Список на ѕвезди во соѕвездието Крма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Крма, надолно подредени според сјајноста.

Бајеровото означување (грчките букви) на ѕвездите од ова соѕвездие се дадени уште во времето кога било дел од соѕвездието Брод Арго. Откако Брод Арго е поделен на соѕвездијата Кобилица, Едро и Крма, ознаките со грчки букви се задржани, па така Крма ги нема сите грчки буквени ознаки. На пример, откако алфа-ѕвездата од Брод Арго е префрлена во соѕвездието Кобилица, во Крма не постои ѕвезда со таква ознака.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
ζ Pup ζ 248 66811 39429 08ч 03м &1000000000000350700000035,07с −40° 00′ &1000000000000011500000011,5″ 2,21 −5,95 1399 O5Iaf Наос, Сухаил Хадар, Мулифејн; α Cyg-променлива
π Pup π 82 56855 35264 07ч 17м &1000000000000085600000008,56с −37° 05′ &1000000000000051000000051,0″ 2,71 −4,92 1094 K3Ib Ахади
ρ Pup ρ 15 253 67523 39757 08ч 07м &1000000000000327000000032,70с −24° 18′ &1000000000000016000000016,0″ 2,83 1,41 63 F2mF5IIp Турејс; δ Sct-променлива
τ Pup τ 39 50310 32768 06ч 49м &1000000000000561400000056,14с −50° 36′ &1000000000000051800000051,8″ 2,94 −0,80 183 K0III...
ν Pup ν 20 47670 31685 06ч 37м &1000000000000456700000045,67с −43° 11′ &1000000000000045300000045,3″ 3,17 −2,39 423 B8III SB
σ Pup σ 99 59717 36377 07ч 29м &1000000000000138800000013,88с −43° 18′ &1000000000000006800000006,8″ 3,25 −0,51 184 K5III SB
ξ Pup ξ 7 191 63700 38170 07ч 49м &1000000000000176600000017,66с −24° 51′ &1000000000000035200000035,2″ 3,34 −4,74 1347 G6Ia Азмиди, Асмидиска, Азмидиска
c Pup c 175 63032 37819 07ч 45м &1000000000000153000000015,30с −37° 58′ &1000000000000007000000007,0″ 3,62 −4,52 1387 K4III
HD 64440 a 213 64440 38414 07ч 52м &1000000000000130500000013,05с −40° 34′ &1000000000000032900000032,9″ 3,71 −1,41 345 G5III...
3 Pup l 3 157 62623 37677 07ч 43м &1000000000000484700000048,47с −28° 57′ &1000000000000017400000017,4″ 3,94 −5,30 2280 A2Iab B[e]-ѕвезда
HD 63922 P 199 63922 38164 07ч 49м &1000000000000143000000014,30с −46° 22′ &1000000000000023600000023,6″ 4,10 −4,80 1964 B0III
11 Pup j 11 222 65228 38835 07ч 56м &1000000000000515600000051,56с −22° 52′ &1000000000000048500000048,5″ 4,20 −1,74 502 F7/F8II
HD 64760 J 218 64760 38518 07ч 53м &1000000000000181600000018,16с −48° 06′ &1000000000000010600000010,6″ 4,22 −4,65 1940 B0.5Ib
ο Pup ο 183 63462 38070 07ч 48м &1000000000000051700000005,17с −25° 56′ &1000000000000013800000013,8″ 4,40 −5,00 2470 B1IV:nne Be-ѕвезда
16 Pup 16 256 67797 39906 08ч 09м &1000000000000016400000001,64с −19° 14′ &1000000000000042000000042,0″ 4,40 −1,41 472 B5V
L2 Крма L2 73 56096 34922 07ч 13м &1000000000000322300000032,23с −44° 38′ &1000000000000025900000025,9″ 4,42 0,50 198 M5e
HD 69142 h2 279 69142 40326 08ч 14м &1000000000000028900000002,89с −40° 20′ &1000000000000051800000051,8″ 4,42 −0,47 310 K1II/III
NS Pup h1 267 NS 68553 40091 08ч 11м &1000000000000215000000021,50с −39° 37′ &1000000000000006800000006,8″ 4,44 −4,36 1874 K4III неправилна (Ld) променлива
HD 70060 q 289 70060 40706 08ч 18м &1000000000000333900000033,39с −36° 39′ &1000000000000034300000034,3″ 4,44 2,16 93 A4m...
HD 60532 108 60532 36795 07ч 34м &1000000000000031800000003,18с −22° 17′ &1000000000000045800000045,8″ 4,46 2,41 84 F6V има две планети (b и c)
V Pup 233 V 65818 38957 07ч 58м &1000000000000144400000014,44с −49° 14′ &1000000000000041700000041,7″ 4,47 −3,29 1164 B1Vp + B2 затемнувачка променлива од типот на β Lyr
QW Pup I 71 QW 55892 34834 07ч 12м &1000000000000337400000033,74с −46° 45′ &1000000000000034400000034,4″ 4,49 2,86 69 F0IV γ Dor-променлива
QZ Pup b 214 QZ 64503 38455 07ч 52м &1000000000000386500000038,65с −38° 51′ &1000000000000046200000046,2″ 4,49 −1,98 640 B2V елипсоидна променлива
k1 Pup k1 133 61555 37229 07ч 38м &1000000000000498800000049,88с −26° 48′ &1000000000000014000000014,0″ 4,50 −1,92 454 B6V Маркаб, Маркеб; составница на системот k Крма
HD 61330 f 127 61330 37096 07ч 37м &1000000000000221200000022,12с −34° 58′ &1000000000000006900000006,9″ 4,53 −0,67 358 B8IV/V
HD 65810 232 65810 39095 07ч 59м &1000000000000520600000052,06с −18° 23′ &1000000000000056900000056,9″ 4,61 0,29 238 A1V
k2 Pup k2 134 61556 07ч 38м &1000000000000498000000049,80с −26° 48′ &1000000000000013000000013,0″ 4,62 −1,81 462 B5IV составница на системот k Крма
1 Pup 1 155 62576 37648 07ч 43м &1000000000000324000000032,40с −28° 24′ &1000000000000039400000039,4″ 4,63 −2,75 976 K5III
HD 64740 216 64740 38500 07ч 53м &1000000000000036400000003,64с −49° 36′ &1000000000000047100000047,1″ 4,63 −2,09 720 B1.5Vp
NV Pup υ1 83 NV 57150 35363 07ч 18м &1000000000000184000000018,40с −36° 44′ &1000000000000002300000002,3″ 4,65 −2,42 847 B2V+... γ Cas-променлива
HD 59890 100 59890 36514 07ч 30м &1000000000000426100000042,61с −30° 57′ &1000000000000044200000044,2″ 4,65 −4,00 1753 G2Ib...
