Список на ѕвезди во соѕвездието Сликар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Сликар, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Pic α 50241 32607 06ч 48м &1000000000000115400000011,54с −61° 56′ &1000000000000031100000031,1″ 3,30 0,83 99 A7IV
β Pic β 39060 27321 05ч 47м &1000000000000170800000017,08с −51° 04′ &1000000000000000200000000,2″ 3,85 2,42 63 A5V δ Sct-променлива, Vнајг = 3,80св, Vнајм = 3,86св, P = 0,026260 д; има протопланетарен диск и две планети (b и c)
γ Pic γ 39523 27530 05ч 49м &1000000000000495800000049,58с −56° 09′ &1000000000000059400000059,4″ 4,50 0,87 174 K1III
δ Pic δ 42933 29276 06ч 10м &1000000000000179100000017,91с −54° 58′ &1000000000000007200000007,2″ 4,72 −3,81 1655 B0.5IV β Lyr-променлива, Vнајг = 4,65св, Vнајм = 4,9св, P = 1,672541 д
HD 42540 42540 28991 06ч 07м &1000000000000033600000003,36с −62° 09′ &1000000000000015900000015,9″ 5,04 −0,37 394 K2/K3III
η2 Pic η2 33042 23649 05ч 04м &1000000000000579500000057,95с −49° 34′ &1000000000000040200000040,2″ 5,05 −0,76 474 M2IIIvar претпоставена променлива, Vнајг = 5,00св, Vнајм = 5,1св
HD 39640 39640 27621 05ч 50м &1000000000000532200000053,22с −52° 06′ &1000000000000031300000031,3″ 5,16 0,61 264 G8III
HD 46355 46355 30932 06ч 29м &1000000000000285400000028,54с −56° 51′ &1000000000000010200000010,2″ 5,20 0,29 312 K0III
HD 40292 40292 27947 05ч 54м &1000000000000501100000050,11с −52° 38′ &1000000000000009900000009,9″ 5,29 2,58 114 F0Ve...
λ Pic λ 30185 21914 04ч 42м &1000000000000464600000046,46с −50° 28′ &1000000000000053100000053,1″ 5,30 0,19 343 K0/K1III
HD 38871 38871 27243 05ч 46м &1000000000000273700000027,37с −46° 35′ &1000000000000050000000050,0″ 5,31 −0,44 460 K0/K1II
η1 Pic η1 32743 23482 05ч 02м &1000000000000487300000048,73с −49° 09′ &1000000000000005300000005,3″ 5,37 3,28 85 F2V
ζ Pic ζ 35072 24829 05ч 19м &1000000000000221100000022,11с −50° 36′ &1000000000000023500000023,5″ 5,44 2,65 118 F7III-IV
HD 36553 36553 25768 05ч 30м &1000000000000094600000009,46с −47° 04′ &1000000000000038400000038,4″ 5,46 2,26 143 G3IV
ι Pic A ι 31203 22531 04ч 50м &1000000000000553900000055,39с −53° 27′ &1000000000000042200000042,2″ 5,58 2,73 121 F0IV...
ν Pic ν 45229 30342 06ч 22м &1000000000000558700000055,87с −56° 22′ &1000000000000011700000011,7″ 5,60 2,09 164 Am
HD 41214 41214 28484 06ч 00м &1000000000000492000000049,20с −51° 12′ &1000000000000059600000059,6″ 5,65 1,65 206 A1m...
