Список на ѕвезди во соѕвездието Херкул

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Херкул, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Her β 27 148856 80816 16ч 30м &1000000000000132600000013,26с +21° 29′ &1000000000000022700000022,7″ 2,78 −0,50 148 G8III Kornephoros, Korneforos, Rutilicus
ζ Her ζ 40 150680 81693 16ч 41м &1000000000000174800000017,48с +31° 36′ &1000000000000006800000006,8″ 2,81 2,64 35 F9IV Rutilicus
δ Her δ 65 156164 84379 17ч 15м &1000000000000019200000001,92с +24° 50′ &1000000000000022500000022,5″ 3,12 2,21 78 A3IVv SB Sarin
π Her π 67 156283 84380 17ч 15м &1000000000000028500000002,85с +36° 48′ &1000000000000033000000033,0″ 3,16 −2,10 367 K3IIvar Fudail
α1 Her α1 64 156014 84345 17ч 14м &1000000000000388600000038,86с +14° 23′ &1000000000000024900000024,9″ 3,31 −2,04 382 M5IIvar Ras Algethi, Rasalgethi, Rasalegti
μ Her μ 86 161797 86974 17ч 46м &1000000000000277200000027,72с +27° 43′ &1000000000000021000000021,0″ 3,42 3,80 27 G5IV Melqart, Melkarth
η Her η 44 150997 81833 16ч 42м &1000000000000537400000053,74с +38° 55′ &1000000000000020900000020,9″ 3,48 0,80 112 G8III-IV Sophian, Sofian
ξ Her ξ 92 163993 87933 17ч 57м &1000000000000458300000045,83с +29° 14′ &1000000000000052500000052,5″ 3,70 0,61 135 K0III Beraka, Baraka
γ Her γ 20 147547 80170 16ч 21м &1000000000000552400000055,24с +19° 09′ &1000000000000010900000010,9″ 3,74 −0,15 195 A9III Biceps
ι Her ι 85 160762 86414 17ч 39м &1000000000000278900000027,89с +46° 00′ &1000000000000022800000022,8″ 3,82 −2,09 495 B3V SB Rijl al Jathiyah
ο Her ο 103 166014 88794 18ч 07м &1000000000000325500000032,55с +28° 45′ &1000000000000044900000044,9″ 3,84 −1,30 347 B9.5V Atia, Atiya
109 Her 109 169414 90139 18ч 23м &1000000000000417700000041,77с +21° 46′ &1000000000000013200000013,2″ 3,85 0,87 128 K2III Ghusen, Cladus
θ Her θ 91 163770 87808 17ч 56м &1000000000000151800000015,18с +37° 15′ &1000000000000001900000001,9″ 3,86 −2,70 669 K1IIvar Rukbalgethi Genubi
τ Her τ 22 147394 79992 16ч 19м &1000000000000444500000044,45с +46° 18′ &1000000000000047800000047,8″ 3,91 −1,01 314 B5IV Rukbalgethi Shemali
ε Her ε 58 153808 83207 17ч 00м &1000000000000174100000017,41с +30° 55′ &1000000000000034800000034,8″ 3,92 0,43 163 A0V Cujam, Cajam, Caiam, Kajam, Abdel
ρ Her ρ 75 157778 85112 17ч 23м &1000000000000409700000040,97с +37° 08′ &1000000000000045300000045,3″ 4,15 −1,30 401 B9.5III
110 Her 110 173667 92043 18ч 45м &1000000000000397300000039,73с +20° 32′ &1000000000000049600000049,6″ 4,19 2,79 62 F6V
σ Her σ 35 149630 81126 16ч 34м &1000000000000061900000006,19с +42° 26′ &1000000000000012800000012,8″ 4,20 −0,63 302 B9Vvar
φ Her φ 11 145389 79101 16ч 08м &1000000000000462000000046,20с +44° 56′ &1000000000000005300000005,3″ 4,23 0,00 228 B9MNp...
95 Her 95 164668 88267 18ч 01м &1000000000000304000000030,40с +21° 35′ &1000000000000044500000044,5″ 4,26 −1,54 470 G5
111 Her 111 173880 92161 18ч 47м &1000000000000012200000001,22с +18° 10′ &1000000000000052400000052,4″ 4,34 2,07 93 A5III
102 Her 102 166182 88886 18ч 08м &1000000000000454900000045,49с +20° 48′ &1000000000000052500000052,5″ 4,37 −3,98 1523 B2IV
λ Her λ 76 158899 85693 17ч 30м &1000000000000443000000044,30с +26° 06′ &1000000000000038200000038,2″ 4,41 −0,85 367 K3IIIvar Maasym [Masym, Misam]
ν Her ν 94 164136 87998 17ч 58м &1000000000000301500000030,15с +30° 11′ &1000000000000021400000021,4″ 4,41 −2,53 795 F2II
113 Her 113 175493 18ч 54м &1000000000000461000000046,10с +22° 39′ &1000000000000013000000013,0″ 4,50
ρ Her ρ 75 157779 17ч 23м &1000000000000410000000041,00с +37° 08′ &1000000000000045000000045,0″ 4,52
ω Her ω 24 148112 80463 16ч 25м &1000000000000249300000024,93с +14° 02′ &1000000000000000300000000,3″ 4,57 0,28 235 B9p Cr Cujam, Kajam, Cujam, Caiam
113 Her 113 175492 92818 18ч 54м &1000000000000448800000044,88с +22° 38′ &1000000000000042300000042,3″ 4,57 −1,30 486 G4III+...
