Список на ѕвезди во соѕвездието Змија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Змија, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G.[1] Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Ser α 24 21 Cap 140573 77070 15ч 44м &1000000000000160000000016,00с +06° 25′ &1000000000000031900000031,9″ 2,63 0,87 73 K2III Унукалхај, Унук ел-Хај, Унук Елхај, Унук, Срце на Змијата
η Ser η 58 34 Cau 168723 89962 18ч 21м &1000000000000189200000018,92с −02° 53′ &1000000000000049600000049,6″ 3,23 1,84 62 K0III-IV Дунгхај[2]
μ Ser μ 32 27 Cap 141513 77516 15ч 49м &1000000000000372700000037,27с −03° 25′ &1000000000000048500000048,5″ 3,54 0,14 156 A0V Тјенжу (天乳)[3]
ξ Ser ξ 55 8 Cau 159876 86263 17ч 37м &1000000000000352300000035,23с −15° 23′ &1000000000000054300000054,3″ 3,54 0,99 105 F0IIIp Нанхај[2]
β Ser β 28 141003 77233 15ч 46м &1000000000000112100000011,21с +15° 25′ &1000000000000018900000018,9″ 3,65 0,29 153 A3V Чау
ε Ser ε 37 29 Cap 141795 77622 15ч 50м &1000000000000488900000048,89с +04° 28′ &1000000000000039300000039,3″ 3,71 2,04 70 A2m Ба, Па,[2] составница на системот δ Ser; четвороѕвезда; δ Sct-променлива
γ Ser γ 41 142860 78072 15ч 56м &1000000000000269900000026,99с +15° 39′ &1000000000000053000000053,0″ 5,20 3,62 36 F6V Ајналхај, Џенг, Чинг[2]
κ Ser κ 35 141477 77450 15ч 48м &1000000000000444100000044,41с +18° 08′ &1000000000000030400000030,4″ 4,09 −1,05 348 M1III Гуџа[4]
δ Ser A δ 13 138917 76276 15ч 34м &1000000000000481900000048,19с +10° 32′ &1000000000000019900000019,9″ 3,80 −0,24 210 F0IV четвороѕвезда; δ Sct-променлива
ο Ser ο 56 11 Cau 160613 86565 17ч 41м &1000000000000249200000024,92с −12° 52′ &1000000000000030600000030,6″ 4,24 0,68 168 A2Va δ Sct-променлива
ν Ser ν 53 1 Cau 156928 84880 17ч 20м &1000000000000496400000049,64с −12° 50′ &1000000000000048800000048,8″ 4,32 0,45 193 A0/A1V
λ Ser λ 27 25 Cap 141004 77257 15ч 46м &1000000000000267500000026,75с +07° 21′ &1000000000000011700000011,7″ 4,42 4,07 38 G0Vvar
ι Ser ι 21 140159 76852 15ч 41м &1000000000000330900000033,09с +19° 40′ &1000000000000013800000013,8″ 4,51 0,66 192 A1V
ζ Ser ζ 57 17 Cau 164259 88175 18ч 00м &1000000000000289200000028,92с −03° 41′ &1000000000000024600000024,6″ 4,62 2,79 76 F3V
θ1 Ser θ1 63 71 Cau 175638 92946 18ч 56м &1000000000000131600000013,16с +04° 12′ &1000000000000012700000012,7″ 4,62 1,59 132 A5V Алја, Алга, Џанеб ел-Хајет, Опашка на Змијата[5]
ρ Ser ρ 38 141992 77661 15ч 51м &1000000000000159400000015,94с +20° 58′ &1000000000000040400000040,4″ 4,74 −0,68 395 K5III
π Ser π 44 143894 78554 16ч 02м &1000000000000176900000017,69с +22° 48′ &1000000000000015800000015,8″ 4,82 1,15 177 A3V
σ Ser σ 50 49 Cap 147449 80179 16ч 22м &1000000000000044400000004,44с +01° 01′ &1000000000000044100000044,1″ 4,82 2,64 89 F0V
θ2 Ser θ2 63 72 Cau 175639 92951 18ч 56м &1000000000000146100000014,61с +04° 12′ &1000000000000007400000007,4″ 4,98 1,77 143 A5Vn
5 Ser 5 9 Cap MQ 136202 74975 15ч 19м &1000000000000185800000018,58с +01° 46′ &1000000000000000000000000,0″ 5,04 3,08 81 F8III-IV MQ Ser; BY Dra-променлива
b Ser b 36 30 Cap 141851 77660 15ч 51м &1000000000000156500000015,65с −03° 05′ &1000000000000025500000025,5″ 5,09 1,65 159 A3Vn
10 Ser 10 13 Cap 137898 75761 15ч 28м &1000000000000382900000038,29с +01° 50′ &1000000000000031800000031,8″ 5,15 2,28 122 A8IV
τ1 Ser τ1 9 137471 75530 15ч 25м &1000000000000474100000047,41с +15° 25′ &1000000000000041000000041,0″ 5,16 −2,09 918 M1III
R Ser R 141850 15ч 50м &1000000000000417000000041,70с +15° 08′ &1000000000000001000000001,0″ 5,20 мирида
d Ser d 59 169986 18ч 27м &1000000000000122000000012,20с +00° 11′ &1000000000000048000000048,0″ 5,20
d Ser d 59 41 Cau 169985 90441 18ч 27м &1000000000000125100000012,51с +00° 11′ &1000000000000046100000046,1″ 5,20 −0,63 479 G0III+...
