Список на ѕвезди во соѕвездието Кит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Кит, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
β Cet β 16 70 4128 3419 00ч 43м &1000000000000352300000035,23с −17° 59′ &1000000000000012100000012,1″ 2,04 −0,30 96 K0III Денеб Кајтос, Дифда, Дифда ел-Тани, Втора Рана; претпоставена променлива
α Cet α 92 310 18884 14135 03ч 02м &1000000000000167800000016,78с +04° 05′ &1000000000000023700000023,7″ 2,54 −1,61 220 M2III Менкар, Менкаб, Мекаб, Монкар; неправилна променлива, Vнајг = 2,45св, Vнајм = 2,54св
Мира ο 68 233 14386 10826 02ч 19м &1000000000000207900000020,79с −02° 58′ &1000000000000037400000037,4″ 3,04 −2,60 418 M5e-M9e Мира Кит, Колум Кит; прототипна мирида, Vнајг = 2,0св, Vнајм = 10,1св, P = 331,96 д; има придружник-бело џуџе
η Cet η 31 111 6805 5364 01ч 08м &1000000000000352600000035,26с −10° 10′ &1000000000000054900000054,9″ 3,46 0,67 118 K2III Денеб Алгенуби, Денеб, Аул ел-Наамат, Прва Ној,[1] дел од ел-Наамат; спектроскопска двојка, има планета (b)
γ Cet γ 86 291 16970 12706 02ч 43м &1000000000000181200000018,12с +03° 14′ &1000000000000010200000010,2″ 3,47 1,47 82 A3V Кафалџидма; двојна ѕвезда
τ Cet τ 52 177 10700 8102 01ч 44м &1000000000000051300000005,13с −15° 56′ &1000000000000022400000022,4″ 3,49 5,68 12 G8V Талат ел-Наамат, Трета Ној,[1] дел од ел-Наамат;, има пет планети (b, c, d, e и f)
ι Cet ι 8 33 1522 1562 00ч 19м &1000000000000256800000025,68с −08° 49′ &1000000000000025800000025,8″ 3,56 −1,18 290 K2III Шемали, Денеб Кајтос Шемали; претпоставена променлива
θ Cet θ 45 136 8512 6537 01ч 24м &1000000000000014500000001,45с −08° 10′ &1000000000000057900000057,9″ 3,60 0,87 114 K0III Тани ел-Наамат, Втора Ној,[1] дел од ел-Наамат; спектроскопска двојка
ζ Cet ζ 55 185 11353 8645 01ч 51м &1000000000000276100000027,61с −10° 20′ &1000000000000005800000005,8″ 3,74 −0,76 259 K2III Батен Кајтос, Раба ел-Наамат, Четврта Ној,[1] дел од ел-Наамат; спектроскопска двојка; спектроскопска двојка
υ Cet υ 59 197 12274 9347 02ч 00м &1000000000000002200000000,22с −21° 04′ &1000000000000040000000040,0″ 3,99 −0,83 301 K5/M0III дел од ел-Наамат; спектроскопска двојка
δ Cet δ 82 283 16582 12387 02ч 39м &1000000000000289500000028,95с +00° 19′ &1000000000000042700000042,7″ 4,08 −2,41 647 B2IV ел-Каф ел-Џидма III; β Cep-променлива, Vнајг = 4,05св, Vнајм = 4,10св, P = 0,161137 д
π Cet π 89 296 17081 12770 02ч 44м &1000000000000073500000007,35с −13° 51′ &1000000000000031200000031,2″ 4,24 −1,41 441 B7IV ел-Садр ел- Кајтос IV; ел-Садр ел-Кетус
μ Cet μ 87 295 17094 12828 02ч 44м &1000000000000563700000056,37с +10° 06′ &1000000000000051200000051,2″ 4,27 2,21 84 F1III-IV ел-Каф ел-Џидма IV; претпоставена променлива
ξ2 Cet ξ2 73 251 15318 11484 02ч 28м &1000000000000095200000009,52с +08° 27′ &1000000000000036300000036,3″ 4,30 0,64 176 B9III ел-Каф ел-Џидма II
ξ1 Cet ξ1 65 223 13611 10324 02ч 13м &1000000000000000100000000,01с +08° 50′ &1000000000000048300000048,3″ 4,36 −0,87 362 G8II: ел-Каф ел-Џидма I; претпоставена променлива
7 Cet 7 25 AE 1038 1170 00ч 14м &1000000000000384300000038,43с −18° 55′ &1000000000000057700000057,7″ 4,44 −1,46 492 M1III AE Cet; неправилна променлива, Vнајг = 4,26св, Vнајм = 4,46св
2 Cet 2 6 225132 301 00ч 03м &1000000000000443700000044,37с −17° 20′ &1000000000000009500000009,5″ 4,55 0,33 228 B9IVn
χ Cet A χ 53 182 11171 8497 01ч 49м &1000000000000351900000035,19с −10° 41′ &1000000000000010300000010,3″ 4,66 2,79 77 F3III двојна ѕвезда
λ Cet λ 91 308 18604 13954 02ч 59м &1000000000000429000000042,90с +08° 54′ &1000000000000026600000026,6″ 4,71 −0,86 424 B6III Менкар
σ Cet σ 76 261 15798 11783 02ч 32м &1000000000000052800000005,28с −15° 14′ &1000000000000039600000039,6″ 4,74 2,68 84 F5V ел-Садр ел-Кајтос II
φ1 Cet φ1 17 72 4188 3455 00ч 44м &1000000000000114100000011,41с −10° 36′ &1000000000000033400000033,4″ 4,77 0,73 210 K0IIIvar дел од ел-Нитам (φ Cet); претпоставена променлива
20 Cet 20 89 5112 4147 00ч 53м &1000000000000004900000000,49с −01° 08′ &1000000000000039200000039,2″ 4,78 −1,23 519 M0III
