Список на ѕвезди во соѕвездието Тукан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Тукан, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Tuc α 211416 110130 22ч 18м &1000000000000301800000030,18с −60° 15′ &1000000000000034200000034,2″ 2,87 −1,05 199 K3III астрометриска двојка
γ Tuc γ 219571 114996 23ч 17м &1000000000000258100000025,81с −58° 14′ &1000000000000009300000009,3″ 3,99 2,28 72 F1III
ζ Tuc ζ 1581 1599 00ч 20м &1000000000000019100000001,91с −64° 52′ &1000000000000039400000039,4″ 4,23 4,56 28 F9V сонцевидна ѕвезда
κ Tuc κ 7788 5896 01ч 15м &1000000000000455000000045,50с −68° 52′ &1000000000000034500000034,5″ 4,25 2,70 67 F6IV четвороѕвезда, претпоставена променлива
β1 Tuc β1 2884 2484 00ч 31м &1000000000000325600000032,56с −62° 57′ &1000000000000029100000029,1″ 4,34 135 B9V составница на системот β Tuc
ε Tuc ε 224686 118322 23ч 59м &1000000000000549100000054,91с −65° 34′ &1000000000000037500000037,5″ 4,49 −0,81 374 B9IV
δ Tuc δ 212581 110838 22ч 27м &1000000000000198700000019,87с −64° 57′ &1000000000000059000000059,0″ 4,50 −0,06 267 B8V претпоставена променлива, Vнајг = 4,46св, Vнајм = 4,50св
β2 Tuc β2 2885 2487 00ч 31м &1000000000000333600000033,36с −62° 57′ &1000000000000055600000055,6″ 4,51 168 A2V составница на системот β Tuc
ν Tuc ν 213442 111310 22ч 33м &1000000000000000100000000,01с −61° 58′ &1000000000000055500000055,5″ 4,91 0,30 273 M4III полуправилна променлива, Vнајг = 4,75св, Vнајм = 4,93св
η Tuc η 224392 118121 23ч 57м &1000000000000349700000034,97с −64° 17′ &1000000000000053100000053,1″ 5,00 1,56 159 A1V
β3 Tuc β3 3003 2578 00ч 32м &1000000000000437900000043,79с −63° 01′ &1000000000000053000000053,0″ 5,09 149 A0V составница на системот β Tuc
HD 212330 212330 110649 22ч 24м &1000000000000561900000056,19с −57° 47′ &1000000000000047800000047,8″ 5,31 3,75 67 F9V
ι Tuc ι 6793 5268 01ч 07м &1000000000000185700000018,57с −61° 46′ &1000000000000030900000030,9″ 5,36 0,70 279 G5III полуправилна променлива
ρ Tuc ρ 4089 3330 00ч 42м &1000000000000283000000028,30с −65° 28′ &1000000000000005300000005,3″ 5,38 2,33 133 F6V
λ2 Tuc λ2 5457 4293 00ч 55м &1000000000000003000000000,30с −69° 31′ &1000000000000037100000037,1″ 5,45 1,40 210 G7III
π Tuc π 1685 1647 00ч 20м &1000000000000390400000039,04с −69° 37′ &1000000000000029700000029,7″ 5,50 0,64 306 B9V
HD 225253 225253 377 00ч 04м &1000000000000412500000041,25с −71° 26′ &1000000000000012700000012,7″ 5,59 −0,63 572 B8III
HD 220572 220572 115620 23ч 25м &1000000000000193700000019,37с −56° 50′ &1000000000000056200000056,2″ 5,60 0,89 285 K0III
HD 220790 220790 115769 23ч 27м &1000000000000149300000014,93с −58° 28′ &1000000000000034600000034,6″ 5,63 0,82 298 G8III
HD 219482 219482 114948 23ч 16м &1000000000000574700000057,47с −62° 00′ &1000000000000004100000004,1″ 5,64 4,07 67 F7V
HD 221006 CG 221006 115908 23ч 29м &1000000000000009300000000,93с −63° 06′ &1000000000000038200000038,2″ 5,66 0,33 380 Ap Si α² CVn-променлива, ΔV = 0,045св, P = 2,3148 д
BQ Tuc BQ 5276 4200 00ч 53м &1000000000000377800000037,78с −62° 52′ &1000000000000016900000016,9″ 5,70 −0,64 613 M4III полуправилна променлива, ΔV = 0,2св
HD 222820 222820 117088 23ч 44м &1000000000000120300000012,03с −64° 24′ &1000000000000016300000016,3″ 5,73 −1,42 879 K3II
HD 3823 3823 3170 00ч 40м &1000000000000246600000024,66с −59° 27′ &1000000000000020500000020,5″ 5,89 3,86 83 G1V
HD 224361 224361 118092 23ч 57м &1000000000000197800000019,78с −62° 57′ &1000000000000023800000023,8″ 5,95 1,96 205 A2p
HD 214632 214632 111967 22ч 40м &1000000000000488600000048,86с −57° 25′ &1000000000000020300000020,3″ 5,98 −1,90 1226 K4III
