Список на ѕвезди во соѕвездието Кочијаш

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Кочијаш, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Capella α 13 34029 24608 05ч 16м &1000000000000413000000041,30с +45° 59′ &1000000000000056500000056,5″ 0.08 −0.48 42 G8III / G0III Alhajoth, Alhaior, Althaiot, Alhaiset, Alhatod, Alhojet, Alanac, Alanat, Alioc; quadruple star, спектроскопска двојка; 11-та и 14-та најсјајна
β Aur β 34 40183 28360 05ч 59м &1000000000000317700000031,77с +44° 56′ &1000000000000050800000050,8″ 1.90 −0.10 82 A2V Menkalinan, Menkalina; елип. спектроскопска двојка
θ Aur θ 37 40312 28380 05ч 59м &1000000000000432400000043,24с +37° 12′ &1000000000000046000000046,0″ 2.65 −0.98 173 A0p Si Mahasim, Maha-Sim, Manus
ι Aur ι 3 31398 23015 04ч 56м &1000000000000596200000059,62с +33° 09′ &1000000000000058100000058,1″ 2.69 −3.29 512 K3IIvar Kabdhilinan, Hassaleh
ε Aur ε 7 31964 23416 05ч 01м &1000000000000581300000058,13с +43° 49′ &1000000000000023900000023,9″ 3.03 −5.95 2037 F0Ia Almaaz, Maaz, Al Maz, Al Anz; долгорочна еклип. двојка
η Aur η 10 32630 23767 05ч 06м &1000000000000308700000030,87с +41° 14′ &1000000000000004700000004,7″ 3.18 −0.96 219 B3V Haedus II, Hoedus II, Haedus, Maha-Sim
ζ Aur ζ 8 32068 23453 05ч 02м &1000000000000286800000028,68с +41° 04′ &1000000000000033200000033,2″ 3.69 −3.22 787 K4II comp Sadatoni, Saclateni, Haedus I, Hoedus I; еклип. двојка
δ Aur δ 33 40035 28358 05ч 59м &1000000000000315500000031,55с +54° 17′ &1000000000000005900000005,9″ 3.72 0.55 140 K0III Prijipati, Praja
ν Aur ν 32 39003 27673 05ч 51м &1000000000000293900000029,39с +39° 08′ &1000000000000054500000054,5″ 3.97 −0.13 215 K0III
π Aur π 35 40239 28404 05ч 59м &1000000000000561000000056,10с +45° 56′ &1000000000000012300000012,3″ 4.30 −2.76 840 M3IIvar
κ Aur κ 44 43039 29696 06ч 15м &1000000000000227400000022,74с +29° 29′ &1000000000000055400000055,4″ 4.32 0.75 169 G8IIIvar
τ Aur τ 29 38656 27483 05ч 49м &1000000000000104600000010,46с +39° 10′ &1000000000000052100000052,1″ 4.51 0.44 213 G8III
16 Aur 16 34334 24727 05ч 18м &1000000000000105500000010,55с +33° 22′ &1000000000000019200000019,2″ 4.54 0.26 234 K3III...
