Список на ѕвезди во соѕвездието Еридан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Еридан, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Ахернар α 2 10144 7588 01ч 37м &1000000000000427500000042,75с −57° 14′ &1000000000000012000000012,0″ 0,45 −2,77 144 B3Vp 8. ѕвезда по сјајност; Be-ѕвезда
β Eri β 67 290 33111 23875 05ч 07м &1000000000000510300000051,03с −05° 05′ &1000000000000010500000010,5″ 2,78 0,60 89 A3IIIvar Курса
θ1 Eri θ1 48 18622 13847 02ч 58м &1000000000000157200000015,72с −40° 18′ &1000000000000017000000017,0″ 2,88 −0,59 161 A4III+... Акамар, Ајр ел-Нахр;[1] двојна ѕвезда со θ2 Eri.
γ Eri γ 34 158 25025 18543 03ч 58м &1000000000000017300000001,73с −13° 30′ &1000000000000029700000029,7″ 2,97 −1,19 221 M1IIIb Ca-1 Заурак
δ Eri δ 23 121 23249 17378 03ч 43м &1000000000000149600000014,96с −09° 45′ &1000000000000054700000054,7″ 3,52 3,74 29 K0IV Рана; RS CVn-променлива
υ4 Eri υ4 41 204 27376 20042 04ч 17м &1000000000000536200000053,62с −33° 47′ &1000000000000054000000054,0″ 3,55 −0,14 178 B9V променлива ѕвезда
φ Eri φ 14 14228 10602 02ч 16м &1000000000000305000000030,50с −51° 30′ &1000000000000043600000043,6″ 3,56 0,18 155 B8IV-V
χ Eri χ 7 11937 9007 01ч 55м &1000000000000568300000056,83с −51° 36′ &1000000000000034500000034,5″ 3,69 2,48 57 G5IV
τ4 Eri τ4 16 81 20720 15474 03ч 19м &1000000000000309700000030,97с −21° 45′ &1000000000000028600000028,6″ 3,70 −0,79 258 M3/M4III
ε Eri ε 18 101 22049 16537 03ч 32м &1000000000000564200000056,42с −09° 27′ &1000000000000029900000029,9″ 3,72 6,18 10 K2V Рана;[2] 9. ѕвезден систем по близина; има два астероидни појаса, диск од прашина, една планета (b) и една непотврдена планета (c); BY Dra-променлива
υ2 Eri υ2 52 251 29291 21393 04ч 35м &1000000000000330700000033,07с −30° 33′ &1000000000000044300000044,3″ 3,81 −0,22 209 G8III Бемин, Темин
53 Eri l 53 254 29503 21594 04ч 38м &1000000000000108700000010,87с −14° 18′ &1000000000000012900000012,9″ 3,86 1,23 109 K1III Скептрум
η Eri η 3 39 18322 13701 02ч 56м &1000000000000256000000025,60с −08° 53′ &1000000000000051400000051,4″ 3,89 0,83 133 K1III-IV Азха
ν Eri ν 48 250 29248 21444 04ч 36м &1000000000000191400000019,14с −03° 21′ &1000000000000008800000008,8″ 3,93 −2,34 586 B2III SB β Cep-променлива
υ3 Eri υ3 43 219 28028 20535 04ч 24м &1000000000000021700000002,17с −34° 01′ &1000000000000001200000001,2″ 3,97 −0,64 273 K4III Бемим
μ Eri μ 57 266 30211 22109 04ч 45м &1000000000000301400000030,14с −03° 15′ &1000000000000016600000016,6″ 4,01 −2,05 532 B5IV
ο1 Eri ο1 38 185 26574 19587 04ч 11м &1000000000000519300000051,93с −06° 50′ &1000000000000016000000016,0″ 4,04 1,11 125 F2II-III Бејд; δ Sct-променлива
τ3 Eri τ3 11 56 18978 14146 03ч 02м &1000000000000235900000023,59с −23° 37′ &1000000000000027600000027,6″ 4,08 1,97 86 A4V
ι Eri ι 19 16815 12486 02ч 40м &1000000000000399300000039,93с −39° 51′ &1000000000000019100000019,1″ 4,11 0,86 145 K0III
HD 24160 g 138 24160 17874 03ч 49м &1000000000000272800000027,28с −36° 12′ &1000000000000000400000000,4″ 4,17 0,13 210 G8III = υ6 Еридан
τ6 Eri τ6 27 128 23754 17651 03ч 46м &1000000000000509900000050,99с −23° 14′ &1000000000000054400000054,4″ 4,22 2,95 58 F3/F5V = n Еридан
κ Eri κ 16 15371 11407 02ч 26м &1000000000000591000000059,10с −47° 42′ &1000000000000013800000013,8″ 4,24 −1,81 528 B5IV
λ Eri λ 69 293 33328 23972 05ч 09м &1000000000000087800000008,78с −08° 45′ &1000000000000014700000014,7″ 4,25 −4,40 1753 B2IVn β Cep-променлива
