Список на ѕвезди во соѕвездието Жерав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Жерав, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Gru α 209952 109268 22ч 08м &1000000000000138800000013,88с −46° 57′ &1000000000000038200000038,2″ 1,73 −0,73 101 B7IV Алнаир (ел-Наир); претпоставена променлива, Vнајг = 1,70св, Vнајм = 1,76св
β Gru β 214952 112122 22ч 42м &1000000000000399300000039,93с −46° 53′ &1000000000000004400000004,4″ 2,07 −1,52 170 M5III Тијаки, полуправилна променлива, Vнајг = 1,90св, Vнајм = 2,3св, P = 37 д
γ Gru γ 207971 108085 21ч 53м &1000000000000556500000055,65с −37° 21′ &1000000000000053400000053,4″ 3,00 −0,97 203 B8III ел-Денеб
ε Gru ε 215789 112623 22ч 48м &1000000000000332000000033,20с −51° 19′ &1000000000000000100000000,1″ 3,49 0,49 130 A3V претпоставена променлива, Vнајг = 3,47св, Vнајм = 3,53св
ι Gru ι 218670 114421 23ч 10м &1000000000000214300000021,43с −45° 14′ &1000000000000047900000047,9″ 3,88 0,11 185 K0III SB
δ1 Gru δ1 213009 110997 22ч 29м &1000000000000161500000016,15с −43° 29′ &1000000000000044000000044,0″ 3,97 −0,82 296 G6/G8III
ζ Gru ζ 217364 113638 23ч 00м &1000000000000528700000052,87с −52° 45′ &1000000000000014800000014,8″ 4,11 1,42 112 G8III
δ2 Gru δ2 213080 111043 22ч 29м &1000000000000454500000045,45с −43° 44′ &1000000000000057200000057,2″ 4,12 −0,87 325 M4.5IIIa полуправилна променлива, Vнајг = 3,99св, Vнајм = 4,2св
θ Gru θ 218227 114131 23ч 06м &1000000000000527700000052,77с −43° 31′ &1000000000000013200000013,2″ 4,28 1,23 133 F5me...
λ Gru λ 209688 109111 22ч 06м &1000000000000069000000006,90с −39° 32′ &1000000000000035000000035,0″ 4,47 0,07 247 M0III
μ1 Gru μ1 211088 109908 22ч 15м &1000000000000368800000036,88с −41° 20′ &1000000000000048300000048,3″ 4,79 0,26 262 G8III+...
ρ Gru ρ 215104 112203 22ч 43м &1000000000000299700000029,97с −41° 24′ &1000000000000050800000050,8″ 4,84 0,68 222 K0III
η Gru η 215369 112374 22ч 45м &1000000000000378500000037,85с −53° 30′ &1000000000000000600000000,6″ 4,84 −0,57 394 K2IIICNIV променлива ѕвезда, ΔV = 0,006св, P = 2,76870 д
μ2 Gru μ2 211202 109973 22ч 16м &1000000000000265700000026,57с −41° 37′ &1000000000000037900000037,9″ 5,11 0,78 240 G8III променлива ѕвезда, ΔV = 0,004св, P = 0,13316 д
ξ Gru ξ 204783 106327 21ч 32м &1000000000000058600000005,86с −41° 10′ &1000000000000045600000045,6″ 5,29 −0,06 383 K0III
HD 211415 211415 110109 22ч 18м &1000000000000151800000015,18с −53° 37′ &1000000000000031900000031,9″ 5,36 4,69 44 G1V
κ Gru κ 217902 113957 23ч 04м &1000000000000395700000039,57с −53° 57′ &1000000000000052700000052,7″ 5,37 −0,02 390 K5III
HD 216149 216149 112832 22ч 51м &1000000000000021500000002,15с −39° 09′ &1000000000000024500000024,5″ 5,43 −2,22 1105 K3III
HD 208321 208321 108294 21ч 56м &1000000000000227900000022,79с −37° 15′ &1000000000000013100000013,1″ 5,45 0,52 315 A3V
ν Gru ν 212953 110936 22ч 28м &1000000000000391800000039,18с −39° 07′ &1000000000000053000000053,0″ 5,47 0,94 262 G8III
HD 208737 208737 108543 21ч 59м &1000000000000178800000017,88с −38° 23′ &1000000000000042300000042,3″ 5,50 0,09 393 K1II/III
HD 215405 215405 112381 22ч 45м &1000000000000408100000040,81с −46° 32′ &1000000000000050300000050,3″ 5,52 −1,02 664 K3III
ο Gru ο 220729 115713 23ч 26м &1000000000000365400000036,54с −52° 43′ &1000000000000018900000018,9″ 5,53 3,01 104 F4V
φ Gru φ 219693 115054 23ч 18м &1000000000000097900000009,79с −40° 49′ &1000000000000026600000026,6″ 5,54 2,84 113 F5V
HD 204960 204960 106429 21ч 33м &1000000000000235300000023,53с −44° 50′ &1000000000000055300000055,3″ 5,57 −0,83 622 K0III
HD 207129 207129 107649 21ч 48м &1000000000000156100000015,61с −47° 18′ &1000000000000010400000010,4″ 5,57 4,60 51 G2V
π2 Gru π2 212132 110506 22ч 23м &1000000000000077900000007,79с −45° 55′ &1000000000000042000000042,0″ 5,62 2,58 132 F3III-IV
υ Gru υ 218242 114132 23ч 06м &1000000000000536000000053,60с −38° 53′ &1000000000000032300000032,3″ 5,62 0,84 294 A0V
HD 217403 217403 113657 23ч 01м &1000000000000075000000007,50с −50° 57′ &1000000000000000100000000,1″ 5,68 −0,16 481 K3III
τ3 Gru τ3 216823 113307 22ч 56м &1000000000000478200000047,82с −47° 58′ &1000000000000009200000009,2″ 5,72 1,11 272 Am...
