Список на ѕвезди во соѕвездието Брод Арго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на ѕвезди во некогашното соѕвездие Брод Арго, денес поделено на соѕвездијата Кобилица, Крма и Едро. Подредени се надолно, според нивната по сјајност.

Име B G. HD HIP Рек Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Канопус α 7 45348 30438 06ч 23м &1000000000000570900000057,09с −52° 41′ &1000000000000044600000044,6″ −0,72 −5,53 313 F0Ib Сухел;[1] втора по сјајност, најблизок суперџин
β Car β 123 80007 45238 09ч 13м &1000000000000122400000012,24с −69° 43′ &1000000000000002900000002,9″ 1,67 −0,99 111 A2IV Мијаплацид
ε Car ε 89 71129 41037 08ч 22м &1000000000000308600000030,86с −59° 30′ &1000000000000034300000034,3″ 1,86 −4,58 632 K3III+B2V Авиор; затемнувачка двојка
ι Car ι 127 80404 45556 09ч 17м &1000000000000054300000005,43с −59° 16′ &1000000000000030900000030,9″ 2,21 −4,42 692 A8Ib Аспидиска, Тураис, Скутул
θ Car θ 223 93030 52419 10ч 42м &1000000000000574300000057,43с −64° 23′ &1000000000000040100000040,1″ 2,74 −2,91 439 B0Vp
υ Car A υ 160 85123 48002 09ч 47м &1000000000000061400000006,14с −65° 04′ &1000000000000019300000019,3″ 2,92 −5,56 1622 A9 двојна ѕвезда
ω Car ω 185 89080 50099 10ч 13м &1000000000000442800000044,28с −70° 02′ &1000000000000016500000016,5″ 3,29 −1,99 370 B8III
PP Car p 203 91465 51576 10ч 32м &1000000000000014800000001,48с −61° 41′ &1000000000000007300000007,3″ 3,30 −2,62 497 B4Vne γ Cas-променлива
V337 Car q 187 89388 50371 10ч 17м &1000000000000050100000005,01с −61° 19′ &1000000000000056400000056,4″ 3,39 −3,38 736 K3II неправилна променлива
V357 Car a 117 79351 45080 09ч 10м &1000000000000581100000058,11с −58° 58′ &1000000000000000900000000,9″ 3,43 −2,11 418 B2IV затемнувачка двојка
χ Car χ 65 65575 38827 07ч 56м &1000000000000467400000046,74с −52° 58′ &1000000000000056600000056,6″ 3,46 −1,91 387 B3IVp β Cep-променлива
l Car l 157 84810 47854 09ч 45м &1000000000000148300000014,83с −62° 30′ &1000000000000028500000028,5″ 3,69 −4,64 1509 G5Iab/Ib кефеида
u Car u 246 94510 53253 10ч 53м &1000000000000295700000029,57с −58° 51′ &1000000000000011800000011,8″ 3,78 1,42 97 K0III-IV... променлива
s Car s 196 90853 51232 10ч 27м &1000000000000527500000052,75с −58° 44′ &1000000000000021900000021,9″ 3,81 −3,71 1042 F2II променлива
c Car c 108 76728 43783 08ч 55м &1000000000000028600000002,86с −60° 38′ &1000000000000041000000041,0″ 3,84 −1,06 312 B8III двоѕвезда
V382 Car x 260 96918 54463 11ч 08м &1000000000000354000000035,40с −58° 58′ &1000000000000030200000030,2″ 3,93 −7,37 5927 G0Ia0 хиперџин, кефеида
i Car i 119 79447 45101 09ч 11м &1000000000000167700000016,77с −62° 19′ &1000000000000001300000001,3″ 3,96 −1,97 499 B3IV
I Car I 193 90589 50954 10ч 24м &1000000000000237400000023,74с −74° 01′ &1000000000000053600000053,6″ 3,99 2,94 53 F2IV
h Car h 147 83183 46974 09ч 34м &1000000000000266600000026,66с −59° 13′ &1000000000000047200000047,2″ 4,08 −4,83 1976 B5II
V343 Car d 99 74375 42568 08ч 40м &1000000000000370400000037,04с −59° 45′ &1000000000000039700000039,7″ 4,31 −3,87 1411 B1.5III β Cep-променлива
g Car g 125 80230 45496 09ч 16м &1000000000000121000000012,10с −57° 32′ &1000000000000029200000029,2″ 4,34 −1,74 536 M1III
N Car N 11 47306 31407 06ч 34м &1000000000000585900000058,59с −52° 58′ &1000000000000032300000032,3″ 4,35 −4,31 1762 B9III
A Car A 18 50337 32761 06ч 49м &1000000000000513200000051,32с −53° 37′ &1000000000000021000000021,0″ 4,41 −1,74 553 G6II V415 Car; затемнувачка двојка
r Car r 208 91942 51849 10ч 35м &1000000000000353100000035,31с −57° 33′ &1000000000000027500000027,5″ 4,45 −3,68 1376 K3/K4II
η Car η 231 93308 10ч 45м &1000000000000036000000003,60с −59° 41′ &1000000000000003000000003,0″ 4,47 7500 LBV син хиперџин, ССП; S Dor-променлива; член на јатото Трумплер 16. Сјајноста ѝ се зголемува од 2003 г. наваму.
G Car G 116 78791 44599 09ч 05м &1000000000000088300000008,83с −72° 36′ &1000000000000009700000009,7″ 4,47 −1,25 454 F6II-III
V344 Car f 103 75311 43105 08ч 46м &1000000000000425600000042,56с −56° 46′ &1000000000000011300000011,3″ 4,50 −1,62 546 B3Vne γ Cas-променлива
m Car m 150 83944 47391 09ч 39м &1000000000000210400000021,04с −61° 19′ &1000000000000041200000041,2″ 4,51 0,33 224 B9V
V520 Car w 224 93070 52468 10ч 43м &1000000000000323100000032,31с −60° 33′ &1000000000000059900000059,9″ 4,58 −2,99 1065 K3Ib неправилна променлива
V533 Car y 263 97534 54751 11ч 12м &1000000000000360200000036,02с −60° 19′ &1000000000000003500000003,5″ 4,59 −8,34 12538 A6Ia α Cyg-променлива
z1 Car z1 257 96566 54301 11ч 06м &1000000000000324700000032,47с −62° 25′ &1000000000000026900000026,9″ 4,62 −0,65 370 G8III
V399 Car P 195 90772 51192 10ч 27м &1000000000000244800000024,48с −57° 38′ &1000000000000019700000019,7″ 4,65 A6Ia кефеида
V345 Car E 115 78764 44626 09ч 05м &1000000000000383800000038,38с −70° 32′ &1000000000000018700000018,7″ 4,66 −2,94 1079 B2IVe γ Cas-променлива
t2 Car t2 213 92397 52102 10ч 38м &1000000000000450100000045,01с −59° 10′ &1000000000000058800000058,8″ 4,69 −4,08 1852 K4/K5III:
K Car K 202 91375 51438 10ч 30м &1000000000000200800000020,08с −71° 59′ &1000000000000033800000033,8″ 4,72 0,22 259 A2III
B Car B 82 68456 39903 08ч 09м &1000000000000008600000000,86с −61° 18′ &1000000000000006100000006,1″ 4,74 3,09 70 F5V
V518 Car 221 92938 52370 10ч 42м &1000000000000141400000014,14с −64° 27′ &1000000000000059200000059,2″ 4,76 −0,97 456 B3V Be-ѕвезда
k Car k 132 81101 45856 09ч 20м &1000000000000568300000056,83с −62° 24′ &1000000000000016700000016,7″ 4,79 0,62 223 G6III
229 93194 52502 10ч 44м &1000000000000069400000006,94с −63° 57′ &1000000000000040000000040,0″ 4,80 −1,06 484 B5Vn член на јатото IC 2602[2][3]
D Car D 77 66591 39138 08ч 00м &1000000000000199700000019,97с −63° 34′ &1000000000000003000000003,0″ 4,81 −1,29 542 B3V
e2 Car e2 96 73389 42134 08ч 35м &1000000000000196500000019,65с −58° 00′ &1000000000000033500000033,5″ 4,84 0,60 229 K0III
238 93607 52736 10ч 46м &1000000000000512400000051,24с −64° 23′ &1000000000000000600000000,6″ 4,87 −0,83 449 B3IV член на јатото IC 2602[4][5]
Q Car Q 50 61248 36942 07ч 35м &1000000000000397000000039,70с −52° 32′ &1000000000000001700000001,7″ 4,93 −0,48 394 K3III
V376 Car b1 109 77002 43937 08ч 56м &1000000000000584300000058,43с −59° 13′ &1000000000000045700000045,7″ 4,93 −1,47 621 B2IV-V β Cep-променлива
204 91496 51495 10ч 31м &1000000000000020700000002,07с −73° 13′ &1000000000000017400000017,4″ 4,94 −2,42 964 K4/K5III променлива
L Car L 191 90264 50847 10ч 22м &1000000000000581800000058,18с −66° 54′ &1000000000000005500000005,5″ 4,97 −0,63 430 B8V
t1 Car t1 210 92063 51912 10ч 36м &1000000000000205600000020,56с −59° 33′ &1000000000000051500000051,5″ 5,08 0,50 269 K1III
44 59219 36114 07ч 26м &1000000000000218600000021,86с −51° 01′ &1000000000000006600000006,6″ 5,09 −1,09 562 K0III
V371 Car z2 261 96919 54461 11ч 08м &1000000000000340100000034,01с −61° 56′ &1000000000000049800000049,8″ 5,11 −6,04 5525 B9Ia α Cyg-променлива
23 G. Car[6] 23 53047 33779 07ч 00м &1000000000000515100000051,51с −51° 24′ &1000000000000009500000009,5″ 5,14 −1,25 617 M1III променлива
V386 Car 27 54118 34105 07ч 04м &1000000000000183200000018,32с −56° 44′ &1000000000000059000000059,0″ 5,14 0,45 282 A0p: α2 CVn-променлива
M Car M 184 88981 50083 10ч 13м &1000000000000306800000030,68с −66° 22′ &1000000000000022200000022,2″ 5,15 0,31 304 Am
C Car C 84 69863 40429 08ч 15м &1000000000000159500000015,95с −62° 54′ &1000000000000056200000056,2″ 5,16 0,81 242 A+... двојна ѕвезда
b2 Car b2 110 77370 44143 08ч 59м &1000000000000243800000024,38с −59° 05′ &1000000000000003800000003,8″ 5,17 3,08 85 F3V
V460 Car 73 66342 39070 07ч 59м &1000000000000375500000037,55с −60° 35′ &1000000000000013500000013,5″ 5,19 −2,34 1045 M0II пулсирачка променлива
264 97583 54767 11ч 12м &1000000000000452700000045,27с −64° 10′ &1000000000000011200000011,2″ 5,22 0,30 314 B9V двоѕвезда
237 93549 52701 10ч 46м &1000000000000296100000029,61с −64° 15′ &1000000000000047700000047,7″ 5,23 −0,37 429 B7IV член на јатото IC 2602
176 88323 49698 10ч 08м &1000000000000428400000042,84с −65° 48′ &1000000000000055900000055,9″ 5,26 0,16 341 K0III optical double
V524 Car 244 94367 53154 10ч 52м &1000000000000308500000030,85с −57° 14′ &1000000000000025500000025,5″ 5,26 −6,08 6037 B9Ia променлива
e1 Car e1 95 73390 42129 08ч 35м &1000000000000155800000015,58с −58° 13′ &1000000000000029100000029,1″ 5,27 −2,08 962 B3V+...