82 G. Eri[3] e 82 20794 15510 03ч 19м &1000000000000532200000053,22с −43° 04′ &1000000000000017600000017,6″ 4,26 5,35 20 G8V блиска; барем три планети (b), (d) и (e); има и отпаден диск
τ5 Eri τ5 19 103 22203 16611 03ч 33м &1000000000000472500000047,25с −21° 37′ &1000000000000058100000058,1″ 4,26 −0,53 296 B9V
HD 24071 f 135 24071 17797 03ч 48м &1000000000000358200000035,82с −37° 37′ &1000000000000012500000012,5″ 4,30 0,83 161 A+... = υ5 Eri; составница B на двојка со 136 G. Eri
54 Eri 54 259 DM 29755 21763 04ч 40м &1000000000000264900000026,49с −19° 40′ &1000000000000016500000016,5″ 4,32 −0,90 361 M3/M4III DM Eri
θ2 Eri θ2 49 18623 13847 02ч 58м &1000000000000163000000016,30с −40° 18′ &1000000000000016000000016,0″ 4,35 161 двојна ѕвезда со θ1 Eri
ω Eri ω 61 276 31109 22701 04ч 52м &1000000000000536800000053,68с −05° 27′ &1000000000000009900000009,9″ 4,36 0,15 227 A9IV Раба ел-Нахир[1]
π Eri π 26 127 23614 17593 03ч 46м &1000000000000085000000008,50с −12° 06′ &1000000000000006200000006,2″ 4,43 −1,49 497 M1III
40 Eri A ο2 40 197 DY 26965 19849 04ч 15м &1000000000000176400000017,64с −07° 38′ &1000000000000040400000040,4″ 4,43 5,92 16 K1V Кеид; DY Eri; блиска троѕвезда; има планета (b)
32 Eri A w 32 24554 18255 03ч 54м &1000000000000174900000017,49с −02° 57′ &1000000000000017000000017,0″ 4,46 −0,66 345 G8III двоѕвезда
τ1 Eri τ1 1 22 17206 12843 02ч 45м &1000000000000059800000005,98с −18° 34′ &1000000000000021500000021,5″ 4,47 3,74 46 F5/F6V
υ1 Eri υ1 50 243 29085 21248 04ч 33м &1000000000000306300000030,63с −29° 45′ &1000000000000057000000057,0″ 4,49 1,58 124 K0III Темин, Бемин
HD 22663 y 110 22663 16870 03ч 37м &1000000000000056800000005,68с −40° 16′ &1000000000000028200000028,2″ 4,57 0,43 219 K0III
HD 23319 h 124 23319 17351 03ч 42м &1000000000000501200000050,12с −37° 18′ &1000000000000048000000048,0″ 4,59 0,91 178 K2IIICN... = υ7 Еридан
τ9 Eri τ9 36 161 25267 18673 03ч 59м &1000000000000554800000055,48с −24° 00′ &1000000000000058500000058,5″ 4,62 −0,41 331 Ap Si = k Eri; α² CVn-променлива
τ8 Eri τ8 33 149 24587 18216 03ч 53м &1000000000000426800000042,68с −24° 36′ &1000000000000044000000044,0″ 4,64 −0,72 385 B5V SX Ari-променлива
HD 24072 f 136 24072 03ч 48м &1000000000000359000000035,90с −37° 37′ &1000000000000014000000014,0″ 4,73 B9V = υ5 Eri; составница A на двојка со 135 G. Eri
HD 16754 s 18 16754 12413 02ч 39м &1000000000000479200000047,92с −42° 53′ &1000000000000029900000029,9″ 4,74 1,74 130 A2V
17 Eri v 17 97 21790 16341 03ч 30м &1000000000000370500000037,05с −05° 04′ &1000000000000030600000030,6″ 4,74 −0,60 380 B9Vs
τ2 Eri τ2 2 30 17824 13288 02ч 51м &1000000000000023500000002,35с −21° 00′ &1000000000000014300000014,3″ 4,76 1,02 183 K0III Ангетенар
64 Eri 64 283 32045 23231 04ч 59м &1000000000000557100000055,71с −12° 32′ &1000000000000013900000013,9″ 4,78 0,03 291 F0V S Eri; променлива
32 Eri B w 32 148 24555 18255 03ч 54м &1000000000000175000000017,50с −02° 57′ &1000000000000017000000017,0″ 4,79 −0,33 345 A2V составница на системот 32 Eri
ζ Eri ζ 13 73 20320 15197 03ч 15м &1000000000000500300000050,03с −08° 49′ &1000000000000011400000011,4″ 4,80 1,97 120 A5m Зибал
ψ Eri ψ 65 285 32249 23364 05ч 01м &1000000000000263400000026,34с −07° 10′ &1000000000000026300000026,3″ 4,80 −2,54 956 B3V
15 Eri 15 79 20610 15382 03ч 18м &1000000000000221000000022,10с −22° 30′ &1000000000000040100000040,1″ 4,86 0,39 255 K0III
39 Eri A 39 194 26846 19777 04ч 14м &1000000000000236900000023,69с −10° 15′ &1000000000000021200000021,2″ 4,87 0,86 206 K3III
45 Eri 45 231 28749 21139 04ч 31м &1000000000000526700000052,67с −00° 02′ &1000000000000038400000038,4″ 4,91 −2,12 830 K3II-III
