.03 0.27 462 K0III-IV
38670 27421 05ч 48м &1000000000000223600000022,36с +20° 52′ &1000000000000010300000010,3″ 6.03 −0.28 595 B9Vn
39970 28154 05ч 56м &1000000000000561200000056,12с +24° 14′ &1000000000000058900000058,9″ 6.03 A0Ia
23950 17921 03ч 49м &1000000000000550600000055,06с +22° 14′ &1000000000000039300000039,3″ 6.05 1.08 321 B8III
33 Tau 33 24769 18485 03ч 57м &1000000000000038000000003,80с +23° 10′ &1000000000000032100000032,1″ 6.05 −0.01 531 B9.5IV
28114 20715 04ч 26м &1000000000000211000000021,10с +08° 35′ &1000000000000025000000025,0″ 6.06 −0.25 597 B6IV
23258 17453 03ч 44м &1000000000000281900000028,19с +20° 55′ &1000000000000043600000043,6″ 6.09 1.72 243 A0V
24817 18481 03ч 57м &1000000000000017000000001,70с +06° 02′ &1000000000000024500000024,5″ 6.09 1.70 246 A2Vn
26546 19641 04ч 12м &1000000000000313200000031,32с +17° 16′ &1000000000000039000000039,0″ 6.09 1.38 285 K0III
96 Tau 96 30605 22441 04ч 49м &1000000000000440800000044,08с +15° 54′ &1000000000000015300000015,3″ 6.09 −2.09 1411 K3III
110 Tau 110 35189 25216 05ч 23м &1000000000000377200000037,72с +16° 41′ &1000000000000057700000057,7″ 6.09 0.41 445 A2IV
11 Tau 11 22805 17181 03ч 40м &1000000000000463000000046,30с +25° 19′ &1000000000000046300000046,3″ 6.11 0.09 522 A2IV
27429 20255 04ч 20м &1000000000000250400000025,04с +18° 44′ &1000000000000033800000033,8″ 6.11 2.73 154 F3:V... член на ѕвезденото јато Хијади
22819 17120 03ч 39м &1000000000000595500000059,55с −01° 07′ &1000000000000016400000016,4″ 6.12 0.56 421 G5
34579 24820 05ч 19м &1000000000000147100000014,71с +20° 08′ &1000000000000004800000004,8″ 6.12 0.51 431 G8III+...
14 Tau 14 23183 17408 03ч 43м &1000000000000471400000047,14с +19° 39′ &1000000000000054600000054,6″ 6.13 0.99 347 G8III
22072 16641 03ч 34м &1000000000000083200000008,32с +17° 50′ &1000000000000000900000000,9″ 6.14 3.00 138 K1IVe...
26571 19672 04ч 12м &1000000000000512500000051,25с +22° 24′ &1000000000000048500000048,5″ 6.14 −1.36 1032 B9IIIsp...
28322 20848 04ч 28м &1000000000000036200000003,62с +01° 51′ &1000000000000030900000030,9″ 6.14 0.99 349 G9III
27483 20284 04ч 20м &1000000000000526600000052,66с +13° 51′ &1000000000000052100000052,1″ 6.15 2.84 150 F6V... член на ѕвезденото јато Хијади
23923 17900 03ч 49м &1000000000000435200000043,52с +23° 42′ &1000000000000043100000043,1″ 6.17 0.84 380 B8V
22695 17058 03ч 39м &1000000000000257300000025,73с +16° 32′ &1000000000000012400000012,4″ 6.18 0.72 403 K0III
95 Tau 95 29859 21961 04ч 43м &1000000000000137500000013,75с +24° 05′ &1000000000000020300000020,3″ 6.18 2.69 163 F7IV-V
24802 18508 03ч 57м &1000000000000263900000026,39с +24° 27′ &1000000000000043000000043,0″ 6.19 −1.40 1072 K0
36589 26072 05ч 33м &1000000000000388400000038,84с +20° 28′ &1000000000000027200000027,2″ 6.19 −0.76 799 B6V
32482 23589 05ч 04м &1000000000000215800000021,58с +21° 16′ &1000000000000040800000040,8″ 6.20 −0.18 615 K0
34810 24977 05ч 20м &1000000000000566200000056,62с +19° 48′ &1000000000000051700000051,7″ 6.20 −0.21 625 K0III
29459 21689 04ч 39м &1000000000000231400000023,14с +25° 13′ &1000000000000005900000005,9″ 6.21 0.97 363 A5Vn
28191 20771 04ч 27м &1000000000000006600000000,66с +02° 04′ &1000000000000046400000046,4″ 6.23 0.81 395 K1III
113 Tau 113 35532 25410 05ч 26м &1000000000000057200000005,72с +16° 42′ &1000000000000000600000000,6″ 6.23 −0.28 655 B2Vn