χ Her χ 1 142373 77760 15ч 52м &1000000000000401900000040,19с +42° 27′ &1000000000000000000000000,0″ 4,60 3,60 52 F9V
69 Her e 69 156729 84606 17ч 17м &1000000000000402900000040,29с +37° 17′ &1000000000000028800000028,8″ 4,64 0,96 178 A2V
93 Her 93 164349 88128 18ч 00м &1000000000000034200000003,42с +16° 45′ &1000000000000003400000003,4″ 4,67 −1,85 656 K0II-III
υ Her υ 6 144206 78592 16ч 02м &1000000000000478500000047,85с +46° 02′ &1000000000000012700000012,7″ 4,72 −0,59 376 B9III
68 Her u 68 156633 84573 17ч 17м &1000000000000195700000019,57с +33° 06′ &1000000000000000400000000,4″ 4,80 −2,32 865 B1.5Vp
52 Her 52 152107 82321 16ч 49м &1000000000000142000000014,20с +45° 59′ &1000000000000000400000000,4″ 4,82 2,17 175 A2p...
30 Her g 30 148783 80704 16ч 28м &1000000000000385200000038,52с +41° 52′ &1000000000000054100000054,1″ 4,83 −0,39 361 M6III:var
29 Her h 29 149161 81008 16ч 32м &1000000000000364000000036,40с +11° 29′ &1000000000000017600000017,6″ 4,84 −0,10 317 K4III
42 Her 42 150450 81497 16ч 38м &1000000000000448900000044,89с +48° 55′ &1000000000000041800000041,8″ 4,86 −0,45 376 M2.5III
60 Her 60 154494 83613 17ч 05м &1000000000000226600000022,66с +12° 44′ &1000000000000027100000027,1″ 4,89 2,67 144 A4IV
106 Her 106 168720 89861 18ч 20м &1000000000000179000000017,90с +21° 57′ &1000000000000041200000041,2″ 4,92 −0,66 426 M1III
95 Her 95 164669 18ч 01м &1000000000000304000000030,40с +21° 35′ &1000000000000044000000044,0″ 4,96
98 Her 98 165625 88657 18ч 06м &1000000000000019100000001,91с +22° 13′ &1000000000000008000000008,0″ 4,96 −1,42 615 M3IIIa+...
104 Her A 104 167006 89172 18ч 11м &1000000000000541700000054,17с +31° 24′ &1000000000000019000000019,0″ 4,96 −1,37 601 M3III
32 Oph 32 154143 83430 17ч 03м &1000000000000078600000007,86с +14° 05′ &1000000000000031600000031,6″ 4,97 −0,52 409 M3III
κ Her κ 7 145001 79043 16ч 08м &1000000000000045500000004,55с +17° 02′ &1000000000000049200000049,2″ 5,00 −0,38 388 G8III Marfik, Marfak, Mirfak, Marsik, Maasim
166208 88788 18ч 07м &1000000000000287400000028,74с +43° 27′ &1000000000000043300000043,3″ 5,00 −0,23 363 G8III...
157049 84833 17ч 20м &1000000000000188700000018,87с +18° 03′ &1000000000000026000000026,0″ 5,01 −0,80 472 M2III
51 Her 51 152326 82504 16ч 51м &1000000000000452600000045,26с +24° 39′ &1000000000000023100000023,1″ 5,03 −1,80 758 K2II-III
99 Her b 99 165908 88745 18ч 07м &1000000000000016100000001,61с +30° 33′ &1000000000000042700000042,7″ 5,05 4,08 51 F7V
155410 83947 17ч 09м &1000000000000332800000033,28с +40° 46′ &1000000000000037300000037,3″ 5,07 0,42 278 K3III
87 Her 87 162211 87194 17ч 48м &1000000000000491500000049,15с +25° 37′ &1000000000000022700000022,7″ 5,09 2,10 205 K2III
5 Her r 5 143666 78481 16ч 01м &1000000000000143500000014,35с +17° 49′ &1000000000000004900000004,9″ 5,10 0,22 308 G8III
101 Her 101 166230 88899 18ч 08м &1000000000000528600000052,86с +20° 02′ &1000000000000043000000043,0″ 5,10 0,13 321 A8III
107 Her t 107 168914 89935 18ч 21м &1000000000000010200000001,02с +28° 52′ &1000000000000011400000011,4″ 5,12 0,48 277 A7V
70 Her 70 157198 84887 17ч 20м &1000000000000542200000054,22с +24° 29′ &1000000000000058000000058,0″ 5,13 −0,63 462 A2V
43 Her i 43 151217 82073 16ч 45м &1000000000000498900000049,89с +08° 34′ &1000000000000057300000057,3″ 5,15 −0,01 351 K5III
90 Her f 90 163217 87563 17ч 53м &1000000000000180200000018,02с +40° 00′ &1000000000000028200000028,2″ 5,17 −0,07 363 K3III
45 Her l 45 151525 82216 16ч 47м &1000000000000464300000046,43с +05° 14′ &1000000000000048600000048,6″ 5,22 −0,53 460 B9p (Cr)
HD 148897 s 148897 80843 16ч 30м &1000000000000336000000033,60с +20° 28′ &1000000000000045600000045,6″ 5,24 −1,59 758 G8p
96 Her 96 164852 88331 18ч 02м &1000000000000230500000023,05с +20° 50′ &1000000000000001100000001,1″ 5,25 −2,24 1028 B3IV
169191 90067 18ч 22м &1000000000000490000000049,00с +17° 49′ &1000000000000035700000035,7″ 5,25 −0,38 436 K3III
