Список на ѕвезди во соѕвездието Змија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Змија, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Ser α 24 140573 77070 15ч 44м &1000000000000160000000016,00с +06° 25′ &1000000000000031900000031,9″ 2.63 0.87 73 K2III Unukalhai, Unukalhay, Unuk al Hay, Unuk Elhai, Unuk, Cor Serpentis
η Ser η 58 168723 89962 18ч 21м &1000000000000189200000018,92с −02° 53′ &1000000000000049600000049,6″ 3.23 1.84 62 K0III-IV Tang
μ Ser μ 32 141513 77516 15ч 49м &1000000000000372700000037,27с −03° 25′ &1000000000000048500000048,5″ 3.54 0.14 156 A0V Leiolepis, Leiolepidotus
ξ Ser ξ 55 159876 86263 17ч 37м &1000000000000352300000035,23с −15° 23′ &1000000000000054300000054,3″ 3.54 0.99 105 F0IIIp
β Ser β 28 141003 77233 15ч 46м &1000000000000112100000011,21с +15° 25′ &1000000000000018900000018,9″ 3.65 0.29 153 A3V Chow
ε Ser ε 37 141795 77622 15ч 50м &1000000000000488900000048,89с +04° 28′ &1000000000000039300000039,3″ 3.71 2.04 70 A2m
δ Ser A δ 13 138917 76276 15ч 34м &1000000000000481900000048,19с +10° 32′ &1000000000000019900000019,9″ 3.80 −0.24 210 F0IV Qin, Chin, Tsin; quadruple star; Delta Scuti-type променлива ѕвезда
δ Ser B δ 13 138918 15ч 34м &1000000000000481000000048,10с +10° 32′ &1000000000000021000000021,0″ 3.80 дел од системот δ Ser
γ Ser γ 41 142860 78072 15ч 56м &1000000000000269900000026,99с +15° 39′ &1000000000000053000000053,0″ 3.85 3.62 36 F6V Ainalhai, Ainalhay, Ain al Hay, Ein Elhai
κ Ser κ 35 141477 77450 15ч 48м &1000000000000444100000044,41с +18° 08′ &1000000000000030400000030,4″ 4.09 −1.05 348 M1III
ο Ser ο 56 160613 86565 17ч 41м &1000000000000249200000024,92с −12° 52′ &1000000000000030600000030,6″ 4.24 0.68 168 A2Va променлива ѕвезда од типот Delta Scuti
ν Ser ν 53 156928 84880 17ч 20м &1000000000000496400000049,64с −12° 50′ &1000000000000048800000048,8″ 4.32 0.45 193 A0/A1V
λ Ser λ 27 141004 77257 15ч 46м &1000000000000267500000026,75с +07° 21′ &1000000000000011700000011,7″ 4.42 4.07 38 G0Vvar
ι Ser ι 21 140159 76852 15ч 41м &1000000000000330900000033,09с +19° 40′ &1000000000000013800000013,8″ 4.51 0.66 192 A1V
ζ Ser ζ 57 164259 88175 18ч 00м &1000000000000289200000028,92с −03° 41′ &1000000000000024600000024,6″ 4.62 2.79 76 F3V
θ1 Ser θ1 63 175638 92946 18ч 56м &1000000000000131600000013,16с +04° 12′ &1000000000000012700000012,7″ 4.62 1.59 132 A5V Alya, Alga
ρ Ser ρ 38 141992 77661 15ч 51м &1000000000000159400000015,94с +20° 58′ &1000000000000040400000040,4″ 4.74 −0.68 395 K5III
π Ser π 44 143894 78554 16ч 02м &1000000000000176900000017,69с +22° 48′ &1000000000000015800000015,8″ 4.82 1.15 177 A3V
σ Ser σ 50 147449 80179 16ч 22м &1000000000000044400000004,44с +01° 01′ &1000000000000044100000044,1″ 4.82 2.64 89 F0V
θ2 Ser θ2 63 175639 92951 18ч 56м &1000000000000146100000014,61с +04° 12′ &1000000000000007400000007,4″ 4.98 1.77 143 A5Vn
5 Ser 5 136202 74975 15ч 19м &1000000000000185800000018,58с +01° 46′ &1000000000000000000000000,0″ 5.04 3.08 81 F8III-IV
b Ser b 36 141851 77660 15ч 51м &1000000000000156500000015,65с −03° 05′ &1000000000000025500000025,5″ 5.09 1.65 159 A3Vn
10 Ser 10 137898 75761 15ч 28м &1000000000000382900000038,29с +01° 50′ &1000000000000031800000031,8″ 5.15 2.28 122 A8IV
τ1 Ser τ1 9 137471 75530 15ч 25м &1000000000000474100000047,41с +15° 25′ &1000000000000041000000041,0″ 5.16 −2.09 918 M1III
R Ser 141850 15ч 50м &1000000000000417000000041,70с +15° 08′ &1000000000000001000000001,0″ 5.20
d Ser d 59 169986 18ч 27м &1000000000000122000000012,20с +00° 11′ &1000000000000048000000048,0″ 5.20
d Ser d 59 169985 90441 18ч 27м &1000000000000125100000012,51с +00° 11′ &1000000000000046100000046,1″ 5.20 −0.63 479 G0III+...
