Список на ѕвезди во соѕвездието Гуштер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Гуштер, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Lac α 7 213558 111169 22ч 31м &1000000000000173800000017,38с +50° 16′ &1000000000000056800000056,8″ 3,76 1,28 102 A1V
1 Lac 1 211388 109937 22ч 15м &1000000000000581700000058,17с +37° 44′ &1000000000000055400000055,4″ 4,14 −2,28 627 K3III претпоставена променлива
5 Lac 5 V412 213310 111022 22ч 29м &1000000000000318200000031,82с +47° 42′ &1000000000000024800000024,8″ 4,34 −3,42 1164 M0II бавна неправилна променлива
β Lac β 3 212496 110538 22ч 23м &1000000000000336400000033,64с +52° 13′ &1000000000000046200000046,2″ 4,42 0,84 170 G9III
HD 211073 211073 109754 22ч 13м &1000000000000527000000052,70с +39° 42′ &1000000000000053600000053,6″ 4,50 −1,69 563 K3III претпоставена променлива, Vнајг = 4,49св, Vнајм = 4,55св
11 Lac 11 214868 111944 22ч 40м &1000000000000307800000030,78с +44° 16′ &1000000000000034600000034,6″ 4,50 −0,33 302 K3III променлива ѕвезда, ΔV = 0,003св, P = 17,30403 д
6 Lac 6 213420 111104 22ч 30м &1000000000000292600000029,26с +43° 07′ &1000000000000024200000024,2″ 4,52 −3,60 1370 B2IV
2 Lac 2 212120 110351 22ч 21м &1000000000000015300000001,53с +46° 32′ &1000000000000011600000011,6″ 4,55 −1,42 509 B6V претпоставена вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 4,53св, Vнајм = 4,56св
4 Lac 4 212593 110609 22ч 24м &1000000000000310000000031,00с +49° 28′ &1000000000000035000000035,0″ 4,55 −4,51 2117 B9Iab
9 Lac 9 214454 111674 22ч 37м &1000000000000224700000022,47с +51° 32′ &1000000000000043300000043,3″ 4,64 1,03 172 A8IV
10 Lac 10 214680 111841 22ч 39м &1000000000000156800000015,68с +39° 03′ &1000000000000001000000001,0″ 4,89 −2,67 1058 O9V спектарско котвиште;[1] претпоставена β Cep-променлива
15 Lac 15 216397 112917 22ч 52м &1000000000000019500000001,95с +43° 18′ &1000000000000044500000044,5″ 4,95 −0,05 326 M0III
V424 Lac V424 216946 113288 22ч 56м &1000000000000260000000026,00с +49° 44′ &1000000000000000800000000,8″ 4,99 −3,81 1874 K5Ibvar бавна неправилна променлива
HD 209945 209945 109102 22ч 06м &1000000000000019600000001,96с +45° 00′ &1000000000000051800000051,8″ 5,09 −1,30 619 K5III
V416 Lac V416 214665 111795 22ч 38м &1000000000000378700000037,87с +56° 47′ &1000000000000044600000044,6″ 5,11 −0,49 430 M4III бавна неправилна променлива
13 Lac 13 215373 112242 22ч 44м &1000000000000054900000005,49с +41° 49′ &1000000000000009200000009,2″ 5,11 0,49 274 K0III
12 Lac 12 DD 214993 112031 22ч 41м &1000000000000286500000028,65с +40° 13′ &1000000000000031700000031,7″ 5,25 −2,90 1393 B2IIIv SB β Cep и 53 Per-променлива, Vнајг = 5,16св, Vнајм = 5,28св, P = 0,1930924 д