λ Aur λ 15 34411 24813 05ч 19м &1000000000000080800000008,08с +40° 06′ &1000000000000002400000002,4″ 4.69 4.18 41 G0V Al Hurr
χ Aur χ 25 36371 25984 05ч 32м &1000000000000436700000043,67с +32° 11′ &1000000000000031300000031,3″ 4.71 −5.77 4075 B5Iab
υ Aur υ 31 38944 27639 05ч 51м &1000000000000024100000002,41с +37° 18′ &1000000000000020500000020,5″ 4.72 −1.10 475 M1III
2 Aur 2 30834 22678 04ч 52м &1000000000000380000000038,00с +36° 42′ &1000000000000011500000011,5″ 4.79 −1.39 561 K3III
ψ2 Aur ψ2 50 47174 31832 06ч 39м &1000000000000198300000019,83с +42° 29′ &1000000000000020400000020,4″ 4.80 −0.81 432 K3III
μ Aur μ 11 33641 24340 05ч 13м &1000000000000257300000025,73с +38° 29′ &1000000000000004800000004,8″ 4.82 1.33 162 A4m
63 Aur 63 54716 34752 07ч 11м &1000000000000392900000039,29с +39° 19′ &1000000000000014000000014,0″ 4.91 −0.86 464 K4II-III
ψ1 Aur ψ1 46 44537 30520 06ч 24м &1000000000000539000000053,90с +49° 17′ &1000000000000016400000016,4″ 4.92 −5.43 3835 K5Iabvar
ω Aur ω 4 31647 23179 04ч 59м &1000000000000153800000015,38с +37° 53′ &1000000000000025700000025,7″ 4.93 1.49 159 A1V двојна, associated to EUVE J0459+37.8 is UV-emission source
ξ Aur ξ 30 39283 27949 05ч 54м &1000000000000507900000050,79с +55° 42′ &1000000000000024900000024,9″ 4.96 0.62 241 A2V
9 Aur 9 32537 23783 05ч 06м &1000000000000406600000040,66с +51° 35′ &1000000000000053300000053,3″ 4.98 2.89 85 F0V V398 Aurigae, Gamma Doradus variable
ψ7 Aur ψ7 58 49520 32844 06ч 50м &1000000000000459600000045,96с +41° 46′ &1000000000000053600000053,6″ 4.99 −0.25 364 K3III
KW Aur 14 33959 24504 05ч 15м &1000000000000244100000024,41с +32° 41′ &1000000000000015300000015,3″ 5.01 0.43 269 A9IV multiple star system
σ Aur σ 21 35186 25292 05ч 24м &1000000000000391400000039,14с +37° 23′ &1000000000000007400000007,4″ 5.02 −0.97 513 K4III
ψ4 Aur ψ4 55 47914 32173 06ч 43м &1000000000000050100000005,01с +44° 31′ &1000000000000028300000028,3″ 5.04 0.18 306 K5III
19 Aur 19 34578 24879 05ч 20м &1000000000000009200000000,92с +33° 57′ &1000000000000029000000029,0″ 5.05 −4.82 3075 A5IIvar
φ Aur φ 24 35620 25541 05ч 27м &1000000000000388900000038,89с +34° 28′ &1000000000000033600000033,6″ 5.08 −0.37 400 K4IIIp
65 Aur 65 57264 35710 07ч 22м &1000000000000026900000002,69с +36° 45′ &1000000000000038300000038,3″ 5.12 0.84 235 K0III
ρ Aur ρ 20 34759 25048 05ч 21м &1000000000000484100000048,41с +41° 48′ &1000000000000016800000016,8″ 5.22 −1.25 642 B5V
ψ6 Aur ψ6 57 48781 32562 06ч 47м &1000000000000395800000039,58с +48° 47′ &1000000000000022100000022,1″ 5.22 −0.35 424 K1III
66 Aur 66 57669 35907 07ч 24м &1000000000000084700000008,47с +40° 40′ &1000000000000020800000020,8″ 5.23 −1.51 728 K0III
ψ5 Aur ψ5 56 48682 32480 06ч 46м &1000000000000443400000044,34с +43° 34′ &1000000000000037300000037,3″ 5.24 4.15 54 G0V
49 Aur 49 46553 31434 06ч 35м &1000000000000120600000012,06с +28° 01′ &1000000000000020400000020,4″ 5.26 −0.42 447 A0Vnn
45 Aur 45 43905 30247 06ч 21м &1000000000000461100000046,11с +53° 27′ &1000000000000008600000008,6″ 5.34 1.56 186 F5III...
ψ3 Aur ψ3 52 47100 31789 06ч 38м &1000000000000491900000049,19с +39° 54′ &1000000000000009300000009,3″ 5.34 −1.49 758 B8III
40 Aur 40 41357 28946 06ч 06м &1000000000000350900000035,09с +38° 28′ &1000000000000058000000058,0″ 5.36 0.01 380 A4m
34452 24799 05ч 19м &1000000000000000200000000,02с +33° 44′ &1000000000000054500000054,5″ 5.38 −0.31 448 A0p...
26 Aur 26 37269 26536 05ч 38м &1000000000000381000000038,10с +30° 29′ &1000000000000032800000032,8″ 5.40 −0.29 447 A2V + GIII
UU Aur 46687 31579 06ч 36м &1000000000000328400000032,84с +38° 26′ &1000000000000044000000044,0″ 5.40 −3.32 1811 C5II semiregular variable
34557 24902 05ч 20м &1000000000000146800000014,68с +41° 05′ &1000000000000010800000010,8″ 5.46 0.60 306 A3V
ο Aur ο 27 38104 27196 05ч 45м &1000000000000540500000054,05с +49° 49′ &1000000000000034600000034,6″ 5.46 −0.39 482 A0p...
