Список на ѕвезди во соѕвездието Бик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Бик, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Алдебаран α 87 29139 21421 04ч 35м &1000000000000552000000055,20с +16° 30′ &1000000000000035100000035,1″ 0,87 −0,63 65 K5III Биково Срце, Париликиум; 13. по сјајност, променлива
β Tau β 112 35497 25428 05ч 26м &1000000000000175000000017,50с +28° 36′ &1000000000000028300000028,3″ 1,65 −1,37 131 B7III ел-Нат
Алкиона A η 25 23630 17702 03ч 47м &1000000000000290600000029,06с +24° 06′ &1000000000000018900000018,9″ 2,85 −2,41 368 B7III член на јатото Плејади, двојна ѕвезда
ζ Tau ζ 123 37202 26451 05ч 37м &1000000000000386800000038,68с +21° 08′ &1000000000000033300000033,3″ 2,97 −2,56 417 B4IIIp Тјенгуан; γ Cas-променлива
θ2 Tau θ2 78 28319 20894 04ч 28м &1000000000000396700000039,67с +15° 52′ &1000000000000015400000015,4″ 3,40 0,10 149 A7III Чамукуј, член на јатото Хијади; δ Sct-променлива
λ Tau λ 35 25204 18724 04ч 00м &1000000000000408200000040,82с +12° 29′ &1000000000000025400000025,4″ 3,41 −1,87 370 B3V + A затемнувачка двојка; алголска променлива
ε Tau ε 74 28305 20889 04ч 28м &1000000000000369300000036,93с +19° 10′ &1000000000000049900000049,9″ 3,53 0,15 155 K0III Ajn, Северно Око; член на јатото Хијади; има планета (b)
ο Tau ο 1 3 21120 15900 03ч 24м &1000000000000488400000048,84с +09° 01′ &1000000000000044600000044,6″ 3,61 −0,45 211 G8III
Атлас A 27 23850 17847 03ч 49м &1000000000000097300000009,73с +24° 03′ &1000000000000012700000012,7″ 3,62 −1,72 380 B8III член на јатото Плејади; троѕвезда
γ Tau γ 54 27371 20205 04ч 19м &1000000000000475300000047,53с +15° 37′ &1000000000000039700000039,7″ 3,65 0,28 154 G8III Хијад I, Прима Хијад; член на јатото Хијади
Електра 17 23302 17499 03ч 44м &1000000000000525200000052,52с +24° 06′ &1000000000000048400000048,4″ 3,72 −1,56 370 B6III член на јатото Плејади
ξ Tau ξ 2 4 21364 16083 03ч 27м &1000000000000101200000010,12с +09° 43′ &1000000000000058000000058,0″ 3,73 −0,44 222 B9Vn затемнувачка двојка
δ1 Tau δ1 61 27697 20455 04ч 22м &1000000000000560300000056,03с +17° 32′ &1000000000000033300000033,3″ 3,77 0,41 153 G8III Хијад II, Секунда Хијад; член на јатото Хијади
θ1 Tau θ1 77 28307 20885 04ч 28м &1000000000000344300000034,43с +15° 57′ &1000000000000044000000044,0″ 3,84 0,42 158 G7III член на јатото Хијади
Маја 20 23408 17573 03ч 45м &1000000000000495900000049,59с +24° 22′ &1000000000000004300000004,3″ 3,87 −1,34 360 B8III член на јатото Плејади
ν Tau ν 38 30 25490 18907 04ч 03м &1000000000000093800000009,38с +05° 59′ &1000000000000021500000021,5″ 3,91 0,92 129 A1V
5 Tau f 5 21754 16369 03ч 30м &1000000000000523700000052,37с +12° 56′ &1000000000000012100000012,1″ 4,14 −1,08 360 K0II-III...
Меропа 23 V971 23480 17608 03ч 46м &1000000000000195600000019,56с +23° 56′ &1000000000000054500000054,5″ 4,14 −1,07 359 B6IV V971 Tau; член на јатото Плејади; β Cep-променлива
κ1 Tau κ1 65 27934 20635 04ч 25м &1000000000000221000000022,10с +22° 17′ &1000000000000038300000038,3″ 4,21 0,85 153 A7IV-V член на јатото Хијади; sextuple star
88 Tau d 88 61 29140 21402 04ч 35м &1000000000000392300000039,23с +10° 09′ &1000000000000039300000039,3″ 4,25 0,93 150 A5m
μ Tau μ 49 44 26912 19860 04ч 15м &1000000000000320500000032,05с +08° 53′ &1000000000000032700000032,7″ 4,27 −1,35 435 B3IV
90 Tau c1 90 29388 21589 04ч 38м &1000000000000094000000009,40с +12° 30′ &1000000000000039100000039,1″ 4,27 0,96 150 A6V член на јатото Хијади
τ Tau τ 94 29763 21881 04ч 42м &1000000000000147000000014,70с +22° 57′ &1000000000000025100000025,1″ 4,27 −1,18 400 B3V
υ Tau υ 69 28024 20711 04ч 26м &1000000000000183900000018,39с +22° 48′ &1000000000000049300000049,3″ 4,28 0,90 155 A8Vn член на јатото Хијади; δ Sct-променлива
10 Tau 10 11 22484 16852 03ч 36м &1000000000000525200000052,52с +00° 24′ &1000000000000010200000010,2″ 4,29 3,60 45 F9V
Тајгета q 19 23338 17531 03ч 45м &1000000000000124800000012,48с +24° 28′ &1000000000000002600000002,6″ 4,30 −0,99 373 B6V член на јатото Плејади
68 Tau δ3 68 V776 27962 20648 04ч 25м &1000000000000293200000029,32с +17° 55′ &1000000000000040800000040,8″ 4,30 1,02 148 A2IV V776 Tau; член на јатото Хијади; α2 CVn-променлива
