Список на ѕвезди во соѕвездието Длето

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Длето, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Cae α 29875 21770 04ч 40м &1000000000000338200000033,82с −41° 51′ &1000000000000048900000048,9″ 4,44 2.92 66 F2IV двојна ѕвезда; претпоставена δ Sct-променлива, Vнајг = 4,44св, Vнајм = 4,47св
γ1 Cae γ1 32831 23595 05ч 04м &1000000000000243100000024,31с −35° 28′ &1000000000000058300000058,3″ 4,55 0,78 185 K2III двојна ѕвезда
β Cae β 29992 21861 04ч 42м &1000000000000034500000003,45с −37° 08′ &1000000000000041200000041,2″ 5,04 2,83 90 F3V
δ Cae δ 28873 21060 04ч 30м &1000000000000501000000050,10с −44° 57′ &1000000000000013500000013,5″ 5,07 −1,62 710 B2IV-V претпоставена променлива ѕвезда
HD 30080 30080 21958 04ч 43м &1000000000000093100000009,31с −30° 45′ &1000000000000055400000055,4″ 5,66 −1,14 748 K3III
HD 31093 31093 22573 04ч 51м &1000000000000282000000028,20с −34° 54′ &1000000000000022400000022,4″ 5,82 1,10 286 A2/A3V двојна ѕвезда
HD 32515 32515 23446 05ч 02м &1000000000000228100000022,81с −31° 46′ &1000000000000017500000017,5″ 5.92 0.90 329 K2III
HD 32453 32453 23377 05ч 01м &1000000000000345300000034,53с −39° 43′ &1000000000000005300000005,3″ 6,02 0,77 366 G8III
HD 30432 30432 22144 04ч 45м &1000000000000555000000055,50с −39° 21′ &1000000000000023700000023,7″ 6,04 1,12 315 K1III
ν Cae ν 30985 22488 04ч 50м &1000000000000161800000016,18с −41° 19′ &1000000000000015600000015,6″ 6,06 2,47 171 F1III-IV двоѕвезда
HD 28454 28454 20781 04ч 27м &1000000000000059200000005,92с −46° 56′ &1000000000000048600000048,6″ 6,10 3,54 106 F8V
HD 31529 31529 22847 04ч 54м &1000000000000548200000054,82с −39° 37′ &1000000000000043200000043,2″ 6,11 −1,35 1012 K3III
HD 28700 28700 20934 04ч 29м &1000000000000200400000020,04с −46° 30′ &1000000000000055300000055,3″ 6,13 0,73 392 K1III
λ Cae λ 30202 21998 04ч 43м &1000000000000442600000044,26с −41° 03′ &1000000000000053300000053,3″ 6,24 −0,27 652 K3/K4III
HD 32820 32820 23555 05ч 03м &1000000000000539400000053,94с −41° 44′ &1000000000000043200000043,2″ 6,30 3,82 102 F8V
X Cae γ2 X 32846 23596 05ч 04м &1000000000000261400000026,14с −35° 42′ &1000000000000018700000018,7″ 6,32 1,27 334 F2IV/V δ Sct-променлива, Vнајг = 6,28св, Vнајм = 6,39св, P = 0,270488 д
ζ Cae ζ 30608 22280 04ч 47м &1000000000000495600000049,56с −30° 01′ &1000000000000014200000014,2″ 6,35 0,36 513 K0III
HD 28246 28246 20630 04ч 25м &1000000000000191000000019,10с −44° 09′ &1000000000000039800000039,8″ 6,38 3,54 121 F6V претпоставена променлива ѕвезда
HD 29559 29559 21525 04ч 37м &1000000000000192500000019,25с −41° 52′ &1000000000000023000000023,0″ 6,40 1,20 358 A3Vs...
RV Cae RV 28552 20856 04ч 28м &1000000000000094800000009,48с −41° 57′ &1000000000000035400000035,4″ 6,41 −1,18 1072 M1III полуправилна променлива, Vнајг = 6,44св, Vнајм = 6,56св
R Cae R 29844 21766 04ч 40м &1000000000000300800000030,08с −38° 14′ &1000000000000069200000006,92″ 6,70 −2,25 1763 M6e мирида, Vнајг = 8,98св, Vнајм = 14,08св
T Cae T 30958 22247 04ч 47м &1000000000000189200000018,92с −36° 12′ &1000000000000335700000033,57″ 7,73 −0,87 1763 C-N4IV јаглеродна ѕвезда, Vнајг = 9св, Vнајм = 10,8св
U Cae U 04ч 53м &1000000000000144100000014,41с −37° 49′ &1000000000000159200000015,92″ 12,44 0,8 6930 A9-F0III RR Lyr-променлива, Vнајг = 11,66св, Vнајм = 12,77св
WASP-159 04ч 32м &1000000000000033000000033,0с −38° 58′ &1000000000000000600000006″ 12,84 3,52 2,384 F9IV има преминувачка планета (b)
RR Cae RR 04ч 21м &1000000000000006000000006,0с −48° 39′ &1000000000000000700000007″ 14,4 DAZ8+dM алголска променлива; има планета (b)
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 3 јануари 2007.
  • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2004). „Combined General Catalogue of Variable Stars (GCVS4.2)“. Посетено на 3 април 2012.
  • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2012). „General Catalog of Variable Stars (GCVS database, version 2012Feb)“. Посетено на 3 април 2012.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 19 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.