EW Lac EW 217050 113327 22ч 57м &1000000000000044900000004,49с +48° 41′ &1000000000000002700000002,7″ 5,34 −2,30 1098 B4IIIpe γ Cas-променлива, Vнајг = 5,22св, Vнајм = 5,48св
HD 210715 210715 109521 22ч 11м &1000000000000097800000009,78с +50° 49′ &1000000000000023800000023,8″ 5,38 1,69 179 A5V
HD 216174 216174 112731 22ч 49м &1000000000000462300000046,23с +55° 54′ &1000000000000009700000009,7″ 5,43 0,15 371 K1III
HD 211096 211096 109745 22ч 13м &1000000000000491800000049,18с +45° 26′ &1000000000000026200000026,2″ 5,53 1,10 251 A0III
16 Lac 16 EN 216916 113281 22ч 56м &1000000000000236300000023,63с +41° 36′ &1000000000000014000000014,0″ 5,60 −2,24 1203 B2IV β Cep-променлива и троен систем
HD 211211 211211 109831 22ч 14м &1000000000000443300000044,33с +42° 57′ &1000000000000014300000014,3″ 5,72 1,06 279 A2Vnn
HD 213930 213930 111362 22ч 33м &1000000000000405700000040,57с +56° 37′ &1000000000000028700000028,7″ 5,72 0,63 340 G8III-IV бавна неправилна променлива, Vнајг = 5,6св, Vнајм = 6,8св
8 Lac A 8 214167 111546 22ч 35м &1000000000000522800000052,28с +39° 38′ &1000000000000003600000003,6″ 5,73 −0,73 639 B1Ve претпоставена променлива, ΔV = 0,05св
HD 216831 216831 113222 22ч 55м &1000000000000444900000044,49с +36° 21′ &1000000000000005000000005,0″ 5,73 −1,31 836 B7III
HD 216608 216608 113048 22ч 53м &1000000000000401600000040,16с +44° 44′ &1000000000000057100000057,1″ 5,79 2,21 170 A3m
HD 215943 215943 112590 22ч 48м &1000000000000110700000011,07с +37° 25′ &1000000000000000600000000,6″ 5,82 0,58 364 G8III: претпоставена променлива, Vнајг = 5,82св, Vнајм = 6,18св
HD 216646 216646 113084 22ч 54м &1000000000000069100000006,91с +40° 22′ &1000000000000036600000036,6″ 5,82 0,74 339 K0III
HD 215664 215664 112417 22ч 46м &1000000000000101100000010,11с +44° 32′ &1000000000000045500000045,5″ 5,84 2,21 173 F0III-IV претпоставена δ Sct-променлива, ΔV = 0,01св
HD 213660 213660 111259 22ч 32м &1000000000000263700000026,37с +39° 46′ &1000000000000047100000047,1″ 5,88 −0,54 628 A6V
14 Lac 14 V360 216200 112778 22ч 50м &1000000000000217700000021,77с +41° 57′ &1000000000000012300000012,3″ 5,91 −1,70 1087 B3IV:var β Lyr-променлива, Vнајг = 5,91св, Vнајм = 5,98св, P = 10,075 д
HD 216756 216756 113174 22ч 55м &1000000000000025800000002,58с +37° 04′ &1000000000000036500000036,5″ 5,91 2,83 134 F5II
HD 215030 215030 112041 22ч 41м &1000000000000359400000035,94с +41° 32′ &1000000000000056300000056,3″ 5,93 0,95 323 G9III
HD 215359 215359 112241 22ч 44м &1000000000000052100000005,21с +39° 27′ &1000000000000055500000055,5″ 5,93 −0,56 647 K5III+...
HD 214878 214878 111925 22ч 40м &1000000000000184000000018,40с +53° 50′ &1000000000000045500000045,5″ 5,94 0,83 344 B8V
HD 214714 214714 111869 22ч 39м &1000000000000343200000034,32с +37° 35′ &1000000000000034100000034,1″ 6,03 −1,18 903 G3Ib-IICNe.