119 Tau 119 CE 36389 25945 05ч 32м &1000000000000127500000012,75с +18° 35′ &1000000000000039300000039,3″ 4,32 −4,53 1918 M2Ib Рубинска Ѕвезда, CE Tau; полуправилна променлива
37 Tau A1 37 25604 19038 04ч 04м &1000000000000416600000041,66с +22° 04′ &1000000000000055400000055,4″ 4,36 0,64 181 K0III Јуе (月)[1]
71 Tau 71 V777 28052 20713 04ч 26м &1000000000000206700000020,67с +15° 37′ &1000000000000006000000006,0″ 4,48 1,08 156 F0V... V777 Tau; член на јатото Хијади; спектроскопска двојка; δ Sct-променлива
136 Tau 136 39357 27830 05ч 53м &1000000000000196400000019,64с +27° 36′ &1000000000000044200000044,2″ 4,56 −1,08 438 A0V
ι Tau ι 102 32301 23497 05ч 03м &1000000000000057000000005,70с +21° 35′ &1000000000000024200000024,2″ 4,62 1,13 163 A7V член на јатото Хијади
ρ Tau ρ 86 28910 21273 04ч 33м &1000000000000508600000050,86с +14° 50′ &1000000000000040200000040,2″ 4,65 1,30 152 A8V член на јатото Хијади; δ Sct-променлива
σ2 Tau σ2 92 29488 21683 04ч 39м &1000000000000164500000016,45с +15° 55′ &1000000000000004900000004,9″ 4,67 1,23 159 A5Vn Фуер (附耳),[2] член на јатото Хијади
π Tau π 73 28100 20732 04ч 26м &1000000000000363800000036,38с +14° 42′ &1000000000000049900000049,9″ 4,69 −1,03 455 G8III
HD 28527 28527 21029 04ч 30м &1000000000000335700000033,57с +16° 11′ &1000000000000038700000038,7″ 4,78 1,54 145 A6IV член на јатото Хијади
64 Tau δ2 64 27819 20542 04ч 24м &1000000000000056900000005,69с +17° 26′ &1000000000000039200000039,2″ 4,80 1,55 146 A7V член на јатото Хијади
139 Tau 139 40111 28237 05ч 57м &1000000000000596600000059,66с +25° 57′ &1000000000000014100000014,1″ 4,81 −4,24 2103 B1Ib
47 Tau 47 42 26722 19740 04ч 13м &1000000000000563900000056,39с +09° 15′ &1000000000000050000000050,0″ 4,84 −0,44 371 G5III
126 Tau 126 37711 26777 05ч 41м &1000000000000177200000017,72с +16° 32′ &1000000000000003100000003,1″ 4,84 −1,96 748 B3IV...
114 Tau o 114 35708 25539 05ч 27м &1000000000000380800000038,08с +21° 56′ &1000000000000013100000013,1″ 4,88 −1,76 695 B2.5IV
132 Tau 132 38751 27468 05ч 49м &1000000000000009600000000,96с +24° 34′ &1000000000000003200000003,2″ 4,88 −1,14 522 G8IIIvar
134 Tau 134 38899 27511 05ч 49м &1000000000000329400000032,94с +12° 39′ &1000000000000004900000004,9″ 4,89 0,29 272 B9IV
104 Tau m 104 32923 23835 05ч 07м &1000000000000266800000026,68с +18° 38′ &1000000000000042000000042,0″ 4,91 3,91 52 G4V
ω2 Tau ω2 50 27045 19990 04ч 17м &1000000000000156900000015,69с +20° 34′ &1000000000000043500000043,5″ 4,93 2,64 93 A3m
75 Tau 75 28292 20877 04ч 28м &1000000000000263700000026,37с +16° 21′ &1000000000000034700000034,7″ 4,96 1,08 194 K2IIIvar
109 Tau n 109 34559 24822 05ч 19м &1000000000000165900000016,59с +22° 05′ &1000000000000048100000048,1″ 4,96 0,96 206 G8III
φ Tau φ 52 27382 20250 04ч 20м &1000000000000212300000021,23с +27° 21′ &1000000000000003400000003,4″ 4,97 −0,13 342 K1III
111 Tau 111 V1119 35296 25278 05ч 24м &1000000000000253100000025,31с +17° 23′ &1000000000000000800000000,8″ 5,00 4,17 48 F8V SB V1119 Tau; BY Dra-променлива
79 Tau b 79 28355 20901 04ч 28м &1000000000000501000000050,10с +13° 02′ &1000000000000051500000051,5″ 5,02 1,56 160 A7V член на јатото Хијади
Плејона 28 BU 23862 17851 03ч 49м &1000000000000112000000011,20с +24° 08′ &1000000000000012600000012,6″ 5,05 −0,32 387 B7p BU Tau; член на јатото Плејади; γ Cas-променлива
30 Tau e 30 23793 17771 03ч 48м &1000000000000162500000016,25с +11° 08′ &1000000000000036100000036,1″ 5,08 −1,11 565 B3V
σ1 Tau σ1 91 29479 21673 04ч 39м &1000000000000092000000009,20с +15° 48′ &1000000000000000100000000,1″ 5,08 1,74 152 A4m член на јатото Хијади
97 Tau i 97 V480 30780 22565 04ч 51м &1000000000000224100000022,41с +18° 50′ &1000000000000023800000023,8″ 5,08 1,27 189 A7IV-V V480 Tau; член на јатото Хијади; δ Sct-променлива
66 Tau r 66 50 27820 20522 04ч 23м &1000000000000518400000051,84с +09° 27′ &1000000000000039500000039,5″ 5,10 −0,32 396 A3V
4 Tau s 4 21686 16322 03ч 30м &1000000000000244800000024,48с +11° 20′ &1000000000000011300000011,3″ 5,14 −0,39 417 A0Vn