34904 25143 05ч 22м &1000000000000503200000050,32с +41° 01′ &1000000000000045300000045,3″ 5.54 0.72 300 A3V
PU Aur 34269 24738 05ч 18м &1000000000000156800000015,68с +42° 47′ &1000000000000031900000031,9″ 5.55 −1.09 694 M4III variable star
30454 22393 04ч 49м &1000000000000128400000012,84с +31° 26′ &1000000000000015400000015,4″ 5.57 1.29 235 K2III
30557 22545 04ч 51м &1000000000000093600000009,36с +48° 44′ &1000000000000026700000026,7″ 5.64 0.67 321 G9III
34790 25001 05ч 21м &1000000000000126900000012,69с +29° 34′ &1000000000000011600000011,6″ 5.66 1.00 278 A1Vs
33167 24109 05ч 10м &1000000000000428700000042,87с +46° 57′ &1000000000000044800000044,8″ 5.67 2.35 151 F5V
30823 22699 04ч 52м &1000000000000477700000047,77с +42° 35′ &1000000000000011900000011,9″ 5.68 −0.32 517 A3III
35600 25492 05ч 27м &1000000000000082700000008,27с +30° 12′ &1000000000000031000000031,0″ 5.69 −3.56 2312 B9Ib
51 Aur 51 47070 31771 06ч 38м &1000000000000395500000039,55с +39° 23′ &1000000000000028000000028,0″ 5.70 0.76 317 K5III
36 Aur 36 40394 28499 06ч 00м &1000000000000585600000058,56с +47° 54′ &1000000000000007100000007,1″ 5.71 −1.77 1022 B9.5p SiFe
36678 26344 05ч 36м &1000000000000352200000035,22с +54° 25′ &1000000000000043300000043,3″ 5.74 −1.06 746 M0III
RT Aur 48 45412 30827 06ч 28м &1000000000000340900000034,09с +30° 29′ &1000000000000035100000035,1″ 5.75 −2.65 1560 F5.5Ibv Cepheid variable
53 Aur 53 47152 31737 06ч 38м &1000000000000230200000023,02с +28° 59′ &1000000000000003800000003,8″ 5.76 0.20 421 B9npe...
41 Aur A 41 42126 29388 06ч 11м &1000000000000365800000036,58с +48° 42′ &1000000000000040000000040,0″ 5.78 0.88 311 A3V+... двојна ѕвезда
42471 29451 06ч 12м &1000000000000201300000020,13с +32° 41′ &1000000000000036200000036,2″ 5.78 −2.40 1411 M1III
WW Aur 46052 31173 06ч 32м &1000000000000272000000027,20с +32° 27′ &1000000000000017800000017,8″ 5.82 1.19 275 A3m + A3m
30453 22407 04ч 49м &1000000000000190600000019,06с +32° 35′ &1000000000000017800000017,8″ 5.84 0.78 336 A8m
ψ9 Aur ψ9 50658 33377 06ч 56м &1000000000000320600000032,06с +46° 16′ &1000000000000026400000026,4″ 5.85 −1.17 825 B8III
64 Aur 64 56221 35341 07ч 18м &1000000000000022200000002,22с +40° 53′ &1000000000000000100000000,1″ 5.87 1.30 268 A5Vn
47 Aur 47 45466 30972 06ч 30м &1000000000000029800000002,98с +46° 41′ &1000000000000007900000007,9″ 5.88 −0.18 530 K4III
50763 33415 06ч 56м &1000000000000561300000056,13с +46° 42′ &1000000000000019900000019,9″ 5.88 0.83 334 K0III:
39586 27973 05ч 54м &1000000000000590200000059,02с +31° 42′ &1000000000000007000000007,0″ 5.90 1.42 256 A5IV
40084 28343 05ч 59м &1000000000000217800000021,78с +49° 55′ &1000000000000028400000028,4″ 5.90 −1.79 1124 G5III
39 Aur 39 41074 28823 06ч 05м &1000000000000034200000003,42с +42° 58′ &1000000000000055100000055,1″ 5.90 2.34 168 F3V
35520 25471 05ч 26м &1000000000000488000000048,80с +34° 23′ &1000000000000030600000030,6″ 5.92 −2.06 1289 A1p