δ Ser B δ 13 138918 15ч 34м &1000000000000481000000048,10с +10° 32′ &1000000000000021000000021,0″ 4,20 210 F0IV
ω Ser ω 34 28 Cap 141680 77578 15ч 50м &1000000000000175300000017,53с +02° 11′ &1000000000000047800000047,8″ 5,21 0,68 263 G8III има планета (b)
16 Ser 16 139195 76425 15ч 36м &1000000000000295500000029,55с +10° 00′ &1000000000000037600000037,6″ 5,26 0,97 235 K0p
3 Ser 3 2 Cap 135482 74649 15ч 15м &1000000000000113700000011,37с +04° 56′ &1000000000000021700000021,7″ 5,32 −0,46 467 K0III
χ Ser χ 20 140160 76866 15ч 41м &1000000000000473900000047,39с +12° 50′ &1000000000000051100000051,1″ 5,34 1,11 228 A0p Sr α2 CVn-променлива
6 Ser 6 11 Cap 136514 75119 15ч 21м &1000000000000020200000002,02с +00° 42′ &1000000000000056100000056,1″ 5,35 0,98 244 K3III
c Ser c 60 45 Cau 170474 90642 18ч 29м &1000000000000409600000040,96с −01° 59′ &1000000000000006800000006,8″ 5,38 1,08 236 K0III
A2 Ser A2 25 24 Cap PT 140873 77227 15ч 46м &1000000000000056500000005,65с −01° 48′ &1000000000000014800000014,8″ 5,39 −0,10 408 B8III PT Ser
43 G. Ser Cap 43 Cap 145206 79195 16ч 09м &1000000000000505300000050,53с −03° 28′ &1000000000000000200000000,2″ 5,39 −0,51 494 K4III
32 G. Ser Cau 32 Cau 168415 89851 18ч 20м &1000000000000087700000008,77с −15° 49′ &1000000000000053800000053,8″ 5,39 −0,41 470 K3III
QY Ser QY 142574 77902 15ч 54м &1000000000000346600000034,66с +20° 18′ &1000000000000039100000039,1″ 5,45 −0,88 601 M0III
A1 Ser A1 11 15 Cap 138562 76133 15ч 32м &1000000000000579500000057,95с −01° 11′ &1000000000000010700000010,7″ 5,50 0,91 270 K0III
φ Ser φ 142980 78132 15ч 57м &1000000000000146400000014,64с +14° 24′ &1000000000000051400000051,4″ 5,54 1,33 227 K1IV
6 G. Ser Cau 6 Cau 159358 86019 17ч 34м &1000000000000463500000046,35с −11° 14′ &1000000000000031200000031,2″ 5,54 0,23 377 B8Vn
64 Ser 64 74 Cau 175869 93051 18ч 57м &1000000000000165900000016,59с +02° 32′ &1000000000000007400000007,4″ 5,56 −2,08 1101 B9IIIp...