41 Tau 41 GS 25823 19171 04ч 06м &1000000000000364000000036,40с +27° 36′ &1000000000000000100000000,1″ 5,18 −0,72 494 B9p Si GS Tau; α² CVn-променлива
125 Tau 125 37438 26640 05ч 39м &1000000000000441900000044,19с +25° 53′ &1000000000000049700000049,7″ 5,18 −0,73 495 B3IV
ψ Tau ψ 42 25867 19205 04ч 07м &1000000000000005200000000,52с +29° 00′ &1000000000000004600000004,6″ 5,21 3,01 90 F1V
43 G. Tau 43 26793 19799 04ч 14м &1000000000000362400000036,24с +10° 00′ &1000000000000041200000041,2″ 5,22 −0,59 474 B9Vn
23985 17954 03ч 50м &1000000000000189100000018,91с +25° 34′ &1000000000000046700000046,7″ 5,24 1,39 192 A2V
58 Tau 58 V696 27459 20261 04ч 20м &1000000000000362400000036,24с +15° 05′ &1000000000000043800000043,8″ 5,26 1,89 154 F0V V696 Tau; член на јатото Хијади; δ Sct-променлива
κ2 Tau κ2 67 27946 20641 04ч 25м &1000000000000249400000024,94с +22° 12′ &1000000000000000400000000,4″ 5,27 2,05 144 A7V член на јатото Хијади
l Tau l 106 32977 23871 05ч 07м &1000000000000484300000048,43с +20° 25′ &1000000000000006400000006,4″ 5,28 1,65 173 A5V
133 Tau 133 38622 27364 05ч 47м &1000000000000429000000042,90с +13° 53′ &1000000000000058700000058,7″ 5,28 −1,67 799 B2IV-V
46 Tau 46 41 26690 19719 04ч 13м &1000000000000331100000033,11с +07° 42′ &1000000000000057700000057,7″ 5,29 2,45 121 F3V... кандидат за сончева сестра
40 Tau 40 32 V1133 25558 18957 04ч 03м &1000000000000446000000044,60с +05° 26′ &1000000000000008300000008,3″ 5,32 −2,21 1045 B3V V1133 Tau
49 Eri (49) 62 29335 21515 04ч 37м &1000000000000136800000013,68с +00° 59′ &1000000000000054000000054,0″ 5,32 −1,75 847 B7V
29 Tau u 29 17 23466 17563 03ч 45м &1000000000000404300000040,43с +06° 03′ &1000000000000000100000000,1″ 5,34 −0,94 588 B3V
56 Tau 56 V724 27309 20186 04ч 19м &1000000000000366900000036,69с +21° 46′ &1000000000000024900000024,9″ 5,34 0,41 316 A0p Si V724 Tau; α² CVn-променлива
34 G. Tau 34 25621 18993 04ч 04м &1000000000000097900000009,79с +02° 49′ &1000000000000038100000038,1″ 5,36 2,66 113 F6IV
121 Tau 121 36819 26248 05ч 35м &1000000000000271200000027,12с +24° 02′ &1000000000000022700000022,7″ 5,37 −0,95 599 B2.5IV
χ Tau χ 59 27638 20430 04ч 22м &1000000000000349300000034,93с +25° 37′ &1000000000000045700000045,7″ 5,38 0,81 267 B9V
63 G. Tau 63 29499 21670 04ч 39м &1000000000000061000000006,10с +07° 52′ &1000000000000015600000015,6″ 5,38 1,82 168 A5m член на јатото Хијади
44 Tau p 44 IM 26322 19513 04ч 10м &1000000000000498800000049,88с +26° 28′ &1000000000000051700000051,7″ 5,39 1,51 195 F2IV-V IM Tau; δ Sct-променлива
83 Tau 83 28556 21036 04ч 30м &1000000000000373000000037,30с +13° 43′ &1000000000000028000000028,0″ 5,40 2,10 149 F0V член на јатото Хијади
115 Tau 115 35671 25499 05ч 27м &1000000000000100900000010,09с +17° 57′ &1000000000000044200000044,2″ 5,40 −1,16 668 B5V
23753 17776 03ч 48м &1000000000000208000000020,80с +23° 25′ &1000000000000016900000016,9″ 5,44 0,36 338 B8V
Келено 16 23288 17489 03ч 44м &1000000000000482000000048,20с +24° 17′ &1000000000000022500000022,5″ 5,45 0,40 334 B7IV член на јатото Плејади
33 G. Tau 33 25570 18975 04ч 03м &1000000000000565100000056,51с +08° 11′ &1000000000000049900000049,9″ 5,45 2,67 117 F2V член на јатото Хијади
93 Tau 93 29589 21735 04ч 40м &1000000000000034200000003,42с +12° 11′ &1000000000000051500000051,5″ 5,45 0,33 345 B8IV
36 Tau 36 25555 19009 04ч 04м &1000000000000216700000021,67с +24° 06′ &1000000000000021700000021,7″ 5,46 −1,87 953 G0III...
81 Tau 81 28546 21039 04ч 30м &1000000000000388300000038,83с +15° 41′ &1000000000000031000000031,0″ 5,47 2,24 145 Am член на јатото Плејади
118 Tau 118 35943 25695 05ч 29м &1000000000000164900000016,49с +25° 09′ &1000000000000001100000001,1″ 5,47 −0,15 434 B9Vn
130 Tau 130 38558 27338 05ч 47м &1000000000000262000000026,20с +17° 43′ &1000000000000044900000044,9″ 5,47 −2,48 1268 F0III
53 Tau 53 V1024 27295 20171 04ч 19м &1000000000000260800000026,08с +21° 08′ &1000000000000032700000032,7″ 5,50 0,93 267 B9IV V1024 Tau; α² CVn-променлива
103 Tau 103 32990 23900 05ч 08м &1000000000000066200000006,62с +24° 15′ &1000000000000054700000054,7″ 5,50 −4,48 3228 B2V...
