Список на ѕвезди во соѕвездието Јужен Триаголник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Јужен Триаголник, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α TrA α 150798 82273 16ч 48м &1000000000000398700000039,87с −69° 01′ &1000000000000039500000039,5″ 1,91 −3,62 415 K2IIb-IIIa Атрија
β TrA β 141891 77952 15ч 55м &1000000000000088100000008,81с −63° 25′ &1000000000000047100000047,1″ 2,83 2,38 40 F2III Бетрија
γ TrA γ 135382 74946 15ч 18м &1000000000000546900000054,69с −68° 40′ &1000000000000046100000046,1″ 2,87 −0,87 183 A1V Гатрија
δ TrA δ 145544 79664 16ч 15м &1000000000000262700000026,27с −63° 41′ &1000000000000008300000008,3″ 3,86 −2,54 621 G5II
ε TrA ε 138538 76440 15ч 36м &1000000000000431900000043,19с −66° 19′ &1000000000000000900000000,9″ 4,11 0,00 216 K0III
ζ TrA ζ 147584 80686 16ч 28м &1000000000000278000000027,80с −70° 05′ &1000000000000004800000004,8″ 4,90 4,49 39 F9V
LP TrA LP 150549 82129 16ч 46м &1000000000000400100000040,01с −67° 06′ &1000000000000034800000034,8″ 5,10 −1,32 626 A0II-IIIp α² CVn-променлива, ΔV = 0,033св, P = 3,76 д
κ TrA κ 141767 77982 15ч 55м &1000000000000296100000029,61с −68° 36′ &1000000000000010800000010,8″ 5,11 −4,70 2991 G6IIa полуправилна променлива, Vнајг = 5,08св, Vнајм = 5,11св, P = 600 д
HD 148291 148291 80874 16ч 30м &1000000000000493700000049,37с −61° 38′ &1000000000000000500000000,5″ 5,19 −1,37 669 K0II/IIICN.
ι TrA ι 147787 80645 16ч 27м &1000000000000572700000057,27с −64° 03′ &1000000000000028800000028,8″ 5,28 2,25 132 F4IV γ Dor-променлива, троѕвезда
θ TrA θ 148890 81252 16ч 35м &1000000000000447700000044,77с −65° 29′ &1000000000000043200000043,2″ 5,50 0,49 328 G8/K0III
HD 140483 140483 77390 15ч 47м &1000000000000531000000053,10с −65° 26′ &1000000000000031900000031,9″ 5,54 0,06 406 A5
LX TrA LX 137066 75665 15ч 27м &1000000000000331000000033,10с −64° 31′ &1000000000000053200000053,2″ 5,71 −0,88 679 K5/M0III полуправилна променлива
HD 142514 142514 78279 15ч 58м &1000000000000581600000058,16с −65° 02′ &1000000000000015200000015,2″ 5,74 −1,08 753 B7III
X TrA X 134453 74582 15ч 14м &1000000000000191700000019,17с −70° 04′ &1000000000000046000000046,0″ 5,75 −2,56 1495 N0v полуправилна променлива, Vнајг = 5,03св, Vнајм = 6,05св, P = 361,1 д
HD 133683 133683 74184 15ч 09м &1000000000000299200000029,92с −67° 05′ &1000000000000002900000002,9″ 5,76 −5,58 6037 F8Iab-Ib
HD 142139 142139 78045 15ч 56м &1000000000000059600000005,96с −60° 28′ &1000000000000056300000056,3″ 5,76 1,66 215 A3V
MX TrA MX 152564 83150 16ч 59м &1000000000000339800000033,98с −69° 16′ &1000000000000005300000005,3″ 5,79 −1,60 982 Ap Si α² CVn-променлива
HD 136672 136672 75565 15ч 26м &1000000000000145300000014,53с −68° 18′ &1000000000000033100000033,1″ 5,89 0,84 334 K0III
η1 TrA η1 149671 81710 16ч 41м &1000000000000231300000023,13с −68° 17′ &1000000000000045900000045,9″ 5,89 −0,73 688 B7IV
HD 145689 145689 79797 16ч 17м &1000000000000054800000005,48с −67° 56′ &1000000000000027900000027,9″ 5,95 2,24 180 A4V претпоставена променлива
HD 150026 150026 81873 16ч 43м &1000000000000221100000022,11с −67° 25′ &1000000000000056300000056,3″ 6,02 1,17 305 A0Vn претпоставена променлива
HD 151441 151441 82517 16ч 51м &1000000000000538800000053,88с −65° 22′ &1000000000000031500000031,5″ 6,12 −1,20 948 B8II/III
HD 141913 141913 77927 15ч 54м &1000000000000526400000052,64с −60° 44′ &1000000000000037100000037,1″ 6,14 −2,45 1707 B9II претпоставена променлива, Vнајг = 6,11св, Vнајм = 6,15св