HD 29573 255 29573 21644 04ч 38м &1000000000000535900000053,59с −12° 07′ &1000000000000023100000023,1″ 4,99 0,77 227 A0V
60 Eri 60 274 30814 22479 04ч 50м &1000000000000115900000011,59с −16° 13′ &1000000000000002200000002,2″ 5,03 0,67 243 K0III
HD 10939 q2 6 10939 8241 01ч 46м &1000000000000061400000006,14с −53° 31′ &1000000000000019900000019,9″ 5,04 1,26 186 A1V
HD 24626 i 151 24626 18213 03ч 53м &1000000000000389200000038,92с −34° 43′ &1000000000000056300000056,3″ 5,11 −0,07 355 B6/B7V
68 Eri 68 292 33256 23941 05ч 08м &1000000000000436700000043,67с −04° 27′ &1000000000000022500000022,5″ 5,11 3,12 82 F2V
66 Eri 66 288 EN 32964 23794 05ч 06м &1000000000000456500000045,65с −04° 39′ &1000000000000018600000018,6″ 5,12 0,45 280 B9,5V EN Eri; α² CVn-променлива
40 G. Eri 40 18331 13717 02ч 56м &1000000000000374500000037,45с −03° 42′ &1000000000000044000000044,0″ 5,16 1,35 189 A3Vn
ξ Eri ξ 42 215 27861 20507 04ч 23м &1000000000000408800000040,88с −03° 44′ &1000000000000043200000043,2″ 5,17 1,14 208 A2V
47 Eri 47 241 DV 29064 21296 04ч 34м &1000000000000116400000011,64с −08° 13′ &1000000000000052900000052,9″ 5,20 −1,76 805 M3III DV Eri
43 G. Eri 43 18543 13874 02ч 58м &1000000000000420900000042,09с −02° 46′ &1000000000000057800000057,8″ 5,22 0,26 320 A2IV
51 Eri c 51 252 29391 21547 04ч 37м &1000000000000361100000036,11с −02° 28′ &1000000000000024200000024,2″ 5,22 2,85 97 F0V има млада јупитеровидна планета (b)
61 G. Eri 61 19349 14456 03ч 06м &1000000000000334900000033,49с −06° 05′ &1000000000000018800000018,8″ 5,23 −0,84 534 M3III
20 Eri 20 107 EG 22470 16803 03ч 36м &1000000000000173900000017,39с −17° 28′ &1000000000000001300000001,3″ 5,24 −0,57 473 B8/B9III EG Eri; α² CVn-променлива
24 Eri 24 123 23363 17457 03ч 44м &1000000000000305100000030,51с −01° 09′ &1000000000000047100000047,1″ 5,24 −1,27 653 B7V
τ7 Eri τ7 28 130 23878 17717 03ч 47м &1000000000000396200000039,62с −23° 52′ &1000000000000029300000029,3″ 5,24 0,63 272 A1V = m Еридан
242 G. Eri 242 29065 21297 04ч 34м &1000000000000117900000011,79с −08° 58′ &1000000000000011900000011,9″ 5,24 −1,28 657 K4III
ρ3 Eri ρ3 10 57 19107 14293 03ч 04м &1000000000000164800000016,48с −07° 36′ &1000000000000003200000003,2″ 5,26 2,09 140 A8V
35 Eri 35 162 25340 18788 04ч 01м &1000000000000320300000032,03с −01° 32′ &1000000000000058700000058,7″ 5,28 −0,43 453 B5V
ρ2 Eri ρ2 9 55 18953 14168 03ч 02м &1000000000000422600000042,26с −07° 41′ &1000000000000007700000007,7″ 5,32 0,83 258 K0II-III
164 G. Eri 164 25457 18859 04ч 02м &1000000000000366600000036,66с −00° 16′ &1000000000000005900000005,9″ 5,38 3,96 63 F5V
212 G. Eri 212 27616 20264 04ч 20м &1000000000000390000000039,00с −20° 38′ &1000000000000022600000022,6″ 5,38 −0,38 462 A0V
63 Eri 63 282 32008 23221 04ч 59м &1000000000000504400000050,44с −10° 15′ &1000000000000046800000046,8″ 5,39 1,70 178 G4V
4 Eri 4 41 18454 13782 02ч 57м &1000000000000237000000023,70с −23° 51′ &1000000000000043500000043,5″ 5,44 2,00 159 A5IV/V
37 Eri 37 183 26409 19483 04ч 10м &1000000000000225200000022,52с −06° 55′ &1000000000000025800000025,8″ 5,44 0,13 377 G8III
GU Eri 181 26326 19398 04ч 09м &1000000000000178400000017,84с −16° 23′ &1000000000000009200000009,2″ 5,45 −1,29 726 B5IV
257 G. Eri 257 29613 21685 04ч 39м &1000000000000196400000019,64с −14° 21′ &1000000000000032000000032,0″ 5,46 1,54 199 K0III
30 Eri 30 144 24388 18141 03ч 52м &1000000000000416500000041,65с −05° 21′ &1000000000000040500000040,5″ 5,48 −0,46 502 B8+...
