Прејди на содржината

Нова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Уметнички приказ: бело џуџе натрупува водород од поголемиот придружник

Новакатаклизмичка јадрена експлозија предизвикана од натрупување на водород на површината на ѕвезда која е бело џуџе. Оваа појава не треба да се меша со супернова од типот Ia, или со друг вид на ѕвезден избув.

Забележани избуви на нови од 1890 г. наваму[уреди | уреди извор]

Година Нова Најг. сјајност[1]
1891 T Кочијаш +3,8
1898 V1059 Стрелец +4,5
1899 V606 Орел +5,5
1901 GK Персеј +0,2
1903 DM Близнаци +4,8
1905 V604 Орел +7,3
1910 DI Гуштер +4,6
1912 DN Близнаци +3,5
1918 V603 Орел −1,4
1919 HR Лира +6,5
1919 V849 Змијоносец +7,4
1920 V476 Лебед +2,0
1920 T Компас +6,4
1925 RR Сликар +1,2
1927 EL Орел +5,5
1927 XX Бик +5,9
1933 RS Змијоносец +4,3
1934 DQ Херкул +1,4
1936 CP Гуштер +2,1
1936 V368 Орел +5,0
1939 BT Еднорог +4,5
1942 V450 Лебед +7,0
1942 CP Крма +0,3
1943 V500 Орел +6,1
1944 T Компас +7,1
1945 V528 Орел +7,0
1946 T Северна Круна +3,0
1948 CT Змија +6,0
1948 V465 Лебед +7,3
1950 DK Гуштер +5,0
1956 RW Мала Мечка +6,0
1958 RS Змијоносец +5,0
1960 V446 Херкул +2,8
1963 V533 Херкул +3,0
1964 QZ Кочијаш +6,0
1967 T Компас +6,7
1967 HR Делфин +3,7
1967 RS Змијоносец +5,0
1968 LV Лисица +5,2
1970 FH Змија +4,4
1970 V1229 Орел +6,7
1970 V1330 Лебед +7,5
1971 IV Кефеј +7,0
1975 V1500 Лебед +1,7
1975 V373 Штит +6,0
1976 NQ Лисица +6,0
1977 HS Стрела +7,2
1978 V1668 Cygni +6,0
1982 V1370 Орел +6,0
1984 PW Лисица +6,4
1984 QU Лисица +5,2
1985 RS Змијоносец +5,4
1986 V842 Кентаур +4,6
1986 OS Андромеда +6,3
1987 V827 Херкул +7,5
1987 QV Лисица +7,0
1991 V838 Херкул +5,0
1992 V1974 Лебед +4,2
1993 V705 Касиопеја +5,8
1999 V382 Едро +2,6
1999 V1494 Орел +4,0
2006 RS Змијоносец +4,5
2007 V1280 Скорпија +3,9 [2]

Целосен список на нова во нашата галаксија Млечен Пат од 1612 може да најдете на страницата на CBAT, (Central Bureau for Astronomical Telegrams), официјалната меѓународна куќа за информирање во врска со транзитни астрнономски настани.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Повисока величина значи помала сјајност. На пример, T Кочијаш (+3,8) имала помала сјајност од HR Лира (+6,5).
  2. [1],[2]
  3. CBAT - официјална страница

Надворешни врски[уреди | уреди извор]