22 G. Ser Cap 22 Cap 140775 77163 15ч 45м &1000000000000234700000023,47с +05° 26′ &1000000000000050400000050,4″ 5,57 0,21 384 A1V
4 Ser 4 3 Cap 135559 74689 15ч 15м &1000000000000491400000049,14с +00° 22′ &1000000000000019600000019,6″ 5,62 2,15 161 A4V
45 Ser 45 144874 79007 16ч 07м &1000000000000375500000037,55с +09° 53′ &1000000000000030300000030,3″ 5,63 1,05 269 A7V
136138 74896 15ч 18м &1000000000000245100000024,51с +20° 34′ &1000000000000022100000022,1″ 5,68 0,93 290 G5IV
47 Ser 47 39 Cap FS 145002 79072 16ч 08м &1000000000000280800000028,08с +08° 32′ &1000000000000003600000003,6″ 5,69 −0,52 568 M3.5IIIa FS Ser
υ Ser υ 31 141187 77336 15ч 47м &1000000000000173500000017,35с +14° 06′ &1000000000000055000000055,0″ 5,71 1,27 252 A3V
44 G. Ser Cau 44 Cau 170200 90497 18ч 27м &1000000000000587700000058,77с +06° 11′ &1000000000000039000000039,0″ 5,71 −1,07 739 B8III-IV
10 G. Ser Cau 10 Cau 160018 86313 17ч 38м &1000000000000095100000009,51с −10° 55′ &1000000000000034500000034,5″ 5,74 0,16 425 K0III
20 G. Ser Cau 20 Cau 165438 88684 18ч 06м &1000000000000151100000015,11с −04° 45′ &1000000000000004200000004,2″ 5,74 3,02 114 K1IV
e Ser e 57 Cau 171978 91322 18ч 37м &1000000000000359500000035,95с −00° 18′ &1000000000000033900000033,9″ 5,76 −0,72 644 A2V
τ7 Ser τ7 22 140232 76878 15ч 41м &1000000000000547600000054,76с +18° 27′ &1000000000000050000000050,0″ 5,80 2,17 174 A2m
3 Her (3) 34 Cap 143553 78442 16ч 00м &1000000000000511600000051,16с +04° 25′ &1000000000000037800000037,8″ 5,82 1,49 239 K0III:
66 G. Ser Cau 66 Cau 173495 92027 18ч 45м &1000000000000283600000028,36с +05° 30′ &1000000000000000400000000,4″ 5,82 −0,87 709 A1V
19 G. Ser Cau 19 Cau 165402 88670 18ч 06м &1000000000000074000000007,40с −08° 19′ &1000000000000026100000026,1″ 5,84 −0,37 570 B8III-IV
ψ Ser ψ 23 20 Cap 140538 77052 15ч 44м &1000000000000018500000001,85с +02° 30′ &1000000000000055900000055,9″ 5,86 5,03 48 G5V троѕвезда; сончев аналог
6 G. Ser Cap 6 Cap 136028 74901 15ч 18м &1000000000000261300000026,13с −00° 27′ &1000000000000040500000040,5″ 5,88 −1,51 979 K5III
FL Ser FL 134943 74386 15ч 12м &1000000000000042700000004,27с +18° 58′ &1000000000000033600000033,6″ 5,90 −1,13 830 M4III
τ5 Ser τ5 18 139225 76424 15ч 36м &1000000000000292000000029,20с +16° 07′ &1000000000000008800000008,8″ 5,93 2,48 160 F3V
41 G. Ser Cap 41 Cap 145085 79120 16ч 08м &1000000000000589000000058,90с +03° 27′ &1000000000000016000000016,0″ 5,93 0,33 430 K5III
42 G. Ser Cap 42 Cap 145148 79137 16ч 09м &1000000000000110600000011,06с +06° 22′ &1000000000000049800000049,8″ 5,93 3,51 99 K1+...