HD 60863 p 119 60863 36917 07ч 35м &1000000000000229400000022,94с −28° 22′ &1000000000000009400000009,4″ 4,65 0,46 225 B8V
PU Pup m 128 61429 37173 07ч 38м &1000000000000180500000018,05с −25° 21′ &1000000000000053200000053,2″ 4,69 −1,45 551 B8IV β Lyr-променлива
Q Pup Q 196 63744 38089 07ч 48м &1000000000000202500000020,25с −47° 04′ &1000000000000039100000039,1″ 4,69 0,48 227 K0III
19 Pup 19 263 68290 40084 08ч 11м &1000000000000163200000016,32с −12° 55′ &1000000000000037300000037,3″ 4,72 0,95 185 K0III
HD 68601 268 68601 40096 08ч 11м &1000000000000259000000025,90с −42° 59′ &1000000000000014200000014,2″ 4,73 −6,04 4657 A7Ib
HD 56456 78 56456 35020 07ч 14м &1000000000000381400000038,14с −48° 16′ &1000000000000018900000018,9″ 4,75 −0,43 354 B8/B9V
χ Pup χ 225 65456 38901 07ч 57м &1000000000000401100000040,11с −30° 20′ &1000000000000004500000004,5″ 4,76 −3,47 1442 A7III
MX Pup r 274 MX 68980 40274 08ч 13м &1000000000000295200000029,52с −35° 53′ &1000000000000058400000058,4″ 4,78 −2,61 979 B2ne γ Cas-променлива
KQ Pup 107 KQ 60414 36773 07ч 33м &1000000000000479700000047,97с −14° 31′ &1000000000000026000000026,0″ 4,82 −5,25 3361 A4Ia неправилна (Lc) променлива
A Pup A 67 54893 34495 07ч 08м &1000000000000510800000051,08с −39° 39′ &1000000000000020400000020,4″ 4,83 −1,98 751 B3IV/V
HD 70555 w 294 70555 40945 08ч 21м &1000000000000230300000023,03с −33° 03′ &1000000000000015700000015,7″ 4,83 −2,22 838 K2/K3III
HD 61831 d1 143 61831 37297 07ч 39м &1000000000000273500000027,35с −38° 18′ &1000000000000029000000029,0″ 4,84 −1,39 574 B3V
HD 59612 97 59612 36431 07ч 29м &1000000000000514100000051,41с −23° 01′ &1000000000000027500000027,5″ 4,85 −5,13 3228 A6Ib/II
OU Pup L1 72 OU 56022 34899 07ч 13м &1000000000000133700000013,37с −45° 10′ &1000000000000057100000057,1″ 4,87 1,14 181 Ap α2 CVn-променлива
H Pup H 61 53811 34059 07ч 03м &1000000000000536600000053,66с −49° 35′ &1000000000000003300000003,3″ 4,92 1,07 192 A4IV
HD 51799 47 51799 33357 06ч 56м &1000000000000159900000015,99с −48° 43′ &1000000000000016200000016,2″ 4,94 −2,62 1062 M1III
HD 61772 140 61772 37379 07ч 40м &1000000000000232100000023,21с −15° 15′ &1000000000000049900000049,9″ 4,98 −1,60 676 K3III
HD 50235 37 50235 32855 06ч 50м &1000000000000523500000052,35с −34° 22′ &1000000000000002400000002,4″ 4,99 −2,23 906 K2/K3III
20 Pup 20 269 68752 40259 08ч 13м &1000000000000199800000019,98с −15° 47′ &1000000000000017600000017,6″ 4,99 −2,89 1230 G5Ib/II
HR 3079 212 64379 38423 07ч 52м &1000000000000158000000015,80с −34° 42′ &1000000000000021700000021,7″ 5,01 3,73 59 F3/F5V
HR 2770 80 56779 35226 07ч 16м &1000000000000494200000049,42с −36° 35′ &1000000000000033500000033,5″ 5,03 −2,31 959 B3V
4 Pup 4 167 62952 37891 07ч 45м &1000000000000568800000056,88с −14° 33′ &1000000000000049800000049,8″ 5,03 0,73 236 F2V
HR 2998 159 62644 37606 07ч 42м &1000000000000571600000057,16с −45° 10′ &1000000000000018400000018,4″ 5,04 3,13 79 G5IV првично наречена T Pup од Лакај
HR 2462 V/Y 21 47973 31765 06ч 38м &1000000000000376300000037,63с −48° 13′ &1000000000000012800000012,8″ 5,05 −0,58 436 G8III наречена V од Лакај, Y во подоцнежните каталози, а не променливите V или Y Pup
HD 60584 n 111 60584 36817 07ч 34м &1000000000000186700000018,67с −23° 28′ &1000000000000025200000025,2″ 5,06 2,74 95 F6V
HD 52092 t 49 52092 33558 06ч 58м &1000000000000251100000025,11с −34° 06′ &1000000000000042200000042,2″ 5,07 −1,77 760 B4IV/V
HR 3035 185 63465 38010 07ч 47м &1000000000000250000000025,00с −38° 30′ &1000000000000040200000040,2″ 5,07 −2,83 1240 B2IV/V
N Pup N 228 65551 38872 07ч 57м &1000000000000184300000018,43с −44° 06′ &1000000000000035600000035,6″ 5,08 −2,90 1283 B2.5IV
12 Pup 12 230 65699 39023 07ч 59м &1000000000000057200000005,72с −23° 18′ &1000000000000037400000037,4″ 5,09 −1,82 786 G8II
OS Pup 276 OS 69081 40321 08ч 13м &1000000000000583200000058,32с −36° 19′ &1000000000000020300000020,3″ 5,09 −2,70 1177 B2V: γ Cas-променлива
NW Pup υ2 84 NW 57219 35406 07ч 18м &1000000000000381900000038,19с −36° 44′ &1000000000000033900000033,9″ 5,11 −1,93 836 A0V β Cep-променлива