199 91056 51313 10ч 28м &1000000000000526000000052,60с −64° 10′ &1000000000000020200000020,2″ 5,27 −4,64 3135 K3Ib
131 80951 45581 09ч 17м &1000000000000252100000025,21с −74° 53′ &1000000000000039800000039,8″ 5,28 −1,44 721 A1V
152 84121 47479 09ч 40м &1000000000000426000000042,60с −57° 59′ &1000000000000000900000000,9″ 5,30 1,16 220 A3IV
236 93540 52678 10ч 46м &1000000000000165800000016,58с −64° 30′ &1000000000000052500000052,5″ 5,33 −0,45 466 B7:V
V519 Car 222 92964 52405 10ч 42м &1000000000000405700000040,57с −59° 12′ &1000000000000056800000056,8″ 5,36 −6,23 6792 B2.5Ia Be-ѕвезда
40 57917 35589 07ч 20м &1000000000000388100000038,81с −52° 05′ &1000000000000009300000009,3″ 5,38 −0,52 493 B9V
128 80671 45571 09ч 17м &1000000000000174000000017,40с −68° 41′ &1000000000000022500000022,5″ 5,38 2,75 109 F4V
15 49689 32494 06ч 46м &1000000000000526900000052,69с −51° 15′ &1000000000000055600000055,6″ 5,39 −1,83 906 K1II/IIIp+G:
97 73887 42286 08ч 37м &1000000000000188500000018,85с −62° 51′ &1000000000000012300000012,3″ 5,45 0,39 335 K0III
138 82350 46358 09ч 27м &1000000000000065000000006,50с −71° 36′ &1000000000000007500000007,5″ 5,46 1,51 201 K2III
H Car H 146 83095 46741 09ч 31м &1000000000000363200000036,32с −73° 04′ &1000000000000051300000051,3″ 5,46 −1,47 791 K4III
V370 Car 211 92207 52004 10ч 37м &1000000000000270800000027,08с −58° 44′ &1000000000000000000000000,0″ 5,47 −6,52 8150 A0Ia α Cyg-променлива
V450 Car 26 53921 34000 07ч 03м &1000000000000151100000015,11с −59° 10′ &1000000000000041300000041,3″ 5,50 −0,35 482 B9IV
38 57852 35564 07ч 20м &1000000000000214600000021,46с −52° 18′ &1000000000000042800000042,8″ 5,50 2,79 113 F2
V364 Car 217 92664 52221 10ч 40м &1000000000000114600000011,46с −65° 06′ &1000000000000000900000000,9″ 5,51 −0,26 466 B9p Si α2 CVn-променлива
78 67364 39566 08ч 05м &1000000000000037100000003,71с −53° 06′ &1000000000000028500000028,5″ 5,52 0,11 393 K3/K4III
121 79698 45219 09ч 12м &1000000000000556200000055,62с −59° 24′ &1000000000000050300000050,3″ 5,54 −0,28 475 G6II
162 85656 48310 09ч 50м &1000000000000556000000055,60с −62° 44′ &1000000000000042500000042,5″ 5,56 −1,78 959 K1IIICN...
60 64067 38152 07ч 49м &1000000000000067200000006,72с −56° 24′ &1000000000000037400000037,4″ 5,57 −1,72 934 G5II
9 46569 31079 06ч 31м &1000000000000182200000018,22с −51° 49′ &1000000000000034300000034,3″ 5,58 2,73 121 F8V
259 96706 54327 11ч 06м &1000000000000499300000049,93с −70° 52′ &1000000000000040600000040,6″ 5,58 −2,12 1128 B2V
69 65907 38908 07ч 57м &1000000000000463000000046,30с −60° 18′ &1000000000000012100000012,1″ 5,59 4,54 53 G2V...
104 76113 43499 08ч 51м &1000000000000365300000036,53с −57° 38′ &1000000000000001000000001,0″ 5,59 −1,12 716 B8III
V448 Car O 17 49877 32531 06ч 47м &1000000000000187100000018,71с −55° 32′ &1000000000000024200000024,2″ 5,60 −0,72 598 K5III полуправилна променлива
64 65273 38656 07ч 54м &1000000000000533900000053,39с −57° 18′ &1000000000000010400000010,4″ 5,62 0,51 343 K3/K4III
80 68434 39957 08ч 09м &1000000000000336300000033,63с −56° 05′ &1000000000000007700000007,7″ 5,66 0,33 380 A3m...
188 89715 50520 10ч 19м &1000000000000051200000005,12с −64° 40′ &1000000000000034600000034,6″ 5,66 0,90 292 A1V
V372 Car 62 64722 38438 07ч 52м &1000000000000297500000029,75с −54° 22′ &1000000000000001900000001,9″ 5,70 −2,56 1462 B1.5IV β Cep-променлива
QY Car 180 88661 49934 10ч 11м &1000000000000464700000046,47с −58° 03′ &1000000000000038000000038,0″ 5,70 −2,29 1294 B2IVnpe γ Cas-променлива; Be-ѕвезда
66 65662 38783 07ч 56м &1000000000000186500000018,65с −60° 31′ &1000000000000035300000035,3″ 5,74 −2,17 1244 K4II
228 93163 52487 10ч 43м &1000000000000512100000051,21с −64° 14′ &1000000000000056600000056,6″ 5,74 −1,71 1009 B3:V
265 97670 54829 11ч 13м &1000000000000307900000030,79с −59° 37′ &1000000000000009500000009,5″ 5,74 −3,00 1821 B1.5V
V374 Car 71 66194 38994 07ч 58м &1000000000000505600000050,56с −60° 49′ &1000000000000028200000028,2″ 5,77 −1,72 1028 B2IVnpe Be-ѕвезда
135 81830 46225 09ч 25м &1000000000000273800000027,38с −61° 57′ &1000000000000002200000002,2″ 5,77 1,47 236 A4V+...
61 64185 38160 07ч 49м &1000000000000129500000012,95с −60° 17′ &1000000000000002500000002,5″ 5,78 3,06 114 F1V
106 76538 43669 08ч 53м &1000000000000486700000048,67с −60° 21′ &1000000000000014200000014,2″ 5,78 −2,35 1376 B5III
161 85655 48339 09ч 51м &1000000000000120300000012,03с −59° 25′ &1000000000000032400000032,4″ 5,79 −1,01 746 K2IIICNp...
111 77615 44256 09ч 00м &1000000000000457500000045,75с −60° 57′ &1000000000000049800000049,8″ 5,80 −2,13 1259 G8II
153 84152 47498 09ч 41м &1000000000000021000000002,10с −57° 15′ &1000000000000034000000034,0″ 5,80 0,57 362 K0/K1III
178 88473 49764 10ч 09м &1000000000000302000000030,20с −68° 40′ &1000000000000058200000058,2″ 5,80 −0,46 583 A0IV
14 49517 32402 06ч 45м &1000000000000537200000053,72с −52° 24′ &1000000000000035000000035,0″ 5,81 −2,32 1376 K3III
243 93943 52922 10ч 49м &1000000000000244600000024,46с −59° 19′ &1000000000000025600000025,6″ 5,85 −1,24 853 B9.5IV/V
130 80950 45585 09ч 17м &1000000000000276300000027,63с −74° 44′ &1000000000000004800000004,8″ 5,86 1,32 264 A0V
47 60060 36444 07ч 29м &1000000000000597400000059,74с −52° 39′ &1000000000000004600000004,6″ 5,87 0,84 330 K0III
74 66441 39184 08ч 00м &1000000000000499600000049,96с −54° 09′ &1000000000000004700000004,7″ 5,87 −0,79 700 B5Vn
V482 Car 143 82536 46620 09ч 30м &1000000000000234500000023,45с −58° 21′ &1000000000000042900000042,9″ 5,88 −1,68 1058 M2III
212 92287 52043 10ч 38м &1000000000000026600000002,66с −57° 15′ &1000000000000022700000022,7″ 5,89 −2,08 1278 B3IV
141 82406 46460 09ч 28м &1000000000000306000000030,60с −66° 42′ &1000000000000007200000007,2″ 5,90 1,33 268 A0V
139 82347 46482 09ч 28м &1000000000000471900000047,19с −62° 16′ &1000000000000023500000023,5″ 5,91 0,06 482 K1III
169 87283 49164 10ч 02м &1000000000000001100000000,11с −60° 25′ &1000000000000015200000015,2″ 5,93 −4,03 3196 A9IV
192 90454 50993 10ч 24м &1000000000000595000000059,50с −58° 34′ &1000000000000034700000034,7″ 5,93 1,13 297 F2III
T Car 249 94776 53394 10ч 55м &1000000000000172600000017,26с −60° 31′ &1000000000000001900000001,9″ 5,93 1,07 306 K0III непроменлива, и покрај ознаката
48 60228 36496 07ч 30м &1000000000000309100000030,91с −54° 23′ &1000000000000058000000058,0″ 5,95 0,33 433 M1III
247 94683 53334 10ч 54м &1000000000000296000000029,60с −61° 49′ &1000000000000035800000035,8″ 5,95 −2,59 1663 K4III
28 54732 34349 07ч 07м &1000000000000133000000013,30с −51° 58′ &1000000000000006200000006,2″ 5,96 −0,23 564 K0III
35 56705 35084 07ч 15м &1000000000000212700000021,27с −52° 29′ &1000000000000058300000058,3″ 5,96 0,58 389 K0V