59 Her d 59 154029 83313 17ч 01м &1000000000000363600000036,36с +33° 34′ &1000000000000005800000005,8″ 5,27 0,49 295 A3IV
105 Her 105 168532 89773 18ч 19м &1000000000000106700000010,67с +24° 26′ &1000000000000045800000045,8″ 5,30 −2,67 1278 K4II SB
53 Her 53 152598 82587 16ч 52м &1000000000000581200000058,12с +31° 42′ &1000000000000006200000006,2″ 5,34 2,95 98 F0V
2 Her 2 142780 77907 15ч 54м &1000000000000378800000037,88с +43° 08′ &1000000000000018300000018,3″ 5,35 −1,07 626 M3III
54 Her 54 152879 82802 16ч 55м &1000000000000222400000022,24с +18° 25′ &1000000000000059500000059,5″ 5,35 0,17 355 K4III
82 Her y 82 160290 86182 17ч 36м &1000000000000376300000037,63с +48° 35′ &1000000000000007700000007,7″ 5,35 0,33 329 K1III
157087 84821 17ч 20м &1000000000000098300000009,83с +25° 32′ &1000000000000015500000015,5″ 5,36 −0,58 502 A3III
72 Her w 72 157214 84862 17ч 20м &1000000000000394700000039,47с +32° 28′ &1000000000000013000000013,0″ 5,38 4,59 47 G0V
152815 82764 16ч 54м &1000000000000551400000055,14с +20° 57′ &1000000000000030500000030,5″ 5,39 0,93 255 G8III
α2 Her α2 64 156015 17ч 14м &1000000000000392000000039,20с +14° 23′ &1000000000000024000000024,0″ 5,39
HD 155103 c 155103 83838 17ч 08м &1000000000000020800000002,08с +35° 56′ &1000000000000006800000006,8″ 5,41 2,75 176 A5m
169110 90023 18ч 22м &1000000000000086900000008,69с +23° 17′ &1000000000000006000000006,0″ 5,41 −1,17 676 K5III
112 Her 112 174933 92614 18ч 52м &1000000000000164300000016,43с +21° 25′ &1000000000000030600000030,6″ 5,43 −0,31 459 B9p...
9 Her 9 145892 79488 16ч 13м &1000000000000154100000015,41с +05° 01′ &1000000000000016000000016,0″ 5,46 −0,11 424 K5III
89 Her 89 163506 87747 17ч 55м &1000000000000251900000025,19с +26° 02′ &1000000000000059900000059,9″ 5,47 −4,49 3196 F2Iavar
147365 80008 16ч 19м &1000000000000552400000055,24с +39° 42′ &1000000000000030900000030,9″ 5,48 3,34 87 F3IV-V
47 Her k 47 151956 82402 16ч 50м &1000000000000193500000019,35с +07° 14′ &1000000000000051700000051,7″ 5,48 2,67 188 A3m
166229 88836 18ч 08м &1000000000000023100000002,31с +36° 24′ &1000000000000006200000006,2″ 5,49 2,46 208 K2III
74 Her 74 157325 84835 17ч 20м &1000000000000211500000021,15с +46° 14′ &1000000000000026400000026,4″ 5,51 −0,73 576 M0III
162555 87308 17ч 50м &1000000000000228700000022,87с +29° 19′ &1000000000000019300000019,3″ 5,51 0,95 267 K1III
158148 85385 17ч 26м &1000000000000491300000049,13с +20° 04′ &1000000000000051400000051,4″ 5,52 −0,27 470 B5V
25 Her 25 148283 80460 16ч 25м &1000000000000241700000024,17с +37° 23′ &1000000000000038700000038,7″ 5,53 2,05 256 A5V
160910 86623 17ч 41м &1000000000000586400000058,64с +15° 57′ &1000000000000007800000007,8″ 5,54 2,79 116 F4Vw
157482 84949 17ч 21м &1000000000000436100000043,61с +39° 58′ &1000000000000029300000029,3″ 5,55 2,51 210 F9Vn...
154733 83692 17ч 06м &1000000000000181100000018,11с +22° 05′ &1000000000000003300000003,3″ 5,56 0,36 358 K4III
83 Her 83 161074 86667 17ч 42м &1000000000000284000000028,40с +24° 33′ &1000000000000051500000051,5″ 5,56 0,31 365 K4III
166640 89008 18ч 09м &1000000000000589900000058,99с +36° 27′ &1000000000000058500000058,5″ 5,57 −0,05 434 G8III
151203 82028 16ч 45м &1000000000000225100000022,51с +15° 44′ &1000000000000043500000043,5″ 5,60 −0,40 517 M3III
149303 80953 16ч 31м &1000000000000472300000047,23с +45° 35′ &1000000000000053500000053,5″ 5,61 2,41 225 A4Vn
161833 87044 17ч 47м &1000000000000080400000008,04с +17° 41′ &1000000000000049300000049,3″ 5,61 0,35 368 A1V
108 Her 108 168913 89925 18ч 20м &1000000000000569700000056,97с +29° 51′ &1000000000000031700000031,7″ 5,61 2,81 188 A5m
163547 87777 17ч 55м &1000000000000508100000050,81с +22° 27′ &1000000000000051200000051,2″ 5,62 −0,26 489 K3III
171745 91139 18ч 35м &1000000000000303900000030,39с +23° 36′ &1000000000000019900000019,9″ 5,62 −0,25 487 G8III
n Her n 28 149121 81007 16ч 32м &1000000000000356800000035,68с +05° 31′ &1000000000000016400000016,4″ 5,63 0,66 322 B9.5III