HD 220440 220440 115537 23ч 24м &1000000000000132400000013,24с −51° 53′ &1000000000000027900000027,9″ 5,75 −0,39 552 M0III претпоставена променлива
HD 219263 219263 114775 23ч 14м &1000000000000585300000058,53с −41° 06′ &1000000000000018500000018,5″ 5,77 1,49 234 K2III
HD 217842 217842 113902 23ч 03м &1000000000000596300000059,63с −41° 28′ &1000000000000044500000044,5″ 5,79 0,97 301 K0III променлива ѕвезда, ΔV = 0,004св, P = 0,27350 д
HD 218269 218269 114167 23ч 07м &1000000000000148100000014,81с −50° 41′ &1000000000000011800000011,8″ 5,81 2,81 130 F6.5IV-V+.. претпоставена променлива
HD 218630 218630 114382 23ч 09м &1000000000000576400000057,64с −42° 51′ &1000000000000040200000040,2″ 5,83 3,13 113 F4IV
σ2 Gru σ2 214150 111643 22ч 36м &1000000000000588200000058,82с −40° 35′ &1000000000000027100000027,1″ 5,85 1,71 219 A1V
DL Gru DL 218655 114407 23ч 10м &1000000000000097200000009,72с −40° 35′ &1000000000000029200000029,2″ 5,90 −1,05 799 M4III полуправилна променлива
HD 219507 219507 114921 23ч 16м &1000000000000397900000039,79с −44° 29′ &1000000000000020900000020,9″ 5,92 1,19 288 K1III
HD 214953 214953 112117 22ч 42м &1000000000000368800000036,88с −47° 12′ &1000000000000036000000036,0″ 5,99 4,13 77 G0 претпоставена променлива, Vнајг = 5,97св, Vнајм = 6,02св
S Gru S 212539 110736 22ч 26м &1000000000000054700000005,47с −48° 26′ &1000000000000018800000018,8″ 6,00 1450 M8IIIe мирида, Vнајг = 6св, Vнајм = 15св, P = 401,51 д
τ1 Gru τ1 216435 113044 22ч 53м &1000000000000377400000037,74с −48° 35′ &1000000000000053100000053,1″ 6,03 3,42 109 G3IV има планета
HD 220003 220003 115272 23ч 20м &1000000000000501300000050,13с −50° 18′ &1000000000000023000000023,0″ 6,04 1,26 294 Fm...
HD 214987 214987 112127 22ч 42м &1000000000000430500000043,05с −44° 14′ &1000000000000053200000053,2″ 6,06 1,10 320 K1IV претпоставена променлива, Vнајг = 6,05св, Vнајм = 6,07св
HD 211053 211053 109902 22ч 15м &1000000000000350300000035,03с −44° 27′ &1000000000000005400000005,4″ 6,10 −0,16 583 G8/K0III
HD 220401 220401 115496 23ч 23м &1000000000000454100000045,41с −43° 07′ &1000000000000028000000028,0″ 6,12 −1,55 1116 K3III
HD 220392 DQ 220392 115510 23ч 23м &1000000000000544500000054,45с −53° 48′ &1000000000000031200000031,2″ 6,13 0,29 480 A4III δ Scuti-променлива
BZ Gru BZ 208435 108347 21ч 57м &1000000000000021400000002,14с −37° 44′ &1000000000000048700000048,7″ 6,18 0,53 440 F2/F3V δ Scuti-променлива, Vнајг = 6,13св, Vнајм = 6,21св
HD 210918 210918 109821 22ч 14м &1000000000000382100000038,21с −41° 22′ &1000000000000047100000047,1″ 6,23 4,51 72 G5V
HD 206642 206642 107344 21ч 44м &1000000000000294100000029,41с −38° 33′ &1000000000000007700000007,7″ 6,28 −0,62 782 K1IIICN...