87 70839 40932 08ч 21м &1000000000000121000000012,10с −57° 58′ &1000000000000023600000023,6″ 5,96 −3,36 2380 B1.5III
215 92436 52127 10ч 38м &1000000000000597000000059,70с −58° 49′ &1000000000000000800000000,8″ 5,96 −0,53 648 M1III
206 91533 51623 10ч 32м &1000000000000478200000047,82с −58° 40′ &1000000000000000300000000,3″ 5,98 −6,71 11241 A2Iab
V522 Car 240 93737 52827 10ч 48м &1000000000000054200000005,42с −59° 55′ &1000000000000009000000009,0″ 5,98 A0Ia α Cyg-променлива
134 81613 46101 09ч 24м &1000000000000055000000005,50с −61° 38′ &1000000000000055600000055,6″ 5,99 0,92 337 K0III
248 94650 53272 10ч 53м &1000000000000421300000042,13с −70° 43′ &1000000000000013200000013,2″ 5,99 −0,89 776 B6V
268 98560 55280 11ч 19м &1000000000000168400000016,84с −64° 34′ &1000000000000057400000057,4″ 5,99 3,12 122 F6IV
198 90874 51194 10ч 27м &1000000000000254000000025,40с −65° 42′ &1000000000000017000000017,0″ 6,00 1,76 229 A2V
24 53349 33800 07ч 01м &1000000000000051800000005,18с −58° 56′ &1000000000000025100000025,1″ 6,01 2,36 175 F0V
105 76346 43620 08ч 53м &1000000000000038000000003,80с −56° 38′ &1000000000000058500000058,5″ 6,02 1,23 296 A0V
124 80094 45418 09ч 15м &1000000000000176600000017,66с −58° 23′ &1000000000000018200000018,2″ 6,02 0,00 522 B7IV
34 56239 34780 07ч 12м &1000000000000019800000001,98с −63° 11′ &1000000000000024200000024,2″ 6,03 −0,29 598 A0IV/V
137 82068 46328 09ч 26м &1000000000000441800000044,18с −64° 55′ &1000000000000047500000047,5″ 6,05 1,88 223 A3Vn
V390 Car 52 61966 37248 07ч 39м &1000000000000003400000000,34с −53° 16′ &1000000000000024200000024,2″ 6,06 −0,05 544 B9IV-Vp... α2 CVn-променлива
V535 Car 267 98292 55140 11ч 17м &1000000000000190200000019,02с −67° 49′ &1000000000000024600000024,6″ 6,06 −2,52 1698 M2III
V368 Car 179 88647 49926 10ч 11м &1000000000000354900000035,49с −58° 49′ &1000000000000040200000040,2″ 6,07 −0,75 755 M5III
182 88825 50044 10ч 13м &1000000000000011600000001,16с −59° 55′ &1000000000000005100000005,1″ 6,07 −2,84 1976 B4Ve
256 96544 54294 11ч 06м &1000000000000293000000029,30с −58° 40′ &1000000000000030100000030,1″ 6,07 −1,81 1226 K2II/III
219 92682 52150 10ч 39м &1000000000000159400000015,94с −74° 29′ &1000000000000036200000036,2″ 6,08 −1,57 1105 K3II
V369 Car 205 91619 51676 10ч 33м &1000000000000254000000025,40с −58° 11′ &1000000000000024600000024,6″ 6,09 −7,01 13583 B7Ia α Cyg-променлива
57 63382 37854 07ч 45м &1000000000000355200000035,52с −56° 43′ &1000000000000021300000021,3″ 6,10 −1,20 942 F0II
R Car 145 82901 46806 09ч 32м &1000000000000146000000014,60с −62° 47′ &1000000000000020000000020,0″ 6,10 416 M6.5 IIIpev мирида
88 70982 40926 08ч 21м &1000000000000076500000007,65с −64° 06′ &1000000000000021400000021,4″ 6,11 0,34 464 G6/G8III
V461 Car 75 66546 39225 08ч 01м &1000000000000230500000023,05с −54° 30′ &1000000000000056000000056,0″ 6,12 −1,92 1320 B2IV-V алголска променлива
70 65908 38863 07ч 57м &1000000000000127600000012,76с −63° 17′ &1000000000000048800000048,8″ 6,14 0,37 464 B8V
V478 Car 129 80710 45615 09ч 17м &1000000000000516700000051,67с −67° 03′ &1000000000000003200000003,2″ 6,14 −1,96 1358 K2III
172 87543 49281 10ч 03м &1000000000000341400000034,14с −61° 53′ &1000000000000002600000002,6″ 6,14 −2,49 1734 B4:Vne
252 95208 53546 10ч 57м &1000000000000158100000015,81с −75° 05′ &1000000000000059200000059,2″ 6,16 −3,12 2345 K1II
253 95324 53701 10ч 59м &1000000000000140500000014,05с −61° 19′ &1000000000000014700000014,7″ 6,16 0,93 363 B8IV
254 96088 54082 11ч 04м &1000000000000002500000000,25с −57° 57′ &1000000000000019200000019,2″ 6,16 −3,63 2964 B3III
10 47001 31265 06ч 33м &1000000000000263100000026,31с −52° 19′ &1000000000000045500000045,5″ 6,18 −0,17 607 G8III
V492 Car 167 86659 48782 09ч 56м &1000000000000598400000059,84с −69° 06′ &1000000000000006600000006,6″ 6,18 −1,43 1087 B3V
170 87436 49233 10ч 02м &1000000000000599500000059,95с −60° 10′ &1000000000000043300000043,3″ 6,18 −3,80 3228 A6II/III
194 90630 50976 10ч 24м &1000000000000445600000044,56с −73° 58′ &1000000000000018300000018,3″ 6,18 0,53 441 A2/A3V
V655 Car 201 91272 51425 10ч 30м &1000000000000088100000008,81с −66° 59′ &1000000000000004800000004,8″ 6,19 −1,70 1235 B4IV алголска променлива
56 62897 37599 07ч 42м &1000000000000533600000053,36с −58° 13′ &1000000000000048500000048,5″ 6,20 −0,23 629 K0III
102 75086 42936 08ч 45м &1000000000000055500000005,55с −58° 43′ &1000000000000027600000027,6″ 6,20 −1,23 997 B7III
168 87238 49160 10ч 01м &1000000000000580900000058,09с −57° 20′ &1000000000000059400000059,4″ 6,20 −0,62 753 K1II
158 84850 47913 09ч 45м &1000000000000558200000055,82с −58° 47′ &1000000000000038400000038,4″ 6,22 1,68 264 F5IV
186 89263 50287 10ч 16м &1000000000000032600000003,26с −59° 54′ &1000000000000012400000012,4″ 6,22 1,63 270 A5V
V532 Car 97451 54708 11ч 12м &1000000000000036000000003,60с −58° 25′ &1000000000000024100000024,1″ 6,24 −0,53 736 M4III
V375 Car 79 67536 39530 08ч 04м &1000000000000429400000042,94с −62° 50′ &1000000000000010900000010,9″ 6,25 −1,67 1249 B2.5Vn β Cep-променлива
207 91767 51732 10ч 34м &1000000000000127200000012,72с −60° 59′ &1000000000000015500000015,5″ 6,25 −0,78 830 K2/K3III
V341 Car 65750 38834 07ч 56м &1000000000000507000000050,70с −59° 07′ &1000000000000035000000035,0″ 6,25 967 M0III
232 93344 52520 10ч 44м &1000000000000201000000020,10с −70° 51′ &1000000000000035000000035,0″ 6,25 1,12 346 A5IV/V
21 52603 33588 06ч 58м &1000000000000398100000039,81с −55° 43′ &1000000000000044100000044,1″ 6,26 1,59 280 K2III
100 74622 42717 08ч 42м &1000000000000209000000020,90с −55° 46′ &1000000000000028800000028,8″ 6,26 1,23 331 K2III
υ Car B υ 85124 09ч 47м &1000000000000067000000006,70с −65° 04′ &1000000000000021000000021,0″ 6,26 1623 A8 Ib составница на системот υ Car
234 93372 52535 10ч 44м &1000000000000272500000027,25с −72° 26′ &1000000000000037100000037,1″ 6,26 3,74 104 F6V
235 93502 52679 10ч 46м &1000000000000171200000017,12с −60° 36′ &1000000000000010400000010,4″ 6,26 1,01 365 A0IV
245 94491 53231 10ч 53м &1000000000000211800000021,18с −58° 53′ &1000000000000036500000036,5″ 6,26 −2,16 1575 B5V
144 82858 46737 09ч 31м &1000000000000330500000033,05с −66° 43′ &1000000000000008600000008,6″ 6,27 −0,40 703 K1III
76 66607 39238 08ч 01м &1000000000000315800000031,58с −55° 27′ &1000000000000016800000016,8″ 6,28 −0,28 668 B4V
49 61031 36856 07ч 34м &1000000000000395800000039,58с −51° 28′ &1000000000000028300000028,3″ 6,29 −1,76 1331 A1III/IV
93662 52797 10ч 47м &1000000000000384100000038,41с −57° 28′ &1000000000000002700000002,7″ 6,29 −3,35 2763 M1II
94275 53100 10ч 51м &1000000000000469300000046,93с −57° 16′ &1000000000000020300000020,3″ 6,29 −0,05 604 A6III
59 63926 38087 07ч 48м &1000000000000195100000019,51с −56° 28′ &1000000000000015900000015,9″ 6,30 −2,91 2264 K0III+...