μ Pic μ 46860 31137 06ч 31м &1000000000000583100000058,31с −58° 45′ &1000000000000013800000013,8″ 5,69 −1,04 724 B9V претпоставена променлива
HD 45557 45557 30463 06ч 24м &1000000000000138800000013,88с −60° 16′ &1000000000000053000000053,0″ 5,78 1,06 287 A0V
HD 40733 40733 28287 05ч 58м &1000000000000375600000037,56с −44° 02′ &1000000000000004500000004,5″ 5,81 −2,13 1264 G8II
HD 45984 45984 30703 06ч 27м &1000000000000041400000004,14с −58° 00′ &1000000000000007600000007,6″ 5,82 −0,53 606 K3III
HD 36734 36734 25887 05ч 31м &1000000000000359900000035,99с −45° 55′ &1000000000000031500000031,5″ 5,86 0,07 468 K3III
HD 39937 39937 27737 05ч 52м &1000000000000201800000020,18с −57° 09′ &1000000000000021600000021,6″ 5,93 0,41 415 F7IV
HD 34347 34347 24384 05ч 13м &1000000000000533300000053,33с −52° 01′ &1000000000000050600000050,6″ 6,03 −0,63 701 K3III
HD 35765 35765 25317 05ч 24м &1000000000000555800000055,58с −44° 13′ &1000000000000032500000032,5″ 6,09 0,03 532 K1III
κ Pic κ 35580 25098 05ч 22м &1000000000000221500000022,15с −56° 08′ &1000000000000004000000004,0″ 6,10 −0,71 749 B8/B9V
TX Pic TX 37434 26300 05ч 36м &1000000000000028500000002,85с −47° 18′ &1000000000000049400000049,4″ 6,10 0,08 522 K2III RS CVn-променлива, Vнајг = 6,08св, Vнајм = 6,12св
HD 40200 40200 27937 05ч 54м &1000000000000411200000041,12с −49° 37′ &1000000000000037400000037,4″ 6,11 −1,53 1101 B3V
HD 50571 50571 32775 06ч 50м &1000000000000010100000001,01с −60° 14′ &1000000000000057900000057,9″ 6,11 3,51 108 F7III-IV има планета (b)
AE Pic AE 46792 31068 06ч 31м &1000000000000106500000010,65с −61° 52′ &1000000000000046500000046,5″ 6,15 −1,58 1148 B3V β Lyr-променлива
HD 39110 39110 27317 05ч 47м &1000000000000133300000013,33с −54° 21′ &1000000000000038600000038,6″ 6,19 −1,68 1221 K3III
AK Pic AK 48189 31711 06ч 38м &1000000000000004200000000,42с −61° 32′ &1000000000000000800000000,8″ 6,18 4,47 71 G1/G2V T Tau-ѕвезда, ΔV = 0,05св, P = 2,60 д
HD 33116 33116 23653 05ч 05м &1000000000000006100000000,61с −54° 24′ &1000000000000026700000026,7″ 6,26 −0,40 700 M2III полуправилна променлива
θ Pic θ 35860 25303 05ч 24м &1000000000000462900000046,29с −52° 18′ &1000000000000058200000058,2″ 6,26 0,19 534 A0V
HD 45796 45796 30524 06ч 24м &1000000000000558100000055,81с −63° 49′ &1000000000000041400000041,4″ 6,26 −0,43 710 B6V претпоставена променлива
HD 45461 45461 30352 06ч 23м &1000000000000014800000001,48с −63° 40′ &1000000000000059400000059,4″ 6,30 −1,28 1069 M1III
HD 39547 39547 27583 05ч 50м &1000000000000288300000028,83с −52° 46′ &1000000000000004500000004,5″ 6,32 −0,84 883 K0/K1III
R Pic R 30551 22170 04ч 46м &1000000000000095500000009,55с −49° 14′ &1000000000000045100000045,1″ 6,35 6700 M2.5:IIe полуправилна променлива, Vнајг = 6,35св, Vнајм = 10,1св, P = 168 д
HD 38458 38458 27001 05ч 43м &1000000000000411200000041,12с −45° 49′ &1000000000000059200000059,2″ 6,38 1,82 266 F0IIIn претпоставена променлива, Лакај ѝ ја дал буквата ε, но Гулд ја укинал
HD 39312 39312 27512 05ч 49м &1000000000000341300000034,13с −44° 52′ &1000000000000031500000031,5″ 6,38 −1,79 1405 K1III