35239 25291 05ч 24м &1000000000000385300000038,53с +31° 08′ &1000000000000035400000035,4″ 5.94 −1.07 821 B9III
5 Aur 5 31761 23261 05ч 00м &1000000000000183500000018,35с +39° 23′ &1000000000000040900000040,9″ 5.95 2.33 173 F5V
37367 26606 05ч 39м &1000000000000183100000018,31с +29° 12′ &1000000000000054800000054,8″ 5.98 −1.81 1177 B2IV-V
40486 28562 06ч 01м &1000000000000430500000043,05с +48° 57′ &1000000000000034100000034,1″ 5.98 −0.64 686 K0
AE Aur 34078 24575 05ч 16м &1000000000000181500000018,15с +34° 18′ &1000000000000044000000044,0″ 5.99 −2.26 1455 O9.5Vvar runaway star; Orion variable
36040 25816 05ч 30м &1000000000000486500000048,65с +41° 27′ &1000000000000043500000043,5″ 5.99 0.62 386 K0IIIp
41429 28930 06ч 06м &1000000000000224400000022,44с +29° 30′ &1000000000000044700000044,7″ 6.01 −1.18 893 M3II comp
33203 24072 05ч 10м &1000000000000188100000018,81с +37° 18′ &1000000000000006700000006,7″ 6.02 −2.97 2050 B2II: comp
54 Aur 54 47395 31852 06ч 39м &1000000000000331200000033,12с +28° 15′ &1000000000000047400000047,4″ 6.02 −0.67 709 B7III
62 Aur 62 51440 33614 06ч 59м &1000000000000028800000002,88с +38° 03′ &1000000000000009400000009,4″ 6.02 −0.31 603 K2III
50056 33044 06ч 53м &1000000000000035400000003,54с +35° 47′ &1000000000000016800000016,8″ 6.03 −0.62 698 K3III:
37519 26712 05ч 40м &1000000000000359100000035,91с +31° 21′ &1000000000000029600000029,6″ 6.04 0.10 502 B9.5III-IVp
39225 27778 05ч 52м &1000000000000400800000040,08с +33° 55′ &1000000000000002800000002,8″ 6.04 −0.75 744 M2II:
40626 28637 06ч 02м &1000000000000485900000048,59с +49° 54′ &1000000000000020800000020,8″ 6.04 0.54 410 B9.5IV
31069 22842 04ч 54м &1000000000000512200000051,22с +44° 03′ &1000000000000039600000039,6″ 6.06 0.97 340 A0V
42466 29569 06ч 13м &1000000000000453400000045,34с +51° 10′ &1000000000000021400000021,4″ 6.07 0.61 403 K1III
36891 26363 05ч 36м &1000000000000524200000052,42с +40° 10′ &1000000000000056600000056,6″ 6.08 −3.38 2547 G3Ib
38 Aur 38 40801 28677 06ч 03м &1000000000000178700000017,87с +42° 54′ &1000000000000042800000042,8″ 6.08 1.56 261 K0III
41 Aur B 41 42127 06ч 11м &1000000000000366000000036,60с +48° 42′ &1000000000000040000000040,0″ 6.09 component of the 41 Aur system
31327 22955 04ч 56м &1000000000000200900000020,09с +36° 10′ &1000000000000006800000006,8″ 6.10 −6.66 11643 B2Ib
36719 26315 05ч 36м &1000000000000159500000015,95с +47° 42′ &1000000000000055200000055,2″ 6.10 1.05 333 F0V:
59 Aur 59 50018 33041 06ч 53м &1000000000000014100000001,41с +38° 52′ &1000000000000008900000008,9″ 6.10 0.04 530 F2V
32188 23511 05ч 03м &1000000000000186400000018,64с +41° 26′ &1000000000000030000000030,0″ 6.11 −2.87 2037 A2sh
41330 28908 06ч 06м &1000000000000086200000008,62с +35° 23′ &1000000000000018400000018,4″ 6.12 4.01 86 G0V
32406 23583 05ч 04м &1000000000000145600000014,56с +30° 29′ &1000000000000040600000040,6″ 6.14 −0.12 581 K0II-III
40083 28390 05ч 59м &1000000000000479500000047,95с +54° 32′ &1000000000000049600000049,6″ 6.14 1.04 341 K2III