AR Lac AR 210334 109303 22ч 08м &1000000000000408600000040,86с +45° 44′ &1000000000000031700000031,7″ 6,11 2,99 137 K2III comp RS CVn-променлива и прототипна AR Lac-променлива, Vнајг = 6,08св, Vнајм = 6,77св, P = 1,98319204 д
HD 215159 215159 112098 22ч 42м &1000000000000208100000020,81с +53° 54′ &1000000000000031600000031,6″ 6,14 −1,67 1190 K2
HD 216057 216057 112641 22ч 48м &1000000000000478800000047,88с +54° 24′ &1000000000000053600000053,6″ 6,14 −0,19 601 B5Vn
HR 8421 HT 209857 109033 22ч 05м &1000000000000165200000016,52с +46° 44′ &1000000000000041600000041,6″ 6,16 −1,19 962 M4III полуправилна променлива, Vнајг = 6,08св, Vнајм = 6,36св, P = 82 д
HD 212978 212978 110849 22ч 27м &1000000000000265000000026,50с +39° 48′ &1000000000000036100000036,1″ 6,16 −1,95 1364 B2V
V399 Lac V399 210221 109205 22ч 07м &1000000000000255900000025,59с +53° 18′ &1000000000000026800000026,8″ 6,17 A3Ib α Cyg-променлива
HD 217101 217101 113371 22ч 57м &1000000000000407400000040,74с +39° 18′ &1000000000000031600000031,6″ 6,17 −1,94 1364 B2IV-V
HD 212487 212487 110566 22ч 23м &1000000000000540600000054,06с +38° 34′ &1000000000000023900000023,9″ 6,18 2,59 170 F5IV: претпоставена променлива, ΔV = 0,4св
HD 209993 209993 109121 22ч 06м &1000000000000122500000012,25с +45° 14′ &1000000000000055300000055,3″ 6,19 1,21 323 A3V
HD 211797 211797 110171 22ч 18м &1000000000000561700000056,17с +37° 46′ &1000000000000009000000009,0″ 6,19 2,10 215 A9IIIp
HD 216206 216206 112761 22ч 50м &1000000000000100900000010,09с +50° 40′ &1000000000000036900000036,9″ 6,23 −2,28 1638 G4Ib
HD 209961 V365 209961 109082 22ч 05м &1000000000000512200000051,22с +48° 13′ &1000000000000053400000053,4″ 6,26 −2,64 1964 B2V SB α2 CVn-променлива, ΔV = 0,08св, P = 1,08635 д
HD 214313 214313 111627 22ч 36м &1000000000000486900000048,69с +35° 39′ &1000000000000008700000008,7″ 6,28 −0,38 700 K5
HD 214240 214240 111550 22ч 35м &1000000000000533800000053,38с +50° 04′ &1000000000000014800000014,8″ 6,29 −2,24 1655 B3V претпоставена променлива
V377 Lac V377 216538 113009 22ч 53м &1000000000000113700000011,37с +40° 10′ &1000000000000002600000002,6″ 6,33 −1,62 1268 B7III-IV 53 Per-променлива, Vнајг = 6,33св, Vнајм = 6,35св, P = 2,6217 д
HD 214279 214279 111543 22ч 35м &1000000000000519800000051,98с +56° 04′ &1000000000000014100000014,1″ 6,37 1,21 351 A3V
V405 Lac V405 212222 110408 22ч 21м &1000000000000508600000050,86с +42° 04′ &1000000000000041400000041,4″ 6,38 −0,33 715 B5V 53 Per-променлива
HD 214558 214558 111753 22ч 38м &1000000000000174100000017,41с +45° 10′ &1000000000000058600000058,6″ 6,38 0,36 522 G2III+...
HD 215242 215242 112170 22ч 43м &1000000000000043200000004,32с +47° 10′ &1000000000000007500000007,5″ 6,39 −3,89 3705 A1V+...