HR 2719 68 55526 34670 07ч 10м &1000000000000475000000047,50с −48° 55′ &1000000000000057300000057,3″ 5,12 0,21 313 K2III
HR 3002 W 162 62713 37664 07ч 43м &1000000000000418300000041,83с −40° 56′ &1000000000000000000000000,0″ 5,12 1,02 215 K1III не миридата W Крма
HR 2548 X 38 50223 32765 06ч 49м &1000000000000546200000054,62с −46° 36′ &1000000000000055700000055,7″ 5,14 3,13 82 F5III не δ Cep-променливата X Pup
O Pup O 231 65685 38917 07ч 57м &1000000000000517300000051,73с −45° 34′ &1000000000000039900000039,9″ 5,14 0,32 300 K2III
9 Pup 9 205 64096 38382 07ч 51м &1000000000000463400000046,34с −13° 53′ &1000000000000049900000049,9″ 5,16 4,05 54 G2V HR 3064, Gl 291
6 Pup 6 190 63697 38211 07ч 49м &1000000000000411700000041,17с −17° 13′ &1000000000000041200000041,2″ 5,17 0,72 253 K3III
HR 3283 295 70556 40943 08ч 21м &1000000000000210500000021,05с −36° 29′ &1000000000000003100000003,1″ 5,18 −3,31 1630 B2IV-V+...
C Pup C 59 53704 34081 07ч 04м &1000000000000028100000002,81с −42° 20′ &1000000000000014800000014,8″ 5,20 0,27 315 Am
HR 3037 187 63578 38020 07ч 47м &1000000000000315100000031,51с −46° 36′ &1000000000000030600000030,6″ 5,22 −3,33 1672 B1V
HR 3140 234 65925 39061 07ч 59м &1000000000000284300000028,43с −39° 17′ &1000000000000048600000048,6″ 5,22 1,41 189 F3V
F Pup F 87 57240 35393 07ч 18м &1000000000000335200000033,52с −39° 12′ &1000000000000037100000037,1″ 5,24 −0,55 469 A0V
MZ Pup 250 MZ 66888 39487 08ч 04м &1000000000000161900000016,19с −32° 40′ &1000000000000029400000029,4″ 5,25 −4,03 2345 M2II веројатно неправилна (Lc) променлива
HD 49591 x 31 49591 32537 06ч 47м &1000000000000214100000021,41с −37° 55′ &1000000000000046800000046,8″ 5,27 0,24 331 B8/B9V
HR 2384 16 46273 30953 06ч 29м &1000000000000491300000049,13с −50° 14′ &1000000000000020300000020,3″ 5,28 1,71 169 F2V
E Pup E 70 55719 34802 07ч 12м &1000000000000158200000015,82с −40° 29′ &1000000000000055600000055,6″ 5,30 −0,32 434 A3p...
HR 3043 188 63660 38146 07ч 49м &1000000000000017000000001,70с −24° 54′ &1000000000000044100000044,1″ 5,31 0,35 365 G1.5IIIFe-0.5
HR 3315 302 71176 41260 08ч 25м &1000000000000037600000003,76с −24° 02′ &1000000000000046500000046,5″ 5,32 −0,64 506 K4/K5III
HR 3183 252 67456 39734 08ч 07м &1000000000000180500000018,05с −20° 33′ &1000000000000015600000015,6″ 5,33 −2,54 1221 A3Ib/II
171 G. Pup 171 63077 37853 07ч 45м &1000000000000351800000035,18с −34° 10′ &1000000000000035600000035,6″ 5,36 4,45 50 G0V
HR 3114 227 65460 38846 07ч 56м &1000000000000578100000057,81с −43° 30′ &1000000000000001500000001,5″ 5,36 −2,32 1120 B2.5V
HD 59635 y 98 59635 36363 07ч 29м &1000000000000057100000005,71с −38° 48′ &1000000000000043600000043,6″ 5,41 −0,75 556 B3V
HR 2981 150 62226 37450 07ч 41м &1000000000000158300000015,83с −38° 32′ &1000000000000000900000000,9″ 5,41 −0,98 617 B3V
OW Pup z 115 OW 60606 36778 07ч 33м &1000000000000510500000051,05с −36° 20′ &1000000000000018200000018,2″ 5,42 −2,54 1273 B2Vne γ Cas-променлива
HR 3085 215 64572 38497 07ч 53м &1000000000000035100000003,51с −36° 21′ &1000000000000049600000049,6″ 5,44 −1,39 756 K1IIICN...
HR 3326 309 71459 41323 08ч 25м &1000000000000519200000051,92с −42° 09′ &1000000000000011200000011,2″ 5,45 −1,53 813 B3V
5 Pup 5 180 63336 38048 07ч 47м &1000000000000567800000056,78с −12° 11′ &1000000000000034400000034,4″ 5,48 3,08 99 F5+...
HR 3091 217 64802 38593 07ч 54м &1000000000000110100000011,01с −35° 52′ &1000000000000038300000038,3″ 5,48 −1,47 801 B2V
V336 Pup 246 V336 66624 39360 08ч 02м &1000000000000447900000044,79с −41° 18′ &1000000000000035500000035,5″ 5,52 −0,35 486 Ap Si α2 CVn-променлива
HR 3324 308 71377 41395 08ч 26м &1000000000000420100000042,01с −12° 32′ &1000000000000004300000004,3″ 5,52 0,95 268 K1/K2III
18 Pup 18 262 68146 40035 08ч 10м &1000000000000399800000039,98с −13° 47′ &1000000000000057700000057,7″ 5,53 3,77 73 F7V
HR 2863 93 59256 36258 07ч 27м &1000000000000591700000059,17с −29° 09′ &1000000000000021200000021,2″ 5,55 −1,03 674 B9Vsp...