13 G. Ser Cau 13 Cau 161701 87074 17ч 47м &1000000000000367900000036,79с −14° 43′ &1000000000000032800000032,8″ 5,93 −0,04 510 B9V
16 G. Ser Cau 16 Cau 163336 87813 17ч 56м &1000000000000190400000019,04с −15° 48′ &1000000000000044500000044,5″ 5,93 1,52 249 A0V
61 Ser 61 48 Cau 170920 90844 18ч 31м &1000000000000569900000056,99с −01° 00′ &1000000000000010700000010,7″ 5,93 −0,28 570 A4III
9 G. Ser Cau 9 Cau 159877 86266 17ч 37м &1000000000000362000000036,20с −15° 34′ &1000000000000015700000015,7″ 5,94 −3,63 2672 F0IV
141353 77412 15ч 48м &1000000000000133100000013,31с +13° 47′ &1000000000000021600000021,6″ 5,98 0,33 440 K2III
28 G. Ser Cau 28 Cau 167768 89587 18ч 16м &1000000000000530900000053,09с −03° 00′ &1000000000000024300000024,3″ 5,99 0,97 329 G3III
τ6 Ser τ6 19 140027 76810 15ч 40м &1000000000000590900000059,09с +16° 01′ &1000000000000028700000028,7″ 6,00 0,30 450 G8III
137853 75674 15ч 27м &1000000000000388700000038,87с +25° 06′ &1000000000000006000000006,0″ 6,01 −0,90 786 M1III
139087 76372 15ч 35м &1000000000000533900000053,39с +11° 15′ &1000000000000056500000056,5″ 6,04 −0,64 706 K0III:
39 Ser 39 142267 77801 15ч 53м &1000000000000121900000012,19с +13° 11′ &1000000000000052800000052,8″ 6,07 4,86 57 G0IV
43 Ser 43 35 Cap 144046 78685 16ч 03м &1000000000000457100000045,71с +04° 59′ &1000000000000012500000012,5″ 6,07 0,68 389 G9III
τ3 Ser τ3 15 139074 76337 15ч 35м &1000000000000332800000033,28с +17° 39′ &1000000000000020100000020,1″ 6,10 0,58 414 G8III:
8 Ser 8 12 Cap 137006 75342 15ч 23м &1000000000000436700000043,67с −01° 01′ &1000000000000020300000020,3″ 6,11 2,41 179 F0V
NW Ser 35 Cau NW 168797 89977 18ч 21м &1000000000000284000000028,40с +05° 26′ &1000000000000008700000008,7″ 6,14 −3,93 3361 B3Ve Be-ѕвезда
73 G. Ser Cau 73 Cau 175679 92968 18ч 56м &1000000000000256000000025,60с +02° 28′ &1000000000000016300000016,3″ 6,14 0,11 523 G8III
τ8 Ser τ8 26 140729 77111 15ч 44м &1000000000000421500000042,15с +17° 15′ &1000000000000051200000051,2″ 6,15 1,18 321 A0V
144889 78985 16ч 07м &1000000000000221900000022,19с +21° 49′ &1000000000000021800000021,8″ 6,15 −0,05 566 K4III
37 G. Ser Cau 37 Cau 169493 90253 18ч 24м &1000000000000572100000057,21с −01° 34′ &1000000000000045900000045,9″ 6,15 0,54 432 F1V
14 G. Ser Cau 14 Cau 162757 87540 17ч 53м &1000000000000035100000003,51с −10° 53′ &1000000000000058200000058,2″ 6,17 1,56 273 K1III:
47 Oph (47)[6] 5 Cau 157968 85397 17ч 27м &1000000000000021200000002,12с −12° 30′ &1000000000000044400000044,4″ 6,20 2,92 148 F7V
67 G. Ser Cau 67 Cau 173954 92254 18ч 48м &1000000000000026700000002,67с +04° 14′ &1000000000000029000000029,0″ 6,20 −0,97 886 K5
142357 77835 15ч 53м &1000000000000348600000034,86с +16° 04′ &1000000000000030000000030,0″ 6,21 1,48 288 F5II-III
τ2 Ser τ2 12 138527 76069 15ч 32м &1000000000000096800000009,68с +16° 03′ &1000000000000022100000022,1″ 6,22 0,61 431 B9V
139862 76733 15ч 40м &1000000000000103600000010,36с +12° 03′ &1000000000000010600000010,6″ 6,22 −1,34 1058 G8II
137510 75535 15ч 25м &1000000000000533000000053,30с +19° 28′ &1000000000000050600000050,6″ 6,26 3,16 136 G0V
142763 77995 15ч 55м &1000000000000398600000039,86с +18° 37′ &1000000000000014800000014,8″ 6,26 −2,26 1646 B8III
38 G. Ser Cap 38 Cap 144426 78840 16ч 05м &1000000000000379300000037,93с +08° 05′ &1000000000000046500000046,5″ 6,27 0,81 402 A3m
40 Ser 40 32 Cap FP 142500 77910 15ч 54м &1000000000000402700000040,27с +08° 34′ &1000000000000049200000049,2″ 6,28 1,94 241 A7Vn FP Ser; δ Sct-променлива
7 Ser 7 136831 75230 15ч 22м &1000000000000232400000023,24с +12° 34′ &1000000000000003100000003,1″ 6,29 0,62 445 A0V