36408 25950 05ч 32м &1000000000000141400000014,14с +17° 03′ &1000000000000029400000029,4″ 5,50 −2,17 1116 B7III
ω1 Tau ω1 43 26162 19388 04ч 09м &1000000000000099000000009,90с +19° 36′ &1000000000000033500000033,5″ 5,51 0,76 291 K2III
31539 23043 04ч 57м &1000000000000223500000022,35с +17° 09′ &1000000000000013300000013,3″ 5,51 −0,29 472 K1III
116 Tau 116 35770 25555 05ч 27м &1000000000000456100000045,61с +15° 52′ &1000000000000026800000026,8″ 5,52 −0,67 565 B9,5Vn
72 Tau 72 28149 20789 04ч 27м &1000000000000174500000017,45с +22° 59′ &1000000000000046900000046,9″ 5,53 0,01 415 B7V
44 Eri (44) 54 28375 20884 04ч 28м &1000000000000321100000032,11с +01° 22′ &1000000000000051100000051,1″ 5,53 0,17 385 B3V
122 Tau 122 37147 26382 05ч 37м &1000000000000037100000003,71с +17° 02′ &1000000000000025500000025,5″ 5,53 1,87 176 F0V член на јатото Хијади
135 Tau 135 39019 27581 05ч 50м &1000000000000289000000028,90с +14° 18′ &1000000000000020500000020,5″ 5,54 0,63 312 G9III:
12 Tau 12 13 22796 17103 03ч 39м &1000000000000511400000051,14с +03° 03′ &1000000000000024600000024,6″ 5,55 0,10 400 G6III:
57 Tau h 57 V483 27397 20219 04ч 19м &1000000000000576300000057,63с +14° 02′ &1000000000000006900000006,9″ 5,58 2,32 146 F3V... V483 Tau; член на јатото Хијади; δ Sct-променлива
80 Tau 80 28485 20995 04ч 30м &1000000000000085300000008,53с +15° 38′ &1000000000000016400000016,4″ 5,58 2,38 142 F0V... член на јатото Хијади
39004 27629 05ч 50м &1000000000000581100000058,11с +27° 58′ &1000000000000004200000004,2″ 5,60 0,29 376 G7III:
137 Tau 137 V809 39317 27743 05ч 52м &1000000000000223000000022,30с +14° 10′ &1000000000000018500000018,5″ 5,60 −0,39 515 B9p... V809 Tau; α² CVn-променлива
32 Tau 32 24740 18471 03ч 56м &1000000000000520300000052,03с +22° 28′ &1000000000000041700000041,7″ 5,62 2,36 146 F2IV
51 Tau 51 27176 20087 04ч 18м &1000000000000231400000023,14с +21° 34′ &1000000000000045800000045,8″ 5,64 1,95 179 F0V член на јатото Хијади
63 Tau 63 27749 20484 04ч 23м &1000000000000250000000025,00с +16° 46′ &1000000000000038400000038,4″ 5,64 2,27 154 A1m член на јатото Хијади
18 Tau 18 23324 17527 03ч 45м &1000000000000097300000009,73с +24° 50′ &1000000000000021700000021,7″ 5,66 0,40 368 B8V
31 Tau 31 21 24263 18089 03ч 52м &1000000000000002200000000,22с +06° 32′ &1000000000000005700000005,7″ 5,66 −1,01 704 B5V
26 G. Tau 26 25330 18805 04ч 01м &1000000000000461300000046,13с +09° 59′ &1000000000000052900000052,9″ 5,67 −0,52 565 B5V
60 G. Tau 60 28978 21295 04ч 34м &1000000000000082800000008,28с +05° 34′ &1000000000000007100000007,1″ 5,67 0,18 408 A2Vs
120 Tau 120 V960 36576 26064 05ч 33м &1000000000000316300000031,63с +18° 32′ &1000000000000024800000024,8″ 5,67 −3,13 1874 B2IV-Ve V960 Tau; Be-ѕвезда
13 Tau 13 23016 17309 03ч 42м &1000000000000189400000018,94с +19° 42′ &1000000000000001000000001,0″ 5,68 0,19 409 B9Vn
45 Tau 45 38 26462 19554 04ч 11м &1000000000000202000000020,20с +05° 31′ &1000000000000022900000022,9″ 5,71 2,78 126 F4V член на јатото Хијади
60 Tau 60 V775 27628 20400 04ч 22м &1000000000000034500000003,45с +14° 04′ &1000000000000038100000038,1″ 5,72 2,42 149 A3m V775 Tau; член на јатото Хијади; спектроскопска двојка; δ Sct-променлива
28226 20842 04ч 28м &1000000000000007200000000,72с +21° 37′ &1000000000000012000000012,0″ 5,72 2,32 156 Am член на јатото Хијади
131 Tau 131 38545 27316 05ч 47м &1000000000000131500000013,15с +14° 29′ &1000000000000018300000018,3″ 5,72 0,16 422 A3Vn
29646 21819 04ч 41м &1000000000000197400000019,74с +28° 36′ &1000000000000054200000054,2″ 5,73 0,67 335 A2V
