Список на ѕвезди во соѕвездието Береникина Коса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Береникина Коса, надолно подредени по сјајност.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
β Com β 43 114710 64394 13ч 11м &1000000000000529200000052,92с +27° 52′ &1000000000000033700000033,7″ 4,26 4,42 30 G0V претпоставена BY Dra-променлива, ΔV = 0,02св
α Com A α 42 114378 64241 13ч 09м &1000000000000595500000059,55с +17° 31′ &1000000000000044800000044,8″ 4,32 3,54 47 F5V Дијадема, ел-Дефира; двоѕвезда; претпоставена алголска променлива, Vнајг = 4,29св, Vнајм = 4,35св, P = 9485,68 д
γ Com γ 15 108381 60742 12ч 26м &1000000000000563300000056,33с +28° 16′ &1000000000000007000000007,0″ 4,35 0,76 170 K2IIICN+...
11 Com 11 107383 60202 12ч 20м &1000000000000430900000043,09с +17° 47′ &1000000000000033600000033,6″ 4,72 −0,50 361 G8III
36 Com 36 112769 63355 12ч 58м &1000000000000554700000055,47с +17° 24′ &1000000000000033700000033,7″ 4,76 −0,05 299 M0III претпоставена променлива, Vнајг = 4,74св, Vнајм = 4,82св
12 Com A 12 107700 60351 12ч 22м &1000000000000303200000030,32с +25° 50′ &1000000000000046300000046,3″ 4,78 0,16 273 F8:p... двоѕвезда; претпоставена променлива, Vнајг = 4,78св, Vнајм = 4,89св
23 Com 23 109485 61394 12ч 34м &1000000000000511200000051,12с +22° 37′ &1000000000000045100000045,1″ 4,80 −0,44 365 A0IV
41 Com 41 113996 64022 13ч 07м &1000000000000107100000010,71с +27° 37′ &1000000000000029700000029,7″ 4,80 −0,04 303 K5III има планета (b)
35 Com 35 112033 62886 12ч 53м &1000000000000177700000017,77с +21° 14′ &1000000000000042100000042,1″ 4,89 −0,10 324 G8III
37 Com 37 LU 112989 63462 13ч 00м &1000000000000164900000016,49с +30° 47′ &1000000000000006100000006,1″ 4,90 −2,32 898 K1IIIp RS CVn-променлива, ΔV = 0,15св
14 Com 14 108283 60697 12ч 26м &1000000000000240700000024,07с +27° 16′ &1000000000000005700000005,7″ 4,92 0,30 273 F0p
7 Com 7 106714 59847 12ч 16м &1000000000000205600000020,56с +23° 56′ &1000000000000043500000043,5″ 4,93 0,52 248 K0III
31 Com 31 LS 111812 62763 12ч 51м &1000000000000419300000041,93с +27° 32′ &1000000000000026600000026,6″ 4,93 0,06 307 G0III Поларис Глактикум Бореалис, Лангѓанг (郎將),[1] FK Com-променлива, Vнајг = 4,87св, Vнајм = 4,97св
16 Com 16 108382 60746 12ч 26м &1000000000000593000000059,30с +26° 49′ &1000000000000032600000032,6″ 4,98 0,29 282 A4V
HD 106760 106760 59856 12ч 16м &1000000000000301700000030,17с +33° 03′ &1000000000000042500000042,5″ 4,99 0,13 306 K1III претпоставена променлива
24 Com A 24 109511 61418 12ч 35м &1000000000000077600000007,76с +18° 22′ &1000000000000037200000037,2″ 5,03 −1,34 614 K2III двоѕвезда; претпоставена променлива, Vнајг = 4,98св, Vнајм = 5,06св
6 Com 6 106661 59819 12ч 16м &1000000000000002300000000,23с +14° 53′ &1000000000000056900000056,9″ 5,09 1,18 198 A3V
27 Com 27 111067 62356 12ч 46м &1000000000000387500000038,75с +16° 34′ &1000000000000039500000039,5″ 5,12 0,15 322 K3III
13 Com 13 GN 107966 60514 12ч 24м &1000000000000185400000018,54с +26° 05′ &1000000000000055000000055,0″ 5,17 0,47 284 A3V α² Cvn-променлива, Vнајг = 5,15св, Vнајм = 5,18св