158974 85715 17ч 30м &1000000000000553700000055,37с +31° 09′ &1000000000000029200000029,2″ 5,63 0,32 377 G8III
159332 85912 17ч 33м &1000000000000228400000022,84с +19° 15′ &1000000000000024800000024,8″ 5,65 2,83 120 F6V
78 Her 78 159139 85790 17ч 31м &1000000000000495700000049,57с +28° 24′ &1000000000000026800000026,8″ 5,66 2,03 275 A1V
156874 84691 17ч 18м &1000000000000485000000048,50с +28° 49′ &1000000000000022700000022,7″ 5,68 0,73 318 K0III
159353 85930 17ч 33м &1000000000000393900000039,39с +16° 19′ &1000000000000003700000003,7″ 5,68 0,72 320 K0III:
153834 83254 17ч 00м &1000000000000581400000058,14с +22° 37′ &1000000000000055700000055,7″ 5,69 −4,16 3047 K3III
162076 87158 17ч 48м &1000000000000247500000024,75с +20° 33′ &1000000000000055500000055,5″ 5,69 2,27 250 G5IV
164646 88122 17ч 59м &1000000000000562000000056,20с +45° 30′ &1000000000000005300000005,3″ 5,69 −0,67 610 M0III
175743 92937 18ч 56м &1000000000000061500000006,15с +18° 06′ &1000000000000020900000020,9″ 5,69 2,06 275 K1III
73 Her 73 157728 85157 17ч 24м &1000000000000066100000006,61с +22° 57′ &1000000000000037300000037,3″ 5,70 2,54 139 F0IV
16 Her 16 146388 79666 16ч 15м &1000000000000286800000028,68с +18° 48′ &1000000000000029900000029,9″ 5,72 0,79 316 K3III
159501 85888 17ч 33м &1000000000000073100000007,31с +41° 14′ &1000000000000037000000037,0″ 5,72 0,40 378 K1III:
165683 88636 18ч 05м &1000000000000496000000049,60с +32° 13′ &1000000000000050600000050,6″ 5,72 −0,92 695 K0III
4 Her 4 142926 77986 15ч 55м &1000000000000306100000030,61с +42° 33′ &1000000000000058100000058,1″ 5,73 −0,12 482 B9p
50 Her 50 152173 82422 16ч 50м &1000000000000389600000038,96с +29° 48′ &1000000000000023600000023,6″ 5,73 −1,53 924 M1III
84 Her 84 161239 86731 17ч 43м &1000000000000216400000021,64с +24° 19′ &1000000000000039500000039,5″ 5,73 2,82 125 G2IIIb
10 Her 10 145713 79349 16ч 11м &1000000000000380500000038,05с +23° 29′ &1000000000000041400000041,4″ 5,74 −0,46 566 M4IIIa
157740 85185 17ч 24м &1000000000000315300000031,53с +16° 18′ &1000000000000003900000003,9″ 5,75 0,14 432 A3V
149009 80898 16ч 31м &1000000000000134400000013,44с +22° 11′ &1000000000000043600000043,6″ 5,76 −1,51 926 K5III
154084 83367 17ч 02м &1000000000000186600000018,66с +25° 30′ &1000000000000019400000019,4″ 5,76 0,49 369 G7III:
79 Her 79 160181 86254 17ч 37м &1000000000000311000000031,10с +24° 18′ &1000000000000035900000035,9″ 5,76 2,43 240 A2Vn
170878 90762 18ч 31м &1000000000000044700000004,47с +16° 55′ &1000000000000043000000043,0″ 5,76 0,24 414 A2V
37 Her 37 150378 81641 16ч 40м &1000000000000386900000038,69с +04° 13′ &1000000000000011300000011,3″ 5,77 0,93 303 A1V
100 Her 100 166046 88817 18ч 07м &1000000000000495100000049,51с +26° 05′ &1000000000000050200000050,2″ 5,79 2,26 166 A3V
171623 91118 18ч 35м &1000000000000125900000012,59с +18° 12′ &1000000000000012200000012,2″ 5,79 −0,79 676 A0Vn
169981 90342 18ч 25м &1000000000000587700000058,77с +29° 49′ &1000000000000044400000044,4″ 5,81 0,22 427 A2IV
21 Her o 21 147869 80351 16ч 24м &1000000000000108300000010,83с +06° 56′ &1000000000000053400000053,4″ 5,83 0,73 341 A2sp...
150030 81289 16ч 36м &1000000000000112100000011,21с +46° 36′ &1000000000000048000000048,0″ 5,83 −1,32 879 G8II
77 Her x 77 158414 85379 17ч 26м &1000000000000442400000044,24с +48° 15′ &1000000000000036300000036,3″ 5,83 0,60 363 A4V
100 Her 100 166045 88818 18ч 07м &1000000000000495600000049,56с +26° 06′ &1000000000000004400000004,4″ 5,83 2,60 228 A3V
151732 82172 16ч 47м &1000000000000197400000019,74с +42° 14′ &1000000000000020300000020,3″ 5,86 −0,93 743 M4IIIa
170650 90637 18ч 29м &1000000000000357100000035,71с +23° 51′ &1000000000000058300000058,3″ 5,87 −2,41 1475 B6IV
171245 90915 18ч 32м &1000000000000461500000046,15с +23° 37′ &1000000000000000400000000,4″ 5,88 −1,05 793 K5III
145931 79357 16ч 11м &1000000000000476000000047,60с +42° 22′ &1000000000000028200000028,2″ 5,89 −1,40 934 K4II+...