HD 212071 212071 110316 22ч 20м &1000000000000395200000039,52с +50° 58′ &1000000000000050900000050,9″ 6,40 −2,12 1646 K2 променлива ѕвезда, ΔV = 0,007св, P = 7,92959 д
HD 210289 210289 109272 22ч 08м &1000000000000162800000016,28с +49° 47′ &1000000000000049200000049,2″ 6,41 −1,26 1113 K5III
V350 Lac V350 213389 111072 22ч 30м &1000000000000065300000006,53с +49° 21′ &1000000000000023300000023,3″ 6,41 0,97 399 K2III SB RS CVn и вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 6,27св, Vнајм = 6,47св, P = 17,748 д
HD 213720 213720 111247 22ч 32м &1000000000000186900000018,69с +54° 02′ &1000000000000013200000013,2″ 6,41 −0,03 633 G8III
HD 215191 215191 112144 22ч 42м &1000000000000554500000055,45с +37° 48′ &1000000000000009900000009,9″ 6,43 −1,41 1203 B1V
HD 215518 215518 112300 22ч 44м &1000000000000491200000049,12с +52° 31′ &1000000000000001900000001,9″ 6,43 −0,90 953 K2
HD 212334 212334 110487 22ч 22м &1000000000000502800000050,28с +36° 39′ &1000000000000032100000032,1″ 6,45 0,82 436 K0
HD 211660 211660 110055 22ч 17м &1000000000000283100000028,31с +49° 07′ &1000000000000037000000037,0″ 6,46 −0,74 898 K0
HD 212883 212883 110790 22ч 26м &1000000000000455600000045,56с +37° 26′ &1000000000000037400000037,4″ 6,46 −2,40 1929 B2V
HD 216523 216523 112986 22ч 52м &1000000000000522300000052,23с +50° 24′ &1000000000000044200000044,2″ 6,46 −0,47 791 B8V претпоставена променлива
HD 215473 215473 112305 22ч 44м &1000000000000529700000052,97с +39° 12′ &1000000000000003900000003,9″ 6,47 −0,17 695 K5
HD 209932 209932 109079 22ч 05м &1000000000000504400000050,44с +45° 06′ &1000000000000045000000045,0″ 6,50 −0,15 698 A0V претпоставена променлива
8 Lac B 8 214168 111544 22ч 35м &1000000000000521000000052,10с +39° 37′ &1000000000000041400000041,4″ 6,60 2,16 252 B2V
HK Lac HK 209813 109002 22ч 04м &1000000000000566100000056,61с +47° 14′ &1000000000000004500000004,5″ 6,96 531 K0III RS CVn-променлива, Vнајг = 6,77св, Vнајм = 7,04св, P = 25,83 д
S Lac S 213191 110972 22ч 29м &1000000000000009100000000,91с +40° 18′ &1000000000000055800000055,8″ 7,60 1640 M4-6.5e мирида, Vнајг = 7,6св, Vнајм = 13,9св, P = 241,5 д
CM Lac CM 209147 108606 22ч 00м &1000000000000044500000004,45с +44° 33′ &1000000000000007700000007,7″ 8,21 741 A3m алголска променлива, Vнајг = 8,18св, Vнајм = 9,15св, P = 1,6046916 д
EV Lac EV 112460 22ч 46м &1000000000000497300000049,73с +44° 20′ &1000000000000002400000002,4″ 8,28 16,699 M4.5V болскотна ѕвезда и BY Dra-променлива
V364 Lac V364 216429 112928 22ч 52м &1000000000000408100000040,81с +38° 44′ &1000000000000044600000044,6″ 8,36 1410 A3 алголска променлива
X Lac X 216105 112675 22ч 49м &1000000000000031800000003,18с +56° 25′ &1000000000000041500000041,5″ 8,42 3900 G5 класична кефеида, Vнајг = 8,2св, Vнајм = 8,64св, P = 5,44499 д
SW Lac SW 216598 113052 22ч 53м &1000000000000416600000041,66с +37° 56′ &1000000000000018600000018,6″ 8,51 236,4 K0Vv W UMa-променлива, Vнајг = 8,51св, Vнајм = 9,49св, P = 0,3207152 д
Z Lac Z 214975 111972 22ч 40м &1000000000000521500000052,15с +56° 49′ &1000000000000046100000046,1″ 8,57 1730 F6Ib... Classical Cepheid, Vнајг = 7,88св, Vнајм = 8,93св, P = 10,885613 д