ε Cet ε 83 284 16620 12390 02ч 39м &1000000000000337300000033,73с −11° 52′ &1000000000000017700000017,7″ 4,83 2,67 88 F5V ел-Садр ел-Кајтос III
κ1 Cet κ1 96 319 20630 15457 03ч 19м &1000000000000215400000021,54с +03° 22′ &1000000000000011900000011,9″ 4,84 5,03 30 G5Vvar BY Dra-променлива, ΔV = 0,04св
ν Cet ν 78 270 16161 12093 02ч 35м &1000000000000524900000052,49с +05° 35′ &1000000000000035900000035,9″ 4,87 −0,42 372 G8III двоѕвезда
ρ Cet ρ 72 247 15130 11345 02ч 25м &1000000000000570100000057,01с −12° 17′ &1000000000000025600000025,6″ 4,88 −1,17 528 A0V ел-Садр ел-Кајтос I
6 Cet 6 15 693 910 00ч 11м &1000000000000159100000015,91с −15° 28′ &1000000000000002400000002,4″ 4,89 3,51 62 F5V
46 Cet 46 141 8705 6670 01ч 25м &1000000000000372100000037,21с −14° 35′ &1000000000000055500000055,5″ 4,90 0,17 288 K2III
56 Cet 56 190 11930 9061 01ч 56м &1000000000000401600000040,16с −22° 31′ &1000000000000036200000036,2″ 4,92 −0,52 399 K3III
175 G. Cet 175 10550 7999 01ч 42м &1000000000000435200000043,52с −03° 41′ &1000000000000024400000024,4″ 4,98 −2,86 1203 K3II-III
3 Cet 3 8 225212 355 00ч 04м &1000000000000301200000030,12с −10° 30′ &1000000000000034200000034,2″ 4,99 −3,47 1606 K3Ibvar претпоставена променлива
94 Cet 94 316 19994 14954 03ч 12м &1000000000000463200000046,32с −01° 11′ &1000000000000045400000045,4″ 5,07 3,32 73 F8V има планета (b)
48 Cet 48 157 9132 6960 01ч 29м &1000000000000361000000036,10с −21° 37′ &1000000000000045600000045,6″ 5,11 0,95 221 A0V двоѕвезда
AD Cet 22 1014 1158 00ч 14м &1000000000000275900000027,59с −07° 46′ &1000000000000049900000049,9″ 5,13 −1,29 626 M3IIIvar неправилна променлива, Vнајг = 4,90св, Vнајм = 5,16св
37 Cet 37 118 7439 5799 01ч 14м &1000000000000239700000023,97с −07° 55′ &1000000000000024600000024,6″ 5,14 3,20 79 F5V претпоставена променлива
49 G. Cet 49 2696 2381 00ч 30м &1000000000000226700000022,67с −23° 47′ &1000000000000015800000015,8″ 5,17 1,46 180 A3V
φ2 Cet φ2 19 84 4813 3909 00ч 50м &1000000000000077200000007,72с −10° 38′ &1000000000000037600000037,6″ 5,17 4,22 50 F7IV-V дел од ел-Нитам (φ Cet)
13 Cet 13 54 BU 3196 2762 00ч 35м &1000000000000146400000014,64с −03° 35′ &1000000000000033900000033,9″ 5,20 3,58 69 F8V... BU Cet; RS CVn-променлива, ΔV = ~0,10св
73 G. Cet 73 4247 3505 00ч 44м &1000000000000444400000044,44с −22° 00′ &1000000000000022800000022,8″ 5,22 3,00 91 F0V
259 G. Cet 259 15694 11738 02ч 31м &1000000000000300800000030,08с +02° 16′ &1000000000000001900000001,9″ 5,27 −0,55 476 K3III
18 G. Cet 18 787 983 00ч 12м &1000000000000099500000009,95с −17° 56′ &1000000000000017600000017,6″ 5,29 −1,08 612 K4III
69 Cet 69 236 14652 11021 02ч 21м &1000000000000566400000056,64с +00° 23′ &1000000000000044500000044,5″ 5,29 −2,73 1309 M2III
φ3 Cet φ3 22 94 5437 4371 00ч 56м &1000000000000015100000001,51с −11° 15′ &1000000000000059400000059,4″ 5,35 −0,67 522 K4III дел од ел-Нитам (φ Cet)
75 Cet 75 260 15779 11791 02ч 32м &1000000000000094400000009,44с −01° 02′ &1000000000000005300000005,3″ 5,36 0,80 266 G3III: има планета (b)
179 G. Cet 179 10824 8230 01ч 45м &1000000000000592700000059,27с −05° 43′ &1000000000000059600000059,6″ 5,37 −0,60 509 K4III
25 Cet 25 102 6203 4914 01ч 03м &1000000000000026000000002,60с −04° 50′ &1000000000000010900000010,9″ 5,40 −0,10 410 K0III-IV
50 Cet 50 169 9856 7450 01ч 35м &1000000000000589600000058,96с −15° 24′ &1000000000000000800000000,8″ 5,41 −0,72 549 K1III
39 Cet 39 121 AY 7672 5951 01ч 16м &1000000000000363500000036,35с −02° 30′ &1000000000000000800000000,8″ 5,42 0,95 256 G5III-IVe AY Cet; RS CVn variable, Vнајг = 5,35св, Vнајм = 5,58св; спектроскопска двојка
60 Cet 60 201 12573 9589 02ч 03м &1000000000000116100000011,61с +00° 07′ &1000000000000042400000042,4″ 5,42 0,69 288 A5III
70 Cet 70 237 14690 11046 02ч 22м &1000000000000124100000012,41с −00° 53′ &1000000000000005100000005,1″ 5,42 0,76 279 F0Vn
57 Cet 57 196 12255 9326 01ч 59м &1000000000000461900000046,19с −20° 49′ &1000000000000028500000028,5″ 5,43 −1,13 668 M0/M1III
AR Cet 198 AR 12292 9372 02ч 00м &1000000000000267700000026,77с −08° 31′ &1000000000000025800000025,8″ 5,43 −0,87 593 M3III полуправилна променлива, Vнајг = 5,40св, Vнајм = 5,61св