6 Tau t 6 8 21933 16511 03ч 32м &1000000000000359300000035,93с +09° 22′ &1000000000000024800000024,8″ 5,76 0,57 355 B9IV
Стеропа I 21 23432 17579 03ч 45м &1000000000000544600000054,46с +24° 33′ &1000000000000016600000016,6″ 5,76 0,39 387 B8V Asterope; член на јатото Плејади
49 G. Tau 49 27497 20268 04ч 20м &1000000000000412500000041,25с +06° 07′ &1000000000000051300000051,3″ 5,76 0,17 428 G8III-IV
117 Tau 117 35802 25583 05ч 28м &1000000000000016000000001,60с +17° 14′ &1000000000000021300000021,3″ 5,77 −0,90 704 M1III
89 Tau 89 29375 21588 04ч 38м &1000000000000093800000009,38с +16° 02′ &1000000000000000200000000,2″ 5,78 2,49 148 F0V член на јатото Хијади
99 Tau 99 31553 23068 04ч 57м &1000000000000486500000048,65с +23° 56′ &1000000000000054900000054,9″ 5,79 −0,01 471 G8III:
98 Tau k 98 31592 23088 04ч 58м &1000000000000093800000009,38с +25° 03′ &1000000000000001900000001,9″ 5,79 1,00 296 A0V
V711 Tau 10 V711 22468 16846 03ч 36м &1000000000000473100000047,31с +00° 35′ &1000000000000017400000017,4″ 5,82 3,51 94 G5IV/V +K1IV RS CVn-променлива
37098 26396 05ч 37м &1000000000000088400000008,84с +26° 55′ &1000000000000028300000028,3″ 5,83 0,00 477 B9IV-V
105 Tau 105 V1155 32991 23883 05ч 07м &1000000000000554300000055,43с +21° 42′ &1000000000000017400000017,4″ 5,84 −1,66 1032 B2Ve V1155 Tau; Be-ѕвезда
HU Tau HU 29365 21604 04ч 38м &1000000000000158400000015,84с +20° 41′ &1000000000000005100000005,1″ 5,85 0,63 361 B8V алголска променлива
28217 20804 04ч 27м &1000000000000287700000028,77с +11° 12′ &1000000000000044400000044,4″ 5,87 0,00 487 B8IV
28929 21323 04ч 34м &1000000000000379900000037,99с +28° 57′ &1000000000000040300000040,3″ 5,88 0,11 466 B9p...
25202 18735 04ч 00м &1000000000000486900000048,69с +18° 11′ &1000000000000038600000038,6″ 5,89 2,60 148 F4V... член на јатото Хијади
26038 19284 04ч 07м &1000000000000594100000059,41с +17° 20′ &1000000000000023700000023,7″ 5,89 0,77 345 K5III
39 Tau A2 39 25680 19076 04ч 05м &1000000000000201500000020,15с +22° 00′ &1000000000000033200000033,2″ 5,90 4,78 55 G5V
76 Tau 76 28294 20873 04ч 28м &1000000000000233400000023,34с +14° 44′ &1000000000000027700000027,7″ 5,90 2,23 177 F0IV член на јатото Хијади
18 G. Tau 18 23526 17595 03ч 46м &1000000000000093600000009,36с +06° 48′ &1000000000000013200000013,2″ 5,91 0,84 337 G9III
27639 20417 04ч 22м &1000000000000227300000022,73с +20° 49′ &1000000000000017100000017,1″ 5,91 −2,74 1753 M0III
6 G. Tau 6 21755 16358 03ч 30м &1000000000000454000000045,40с +06° 11′ &1000000000000019500000019,5″ 5,93 −0,07 517 G8III
V1156 Tau V1156 33204 24019 05ч 09м &1000000000000450600000045,06с +28° 01′ &1000000000000050200000050,2″ 5,93 2,24 178 A5m член на јатото Хијади
26171 19376 04ч 09м &1000000000000015600000001,56с +13° 23′ &1000000000000053900000053,9″ 5,94 0,26 445 B9.5V
7 Tau 7 22091 16664 03ч 34м &1000000000000266200000026,62с +24° 27′ &1000000000000052100000052,1″ 5,95 −0,06 519 A3V
24357 18170 03ч 53м &1000000000000099600000009,96с +17° 19′ &1000000000000037800000037,8″ 5,97 2,88 135 F4V член на јатото Хијади
27901 20614 04ч 24м &1000000000000570600000057,06с +19° 02′ &1000000000000031500000031,5″ 5,97 2,52 160 F4V член на јатото Хијади
30912 22697 04ч 52м &1000000000000470900000047,09с +27° 53′ &1000000000000051300000051,3″ 5,97 0,81 352 F2IV
30197 22176 04ч 46м &1000000000000167800000016,78с +18° 44′ &1000000000000005500000005,5″ 5,99 1,16 302 K4III
V1141 Tau V1141 27742 20493 04ч 23м &1000000000000323600000032,36с +20° 58′ &1000000000000055700000055,7″ 6,00 0,15 482 B8IV-V
129 Tau 129 38478 27265 05ч 46м &1000000000000454900000045,49с +15° 49′ &1000000000000021000000021,0″ 6,00 −1,15 879 B8IIIMNp...