142244 77782 15ч 52м &1000000000000561500000056,15с +17° 24′ &1000000000000011400000011,4″ 6,29 0,43 485 K0
29 G. Ser Cau 29 Cau 167833 89623 18ч 17м &1000000000000241600000024,16с −09° 45′ &1000000000000030500000030,5″ 6,29 0,69 430 A8V
135263 74505 15ч 13м &1000000000000318400000031,84с +22° 58′ &1000000000000059400000059,4″ 6,31 1,63 282 A2V
23 G. Ser Cap 23 Cap 140815 77186 15ч 45м &1000000000000395000000039,50с +00° 53′ &1000000000000027800000027,8″ 6,32 −0,07 619 K0III
21 G. Ser Cau 21 Cau 165462 88671 18ч 06м &1000000000000074400000007,44с −00° 26′ &1000000000000046000000046,0″ 6,32 0,36 507 G8IIp
10 G. Ser Cap 10 Cap 136442 75101 15ч 20м &1000000000000471700000047,17с −02° 24′ &1000000000000046500000046,5″ 6,34 3,50 120 K0V
27 G. Ser Cau 27 Cau 167564 89512 18ч 15м &1000000000000579300000057,93с −03° 37′ &1000000000000004700000004,7″ 6,35 0,55 472 A4V
136643 75125 15ч 21м &1000000000000069000000006,90с +24° 57′ &1000000000000029000000029,0″ 6,36 0,20 555 K0
12 G. Ser Cau 12 Cau 161023 86769 17ч 43м &1000000000000484500000048,45с −13° 30′ &1000000000000030300000030,3″ 6,36 3,21 139 F0V
36 G. Ser Cau 36 Cau 169268 90174 18ч 24м &1000000000000036000000003,60с −03° 34′ &1000000000000058900000058,9″ 6,36 2,25 216 F6III-IV
63 G. Ser Cau 63 Cau 172365 91499 18ч 39м &1000000000000368800000036,88с +05° 15′ &1000000000000051400000051,4″ 6,36 −1,25 1087 F8Ib-II
138085 75810 15ч 29м &1000000000000121400000012,14с +16° 23′ &1000000000000043700000043,7″ 6,38 0,45 499 G8III-IV
24 G. Ser Cau 24 Cau 166103 88981 18ч 09м &1000000000000433700000043,37с −13° 56′ &1000000000000003900000003,9″ 6,38 −0,18 669 K1II
MV Ser 49 Cau MV 170973 90858 18ч 32м &1000000000000068800000006,88с +03° 39′ &1000000000000034500000034,5″ 6,41 −1,41 1194 A0sp... α2 CVn-променлива
45 G. Ser Cap 45 Cap 145936 79522 16ч 13м &1000000000000386300000038,63с −01° 28′ &1000000000000030500000030,5″ 6,45 1,46 324 K0
2 G. Ser Cau 2 Cau 156971 84883 17ч 20м &1000000000000526000000052,60с −10° 41′ &1000000000000046900000046,9″ 6,46 3,09 154 F1III+...
4 G. Ser Cap 4 Cap 135615 74695 15ч 15м &1000000000000535700000053,57с +06° 27′ &1000000000000053600000053,6″ 6,47 −1,38 1212 K0
FQ Ser 40 Cap FQ 145050 79086 16ч 08м &1000000000000365300000036,53с +08° 36′ &1000000000000047700000047,7″ 6,47 0,69 468 M4III
FR Ser 51 Cau FR 171586 91142 18ч 35м &1000000000000364800000036,48с +04° 56′ &1000000000000009800000009,8″ 6,47 1,41 335 A2pvar α2 CVn-променлива
140438 76985 15ч 43м &1000000000000105400000010,54с +13° 40′ &1000000000000003900000003,9″ 6,48 0,05 629 G5III
4 G. Ser Cau 4 Cau 157969 85405 17ч 27м &1000000000000098900000009,89с −15° 51′ &1000000000000012000000012,0″ 6,48 0,70 466 K0II/III
138803 76198 15ч 33м &1000000000000527400000052,74с +17° 08′ &1000000000000014900000014,9″ 6,49 2,50 205 F3III
60 G. Ser Cau 60 Cau 172088 91394 18ч 38м &1000000000000238000000023,80с −03° 11′ &1000000000000037400000037,4″ 6,49 3,00 163 F9IV
135061 74441 15ч 12м &1000000000000471900000047,19с +10° 42′ &1000000000000008900000008,9″ 6,50 −0,06 669 K2
5 G. Ser Cap 5 Cap 136027 74895 15ч 18м &1000000000000226200000022,62с +00° 56′ &1000000000000022000000022,0″ 6,50 0,89 432 K0
48 G. Ser Cap 48 Cap 146740 79834 16ч 17м &1000000000000433700000043,37с +01° 29′ &1000000000000048200000048,2″ 6,50 0,18 598 K0
τ4 Ser τ4 17 139216 76423 15ч 36м &1000000000000281900000028,19с +15° 06′ &1000000000000005000000005,0″ 6,51 0,50 520 M5II-III полуправилна променлива
14 Ser 14 19 Cap 139137 76427 15ч 36м &1000000000000337200000033,72с −00° 33′ &1000000000000041300000041,3″ 6,51 0,52 514 G8III+...