238 G. Cet 238 14691 11029 02ч 22м &1000000000000014400000001,44с −10° 46′ &1000000000000038400000038,4″ 5,43 3,05 97 F0V
88 G. Cet 88 5098 4104 00ч 52м &1000000000000406000000040,60с −24° 00′ &1000000000000021300000021,3″ 5,47 −0,46 500 K1III
77 G. Cet 77 4398 3607 00ч 46м &1000000000000116300000011,63с −22° 31′ &1000000000000019400000019,4″ 5,49 0,44 333 G8/K0III
47 Cet 47 145 8829 6748 01ч 26м &1000000000000515600000051,56с −13° 03′ &1000000000000023500000023,5″ 5,51 2,71 118 F0V
67 Cet 67 231 14129 10642 02ч 16м &1000000000000589900000058,99с −06° 25′ &1000000000000018700000018,7″ 5,51 0,42 340 G8III
80 Cet 80 271 16212 12107 02ч 36м &1000000000000000700000000,07с −07° 49′ &1000000000000053200000053,2″ 5,53 −0,47 517 M0III
EL Cet g 315 EL 19926 14915 03ч 12м &1000000000000263700000026,37с +06° 39′ &1000000000000039200000039,2″ 5,55 −1,34 780 K1IIIpe+... g Бик; неправилна променлива, ΔV = 0,04св; повеќекратна ѕвезда
59 G. Cet 59 3443 2941 00ч 37м &1000000000000197900000019,79с −24° 46′ &1000000000000002000000002,0″ 5,57 4,61 51 K1V+...
79 G. Cet 79 4622 3741 00ч 48м &1000000000000010500000001,05с −21° 43′ &1000000000000020900000020,9″ 5,57 −0,29 485 B9V
28 Cet 28 105 6530 5164 01ч 06м &1000000000000051300000005,13с −09° 50′ &1000000000000021700000021,7″ 5,58 −0,73 595 A1V
172 G. Cet 172 10148 7679 01ч 38м &1000000000000517100000051,71с −21° 16′ &1000000000000031700000031,7″ 5,58 1,34 229 F0V
81 G. Cet 81 4730 3849 00ч 49м &1000000000000255500000025,55с −13° 33′ &1000000000000039700000039,7″ 5,59 0,59 325 K3III
232 G. Cet 232 14214 10723 02ч 18м &1000000000000012300000001,23с +01° 45′ &1000000000000024800000024,8″ 5,60 3,61 81 G0.5IV
T Cet 36 T 1760 1728 00ч 21м &1000000000000462300000046,23с −20° 03′ &1000000000000028800000028,8″ 5,61 −1,27 774 M5/M6Ib/II полуправилна променлива, Vнајг = 5,0св, Vнајм = 6,9св, P = 158,9 д
203 G. Cet 203 12642 9622 02ч 03м &1000000000000404800000040,48с −04° 06′ &1000000000000012100000012,1″ 5,61 −0,90 655 K5Iab:
φ4 Cet φ4 23 99 5722 4587 00ч 58м &1000000000000438900000043,89с −11° 22′ &1000000000000047800000047,8″ 5,62 0,69 315 G7III дел од ел-Нитам (φ Cet)
49 Cet 49 167 9672 7345 01ч 34м &1000000000000377200000037,72с −15° 40′ &1000000000000034900000034,9″ 5,62 1,68 200 A1V
93 Cet 93 311 18883 14143 03ч 02м &1000000000000225100000022,51с +04° 21′ &1000000000000010300000010,3″ 5,62 −0,06 445 B7V
95 Cet 95 318 20559 15383 03ч 18м &1000000000000222800000022,28с −00° 55′ &1000000000000048500000048,5″ 5,62 1,45 222 K1IV
64 Cet 64 215 13421 10212 02ч 11м &1000000000000211600000021,16с +08° 34′ &1000000000000012300000012,3″ 5,64 2,50 139 G0IV
66 Cet 66 224 13612 10305 02ч 12м &1000000000000473200000047,32с −02° 23′ &1000000000000036500000036,5″ 5,65 2,33 150 F8V
81 Cet 81 277 16400 12247 02ч 37м &1000000000000417800000041,78с −03° 23′ &1000000000000045800000045,8″ 5,65 0,71 317 G5III: има планета (b)
78 G. Cet 78 4585 3717 00ч 47м &1000000000000432000000043,20с −18° 03′ &1000000000000041100000041,1″ 5,70 0,25 402 K3III
38 Cet 38 119 7476 5833 01ч 14м &1000000000000491800000049,18с −00° 58′ &1000000000000027500000027,5″ 5,70 2,49 143 F5V
97 Cet κ2 97 321 20791 15619 03ч 21м &1000000000000067700000006,77с +03° 40′ &1000000000000032500000032,5″ 5,70 0,95 290 G8.5III
30 Cet 30 109 6706 5296 01ч 07м &1000000000000461200000046,12с −09° 47′ &1000000000000008100000008,1″ 5,71 2,32 155 F7IV
12 Cet 12 48 2637 2353 00ч 30м &1000000000000023500000002,35с −03° 57′ &1000000000000026300000026,3″ 5,72 −1,37 853 M0III
84 Cet 84 288 16765 12530 02ч 41м &1000000000000138700000013,87с −00° 41′ &1000000000000043300000043,3″ 5,72 4,05 71 F7IV
77 Cet 77 265 16074 12002 02ч 34м &1000000000000425900000042,59с −07° 51′ &1000000000000033400000033,4″ 5,74 −0,39 549 K4III
165 G. Cet 165 9562 7276 01ч 33м &1000000000000427300000042,73с −07° 01′ &1000000000000030500000030,5″ 5,75 3,39 97 G2IV
174 G. Cet 174 10453 7916 01ч 41м &1000000000000448000000044,80с −11° 19′ &1000000000000025200000025,2″ 5,75 2,89 122 F5V+...