72 66341 39073 07ч 59м &1000000000000400900000040,09с −60° 12′ &1000000000000026600000026,6″ 6,30 −1,81 1364 B8III
133 81502 46049 09ч 23м &1000000000000273300000027,33с −60° 18′ &1000000000000008400000008,4″ 6,30 −2,91 2264 K1/K2II/III
166 86606 48715 09ч 56м &1000000000000097600000009,76с −71° 23′ &1000000000000021500000021,5″ 6,30 −2,69 2050 B1Ib
81 68423 39843 08ч 08м &1000000000000246500000024,65с −63° 48′ &1000000000000003000000003,0″ 6,32 −0,58 782 B6V
80126 45437 09ч 15м &1000000000000347300000034,73с −57° 34′ &1000000000000039900000039,9″ 6,32 −1,32 1098 G8II
QZ Car 227 93206 52526 10ч 44м &1000000000000229200000022,92с −59° 59′ &1000000000000036000000036,0″ 6,32 −3,23 2650 B0Ib: затемнувачка двојка; член на јатото Колиндер 228
142 82458 46407 09ч 27м &1000000000000491900000049,19с −71° 46′ &1000000000000052300000052,3″ 6,33 2,57 184 F3/F5V
V486 Car 154 84416 47591 09ч 42м &1000000000000129900000012,99с −66° 54′ &1000000000000053400000053,4″ 6,33 0,04 592 A0V β Lyr-променлива
216 92536 52160 10ч 39м &1000000000000228500000022,85с −64° 06′ &1000000000000042500000042,5″ 6,33 0,49 479 B8V
98 74341 42579 08ч 40м &1000000000000435500000043,55с −57° 32′ &1000000000000043900000043,9″ 6,34 2,13 227 A3V
190 90074 50785 10ч 22м &1000000000000104800000010,48с −58° 15′ &1000000000000056300000056,3″ 6,34 1,23 343 G6III
90289 50916 10ч 23м &1000000000000506600000050,66с −57° 57′ &1000000000000014100000014,1″ 6,34 −0,59 793 K5Ib-II
241 93649 52730 10ч 46м &1000000000000480900000048,09с −69° 12′ &1000000000000035300000035,3″ 6,34 −2,04 1545 A2IV
262 97472 54673 11ч 11м &1000000000000295700000029,57с −71° 26′ &1000000000000010300000010,3″ 6,34 0,08 583 K2/K3III
74148 42440 08ч 39м &1000000000000132400000013,24с −60° 19′ &1000000000000002400000002,4″ 6,35 0,71 437 A0V
189 89805 50562 10ч 19м &1000000000000420400000042,04с −65° 08′ &1000000000000014100000014,1″ 6,35 −2,59 2000 K2II
V429 Car 220 92740 52308 10ч 41м &1000000000000175200000017,52с −59° 40′ &1000000000000036900000036,9″ 6,35 −4,72 5344 WN7 + A(SB1) Волф-Рајеова ѕвезда
242 93739 52785 10ч 47м &1000000000000306200000030,62с −69° 26′ &1000000000000015800000015,8″ 6,35 −1,57 1249 B2IV
63 65189 38667 07ч 55м &1000000000000004400000000,44с −52° 35′ &1000000000000000100000000,1″ 6,36 −1,08 1003 B8III
94 72322 41653 08ч 29м &1000000000000364000000036,40с −55° 11′ &1000000000000027300000027,3″ 6,36 −0,36 721 G0V
V473 Car 107 76640 43763 08ч 54м &1000000000000540500000054,05с −58° 14′ &1000000000000022900000022,9″ 6,36 −0,77 869 B5V
122 79699 45214 09ч 12м &1000000000000506300000050,63с −60° 55′ &1000000000000000500000000,5″ 6,36 0,21 553 B9V
U Car 250 95109 53589 10ч 57м &1000000000000481900000048,19с −59° 43′ &1000000000000055900000055,9″ 6,36 G3Ia δ Cep-променлива
113 78632 44665 09ч 06м &1000000000000076100000007,61с −64° 29′ &1000000000000059700000059,7″ 6,37 0,08 590 K3III
51 61394 36977 07ч 36м &1000000000000016200000001,62с −55° 53′ &1000000000000015800000015,8″ 6,39 0,06 601 K1/K2IIICN.
258 96568 54289 11ч 06м &1000000000000243200000024,32с −64° 50′ &1000000000000023800000023,8″ 6,39 0,58 473 A3V
2 44267 29913 06ч 17м &1000000000000517400000051,74с −52° 43′ &1000000000000058900000058,9″ 6,40 −0,70 858 K2/K3III
55 62758 37530 07ч 42м &1000000000000102200000010,22с −58° 37′ &1000000000000051400000051,4″ 6,40 −1,18 1069 B2.5V
151 84046 47422 09ч 39м &1000000000000451500000045,15с −62° 56′ &1000000000000034700000034,7″ 6,40 −0,01 623 B8/B9III/IV
20 51210 33012 06ч 52м &1000000000000454400000045,44с −59° 20′ &1000000000000028600000028,6″ 6,41 0,62 470 A3m...
171 87438 49223 10ч 02м &1000000000000494200000049,42с −62° 09′ &1000000000000024000000024,0″ 6,41 −3,23 2763 K3Ib
200 91270 51461 10ч 30м &1000000000000392400000039,24с −61° 21′ &1000000000000023400000023,4″ 6,41 −0,57 811 M2III
183 88907 50067 10ч 13м &1000000000000212000000021,20с −61° 39′ &1000000000000031800000031,8″ 6,42 −1,06 1022 B2V
V507 Car 90966 51265 10ч 28м &1000000000000182800000018,28с −63° 09′ &1000000000000052500000052,5″ 6,42 −2,56 2037 B2/B3III:ne Be-ѕвезда
91094 51327 10ч 29м &1000000000000036700000003,67с −65° 10′ &1000000000000034800000034,8″ 6,42 0,00 627 M1III
266 98025 55003 11ч 15м &1000000000000427600000042,76с −57° 21′ &1000000000000021100000021,1″ 6,42 0,16 583 A3V
112 78293 44565 09ч 04м &1000000000000480000000048,00с −57° 51′ &1000000000000009500000009,5″ 6,43 −1,21 1101 A8III
233 93359 52537 10ч 44м &1000000000000324200000032,42с −70° 51′ &1000000000000018900000018,9″ 6,43 1,25 354 A6IV
68 65867 38963 07ч 58м &1000000000000214700000021,47с −51° 26′ &1000000000000054900000054,9″ 6,44 0,43 518 A8/A9IV
V469 Car 93 72303 41644 08ч 29м &1000000000000298200000029,82с −54° 12′ &1000000000000042500000042,5″ 6,44 −0,28 720 Ap Si α2 CVn-променлива
16 49705 32477 06ч 46м &1000000000000417000000041,70с −54° 41′ &1000000000000042200000042,2″ 6,45 0,93 414 G6III
136 81896 46143 09ч 24м &1000000000000371600000037,16с −70° 04′ &1000000000000032800000032,8″ 6,45 0,06 617 K1III
V495 Car 174 88158 49642 10ч 07м &1000000000000566400000056,64с −62° 13′ &1000000000000017200000017,2″ 6,45 −0,55 817 Ap Si α2 CVn-променлива
226 G. Car 226 93131 52488 10ч 43м &1000000000000522700000052,27с −60° 07′ &1000000000000004000000004,0″ 6,45 −5,06 6520 WN7 + A Волф-Рајеова ѕвезда; член на јатото Колиндер 228
22 52622 33577 06ч 58м &1000000000000363900000036,39с −56° 23′ &1000000000000041200000041,2″ 6,46 1,46 326 F2II
30 54967 34350 07ч 07м &1000000000000162800000016,28с −59° 42′ &1000000000000059200000059,2″ 6,46 −1,79 1455 B3V
93738 52815 10ч 47м &1000000000000535500000053,55с −64° 15′ &1000000000000046300000046,3″ 6,46 0,67 469 B9.5V
13 49219 32269 06ч 44м &1000000000000128100000012,81с −54° 41′ &1000000000000043900000043,9″ 6,47 −0,30 736 B5/B6V
86 70267 40655 08ч 17м &1000000000000557900000055,79с −59° 10′ &1000000000000000300000000,3″ 6,47 2,01 254 F5V
V487 Car 156 84809 47893 09ч 45м &1000000000000406400000040,64с −57° 11′ &1000000000000009800000009,8″ 6,47 −0,66 869 B8III/IV α2 CVn-променлива
239 93695 52806 10ч 47м &1000000000000443400000044,34с −59° 52′ &1000000000000030900000030,9″ 6,47 −1,41 1230 B5Vvar
251 95122 53556 10ч 57м &1000000000000202200000020,22с −69° 02′ &1000000000000017000000017,0″ 6,48 −0,55 832 B7V
214 92399 52103 10ч 38м &1000000000000453900000045,39с −59° 15′ &1000000000000044700000044,7″ 6,50 −1,82 1502 B4/B5III/IV
S Car 177 88366 49751 10ч 09м &1000000000000220100000022,01с −61° 32′ &1000000000000057100000057,1″ 6,94 −1,10 1320 M2/M3e мирида
AG Car 94910 53461 10ч 56м &1000000000000115800000011,58с −60° 27′ &1000000000000012800000012,8″ 7,09 B2:pe сјајна сина променлива
HD 65216 65216 38558 07ч 53м &1000000000000041300000041,3с −63° 38′ &1000000000000050400000050,4″ 7,98 112 G5V има планета (b)
HD 63765 63765 38041 07ч 47м &1000000000000497200000049,72с −54° 15′ &1000000000000050900000050,9″ 8,10 5,53 106 G9V има планета (b)
OGLE-TR-113 10ч 52м &1000000000000024400000024,4с −61° 26′ &1000000000000048500000048,5″ 14,42 1800 K има преминувачка планета (b)
OGLE-TR-111 10ч 53м &1000000000000017900000017,9с −61° 24′ &1000000000000020300000020,3″ 15,55 5000 G има преминувачка планета (b) и
можна втора планета
OGLE-TR-132 10ч 50м &1000000000000034700000034,7с −61° 57′ &1000000000000025900000025,9″ 15,72 7110 F има преминувачка планета (b)
OGLE-TR-182 11ч 09м &1000000000000187300000018,73с −61° 05′ &1000000000000429300000042,93″ 16,84 12700 G има преминувачка планета (b)
OGLE-TR-211 10ч 40м &1000000000000143900000014,39с −62° 27′ &1000000000000020200000020,2″ 5300 F има преминувачка планета (b)
OGLE2-TR-L9 11ч 07м &1000000000000005500000055с −61° 08′ &1000000000000004600000046″ 2935 F3 има преминувачка планета (b)
Име B G. HD HIP Рек Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
ζ Pup ζ 248 66811 39429 08ч 03м &1000000000000350700000035,07с −40° 00′ &1000000000000011500000011,5″ 2,21 −5,95 1399 O5Iaf Наос, Сухаил Хадар, Мулифејн; α Cyg-променлива
π Pup π 82 56855 35264 07ч 17м &1000000000000085600000008,56с −37° 05′ &1000000000000051000000051,0″ 2,71 −4,92 1094 K3Ib
ρ Pup
(15 Puppis)
ρ 253 67523 39757 08ч 07м &1000000000000327000000032,70с −24° 18′ &1000000000000016000000016,0″ 2,83 1,41 63 F2mF5IIp Турејс; δ Sct-променлива
τ Pup τ 39 50310 32768 06ч 49м &1000000000000561400000056,14с −50° 36′ &1000000000000051800000051,8″ 2,94 −0,80 183 K0III...
ν Pup ν 20 47670 31685 06ч 37м &1000000000000456700000045,67с −43° 11′ &1000000000000045300000045,3″ 3,17 −2,39 423 B8III SB
σ Pup σ 99 59717 36377 07ч 29м &1000000000000138800000013,88с −43° 18′ &1000000000000006800000006,8″ 3,25 −0,51 184 K5III SB Хадир
ξ Pup
(7 Puppis)
ξ 191 63700 38170 07ч 49м &1000000000000176600000017,66с −24° 51′ &1000000000000035200000035,2″ 3,34 −4,74 1347 G6Ia Асмидиска
175 G. Pup c 175 63032 37819 07ч 45м &1000000000000153000000015,30с −37° 58′ &1000000000000007000000007,0″ 3,62 −4,52 1387 K4III
213 G. Pup a 213 64440 38414 07ч 52м &1000000000000130500000013,05с −40° 34′ &1000000000000032900000032,9″ 3,71 −1,41 345 G5III...