HD 53705 60 53705 34065 07ч 03м &1000000000000574000000057,40с −43° 36′ &1000000000000032300000032,3″ 5,56 4,51 53 G3V...
HR 3279 292 70442 40944 08ч 21м &1000000000000212200000021,22с −20° 04′ &1000000000000044400000044,4″ 5,58 −0,12 450 A3V
HR 3266 287 70002 40678 08ч 18м &1000000000000173900000017,39с −35° 27′ &1000000000000006100000006,1″ 5,59 0,08 413 K2III
HR 2994 156 62578 37623 07ч 43м &1000000000000120000000012,00с −36° 03′ &1000000000000000400000000,4″ 5,60 −0,72 598 B5V
HR 3052 197 63852 38200 07ч 49м &1000000000000354300000035,43с −33° 17′ &1000000000000020200000020,2″ 5,61 −1,02 691 M0III
V390 Pup 161 V390 62747 37751 07ч 44м &1000000000000341700000034,17с −24° 40′ &1000000000000026700000026,7″ 5,62 −3,16 1863 B2II алголска променлива
HR 3068 204 64152 38375 07ч 51м &1000000000000430500000043,05с −21° 10′ &1000000000000025500000025,5″ 5,62 1,00 274 K0III
HR 2771 81 56813 35181 07ч 16м &1000000000000154700000015,47с −46° 46′ &1000000000000028600000028,6″ 5,64 −0,99 692 K4III
HR 2899 105 60341 36732 07ч 33м &1000000000000195500000019,55с −19° 24′ &1000000000000044500000044,5″ 5,64 0,88 292 K0III
HR 2988 154 62412 37590 07ч 42м &1000000000000481500000048,15с −26° 21′ &1000000000000004500000004,5″ 5,64 0,59 333 K1III
V378 Pup 122 V378 60855 36981 07ч 36м &1000000000000039000000003,90с −14° 29′ &1000000000000034000000034,0″ 5,66 −2,87 1655 B2/3V(n) Be-ѕвезда
HR 3194 257 67880 39943 08ч 09м &1000000000000285400000028,54с −16° 14′ &1000000000000056100000056,1″ 5,66 −1,59 921 B4V
HR 3308 301 71141 41242 08ч 24м &1000000000000552000000055,20с −23° 09′ &1000000000000013700000013,7″ 5,67 −0,76 631 A1III/IV
MY Pup y3 142 MY 61715 37174 07ч 38м &1000000000000182100000018,21с −48° 36′ &1000000000000005200000005,2″ 5,68 −5,26 5015 F4Iab δ Cep-променлива, Y кај Лакај
PT Pup 125 PT 61068 37036 07ч 36м &1000000000000410400000041,04с −19° 42′ &1000000000000008500000008,5″ 5,69 −2,89 1698 B2II β Cep-променлива
HD 61391 y2 130 61391 37043 07ч 36м &1000000000000439300000043,93с −48° 49′ &1000000000000048600000048,6″ 5,69 −0,23 497 B9V Y кај Лакајф
10 Pup 10 206 64238 38427 07ч 52м &1000000000000188800000018,88с −14° 50′ &1000000000000046200000046,2″ 5,69 −2,11 1185 F2IV/V
HR 3281 293 70523 40990 08ч 21м &1000000000000546600000054,66с −17° 35′ &1000000000000010700000010,7″ 5,71 0,99 286 K0III
PR Pup 77 PR 56455 35029 07ч 14м &1000000000000460300000046,03с −46° 50′ &1000000000000058800000058,8″ 5,72 0,14 425 A0p α2 CVn-променлива
HD 61878 d2 144 61878 37322 07ч 39м &1000000000000438300000043,83с −38° 08′ &1000000000000021600000021,6″ 5,73 −0,64 612 B5V
G Pup G 15 45572 30591 06ч 25м &1000000000000436600000043,66с −48° 10′ &1000000000000036700000036,7″ 5,76 −0,82 675 B9V
HD 61899 d3 145 61899 37329 07ч 39м &1000000000000478800000047,88с −38° 15′ &1000000000000038400000038,4″ 5,76 −1,91 1116 B3III
HR 3242 278 69123 40344 08ч 14м &1000000000000132900000013,29с −35° 29′ &1000000000000024300000024,3″ 5,77 1,56 227 K1III
HR 2873 96 59550 36362 07ч 29м &1000000000000049200000004,92с −31° 27′ &1000000000000022400000022,4″ 5,78 −1,95 1144 B2IV
HR 2913 116 60666 36848 07ч 34м &1000000000000348300000034,83с −27° 00′ &1000000000000044800000044,8″ 5,78 0,87 313 K1III
HD 61641 e 138 61641 37223 07ч 38м &1000000000000439000000043,90с −36° 29′ &1000000000000048600000048,6″ 5,78 −1,58 964 B3III
D Pup D 66 54475 34339 07ч 07м &1000000000000070900000007,09с −40° 53′ &1000000000000035900000035,9″ 5,80 −1,26 842 B3V
HR 3007 164 62781 37710 07ч 44м &1000000000000097400000009,74с −36° 03′ &1000000000000045800000045,8″ 5,80 2,61 142 F0IV
HR 2769 79 56733 35202 07ч 16м &1000000000000318600000031,86с −38° 19′ &1000000000000008200000008,2″ 5,81 −0,78 679 B4V
QS Pup 200 QS 63949 38159 07ч 49м &1000000000000128700000012,87с −46° 51′ &1000000000000027900000027,9″ 5,82 −3,03 1918 B1.5IV β Cep-променлива
HR 3160 244 66598 39380 08ч 03м &1000000000000041700000004,17с −32° 27′ &1000000000000048900000048,9″ 5,83 −0,18 518 K2/K3III
HR 2900 106 60345 36721 07ч 33м &1000000000000097800000009,78с −24° 42′ &1000000000000038800000038,8″ 5,84 0,98 306 A3III
M Pup M 85 57197 35347 07ч 18м &1000000000000042600000004,26с −43° 59′ &1000000000000012400000012,4″ 5,86 −0,54 621 B8II/III