58 Eri 58 269 IX 30495 22263 04ч 47м &1000000000000362100000036,21с −16° 56′ &1000000000000005500000005,5″ 5,49 4,87 43 G3V IX Eri; BY Dra-променлива
83 G. Eri 83 20894 15643 03ч 21м &1000000000000240300000024,03с −23° 38′ &1000000000000006300000006,3″ 5,50 −0,05 421 G8III
62 Eri b 62 280 31512 22958 04ч 56м &1000000000000241900000024,19с −05° 10′ &1000000000000016900000016,9″ 5,50 −1,28 739 B6V
HD 10647 q1 5 10647 7978 01ч 42м &1000000000000291500000029,15с −53° 44′ &1000000000000026100000026,1″ 5,52 4,32 57 F8V има планета (b); има и отпаден диск
22 Eri 22 115 FY 22920 17167 03ч 40м &1000000000000383300000038,33с −05° 12′ &1000000000000038500000038,5″ 5,53 −1,25 739 B9IIIp Si FY Eri; α² CVn-променлива
264 G. Eri 264 30127 22028 04ч 44м &1000000000000079500000007,95с −18° 39′ &1000000000000059600000059,6″ 5,53 0,75 295 A1V
5 Eri 5 46 18633 13951 02ч 59м &1000000000000411600000041,16с −02° 27′ &1000000000000053600000053,6″ 5,56 0,51 334 B9,5V
106 G. Eri 106 22409 16780 03ч 35м &1000000000000576500000057,65с −11° 11′ &1000000000000038300000038,3″ 5,56 0,23 379 G7III:
25 Eri 25 125 23413 17506 03ч 44м &1000000000000564600000056,46с −00° 17′ &1000000000000048200000048,2″ 5,56 0,40 351 K4III
258 G. Eri 258 29737 21743 04ч 40м &1000000000000068500000006,85с −24° 28′ &1000000000000056700000056,7″ 5,56 0,63 315 G6/G8III
94 G. Eri 94 21688 16263 03ч 29м &1000000000000360200000036,02с −12° 40′ &1000000000000029100000029,1″ 5,57 0,02 420 A5III/IV
122 G. Eri 122 23281 17395 03ч 43м &1000000000000338400000033,84с −10° 29′ &1000000000000008200000008,2″ 5,59 2,43 140 A5m
174 G. Eri 174 25945 19095 04ч 05м &1000000000000373000000037,30с −27° 39′ &1000000000000007300000007,3″ 5,59 2,41 141 F0IV/V
160 G. Eri 160 25165 18647 03ч 59м &1000000000000301300000030,13с −12° 34′ &1000000000000027600000027,6″ 5,61 −1,57 891 K4III
DU Eri 228 DU 28497 20922 04ч 29м &1000000000000069300000006,93с −13° 02′ &1000000000000054100000054,1″ 5,61 −2,81 1575 B2V:ne γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
169 G. Eri 169 25723 19011 04ч 04м &1000000000000227100000022,71с −12° 47′ &1000000000000032400000032,4″ 5,62 0,17 401 K1III
153 G. Eri 153 24744 18262 03ч 54м &1000000000000231800000023,18с −40° 21′ &1000000000000025300000025,3″ 5,70 −0,30 516 K0III...
184 G. Eri 184 26464 19511 04ч 10м &1000000000000477400000047,74с −08° 49′ &1000000000000011400000011,4″ 5,70 0,71 324 G9III:
46 Eri 46 239 EH 29009 21278 04ч 33м &1000000000000547300000054,73с −06° 44′ &1000000000000020000000020,0″ 5,71 −1,18 780 B9p Si EH Eri; α² CVn-променлива
278 G. Eri 278 31414 22860 04ч 55м &1000000000000068200000006,82с −16° 44′ &1000000000000026300000026,3″ 5,71 −0,11 476 G8/K0III
R Eri 279 R 31444 22881 04ч 55м &1000000000000186400000018,64с −16° 25′ &1000000000000004300000004,3″ 5,71 0,98 288 G6/G8III променлива
80 G. Eri 80 20631 15411 03ч 18м &1000000000000410700000041,07с −18° 33′ &1000000000000034700000034,7″ 5,72 2,90 119 F3V
267 G. Eri 267 30238 22086 04ч 45м &1000000000000041500000004,15с −21° 17′ &1000000000000000000000000,0″ 5,72 −0,70 627 K4III
91 G. Eri 91 21530 16142 03ч 28м &1000000000000009500000000,95с −11° 17′ &1000000000000011400000011,4″ 5,74 0,65 340 K2III
ρ1 Eri ρ1 8 52 18784 14060 03ч 01м &1000000000000099700000009,97с −07° 39′ &1000000000000046200000046,2″ 5,75 0,90 304 K0II
HD 10360 p 4 10360 7751 01ч 39м &1000000000000472400000047,24с −56° 11′ &1000000000000047200000047,2″ 5,76 6,21 27 K0V двојна ѕвезда со 3 G. Еридан
HD 10361 p 3 10361 7751 01ч 39м &1000000000000478000000047,80с −56° 11′ &1000000000000041000000041,0″ 5,76 6,21 27 K5V двојна ѕвезда со 4 G. Еридан
99 G. Eri 99 21882 16285 03ч 29м &1000000000000551900000055,19с −42° 38′ &1000000000000003300000003,3″ 5,76 1,79 203 A5V
DZ Eri 234 DZ 28843 21192 04ч 32м &1000000000000375400000037,54с −03° 12′ &1000000000000034200000034,2″ 5,76 0,17 428 B9III SX Ari-променлива
59 Eri 59 271 30606 22325 04ч 48м &1000000000000325300000032,53с −16° 19′ &1000000000000046500000046,5″ 5,76 2,67 135 F8V
HD 30562 270 30562 22336 04ч 48м &1000000000000362000000036,20с −05° 40′ &1000000000000024400000024,4″ 5,77 3,65 86 F8V има планета (b)