27 G. Cet 27 1064 1191 00ч 14м &1000000000000545000000054,50с −09° 34′ &1000000000000010400000010,4″ 5,77 0,64 347 B9V
7 G. Cet 7 225197 343 00ч 04м &1000000000000197600000019,76с −16° 31′ &1000000000000044000000044,0″ 5,78 1,04 289 K0III
BK Cet 188 BK 11522 8778 01ч 52м &1000000000000520900000052,09с −16° 55′ &1000000000000044800000044,8″ 5,78 0,75 330 F0V δ Sct-променлива, Vнајг = 5,73св, Vнајм = 5,81св
268 G. Cet 268 16160 12114 02ч 36м &1000000000000038300000003,83с +06° 53′ &1000000000000000100000000,1″ 5,79 6,50 24 K3V
286 G. Cet 286 16673 12444 02ч 40м &1000000000000125000000012,50с −09° 27′ &1000000000000009700000009,7″ 5,79 4,12 70 F6V
272 G. Cet 272 16247 12148 02ч 36м &1000000000000351000000035,10с +07° 43′ &1000000000000048300000048,3″ 5,81 1,05 292 K0III:
14 G. Cet 14 645 873 00ч 10м &1000000000000427500000042,75с −12° 34′ &1000000000000047300000047,3″ 5,84 1,77 212 K0III
226 G. Cet 226 13692 10326 02ч 13м &1000000000000009500000000,95с −21° 00′ &1000000000000000900000000,9″ 5,86 0,42 399 K0III
42 Cet 42 124 8036 6226 01ч 19м &1000000000000482900000048,29с −00° 30′ &1000000000000032400000032,4″ 5,87 0,46 394 A7V...
202 G. Cet 202 12583 9572 02ч 02м &1000000000000585500000058,55с −15° 18′ &1000000000000021400000021,4″ 5,87 0,85 329 K0II/III
93 G. Cet 93 5384 4346 00ч 55м &1000000000000424000000042,40с −07° 20′ &1000000000000049300000049,3″ 5,88 −0,04 498 K5III
AB Cet 248 AB 15144 11348 02ч 26м &1000000000000003800000000,38с −15° 20′ &1000000000000028000000028,0″ 5,88 1,79 214 Ap SrCrEu α² CVn-променлива, Vнајг = 5,71св, Vнајм = 5,88св, P = 2,99781 д
239 G. Cet 239 14728 11033 02ч 22м &1000000000000049800000004,98с −17° 39′ &1000000000000043300000043,3″ 5,89 −0,06 504 K2III
250 G. Cet 250 15220 11381 02ч 26м &1000000000000351600000035,16с −20° 02′ &1000000000000034300000034,3″ 5,89 1,19 284 K2III
65 G. Cet 65 3807 3193 00ч 40м &1000000000000423800000042,38с −04° 21′ &1000000000000006500000006,5″ 5,90 −0,34 576 K0III
HD 4732 80 4732 3834 00ч 49м &1000000000000139000000013,90с −24° 08′ &1000000000000011500000011,5″ 5,90 2,14 184 K0III има две планети (b и c)
137 G. Cet 137 8556 6564 01ч 24м &1000000000000204800000020,48с −06° 54′ &1000000000000052800000052,8″ 5,92 2,66 146 F4V
11 G. Cet 11 319 636 00ч 07м &1000000000000468600000046,86с −22° 30′ &1000000000000030500000030,5″ 5,93 1,41 262 A1V
34 Cet 34 114 7147 5594 01ч 11м &1000000000000435400000043,54с −02° 15′ &1000000000000003700000003,7″ 5,93 0,28 441 K4III
14 Cet 14 55 3229 2787 00ч 35м &1000000000000327500000032,75с −00° 30′ &1000000000000019700000019,7″ 5,94 2,21 181 F5IV
63 Cet 63 218 13468 10234 02ч 11м &1000000000000358400000035,84с −01° 49′ &1000000000000031300000031,3″ 5,94 0,76 354 G9III:
61 Cet 61 204 12641 9631 02ч 03м &1000000000000481200000048,12с −00° 20′ &1000000000000024500000024,5″ 5,96 0,94 330 G5V...
33 Cet 33 113 7014 5510 01ч 10м &1000000000000335600000033,56с +02° 26′ &1000000000000044600000044,6″ 5,97 −1,23 898 K4III
305 G. Cet 305 18262 13679 02ч 56м &1000000000000137300000013,73с +08° 22′ &1000000000000054400000054,4″ 5,97 2,73 145 F7IV
290 G. Cet 290 16825 12562 02ч 41м &1000000000000341300000034,13с −14° 32′ &1000000000000057900000057,9″ 5,98 2,52 161 F5V
12 G. Cet 12 360 671 00ч 08м &1000000000000175500000017,55с −08° 49′ &1000000000000026500000026,5″ 5,99 0,94 333 G8III:
219 G. Cet 219 13456 10215 02ч 11м &1000000000000222400000022,24с −10° 03′ &1000000000000006300000006,3″ 6,00 2,51 163 F5V
256 G. Cet 256 15633 11687 02ч 30м &1000000000000452300000045,23с +00° 15′ &1000000000000021200000021,2″ 6,00 1,37 275 A7III-IVs
71 G. Cet 71 4145 3436 00ч 43м &1000000000000500900000050,09с −12° 00′ &1000000000000040700000040,7″ 6,01 2,38 174 K1III
189 G. Cet 189 11803 8998 01ч 55м &1000000000000537400000053,74с +01° 50′ &1000000000000058300000058,3″ 6,01 3,06 127 F7V+...