ω Ser ω 34 141680 77578 15ч 50м &1000000000000175300000017,53с +02° 11′ &1000000000000047800000047,8″ 5.21 0.68 263 G8III
16 Ser 16 139195 76425 15ч 36м &1000000000000295500000029,55с +10° 00′ &1000000000000037600000037,6″ 5.26 0.97 235 K0p
3 Ser 3 135482 74649 15ч 15м &1000000000000113700000011,37с +04° 56′ &1000000000000021700000021,7″ 5.32 −0.46 467 K0III
χ Ser χ 20 140160 76866 15ч 41м &1000000000000473900000047,39с +12° 50′ &1000000000000051100000051,1″ 5.34 1.11 228 A0p Sr α2 CVn-type променлива ѕвезда
6 Ser 6 136514 75119 15ч 21м &1000000000000020200000002,02с +00° 42′ &1000000000000056100000056,1″ 5.35 0.98 244 K3III
c Ser c 60 170474 90642 18ч 29м &1000000000000409600000040,96с −01° 59′ &1000000000000006800000006,8″ 5.38 1.08 236 K0III
A2 Ser A2 25 140873 77227 15ч 46м &1000000000000056500000005,65с −01° 48′ &1000000000000014800000014,8″ 5.39 −0.10 408 B8III
145206 79195 16ч 09м &1000000000000505300000050,53с −03° 28′ &1000000000000000200000000,2″ 5.39 −0.51 494 K4III
168415 89851 18ч 20м &1000000000000087700000008,77с −15° 49′ &1000000000000053800000053,8″ 5.39 −0.41 470 K3III
142574 77902 15ч 54м &1000000000000346600000034,66с +20° 18′ &1000000000000039100000039,1″ 5.45 −0.88 601 M0III
A1 Ser A1 11 138562 76133 15ч 32м &1000000000000579500000057,95с −01° 11′ &1000000000000010700000010,7″ 5.50 0.91 270 K0III
φ Ser φ 142980 78132 15ч 57м &1000000000000146400000014,64с +14° 24′ &1000000000000051400000051,4″ 5.54 1.33 227 K1IV
159358 86019 17ч 34м &1000000000000463500000046,35с −11° 14′ &1000000000000031200000031,2″ 5.54 0.23 377 B8Vn
64 Ser 64 175869 93051 18ч 57м &1000000000000165900000016,59с +02° 32′ &1000000000000007400000007,4″ 5.56 −2.08 1101 B9IIIp...