85 Tau 85 28677 21137 04ч 31м &1000000000000516900000051,69с +15° 51′ &1000000000000005900000005,9″ 6,01 2,75 147 F4V... член на јатото Хијади
59 G. Tau 59 28930 21269 04ч 33м &1000000000000481800000048,18с +09° 24′ &1000000000000049000000049,0″ 6,01 0,21 470 G8III
V1116 Tau V1116 29169 21459 04ч 36м &1000000000000290700000029,07с +23° 20′ &1000000000000027500000027,5″ 6,01 2,78 144 F5IV δ Sct-променлива; член на јатото Хијади
26015 19261 04ч 07м &1000000000000419100000041,91с +15° 09′ &1000000000000046200000046,2″ 6,02 2,66 153 F3V член на јатото Хијади
21051 15850 03ч 24м &1000000000000101100000010,11с +12° 37′ &1000000000000046700000046,7″ 6,03 0,27 462 K0III-IV
38670 27421 05ч 48м &1000000000000223600000022,36с +20° 52′ &1000000000000010300000010,3″ 6,03 −0,28 595 B9Vn
39970 28154 05ч 56м &1000000000000561200000056,12с +24° 14′ &1000000000000058900000058,9″ 6,03 A0Ia
23950 17921 03ч 49м &1000000000000550600000055,06с +22° 14′ &1000000000000039300000039,3″ 6,05 1,08 321 B8III
33 Tau 33 V817 24769 18485 03ч 57м &1000000000000038000000003,80с +23° 10′ &1000000000000032100000032,1″ 6,05 −0,01 531 B9.5IV V817 Tau
V1143 Tau 51 V1143 28114 20715 04ч 26м &1000000000000211000000021,10с +08° 35′ &1000000000000025000000025,0″ 6,06 −0,25 597 B6IV β Cep-променлива
23258 17453 03ч 44м &1000000000000281900000028,19с +20° 55′ &1000000000000043600000043,6″ 6,09 1,72 243 A0V
24 G. Tau 24 24817 18481 03ч 57м &1000000000000017000000001,70с +06° 02′ &1000000000000024500000024,5″ 6,09 1,70 246 A2Vn
26546 19641 04ч 12м &1000000000000313200000031,32с +17° 16′ &1000000000000039000000039,0″ 6,09 1,38 285 K0III
96 Tau 96 30605 22441 04ч 49м &1000000000000440800000044,08с +15° 54′ &1000000000000015300000015,3″ 6,09 −2,09 1411 K3III
110 Tau 110 35189 25216 05ч 23м &1000000000000377200000037,72с +16° 41′ &1000000000000057700000057,7″ 6,09 0,41 445 A2IV
11 Tau 11 22805 17181 03ч 40м &1000000000000463000000046,30с +25° 19′ &1000000000000046300000046,3″ 6,11 0,09 522 A2IV
27429 20255 04ч 20м &1000000000000250400000025,04с +18° 44′ &1000000000000033800000033,8″ 6,11 2,73 154 F3:V... член на јатото Хијади
14 G. Tau 14 22819 17120 03ч 39м &1000000000000595500000059,55с −01° 07′ &1000000000000016400000016,4″ 6,12 0,56 421 G5
34579 24820 05ч 19м &1000000000000147100000014,71с +20° 08′ &1000000000000004800000004,8″ 6,12 0,51 431 G8III+...
14 Tau 14 23183 17408 03ч 43м &1000000000000471400000047,14с +19° 39′ &1000000000000054600000054,6″ 6,13 0,99 347 G8III
22072 16641 03ч 34м &1000000000000083200000008,32с +17° 50′ &1000000000000000900000000,9″ 6,14 3,00 138 K1IVe...
V1137 Tau V1137 26571 19672 04ч 12м &1000000000000512500000051,25с +22° 24′ &1000000000000048500000048,5″ 6,14 −1,36 1032 B9IIIsp... α² CVn-променлива
53 G. Tau 53 28322 20848 04ч 28м &1000000000000036200000003,62с +01° 51′ &1000000000000030900000030,9″ 6,14 0,99 349 G9III
27483 20284 04ч 20м &1000000000000526600000052,66с +13° 51′ &1000000000000052100000052,1″ 6,15 2,84 150 F6V... член на јатото Хијади
23923 17900 03ч 49м &1000000000000435200000043,52с +23° 42′ &1000000000000043100000043,1″ 6,17 0,84 380 B8V
22695 17058 03ч 39м &1000000000000257300000025,73с +16° 32′ &1000000000000012400000012,4″ 6,18 0,72 403 K0III
95 Tau 95 29859 21961 04ч 43м &1000000000000137500000013,75с +24° 05′ &1000000000000020300000020,3″ 6,18 2,69 163 F7IV-V
24802 18508 03ч 57м &1000000000000263900000026,39с +24° 27′ &1000000000000043000000043,0″ 6,19 −1,40 1072 K0
36589 26072 05ч 33м &1000000000000388400000038,84с +20° 28′ &1000000000000027200000027,2″ 6,19 −0,76 799 B6V
32482 23589 05ч 04м &1000000000000215800000021,58с +21° 16′ &1000000000000040800000040,8″ 6,20 −0,18 615 K0
34810 24977 05ч 20м &1000000000000566200000056,62с +19° 48′ &1000000000000051700000051,7″ 6,20 −0,21 625 K0III
29459 21689 04ч 39м &1000000000000231400000023,14с +25° 13′ &1000000000000005900000005,9″ 6,21 0,97 363 A5Vn
52 G. Tau 52 28191 20771 04ч 27м &1000000000000006600000000,66с +02° 04′ &1000000000000046400000046,4″ 6,23 0,81 395 K1III
113 Tau 113 35532 25410 05ч 26м &1000000000000057200000005,72с +16° 42′ &1000000000000000600000000,6″ 6,23 −0,28 655 B2Vn
V731 Tau V731 37967 26964 05ч 43м &1000000000000195000000019,50с +23° 12′ &1000000000000015900000015,9″ 6,23 −1,41 1098 B2,5Ve γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
40 G. Tau 40 26676 19720 04ч 13м &1000000000000345500000034,55с +10° 12′ &1000000000000045100000045,1″ 6,24 0,30 502 B8Vn
28867 21251 04ч 33м &1000000000000330400000033,04с +18° 01′ &1000000000000000300000000,3″ 6,24 0,68 423 B9IVn
26703 19736 04ч 13м &1000000000000498300000049,83с +12° 45′ &1000000000000013500000013,5″ 6,25 1,04 359 K0
108 Tau 108 34053 24512 05ч 15м &1000000000000276600000027,66с +22° 17′ &1000000000000005500000005,5″ 6,26 −0,26 657 A2V
36859 26291 05ч 35м &1000000000000555200000055,52с +27° 39′ &1000000000000044700000044,7″ 6,27 −0,68 799 K0