37967 26964 05ч 43м &1000000000000195000000019,50с +23° 12′ &1000000000000015900000015,9″ 6.23 −1.41 1098 B2.5Ve
26676 19720 04ч 13м &1000000000000345500000034,55с +10° 12′ &1000000000000045100000045,1″ 6.24 0.30 502 B8Vn
28867 21251 04ч 33м &1000000000000330400000033,04с +18° 01′ &1000000000000000300000000,3″ 6.24 0.68 423 B9IVn
26703 19736 04ч 13м &1000000000000498300000049,83с +12° 45′ &1000000000000013500000013,5″ 6.25 1.04 359 K0
108 Tau 108 34053 24512 05ч 15м &1000000000000276600000027,66с +22° 17′ &1000000000000005500000005,5″ 6.26 −0.26 657 A2V
36859 26291 05ч 35м &1000000000000555200000055,52с +27° 39′ &1000000000000044700000044,7″ 6.27 −0.68 799 K0
84 Tau 84 28595 21082 04ч 31м &1000000000000071600000007,16с +15° 06′ &1000000000000018600000018,6″ 6.28 0.55 455 M3III
21379 16095 03ч 27м &1000000000000186700000018,67с +12° 44′ &1000000000000007100000007,1″ 6.29 1.20 340 A0Vs
36160 25806 05ч 30м &1000000000000433200000043,32с +22° 27′ &1000000000000044300000044,3″ 6.29 0.87 395 K0
24 Tau 24 23629 03ч 47м &1000000000000209000000020,90с +24° 06′ &1000000000000058000000058,0″ 6.30
24155 18033 03ч 51м &1000000000000158600000015,86с +13° 02′ &1000000000000046100000046,1″ 6.30 0.63 443 B9p Si
25175 18717 04ч 00м &1000000000000368900000036,89с +17° 17′ &1000000000000048200000048,2″ 6.31 −0.95 924 A0V
48 Tau 48 26911 19877 04ч 15м &1000000000000462100000046,21с +15° 24′ &1000000000000002700000002,7″ 6.31 3.07 145 F5Vvar член на ѕвезденото јато Хијади
27386 20188 04ч 19м &1000000000000374300000037,43с +10° 07′ &1000000000000017500000017,5″ 6.31 0.05 583 K0
26923 19859 04ч 15м &1000000000000288600000028,86с +06° 11′ &1000000000000013600000013,6″ 6.32 4.69 69 G0IV...
29104 21408 04ч 35м &1000000000000425700000042,57с +19° 52′ &1000000000000054600000054,6″ 6.33 0.56 464 G5II-III+..
31362 22949 04ч 56м &1000000000000155900000015,59с +24° 35′ &1000000000000032100000032,1″ 6.33 3.15 141 F0
62 Tau 62 27778 20533 04ч 23м &1000000000000597600000059,76с +24° 18′ &1000000000000003700000003,7″ 6.34 −0.40 726 B3V
30122 22128 04ч 45м &1000000000000424600000042,46с +23° 37′ &1000000000000040900000040,9″ 6.34 −0.33 704 B5III
24368 18201 03ч 53м &1000000000000344600000034,46с +25° 40′ &1000000000000058700000058,7″ 6.35 0.52 478 A2V
25102 18658 03ч 59м &1000000000000404100000040,41с +10° 19′ &1000000000000049500000049,5″ 6.35 3.38 128 F5V член на ѕвезденото јато Хијади
34762 24984 05ч 20м &1000000000000593400000059,34с +27° 57′ &1000000000000026300000026,3″ 6.35 −0.29 695 B9IV
37784 26853 05ч 42м &1000000000000039900000003,99с +22° 39′ &1000000000000037400000037,4″ 6.35 1.14 359 K2
31236 22850 04ч 54м &1000000000000583200000058,32с +19° 29′ &1000000000000007600000007,6″ 6.36 2.19 222 F3IV член на ѕвезденото јато Хијади
21018 15807 03ч 23м &1000000000000389900000038,99с +04° 52′ &1000000000000055600000055,6″ 6.37 −1.30 1116 G5III
28086 20698 04ч 26м &1000000000000013400000001,34с +04° 22′ &1000000000000024600000024,6″ 6.37 −0.06 631 K0
28736 21152 04ч 32м &1000000000000047400000004,74с +05° 24′ &1000000000000036100000036,1″ 6.37 3.19 141 F5V член на ѕвезденото јато Хијади
28271 20904 04ч 28м &1000000000000519800000051,98с +30° 21′ &1000000000000041500000041,5″ 6.38 2.71 177 F7V
22522 16924 03ч 37м &1000000000000478200000047,82с +15° 25′ &1000000000000050200000050,2″ 6.40 2.05 241 A5IV