56 Eri 56 263 DX 30076 22024 04ч 44м &1000000000000053200000005,32с −08° 30′ &1000000000000012900000012,9″ 5,78 −2,29 1342 B2Ve DX Eri; γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
GW Eri 187 GW 26591 19571 04ч 11м &1000000000000361800000036,18с −20° 21′ &1000000000000022600000022,6″ 5,80 1,38 250 A1V + (F/G) алголска променлива
291 G. Eri 291 33224 23916 05ч 08м &1000000000000201900000020,19с −08° 39′ &1000000000000055000000055,0″ 5,80 −1,04 760 B8V
58 G. Eri r 58 19141 14187 03ч 02м &1000000000000558400000055,84с −46° 58′ &1000000000000030200000030,2″ 5,81 −1,20 821 K2/K3III
132 G. Eri 132 23978 17798 03ч 48м &1000000000000357200000035,72с −20° 54′ &1000000000000010600000010,6″ 5,81 −1,22 830 K5III
216 G. Eri 216 27881 20465 04ч 23м &1000000000000056600000005,66с −24° 53′ &1000000000000031600000031,6″ 5,81 0,09 454 K5III
6 Eri 6 44 18535 13835 02ч 58м &1000000000000056900000005,69с −23° 36′ &1000000000000022100000022,1″ 5,82 −0,69 653 K2III
53 G. Eri 53 18885 14110 03ч 01м &1000000000000560900000056,09с −09° 57′ &1000000000000041000000041,0″ 5,84 1,15 282 G6III:
159 G. Eri 159 25069 18606 03ч 58м &1000000000000524200000052,42с −05° 28′ &1000000000000010300000010,3″ 5,85 2,65 142 G9V
EM Eri d 210 EM 27563 20271 04ч 20м &1000000000000428300000042,83с −07° 35′ &1000000000000033000000033,0″ 5,85 −0,98 756 B5III
109 G. Eri 109 22675 16989 03ч 38м &1000000000000292500000029,25с −07° 23′ &1000000000000030200000030,2″ 5,86 0,47 390 G5III:
211 G. Eri 211 27611 20341 04ч 21м &1000000000000270500000027,05с −00° 05′ &1000000000000052300000052,3″ 5,86 0,08 467 K2
287 G. Eri 287 32393 23475 05ч 02м &1000000000000453700000045,37с −04° 12′ &1000000000000036500000036,5″ 5,86 0,96 311 K3
15 G. Eri 15 14943 11102 02ч 22м &1000000000000546500000054,65с −51° 05′ &1000000000000032200000032,2″ 5,90 1,96 200 A5V
129 G. Eri 129 23887 17805 03ч 48м &1000000000000389200000038,92с +00° 13′ &1000000000000040300000040,3″ 5,91 0,00 495 K3III
71 G. Eri u 71 20121 14913 03ч 12м &1000000000000256800000025,68с −44° 25′ &1000000000000010800000010,8″ 5,92 2,71 143 F3V+...
35 G. Eri 35 18071 13479 02ч 53м &1000000000000352700000035,27с −22° 22′ &1000000000000034000000034,0″ 5,93 1,08 304 G8/K0III
163 G. Eri 163 25371 18723 04ч 00м &1000000000000406200000040,62с −30° 29′ &1000000000000026600000026,6″ 5,93 0,72 359 A1V
202 G. Eri 202 27179 19996 04ч 17м &1000000000000192300000019,23с −06° 28′ &1000000000000019800000019,8″ 5,95 −0,19 551 G8III:
227 G. Eri 227 28479 20892 04ч 28м &1000000000000390100000039,01с −19° 27′ &1000000000000031000000031,0″ 5,95 0,97 323 K2III
233 G. Eri 233 28776 21042 04ч 30м &1000000000000403300000040,33с −35° 39′ &1000000000000012900000012,9″ 5,95 0,70 365 K0II
21 Eri 21 111 22713 17027 03ч 39м &1000000000000011300000001,13с −05° 37′ &1000000000000032500000032,5″ 5,97 3,24 115 K1V
55 Eri A 55 262 30020 21986 04ч 43м &1000000000000347300000034,73с −08° 47′ &1000000000000039300000039,3″ 5,98 0,51 405 F4IIIp (Sr)
DO Eri 152 DO 24712 18339 03ч 55м &1000000000000161700000016,17с −12° 05′ &1000000000000056600000056,6″ 5,99 2,54 160 Ap SrEu(Cr) α² CVn-променлива
GZ Eri 203 GZ 27362 20075 04ч 18м &1000000000000160700000016,07с −20° 42′ &1000000000000055100000055,1″ 6,00 −1,53 1045 M4III
93 G. Eri 93 21665 16266 03ч 29м &1000000000000391900000039,19с −06° 48′ &1000000000000015300000015,3″ 6,01 0,71 374 G5
HD 17925 32 17925 13402 02ч 52м &1000000000000318900000031,89с −12° 46′ &1000000000000009300000009,3″ 6,05 5,97 34 K1V EP Eri, RS CVn-променлива
236 G. Eri 236 28970 21239 04ч 33м &1000000000000220900000022,09с −10° 47′ &1000000000000007500000007,5″ 6,06 −1,25 945 K0
64 G. Eri 64 19836 14819 03ч 11м &1000000000000187800000018,78с −03° 48′ &1000000000000041600000041,6″ 6,08 −0,82 784 M1III
214 G. Eri 214 27710 20347 04ч 21м &1000000000000312900000031,29с −25° 43′ &1000000000000042400000042,4″ 6,08 2,40 177 F2V
20 G. Eri 20 17006 12611 02ч 42м &1000000000000084400000008,44с −46° 31′ &1000000000000027200000027,2″ 6,09 3,03 133 G8IV
205 G. Eri 205 27411 20106 04ч 18м &1000000000000374600000037,46с −22° 58′ &1000000000000011400000011,4″ 6,09 1,27 300 A3m...