HD 60585 n 112 60585 07ч 34м &1000000000000191000000019,10с −23° 28′ &1000000000000029000000029,0″ 5,87
V392 Pup 176 V392 63215 37915 07ч 46м &1000000000000105600000010,56с −37° 56′ &1000000000000001300000001,3″ 5,87 −0,57 632 B5V Be-ѕвезда
HR 3291 298 70761 41074 08ч 22м &1000000000000499400000049,94с −26° 20′ &1000000000000053600000053,6″ 5,88 F2Iab
HR 3011 174 62893 37752 07ч 44м &1000000000000342000000034,20с −37° 56′ &1000000000000034600000034,6″ 5,89 −0,46 608 B8V
HR 3071 208 64225 38267 07ч 50м &1000000000000238800000023,88с −50° 30′ &1000000000000033700000033,7″ 5,89 1,39 259 K2III
HR 2856 91 59026 36143 07ч 26м &1000000000000424700000042,47с −34° 08′ &1000000000000026500000026,5″ 5,90 −1,47 973 B4V
HR 3023 178 63271 37995 07ч 47м &1000000000000125600000012,56с −22° 31′ &1000000000000010300000010,3″ 5,90 −1,51 988 B1/B2V
HR 3154 241 66358 39251 08ч 01м &1000000000000375300000037,53с −37° 17′ &1000000000000001400000001,4″ 5,90 −0,41 595 A3IV
HR 2960 141 61774 37364 07ч 40м &1000000000000135300000013,53с −19° 39′ &1000000000000039200000039,2″ 5,92 −0,80 720 K0III
HD 41742 2 41742 28790 06ч 04м &1000000000000401700000040,17с −45° 04′ &1000000000000046400000046,4″ 5,93 3,77 87 F6V Составница на четворниот систем HD 41742/41700
HR 2558 40 50445 32938 06ч 51м &1000000000000424500000042,45с −36° 13′ &1000000000000048500000048,5″ 5,94 2,23 180 A3V
V363 Pup 69 V363 55718 34817 07ч 12м &1000000000000258300000025,83с −36° 32′ &1000000000000039800000039,8″ 5,94 −1,27 903 B4V бавнопулсирачка B-променлива
V397 Pup 195 V397 63786 38167 07ч 49м &1000000000000146500000014,65с −35° 14′ &1000000000000035900000035,9″ 5,94 0,11 478 B9V алголска променлива
HR 2759 76 56410 35054 07ч 14м &1000000000000571500000057,15с −41° 25′ &1000000000000035100000035,1″ 5,95 −0,19 552 B4III/IV
59499 36345 07ч 28м &1000000000000511600000051,16с −31° 50′ &1000000000000054300000054,3″ 5,95 −0,31 582 B3V+...
HD 69830 285 69830 40693 08ч 18м &1000000000000237800000023,78с −12° 37′ &1000000000000047200000047,2″ 5,95 5,45 41 K0V има три планети со нептунска маса (b, c и d), asteroid belt
HR 3320 305 71267 41328 08ч 25м &1000000000000556000000055,60с −14° 55′ &1000000000000047100000047,1″ 5,96 0,91 333 A3m...
V438 Pup 307 V438 71302 41250 08ч 24м &1000000000000572200000057,22с −42° 46′ &1000000000000011500000011,5″ 5,97 −3,92 3105 B3V алголска променлива
HR 2860 92 59136 36236 07ч 27м &1000000000000429400000042,94с −22° 51′ &1000000000000033100000033,1″ 5,98 −1,18 881 B5III
HR 3137 235 65904 39014 07ч 59м &1000000000000018100000001,81с −45° 12′ &1000000000000057100000057,1″ 5,98 −1,61 1076 B4V
V468 Pup d4 146 V468 61925 37345 07ч 39м &1000000000000579900000057,99с −37° 34′ &1000000000000045900000045,9″ 5,99 −2,10 1353 B4III Be-ѕвезда
HR 3148 239 66210 39122 08ч 00м &1000000000000147200000014,72с −48° 58′ &1000000000000053800000053,8″ 6,01 0,70 377 A2V
HR 3316 303 71196 41282 08ч 25м &1000000000000190200000019,02с −21° 02′ &1000000000000046000000046,0″ 6,01 3,36 111 F2/F3V
HR 3020 177 63118 37823 07ч 45м &1000000000000180500000018,05с −43° 45′ &1000000000000009200000009,2″ 6,02 −1,15 886 B6IV
HR 3101 223 65211 38732 07ч 55м &1000000000000466000000046,60с −43° 50′ &1000000000000042200000042,2″ 6,02 −1,08 856 B6V
HR 2868 94 59438 36395 07ч 29м &1000000000000219800000021,98с −14° 59′ &1000000000000053100000053,1″ 6,05 3,39 111 F5V
QU Pup 210 QU 64365 38370 07ч 51м &1000000000000403600000040,36с −42° 53′ &1000000000000017600000017,6″ 6,05 −2,61 1762 B2IV β Cep-променлива
2 Pup A 2 166 62864 37843 07ч 45м &1000000000000291400000029,14с −14° 41′ &1000000000000025700000025,7″ 6,06 0,85 359 A6/A7
HR 3239 275 69080 40341 08ч 14м &1000000000000110400000011,04с −32° 08′ &1000000000000026600000026,6″ 6,07 −2,35 1575 B2V
NO Крма 312 71487 41361 08ч 26м &1000000000000177400000017,74с −39° 03′ &1000000000000032300000032,3″ 6,07 −0,30 613 B9IV/V
HR 2685 63 54153 34253 07ч 06м &1000000000000022600000002,26с −38° 22′ &1000000000000058400000058,4″ 6,09 −0,44 660 G0III
HR 3111 226 65442 38845 07ч 56м &1000000000000578100000057,81с −42° 24′ &1000000000000023500000023,5″ 6,09 −0,58 703 K3III