297 G. Cet 297 17163 12862 02ч 45м &1000000000000208700000020,87с +04° 42′ &1000000000000042200000042,2″ 6,04 2,49 167 F0III:
313 G. Cet 313 19121 14315 03ч 04м &1000000000000380500000038,05с +01° 51′ &1000000000000049000000049,0″ 6,05 0,97 338 K0III
BG Cet 58 BG 3326 2852 00ч 36м &1000000000000069000000006,90с −22° 50′ &1000000000000032000000032,0″ 6,06 2,58 162 A5m... δ Sct-променлива, ΔV = ~0,009св
26 Cet 26 103 6288 4979 01ч 03м &1000000000000489600000048,96с +01° 22′ &1000000000000001000000001,0″ 6,06 2,29 185 F1V
213 G. Cet 213 13215 9999 02ч 08м &1000000000000456700000045,67с −17° 46′ &1000000000000044800000044,8″ 6,07 −1,93 1299 M1III
289 G. Cet 289 16824 12584 02ч 41м &1000000000000483300000048,33с −03° 12′ &1000000000000049600000049,6″ 6,07 −0,67 726 G9III:
27 Cet 27 104 6482 5121 01ч 05м &1000000000000369000000036,90с −09° 58′ &1000000000000045300000045,3″ 6,09 1,21 308 K0III
254 G. Cet 254 15453 11603 02ч 29м &1000000000000353600000035,36с +09° 33′ &1000000000000056200000056,2″ 6,09 1,37 286 K2III
CF Cet 13 CF 402 696 00ч 08м &1000000000000334900000033,49с −17° 34′ &1000000000000040900000040,9″ 6,11 −1,97 1347 M0/M1IIICNp полуправилна променлива, ΔV = ~0,16св
106 G. Cet 106 6559 5170 01ч 06м &1000000000000077300000007,73с −23° 59′ &1000000000000032500000032,5″ 6,12 0,96 350 K1III
149 G. Cet 149 8921 6822 01ч 27м &1000000000000464400000046,44с −10° 54′ &1000000000000005800000005,8″ 6,13 0,94 356 K0
64 G. Cet 64 3795 3185 00ч 40м &1000000000000324000000032,40с −23° 48′ &1000000000000014400000014,4″ 6,14 3,86 93 G3/G5V
47 G. Cet 47 2630 2337 00ч 29м &1000000000000518100000051,81с −14° 51′ &1000000000000050500000050,5″ 6,15 3,02 138 F2/F3V
74 G. Cet 74 4301 3552 00ч 45м &1000000000000241000000024,10с −04° 37′ &1000000000000045300000045,3″ 6,15 −1,52 1113 M0III
18 Cet 18 75 4307 3559 00ч 45м &1000000000000287100000028,71с −12° 52′ &1000000000000049100000049,1″ 6,15 3,63 104 G2V
21 Cet 21 92 5268 4257 00ч 54м &1000000000000175800000017,58с −08° 44′ &1000000000000026000000026,0″ 6,15 0,82 379 G5IV
EH Cet 306 EH 18345 13756 02ч 57м &1000000000000045600000004,56с +04° 30′ &1000000000000003500000003,5″ 6,15 −0,01 556 M4III полуправилна променлива, Vнајг = 6,05св, Vнајм = 6,22св
10 Cet 10 40 2273 2100 00ч 26м &1000000000000373700000037,37с −00° 02′ &1000000000000058300000058,3″ 6,16 0,29 486 G8III
128 G. Cet 128 8121 6272 01ч 20м &1000000000000278400000027,84с −11° 14′ &1000000000000019700000019,7″ 6,16 0,81 382 K1III
139 G. Cet 139 8589 6589 01ч 24м &1000000000000399100000039,91с −15° 39′ &1000000000000037500000037,5″ 6,17 1,12 334 G8III/IV
138 G. Cet 138 8599 6605 01ч 24м &1000000000000486700000048,67с −02° 50′ &1000000000000054700000054,7″ 6,17 1,60 268 G8III
258 G. Cet 258 15652 11671 02ч 30м &1000000000000327900000032,79с −22° 32′ &1000000000000042900000042,9″ 6,17 0,48 448 M0III
264 G. Cet 264 16060 12022 02ч 35м &1000000000000041400000004,14с +07° 28′ &1000000000000016700000016,7″ 6,17 0,82 383 G6III:
9 G. Cet 9 203 560 00ч 06м &1000000000000500200000050,02с −23° 06′ &1000000000000026700000026,7″ 6,19 3,23 127 F2IV
263 G. Cet 263 15996 11907 02ч 33м &1000000000000402500000040,25с −20° 00′ &1000000000000006200000006,2″ 6,19 0,94 365 K1III
10 G. Cet 10 256 602 00ч 07м &1000000000000182700000018,27с −17° 23′ &1000000000000013300000013,3″ 6,20 0,18 522 A2IV/V
176 G. Cet 176 10658 8094 01ч 43м &1000000000000548100000054,81с −04° 45′ &1000000000000055600000055,6″ 6,20 −0,51 716 K0
131 G. Cet 131 8334 6432 01ч 22м &1000000000000369100000036,91с +01° 43′ &1000000000000035200000035,2″ 6,21 −0,84 838 M0III
44 Cet 44 135 AV 8511 6539 01ч 24м &1000000000000024300000002,43с −08° 00′ &1000000000000026100000026,1″ 6,21 2,07 220 F0V AV Cet; δ Sct-променлива, Vнајг = 6,20св, Vнајм = 6,22св, P = 0,07 д
279 G. Cet 279 16467 12318 02ч 38м &1000000000000367800000036,78с +03° 26′ &1000000000000035500000035,5″ 6,21 0,57 437 G9III
240 G. Cet 240 14830 11108 02ч 22м &1000000000000575500000057,55с −18° 21′ &1000000000000016800000016,8″ 6,22 0,84 388 G8/K0III