σ1 Gru σ1 214085 111594 22ч 36м &1000000000000292700000029,27с −40° 34′ &1000000000000057000000057,0″ 6,28 2,07 226 A3Vn
HD 205096 205096 106500 21ч 34м &1000000000000171800000017,18с −42° 55′ &1000000000000028800000028,8″ 6,32 1,34 323 K1IIICN...
HD 218255 218255 114159 23ч 07м &1000000000000094300000009,43с −49° 36′ &1000000000000022100000022,1″ 6,33 −1,68 1304 K4III
HD 216666 216666 113189 22ч 55м &1000000000000148700000014,87с −36° 23′ &1000000000000018900000018,9″ 6,40 −0,33 723 K2III
π1 Gru π1 212087 110478 22ч 22м &1000000000000441800000044,18с −45° 56′ &1000000000000052500000052,5″ 6,42 0,50 498 S5.7: полуправилна променлива, Vнајг = 5,31св, Vнајм = 7,01св, P = 195,5 д
HD 210204 210204 109408 22ч 09м &1000000000000578200000057,82с −48° 06′ &1000000000000027000000027,0″ 6,43 −0,19 686 K3III
HD 217642 217642 113784 23ч 02м &1000000000000340700000034,07с −36° 25′ &1000000000000014900000014,9″ 6,46 0,93 415 K1III
HD 215504 215504 112432 22ч 46м &1000000000000282200000028,22с −49° 41′ &1000000000000006400000006,4″ 6,49 −0,35 760 K0III-IV
HD 219531 219531 114937 23ч 16м &1000000000000498500000049,85с −41° 11′ &1000000000000040000000040,0″ 6,49 0,61 489 K0III
HD 215456 215456 112414 22ч 46м &1000000000000000800000008с −48° 58′ &100000000000000040000004″ 6,63 124 G0.5V има две планети (b и c)
τ2 Gru τ2 216656 113190 22ч 55м &1000000000000161900000016,19с −48° 29′ &1000000000000030800000030,8″ 6,67 3,33 152 F7V: составинца на системот τ2 Gru
τ2 Gru τ2 216655 113191 22ч 55м &1000000000000163500000016,35с −48° 27′ &1000000000000057400000057,4″ 7,04 3,71 151 G5 составинца на системот τ2 Gru
HD 213240 213240 111143 22ч 31м &1000000000000003700000000,37с −49° 25′ &1000000000000059800000059,8″ 6,80 3,75 133 G0/G1V има планета (b)
HD 208487 208487 108375 21ч 57м &1000000000000198500000019,85с −37° 45′ &1000000000000049000000049,0″ 7,48 4,26 143 G2V: Итонда,[1] има две планети (b и c)
HD 217522 BP 217522 113711 23ч 01м &1000000000000468200000046,82с −44° 50′ &1000000000000026900000026,9″ 8,26 287,0 Ap... брзоосцилирачка Ap-ѕвезда
RS Gru RS 206379 107231 21ч 43м &1000000000000042200000004,22с −48° 11′ &1000000000000022200000022,2″ 8,26 776 A9IV δ Sct-променлива, Vнајг = 7,94св, Vнајм = 8,48св, P = 0,1470117 д
Глизе 832 204961 106440 21ч 33м &1000000000000339800000033,98с −49° 00′ &1000000000000032400000032,4″ 8,67 10,20 16,1 M1.5V има планета (b)
W Gru W 214791 112009 22ч 41м &1000000000000186700000018,67с −43° 50′ &1000000000000028600000028,6″ 8,96 1140 F5V AR Lac-променлива
WASP-95 22ч 29м &1000000000000050000000050,0с −48° 00′ &1000000000000001100000011″ 10,1 G2 има преминувачка планета (b)
BC Gru BC 22ч 44м &1000000000000491100000049,11с −48° 10′ &1000000000000013000000013,0″ 10,60 W UMa-променлива, Vнајг = 10,60св, Vнајм = 10,94св, P = 0,30735686 д
U Gru U 21ч 31м &1000000000000487700000048,77с −45° 02′ &1000000000000042500000042,5″ 11,38 A5 алголска променлива
RZ Gru RZ 22ч 47м &1000000000000120100000012,01с −42° 44′ &1000000000000387200000038,72″ 12,04 B6 нововидна ѕвезда
CE Gru CE 21ч 37м &1000000000000563800000056,38с −43° 42′ &1000000000000013100000013,1″ 17,4 AM Her-променлива, Vнајг = 17,4св, Vнајм = 19,5св, P = 0,0754 д
PSR J2144-3933 21ч 44м &1000000000000012000000012,0с −39° 33′ &1000000000000055200000055,2″ пулсар
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Gabon“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 2020-03-10.

Извори[уреди | уреди извор]