Список на ѕвезди во соѕвездието Часовник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Часовник, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Hor α 26967 19747 04ч 14м &1000000000000000800000000,08с −42° 17′ &1000000000000037900000037,9″ 3,85 1,07 117 K1III
R Hor R 18242 13502 02ч 53м &1000000000000529000000052,90с −49° 53′ &1000000000000002500000025″ 4,7 1004 M7IIIe мирида, Vнајг = 4,7св, Vнајм = 14,3св, P = 407,6 д
δ Hor δ 26612 19515 04ч 10м &1000000000000504300000050,43с −41° 59′ &1000000000000037500000037,5″ 4,93 1,28 175 A9V
β Hor β 18866 13884 02ч 58м &1000000000000477700000047,77с −64° 04′ &1000000000000016700000016,7″ 4,98 0,07 313 A5III
μ Hor μ 19319 14240 03ч 03м &1000000000000369000000036,90с −59° 44′ &1000000000000015400000015,4″ 5,12 1,99 138 F0IV
ζ Hor ζ 16920 12484 02ч 40м &1000000000000395800000039,58с −54° 32′ &1000000000000059700000059,7″ 5,21 1,77 159 F4IV
ν Hor ν 17848 13141 02ч 49м &1000000000000013700000001,37с −62° 48′ &1000000000000023700000023,7″ 5,25 1,73 165 A2V има отпаден диск
η Hor η 16555 12225 02ч 37м &1000000000000242600000024,26с −52° 32′ &1000000000000035100000035,1″ 5,30 2,06 145 A6V
HD 27588 27588 20161 04ч 19м &1000000000000166500000016,65с −44° 16′ &1000000000000004200000004,2″ 5,33 1,08 231 K2III
λ Hor λ 15233 11258 02ч 24м &1000000000000539900000053,99с −60° 18′ &1000000000000041900000041,9″ 5,36 1,91 160 F2III
ι Hor ι 17051 12653 02ч 42м &1000000000000331600000033,16с −50° 48′ &1000000000000003000000003,0″ 5,40 4,22 56 G3IV има планета (b)
HD 22231 22231 16509 03ч 32м &1000000000000347200000034,72с −50° 22′ &1000000000000043900000043,9″ 5,67 0,80 307 K3III претпоставена променлива
TW Hor TW 20234 14930 03ч 12м &1000000000000331400000033,14с −57° 19′ &1000000000000017700000017,7″ 5,71 −2,32 1315 C5II полуправилна променлива, Vнајг = 5,52св, Vнајм = 5,95св, P = 270,3 д
HD 23719 23719 17534 03ч 45м &1000000000000158800000015,88с −47° 21′ &1000000000000034000000034,0″ 5,72 0,47 365 K1III
γ Hor γ 17504 12871 02ч 45м &1000000000000274500000027,45с −63° 42′ &1000000000000016300000016,3″ 5,73 2,03 179 G8III/IV
HD 14641 14641 10871 02ч 19м &1000000000000542500000054,25с −55° 56′ &1000000000000041400000041,4″ 5,81 −0,38 564 K5III променлива ѕвезда, ΔV = 0,09св, P = 5,37548 д
HD 20640 20640 15305 03ч 17м &1000000000000266000000026,60с −47° 45′ &1000000000000006300000006,3″ 5,84 0,03 473 K2III
HD 24706 24706 18199 03ч 53м &1000000000000333000000033,30с −46° 53′ &1000000000000036900000036,9″ 5,93 0,72 360 K3III
TU Hor TU 21981 16339 03ч 30м &1000000000000369000000036,90с −47° 22′ &1000000000000030600000030,6″ 5,98 0,70 370 A2V вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 5,9св, Vнајм = 6,04св, P = 0,935971 д
HD 18185 18185 13387 02ч 52м &1000000000000189500000018,95с −62° 54′ &1000000000000034600000034,6″ 6,03 −0,12 553 K1III
HD 19948 19948 14749 03ч 10м &1000000000000272400000027,24с −48° 44′ &1000000000000002700000002,7″ 6,11 0,73 388 K1III
HD 17254 17254 12775 02ч 44м &1000000000000106000000010,60с −52° 34′ &1000000000000014000000014,0″ 6,15 0,68 404 A2V
HD 18265 18265 13518 02ч 54м &1000000000000064700000006,47с −50° 52′ &1000000000000017100000017,1″ 6,22 −1,45 1113 K4III претпоставена променлива
HD 17326 17326 12717 02ч 43м &1000000000000264700000026,47с −66° 42′ &1000000000000050600000050,6″ 6,23 2,55 178 F5V
HD 16170 16170 11925 02ч 33м &1000000000000546200000054,62с −51° 05′ &1000000000000036600000036,6″ 6,24 2,60 174 F6V
HD 15646 15646 11479 02ч 28м &1000000000000043400000004,34с −64° 17′ &1000000000000059200000059,2″ 6,35 0,99 385 A0V
HD 26927 26927 19721 04ч 13м &1000000000000357100000035,71с −40° 21′ &1000000000000028200000028,2″ 6,36 −1,07 1000 K3III
TZ Hor TZ 15379 11293 02ч 25м &1000000000000264800000026,48с −66° 29′ &1000000000000038500000038,5″ 6,39 −0,86 921 M5III полуправилна променлива, ΔV = 0,11св
HD 21011 21011 15655 03ч 21м &1000000000000334300000033,43с −47° 46′ &1000000000000035900000035,9″ 6,40 0,68 453 K0III
HD 18292 18292 13429 02ч 52м &1000000000000546500000054,65с −65° 27′ &1000000000000018900000018,9″ 6,47 0,71 463 K0/K1III
HD 23670 23670 17493 03ч 44м &1000000000000504700000050,47с −48° 03′ &1000000000000040000000040,0″ 6,49 0,53 508 G8/K0III
HD 21360 21360 15884 03ч 24м &1000000000000362100000036,21с −51° 03′ &1000000000000045700000045,7″ 6,50 0,87 435 A0V
HD 23308 23308 17298 03ч 42м &1000000000000099200000009,92с −45° 57′ &1000000000000028500000028,5″ 6,50 3,52 128 F8V
HD 27631 27631 20199 04ч 19м &1000000000000004500000045с −41° 57′ &1000000000000003700000037″ 8,25 148 G3IV има планета (b)
WASP-120 04ч 10м &1000000000000028000000028,0с −45° 53′ &1000000000000005400000054″ 11 F5 има преминувачка планета (b)
GJ 1061 03ч 35м &1000000000000596400000059,64с −44° 30′ &1000000000000046200000046,2″ 13,03 12 M5.5 блиско црвено џуџе
WW Hor WW 02ч 36м &1000000000000114500000011,45с −52° 19′ &1000000000000013500000013,5″ 17,6 AM Her-променлива и затемнувачка двојка, Vнајг = 17,6св, Vнајм = 21,6св, P = 0,080199046 д
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.