174262 92312 18ч 48м &1000000000000533800000053,38с +19° 19′ &1000000000000043600000043,6″ 5,89 2,22 280 A1V
151862 82350 16ч 49м &1000000000000346700000034,67с +13° 15′ &1000000000000040300000040,3″ 5,91 2,18 287 A1V
154228 83478 17ч 03м &1000000000000393100000039,31с +13° 36′ &1000000000000019500000019,5″ 5,91 2,37 263 A1V
39 Her 39 150682 81729 16ч 41м &1000000000000367000000036,70с +26° 55′ &1000000000000001200000001,2″ 5,92 2,76 140 F2III
147352 79953 16ч 19м &1000000000000112300000011,23с +49° 02′ &1000000000000017100000017,1″ 5,93 −0,53 638 K6III
158261 85382 17ч 26м &1000000000000461700000046,17с +34° 41′ &1000000000000044500000044,5″ 5,94 2,27 280 A0V
156891 84656 17ч 18м &1000000000000232800000023,28с +38° 48′ &1000000000000040400000040,4″ 5,97 2,01 320 G7III:
166988 89156 18ч 11м &1000000000000451100000045,11с +33° 26′ &1000000000000049300000049,3″ 5,98 −0,87 763 A3V
152812 82611 16ч 53м &1000000000000175900000017,59с +47° 24′ &1000000000000059400000059,4″ 5,99 −0,37 610 K2III
156284 84431 17ч 15м &1000000000000415000000041,50с +23° 44′ &1000000000000033700000033,7″ 5,99 −0,81 746 K2III
156653 84631 17ч 18м &1000000000000049300000004,93с +17° 19′ &1000000000000004500000004,5″ 6,00 0,55 401 A1V
162989 87445 17ч 52м &1000000000000047300000004,73с +39° 58′ &1000000000000055100000055,1″ 6,01 −0,64 698 K4III
164614 88190 18ч 00м &1000000000000363800000036,38с +33° 12′ &1000000000000049500000049,5″ 6,01 −0,79 746 K6III
168694 89827 18ч 19м &1000000000000520700000052,07с +29° 39′ &1000000000000059000000059,0″ 6,01 −0,50 655 K4III
151087 81911 16ч 43м &1000000000000517400000051,74с +34° 02′ &1000000000000019200000019,2″ 6,02 2,32 179 F2.5III-IV
164280 88020 17ч 58м &1000000000000423200000042,32с +36° 17′ &1000000000000016500000016,5″ 6,03 0,90 346 G5III:
143584 78286 15ч 59м &1000000000000043800000004,38с +49° 52′ &1000000000000052200000052,2″ 6,04 2,59 160 F0IV
147266 80021 16ч 20м &1000000000000042900000004,29с +21° 07′ &1000000000000057900000057,9″ 6,04 0,92 345 G8II
160054 86178 17ч 36м &1000000000000367300000036,73с +30° 47′ &1000000000000006700000006,7″ 6,04 2,93 216 A5V
167370 89279 18ч 13м &1000000000000048200000004,82с +38° 46′ &1000000000000024500000024,5″ 6,04 −0,44 644 B9IIIn
160677 86462 17ч 39м &1000000000000575200000057,52с +31° 12′ &1000000000000008800000008,8″ 6,05 −0,02 533 M2III
56 Her 56 152863 82780 16ч 55м &1000000000000021500000002,15с +25° 43′ &1000000000000050600000050,6″ 6,06 0,33 457 G5III
154278 83504 17ч 03м &1000000000000580300000058,03с +13° 34′ &1000000000000003900000003,9″ 6,06 0,98 337 K1III
150580 81670 16ч 41м &1000000000000006000000000,60с +24° 51′ &1000000000000031300000031,3″ 6,07 0,37 449 K2
151388 82012 16ч 45м &1000000000000118000000011,80с +43° 13′ &1000000000000002300000002,3″ 6,07 −0,39 638 K4III
150483 81659 16ч 40м &1000000000000513600000051,36с +12° 23′ &1000000000000042200000042,2″ 6,08 0,94 348 A3Vn
154431 83494 17ч 03м &1000000000000536200000053,62с +34° 47′ &1000000000000024900000024,9″ 6,08 2,42 176 A5V
q Her q 145647 79332 16ч 11м &1000000000000287400000028,74с +16° 39′ &1000000000000056400000056,4″ 6,09 0,44 440 A0V
157967 85302 17ч 25м &1000000000000543700000054,37с +16° 55′ &1000000000000003100000003,1″ 6,09 −0,42 652 M4III
166479 89023 18ч 10м &1000000000000087300000008,73с +16° 28′ &1000000000000035800000035,8″ 6,09 −2,23 1502 B9V+...