140775 77163 15ч 45м &1000000000000234700000023,47с +05° 26′ &1000000000000050400000050,4″ 5.57 0.21 384 A1V
4 Ser 4 135559 74689 15ч 15м &1000000000000491400000049,14с +00° 22′ &1000000000000019600000019,6″ 5.62 2.15 161 A4V
45 Ser 45 144874 79007 16ч 07м &1000000000000375500000037,55с +09° 53′ &1000000000000030300000030,3″ 5.63 1.05 269 A7V
136138 74896 15ч 18м &1000000000000245100000024,51с +20° 34′ &1000000000000022100000022,1″ 5.68 0.93 290 G5IV
47 Ser 47 145002 79072 16ч 08м &1000000000000280800000028,08с +08° 32′ &1000000000000003600000003,6″ 5.69 −0.52 568 M3.5IIIa
υ Ser υ 31 141187 77336 15ч 47м &1000000000000173500000017,35с +14° 06′ &1000000000000055000000055,0″ 5.71 1.27 252 A3V
170200 90497 18ч 27м &1000000000000587700000058,77с +06° 11′ &1000000000000039000000039,0″ 5.71 −1.07 739 B8III-IV
160018 86313 17ч 38м &1000000000000095100000009,51с −10° 55′ &1000000000000034500000034,5″ 5.74 0.16 425 K0III
165438 88684 18ч 06м &1000000000000151100000015,11с −04° 45′ &1000000000000004200000004,2″ 5.74 3.02 114 K1IV
e Ser e 171978 91322 18ч 37м &1000000000000359500000035,95с −00° 18′ &1000000000000033900000033,9″ 5.76 −0.72 644 A2V
τ7 Ser τ7 22 140232 76878 15ч 41м &1000000000000547600000054,76с +18° 27′ &1000000000000050000000050,0″ 5.80 2.17 174 A2m
143553 78442 16ч 00м &1000000000000511600000051,16с +04° 25′ &1000000000000037800000037,8″ 5.82 1.49 239 K0III:
173495 92027 18ч 45м &1000000000000283600000028,36с +05° 30′ &1000000000000000400000000,4″ 5.82 −0.87 709 A1V
165402 88670 18ч 06м &1000000000000074000000007,40с −08° 19′ &1000000000000026100000026,1″ 5.84 −0.37 570 B8III-IV
ψ Ser ψ 23 140538 77052 15ч 44м &1000000000000018500000001,85с +02° 30′ &1000000000000055900000055,9″ 5.86 5.03 48 G5V
136028 74901 15ч 18м &1000000000000261300000026,13с −00° 27′ &1000000000000040500000040,5″ 5.88 −1.51 979 K5III
134943 74386 15ч 12м &1000000000000042700000004,27с +18° 58′ &1000000000000033600000033,6″ 5.90 −1.13 830 M4III
τ5 Ser τ5 18 139225 76424 15ч 36м &1000000000000292000000029,20с +16° 07′ &1000000000000008800000008,8″ 5.93 2.48 160 F3V
145085 79120 16ч 08м &1000000000000589000000058,90с +03° 27′ &1000000000000016000000016,0″ 5.93 0.33 430 K5III
145148 79137 16ч 09м &1000000000000110600000011,06с +06° 22′ &1000000000000049800000049,8″ 5.93 3.51 99 K1+...
161701 87074 17ч 47м &1000000000000367900000036,79с −14° 43′ &1000000000000032800000032,8″ 5.93 −0.04 510 B9V
163336 87813 17ч 56м &1000000000000190400000019,04с −15° 48′ &1000000000000044500000044,5″ 5.93 1.52 249 A0V
61 Ser 61 170920 90844 18ч 31м &1000000000000569900000056,99с −01° 00′ &1000000000000010700000010,7″ 5.93 −0.28 570 A4III
159877 86266 17ч 37м &1000000000000362000000036,20с −15° 34′ &1000000000000015700000015,7″ 5.94 −3.63 2672 F0IV
141353 77412 15ч 48м &1000000000000133100000013,31с +13° 47′ &1000000000000021600000021,6″ 5.98 0.33 440 K2III
167768 89587 18ч 16м &1000000000000530900000053,09с −03° 00′ &1000000000000024300000024,3″ 5.99 0.97 329 G3III
τ6 Ser τ6 19 140027 76810 15ч 40м &1000000000000590900000059,09с +16° 01′ &1000000000000028700000028,7″ 6.00 0.30 450 G8III