HR 2913 113 60646 36807 07ч 34м &1000000000000128600000012,86с −33° 27′ &1000000000000048900000048,9″ 6,11 1,39 287 A9IV
HR 3051 194 63822 38246 07ч 50м &1000000000000056700000005,67с −19° 31′ &1000000000000024800000024,8″ 6,11 −2,69 1874 K1III
HR 3241 277 69082 40324 08ч 13м &1000000000000587100000058,71с −36° 20′ &1000000000000026900000026,9″ 6,11 −2,18 1482 B2IV/V
14 Pup 14 247 66834 39524 08ч 04м &1000000000000414200000041,42с −19° 43′ &1000000000000041400000041,4″ 6,12 −2,30 1575 B3III
HR 3276 291 70302 40876 08ч 20м &1000000000000273600000027,36с −22° 55′ &1000000000000028800000028,8″ 6,12 −0,58 712 G8/K0III
PY Pup 240 PY 66255 39153 08ч 00м &1000000000000289700000028,97с −48° 52′ &1000000000000018400000018,4″ 6,13 −2,20 1509 A0p α2 CVn-променлива
22 Pup 22 296 70673 41067 08ч 22м &1000000000000468700000046,87с −13° 03′ &1000000000000016800000016,8″ 6,13 0,63 411 K0III
V368 Pup 90 V368 58634 35960 07ч 24м &1000000000000473600000047,36с −37° 17′ &1000000000000028500000028,5″ 6,14 −0,50 694 A8V δ Sct-променлива
T Pup 189 T 63640 38074 07ч 48м &1000000000000085500000008,55с −40° 39′ &1000000000000008300000008,3″ 6,14 −0,19 600 M2III класификувана како непроменлива
HR 3092 220 64876 38635 07ч 54м &1000000000000399300000039,93с −34° 50′ &1000000000000048100000048,1″ 6,14 −0,45 678 K4III
HR 2677 62 53952 34200 07ч 05м &1000000000000320500000032,05с −34° 46′ &1000000000000040100000040,1″ 6,15 2,42 182 F2V
HR 3177 251 67243 39617 08ч 05м &1000000000000448900000044,89с −33° 34′ &1000000000000010000000010,0″ 6,15 −3,94 3396 G1Ib
HR 3253 282 69511 40485 08ч 15м &1000000000000588300000058,83с −35° 54′ &1000000000000011500000011,5″ 6,15 −2,67 1895 K2III
HR 3286 297 70612 40947 08ч 21м &1000000000000241800000024,18с −39° 37′ &1000000000000014600000014,6″ 6,15 2,01 219 A4V
HR 2475 23 48383 32007 06ч 41м &1000000000000141700000014,17с −40° 20′ &1000000000000059500000059,5″ 6,16 −1,40 1058 B4V
HR 2976 149 62082 37465 07ч 41м &1000000000000235300000023,53с −22° 20′ &1000000000000012300000012,3″ 6,16 −0,95 860 M0/M1III
V339 Pup 30 V339 49336 32434 06ч 46м &1000000000000121600000012,16с −37° 46′ &1000000000000031300000031,3″ 6,19 −2,05 1449 B3Vne Be-ѕвезда
HR 2955 137 61642 37202 07ч 38м &1000000000000325300000032,53с −38° 46′ &1000000000000053000000053,0″ 6,20 0,79 393 G8III
60325 36736 07ч 33м &1000000000000221900000022,19с −14° 20′ &1000000000000017900000017,9″ 6,21 −2,12 1509 B2II
HR 3118 229 65598 38879 07ч 57м &1000000000000200800000020,08с −47° 53′ &1000000000000026600000026,6″ 6,21 −1,24 1009 B5V
HR 3199 260 67977 39920 08ч 09м &1000000000000101900000010,19с −35° 27′ &1000000000000018200000018,2″ 6,21 0,82 389 G8III
HR 3251 281 69445 40476 08ч 15м &1000000000000525700000052,57с −30° 55′ &1000000000000033300000033,3″ 6,22 1,07 349 G6:III+...
HR 2612 48 51825 33451 06ч 57м &1000000000000176100000017,61с −35° 30′ &1000000000000025900000025,9″ 6,23 3,05 141 F5V
HR 2626 51 52362 33590 06ч 58м &1000000000000417400000041,74с −45° 46′ &1000000000000003300000003,3″ 6,23 0,66 424 A0V
HR 3042 186 63655 38184 07ч 49м &1000000000000288100000028,81с −13° 21′ &1000000000000010500000010,5″ 6,23 −2,57 1874 B8/B9II
HR 2594 45 51266 33139 06ч 54м &1000000000000023100000002,31с −50° 36′ &1000000000000043700000043,7″ 6,24 2,59 175 K0/K1III
HR 2187 7 42448 29129 06ч 08м &1000000000000346400000034,64с −44° 21′ &1000000000000022400000022,4″ 6,26 −0,55 751 B8II
59235 36264 07ч 28м &1000000000000019200000001,92с −26° 50′ &1000000000000020400000020,4″ 6,26 −0,28 664 K4III
HR 2604 46 51682 33394 06ч 56м &1000000000000457000000045,70с −35° 20′ &1000000000000028900000028,9″ 6,27 −0,21 644 K2III
V376 Pup 110 V376 60559 36728 07ч 33м &1000000000000131700000013,17с −40° 03′ &1000000000000030700000030,7″ 6,27 −0,30 672 B8IV (p Si) β Lyr-променлива
HR 3205 264 68242 39974 08ч 09м &1000000000000477000000047,70с −42° 38′ &1000000000000027000000027,0″ 6,27 −1,12 979 B+...
HR 2211 9 42834 29304 06ч 10м &1000000000000399300000039,93с −45° 16′ &1000000000000055200000055,2″ 6,28 −0,26 663 A0V
HR 2482 26 48543 32091 06ч 42м &1000000000000163900000016,39с −38° 23′ &1000000000000055700000055,7″ 6,28 1,48 298 A+...