148228 80514 16ч 26м &1000000000000114100000011,41с +11° 24′ &1000000000000026900000026,9″ 6,11 0,91 358 G8III
154732 83575 17ч 04м &1000000000000497500000049,75с +48° 48′ &1000000000000014900000014,9″ 6,11 2,08 330 K1III
159834 86118 17ч 35м &1000000000000595600000059,56с +20° 59′ &1000000000000046600000046,6″ 6,11 0,76 384 A7IV
155860 84108 17ч 11м &1000000000000402600000040,26с +49° 44′ &1000000000000046700000046,7″ 6,12 2,19 316 A5III
8 Her 8 145122 79102 16ч 08м &1000000000000466400000046,64с +17° 12′ &1000000000000020600000020,6″ 6,13 0,87 367 A0Vnn
159925 86096 17ч 35м &1000000000000423600000042,36с +37° 18′ &1000000000000005700000005,7″ 6,13 0,55 425 G9III
162161 87192 17ч 48м &1000000000000478800000047,88с +19° 15′ &1000000000000018000000018,0″ 6,13 −0,24 612 A1V
162570 87341 17ч 50м &1000000000000483700000048,37с +22° 18′ &1000000000000059000000059,0″ 6,14 2,19 318 A9V
167193 89298 18ч 13м &1000000000000165300000016,53с +21° 52′ &1000000000000048800000048,8″ 6,14 −4,86 5175 K4III
152224 82426 16ч 50м &1000000000000431300000043,13с +32° 33′ &1000000000000012800000012,8″ 6,16 2,24 315 K0III
152153 82355 16ч 49м &1000000000000405700000040,57с +43° 25′ &1000000000000049700000049,7″ 6,18 −0,17 606 K0IV
161321 86809 17ч 44м &1000000000000172500000017,25с +14° 24′ &1000000000000036100000036,1″ 6,18 0,38 470 A3m
164824 88277 18ч 01м &1000000000000358900000035,89с +33° 18′ &1000000000000040400000040,4″ 6,18 −1,18 967 K5III
165524 88604 18ч 05м &1000000000000301300000030,13с +21° 38′ &1000000000000047800000047,8″ 6,18 0,67 413 K3III:
173833 92131 18ч 46м &1000000000000413500000041,35с +18° 42′ &1000000000000021500000021,5″ 6,18 0,10 535 K5
61 Her 61 154356 83462 17ч 03м &1000000000000301900000030,19с +35° 24′ &1000000000000051000000051,0″ 6,19 −0,45 694 M4III
154441 83565 17ч 04м &1000000000000413400000041,34с +19° 35′ &1000000000000056800000056,8″ 6,19 −0,14 600 B9.5V
174160 92270 18ч 48м &1000000000000163900000016,39с +23° 30′ &1000000000000053200000053,2″ 6,19 3,90 94 F8V
174853 92593 18ч 52м &1000000000000019300000001,93с +13° 57′ &1000000000000056400000056,4″ 6,19 −0,76 799 B8Vnn
63 Her 63 155514 84054 17ч 11м &1000000000000031700000003,17с +24° 14′ &1000000000000015400000015,4″ 6,20 2,49 286 A8V
171746 91159 18ч 35м &1000000000000531900000053,19с +16° 58′ &1000000000000033100000033,1″ 6,21 3,54 112 G2Vv comp
161149 86732 17ч 43м &1000000000000220200000022,02с +14° 17′ &1000000000000042400000042,4″ 6,22 0,94 371 F5II
161695 86925 17ч 45м &1000000000000402300000040,23с +31° 30′ &1000000000000016900000016,9″ 6,22 −4,26 4075 A0Ib
OP Her 163990 87850 17ч 56м &1000000000000485100000048,51с +45° 21′ &1000000000000003300000003,3″ 6,22 −1,21 1000 M6Sv
97 Her 97 164900 88346 18ч 02м &1000000000000301600000030,16с +22° 55′ &1000000000000023700000023,7″ 6,22 −0,36 675 B3Vn
169223 90086 18ч 23м &1000000000000029400000002,94с +16° 41′ &1000000000000016900000016,9″ 6,22 0,31 495 K0
168270 89684 18ч 18м &1000000000000077200000007,72с +18° 07′ &1000000000000054100000054,1″ 6,24 −0,56 746 B9V
κ Her κ 7 145000 79045 16ч 08м &1000000000000049700000004,97с +17° 03′ &1000000000000016000000016,0″ 6,25 0,45 471 K1III
149084 80888 16ч 31м &1000000000000027900000002,79с +35° 13′ &1000000000000030400000030,4″ 6,25 −1,18 1000 K5
156593 84599 17ч 17м &1000000000000358600000035,86с +23° 05′ &1000000000000026300000026,3″ 6,25 −2,44 1781 K2
157910 85181 17ч 24м &1000000000000271300000027,13с +36° 57′ &1000000000000006600000006,6″ 6,25 −0,36 683 G5III+...
165358 88415 18ч 03м &1000000000000088700000008,87с +48° 27′ &1000000000000051300000051,3″ 6,26 0,22 526 A2V
57 Her 57 153287 82987 16ч 57м &1000000000000310400000031,04с +25° 21′ &1000000000000010100000010,1″ 6,27 0,11 555 G5III:
153882 83308 17ч 01м &1000000000000330500000033,05с +14° 56′ &1000000000000059000000059,0″ 6,27 0,13 551 B9p CrEu
169718 90256 18ч 24м &1000000000000584600000058,46с +27° 23′ &1000000000000041300000041,3″ 6,27 0,89 388 A2Vn
164507 88217 18ч 00м &1000000000000573000000057,30с +15° 05′ &1000000000000037700000037,7″ 6,28 3,01 147 G5IV
152262 82419 16ч 50м &1000000000000361500000036,15с +41° 53′ &1000000000000046800000046,8″ 6,29 0,82 405 K3III:
143209 78153 15ч 57м &1000000000000298700000029,87с +39° 41′ &1000000000000041900000041,9″ 6,30 0,88 396 K0
146084 79581 16ч 14м &1000000000000135800000013,58с +05° 54′ &1000000000000006800000006,8″ 6,30 2,25 334 K2III
150012 81425 16ч 37м &1000000000000480300000048,03с +13° 41′ &1000000000000013900000013,9″ 6,30 2,09 227 F5III-IV
160822 86506 17ч 40м &1000000000000412300000041,23с +31° 17′ &1000000000000015600000015,6″ 6,30 0,84 403 K0III
173494 91958 18ч 44м &1000000000000402900000040,29с +23° 35′ &1000000000000024300000024,3″ 6,30 3,06 145 F6V
171994 91279 18ч 37м &1000000000000090500000009,05с +16° 11′ &1000000000000053400000053,4″ 6,31 2,54 293 G8IV
163840 87895 17ч 57м &1000000000000143400000014,34с +23° 59′ &1000000000000044600000044,6″ 6,32 4,04 93 G2V
166228 88754 18ч 07м &1000000000000062900000006,29с +49° 42′ &1000000000000037400000037,4″ 6,32 −0,40 721 A2V
155102 83816 17ч 07м &1000000000000467100000046,71с +40° 30′ &1000000000000058100000058,1″ 6,34 0,51 478 A2IV
157741 85187 17ч 24м &1000000000000338000000033,80с +15° 36′ &1000000000000021700000021,7″ 6,34 0,47 487 B9V
160765 86546 17ч 41м &1000000000000110000000011,00с +15° 10′ &1000000000000042200000042,2″ 6,34 0,79 420 A1V
165373 88528 18ч 04м &1000000000000402000000040,20с +23° 56′ &1000000000000031800000031,8″ 6,34 2,38 202 F0IV-V
152830 82798 16ч 55м &1000000000000159700000015,97с +13° 37′ &1000000000000012000000012,0″ 6,35 2,87 256 F5II
153312 83007 16ч 57м &1000000000000423000000042,30с +24° 22′ &1000000000000052700000052,7″ 6,35 0,49 485 K0III
154301 83493 17ч 03м &1000000000000526700000052,67с +19° 41′ &1000000000000025800000025,8″ 6,35 −1,32 1116 A...