240 G. Eri 240 29063 21298 04ч 34м &1000000000000142100000014,21с −06° 50′ &1000000000000015800000015,8″ 6,09 0,11 513 K2III
10 G. Eri 10 12042 9085 01ч 56м &1000000000000596600000059,66с −51° 46′ &1000000000000000700000000,7″ 6,10 4,00 86 F8V
7 Eri 7 51 18760 14040 03ч 00м &1000000000000508800000050,88с −02° 52′ &1000000000000043100000043,1″ 6,11 −0,79 782 M2III CV Eri
222 G. Eri 222 28312 20765 04ч 26м &1000000000000569300000056,93с −24° 04′ &1000000000000052600000052,6″ 6,11 0,88 362 A3V
256 G. Eri 256 29610 21718 04ч 39м &1000000000000472100000047,21с −01° 03′ &1000000000000008800000008,8″ 6,11 −0,13 578 K0
100 G. Eri z 100 21899 16310 03ч 30м &1000000000000135900000013,59с −41° 22′ &1000000000000010300000010,3″ 6,12 3,46 111 F7V
171 G. Eri 171 25803 19037 04ч 04м &1000000000000408900000040,89с −20° 22′ &1000000000000054600000054,6″ 6,12 0,43 448 K1II
247 G. Eri 247 29184 21363 04ч 35м &1000000000000006500000000,65с −19° 55′ &1000000000000017500000017,5″ 6,12 1,09 330 K2IIICN...
45 G. Eri 45 18557 13883 02ч 58м &1000000000000473100000047,31с −09° 46′ &1000000000000035300000035,3″ 6,14 1,37 293 A2m
14 Eri 14 77 20395 15244 03ч 16м &1000000000000357700000035,77с −09° 09′ &1000000000000016900000016,9″ 6,14 3,47 111 F5V астрометриска двојка
EK Eri 209 EK 27536 20263 04ч 20м &1000000000000385900000038,59с −06° 14′ &1000000000000045100000045,1″ 6,15 2,15 206 G8IV: BY Draconis-променлива
281 G. Eri 281 31726 23060 04ч 57м &1000000000000446900000044,69с −14° 13′ &1000000000000054800000054,8″ 6,15 −1,27 994 B2V
74 G. Eri 74 20319 15203 03ч 16м &1000000000000008500000000,85с −05° 55′ &1000000000000007300000007,3″ 6,17 −0,21 616 B9V
Глизе 86 13 13445 10138 02ч 10м &1000000000000259300000025,93с −50° 49′ &1000000000000025400000025,4″ 6,17 5,98 36 K1V има бело џуџе-придружник и планета (b)
DL Eri 155 DL 24832 18455 03ч 56м &1000000000000379000000037,90с −09° 45′ &1000000000000003100000003,1″ 6,18 1,05 346 F1V δ Sct-променлива
EX Eri 268 EX 30422 22192 04ч 46м &1000000000000257500000025,75с −28° 05′ &1000000000000015000000015,0″ 6,18 2,38 187 A2IV/V δ Sct-променлива
113 G. Eri 113 22799 17057 03ч 39м &1000000000000254200000025,42с −10° 26′ &1000000000000013300000013,3″ 6,19 0,88 376 G5
54 G. Eri 54 18894 14124 03ч 02м &1000000000000092300000009,23с −06° 29′ &1000000000000039100000039,1″ 6,20 3,64 106 G0IV-V
86 G. Eri 86 21019 15776 03ч 23м &1000000000000177000000017,70с −07° 47′ &1000000000000036800000036,8″ 6,20 3,36 120 G2V
133 G. Eri 133 23958 17734 03ч 47м &1000000000000496000000049,60с −36° 06′ &1000000000000021000000021,0″ 6,21 0,16 529 B8V
147 G. Eri 147 24497 18173 03ч 53м &1000000000000129300000012,93с −18° 26′ &1000000000000004000000004,0″ 6,21 −0,44 698 K0/K1III+..
112 G. Eri 112 22798 17086 03ч 39м &1000000000000383500000038,35с −03° 23′ &1000000000000034200000034,2″ 6,22 1,16 335 G5
229 G. Eri 229 28625 20997 04ч 30м &1000000000000099900000009,99с −13° 35′ &1000000000000032500000032,5″ 6,22 0,61 432 K0III
HR 1614 284 32147 23311 05ч 00м &1000000000000486800000048,68с −05° 45′ &1000000000000003500000003,5″ 6,22 6,49 29 K3V
67 G. Eri 67 19887 14814 03ч 11м &1000000000000167400000016,74с −16° 01′ &1000000000000029800000029,8″ 6,25 0,16 539 K2III
104 G. Eri 104 22243 16677 03ч 34м &1000000000000374600000037,46с −09° 52′ &1000000000000005800000005,8″ 6,25 0,24 518 A2V
232 G. Eri 232 28763 21110 04ч 31м &1000000000000258600000025,86с −13° 38′ &1000000000000038800000038,8″ 6,25 0,81 400 A2/A3V
172 G. Eri 172 25910 19121 04ч 05м &1000000000000564900000056,49с −08° 51′ &1000000000000021900000021,9″ 6,27 1,71 266 A3V
272 G. Eri 272 30743 22439 04ч 49м &1000000000000423200000042,32с −13° 46′ &1000000000000009300000009,3″ 6,27 3,53 115 F3/F5V
253 G. Eri 253 29435 21486 04ч 36м &1000000000000509400000050,94с −30° 43′ &1000000000000000500000000,5″ 6,28 0,87 394 Ap...