39 G. Cet 39 2268 2086 00ч 26м &1000000000000217400000021,74с −18° 41′ &1000000000000037000000037,0″ 6,24 −0,59 758 M1III
170 G. Cet 170 10009 7580 01ч 37м &1000000000000375600000037,56с −09° 24′ &1000000000000014600000014,6″ 6,24 3,33 125 F7V
309 G. Cet 309 18832 14104 03ч 01м &1000000000000522800000052,28с +05° 20′ &1000000000000010000000010,0″ 6,24 0,34 492 K0
4 G. Cet 4 225045 238 00ч 02м &1000000000000574300000057,43с −20° 02′ &1000000000000045900000045,9″ 6,25 2,29 202 F6/F7V
127 G. Cet 127 8120 6283 01ч 20м &1000000000000345700000034,57с −03° 14′ &1000000000000049200000049,2″ 6,26 0,21 528 K1III
285 G. Cet 284 16647 12447 02ч 40м &1000000000000156600000015,66с +06° 06′ &1000000000000043000000043,0″ 6,26 3,27 129 F3V:
82 G. Cet 82 4772 3858 00ч 49м &1000000000000334400000033,44с −23° 21′ &1000000000000043600000043,6″ 6,27 −0,83 858 A3IV
314 G. Cet 314 19525 14607 03ч 08м &1000000000000387900000038,79с +08° 28′ &1000000000000015200000015,2″ 6,28 0,50 468 G9III
1 Cet 1 3 224481 118178 23ч 58м &1000000000000211700000021,17с −15° 50′ &1000000000000050900000050,9″ 6,28 0,41 486 K1IIICN...
207 G. Cet 207 12923 9827 02ч 06м &1000000000000292700000029,27с +00° 02′ &1000000000000007300000007,3″ 6,29 0,17 545 K0
1 G. Cet 1 224283 118029 23ч 56м &1000000000000299400000029,94с −24° 44′ &1000000000000014100000014,1″ 6,31 0,37 502 G8III/IV
71 Cet 71 245 FR 15004 11261 02ч 24м &1000000000000583900000058,39с −02° 46′ &1000000000000048100000048,1″ 6,34 −0,14 646 A0III FR Cet
133 G. Cet 133 8350 6427 01ч 22м &1000000000000305200000030,52с −19° 04′ &1000000000000051800000051,8″ 6,35 2,48 194 F5/F6V
108 G. Cet 108 6668 5259 01ч 07м &1000000000000128800000012,88с −23° 59′ &1000000000000046500000046,5″ 6,36 2,08 234 A3III
9 Cet 9 37 BE 1835 1803 00ч 22м &1000000000000515500000051,55с −12° 12′ &1000000000000034500000034,5″ 6,39 4,84 66 G3V BE Cet; BY Dra-променлива, Vнајг = 6,38св, Vнајм = 6,43св
209 G. Cet 209 13004 9862 02ч 06м &1000000000000519600000051,96с −19° 08′ &1000000000000019600000019,6″ 6,39 1,79 271 K1III
32 Cet 32 112 6976 5485 01ч 10м &1000000000000119600000011,96с −08° 54′ &1000000000000021700000021,7″ 6,40 1,16 365 K0III
276 G. Cet 276 16399 12272 02ч 38м &1000000000000007000000000,70с +07° 41′ &1000000000000043400000043,4″ 6,40 1,82 269 F6IV
168 G. Cet 168 9731 7363 01ч 34м &1000000000000515500000051,55с −23° 41′ &1000000000000059000000059,0″ 6,41 −1,00 991 K2III
144 G. Cet 144 8779 6717 01ч 26м &1000000000000273200000027,32с −00° 23′ &1000000000000056300000056,3″ 6,42 −0,22 694 K0IV
186 G. Cet 186 11365 8664 01ч 51м &1000000000000378000000037,80с −06° 52′ &1000000000000026800000026,8″ 6,42 0,31 542 K0
HD 11964 191 11964 9094 01ч 57м &1000000000000098200000009,82с −10° 14′ &1000000000000030600000030,6″ 6,42 3,76 111 G5IV има две планети (b и c)
38 G. Cet 38 1879 1821 00ч 23м &1000000000000043500000004,35с −15° 56′ &1000000000000033400000033,4″ 6,43 −1,02 1009 M0III
148 G. Cet 148 8896 6789 01ч 27м &1000000000000233100000023,31с −22° 20′ &1000000000000016900000016,9″ 6,43 1,06 387 K0/K1III
171 G. Cet 171 10024 7597 01ч 37м &1000000000000520500000052,05с −03° 26′ &1000000000000026300000026,3″ 6,43 −0,76 896 K5
205 G. Cet 205 12702 9655 02ч 04м &1000000000000124400000012,44с −11° 51′ &1000000000000035100000035,1″ 6,43 −1,11 1052 K4III
227 G. Cet 227 13763 10396 02ч 13м &1000000000000535500000053,55с −09° 03′ &1000000000000052800000052,8″ 6,43 −1,50 1259 K0
43 G. Cet 43 2475 2237 00ч 28м &1000000000000211700000021,17с −20° 20′ &1000000000000005200000005,2″ 6,44 3,90 105 G3V
90 G. Cet 90 5156 4164 00ч 53м &1000000000000123900000012,39с −24° 46′ &1000000000000037100000037,1″ 6,44 2,08 243 F3V
29 Cet 29 110 6734 5315 01ч 07м &1000000000000595800000059,58с +01° 59′ &1000000000000038700000038,7″ 6,44 3,11 151 K0IV
166 G. Cet 166 9690 7362 01ч 34м &1000000000000513100000051,31с −03° 31′ &1000000000000025700000025,7″ 6,44 −0,56 819 K0