PX Pup 221 PX 65183 38792 07ч 56м &1000000000000227200000022,72с −30° 17′ &1000000000000004300000004,3″ 6,28 −1,59 1221 M5/M6III неправилна променлива
HR 3166 249 66812 39420 08ч 03м &1000000000000296200000029,62с −42° 56′ &1000000000000054000000054,0″ 6,28 −0,61 780 G8II
V436 Pup 300 V436 70946 41107 08ч 23м &1000000000000169300000016,93с −38° 17′ &1000000000000009800000009,8″ 6,28 −1,88 1399 M2III Lb-променлива
HR 2488 27 48797 32208 06ч 43м &1000000000000233500000023,35с −39° 11′ &1000000000000035100000035,1″ 6,30 0,17 549 A8:+...
HR 2794 86 57299 35463 07ч 19м &1000000000000137000000013,70с −33° 43′ &1000000000000037700000037,7″ 6,31 −0,45 734 K2/K3III
63291 37939 07ч 46м &1000000000000334500000033,45с −37° 46′ &1000000000000021000000021,0″ 6,31 0,00 597 K3III
QY Pup QY 63302 38031 07ч 47м &1000000000000385300000038,53с −15° 59′ &1000000000000026500000026,5″ 6,31 −2,91 2280 K3Iab/b полуправилна променлива (SRd)
HR 3155 242 66435 39299 08ч 02м &1000000000000061300000006,13с −37° 03′ &1000000000000000300000000,3″ 6,31 −0,70 823 M3III
NP Pup 44 NP 51208 33189 06ч 54м &1000000000000266800000026,68с −42° 21′ &1000000000000056200000056,2″ 6,32 −1,79 1364 C3II неправилна (Lb) променлива
HR 2829 89 58420 35893 07ч 23м &1000000000000583400000058,34с −35° 50′ &1000000000000016300000016,3″ 6,32 −0,33 697 B5V
HR 3057 201 63948 38183 07ч 49м &1000000000000283200000028,32с −44° 45′ &1000000000000004400000004,4″ 6,32 1,30 329 K0III
21 Pup 21 284 69665 40604 08ч 17м &1000000000000231400000023,14с −16° 17′ &1000000000000006300000006,3″ 6,32 −0,78 858 A1V
OX Pup 182 OX 63401 37982 07ч 47м &1000000000000057700000005,77с −39° 19′ &1000000000000051700000051,7″ 6,33 −0,28 685 Ap Si α2 CVn-променлива
HR 2933 126 61227 37089 07ч 37м &1000000000000169300000016,93с −23° 46′ &1000000000000031500000031,5″ 6,34 −9,14 40750 F0Ib
63696 38206 07ч 49м &1000000000000399800000039,98с −14° 05′ &1000000000000007300000007,3″ 6,34 −0,96 939 K5III
HR 3074 209 64287 38355 07ч 51м &1000000000000203400000020,34с −43° 05′ &1000000000000042900000042,9″ 6,34 −2,09 1583 B2IV-V
HD 41700 1 41700 28764 06ч 04м &1000000000000285100000028,51с −45° 02′ &1000000000000013900000013,9″ 6,35 4,22 87 F7.5V составница на четворниот систем HD 41742/41700
HR 2895 104 60312 36657 07ч 32м &1000000000000222800000022,28с −35° 57′ &1000000000000040300000040,3″ 6,35 −0,43 739 B8V
HR 3142 236 66005 39035 07ч 59м &1000000000000123100000012,31с −49° 58′ &1000000000000036700000036,7″ 6,35 −1,63 1283 B2IV-V
66885 39514 08ч 04м &1000000000000326500000032,65с −25° 41′ &1000000000000058900000058,9″ 6,35 −0,66 823 K5/M0III
PQ Pup 258 PQ 67888 39866 08ч 08м &1000000000000376500000037,65с −37° 40′ &1000000000000052500000052,5″ 6,36 −2,32 1772 B3V γ Cas-променлива
8 Pup 8 203 64077 38372 07ч 51м &1000000000000408800000040,88с −12° 49′ &1000000000000009800000009,8″ 6,37 2,00 244 F3IV
HR 3143 237 66006 39038 07ч 59м &1000000000000135700000013,57с −49° 58′ &1000000000000025600000025,6″ 6,37 −0,68 838 B2IV-V
HR 3190 255 67751 39876 08ч 08м &1000000000000435800000043,58с −20° 21′ &1000000000000047400000047,4″ 6,37 −1,87 1449 A3III
HR 2945 131 61453 37128 07ч 37м &1000000000000450300000045,03с −38° 00′ &1000000000000038100000038,1″ 6,38 0,18 566 K4III
HR 3027 179 63323 38037 07ч 47м &1000000000000452100000045,21с −16° 00′ &1000000000000052100000052,1″ 6,38 −2,95 2397 K5II/III
69002 40291 08ч 13м &1000000000000410500000041,05с −33° 34′ &1000000000000010400000010,4″ 6,38 1,07 377 K2III
HR 2641 54 52703 33774 07ч 00м &1000000000000497400000049,74с −33° 27′ &1000000000000056600000056,6″ 6,39 0,85 418 G8II/III
HR 3019 170 63112 37951 07ч 46м &1000000000000447200000044,72с −12° 40′ &1000000000000031100000031,1″ 6,39 −0,96 962 B9III
60951 36986 07ч 36м &1000000000000074200000007,42с −22° 09′ &1000000000000037700000037,7″ 6,40 −0,23 691 K1II
HD 61589 135 61589 37289 07ч 39м &1000000000000242000000024,20с −16° 50′ &1000000000000050100000050,1″ 6,40 −0,15 667 K3III
HR 3233 272 68862 40220 08ч 12м &1000000000000515600000051,56с −37° 55′ &1000000000000028100000028,1″ 6,40 0,22 561 A3V
HR 2984 153 62318 37461 07ч 41м &1000000000000217200000021,72с −44° 37′ &1000000000000055800000055,8″ 6,41 −1,31 1140 B7IV/V
HR 2563 41 50621 32918 06ч 51м &1000000000000325600000032,56с −48° 17′ &1000000000000033800000033,8″ 6,42 −0,22 695 K2/K3III