AR Aur 17 34364 24740 05ч 18м &1000000000000188900000018,89с +33° 46′ &1000000000000002700000002,7″ 6.15 0.72 398 B9.5V еклип. двојка
41467 29025 06ч 07м &1000000000000267600000026,76с +41° 51′ &1000000000000015600000015,6″ 6.15 −0.89 834 K0III
33654 24451 05ч 14м &1000000000000442700000044,27с +53° 12′ &1000000000000050200000050,2″ 6.16 −2.45 1716 A0V
50420 33269 06ч 55м &1000000000000146600000014,66с +43° 54′ &1000000000000036200000036,2″ 6.16 −0.97 869 A9III
HD 35519 35519 25476 05ч 26м &1000000000000543300000054,33с +35° 27′ &1000000000000026300000026,3″ 6.17 −0.31 644 K2 Star in Cluster NGC 1912 and NGC 1907
35521 25475 05ч 26м &1000000000000512800000051,28с +33° 15′ &1000000000000044200000044,2″ 6.18 1.06 344 K0
40588 28517 06ч 01м &1000000000000100600000010,06с +31° 02′ &1000000000000004300000004,3″ 6.18 1.70 256 A2V
53925 34462 07ч 08м &1000000000000362500000036,25с +37° 26′ &1000000000000042500000042,5″ 6.19 −0.45 695 K1III
32655 23799 05ч 06м &1000000000000495600000049,56с +43° 10′ &1000000000000029000000029,0″ 6.20 −0.91 860 F2IIp...
35984 25730 05ч 29м &1000000000000406300000040,63с +29° 11′ &1000000000000011700000011,7″ 6.20 1.45 290 F6III
37394 26779 05ч 41м &1000000000000203300000020,33с +53° 28′ &1000000000000056400000056,4″ 6.21 5.77 40 K1V
40325 28438 06ч 00м &1000000000000189200000018,92с +44° 35′ &1000000000000031600000031,6″ 6.21 0.97 365 K2III...
48073 32190 06ч 43м &1000000000000137200000013,72с +37° 08′ &1000000000000050700000050,7″ 6.21 0.38 478 K0
34332 24771 05ч 18м &1000000000000403200000040,32с +40° 27′ &1000000000000054600000054,6″ 6.22 −0.36 676 K0
NO Aur 37536 26718 05ч 40м &1000000000000420500000042,05с +31° 55′ &1000000000000014200000014,2″ 6.23 −1.89 1370 M2SIab S star type
40832 28644 06ч 02м &1000000000000551200000055,12с +32° 38′ &1000000000000010400000010,4″ 6.23 2.74 163 F4V
41269 28861 06ч 05м &1000000000000339000000033,90с +33° 35′ &1000000000000056700000056,7″ 6.23 −1.06 937 B9sp...
49949 33056 06ч 53м &1000000000000075700000007,57с +44° 50′ &1000000000000024300000024,3″ 6.24 1.03 359 A8Vn
36499 26071 05ч 33м &1000000000000382300000038,23с +34° 43′ &1000000000000032200000032,2″ 6.27 0.78 408 A3IV
39045 27661 05ч 51м &1000000000000257400000025,74с +32° 07′ &1000000000000028900000028,9″ 6.28 0.03 580 M3III
42083 29404 06ч 11м &1000000000000459100000045,91с +52° 38′ &1000000000000050500000050,5″ 6.28 1.27 327 A5m
38765 27625 05ч 50м &1000000000000562200000056,22с +51° 30′ &1000000000000052900000052,9″ 6.29 1.62 281 K1III
35238 25290 05ч 24м &1000000000000384400000038,44с +31° 13′ &1000000000000026200000026,2″ 6.30 −0.49 744 K1III...
38358 27319 05ч 47м &1000000000000146800000014,68с +42° 31′ &1000000000000037100000037,1″ 6.30 −0.42 720 K0
50384 33271 06ч 55м &1000000000000152100000015,21с +45° 49′ &1000000000000035700000035,7″ 6.31 0.96 383 K0III-IV
41162 28820 06ч 05м &1000000000000025800000002,58с +37° 57′ &1000000000000051400000051,4″ 6.32 −0.50 755 K0III+...