α Com B α 42 114379 13ч 09м &1000000000000593000000059,30с +17° 31′ &1000000000000046000000046,0″ 5,22 составница на системот α Com
17 Com 17 AI 108662 60904 12ч 28м &1000000000000547200000054,72с +25° 54′ &1000000000000046400000046,4″ 5,29 0,70 270 A0p α² Cvn and δ Sct-променлива, Vнајг = 5,23св, Vнајм = 5,4св, P = 5,0633 д
21 Com 21 UU 108945 61071 12ч 31м &1000000000000005700000000,57с +24° 34′ &1000000000000001900000001,9″ 5,44 0,57 311 A2pvar Кисин;[2] α² CVn и δ Sct-променлива, Vнајг = 5,41св, Vнајм = 5,46св
18 Com 18 108722 60941 12ч 29м &1000000000000270500000027,05с +24° 06′ &1000000000000032100000032,1″ 5,47 1,36 216 F5III
26 Com 26 110024 61724 12ч 39м &1000000000000073600000007,36с +21° 03′ &1000000000000045300000045,3″ 5,49 0,77 286 G9III
HD 107325 107325 60170 12ч 20м &1000000000000197200000019,72с +26° 37′ &1000000000000011100000011,1″ 5,52 2,11 157 K2III-IV претпоставена променлива, Vнајг = 5,50св, Vнајм = 5,56св
FS Com 40 FS 113866 63950 13ч 06м &1000000000000225800000022,58с +22° 36′ &1000000000000058600000058,6″ 5,53 −0,69 572 M5III полуправилна променлива, Vнајг = 5,3св, Vнајм = 6,1св, P = 58 д
5 Com 5 106057 59501 12ч 12м &1000000000000093000000009,30с +20° 32′ &1000000000000031600000031,6″ 5,60 −0,26 484 K0II-III
4 Com 4 105981 59468 12ч 11м &1000000000000512000000051,20с +25° 52′ &1000000000000013300000013,3″ 5,66 −1,22 774 K4III променлива ѕвезда, ΔV = 0,005св, P = 6,71096 д
20 Com 20 108765 60957 12ч 29м &1000000000000432200000043,22с +20° 53′ &1000000000000046300000046,3″ 5,68 1,22 254 A3V
25 Com 25 109742 61571 12ч 36м &1000000000000583500000058,35с +17° 05′ &1000000000000022500000022,5″ 5,70 −0,31 518 K5III
HD 106887 106887 59923 12ч 17м &1000000000000306000000030,60с +28° 56′ &1000000000000013600000013,6″ 5,71 2,07 174 A4m
29 Com 29 111397 62541 12ч 48м &1000000000000542000000054,20с +14° 07′ &1000000000000021500000021,5″ 5,71 0,25 402 A1V 36 Девица
HD 116706 116706 65466 13ч 25м &1000000000000066800000006,68с +23° 51′ &1000000000000016000000016,0″ 5,75 1,29 254 A3IV претпоставена променлива
30 Com 30 111469 62576 12ч 49м &1000000000000175100000017,51с +27° 33′ &1000000000000008400000008,4″ 5,76 0,75 327 A2V
HD 109519 109519 61420 12ч 35м &1000000000000081500000008,15с +21° 52′ &1000000000000053200000053,2″ 5,86 −0,65 652 K1III
2 Com 2 104827 58858 12ч 04м &1000000000000165800000016,58с +21° 27′ &1000000000000033000000033,0″ 5,89 0,68 359 F0IV-V
HD 114326 114326 64226 13ч 09м &1000000000000478900000047,89с +16° 50′ &1000000000000055100000055,1″ 5,91 −0,85 733 K5III претпоставена променлива
38 Com 38 113095 63533 13ч 01м &1000000000000096200000009,62с +17° 07′ &1000000000000023500000023,5″ 5,97 0,52 400 K0III
39 Com 39 113848 63948 13ч 06м &1000000000000212800000021,28с +21° 09′ &1000000000000012600000012,6″ 6,00 2,51 163 F4V
HD 105805 105805 59364 12ч 10м &1000000000000461000000046,10с +27° 16′ &1000000000000053500000053,5″ 6,01 1,14 308 A4Vn претпоставена променлива, Vнајг = 6,00св, Vнајм = 6,04св
HD 108123 108123 60599 12ч 25м &1000000000000150700000015,07с +23° 55′ &1000000000000034700000034,7″ 6,03 0,11 497 K0III