24 Tau 24 23629 03ч 47м &1000000000000209000000020,90с +24° 06′ &1000000000000058000000058,0″ 6,28 A0V
84 Tau 84 V1146 28595 21082 04ч 31м &1000000000000071600000007,16с +15° 06′ &1000000000000018600000018,6″ 6,28 0,55 455 M3III V1146 Tau
21379 16095 03ч 27м &1000000000000186700000018,67с +12° 44′ &1000000000000007100000007,1″ 6,29 1,20 340 A0Vs
36160 25806 05ч 30м &1000000000000433200000043,32с +22° 27′ &1000000000000044300000044,3″ 6,29 0,87 395 K0
V766 Tau V766 24155 18033 03ч 51м &1000000000000158600000015,86с +13° 02′ &1000000000000046100000046,1″ 6,30 0,63 443 B9p Si α² CVn-променлива
25175 18717 04ч 00м &1000000000000368900000036,89с +17° 17′ &1000000000000048200000048,2″ 6,31 −0,95 924 A0V
48 Tau 48 V1099 26911 19877 04ч 15м &1000000000000462100000046,21с +15° 24′ &1000000000000002700000002,7″ 6,31 3,07 145 F5Vvar V1099 Tau; член на јатото Хијади
47 G. Tau 47 27386 20188 04ч 19м &1000000000000374300000037,43с +10° 07′ &1000000000000017500000017,5″ 6,31 0,05 583 K0
V774 Tau 45 V774 26923 19859 04ч 15м &1000000000000288600000028,86с +06° 11′ &1000000000000013600000013,6″ 6,32 4,69 69 G0IV... BY Dra-променлива
29104 21408 04ч 35м &1000000000000425700000042,57с +19° 52′ &1000000000000054600000054,6″ 6,33 0,56 464 G5II-III+...
31362 22949 04ч 56м &1000000000000155900000015,59с +24° 35′ &1000000000000032100000032,1″ 6,33 3,15 141 F0
62 Tau 62 27778 20533 04ч 23м &1000000000000597600000059,76с +24° 18′ &1000000000000003700000003,7″ 6,34 −0,40 726 B3V
30122 22128 04ч 45м &1000000000000424600000042,46с +23° 37′ &1000000000000040900000040,9″ 6,34 −0,33 704 B5III
24368 18201 03ч 53м &1000000000000344600000034,46с +25° 40′ &1000000000000058700000058,7″ 6,35 0,52 478 A2V
25 G. Tau 25 25102 18658 03ч 59м &1000000000000404100000040,41с +10° 19′ &1000000000000049500000049,5″ 6,35 3,38 128 F5V член на јатото Хијади
34762 24984 05ч 20м &1000000000000593400000059,34с +27° 57′ &1000000000000026300000026,3″ 6,35 −0,29 695 B9IV
37784 26853 05ч 42м &1000000000000039900000003,99с +22° 39′ &1000000000000037400000037,4″ 6,35 1,14 359 K2
31236 22850 04ч 54м &1000000000000583200000058,32с +19° 29′ &1000000000000007600000007,6″ 6,36 2,19 222 F3IV член на јатото Хијади
1 G. Tau 1 21018 15807 03ч 23м &1000000000000389900000038,99с +04° 52′ &1000000000000055600000055,6″ 6,37 −1,30 1116 G5III
28086 20698 04ч 26м &1000000000000013400000001,34с +04° 22′ &1000000000000024600000024,6″ 6,37 −0,06 631 K0
58 G. Tau 58 28736 21152 04ч 32м &1000000000000047400000004,74с +05° 24′ &1000000000000036100000036,1″ 6,37 3,19 141 F5V член на јатото Хијади
28271 20904 04ч 28м &1000000000000519800000051,98с +30° 21′ &1000000000000041500000041,5″ 6,38 2,71 177 F7V
22522 16924 03ч 37м &1000000000000478200000047,82с +15° 25′ &1000000000000050200000050,2″ 6,40 2,05 241 A5IV
5 G. Tau 5 21585 16226 03ч 29м &1000000000000038000000003,80с +03° 14′ &1000000000000055300000055,3″ 6,41 0,68 455 G5
27860 20558 04ч 24м &1000000000000144700000014,47с +12° 09′ &1000000000000028900000028,9″ 6,42 −0,28 713 K0
37439 26616 05ч 39м &1000000000000271100000027,11с +21° 45′ &1000000000000046800000046,8″ 6,42 −0,11 660 A1Vn
Стеропа II 22 23441 17588 03ч 46м &1000000000000028900000002,89с +24° 31′ &1000000000000040800000040,8″ 6,43 1,25 354 A0Vn член на јатото Плејади
23712 17759 03ч 48м &1000000000000065600000006,56с +24° 59′ &1000000000000018500000018,5″ 6,44 −0,33 738 K5
70 Tau 70 27991 20661 04ч 25м &1000000000000372500000037,25с +15° 56′ &1000000000000027900000027,9″ 6,44 3,10 152 F7V член на јатото Хијади
37329 26571 05ч 38м &1000000000000573600000057,36с +26° 37′ &1000000000000005100000005,1″ 6,45 0,87 426 G9III
2 G. Tau 2 21032 15800 03ч 23м &1000000000000363100000036,31с +00° 54′ &1000000000000037100000037,1″ 6,47 1,20 369 K0
26 Tau 26 23822 17832 03ч 48м &1000000000000569100000056,91с +23° 51′ &1000000000000026200000026,2″ 6,47 2,11 243 F0
55 G. Tau 55 28505 20985 04ч 30м &1000000000000023000000002,30с +10° 15′ &1000000000000044700000044,7″ 6,47 1,22 365 G8III
38263 27116 05ч 45м &1000000000000013000000001,30с +12° 53′ &1000000000000018100000018,1″ 6,47 1,33 348 A3
32642 23695 05ч 05м &1000000000000321100000032,11с +19° 48′ &1000000000000024300000024,3″ 6,48 0,71 464 A5m
38524 27353 05ч 47м &1000000000000346600000034,66с +25° 34′ &1000000000000007100000007,1″ 6,48 −0,95 997 K1III
9 G. Tau 9 22211 16695 03ч 34м &1000000000000491000000049,10с +06° 25′ &1000000000000003800000003,8″ 6,49 0,84 439 G0
37 G. Tau 37 26292 19434 04ч 09м &1000000000000430400000043,04с +03° 19′ &1000000000000022200000022,2″ 6,49 2,51 204 F2
SZ Tau SZ 29260 21517 04ч 37м &1000000000000147800000014,78с +18° 32′ &1000000000000035000000035,0″ 6,49 −1,04 1045 F5Ib δ Cep-променлива
22615 17026 03ч 39м &1000000000000000600000000,06с +20° 54′ &1000000000000057100000057,1″ 6,50 0,60 494 Am...