HR 3001 160 62712 37666 07ч 43м &1000000000000429300000042,93с −38° 12′ &1000000000000006900000006,9″ 6,42 0,17 580 B8IV
HR 3219 265 68450 40063 08ч 11м &1000000000000016900000001,69с −37° 17′ &1000000000000032600000032,6″ 6,42 −2,96 2451 B0III
69904 40639 08ч 17м &1000000000000461500000046,15с −36° 04′ &1000000000000003300000003,3″ 6,42 −4,18 4289 M0III + A3/5
61750 37375 07ч 40м &1000000000000210200000021,02с −11° 45′ &1000000000000009100000009,1″ 6,43 0,34 538 K2
HR 3060 202 64042 38316 07ч 51м &1000000000000000800000000,08с −24° 31′ &1000000000000042600000042,6″ 6,43 0,48 505 B9.5V
HR 3261 286 69879 40656 08ч 17м &1000000000000582600000058,26с −30° 00′ &1000000000000013300000013,3″ 6,43 0,65 466 K0III
HR 2658 57 53253 33909 07ч 02м &1000000000000154800000015,48с −43° 24′ &1000000000000013900000013,9″ 6,44 0,95 408 A0V
HR 3275 290 70235 40787 08ч 19м &1000000000000295200000029,52с −34° 35′ &1000000000000024500000024,5″ 6,44 −0,55 815 B8Ib/II
HR 3317 304 71231 41306 08ч 25м &1000000000000393700000039,37с −17° 26′ &1000000000000021900000021,9″ 6,44 −0,21 698 K1III
HR 3069 207 64181 38292 07ч 50м &1000000000000425200000042,52с −44° 34′ &1000000000000047900000047,9″ 6,45 0,27 561 G6III
64974 38686 07ч 55м &1000000000000138700000013,87с −30° 55′ &1000000000000003800000003,8″ 6,45 −1,54 1294 K4III
63399 37996 07ч 47м &1000000000000146200000014,62с −36° 04′ &1000000000000025200000025,2″ 6,46 0,87 428 K1III
65638 38925 07ч 57м &1000000000000547900000054,79с −40° 47′ &1000000000000003700000003,7″ 6,46 0,24 573 K0III
HR 2579 43 50860 33015 06ч 52м &1000000000000471400000047,14с −43° 58′ &1000000000000032200000032,2″ 6,47 0,90 424 B8V
54179 34177 07ч 05м &1000000000000163900000016,39с −50° 21′ &1000000000000036500000036,5″ 6,47 −0,44 787 K3III
HR 2178 4 42168 28988 06ч 07м &1000000000000018300000001,83с −45° 05′ &1000000000000029800000029,8″ 6,48 1,19 372 K1III
HR 2204 8 42683 29185 06ч 09м &1000000000000234300000023,43с −49° 33′ &1000000000000046800000046,8″ 6,48 2,58 196 F8V
V420 Pup V420 67698 39834 08ч 08м &1000000000000193600000019,36с −23° 37′ &1000000000000004000000004,0″ 6,49 1299 B3III/IV Be-ѕвезда
HD 63734 193 63734 38209 07ч 49м &1000000000000408000000040,80с −19° 30′ &1000000000000019700000019,7″ 6,49 0,96 417 K2III
HR 2956 139 61672 37293 07ч 39м &1000000000000269800000026,98с −26° 51′ &1000000000000047100000047,1″ 6,50 −0,50 819 B6V
67408 39730 08ч 07м &1000000000000160300000016,03с −17° 22′ &1000000000000007700000007,7″ 6,50 0,05 637 K1III
R Крма 148 R 62058 37415 07ч 40м &1000000000000526000000052,60с −31° 39′ &1000000000000040200000040,2″ 6,56 G2Ia-0
2 Pup B 2 62863 37842 07ч 45м &1000000000000287400000028,74с −14° 41′ &1000000000000010000000010,0″ 7,03 1,57 402 A0/A1V
HD 70642 70642 40952 08ч 21м &1000000000000281400000028,14с −39° 42′ &1000000000000019500000019,5″ 7,18 4,89 94 G6V има планета (b)
HD 50499 50499 32970 06ч 52м &1000000000000000200000002с −33° 54′ &1000000000000005600000056″ 7,22 154 GIV има планета (b) и непотврдена планета (c)
HD 55696 55696 34801 07ч 12м &1000000000000015000000015,0с −38° 10′ &1000000000000002800000028″ 7,9 235 G0V има планета (b)
HD 48265 48265 31895 06ч 40м &1000000000000017300000001,73с −48° 32′ &1000000000000031000000031,0″ 8,07 3,36 285 G5IV/V Носаша,[1] има планета (b)
NGC 2423-3 07ч 37м &1000000000000000900000009с −13° 54′ &1000000000000002400000024″ 9,45 0,03 2500 поединечна ѕвезда од расеаното јато NGC 2423, има планета (b)
HIP 38594 38594 07ч 54м &1000000000000011000000011,0с −25° 18′ &1000000000000001100000011″ 9,7 58 M0 има две планети (b и c)
WASP-121 07ч 10м &1000000000000024000000024,0с −39° 05′ &1000000000000005100000051″ 10,4 881 F6V има преминувачка планета (b)
WASP-122 07ч 13м &1000000000000012000000012,0с −42° 24′ &1000000000000003500000035″ 11,0 G4 има преминувачка планета (b)
WASP-168 06ч 26м &1000000000000059000000059,0с −46° 49′ &1000000000000001700000017″ 11,0 F9V има преминувачка планета (b)
WASP-161 08ч 25м &1000000000000021100000021,1с −11° 30′ &1000000000000000300000003″ 11,1 F6 Тислит; има преминувачка планета (b)
WASP-23 06ч 44м &1000000000000031000000031,0с −42° 45′ &1000000000000004300000043″ 12,7 K1V има преминувачка планета (b)
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Argentina“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 23 декември 2019.

Извори[уреди | уреди извор]