3 Pup l 157 62623 37677 07ч 43м &1000000000000484700000048,47с −28° 57′ &1000000000000017400000017,4″ 3,94 A2Iab
199 G. Pup P 199 63922 38164 07ч 49м &1000000000000143000000014,30с −46° 22′ &1000000000000023600000023,6″ 4,10 −4,80 1964 B0III
11 Pup j 222 65228 38835 07ч 56м &1000000000000515600000051,56с −22° 52′ &1000000000000048500000048,5″ 4,20 −1,74 502 F7/F8II
218 G. Pup J 218 64760 38518 07ч 53м &1000000000000181600000018,16с −48° 06′ &1000000000000010600000010,6″ 4,22 −4,65 1940 B0.5Ib
ο Pup ο 183 63462 38070 07ч 48м &1000000000000051700000005,17с −25° 56′ &1000000000000013800000013,8″ 4,40 −5,00 2470 B1IV:nne Be-ѕвезда
16 Pup 256 67797 39906 08ч 09м &1000000000000016400000001,64с −19° 14′ &1000000000000042000000042,0″ 4,40 −1,41 472 B5V
73 G. Pup L2 73 56096 34922 07ч 13м &1000000000000322300000032,23с −44° 38′ &1000000000000025900000025,9″ 4,42 0,50 198 M5e
279 G. Pup h2 279 69142 40326 08ч 14м &1000000000000028900000002,89с −40° 20′ &1000000000000051800000051,8″ 4,42 −0,47 310 K1II/III
267 G. Pup h1 267 68553 40091 08ч 11м &1000000000000215000000021,50с −39° 37′ &1000000000000006800000006,8″ 4,44 −4,36 1874 K4III
289 G. Pup q 289 70060 40706 08ч 18м &1000000000000333900000033,39с −36° 39′ &1000000000000034300000034,3″ 4,44 2,16 93 A4m...
108 G. Pup 108 60532 36795 07ч 34м &1000000000000031800000003,18с −22° 17′ &1000000000000045800000045,8″ 4,46 2,41 84 F6V има две планети (b и c)
V Pup 233 65818 38957 07ч 58м &1000000000000144400000014,44с −49° 14′ &1000000000000041700000041,7″ 4,47 −3,29 1164 B1Vp + B2
QW Pup I 71 55892 34834 07ч 12м &1000000000000337400000033,74с −46° 45′ &1000000000000034400000034,4″ 4,49 2,86 69 F0IV γ Dor-променлива
QZ Pup b 214 64503 38455 07ч 52м &1000000000000386500000038,65с −38° 51′ &1000000000000046200000046,2″ 4,49 −1,98 640 B2V
k1 Pup k1 133 61555 37229 07ч 38м &1000000000000498800000049,88с −26° 48′ &1000000000000014000000014,0″ 4,50 −1,92 454 B6V Маркеб; составница на системот k Крма
127 G. Pup f 127 61330 37096 07ч 37м &1000000000000221200000022,12с −34° 58′ &1000000000000006900000006,9″ 4,53 −0,67 358 B8IV/V
232 65810 39095 07ч 59м &1000000000000520600000052,06с −18° 23′ &1000000000000056900000056,9″ 4,61 0,29 238 A1V
k2 Pup k2 134 61556 07ч 38м &1000000000000498000000049,80с −26° 48′ &1000000000000013000000013,0″ 4,62 -1,81 462 B5IV составница на системот k Крма
1 Pup 155 62576 37648 07ч 43м &1000000000000324000000032,40с −28° 24′ &1000000000000039400000039,4″ 4,63 −2,75 976 K5III
216 64740 38500 07ч 53м &1000000000000036400000003,64с −49° 36′ &1000000000000047100000047,1″ 4,63 −2,09 720 B1.5Vp
NV Pup (83 G. Pup) v1 83 57150 35363 07ч 18м &1000000000000184000000018,40с −36° 44′ &1000000000000002300000002,3″ 4,65 −2,42 847 B2V+... γ Cas-променлива
100 59890 36514 07ч 30м &1000000000000426100000042,61с −30° 57′ &1000000000000044200000044,2″ 4,65 −4,00 1753 G2Ib...
119 G. Pup p 119 60863 36917 07ч 35м &1000000000000229400000022,94с −28° 22′ &1000000000000009400000009,4″ 4,65 0,46 225 B8V
PU Pup (128 G. Pup) m 128 61429 37173 07ч 38м &1000000000000180500000018,05с −25° 21′ &1000000000000053200000053,2″ 4,69 −1,45 551 B8IV β Lyr-променлива
Q Pup Q 196 63744 38089 07ч 48м &1000000000000202500000020,25с −47° 04′ &1000000000000039100000039,1″ 4,69 0,48 227 K0III
19 Pup 263 68290 40084 08ч 11м &1000000000000163200000016,32с −12° 55′ &1000000000000037300000037,3″ 4,72 0,95 185 K0III
268 68601 40096 08ч 11м &1000000000000259000000025,90с −42° 59′ &1000000000000014200000014,2″ 4,73 −6,04 4657 A7Ib
78 56456 35020 07ч 14м &1000000000000381400000038,14с −48° 16′ &1000000000000018900000018,9″ 4,75 −0,43 354 B8/B9V
χ Pup χ 225 65456 38901 07ч 57м &1000000000000401100000040,11с −30° 20′ &1000000000000004500000004,5″ 4,76 −3,47 1442 A7III
MX Pup (274 G. Pup) r 274 68980 40274 08ч 13м &1000000000000295200000029,52с −35° 53′ &1000000000000058400000058,4″ 4,78 −2,61 979 B2ne γ Cas-променлива
KQ Pup 107 60414 36773 07ч 33м &1000000000000479700000047,97с −14° 31′ &1000000000000026000000026,0″ 4,82 −5,25 3361 A4Ia
A Pup A 67 54893 34495 07ч 08м &1000000000000510800000051,08с −39° 39′ &1000000000000020400000020,4″ 4,83 −1,98 751 B3IV/V
294 G. Pup w 294 70555 40945 08ч 21м &1000000000000230300000023,03с −33° 03′ &1000000000000015700000015,7″ 4,83 −2,22 838 K2/K3III
143 G. Pup d1 143 61831 37297 07ч 39м &1000000000000273500000027,35с −38° 18′ &1000000000000029000000029,0″ 4,84 −1,39 574 B3V
97 59612 36431 07ч 29м &1000000000000514100000051,41с −23° 01′ &1000000000000027500000027,5″ 4,85 −5,13 3228 A6Ib/II
OU Pup L1 72 56022 34899 07ч 13м &1000000000000133700000013,37с −45° 10′ &1000000000000057100000057,1″ 4,87 1,14 181 Ap α2 CVn-променлива
H Pup H 61 53811 34059 07ч 03м &1000000000000536600000053,66с −49° 35′ &1000000000000003300000003,3″ 4,92 1,07 192 A4IV
47 51799 33357 06ч 56м &1000000000000159900000015,99с −48° 43′ &1000000000000016200000016,2″ 4,94 −2,62 1062 M1III
140 G. Pup 140 61772 37379 07ч 40м &1000000000000232100000023,21с −15° 15′ &1000000000000049900000049,9″ 4,98 −1,60 676 K3III
37 50235 32855 06ч 50м &1000000000000523500000052,35с −34° 22′ &1000000000000002400000002,4″ 4,99 −2,23 906 K2/K3III
20 Pup 269 68752 40259 08ч 13м &1000000000000199800000019,98с −15° 47′ &1000000000000017600000017,6″ 4,99 −2,89 1230 G5Ib/II
212 G. Pup 212 64379 38423 07ч 52м &1000000000000158000000015,80с −34° 42′ &1000000000000021700000021,7″ 5,01 3,73 59 F3/F5V
80 56779 35226 07ч 16м &1000000000000494200000049,42с −36° 35′ &1000000000000033500000033,5″ 5,03 −2,31 959 B3V
4 Pup 167 62952 37891 07ч 45м &1000000000000568800000056,88с −14° 33′ &1000000000000049800000049,8″ 5,03 0,73 236 F2V
159 62644 37606 07ч 42м &1000000000000571600000057,16с −45° 10′ &1000000000000018400000018,4″ 5,04 3,13 79 G5IV
Y Pup 21 47973 31765 06ч 38м &1000000000000376300000037,63с −48° 13′ &1000000000000012800000012,8″ 5,05 −0,58 436 G8III
111 G. Pup n 111 60584 36817 07ч 34м &1000000000000186700000018,67с −23° 28′ &1000000000000025200000025,2″ 5,06 2,74 95 F6V
49 G. Pup t 49 52092 33558 06ч 58м &1000000000000251100000025,11с −34° 06′ &1000000000000042200000042,2″ 5,07 −1,77 760 B4IV/V
185 63465 38010 07ч 47м &1000000000000250000000025,00с −38° 30′ &1000000000000040200000040,2″ 5,07 −2,83 1240 B2IV/V
N Pup N 228 65551 38872 07ч 57м &1000000000000184300000018,43с −44° 06′ &1000000000000035600000035,6″ 5,08 −2,90 1283 B2.5IV
12 Pup 230 65699 39023 07ч 59м &1000000000000057200000005,72с −23° 18′ &1000000000000037400000037,4″ 5,09 −1,82 786 G8II
OS Pup 276 69081 40321 08ч 13м &1000000000000583200000058,32с −36° 19′ &1000000000000020300000020,3″ 5,09 −2,70 1177 B2V: γ Cas-променлива
NW Pup (84 G. Pup) v2 84 57219 35406 07ч 18м &1000000000000381900000038,19с −36° 44′ &1000000000000033900000033,9″ 5,11 −1,93 836 A0V β Cep-променлива
68 55526 34670 07ч 10м &1000000000000475000000047,50с −48° 55′ &1000000000000057300000057,3″ 5,12 0,21 313 K2III
W Pup 162 62713 37664 07ч 43м &1000000000000418300000041,83с −40° 56′ &1000000000000000000000000,0″ 5,12 1,02 215 K1III
X Pup 38 50223 32765 06ч 49м &1000000000000546200000054,62с −46° 36′ &1000000000000055700000055,7″ 5,14 3,13 82 F5III
O Pup O 231 65685 38917 07ч 57м &1000000000000517300000051,73с −45° 34′ &1000000000000039900000039,9″ 5,14 0,32 300 K2III
9 Pup 205 64096 38382 07ч 51м &1000000000000463400000046,34с −13° 53′ &1000000000000049900000049,9″ 5,16 4,05 54 G2V HR 3064, Gl 291
6 Pup 190 63697 38211 07ч 49м &1000000000000411700000041,17с −17° 13′ &1000000000000041200000041,2″ 5,17 0,72 253 K3III
295 70556 40943 08ч 21м &1000000000000210500000021,05с −36° 29′ &1000000000000003100000003,1″ 5,18 −3,31 1630 B2IV-V+...