137853 75674 15ч 27м &1000000000000388700000038,87с +25° 06′ &1000000000000006000000006,0″ 6.01 −0.90 786 M1III
139087 76372 15ч 35м &1000000000000533900000053,39с +11° 15′ &1000000000000056500000056,5″ 6.04 −0.64 706 K0III:
39 Ser 39 142267 77801 15ч 53м &1000000000000121900000012,19с +13° 11′ &1000000000000052800000052,8″ 6.07 4.86 57 G0IV
43 Ser 43 144046 78685 16ч 03м &1000000000000457100000045,71с +04° 59′ &1000000000000012500000012,5″ 6.07 0.68 389 G9III
τ3 Ser τ3 15 139074 76337 15ч 35м &1000000000000332800000033,28с +17° 39′ &1000000000000020100000020,1″ 6.10 0.58 414 G8III:
8 Ser 8 137006 75342 15ч 23м &1000000000000436700000043,67с −01° 01′ &1000000000000020300000020,3″ 6.11 2.41 179 F0V
168797 89977 18ч 21м &1000000000000284000000028,40с +05° 26′ &1000000000000008700000008,7″ 6.14 −3.93 3361 B3Ve
175679 92968 18ч 56м &1000000000000256000000025,60с +02° 28′ &1000000000000016300000016,3″ 6.14 0.11 523 G8III
τ8 Ser τ8 26 140729 77111 15ч 44м &1000000000000421500000042,15с +17° 15′ &1000000000000051200000051,2″ 6.15 1.18 321 A0V
144889 78985 16ч 07м &1000000000000221900000022,19с +21° 49′ &1000000000000021800000021,8″ 6.15 −0.05 566 K4III
169493 90253 18ч 24м &1000000000000572100000057,21с −01° 34′ &1000000000000045900000045,9″ 6.15 0.54 432 F1V
162757 87540 17ч 53м &1000000000000035100000003,51с −10° 53′ &1000000000000058200000058,2″ 6.17 1.56 273 K1III:
157968 85397 17ч 27м &1000000000000021200000002,12с −12° 30′ &1000000000000044400000044,4″ 6.20 2.92 148 F7V
173954 92254 18ч 48м &1000000000000026700000002,67с +04° 14′ &1000000000000029000000029,0″ 6.20 −0.97 886 K5
142357 77835 15ч 53м &1000000000000348600000034,86с +16° 04′ &1000000000000030000000030,0″ 6.21 1.48 288 F5II-III
τ2 Ser τ2 12 138527 76069 15ч 32м &1000000000000096800000009,68с +16° 03′ &1000000000000022100000022,1″ 6.22 0.61 431 B9V
139862 76733 15ч 40м &1000000000000103600000010,36с +12° 03′ &1000000000000010600000010,6″ 6.22 −1.34 1058 G8II
137510 75535 15ч 25м &1000000000000533000000053,30с +19° 28′ &1000000000000050600000050,6″ 6.26 3.16 136 G0V
142763 77995 15ч 55м &1000000000000398600000039,86с +18° 37′ &1000000000000014800000014,8″ 6.26 −2.26 1646 B8III
144426 78840 16ч 05м &1000000000000379300000037,93с +08° 05′ &1000000000000046500000046,5″ 6.27 0.81 402 A3m
40 Ser 40 142500 77910 15ч 54м &1000000000000402700000040,27с +08° 34′ &1000000000000049200000049,2″ 6.28 1.94 241 A7Vn
7 Ser 7 136831 75230 15ч 22м &1000000000000232400000023,24с +12° 34′ &1000000000000003100000003,1″ 6.29 0.62 445 A0V
142244 77782 15ч 52м &1000000000000561500000056,15с +17° 24′ &1000000000000011400000011,4″ 6.29 0.43 485 K0
167833 89623 18ч 17м &1000000000000241600000024,16с −09° 45′ &1000000000000030500000030,5″ 6.29 0.69 430 A8V
135263 74505 15ч 13м &1000000000000318400000031,84с +22° 58′ &1000000000000059400000059,4″ 6.31 1.63 282 A2V
140815 77186 15ч 45м &1000000000000395000000039,50с +00° 53′ &1000000000000027800000027,8″ 6.32 −0.07 619 K0III
165462 88671 18ч 06м &1000000000000074400000007,44с −00° 26′ &1000000000000046000000046,0″ 6.32 0.36 507 G8IIp