ι Pic B ι 31204 22534 04ч 50м &1000000000000565800000056,58с −53° 27′ &1000000000000035700000035,7″ 6,42 3,89 105 F0IV
HD 37226 37226 26079 05ч 33м &1000000000000443000000044,30с −54° 54′ &1000000000000008300000008,3″ 6,42 2,67 183 F8V
HD 37781 37781 26515 05ч 38м &1000000000000174200000017,42с −50° 38′ &1000000000000027700000027,7″ 6,43 0,41 522 A0V
HD 44120 44120 29788 06ч 16м &1000000000000188400000018,84с −59° 12′ &1000000000000045800000045,8″ 6,44 3,64 119 G1V
SW Pic SW 41586 28596 06ч 02м &1000000000000093200000009,32с −60° 05′ &1000000000000048700000048,7″ 6,45 −0,61 825 M4III полуправилна променлива, ΔV = 0,12св
HD 29805 29805 21666 04ч 39м &1000000000000042900000004,29с −51° 40′ &1000000000000022100000022,1″ 6,45 −0,07 656 K2III
HD 45701 45701 30480 06ч 24м &1000000000000265700000026,57с −63° 25′ &1000000000000043100000043,1″ 6,45 3,94 104 G3III/IV
HD 45450 45450 30423 06ч 23м &1000000000000469200000046,92с −58° 32′ &1000000000000038200000038,2″ 6,47 1,52 319 A3V
HD 34587 34587 24520 05ч 15м &1000000000000388000000038,80с −52° 10′ &1000000000000056000000056,0″ 6,48 −0,62 856 K2III
HD 40665 40665 28180 05ч 57м &1000000000000143600000014,36с −53° 25′ &1000000000000032500000032,5″ 6,48 −0,24 720 K5/M0III
S Pic S 33894 24126 05ч 10м &1000000000000572500000057,25с −48° 30′ &1000000000000254500000025,45″ 6,50 1330 M7e мирида, Vнајг = 6,5св, Vнајм = 14,0св, P = 422 д
HD 33331 TU 33331 23833 05ч 07м &1000000000000259300000025,93с −44° 49′ &1000000000000018000000018,0″ 6,93 964 B5III бавнопулсирачка B-ѕезда, ΔV = 0,03св, P = 1,14686 д
HD 40307 40307 27887 05ч 54м &1000000000000042400000004,24с −60° 01′ &1000000000000024400000024,4″ 7,17 6,63 42 K2.5V има шест планети (b, c, d, e, f и g)
TV Pic TV 30861 22370 04ч 48м &1000000000000574700000057,47с −47° 08′ &1000000000000004300000004,3″ 7,44 634 A2V вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 7,37св, Vнајм = 7,53св, P = 0,851994 д
HD 41004 41004 28393 05ч 59м &1000000000000496500000049,65с −48° 14′ &1000000000000022900000022,9″ 8,65 5,48 140 K1V+M2 двоѕвезда, има планета (Ab) и кафеаво џуџе (Bb)
HD 41248 41248 28460 06ч 00м &1000000000000033000000033,0с −56° 09′ &1000000000000004300000043″ 8,82 171 G2V има две планети (b и c)
Каптајнова Ѕвезда VZ 33793 24186 05ч 11м &1000000000000405800000040,58с −45° 01′ &1000000000000026300000026,3″ 8,89 10,92 13 M1V најблиска ореолска ѕвезда; BY Dra-променлива; има две планети (b и c)
AB Pic AB 44627 30034 06ч 19м &1000000000000129100000012,91с −58° 03′ &1000000000000015500000015,5″ 9,21 5,87 148 K2V T Tau star, ΔV = 0,045св, P = 3,853 д има планета или кафеаво џуџе (b)
RR Pic RR 31481 06ч 35м &1000000000000360600000036,06с −62° 38′ &1000000000000024300000024,3″ 12,50 нова, Vнајг = 1,0св, Vнајм = 12,65св, P = 0,145025 д
TW Pic TW 05ч 34м &1000000000000505800000050,58с −58° 01′ &1000000000000040700000040,7″ нововидна ѕвезда
PSR J0437-4715 04ч 37м &1000000000000158100000015,81с −47° 15′ &1000000000000008600000008,6″ 509,8 најблизок милисекунден пулсар
WISE 0647-6232 06ч 47м &1000000000000232300000023,23с −62° 32′ &1000000000000039700000039,7″ Y1 кафеаво џуџе
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.