HD 4088 4088 3352 00ч 42м &1000000000000416400000041,64с −60° 15′ &1000000000000045700000045,7″ 5,99 1,68 237 K5III
HD 4294 4294 3489 00ч 44м &1000000000000315200000031,52с −62° 29′ &1000000000000051400000051,4″ 6,06 1,44 274 F5III/IV
HD 222805 222805 117105 23ч 44м &1000000000000250000000025,00с −70° 29′ &1000000000000025400000025,4″ 6,06 2,75 150 G8IV
DR Tuc DR 220263 115433 23ч 22м &1000000000000566800000056,68с −60° 03′ &1000000000000021000000021,0″ 6,08 −1,00 851 M3III полуправилна променлива
θ Tuc θ 3112 2629 00ч 33м &1000000000000232300000023,23с −71° 15′ &1000000000000058400000058,4″ 6,11 0,22 490 A7IV δ Sct-променлива, Vнајг = 6,06св, Vнајм = 6,15св, P = 0,049308 д
HD 219077 219077 114699 23ч 14м &1000000000000059800000005,98с −62° 41′ &1000000000000056300000056,3″ 6,12 3,79 95 G5IV има планета (b)
HD 216187 216187 112924 22ч 52м &1000000000000099800000009,98с −63° 11′ &1000000000000018800000018,8″ 6,14 0,69 401 K0III
HD 213884 213884 111548 22ч 35м &1000000000000528400000052,84с −57° 53′ &1000000000000001400000001,4″ 6,22 2,07 220 F0Vn
λ1 Tuc λ1 5190 4084 00ч 52м &1000000000000245100000024,51с −69° 30′ &1000000000000012900000012,9″ 6,22 206 F7IV/V претпоставена променлива
HD 5771 5771 4563 00ч 58м &1000000000000221800000022,18с −60° 41′ &1000000000000046700000046,7″ 6,23 0,07 557 Am
HD 7916 7916 5992 01ч 17м &1000000000000036800000003,68с −66° 23′ &1000000000000052400000052,4″ 6,23 1,16 336 A0V
CC Tuc CC 6311 4879 01ч 02м &1000000000000428900000042,89с −65° 27′ &1000000000000022000000022,0″ 6,25 −0,71 803 M2III полуправилна променлива, Vнајг = 6,22св, Vнајм = 6,37св
HD 215121 215121 112259 22ч 44м &1000000000000164800000016,48с −60° 29′ &1000000000000058800000058,8″ 6,29 0,63 442 F3V
HD 565 565 798 00ч 09м &1000000000000521000000052,10с −62° 17′ &1000000000000048600000048,6″ 6,34 0,68 442 A6V
HD 215682 215682 112603 22ч 48м &1000000000000213000000021,30с −61° 41′ &1000000000000003700000003,7″ 6,36 0,95 393 K0III
HD 211726 211726 110311 22ч 20м &1000000000000362500000036,25с −57° 30′ &1000000000000035100000035,1″ 6,41 −0,48 780 K3/K4III
HD 3444 3444 2889 00ч 36м &1000000000000375900000037,59с −65° 07′ &1000000000000027900000027,9″ 6,43 −0,05 646 K2/K3III
HD 216169 216169 112895 22ч 51м &1000000000000450000000045,00с −59° 52′ &1000000000000052900000052,9″ 6,47 1,27 357 K1IIICN...
HD 220759 220759 115756 23ч 27м &1000000000000074700000007,47с −66° 34′ &1000000000000051100000051,1″ 6,47 −0,70 886 K4III
HD 215562 ξ[1][2] 215562 112533 22ч 47м &1000000000000357100000035,71с −65° 33′ &1000000000000036800000036,8″ 6,49 0,05 633 K1III
HD 4308 4308 3497 00ч 44м &1000000000000392700000039,27с −65° 38′ &1000000000000058300000058,3″ 6,54 4,84 72 G5V има планета (b)
Глизе 902 222237 116745 23ч 39м &1000000000000368300000036,83с −72° 43′ &1000000000000019800000019,8″ 7,09 7,29 37,1 K3V
HD 6870 BS 6870 5321 01ч 08м &1000000000000039700000003,97с −61° 52′ &1000000000000017800000017,8″ 7,45 339 A2IIwp δ Sct-променлива, Vнајг = 7,43св, Vнајм = 7,57св, P = 0,065 д
HD 222076 222076 116630 23ч 38м &1000000000000008000000008,0с −70° 54′ &1000000000000001200000012″ 7,48 272 има планета (b)
HD 221287 221287 116084 23ч 31м &1000000000000203400000020,34с −58° 12′ &1000000000000035000000035,0″ 7,82 4,20 173 F7V Поерава,[3] има планета (b)
CF Tuc CF 5303 4157 00ч 53м &1000000000000077700000007,77с −74° 39′ &1000000000000005600000005,6″ 7,90 291,3 G5IV+K4IV-V RS CVn-променлива, Vнајг = 7,50св, Vнајм = 7,86св, P = 2,79750 д
HD 1397 1397 1419 00ч 17м &1000000000000047000000047,0с −66° 21′ &1000000000000003200000032″ 7,90 259 G5III има планета (b)