187 G. Cet 187 11396 8688 01ч 51м &1000000000000460900000046,09с −15° 38′ &1000000000000050900000050,9″ 6,44 −0,52 805 M2III
57 G. Cet 57 3325 2846 00ч 36м &1000000000000032000000003,20с −14° 58′ &1000000000000022400000022,4″ 6,45 0,68 464 K0III
178 G. Cet 178 10725 8143 01ч 44м &1000000000000436700000043,67с −06° 45′ &1000000000000058200000058,2″ 6,45 0,37 535 G0
25 Ari (25) 249 15228 11427 02ч 27м &1000000000000235600000023,56с +10° 11′ &1000000000000055700000055,7″ 6,45 3,65 119 F5V 249 G. Cet
252 G. Cet 252 15328 11474 02ч 27м &1000000000000599300000059,93с +01° 57′ &1000000000000039200000039,2″ 6,45 −0,87 950 K0III
2 G. Cet 2 224349 118081 23ч 57м &1000000000000101400000010,14с −20° 50′ &1000000000000001000000001,0″ 6,45 0,72 456 G8/K0III
5 G. Cet 5 225069 253 00ч 03м &1000000000000078200000007,82с −24° 08′ &1000000000000042500000042,5″ 6,46 0,62 481 K1III
29 G. Cet 29 1343 1402 00ч 17м &1000000000000326900000032,69с −19° 03′ &1000000000000003900000003,9″ 6,46 3,02 159 F3V
193 G. Cet 193 12116 9237 01ч 58м &1000000000000459500000045,95с −11° 18′ &1000000000000002700000002,7″ 6,46 0,97 409 G5
HD 1461 32 1461 1499 00ч 18м &1000000000000416200000041,62с −08° 03′ &1000000000000009500000009,5″ 6,47 4,62 76 G0V има две планети (b и c) и два кандидата (d и e)
76 G. Cet 76 4338 3576 00ч 45м &1000000000000417000000041,70с −16° 25′ &1000000000000027100000027,1″ 6,47 1,75 286 F0IV
101 G. Cet 101 6037 4801 01ч 01м &1000000000000386000000038,60с −16° 15′ &1000000000000055300000055,3″ 6,47 1,82 277 K2/K3III
293 G. Cet 293 17001 12720 02ч 43м &1000000000000289000000028,90с −02° 31′ &1000000000000053400000053,4″ 6,48 0,66 475 K0
63 G. Cet 63 3794 3175 00ч 40м &1000000000000285600000028,56с −16° 30′ &1000000000000059800000059,8″ 6,49 0,55 503 G8III
221 G. Cet 221 13546 10273 02ч 12м &1000000000000157600000015,76с +02° 44′ &1000000000000043900000043,9″ 6,49 0,56 499 G5
28 G. Cet 28 1256 1331 00ч 16м &1000000000000423500000042,35с −20° 12′ &1000000000000036200000036,2″ 6,50 0,13 612 B6III/IV
43 Cet 43 132 8335 6429 01ч 22м &1000000000000348200000034,82с −00° 26′ &1000000000000058700000058,7″ 6,50 0,39 544 K0III:
142 G. Cet 142 8713 6687 01ч 25м &1000000000000523300000052,33с −03° 55′ &1000000000000038400000038,4″ 6,50 1,47 330 K0
234 G. Cet 234 14417 10854 02ч 19м &1000000000000407600000040,76с −04° 20′ &1000000000000044100000044,1″ 6,50 0,38 545 A3V
40 Cet 40 122 7727 5985 01ч 16м &1000000000000588600000058,86с −02° 16′ &1000000000000043700000043,7″ 6,52 4,16 97 F8
58 Cet 58 192 12020 9165 01ч 57м &1000000000000593900000059,39с −02° 03′ &1000000000000034200000034,2″ 6,52 0,63 491 A0
35 Cet 35 115 7218 5646 01ч 12м &1000000000000307500000030,75с +02° 28′ &1000000000000018600000018,6″ 6,55 2,96 170 F8
15 Cet 15 60 3512 2994 00ч 38м &1000000000000045700000004,57с −00° 30′ &1000000000000012600000012,6″ 6,64 −0,11 731 K2III
χ Cet B χ 53 EZ 11131 8486 01ч 49м &1000000000000233600000023,36с −10° 42′ &1000000000000012800000012,8″ 6,74 4,91 74,94 G0 EZ Кит; составница на системот χ Cet; BY Dra-променлива, ΔV = 0,05св, P = 8,92 д
79 Cet 79 267 16141 12048 02ч 35м &1000000000000200200000020,02с −03° 33′ &1000000000000034300000034,3″ 6,83 4,05 117 G5IV има планета (b)
HD 4747 4747 3850 00ч 49м &1000000000000026800000026,8с −23° 12′ &1000000000000004500000045″ 7,15 61 G9V има планета (b)
HD 984 984 1134 00ч 14м &1000000000000010000000010,0с −07° 11′ &1000000000000005700000057″ 7,30 154 F7V има планета (b)
HD 7449 7449 5806 01ч 14м &1000000000000002900000029с −05° 02′ &1000000000000005100000051″ 7,50 127 F8V има две планети (b и c)
HD 11506 11506 8770 01ч 52м &1000000000000505300000050,53с −19° 30′ &1000000000000025100000025,1″ 7,54 3,89 176 G0V има две планети (b и c)
HD 5319 5319 4297 00ч 55м &1000000000000014000000001,40с +00° 47′ &1000000000000022400000022,4″ 8,05 3,05 326 K0III има две планети (b и c)
HD 12039 DK 12039 9141 01ч 57м &1000000000000489800000048,98с −21° 54′ &1000000000000005300000005,3″ 8,11 4,98 138 G4V DK Cet; BY Dra-променлива, ΔV = ~0,12св; има отпаден диск