HD 114889 114889 64496 13ч 13м &1000000000000125400000012,54с +18° 43′ &1000000000000037700000037,7″ 6,10 1,30 297 G8III
HD 117876 117876 66086 13ч 32м &1000000000000481700000048,17с +24° 20′ &1000000000000050000000050,0″ 6,11 0,32 470 G8III
HD 107326 107326 60168 12ч 20м &1000000000000178400000017,84с +26° 00′ &1000000000000006600000006,6″ 6,16 2,25 198 F0IV претпоставена променлива, Vнајг = 6,12св, Vнајм = 6,16св
HD 113022 113022 63497 13ч 00м &1000000000000388600000038,86с +18° 22′ &1000000000000022300000022,3″ 6,20 3,14 133 F6Vs
HD 114092 114092 64077 13ч 07м &1000000000000536600000053,66с +27° 33′ &1000000000000022000000022,0″ 6,20 0,82 389 K4III
HD 107655 107655 60327 12ч 22м &1000000000000108600000010,86с +24° 46′ &1000000000000026000000026,0″ 6,21 1,20 327 A0V
HD 107054 107054 60018 12ч 18м &1000000000000315700000031,57с +30° 14′ &1000000000000057600000057,6″ 6,23 2,51 181 A9,5III
8 Com 8 107168 60087 12ч 19м &1000000000000192000000019,20с +23° 02′ &1000000000000004900000004,9″ 6,26 1,55 285 A8m
22 Com 22 109307 61295 12ч 33м &1000000000000342300000034,23с +24° 16′ &1000000000000058800000058,8″ 6,28 1,15 346 A4V
HD 111893 111893 62825 12ч 52м &1000000000000275200000027,52с +16° 07′ &1000000000000021100000021,1″ 6,29 1,05 364 A7V
LW Com LW 111395 62523 12ч 48м &1000000000000472600000047,26с +24° 50′ &1000000000000025700000025,7″ 6,31 5,12 56 G7V BY Dra-променлива, ΔV = 0,10св, P = 15,80 д
HD 114724 114724 64417 13ч 12м &1000000000000084200000008,42с +24° 15′ &1000000000000029300000029,3″ 6,31 0,32 513 K1III
HD 107398 107398 60197 12ч 20м &1000000000000413700000041,37с +27° 03′ &1000000000000017400000017,4″ 6,32 1,49 301 F3V + F3V претпоставена променлива
32 Com 32 111862 62807 12ч 52м &1000000000000122600000012,26с +17° 04′ &1000000000000026200000026,2″ 6,32 −2,43 1831 M0III променлива ѕвезда, ΔV = 0,011св, P = 52,08333 д
HD 106926 106926 59941 12ч 17м &1000000000000442400000044,24с +15° 08′ &1000000000000041300000041,3″ 6,36 0,30 532 K4III
9 Com 9 107213 60098 12ч 19м &1000000000000296600000029,66с +28° 09′ &1000000000000026000000026,0″ 6,38 2,90 162 F8Vs
HD 109996 109996 61719 12ч 39м &1000000000000022100000002,21с +22° 39′ &1000000000000034400000034,4″ 6,39 1,15 364 K1III
3 Com 3 105778 59352 12ч 10м &1000000000000316400000031,64с +16° 48′ &1000000000000033400000033,4″ 6,40 −0,81 903 A4V претпоставена променлива
HD 108007 108007 60525 12ч 24м &1000000000000268100000026,81с +25° 34′ &1000000000000056700000056,7″ 6,41 1,46 319 F0V
HD 112060 112060 62904 12ч 53м &1000000000000322000000032,20с +19° 28′ &1000000000000053400000053,4″ 6,42 3,20 144 G5IV
HD 111591 111591 62653 12ч 50м &1000000000000172300000017,23с +22° 51′ &1000000000000048800000048,8″ 6,43 0,80 435 K0III има планета (b)
HD 115365 115365 64779 13ч 16м &1000000000000323300000032,33с +19° 47′ &1000000000000006800000006,8″ 6,43 1,76 280 F0V
FM Com FM 107131 60066 12ч 19м &1000000000000020300000002,03с +26° 00′ &1000000000000030100000030,1″ 6,44 2,03 248 Am δ Sct-променлива, Vнајг = 6,4св, Vнајм = 6,48св, P = 0,0551 д