C Pup C 59 53704 34081 07ч 04м &1000000000000028100000002,81с −42° 20′ &1000000000000014800000014,8″ 5,20 0,27 315 Am
187 63578 38020 07ч 47м &1000000000000315100000031,51с −46° 36′ &1000000000000030600000030,6″ 5,22 −3,33 1672 B1V
234 65925 39061 07ч 59м &1000000000000284300000028,43с −39° 17′ &1000000000000048600000048,6″ 5,22 1,41 189 F3V
F Pup F 87 57240 35393 07ч 18м &1000000000000335200000033,52с −39° 12′ &1000000000000037100000037,1″ 5,24 −0,55 469 A0V
MZ Pup 250 66888 39487 08ч 04м &1000000000000161900000016,19с −32° 40′ &1000000000000029400000029,4″ 5,25 −4,03 2345 M2II
31 G. Pup x 31 49591 32537 06ч 47м &1000000000000214100000021,41с −37° 55′ &1000000000000046800000046,8″ 5,27 0,24 331 B8/B9V
16 46273 30953 06ч 29м &1000000000000491300000049,13с −50° 14′ &1000000000000020300000020,3″ 5,28 1,71 169 F2V
E Pup E 70 55719 34802 07ч 12м &1000000000000158200000015,82с −40° 29′ &1000000000000055600000055,6″ 5,30 −0,32 434 A3p...
188 G. Pup 188 63660 38146 07ч 49м &1000000000000017000000001,70с −24° 54′ &1000000000000044100000044,1″ 5,32 0,35 321 G2
302 71176 41260 08ч 25м &1000000000000037600000003,76с −24° 02′ &1000000000000046500000046,5″ 5,32 −0,64 506 K4/K5III
252 67456 39734 08ч 07м &1000000000000180500000018,05с −20° 33′ &1000000000000015600000015,6″ 5,33 −2,54 1221 A3Ib/II
171 G. Pup 171 63077 37853 07ч 45м &1000000000000351800000035,18с −34° 10′ &1000000000000035600000035,6″ 5,36 4,45 50 G0V
227 65460 38846 07ч 56м &1000000000000578100000057,81с −43° 30′ &1000000000000001500000001,5″ 5,36 −2,32 1120 B2.5V
98 G. Pup y 98 59635 36363 07ч 29м &1000000000000057100000005,71с −38° 48′ &1000000000000043600000043,6″ 5,41 −0,75 556 B3V
150 62226 37450 07ч 41м &1000000000000158300000015,83с −38° 32′ &1000000000000000900000000,9″ 5,41 −0,98 617 B3V
OW Pup (115 G. Pup) z 115 60606 36778 07ч 33м &1000000000000510500000051,05с −36° 20′ &1000000000000018200000018,2″ 5,42 −2,54 1273 B2Vne γ Cas-променлива
215 64572 38497 07ч 53м &1000000000000035100000003,51с −36° 21′ &1000000000000049600000049,6″ 5,44 −1,39 756 K1IIICN...
309 71459 41323 08ч 25м &1000000000000519200000051,92с −42° 09′ &1000000000000011200000011,2″ 5,45 −1,53 813 B3V
5 Pup 180 63336 38048 07ч 47м &1000000000000567800000056,78с −12° 11′ &1000000000000034400000034,4″ 5,48 3,08 99 F5+...
217 64802 38593 07ч 54м &1000000000000110100000011,01с −35° 52′ &1000000000000038300000038,3″ 5,48 −1,47 801 B2V
V336 Pup 246 66624 39360 08ч 02м &1000000000000447900000044,79с −41° 18′ &1000000000000035500000035,5″ 5,52 −0,35 486 Ap Si α2 CVn-променлива
308 71377 41395 08ч 26м &1000000000000420100000042,01с −12° 32′ &1000000000000004300000004,3″ 5,52 0,95 268 K1/K2III
18 Pup 262 68146 40035 08ч 10м &1000000000000399800000039,98с −13° 47′ &1000000000000057700000057,7″ 5,53 3,77 73 F7V
93 59256 36258 07ч 27м &1000000000000591700000059,17с −29° 09′ &1000000000000021200000021,2″ 5,55 −1,03 674 B9Vsp...
60 53705 34065 07ч 03м &1000000000000574000000057,40с −43° 36′ &1000000000000032300000032,3″ 5,56 4,51 53 G3V...
292 70442 40944 08ч 21м &1000000000000212200000021,22с −20° 04′ &1000000000000044400000044,4″ 5,58 −0,12 450 A3V
287 70002 40678 08ч 18м &1000000000000173900000017,39с −35° 27′ &1000000000000006100000006,1″ 5,59 0,08 413 K2III
156 62578 37623 07ч 43м &1000000000000120000000012,00с −36° 03′ &1000000000000000400000000,4″ 5,60 −0,72 598 B5V
197 63852 38200 07ч 49м &1000000000000354300000035,43с −33° 17′ &1000000000000020200000020,2″ 5,61 −1,02 691 M0III
V390 Pup 161 62747 37751 07ч 44м &1000000000000341700000034,17с −24° 40′ &1000000000000026700000026,7″ 5,62 −3,16 1863 B2II алголска променлива
204 64152 38375 07ч 51м &1000000000000430500000043,05с −21° 10′ &1000000000000025500000025,5″ 5,62 1,00 274 K0III
81 56813 35181 07ч 16м &1000000000000154700000015,47с −46° 46′ &1000000000000028600000028,6″ 5,64 −0,99 692 K4III
105 60341 36732 07ч 33м &1000000000000195500000019,55с −19° 24′ &1000000000000044500000044,5″ 5,64 0,88 292 K0III
154 62412 37590 07ч 42м &1000000000000481500000048,15с −26° 21′ &1000000000000004500000004,5″ 5,64 0,59 333 K1III
V378 Pup 122 60855 36981 07ч 36м &1000000000000039000000003,90с −14° 29′ &1000000000000034000000034,0″ 5,66 −2,87 1655 B2/3V(n) Be-ѕвезда
257 67880 39943 08ч 09м &1000000000000285400000028,54с −16° 14′ &1000000000000056100000056,1″ 5,66 −1,59 921 B4V
301 71141 41242 08ч 24м &1000000000000552000000055,20с −23° 09′ &1000000000000013700000013,7″ 5,67 −0,76 631 A1III/IV
MY Pup (142 G. Pup) y3 142 61715 37174 07ч 38м &1000000000000182100000018,21с −48° 36′ &1000000000000005200000005,2″ 5,68 −5,26 5015 F4Iab δ Cep-променлива
PT Pup 125 61068 37036 07ч 36м &1000000000000410400000041,04с −19° 42′ &1000000000000008500000008,5″ 5,69 −2,89 1698 B2II β Cep-променлива
130 G. Pup y2 130 61391 37043 07ч 36м &1000000000000439300000043,93с −48° 49′ &1000000000000048600000048,6″ 5,69 −0,23 497 B9V
10 Pup 206 64238 38427 07ч 52м &1000000000000188800000018,88с −14° 50′ &1000000000000046200000046,2″ 5,69 −2,11 1185 F2IV/V
293 70523 40990 08ч 21м &1000000000000546600000054,66с −17° 35′ &1000000000000010700000010,7″ 5,71 0,99 286 K0III
PR Pup 77 56455 35029 07ч 14м &1000000000000460300000046,03с −46° 50′ &1000000000000058800000058,8″ 5,72 0,14 425 A0p α2 CVn-променлива
144 G. Pup d2 144 61878 37322 07ч 39м &1000000000000438300000043,83с −38° 08′ &1000000000000021600000021,6″ 5,73 −0,64 612 B5V
G Pup G 15 45572 30591 06ч 25м &1000000000000436600000043,66с −48° 10′ &1000000000000036700000036,7″ 5,76 −0,82 675 B9V
145 G. Pup d3 145 61899 37329 07ч 39м &1000000000000478800000047,88с −38° 15′ &1000000000000038400000038,4″ 5,76 −1,91 1116 B3III
278 69123 40344 08ч 14м &1000000000000132900000013,29с −35° 29′ &1000000000000024300000024,3″ 5,77 1,56 227 K1III
96 59550 36362 07ч 29м &1000000000000049200000004,92с −31° 27′ &1000000000000022400000022,4″ 5,78 −1,95 1144 B2IV
116 60666 36848 07ч 34м &1000000000000348300000034,83с −27° 00′ &1000000000000044800000044,8″ 5,78 0,87 313 K1III
138 G. Pup e 138 61641 37223 07ч 38м &1000000000000439000000043,90с −36° 29′ &1000000000000048600000048,6″ 5,78 −1,58 964 B3III
D Pup D 66 54475 34339 07ч 07м &1000000000000070900000007,09с −40° 53′ &1000000000000035900000035,9″ 5,80 −1,26 842 B3V
164 62781 37710 07ч 44м &1000000000000097400000009,74с −36° 03′ &1000000000000045800000045,8″ 5,80 2,61 142 F0IV
79 56733 35202 07ч 16м &1000000000000318600000031,86с −38° 19′ &1000000000000008200000008,2″ 5,81 −0,78 679 B4V
QS Pup 200 63949 38159 07ч 49м &1000000000000128700000012,87с −46° 51′ &1000000000000027900000027,9″ 5,82 −3,03 1918 B1.5IV β Cep-променлива
244 66598 39380 08ч 03м &1000000000000041700000004,17с −32° 27′ &1000000000000048900000048,9″ 5,83 −0,18 518 K2/K3III
106 60345 36721 07ч 33м &1000000000000097800000009,78с −24° 42′ &1000000000000038800000038,8″ 5,84 0,98 306 A3III
M Pup M 85 57197 35347 07ч 18м &1000000000000042600000004,26с −43° 59′ &1000000000000012400000012,4″ 5,86 −0,54 621 B8II/III
112 G. Pup n 112 60585 07ч 34м &1000000000000191000000019,10с −23° 28′ &1000000000000029000000029,0″ 5,87
V392 Pup 176 63215 37915 07ч 46м &1000000000000105600000010,56с −37° 56′ &1000000000000001300000001,3″ 5,87 −0,57 632 B5V Be-ѕвезда
298 70761 41074 08ч 22м &1000000000000499400000049,94с −26° 20′ &1000000000000053600000053,6″ 5,88 F2Iab
174 62893 37752 07ч 44м &1000000000000342000000034,20с −37° 56′ &1000000000000034600000034,6″ 5,89 −0,46 608 B8V
208 64225 38267 07ч 50м &1000000000000238800000023,88с −50° 30′ &1000000000000033700000033,7″ 5,89 1,39 259 K2III
91 59026 36143 07ч 26м &1000000000000424700000042,47с −34° 08′ &1000000000000026500000026,5″ 5,90 −1,47 973 B4V
178 63271 37995 07ч 47м &1000000000000125600000012,56с −22° 31′ &1000000000000010300000010,3″ 5,90 −1,51 988 B1/B2V
241 66358 39251 08ч 01м &1000000000000375300000037,53с −37° 17′ &1000000000000001400000001,4″ 5,90 −0,41 595 A3IV
141 61774 37364 07ч 40м &1000000000000135300000013,53с −19° 39′ &1000000000000039200000039,2″ 5,92 −0,80 720 K0III
2 41742 28790 06ч 04м &1000000000000401700000040,17с −45° 04′ &1000000000000046400000046,4″ 5,93 3,77 88 F4V
40 50445 32938 06ч 51м &1000000000000424500000042,45с −36° 13′ &1000000000000048500000048,5″ 5,94 2,23 180 A3V
V363 Pup 69 55718 34817 07ч 12м &1000000000000258300000025,83с −36° 32′ &1000000000000039800000039,8″ 5,94 −1,27 903 B4V
V397 Pup 195 63786 38167 07ч 49м &1000000000000146500000014,65с −35° 14′ &1000000000000035900000035,9″ 5,94 0,11 478 B9V алголска променлива
76 56410 35054 07ч 14м &1000000000000571500000057,15с −41° 25′ &1000000000000035100000035,1″ 5,95 −0,19 552 B4III/IV
59499 36345 07ч 28м &1000000000000511600000051,16с −31° 50′ &1000000000000054300000054,3″ 5,95 −0,31 582 B3V+...