28568 21053 04ч 30м &1000000000000467400000046,74с +16° 08′ &1000000000000055500000055,5″ 6,50 3,43 134 F5V член на јатото Хијади
9 Tau 9 22374 16859 03ч 36м &1000000000000580300000058,03с +23° 12′ &1000000000000040000000040,0″ 6,72 1,08 437 A2p
101 Tau 101 31845 23214 04ч 59м &1000000000000442700000044,27с +15° 55′ &1000000000000000500000000,5″ 6,75 3,57 141 F5V член на јатото Хијади
HD 24496 24496 18267 03ч 54м &1000000000000280300000028,03с +16° 36′ &1000000000000057800000057,8″ 6,81 3,36 160 G5 двојна ѕвезда
55 Tau 55 27383 20215 04ч 19м &1000000000000547800000054,78с +16° 31′ &1000000000000021600000021,6″ 6,85 3,68 140 F7V+... член на јатото Хијади
HD 24040 24040 17960 03ч 50м &1000000000000229700000022,97с +17° 28′ &1000000000000034900000034,9″ 7,52 4,18 152 G0 има планета (b)
HD 32963 32963 26381 05ч 07м &1000000000000056000000056,0с +26° 19′ &1000000000000004100000041″ 7,6 G5IV има планета (b)
HD 37124 37124 23884 05ч 37м &1000000000000024900000002,49с +20° 43′ &1000000000000050800000050,8″ 7,68 5,07 108 G4V има три планети (b, c и d)
Алкиона B η 23607 03ч 47м &1000000000000192000000019,20с +24° 08′ &1000000000000022000000022,0″ 8,30 составница на алкионскиот систем
HD 28678 28678 21109 04ч 31м &1000000000000002500000025с +04° 34′ &1000000000000003100000031″ 8,54 740 K0D Хогар,[3] има планета (b)
RV Бик RV 283868 04ч 47м &1000000000000067300000006,73с +26° 10′ &1000000000000045600000045,6″ 9,41 ~20000 K3pv прототипна RV Tau-променлива; Vmax = 9,8св, Vнајм = 13,3најг
HD 283668 283668 20834 04ч 27м &1000000000000053000000053,0с +24° 26′ &1000000000000004100000041″ 9,44 138 има планета (b)
T Бик T 284419 20390 04ч 21м &1000000000000594300000059,43с +19° 32′ &1000000000000006400000006,4″ 9,60 3,36 576 G5Ve прототип на T Бик-променливи
HD 284149 284149 19176 04ч 06м &1000000000000039000000039,0с +20° 18′ &1000000000000001100000011″ 9,63 353 F8 има планета (b)
HD 286123 286123 04ч 55м &1000000000000004000000004,0с +18° 39′ &1000000000000001600000016″ 9,8 434 F9V има планета (b)
Глизе 176 285968 21932 04ч 42м &1000000000000557800000055,78с +18° 57′ &1000000000000029400000029,4″ 9,97 10,10 31 M2.5V има планета (b)
HD 285507 285507 19207 04ч 07м &1000000000000001000000001,0с +15° 20′ &1000000000000000600000006″ 10,5 135 K5 има планета (b)
HD 283869 283869 22271 04ч 47м &1000000000000042000000042,0с +26° 09′ &1000000000000000000000000″ 10,6 155 има планета (b)
V830 Tau 04ч 33м &1000000000000010000000010,0с +24° 33′ &1000000000000004300000043″ 12,1 427 M0 има планета (b)
WASP-152 04ч 10м &1000000000000041000000041,0с +24° 24′ &1000000000000000700000007″ 12,56 G7V има преминувачка планета (b)
CL Tau CL 04ч 38м &1000000000000045000000045,0с +08° 05′ &1000000000000004600000046″ 13 T Tau има планета (b)
CI Tau CI 04ч 33м &1000000000000052000000052,0с +22° 50′ &1000000000000003000000030″ 13 K4IV има планета (b)
FW Tau FW 04ч 29м &1000000000000030000000030,0с +26° 16′ &1000000000000005300000053″ 15,5 473 M4 има планета (b)
пулсар Рак 05ч 34м &1000000000000319500000031,95с +22° 00′ &1000000000000052100000052,1″ 16,5 6500 F Бадева Ѕвезда; PSR B0531+21, CM Tau; пулсар во Раковидната Маглина
2M J044144 04ч 41м &1000000000000449000000044,90с +23° 01′ &1000000000000051400000051,4″ 455 M8.5 има планета
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ian Ridpath's Startales - Taurus the Bull
  2. AEEA (Activities of Exhibition and Education in Astronomy) 天文教育資訊網 2006 年 5 月 23 日
  3. „Algeria“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 23 декември 2019.

Извори[уреди | уреди извор]