59 G. Eri 59 19210 14355 03ч 05м &1000000000000112600000011,26с −08° 16′ &1000000000000027500000027,5″ 6,30 0,72 425 K0
75 G. Eri 75 20356 15230 03ч 16м &1000000000000217100000021,71с −05° 43′ &1000000000000049500000049,5″ 6,30 −1,25 1055 K5
33 G. Eri σ[4] 33 17943 13421 02ч 52м &1000000000000506700000050,67с −09° 26′ &1000000000000028800000028,8″ 6,31 1,30 328 A7IV
89 G. Eri 89 21473 16015 03ч 26м &1000000000000117700000011,77с −41° 38′ &1000000000000013200000013,2″ 6,33 0,67 441 A1V
173 G. Eri 173 25944 19111 04ч 05м &1000000000000467300000046,73с −20° 30′ &1000000000000045100000045,1″ 6,34 1,44 311 G8/K0III
248 G. Eri 248 29227 21428 04ч 36м &1000000000000016700000001,67с −03° 36′ &1000000000000041800000041,8″ 6,34 −0,80 874 B7III
21 G. Eri 21 17098 12708 02ч 43м &1000000000000202200000020,22с −40° 31′ &1000000000000040600000040,6″ 6,35 0,22 548 B9V
114 G. Eri 114 22905 17136 03ч 40м &1000000000000114400000011,44с −15° 13′ &1000000000000035400000035,4″ 6,35 −0,13 644 G8/K0III+..
31 G. Eri 31 17864 13271 02ч 50м &1000000000000477700000047,77с −39° 55′ &1000000000000055900000055,9″ 6,36 1,36 325 A0V
66 G. Eri 66 19850 14797 03ч 11м &1000000000000052700000005,27с −13° 15′ &1000000000000051500000051,5″ 6,36 −1,14 1032 F6III
168 G. Eri 168 25700 18990 04ч 04м &1000000000000086500000008,65с −16° 35′ &1000000000000018900000018,9″ 6,36 0,65 453 K2/K3III/IV
207 G. Eri 207 27490 20138 04ч 19м &1000000000000028900000002,89с −33° 54′ &1000000000000016700000016,7″ 6,36 1,04 379 A+...
9 G. Eri 9 11965 9022 01ч 56м &1000000000000094000000009,40с −49° 50′ &1000000000000011300000011,3″ 6,37 −0,08 635 B8/B9V
65 G. Eri 65 19826 14757 03ч 10м &1000000000000353500000035,35с −23° 44′ &1000000000000019000000019,0″ 6,37 1,74 274 K0III
24834 18428 03ч 56м &1000000000000276600000027,66с −13° 35′ &1000000000000051100000051,1″ 6,37 −4,09 4025 M1III
246 G. Eri 246 29163 21324 04ч 34м &1000000000000381300000038,13с −24° 02′ &1000000000000026000000026,0″ 6,37 0,76 432 K1III
218 G. Eri 218 27941 20467 04ч 23м &1000000000000077600000007,76с −35° 32′ &1000000000000041400000041,4″ 6,38 −0,68 840 K1III
189 G. Eri 189 26625 19601 04ч 12м &1000000000000002600000000,26с −17° 16′ &1000000000000028600000028,6″ 6,41 1,30 343 K0III
188 G. Eri 188 26575 19509 04ч 10м &1000000000000458900000045,89с −35° 16′ &1000000000000025400000025,4″ 6,43 −1,37 1185 K2IIIp...
12 G. Eri 12 12894 9685 02ч 04м &1000000000000350400000035,04с −54° 52′ &1000000000000053900000053,9″ 6,45 3,08 154 F2V
126 G. Eri 126 23508 17436 03ч 44м &1000000000000063600000006,36с −40° 39′ &1000000000000036300000036,3″ 6,45 1,61 303 K1III
186 G. Eri 186 26584 19590 04ч 11м &1000000000000561000000056,10с −08° 50′ &1000000000000015000000015,0″ 6,45 0,37 535 G5
GY Eri 190 GY 26739 19725 04ч 13м &1000000000000381500000038,15с −01° 08′ &1000000000000059000000059,0″ 6,45 −1,71 1399 B5IV
213 G. Eri 213 27660 20360 04ч 21м &1000000000000375100000037,51с −06° 17′ &1000000000000002900000002,9″ 6,45 0,53 498 A0
27 G. Eri 27 17438 13008 02ч 47м &1000000000000111400000011,14с −22° 29′ &1000000000000008400000008,4″ 6,47 3,56 125 F2V
134 G. Eri 134 24098 17950 03ч 50м &1000000000000161000000016,10с −01° 31′ &1000000000000021500000021,5″ 6,47 3,20 147 F2
166 G. Eri 166 25631 18926 04ч 03м &1000000000000247500000024,75с −20° 08′ &1000000000000037700000037,7″ 6,47 −0,87 956 B3V
26 G. Eri 26 17390 12964 02ч 46м &1000000000000450600000045,06с −21° 38′ &1000000000000022400000022,4″ 6,48 3,21 147 F3IV/V
105 G. Eri 105 22379 16779 03ч 35м &1000000000000572500000057,25с −05° 07′ &1000000000000029800000029,8″ 6,49 −0,40 780 K0
117 G. Eri 117 23010 17214 03ч 41м &1000000000000137500000013,75с −11° 48′ &1000000000000009000000009,0″ 6,49 1,67 300 F2III
55 Eri B 55 DW 30021 21986 04ч 43м &1000000000000351000000035,10с −08° 47′ &1000000000000046000000046,0″ 6,70 1,22 405 G8III DW Eri; составница на системот 55 Eri
HD 19467 19467 14501 04ч 26м &1000000000000263200000026,32с −10° 33′ &1000000000000003000000003,0″ 7,00 101 G3V има планета (b)