21585 16226 03ч 29м &1000000000000038000000003,80с +03° 14′ &1000000000000055300000055,3″ 6.41 0.68 455 G5
27860 20558 04ч 24м &1000000000000144700000014,47с +12° 09′ &1000000000000028900000028,9″ 6.42 −0.28 713 K0
37439 26616 05ч 39м &1000000000000271100000027,11с +21° 45′ &1000000000000046800000046,8″ 6.42 −0.11 660 A1Vn
Sterope II 22 23441 17588 03ч 46м &1000000000000028900000002,89с +24° 31′ &1000000000000040800000040,8″ 6.43 1.25 354 A0Vn Asterope; член на ѕвезденото јато Плејади
23712 17759 03ч 48м &1000000000000065600000006,56с +24° 59′ &1000000000000018500000018,5″ 6.44 −0.33 738 K5
70 Tau 70 27991 20661 04ч 25м &1000000000000372500000037,25с +15° 56′ &1000000000000027900000027,9″ 6.44 3.10 152 F7V член на ѕвезденото јато Хијади
37329 26571 05ч 38м &1000000000000573600000057,36с +26° 37′ &1000000000000005100000005,1″ 6.45 0.87 426 G9III
21032 15800 03ч 23м &1000000000000363100000036,31с +00° 54′ &1000000000000037100000037,1″ 6.47 1.20 369 K0
26 Tau 26 23822 17832 03ч 48м &1000000000000569100000056,91с +23° 51′ &1000000000000026200000026,2″ 6.47 2.11 243 F0
28505 20985 04ч 30м &1000000000000023000000002,30с +10° 15′ &1000000000000044700000044,7″ 6.47 1.22 365 G8III
38263 27116 05ч 45м &1000000000000013000000001,30с +12° 53′ &1000000000000018100000018,1″ 6.47 1.33 348 A3
32642 23695 05ч 05м &1000000000000321100000032,11с +19° 48′ &1000000000000024300000024,3″ 6.48 0.71 464 A5m
38524 27353 05ч 47м &1000000000000346600000034,66с +25° 34′ &1000000000000007100000007,1″ 6.48 −0.95 997 K1III
22211 16695 03ч 34м &1000000000000491000000049,10с +06° 25′ &1000000000000003800000003,8″ 6.49 0.84 439 G0
26292 19434 04ч 09м &1000000000000430400000043,04с +03° 19′ &1000000000000022200000022,2″ 6.49 2.51 204 F2
29260 21517 04ч 37м &1000000000000147800000014,78с +18° 32′ &1000000000000035000000035,0″ 6.49 −1.04 1045 F5Ib
22615 17026 03ч 39м &1000000000000000600000000,06с +20° 54′ &1000000000000057100000057,1″ 6.50 0.60 494 Am...
28568 21053 04ч 30м &1000000000000467400000046,74с +16° 08′ &1000000000000055500000055,5″ 6.50 3.43 134 F5V член на ѕвезденото јато Хијади
9 Tau 9 22374 16859 03ч 36м &1000000000000580300000058,03с +23° 12′ &1000000000000040000000040,0″ 6.72 1.08 437 A2p
101 Tau 101 31845 23214 04ч 59м &1000000000000442700000044,27с +15° 55′ &1000000000000000500000000,5″ 6.75 3.57 141 F5V член на ѕвезденото јато Хијади
55 Tau 55 27383 20215 04ч 19м &1000000000000547800000054,78с +16° 31′ &1000000000000021600000021,6″ 6.85 3.68 140 F7V+... член на ѕвезденото јато Хијади
Alcyone B η 23607 03ч 47м &1000000000000192000000019,20с +24° 08′ &1000000000000022000000022,0″ 8.30 cдел од системот Alcyone
HD 24040 24040 17960 03ч 50м &1000000000000229700000022,97с +17° 28′ &1000000000000034900000034,9″ 7.52 4.18 152 G0 има планета (b)
HD 37124 37124 26381 05ч 37м &1000000000000024900000002,49с +20° 43′ &1000000000000050800000050,8″ 7.68 5.07 108 G4V има три планети (b, c и d)
RV Tauri 9.41 прототип на променливост од типот RV Tauri; Vmax = 9.8m, Vmin = 13.3m
T Tauri 9.60 променлива од типот T Tauri
Gliese 176 285968 21932 04ч 42м &1000000000000557800000055,78с +18° 57′ &1000000000000029400000029,4″ 9.97 10.10 31 M2.5V има планета (b)
Crab Pulsar PSR B0531+21; пулсар во Раковидната Маглина

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]