157257 84938 17ч 21м &1000000000000334500000033,45с +16° 43′ &1000000000000052600000052,6″ 6,35 −0,44 743 M2III
149822 81337 16ч 36м &1000000000000429500000042,95с +15° 29′ &1000000000000051100000051,1″ 6,36 0,73 436 B9sp...
153472 83013 16ч 57м &1000000000000501900000050,19с +42° 30′ &1000000000000045200000045,2″ 6,36 0,25 543 K3III
157373 84855 17ч 20м &1000000000000336000000033,60с +48° 11′ &1000000000000019700000019,7″ 6,36 3,35 131 F6Vawvar
159354 85934 17ч 33м &1000000000000427700000042,77с +14° 50′ &1000000000000030400000030,4″ 6,36 −0,36 720 M4IIIa
160950 86501 17ч 40м &1000000000000375200000037,52с +43° 28′ &1000000000000013900000013,9″ 6,36 0,98 388 K2
166411 88929 18ч 09м &1000000000000101800000010,18с +30° 28′ &1000000000000009100000009,1″ 6,36 0,71 440 K1III:
167304 89246 18ч 12м &1000000000000426200000042,62с +41° 08′ &1000000000000049000000049,0″ 6,36 0,54 476 K0III
157358 84934 17ч 21м &1000000000000312300000031,23с +28° 45′ &1000000000000029200000029,2″ 6,37 0,29 535 G0III
159968 86153 17ч 36м &1000000000000214200000021,42с +27° 34′ &1000000000000000500000000,5″ 6,37 −0,99 964 M1II
160835 86537 17ч 41м &1000000000000055000000005,50с +24° 30′ &1000000000000047200000047,2″ 6,37 −0,19 668 K1III+...
163075 87434 17ч 52м &1000000000000008800000000,88с +46° 38′ &1000000000000037900000037,9″ 6,37 2,21 350 K0III
169820 90337 18ч 25м &1000000000000552300000055,23с +14° 57′ &1000000000000058600000058,6″ 6,37 2,07 374 B9V
151627 82241 16ч 48м &1000000000000088700000008,87с +13° 35′ &1000000000000025200000025,2″ 6,38 −0,21 679 G5III
153226 82989 16ч 57м &1000000000000320900000032,09с +13° 53′ &1000000000000002200000002,2″ 6,38 2,44 200 K0V
158067 85313 17ч 26м &1000000000000008600000000,86с +26° 52′ &1000000000000043300000043,3″ 6,38 −0,20 676 A5IV
161369 86713 17ч 43м &1000000000000055800000005,58с +44° 05′ &1000000000000003200000003,2″ 6,38 −1,49 1221 K4III
165645 88565 18ч 05м &1000000000000008100000000,81с +41° 56′ &1000000000000045800000045,8″ 6,38 2,59 187 F0V
166620 88972 18ч 09м &1000000000000376500000037,65с +38° 27′ &1000000000000032100000032,1″ 6,38 6,15 36 K2V
159926 86130 17ч 36м &1000000000000081000000008,10с +28° 11′ &1000000000000006100000006,1″ 6,40 0,85 420 K5
154126 83365 17ч 02м &1000000000000170900000017,09с +31° 53′ &1000000000000002600000002,6″ 6,41 2,35 335 K0
165029 88429 18ч 03м &1000000000000145700000014,57с +19° 36′ &1000000000000047400000047,4″ 6,41 0,93 407 A0V
149632 81231 16ч 35м &1000000000000262900000026,29с +17° 03′ &1000000000000026400000026,4″ 6,42 0,37 528 A2V
164447 88172 18ч 00м &1000000000000276500000027,65с +19° 30′ &1000000000000020800000020,8″ 6,42 −2,06 1622 B8Vn
159026 85688 17ч 30м &1000000000000402100000040,21с +38° 52′ &1000000000000055800000055,8″ 6,43 −0,98 991 F6III
162734 87427 17ч 51м &1000000000000584600000058,46с +15° 19′ &1000000000000034600000034,6″ 6,43 0,78 441 K0III
34 Her 34 149081 80809 16ч 30м &1000000000000060800000006,08с +48° 57′ &1000000000000040400000040,4″ 6,44 2,21 362 A1V
155061 83834 17ч 08м &1000000000000007000000000,70с +31° 12′ &1000000000000022500000022,5″ 6,44 −1,04 1022 K2
154713 83593 17ч 05м &1000000000000049400000004,94с +43° 48′ &1000000000000044100000044,1″ 6,45 0,66 470 A3IV
168323 89683 18ч 18м &1000000000000077200000007,72с +23° 17′ &1000000000000049000000049,0″ 6,45 −2,10 1672 K5
162132 87045 17ч 47м &1000000000000080500000008,05с +47° 36′ &1000000000000044000000044,0″ 6,47 0,87 429 A2Vs
149908 81404 16ч 37м &1000000000000337600000033,76с +05° 16′ &1000000000000039200000039,2″ 6,48 0,89 428 K0
151044 81800 16ч 42м &1000000000000276900000027,69с +49° 56′ &1000000000000012100000012,1″ 6,48 4,14 96 F8V
157853 85149 17ч 24м &1000000000000022600000002,26с +38° 34′ &1000000000000057700000057,7″ 6,48 0,39 540 F8IV
164429 88030 17ч 58м &1000000000000523100000052,31с +45° 28′ &1000000000000034200000034,2″ 6,48 0,70 466 B9sp...