HD 147349 147349 80455 16ч 25м &1000000000000221500000022,15с −63° 07′ &1000000000000030900000030,9″ 6,14 0,55 428 A1V
HD 133456 133456 74047 15ч 07м &1000000000000567500000056,75с −65° 16′ &1000000000000031600000031,6″ 6,18 −0,75 793 K3III 34 G. Cir
HD 141585 141585 77817 15ч 53м &1000000000000229400000022,94с −62° 36′ &1000000000000023600000023,6″ 6,22 −0,19 623 K3III претпоставена променлива, Vнајг = 6,18св, Vнајм = 6,21св
HD 150097 150097 81823 16ч 42м &1000000000000484200000048,42с −62° 33′ &1000000000000014100000014,1″ 6,23 −2,04 1468 K3III
HD 143238 143238 78603 16ч 02м &1000000000000525300000052,53с −62° 32′ &1000000000000029500000029,5″ 6,25 1,17 339 B9.5V
HD 135737 135737 75091 15ч 20м &1000000000000405600000040,56с −67° 28′ &1000000000000053400000053,4″ 6,27 −1,66 1254 B3V претпоставена променлива
HD 151404 151404 82539 16ч 52м &1000000000000177800000017,78с −67° 40′ &1000000000000053400000053,4″ 6,33 1,01 377 K2III
R TrA R 135592 75018 15ч 19м &1000000000000457100000045,71с −66° 29′ &1000000000000045700000045,7″ 6,39 3500 F7Ib/II кефеида, Vнајг = 6,33св, Vнајм = 7св, P = 3,389287 д
S TrA S 142941 78476 16ч 01м &1000000000000107200000010,72с −63° 46′ &1000000000000035500000035,5″ 6,42 −2,57 2050 F8II кефеида, Vнајг = 5,95св, Vнајм = 6,81св, P = 6,32344 д
HD 138965 138965 76736 15ч 40м &1000000000000116300000011,63с −70° 13′ &1000000000000039900000039,9″ 6,45 2,01 252 A5V
HD 153389 153389 83556 17ч 04м &1000000000000337000000033,70с −68° 16′ &1000000000000043100000043,1″ 6,47 −1,46 1254 M3/M4III претпоставена неправилна променлива
HD 144481 144481 79208 16ч 09м &1000000000000591900000059,19с −62° 58′ &1000000000000001200000001,2″ 6,50 1,41 340 A3m...
U TrA U 143999 78978 16ч 07м &1000000000000090100000009,01с −62° 54′ &1000000000000038000000038,0″ 7,89 3130 F8Ib/II кефеида, Vнајг = 7,3св, Vнајм = 8,29св, P = 2,568423 д
HD 147018 147018 80250 16ч 23м &1000000000000001500000000,15с −61° 41′ &1000000000000019500000019,5″ 8,37 5,22 139 G9V има две планети (b и c)
RT TrA RT 81157 16ч 34м &1000000000000308900000030,89с −63° 08′ &1000000000000000800000000,8″ 9,70 2590 G2Ib-II: W Vir-променлива, Vнајг = 9,43св, Vнајм = 10,18св, P = 1,9461124 д
HD 143414 LT 143414 78689 16ч 03м &1000000000000493400000049,34с −62° 41′ &1000000000000036000000036,0″ 10,10 2940 WN+... Волф-Рајеова ѕвезда, ΔV = 0,13св
EK TrA EK 15ч 14м &1000000000000014700000001,47с −65° 05′ &1000000000000032100000032,1″ 10,40 SU Uma-променлива, Vнајг = 10,4св, Vнајм = <15,0св, P = 0,06288 д
HD 141969 MM 141969 78034 15ч 56м &1000000000000016900000001,69с −66° 09′ &1000000000000009200000009,2″ 11,00 3500 BC0Ibe средишна ѕвезда на планетарна маглина He 2-138
KX TrA KX 16ч 44м &1000000000000354700000035,47с −62° 37′ &1000000000000140800000014,08″ 11,38 M6 Z And-променлива
4U 1626-67 KZ 16ч 32м &1000000000000016800000016,8с −67° 27′ &1000000000000004300000043″ 18,50 нискомасена рендгенска двојка, Vнајг = 18,23св, Vнајм = 19св
X1556-605 LU 16ч 01м &1000000000000002300000002,3с −60° 44′ &1000000000000001800000018″ 18,60 нискомасена рендгенска двојка, Vнајг = 18,6св, Vнајм = 19,2св, P = 0,46229 д
TrA X-1 KY 15ч 28м &1000000000000017200000017,2с −61° 52′ &1000000000000005800000058″ нискомасена рендгенска двојка
WISE 1639-6847 16ч 39м &1000000000000408300000040,83с −68° 47′ &1000000000000038600000038,6″ 16 Y кафеаво џуџе
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.