HD 1666 1666 1666 00ч 20м &1000000000000052000000052,0с −19° 55′ &1000000000000005200000052″ 8,17 361 F7V има планета (b)
HD 224693 224693 118319 23ч 59м &1000000000000538300000053,83с −22° 25′ &1000000000000041200000041,2″ 8,23 3,36 306 G2IV Аксолотл,[2] има планета (b)
HD 9174 9174 6993 01ч 30м &1000000000000001000000001,0с −19° 36′ &1000000000000001600000016″ 8,4 257 G8IV има планета (b)
HD 6718 6718 5301 01ч 07м &1000000000000486600000048,66с −08° 14′ &1000000000000001300000001,3″ 8,45 4,75 179 G0 има планета (b)
58 Cet 58 12021 9155 01ч 57м &1000000000000561400000056,14с −02° 05′ &1000000000000057700000057,7″ 8,89 0,54 1523 A0
HD 1690 1690 1692 00ч 21м &1000000000000001300000013с −08° 16′ &1000000000000003200000032″ 9,17 1040 K1III има планета (b)
HD 2638 2638 2350 00ч 29м &1000000000000598700000059,87с −05° 45′ &1000000000000050400000050,4″ 9,44 5,79 175 G5 има планета (b)
BD-17°63 2247 00ч 28м &1000000000000343100000034,31с −16° 13′ &1000000000000034800000034,8″ 9,63 6,87 116 K5V Феликсварела,[3] има планета (b)
HD 16031 16031 11952 02ч 34м &1000000000000001100000011с −12° 23′ &1000000000000000300000003″ 9,76 362 F2V има две планети (b и c)
WASP-136 00ч 01м &1000000000000018200000018,2с −08° 55′ &1000000000000003500000035″ 9,98 12 има преминувачка планета (b)
HIP 5158 5158 01ч 06м &1000000000000020500000002,05с −22° 27′ &1000000000000011400000011,4″ 10,21 6,95 146 K5 има две планети (b и c)
HIP 11915 16008 11915 02ч 33м &1000000000004902500000049,025с −19° 36′ &1000000000042503200000042,5032″ 8,58 4,81 185 G5V има планета (b)
WASP-71 01ч 57м &1000000000000003000000003,0с +00° 45′ &1000000000000003200000032″ 10,57 652 F8 Мпинго,[4] има преминувачка планета (b)
WASP-20 00ч 20м &1000000000000385400000038,54с −23° 56′ &1000000000000008600000008,6″ 10,68 685 има преминувачка планета (b)
WASP-137 01ч 43м &1000000000000029000000029,0с −14° 08′ &1000000000000005700000057″ 11 801 G0 има преминувачка планета (b)
WASP-77A 02ч 28м &1000000000000037000000037,0с −07° 03′ &1000000000000003800000038″ 11,29 G8V има преминувачка планета (b)
WASP-26 00ч 18м &1000000000000247000000024,70с −15° 16′ &1000000000000002300000002,3″ 11,30 4,30 820 G0 има преминувачка планета (b)
WASP-156 02ч 11м &1000000000000007600000007,6с +02° 25′ &1000000000000000500000005″ 11,60 457 K3 има планета (b)
BD -16°251 01ч 29м &1000000000000303100000030,31с −16° 08′ &1000000000000055100000005,51″ 11,7 13000 Керелова Ѕвезда
WASP-138 02ч 46м &1000000000000033400000033,4с −00° 27′ &1000000000000005000000050″ 11,81 1005 F9 има преминувачка планета (b)
YZ Cet YZ 5643 01ч 12м &1000000000000306400000030,64с −16° 59′ &1000000000000056300000056,3″ 12,07 14,25 11,74 M4.5V 21. ѕвезден систем по близина; болскотна ѕвезда, има три планети (b, c и d)
WASP-158 00ч 16м &1000000000000035000000035,0с −10° 58′ &1000000000000003500000035″ 12,1 F6V има преминувачка планета (b)
UV Cet UV 01ч 39м &1000000000000015400000001,54с −17° 57′ &1000000000000001800000001,8″ 12,54 15,40 8,73 M5.5Ve главна составница на Лаутен 726-8, 6. ѕвезден систем по близина; прототип на UV Cet-променливите (болскотни ѕвезди), Vнајг = 6,80св, Vнајм = 12,95св
WASP-44 00ч 15м &1000000000000367700000036,77с −11° 56′ &1000000000000017300000017,3″ 12,90 G8V има преминувачка планета (b)
WASP-146 23ч 56м &1000000000000022000000022,0с −13° 16′ &1000000000000001800000018″ 12,90 1373 G0 има преминувачка планета (b)
BL Cet BL 01ч 39м &1000000000000015400000001,54с −17° 57′ &1000000000000001800000001,8″ 12,99 15,85 8,73 M6.0Ve споредна составница на Лаутен 726-8; болскотна ѕвезда
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 E.B Knobel – On a catalogue of stars in the Calendarium of Al Achsasi Al Mouakket
  2. „Mexico“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  3. „Cuba“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  4. „Tanzania“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]