HD 115319 115319 64751 13ч 16м &1000000000000143500000014,35с +19° 03′ &1000000000000006200000006,2″ 6,46 1,59 307 G8III
HD 106022 106022 59489 12ч 12м &1000000000000009700000000,97с +28° 32′ &1000000000000011300000011,3″ 6,47 1,94 263 F5V
HD 107415 107415 60210 12ч 20м &1000000000000487500000048,75с +15° 32′ &1000000000000027500000027,5″ 6,47 0,64 479 K0
28 Com 28 111308 62478 12ч 48м &1000000000000143600000014,36с +13° 33′ &1000000000000011200000011,2″ 6,47 0,99 407 A1V
HD 115404 115404 64797 13ч 16м &1000000000000506700000050,67с +17° 01′ &1000000000000004100000004,1″ 6,49 6,24 37 K2V
1 Com 1 104452 58661 12ч 01м &1000000000000443000000044,30с +22° 05′ &1000000000000039600000039,6″ 6,57 0,61 507 G0II
24 Com B 24 109510 61415 12ч 35м &1000000000000063500000006,35с +18° 22′ &1000000000000037300000037,3″ 6,57 −2,96 2629 A7m составница на системот 24 Com; претпоставена променлива, Vнајг = 6,55св, Vнајм = 6,59св
17 Com 17 108651 60891 12ч 28м &1000000000000445800000044,58с +25° 53′ &1000000000000057700000057,7″ 6,63 2,14 258 A0p
10 Com 10 107276 60123 12ч 19м &1000000000000506300000050,63с +28° 27′ &1000000000000051800000051,8″ 6,64 1,85 296 Am
HD 112127 112127 62944 12ч 53м &1000000000000557500000055,75с +26° 46′ &1000000000000048000000048,0″ 6,88 345 K3III јаглеродна ѕвезда
33 Com 33 111892 62819 12ч 52м &1000000000000228300000022,83с +17° 06′ &1000000000000030500000030,5″ 6,93 1,50 397 F8
HD 114762 114762 64426 13ч 12м &1000000000000197400000019,74с +17° 31′ &1000000000000001600000001,6″ 7,30 4,27 132 F9V има планета (b)
HD 107146 107146 60074 12ч 19м &1000000000000065000000006,50с +16° 32′ &1000000000000053900000053,9″ 7,07 93 G2V има отпаден диск
KR Com KR 115955 65069 13ч 20м &1000000000000157800000015,78с +17° 45′ &1000000000000057000000057,0″ 7,26 273,7 F5 W UMa-променлива, Vнајг = 7,26св, Vнајм = 7,32св, P = 0,40797003 д
HD 115708 HH 115708 64936 13ч 18м &1000000000000372500000037,25с +26° 21′ &1000000000000056800000056,8″ 7,83 377 A2p α2 CVn-променлива, Vнајг = 7,77св, Vнајм = 7,85св, P = 5,07 д
HD 108863 108863 61020 12ч 30м &1000000000000002000000020с +21° 56′ &1000000000000005400000054″ 7,89 453 K0 има планета (b)
HD 116029 116029 65117 13ч 20м &1000000000000004000000040с +24° 38′ &1000000000000005500000055″ 8,04 402 K1III има планета (b)
HD 106103 GM 106103 59527 12ч 12м &1000000000000249000000024,90с +27° 22′ &1000000000000048300000048,3″ 8,09 277,2 F5V δ Sct-променлива, Vнајг = 8,06св, Vнајм = 8,14св, P = 0,208 д
IL Com IL 108102 60582 12ч 25м &1000000000000022600000002,26с +25° 33′ &1000000000000038400000038,4″ 8,14 310,2 F8 RS CVn-променлива, ΔV = 0,04св
FK Com FK 117555 65915 13ч 30м &1000000000000468000000046,80с +24° 13′ &1000000000000577500000057,75″ 8,17 1,2 800 G5II прототипна FK Com-променлива, Vнајг = 8,03св, Vнајм = 8,43св, P = 2,4015 д
12 Com B 12 107701 12ч 22м &1000000000000323000000032,30с +25° 51′ &1000000000000006000000006,0″ 8,60 составница на системот 12 Com
IN Com IN 112313 63087 12ч 55м &1000000000000337500000033,75с +25° 53′ &1000000000000030600000030,6″ 8,70 2690 G5III-IV средишна ѕвезда во планетарната маглина LoTr 5; ΔV = 0,07св