29 Ser 29 45 Cap 141040 77249 15ч 46м &1000000000000240200000024,02с +15° 31′ &1000000000000036100000036,1″ 6,70 −0,19 780 A3
46 Ser 46 144937 79047 16ч 08м &1000000000000057300000005,73с +10° 04′ &1000000000000049800000049,8″ 6,74 1,55 355 A3
HD 168443 168443 89844 18ч 20м &1000000000000039300000003,93с −09° 35′ &1000000000000044600000044,6″ 6,92 4,03 124 G5IV има планета (b) и кафеаво џуџе
HD 136118 8 Cap 136118 74948 15ч 18м &1000000000000554700000055,47с −01° 35′ &1000000000000032600000032,6″ 6,94 3,35 171 F9V има придружник-кафеаво џуџе кое порано било кандидат за планета
HD 142245 142245 77783 15ч 52м &1000000000000005600000056с +15° 25′ &1000000000000005100000051″ 7,63 357 K0 има планета (b)
HD 168746 168746 90004 18ч 21м &1000000000000497800000049,78с −11° 55′ &1000000000000021700000021,7″ 7,95 4,78 141 G5V Алазија,[7] има планета (b)
HD 175541 175541 92895 18ч 55м &1000000000000408800000040,88с +04° 15′ &1000000000000055200000055,2″ 8,03 2,49 417 G8IV Каве,[8] има планета (b)
Глизе 710 168442 89825 18ч 19м &1000000000000508400000050,84с −01° 56′ &1000000000000019000000019,0″ 9,66 8,26 63 K7V идна средба на 1,1 сг
AO Ser AO 15ч 58м &1000000000000184100000018,41с +17° 16′ &1000000000000010000000010,0″ 11,04 1,88 1,530 A2 затемнувачка двојка/δ Sct-променлива
HAT-P-46 18ч 01м &1000000000000047000000047,0с −02° 58′ &1000000000000001500000015″ 11,94 965 има две преминувачки планети (b и c)
HAT-P-45 18ч 17м &1000000000000030000000030,0с −03° 22′ &1000000000000005200000052″ 12,79 995 има две преминувачки планети (b)
COROT-11 18ч 42м &1000000000000449500000044,95с +05° 56′ &1000000000000015700000015,7″ 12,94 4,20 ~1820 F6V има преминувачка планета (b)
LX Ser 15ч 35м &1000000000000004400000044с +19° 01′ &1000000000000003000000030″ 13,2 Степањанова Ѕвезда; болскотна ѕвезда
COROT-28 18ч 34м &1000000000000045000000045,0с +05° 34′ &1000000000000002600000026″ 13,49 1826 G8/9IV има преминувачка планета (b)
COROT-9 18ч 43м &1000000000000091800000009,18с +06° 12′ &1000000000000014900000014,9″ 13,7 5,4 1500 G3V има преминувачка планета (b)
COROT-33 18ч 38м &1000000000000034000000034,0с +05° 37′ &1000000000000002900000029″ 14,7 G9V има преминувачка планета (b)
COROT-27 18ч 33м &1000000000000059000000059,0с +05° 32′ &1000000000000001900000019″ 15,54 G2 има преминувачка планета (b)
COROT-23 18ч 39м &1000000000000000800000008с +04° 21′ &1000000000000002800000028″ 15,63 F9/G0V има преминувачка планета (b)
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cap = Глава, Cau = Опашка
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Star Name - R.H. Allen p. 374
  3. AEEA (Activities of Exhibition and Education in Astronomy) 天文教育資訊網 2006 年 6 月 29 日
  4. „IAU Catalog of Star Names“. International Astronomical Union. Посетено на 17 септември 2018.
  5. E.B Knobel - On a catalogue of stars in the Calendarium of Al Achsasi Al Mouakket
  6. Иако SIMBAD и други извори ја наведуваат 47 Змијоносец како ѕвезда од 4. величина во соѕвездието, ова е грешка.
  7. „Cyprus“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 10 март 2020.
  8. „Iran“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 10 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]