60 Aur 60 50037 33064 06ч 53м &1000000000000133700000013,37с +38° 26′ &1000000000000018400000018,4″ 6.32 2.23 214 F5V:
43 Aur 43 43380 29949 06ч 18м &1000000000000168600000016,86с +46° 21′ &1000000000000038700000038,7″ 6.33 1.20 346 K2III
56941 35623 07ч 21м &1000000000000031100000003,11с +42° 39′ &1000000000000021600000021,6″ 6.33 −0.63 805 K0
41636 29114 06ч 08м &1000000000000231400000023,14с +41° 03′ &1000000000000021000000021,0″ 6.34 0.99 384 G9III
39866 28117 05ч 56м &1000000000000337700000033,77с +28° 56′ &1000000000000032200000032,2″ 6.35 −3.88 3622 A2II
47270 31889 06ч 39м &1000000000000578700000057,87с +44° 00′ &1000000000000050800000050,8″ 6.35 −0.19 663 K1III
37138 26463 05ч 37м &1000000000000458000000045,80с +33° 33′ &1000000000000033000000033,0″ 6.36 0.44 498 K0
48272 32268 06ч 44м &1000000000000125200000012,52с +36° 06′ &1000000000000033300000033,3″ 6.37 −0.85 908 A2V
36041 25810 05ч 30м &1000000000000450700000045,07с +39° 49′ &1000000000000033600000033,6″ 6.38 0.63 460 G9III
40722 28642 06ч 02м &1000000000000534900000053,49с +43° 22′ &1000000000000042300000042,3″ 6.38 0.88 410 K0
40873 28765 06ч 04м &1000000000000291100000029,11с +51° 34′ &1000000000000024600000024,6″ 6.39 0.98 394 A7III
37646 26781 05ч 41м &1000000000000209700000020,97с +29° 29′ &1000000000000014900000014,9″ 6.40 0.46 502 B8IV
39182 27777 05ч 52м &1000000000000396700000039,67с +39° 34′ &1000000000000029000000029,0″ 6.40 −0.14 661 A2V
57263 35725 07ч 22м &1000000000000134100000013,41с +38° 59′ &1000000000000045700000045,7″ 6.40 0.33 533 K0
35681 25580 05ч 28м &1000000000000009200000000,92с +33° 45′ &1000000000000051200000051,2″ 6.41 3.76 110 F5
44092 30200 06ч 21м &1000000000000119100000011,91с +29° 32′ &1000000000000027300000027,3″ 6.41 1.33 338 A1Vs
33463 24193 05ч 11м &1000000000000383100000038,31с +29° 54′ &1000000000000013100000013,1″ 6.42 −1.31 1144 M2III
40062 28385 05ч 59м &1000000000000458300000045,83с +55° 19′ &1000000000000015900000015,9″ 6.42 1.32 342 A5m
45192 30741 06ч 27м &1000000000000355200000035,52с +32° 33′ &1000000000000047200000047,2″ 6.43 0.80 435 K0
37250 26592 05ч 39м &1000000000000087200000008,72с +41° 21′ &1000000000000031900000031,9″ 6.44 2.02 250 K0
22 Aur 22 35076 25192 05ч 23м &1000000000000228600000022,86с +28° 56′ &1000000000000012600000012,6″ 6.45 0.15 593 B9Vs
6 Aur 6 31780 23268 05ч 00м &1000000000000232100000023,21с +39° 39′ &1000000000000016800000016,8″ 6.46 −1.45 1244 K5III
ψ8 Aur ψ8 61 50204 33133 06ч 53м &1000000000000570700000057,07с +38° 30′ &1000000000000018300000018,3″ 6.46 −0.56 825 B9.5sp...