285 G. Pup 285 69830 40693 08ч 18м &1000000000000237800000023,78с −12° 37′ &1000000000000047200000047,2″ 5,95 5,45 41 K0V има три планети со маса на Нептун (b, c и d), астероиден појас
305 71267 41328 08ч 25м &1000000000000556000000055,60с −14° 55′ &1000000000000047100000047,1″ 5,96 0,91 333 A3m...
V438 Pup 307 71302 41250 08ч 24м &1000000000000572200000057,22с −42° 46′ &1000000000000011500000011,5″ 5,97 −3,92 3105 B3V алголска променлива
92 59136 36236 07ч 27м &1000000000000429400000042,94с −22° 51′ &1000000000000033100000033,1″ 5,98 −1,18 881 B5III
235 65904 39014 07ч 59м &1000000000000018100000001,81с −45° 12′ &1000000000000057100000057,1″ 5,98 −1,61 1076 B4V
V468 Pup (146 G. Pup) d4 146 61925 37345 07ч 39м &1000000000000579900000057,99с −37° 34′ &1000000000000045900000045,9″ 5,99 −2,10 1353 B4III Be-ѕвезда
239 66210 39122 08ч 00м &1000000000000147200000014,72с −48° 58′ &1000000000000053800000053,8″ 6,01 0,70 377 A2V
303 71196 41282 08ч 25м &1000000000000190200000019,02с −21° 02′ &1000000000000046000000046,0″ 6,01 3,36 111 F2/F3V
177 63118 37823 07ч 45м &1000000000000180500000018,05с −43° 45′ &1000000000000009200000009,2″ 6,02 −1,15 886 B6IV
223 65211 38732 07ч 55м &1000000000000466000000046,60с −43° 50′ &1000000000000042200000042,2″ 6,02 −1,08 856 B6V
94 59438 36395 07ч 29м &1000000000000219800000021,98с −14° 59′ &1000000000000053100000053,1″ 6,05 3,39 111 F5V
QU Pup 210 64365 38370 07ч 51м &1000000000000403600000040,36с −42° 53′ &1000000000000017600000017,6″ 6,05 −2,61 1762 B2IV β Cep-променлива
2 Pup A 166 62864 37843 07ч 45м &1000000000000291400000029,14с −14° 41′ &1000000000000025700000025,7″ 6,06 0,85 359 A6/A7
275 69080 40341 08ч 14м &1000000000000110400000011,04с −32° 08′ &1000000000000026600000026,6″ 6,07 −2,35 1575 B2V
312 71487 41361 08ч 26м &1000000000000177400000017,74с −39° 03′ &1000000000000032300000032,3″ 6,07 −0,30 613 B9IV/V
63 54153 34253 07ч 06м &1000000000000022600000002,26с −38° 22′ &1000000000000058400000058,4″ 6,09 −0,44 660 G0III
226 65442 38845 07ч 56м &1000000000000578100000057,81с −42° 24′ &1000000000000023500000023,5″ 6,09 −0,58 703 K3III
113 60646 36807 07ч 34м &1000000000000128600000012,86с −33° 27′ &1000000000000048900000048,9″ 6,11 1,39 287 A9IV
194 63822 38246 07ч 50м &1000000000000056700000005,67с −19° 31′ &1000000000000024800000024,8″ 6,11 −2,69 1874 K1III
277 69082 40324 08ч 13м &1000000000000587100000058,71с −36° 20′ &1000000000000026900000026,9″ 6,11 −2,18 1482 B2IV/V
14 Pup 247 66834 39524 08ч 04м &1000000000000414200000041,42с −19° 43′ &1000000000000041400000041,4″ 6,12 −2,30 1575 B3III
291 70302 40876 08ч 20м &1000000000000273600000027,36с −22° 55′ &1000000000000028800000028,8″ 6,12 −0,58 712 G8/K0III
PY Pup 240 66255 39153 08ч 00м &1000000000000289700000028,97с −48° 52′ &1000000000000018400000018,4″ 6,13 −2,20 1509 A0p α2 CVn-променлива
22 Pup 296 70673 41067 08ч 22м &1000000000000468700000046,87с −13° 03′ &1000000000000016800000016,8″ 6,13 0,63 411 K0III
V368 Pup 90 58634 35960 07ч 24м &1000000000000473600000047,36с −37° 17′ &1000000000000028500000028,5″ 6,14 −0,50 694 A8V δ Sct-променлива
T Pup 189 63640 38074 07ч 48м &1000000000000085500000008,55с −40° 39′ &1000000000000008300000008,3″ 6,14 −0,19 600 M2III
220 64876 38635 07ч 54м &1000000000000399300000039,93с −34° 50′ &1000000000000048100000048,1″ 6,14 −0,45 678 K4III
62 53952 34200 07ч 05м &1000000000000320500000032,05с −34° 46′ &1000000000000040100000040,1″ 6,15 2,42 182 F2V
251 67243 39617 08ч 05м &1000000000000448900000044,89с −33° 34′ &1000000000000010000000010,0″ 6,15 −3,94 3396 G1Ib
282 69511 40485 08ч 15м &1000000000000588300000058,83с −35° 54′ &1000000000000011500000011,5″ 6,15 −2,67 1895 K2III
297 70612 40947 08ч 21м &1000000000000241800000024,18с −39° 37′ &1000000000000014600000014,6″ 6,15 2,01 219 A4V
23 48383 32007 06ч 41м &1000000000000141700000014,17с −40° 20′ &1000000000000059500000059,5″ 6,16 −1,40 1058 B4V
149 62082 37465 07ч 41м &1000000000000235300000023,53с −22° 20′ &1000000000000012300000012,3″ 6,16 −0,95 860 M0/M1III
V339 Pup 30 49336 32434 06ч 46м &1000000000000121600000012,16с −37° 46′ &1000000000000031300000031,3″ 6,19 −2,05 1449 B3Vne Be-ѕвезда
137 61642 37202 07ч 38м &1000000000000325300000032,53с −38° 46′ &1000000000000053000000053,0″ 6,20 0,79 393 G8III
60325 36736 07ч 33м &1000000000000221900000022,19с −14° 20′ &1000000000000017900000017,9″ 6,21 −2,12 1509 B2II
229 65598 38879 07ч 57м &1000000000000200800000020,08с −47° 53′ &1000000000000026600000026,6″ 6,21 −1,24 1009 B5V
260 67977 39920 08ч 09м &1000000000000101900000010,19с −35° 27′ &1000000000000018200000018,2″ 6,21 0,82 389 G8III
281 69445 40476 08ч 15м &1000000000000525700000052,57с −30° 55′ &1000000000000033300000033,3″ 6,22 1,07 349 G6:III+...
48 51825 33451 06ч 57м &1000000000000176100000017,61с −35° 30′ &1000000000000025900000025,9″ 6,23 3,05 141 F5V
51 52362 33590 06ч 58м &1000000000000417400000041,74с −45° 46′ &1000000000000003300000003,3″ 6,23 0,66 424 A0V
186 63655 38184 07ч 49м &1000000000000288100000028,81с −13° 21′ &1000000000000010500000010,5″ 6,23 −2,57 1874 B8/B9II
45 51266 33139 06ч 54м &1000000000000023100000002,31с −50° 36′ &1000000000000043700000043,7″ 6,24 2,59 175 K0/K1III
7 42448 29129 06ч 08м &1000000000000346400000034,64с −44° 21′ &1000000000000022400000022,4″ 6,26 −0,55 751 B8II
59235 36264 07ч 28м &1000000000000019200000001,92с −26° 50′ &1000000000000020400000020,4″ 6,26 −0,28 664 K4III
46 51682 33394 06ч 56м &1000000000000457000000045,70с −35° 20′ &1000000000000028900000028,9″ 6,27 −0,21 644 K2III
V376 Pup 110 60559 36728 07ч 33м &1000000000000131700000013,17с −40° 03′ &1000000000000030700000030,7″ 6,27 −0,30 672 B8IV (p Si) β Lyr-променлива
264 68242 39974 08ч 09м &1000000000000477000000047,70с −42° 38′ &1000000000000027000000027,0″ 6,27 −1,12 979 B+...
9 42834 29304 06ч 10м &1000000000000399300000039,93с −45° 16′ &1000000000000055200000055,2″ 6,28 −0,26 663 A0V
26 48543 32091 06ч 42м &1000000000000163900000016,39с −38° 23′ &1000000000000055700000055,7″ 6,28 1,48 298 A+...