170829 90729 18ч 30м &1000000000000416400000041,64с +20° 48′ &1000000000000056500000056,5″ 6,49 3,72 117 G8IV
170111 90398 18ч 26м &1000000000000409300000040,93с +26° 26′ &1000000000000057200000057,2″ 6,50 −0,40 782 B3V
49 Her 49 152308 82526 16ч 52м &1000000000000048400000004,84с +14° 58′ &1000000000000027100000027,1″ 6,51 0,80 452 B9.5p (Cr)
X Her 144205 78574 16ч 02м &1000000000000392300000039,23с +47° 14′ &1000000000000024700000024,7″ 6,52 0,82 449 M6e
41 Her 41 151090 81991 16ч 45м &1000000000000001100000000,11с +06° 05′ &1000000000000019600000019,6″ 6,55 3,17 155 G5
48 Her 48 151937 82324 16ч 49м &1000000000000153200000015,32с +29° 57′ &1000000000000052300000052,3″ 6,59 −0,75 959 K1II-III
14 Her 14 145675 79248 16ч 10м &1000000000000242100000024,21с +43° 49′ &1000000000000006100000006,1″ 6,61 5,32 59 K0V има две планети (b & c)
49 Ser 49 145958 79492 16ч 13м &1000000000000183400000018,34с +13° 31′ &1000000000000040500000040,5″ 6,68 4,75 79 G8V
19 Her 19 147025 79889 16ч 18м &1000000000000236600000023,66с +25° 53′ &1000000000000048100000048,1″ 6,70 0,76 502 G8III
U Her 148206 80488 16ч 25м &1000000000000477000000047,70с +18° 53′ &1000000000000033000000033,0″ 6,70 −2,23 1989 M7III Mira-type variable
HD 154345 154345 83389 17ч 02м &1000000000000364000000036,40с +47° 04′ &1000000000000054800000054,8″ 6,74 5,46 59 G8V има планета (b)
88 Her z 88 162732 87280 17ч 50м &1000000000000033300000003,33с +48° 23′ &1000000000000038800000038,8″ 6,78 −1,05 1199 Bpsh
32 Her 32 149420 81066 16ч 33м &1000000000000291500000029,15с +30° 29′ &1000000000000056700000056,7″ 6,87 0,98 492 F0III
36 Her 36 150379 81634 16ч 40м &1000000000000351500000035,15с +04° 12′ &1000000000000026000000026,0″ 6,92 2,07 304 A3IV
38 Her 38 150525 81717 16ч 41м &1000000000000030200000030,2с +04° 52′ &1000000000000018800000018,8″ 6,96 2,47 408 A0
HD 164922 164922 88348 18ч 02м &1000000000000308600000030,86с +26° 18′ &1000000000000046800000046,8″ 7,01 5,31 72 K0V има планета (b)
31 Her 31 149141 80927 16ч 31м &1000000000000305900000030,59с +33° 30′ &1000000000000049300000049,3″ 7,09 2,76 379 A0
46 Her 46 151237 82000 16ч 45м &1000000000000005200000005,2с +28° 21′ &1000000000000028300000028,3″ 7,14 0,25 780 F8II+...
33 Her 33 149805 81354 16ч 36м &1000000000000516400000051,64с +07° 06′ &1000000000000025900000025,9″ 7,29 0,85 638 B9
HD 155358 155358 83949 17ч 09м &1000000000000346200000034,62с +33° 21′ &1000000000000021100000021,1″ 7,5 4,31 141 G0 има две планети (b & c)
13 Her 13 146279 79634 16ч 15м &1000000000000012800000001,28с +11° 29′ &1000000000000024800000024,8″ 7,55 2,56 325 F0
HD 149026 149026 80838 16ч 30м &1000000000000296200000029,62с +38° 20′ &1000000000000050300000050,3″ 8,15 3,67 257 G0 има транзитна планета (b)
HD 147506 147506 80076 16ч 20м &1000000000000363600000036,36с +41° 02′ &1000000000000053100000053,1″ 8,71 3,04 441 F8 има транзитна планета HAT-P-2b
GSC 02620-00648 17ч 53м &1000000000000130600000013,06с +37° 12′ &1000000000000042400000042,4″ 11.592 1440 F има транзитна планета TrES-4
GSC 03089-00929 17ч 52м &1000000000000070200000007,02с +37° 32′ &1000000000000046200000046,2″ 12.402 G има транзитна планета TrES-3

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.