HD 108874 108874 61028 12ч 30м &1000000000000268800000026,88с +25° 52′ &1000000000000047400000047,4″ 8,76 4,58 224 G5 има две планети (b и c)
BD +25 2511 HZ 12ч 29м &1000000000000409200000040,92с +24° 31′ &1000000000000014700000014,7″ 9,76 G8:V... RS CVn-променлива, Vнајг = 9,71св, Vнајм = 9,81св
UX Com UX 63561 13ч 01м &1000000000000330200000033,02с +28° 37′ &1000000000000054100000054,1″ 10,01 592 G7III: RS CVn-променлива, Vнајг = 9,96св, Vнајм = 10,52св, P = 3,642583 д
RZ Com RZ 61414 12ч 35м &1000000000000050600000005,06с +23° 20′ &1000000000000014000000014,0″ 10,57 614 G0Vn W UMa-променлива, Vнајг = 10,42св, Vнајм = 11,13св, P = 0,33850604 д
Фејге 66 61602 12ч 37м &1000000000000235200000023,52с +25° 03′ &1000000000000059900000059,9″ 10,59 530 Op подџуџе
SS Com SS 12ч 49м &1000000000000390800000039,08с +18° 42′ &1000000000000011900000011,9″ 11,00 F5 W UMa-променлива, Vнајг = 10,75св, Vнајм = 11,31св, P = 0,412822 д
RW Com RW 61243 12ч 33м &1000000000000002800000000,28с +26° 42′ &1000000000000058800000058,8″ 11,25 278,4 G2+G2 W UMa-променлива, Vнајг = 11св, Vнајм = 11,7св, P = 0,237346 д
CC Com CC 12ч 12м &1000000000000060300000006,03с +22° 31′ &1000000000000058700000058,7″ 11,61 261,0 K4/5V W UMa-променлива, Vнајг = 11,61св, Vнајм = 12,20св, P = 0,2206864 д
U Com U 61809 12ч 40м &1000000000000032000000003,20с +27° 29′ &1000000000000056100000056,1″ 11,76 929 A9 RR Lyr-променлива, Vнајг = 11,5св, Vнајм = 11,97св, P = 0,2927382 д
ST Com ST 64875 13ч 17м &1000000000000513400000051,34с +20° 46′ &1000000000000050800000050,8″ 11,92 F5 RR Lyr-променлива, Vнајг = 11,017св, Vнајм = 11,823св, P = 0,5989210 д
EK Com EK 12ч 51м &1000000000000214500000021,45с +27° 13′ &1000000000000047000000047,0″ 12,02 K0V W UMa-променлива
HZ 43 64766 13ч 16м &1000000000000218500000021,85с +29° 05′ &1000000000000055400000055,4″ 12,66 125,6 DA,9 + M3Ve двојка бело/црвено џуџе
GD 153 12ч 57м &1000000000000023400000002,34с +22° 01′ &1000000000000052700000052,7″ 13,35 DA1,2 бело џуџе
HZ 21 12ч 13м &1000000000000562500000056,25с +32° 56′ &1000000000000031400000031,4″ 14,69 DA: бело џуџе
GP Com GP 13ч 05м &1000000000000424300000042,43с +18° 01′ &1000000000000004000000004,0″ 15,69 DBe заемоделувачко двојно бело џуџе, ΔV = 0,6св, има планета (b)
LM Com LM 12ч 26м &1000000000000309000000030,90с +30° 38′ &1000000000000052700000052,7″ 16,15 DA1,7 презрачен двоен систем
AL Com AL 12ч 32м &1000000000000258000000025,80с +14° 20′ &1000000000000042200000042,2″ 16,2 WZ Sge-променлива
RBS 1223 13ч 08м &1000000000000048700000048,7с +21° 27′ &1000000000000000800000008″ 28,6 неутронска ѕвезда
GO Com GO 12ч 56м &1000000000000371000000037,10с +26° 36′ &1000000000000043700000043,7″ SU UMa-променлива
PSR B1237+25 12ч 39м &1000000000000403900000040,39с +24° 53′ &1000000000000049900000049,9″ пулсар
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 2 јануари 2007.
  • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2012). „General Catalog of Variable Stars (GCVS database, version 2012Apr)“. Посетено на 30 март 2013.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.