38229 27293 05ч 47м &1000000000000000600000000,06с +51° 31′ &1000000000000015500000015,5″ 6.47 0.63 481 G5
33632 24332 05ч 13м &1000000000000175500000017,55с +37° 20′ &1000000000000015500000015,5″ 6.48 4.41 85 F8
47703 32040 06ч 41м &1000000000000377700000037,77с +35° 55′ &1000000000000055200000055,2″ 6.48 2.00 256 F8III
51021 33453 06ч 57м &1000000000000185000000018,50с +37° 23′ &1000000000000041000000041,0″ 6.48 −0.94 994 M3
56171 35317 07ч 17м &1000000000000426500000042,65с +38° 52′ &1000000000000034800000034,8″ 6.48 0.45 524 K0
29867 22003 04ч 43м &1000000000000482700000048,27с +32° 51′ &1000000000000056000000056,0″ 6.49 2.20 235 A8V
32608 23724 05ч 06м &1000000000000009300000000,93с +35° 56′ &1000000000000011100000011,1″ 6.49 1.91 269 A5V
18 Aur 18 34499 24832 05ч 19м &1000000000000237200000023,72с +33° 59′ &1000000000000007600000007,6″ 6.49 2.20 235 A7V
34498 24881 05ч 20м &1000000000000023200000002,32с +44° 25′ &1000000000000031500000031,5″ 6.49 −0.83 948 K0
35202 25301 05ч 24м &1000000000000448000000044,80с +36° 11′ &1000000000000059900000059,9″ 6.49 −1.82 1495 K2
40650 28634 06ч 02м &1000000000000451100000045,11с +47° 48′ &1000000000000033500000033,5″ 6.49 4.22 93 F5
49364 32746 06ч 49м &1000000000000443000000044,30с +37° 30′ &1000000000000045800000045,8″ 6.49 −0.33 753 K5
36484 26054 05ч 33м &1000000000000274100000027,41с +32° 48′ &1000000000000004700000004,7″ 6.50 1.70 297 A2m
38200 27164 05ч 45м &1000000000000295900000029,59с +31° 19′ &1000000000000029500000029,5″ 6.50 −0.94 1003 K0
42 Aur 42 43244 29884 06ч 17м &1000000000000346800000034,68с +46° 25′ &1000000000000026100000026,1″ 6.53 2.24 235 F0V
HD 40979 40979 28767 06ч 04м &1000000000000299400000029,94с +44° 15′ &1000000000000037600000037,6″ 6.74 4.13 109 F8V has a planet (b)
12 Aur 12 33988 05ч 16м &1000000000000271000000027,10с +46° 24′ &1000000000000056000000056,0″ 6.90 B5
AB Aur AB 04ч 55м &1000000000000458400000045,84с +30° 33′ &1000000000000042900000004,29″ 7.06 469 A0Vpe has a dust disk in which planets or brown dwarves may be forming
HD 45350 45350 30860 06ч 28м &1000000000000457100000045,71с +38° 57′ &1000000000000046700000046,7″ 7.88 4.43 160 G5IV has a planet (b)
HD 43691 43691 30057 06ч 19м &1000000000000346800000034,68с +41° 05′ &1000000000000032300000032,3″ 8.03 3.18 304 G0IV-V has a planet (b)
HD 49674 49674 32916 06ч 51м &1000000000000305200000030,52с +40° 52′ &1000000000000003900000003,9″ 8.10 5.05 133 G5V has a planet (b)
GD 66 05ч 20м &1000000000000383100000038,31с +30° 48′ &1000000000000024100000024,1″ 15.56 12.02 166 DA white dwarf, has a possible planet
EO Aur 34333 24744 05ч 18м &1000000000021065500000021,0655с +36° 37′ &1000000000005533600000055,336″ 7.83 1200 B5 Algol variable
MZ Aur 34626 24938 05ч 20м &1000000000033035400000033,0354с +36° 37′ &1000000000005603100000056,031″ 8.16 4000 B1.5IVnp variable star
V420 Aur 34921 25114 05ч 22м &1000000000035230500000035,2305с +37° 40′ &1000000000003362900000033,629″ 7.45 8000 B0IVpe високомасна рендгенска двојка
V423 Aur 34986 25178 05ч 23м &1000000000010066400000010,0664с +35° 42′ &1000000000003227200000032,272″ 8.68 9000 B8 semi-regular pulsating star
IU Aur 35652 25565 05ч 27м &1000000000052400500000052,4005с +34° 46′ &1000000000000582500000058,25″ 8.39 700 B3Vnne спектроскопска двојка
LY Aur 35921 25733 05ч 29м &1000000000042651100000042,6511с +35° 22′ &1000000000003008900000030,089″ 6.85 2000 O9.5+O9.5eaII-III Beta Lyrae variable
HAT-P-9 07ч 20м &1000000000004047900000040,479с +37° 08′ &1000000000000261700000026,17″ 12.34 1564.8 F has a transiting planet HAT-P-9b
NX Aur 05ч 23м &1000000000000426200000004,262с +33° 28′ &1000000000000464300000046,43″ 14.1 13000 B4Ve PMS star in NGC 1893

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]