HD 213885 213885 111553 22ч 35м &1000000000000056000000056,0с −59° 51′ &1000000000000005300000053″ 8,0 189 G има две планети (b и c)
HD 7199 7199 5529 01ч 10м &1000000000000004700000047с −66° 11′ &1000000000000001700000017″ 8,06 117 KOIV/V Емив,[4] има планета (b)
HD 224538 224538 118228 23ч 58м &1000000000000052000000052,0с −61° 35′ &1000000000000001200000012″ 8,06 254 F9IV/V има планета (b)
HD 215497 215497 112441 22ч 46м &1000000000000367500000036,75с −56° 35′ &1000000000000058300000058,3″ 8,97 5,78 142 K3V има две планети (b и c)
HD 222259 A DS 222259 116748 23ч 39м &1000000000000040000000040,0с −69° 11′ &1000000000000004500000045″ 9 143 G6V има планета (b)
AQ Tuc AQ 1372 1387 00ч 17м &1000000000000215100000021,51с −71° 54′ &1000000000000056800000056,8″ 10,12 1490 F4+... W UMa-променлива, Vнајг = 9,91св, Vнајм = 10,48св, P = 0,59484267 д
HD 7583 7583 5714 01ч 13м &1000000000000305000000030,50с −73° 20′ &1000000000000010300000010,3″ 10,20 200000 A0Iao во ММО; жолт хиперџин, Vнајг = 10,13св, Vнајм = 10,44св
R40 6884 5267 01ч 07м &1000000000000182200000018,22с −72° 28′ &1000000000000003700000003,7″ 10,23 200000 B9Iae во ММО; сјајна сина променлива, Vнајг = 9,5св, Vнајм = 10,73св
HD 5980 5980 00ч 59м &1000000000000265700000026,57с −72° 09′ &1000000000000053900000053,9″ 11,31 200,000 WN3+OB D во ММО; троѕвезда; содржи сјајна сина променлива и Волф-Рајеова ѕвезда, Vнајг = 8,8св, Vнајм = 11,9св; обете составници се меѓу најсјаните ѕвезди
W Tuc W 4541 00ч 58м &1000000000000097000000009,70с −63° 23′ &1000000000000044400000044,4″ 11,60 979 A... RR Lyr-променлива, Vнајг = 10,783св, Vнајм = 11,950св, P = 0,6422382 д
BZ Tuc BZ 00ч 41м &1000000000000434300000043,43с −73° 43′ &1000000000000023600000023,6″ 11,68 200000 F8Ib во ММО; класична кефеида, Vнајг = 11,65св, Vнајм = 12,35св, P = 127,447 д
WASP-91 23ч 51м &1000000000000023000000023,0с −70° 09′ &1000000000000001000000010″ 12,00 K3 има планета (b)
WASP-164 22ч 59м &1000000000000029600000029,6с −60° 26′ &1000000000000005200000052″ 12,62 G2V има преминувачка планета (b)
AB7 01ч 03м &1000000000000359300000035,93с −72° 03′ &1000000000000022000000022,0″ 13,02 200000 WN4+O6I во ММО; двојна ѕвезда; contains a Волф-Рајеова ѕвезда
SMC X-1 01ч 17м &1000000000000051500000005,15с −73° 26′ &1000000000000036000000036,0″ 13,30 200000 OB: во ММО; високомасена рендгенска двојка
SMC X-3 00ч 52м &1000000000000056400000005,64с −72° 26′ &1000000000000004200000004,2″ 14,91 200000 B1-B1.5IV-V во ММО; рендгенски пулсар
AX J0051-733 DZ 00ч 50м &1000000000000447000000044,70с −73° 16′ &1000000000000005400000005,4″ 15,44 200000 B0-B0.5V во ММО; рендгенски пулсар со придружник-Be-ѕвезда, Vнајг = 14,7св, Vнајм = 15,7св, P = 0,708 д
SMC X-2 00ч 54м &1000000000000036200000036,2с −73° 40′ &1000000000000003500000035″ 16,38 200000 B1.5Ve во ММО; високомасена рендгенска двојка
CP Tuc CP 23ч 15м &1000000000000191000000019,10с −59° 10′ &1000000000000028300000028,3″ AM Her-променлива
PSR J0045-7319 00ч 45м &1000000000000351600000035,16с −73° 19′ &1000000000000003000000003,0″ 200000 во ММО; пулсар
PMMR 62 00ч 53м &1000000000000479300000047,93с 72° 02′ &1000000000000794800000079,48″ 12,43 11365,53 M0Iab C црвен суперџин сместен во ММО.
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ознаката ја дал Боде.
  2. Tirion, W., Sky Atlas 2000.0, Cambridge, 1981.
  3. „Cook Islands“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 10 март 2020.
  4. „Mozambique“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 10 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]