PX Pup 221 65183 38792 07ч 56м &1000000000000227200000022,72с −30° 17′ &1000000000000004300000004,3″ 6,28 −1,59 1221 M5/M6III
249 66812 39420 08ч 03м &1000000000000296200000029,62с −42° 56′ &1000000000000054000000054,0″ 6,28 −0,61 780 G8II
300 70946 41107 08ч 23м &1000000000000169300000016,93с −38° 17′ &1000000000000009800000009,8″ 6,28 −1,88 1399 M2III
27 48797 32208 06ч 43м &1000000000000233500000023,35с −39° 11′ &1000000000000035100000035,1″ 6,30 0,17 549 A8:+...
86 57299 35463 07ч 19м &1000000000000137000000013,70с −33° 43′ &1000000000000037700000037,7″ 6,31 −0,45 734 K2/K3III
63291 37939 07ч 46м &1000000000000334500000033,45с −37° 46′ &1000000000000021000000021,0″ 6,31 0,00 597 K3III
QY Pup 63302 38031 07ч 47м &1000000000000385300000038,53с −15° 59′ &1000000000000026500000026,5″ 6,31 −2,91 2280 K3Iab/b
242 66435 39299 08ч 02м &1000000000000061300000006,13с −37° 03′ &1000000000000000300000000,3″ 6,31 −0,70 823 M3III
NP Pup 44 51208 33189 06ч 54м &1000000000000266800000026,68с −42° 21′ &1000000000000056200000056,2″ 6,32 −1,79 1364 C3II
89 58420 35893 07ч 23м &1000000000000583400000058,34с −35° 50′ &1000000000000016300000016,3″ 6,32 −0,33 697 B5V
201 63948 38183 07ч 49м &1000000000000283200000028,32с −44° 45′ &1000000000000004400000004,4″ 6,32 1,30 329 K0III
21 Pup 284 69665 40604 08ч 17м &1000000000000231400000023,14с −16° 17′ &1000000000000006300000006,3″ 6,32 −0,78 858 A1V
OX Pup 182 63401 37982 07ч 47м &1000000000000057700000005,77с −39° 19′ &1000000000000051700000051,7″ 6,33 −0,28 685 Ap Si α2 CVn-променлива
126 61227 37089 07ч 37м &1000000000000169300000016,93с −23° 46′ &1000000000000031500000031,5″ 6,34 −9,14 40750 F0Ib
63696 38206 07ч 49м &1000000000000399800000039,98с −14° 05′ &1000000000000007300000007,3″ 6,34 −0,96 939 K5III
209 64287 38355 07ч 51м &1000000000000203400000020,34с −43° 05′ &1000000000000042900000042,9″ 6,34 −2,09 1583 B2IV-V
1 41700 28764 06ч 04м &1000000000000285100000028,51с −45° 02′ &1000000000000013900000013,9″ 6,35 4,22 87 G0IV-V
104 60312 36657 07ч 32м &1000000000000222800000022,28с −35° 57′ &1000000000000040300000040,3″ 6,35 −0,43 739 B8V
236 66005 39035 07ч 59м &1000000000000123100000012,31с −49° 58′ &1000000000000036700000036,7″ 6,35 −1,63 1283 B2IV-V
66885 39514 08ч 04м &1000000000000326500000032,65с −25° 41′ &1000000000000058900000058,9″ 6,35 −0,66 823 K5/M0III
PQ Pup 258 67888 39866 08ч 08м &1000000000000376500000037,65с −37° 40′ &1000000000000052500000052,5″ 6,36 −2,32 1772 B3V γ Cas-променлива
8 Pup 203 64077 38372 07ч 51м &1000000000000408800000040,88с −12° 49′ &1000000000000009800000009,8″ 6,37 2,00 244 F3IV
237 66006 39038 07ч 59м &1000000000000135700000013,57с −49° 58′ &1000000000000025600000025,6″ 6,37 −0,68 838 B2IV-V
255 67751 39876 08ч 08м &1000000000000435800000043,58с −20° 21′ &1000000000000047400000047,4″ 6,37 −1,87 1449 A3III
131 61453 37128 07ч 37м &1000000000000450300000045,03с −38° 00′ &1000000000000038100000038,1″ 6,38 0,18 566 K4III
179 63323 38037 07ч 47м &1000000000000452100000045,21с −16° 00′ &1000000000000052100000052,1″ 6,38 −2,95 2397 K5II/III
69002 40291 08ч 13м &1000000000000410500000041,05с −33° 34′ &1000000000000010400000010,4″ 6,38 1,07 377 K2III
54 52703 33774 07ч 00м &1000000000000497400000049,74с −33° 27′ &1000000000000056600000056,6″ 6,39 0,85 418 G8II/III
170 63112 37951 07ч 46м &1000000000000447200000044,72с −12° 40′ &1000000000000031100000031,1″ 6,39 −0,96 962 B9III
60951 36986 07ч 36м &1000000000000074200000007,42с −22° 09′ &1000000000000037700000037,7″ 6,40 −0,23 691 K1II
135 61589 37289 07ч 39м &1000000000000242000000024,20с −16° 50′ &1000000000000050100000050,1″ 6,40 −0,15 667 K3III
272 68862 40220 08ч 12м &1000000000000515600000051,56с −37° 55′ &1000000000000028100000028,1″ 6,40 0,22 561 A3V
153 62318 37461 07ч 41м &1000000000000217200000021,72с −44° 37′ &1000000000000055800000055,8″ 6,41 −1,31 1140 B7IV/V
41 50621 32918 06ч 51м &1000000000000325600000032,56с −48° 17′ &1000000000000033800000033,8″ 6,42 −0,22 695 K2/K3III
160 62712 37666 07ч 43м &1000000000000429300000042,93с −38° 12′ &1000000000000006900000006,9″ 6,42 0,17 580 B8IV
265 68450 40063 08ч 11м &1000000000000016900000001,69с −37° 17′ &1000000000000032600000032,6″ 6,42 −2,96 2451 B0III
69904 40639 08ч 17м &1000000000000461500000046,15с −36° 04′ &1000000000000003300000003,3″ 6,42 −4,18 4289 M0III + A3/5
61750 37375 07ч 40м &1000000000000210200000021,02с −11° 45′ &1000000000000009100000009,1″ 6,43 0,34 538 K2
202 64042 38316 07ч 51м &1000000000000000800000000,08с −24° 31′ &1000000000000042600000042,6″ 6,43 0,48 505 B9.5V
286 69879 40656 08ч 17м &1000000000000582600000058,26с −30° 00′ &1000000000000013300000013,3″ 6,43 0,65 466 K0III
57 53253 33909 07ч 02м &1000000000000154800000015,48с −43° 24′ &1000000000000013900000013,9″ 6,44 0,95 408 A0V
290 70235 40787 08ч 19м &1000000000000295200000029,52с −34° 35′ &1000000000000024500000024,5″ 6,44 −0,55 815 B8Ib/II
304 71231 41306 08ч 25м &1000000000000393700000039,37с −17° 26′ &1000000000000021900000021,9″ 6,44 −0,21 698 K1III
207 64181 38292 07ч 50м &1000000000000425200000042,52с −44° 34′ &1000000000000047900000047,9″ 6,45 0,27 561 G6III
64974 38686 07ч 55м &1000000000000138700000013,87с −30° 55′ &1000000000000003800000003,8″ 6,45 −1,54 1294 K4III
63399 37996 07ч 47м &1000000000000146200000014,62с −36° 04′ &1000000000000025200000025,2″ 6,46 0,87 428 K1III
65638 38925 07ч 57м &1000000000000547900000054,79с −40° 47′ &1000000000000003700000003,7″ 6,46 0,24 573 K0III
43 50860 33015 06ч 52м &1000000000000471400000047,14с −43° 58′ &1000000000000032200000032,2″ 6,47 0,90 424 B8V
54179 34177 07ч 05м &1000000000000163900000016,39с −50° 21′ &1000000000000036500000036,5″ 6,47 −0,44 787 K3III
4 42168 28988 06ч 07м &1000000000000018300000001,83с −45° 05′ &1000000000000029800000029,8″ 6,48 1,19 372 K1III
8 42683 29185 06ч 09м &1000000000000234300000023,43с −49° 33′ &1000000000000046800000046,8″ 6,48 2,58 196 F8V
V420 Pup 67698 39834 08ч 08м &1000000000000193600000019,36с −23° 37′ &1000000000000004000000004,0″ 6,49 1299 B3III/IV Be-ѕвезда
193 63734 38209 07ч 49м &1000000000000408000000040,80с −19° 30′ &1000000000000019700000019,7″ 6,49 0,96 417 K2III
139 61672 37293 07ч 39м &1000000000000269800000026,98с −26° 51′ &1000000000000047100000047,1″ 6,50 −0,50 819 B6V
67408 39730 08ч 07м &1000000000000160300000016,03с −17° 22′ &1000000000000007700000007,7″ 6,50 0,05 637 K1III
2 Pup B 62863 37842 07ч 45м &1000000000000287400000028,74с −14° 41′ &1000000000000010000000010,0″ 7,03 1,57 402 A0/A1V
HD 70642 70642 40952 08ч 21м &1000000000000281400000028,14с −39° 42′ &1000000000000019500000019,5″ 7,18 4,89 94 G6V има планета (b)
HD 48265 48265 31895 06ч 40м &1000000000000017300000001,73с −48° 32′ &1000000000000031000000031,0″ 8,07 3,36 285 G5IV/V има планета (b)
NGC 2423-3 07ч 37м &1000000000000000900000009с −13° 54′ &1000000000000002400000024″ 9,45 0,03 2500 поединечна ѕвезда во расеаното јато NGC 2423, има планета (b)
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Kunitzsch, P.; Smart, T. (2006). A Dictionary of Modern star Names: A Short Guide to 254 Star Names and Their Derivations (изд. 2nd rev..). Cambridge, MA: Sky Pub. стр. 25. ISBN 978-1-931559-44-7. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
  2. SIMBAD object query result: HIP 52502 -- Star in Cluster
  3. Hoffleit, D.; Warren Jr., W. H. (1991). Bright Star Catalogue (изд. 5th rev..). VizieR: note of HR 4205
  4. SIMBAD object query result: HIP 52736 -- Star in Cluster
  5. Bright Star Catalogue VizieR: note of HR 4222
  6. Gould, B. A., (2009) Uranometria Argentina, (Reprinted and updated by Pilcher, F.)„Archived copy“. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 2010-07-19.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) Костјук (подолу) погрешно ја наведува просто како „23 Car“.

Наводи[уреди | уреди извор]