136442 75101 15ч 20м &1000000000000471700000047,17с −02° 24′ &1000000000000046500000046,5″ 6.34 3.50 120 K0V
167564 89512 18ч 15м &1000000000000579300000057,93с −03° 37′ &1000000000000004700000004,7″ 6.35 0.55 472 A4V
136643 75125 15ч 21м &1000000000000069000000006,90с +24° 57′ &1000000000000029000000029,0″ 6.36 0.20 555 K0
161023 86769 17ч 43м &1000000000000484500000048,45с −13° 30′ &1000000000000030300000030,3″ 6.36 3.21 139 F0V
169268 90174 18ч 24м &1000000000000036000000003,60с −03° 34′ &1000000000000058900000058,9″ 6.36 2.25 216 F6III-IV
172365 91499 18ч 39м &1000000000000368800000036,88с +05° 15′ &1000000000000051400000051,4″ 6.36 −1.25 1087 F8Ib-II
138085 75810 15ч 29м &1000000000000121400000012,14с +16° 23′ &1000000000000043700000043,7″ 6.38 0.45 499 G8III-IV
166103 88981 18ч 09м &1000000000000433700000043,37с −13° 56′ &1000000000000003900000003,9″ 6.38 −0.18 669 K1II
170973 90858 18ч 32м &1000000000000068800000006,88с +03° 39′ &1000000000000034500000034,5″ 6.41 −1.41 1194 A0sp...
145936 79522 16ч 13м &1000000000000386300000038,63с −01° 28′ &1000000000000030500000030,5″ 6.45 1.46 324 K0
156971 84883 17ч 20м &1000000000000526000000052,60с −10° 41′ &1000000000000046900000046,9″ 6.46 3.09 154 F1III+...
135615 74695 15ч 15м &1000000000000535700000053,57с +06° 27′ &1000000000000053600000053,6″ 6.47 −1.38 1212 K0
145050 79086 16ч 08м &1000000000000365300000036,53с +08° 36′ &1000000000000047700000047,7″ 6.47 0.69 468 M4III
171586 91142 18ч 35м &1000000000000364800000036,48с +04° 56′ &1000000000000009800000009,8″ 6.47 1.41 335 A2pvar
140438 76985 15ч 43м &1000000000000105400000010,54с +13° 40′ &1000000000000003900000003,9″ 6.48 0.05 629 G5III
157969 85405 17ч 27м &1000000000000098900000009,89с −15° 51′ &1000000000000012000000012,0″ 6.48 0.70 466 K0II/III
138803 76198 15ч 33м &1000000000000527400000052,74с +17° 08′ &1000000000000014900000014,9″ 6.49 2.50 205 F3III
172088 91394 18ч 38м &1000000000000238000000023,80с −03° 11′ &1000000000000037400000037,4″ 6.49 3.00 163 F9IV
135061 74441 15ч 12м &1000000000000471900000047,19с +10° 42′ &1000000000000008900000008,9″ 6.50 −0.06 669 K2
136027 74895 15ч 18м &1000000000000226200000022,62с +00° 56′ &1000000000000022000000022,0″ 6.50 0.89 432 K0
146740 79834 16ч 17м &1000000000000433700000043,37с +01° 29′ &1000000000000048200000048,2″ 6.50 0.18 598 K0
τ4 Ser τ4 17 139216 76423 15ч 36м &1000000000000281900000028,19с +15° 06′ &1000000000000005000000005,0″ 6.51 0.50 520 M5II-III полупроменлива ѕвезда
14 Ser 14 139137 76427 15ч 36м &1000000000000337200000033,72с −00° 33′ &1000000000000041300000041,3″ 6.51 0.52 514 G8III+...
46 Ser 46 144937 79047 16ч 08м &1000000000000057300000005,73с +10° 04′ &1000000000000049800000049,8″ 6.74 1.55 355 A3
HD 168443 168443 6.92 124 има две планети
HD 136118 136118 6.94 171 има планета
HD 168746 168746 7.95 141 има планета
HD 175541 175541 8.03 417 има планета
Gl 710 168442 89825 9.66 63 future encounter at 1.1 ly
GSC 00465-01282 19ч 27м &1000000000000065000000006,50с +01° 23′ &1000000000000001400000001,4″ 12.57 5.25 930 K0V има планета (b)

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]