HD 28185 28185 20723 04ч 26м &1000000000000263200000026,32с −10° 33′ &1000000000000003000000003,0″ 7,81 4,82 128 G5 има планета (b)
HIP 8541 11343 8541 01ч 50м &1000000000000006000000006,0с −54° 27′ &1000000000000005400000054″ 7,9 551 K2III има планета (b)
HD 18015 18015 13467 02ч 53м &1000000000000027200000027,2с −08° 50′ &1000000000000005300000053″ 7,9 G6IV има планета (b)
HD 18742 18742 13993 03ч 00м &1000000000000001100000011с −20° 48′ &1000000000000000900000009″ 7,97 440 G9IV Ајејарвади,[5] има планета (b)
HD 30856 30856 22491 04ч 50м &1000000000000001800000018с −24° 22′ &1000000000000000800000008″ 8,07 385 K0III Мухун,[6] има планета (b)
HD 13808 13808 10301 02ч 12м &1000000000000004300000043с −53° 44′ &1000000000000003800000038″ 8,38 93 K2V има две планети (b и c)
HD 25015 25015 18527 03ч 57м &1000000000000044000000044,0с −20° 16′ &1000000000000000400000004″ 8,90 122 K2V има планета (b)
40 Eri B ο2 40 26976 04ч 15м &1000000000000293000000029,30с −07° 36′ &1000000000000041000000041,0″ 9,50 11,01 16 DA VII составница на системот 40 Eri; бело џуџе
WASP-99 02ч 39м &1000000000000035000000035,0с −50° 00′ &1000000000000002900000029″ 9,5 F8 има преминувачка планета (b)
HIP 12961 12961 02ч 46м &1000000000000428900000042,89с −23° 05′ &1000000000000011800000011,8″ 9,7 7,8 78 M0 Коеја,[7] има планета (b)
WASP-79 04ч 25м &1000000000000029000000029,0с −30° 36′ &1000000000000000200000002″ 10,1 783 F3 Монтуно,[8] има преминувачка планета (b)
WASP-117 02ч 27м &1000000000000006000000006,0с −50° 17′ &1000000000000000400000004″ 10,15 F9 има преминувачка планета (b)
WASP-97 01ч 38м &1000000000000025000000025,0с −55° 46′ &1000000000000001900000019″ 10,6 G5 има преминувачка планета (b)
WASP-35 05ч 04м &1000000000000196300000019,63с −06° 13′ &1000000000000047400000047,4″ 10,95 има преминувачка планета (b)
WASP-140 01ч 38м &1000000000000025000000025,0с −55° 46′ &1000000000000001900000019″ 11,1 587 K0 има преминувачка планета (b)
WASP-50 02ч 54м &1000000000000004500000045с −10° 53′ &1000000000000005300000053″ 11,6 629 F Чаопраја,[9] има преминувачка планета (b)
WASP-22 03ч 31м &1000000000000163200000016,32с −23° 49′ &1000000000000010900000010,9″ 11,99 4,68 942 G Тохил,[10] има преминувачка планета (b)
WASP-78 04ч 15м &1000000000000002000000002,0с −22° 06′ &1000000000000005900000059″ 12,0 1794 F8 има преминувачка планета (b)
WASP-139 03ч 18м &1000000000000015000000015,0с −41° 18′ &1000000000000000800000008″ 12,4 750 K0 има преминувачка планета (b)
WASP-141 04ч 47м &1000000000000018000000018,0с −17° 06′ &1000000000000005500000055″ 12,4 1859 F9 има преминувачка планета (b)
HATS-5 04ч 28м &1000000000000054000000054,0с −20° 31′ &1000000000000000500000005″ 12,63 838 F8 има планета (b)
WASP-98 03ч 53м &1000000000000042000000042,0с −34° 19′ &1000000000000004200000042″ 13,0 G7 има преминувачка планета (b)
EF Eri EF 03ч 14м &1000000000000130300000013,03с −22° 35′ &1000000000000041400000041,4″ 13,7 AM Her-променлива; Vнајг = 14,5 м Vнајм = <17,5; има некатегоризирана подѕвездено тело во орбитата наречено EF Еридан B
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 E.B Knobel – On a catalogue of stars in the Calendarium of Al Achsasi Al Mouakket
  2. Final Results of NameExoWorlds Public Vote Released
  3. Оваа ѕвезда е наведена на 82. место во Гулдовата Уранометрија Аргентина. (Backhouse, T. W., (1911) Catalogue of 9842 Stars, Hills and Co., Sunderland, p.33.) Kostjuk erroneously lists it as simply "82 Eri". (погл подолу.) SIMBAD ја следи грешката кога дава извод при пребарувањето на „* 82 Eri – High proper-motion star“.
  4. Bright Star Catalogue, 5th Revised Ed. (Hoffleit+, 1991)
  5. „Myanmar“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  6. „Burkina Faso“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  7. „Puerto Rico“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  8. „Panama“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  9. „Thailand“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  10. „Guatemala“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]