SAO 51891 V383 22ч 20м &1000000000000070300000007,03с +49° 30′ &1000000000000011800000011,8″ 8,57 K1V болскотна ѕвезда и BY Dra-променлива, Vнајг = 8,495св, Vнајм = 8,569св, P = 2,62 д
BG Lac BG 108630 22ч 00м &1000000000000251400000025,14с +43° 26′ &1000000000000043300000043,3″ 8,59 G0.7 класична кефеида, Vнајг = 8,51св, Vнајм = 9,18св, P = 5,331908 д
HD 213918 V362 213918 111400 22ч 34м &1000000000000072800000007,28с +39° 20′ &1000000000000007900000007,9″ 8,68 Ap α2 CVn-променлива, ΔV = 0,07св, P = 1,43 д
HD 215441 GL 215441 112247 22ч 44м &1000000000000075100000007,51с +55° 35′ &1000000000000021200000021,2″ 8,81 5100 A0p Бабкокова Ѕвезда; α2 CVn-променлива, Vнајг = 8,73св, Vнајм = 8,9св, P = 9,4871 д
RT Lac RT 209318 108728 22ч 01м &1000000000000307400000030,74с +43° 53′ &1000000000000025600000025,6″ 8,84 825 G9+K1IVIV RS CVn-променлива, Vнајг = 8,84св, Vнајм = 9,89св, P = 5,0739496 д
RR Lac RR 240024 112026 22ч 41м &1000000000000265300000026,53с +56° 25′ &1000000000000058000000058,0″ 8,87 2090 K0 класична кефеида, Vнајг = 8,38св, Vнајм = 9,3св, P = 6,416243 д
V Lac V 240073 112626 22ч 48м &1000000000000380000000038,00с +56° 19′ &1000000000000017500000017,5″ 8,89 G5 класична кефеида, Vнајг = 8,38св, Vнајм = 9,42св, P = 4,983458 д
IRAS 22272+5435 V354 235858 22ч 29м &1000000000000103700000010,37с +54° 51′ &1000000000000006400000006,4″ 9,00 G5Ia протопланетарна магина, ΔV = 0,49св, P = 130 д
Y Lac Y 235739 109340 22ч 09м &1000000000000029000000002,90с +51° 02′ &1000000000000045100000045,1″ 9,13 -3,2 ± 0,2 8500 ± 800 F8 класична кефеида, Vнајг = 8,76св, Vнајм = 9,5св, P = 4,323776 д
HD 216536 235739 22ч 35м &1000000000000048000000048,0с +44° 28′ &1000000000000004000000040″ 9,23 K0 има планета (b)
U Lac U 215924 112545 22ч 47м &1000000000000434300000043,43с +55° 09′ &1000000000000030300000030,3″ 9,40 2880 M4Iab:e полуправилна променлива
IRAS 22223+4327 V448 22ч 24м &1000000000000314300000031,43с +43° 43′ &1000000000000010900000010,9″ 9,69 F9Ia протопланетарна маглина, ΔV = 0,21св, P = 89 д
ADS 16402 B 22ч 57м &1000000000000468300000046,83с +38° 40′ &1000000000000029800000029,8″ 9,87 4,68 453 F8 составница на ADS 16402 двојна ѕвезда; има преминувачка планета HAT-P-1b
SS Lac SS 108981 22ч 04м &1000000000000415500000041,55с +46° 25′ &1000000000000038100000038,1″ 10,12 3300 B9V алголска променлива
VY Lac VY 216160 22ч 49м &1000000000000591300000059,13с +49° 00′ &1000000000000016000000016,0″ 10,13 A2 β Lyr-променлива
CO Lac CO 240058 112436 22ч 46м &1000000000000300000000030,00с +56° 49′ &1000000000000031600000031,6″ 10,40 B9V алголска променлива, Vнајг = 10,28св, Vнајм = 10,89св, P = 1,5422075 д
DE Lac DE 109420 22ч 10м &1000000000000077700000007,77с +40° 55′ &1000000000000010600000010,6″ 10,43 2490 F6.5 δ Sct-променлива, Vнајг = 10,08св, Vнајм = 10,43св, P = 0,2536934 д
VX Lac VX 22ч 41м &1000000000000005600000000,56с +38° 19′ &1000000000000020000000020,0″ 10,51 F0 алголска променлива
CZ Lac CZ 110213 22ч 19м &1000000000000307700000030,77с +51° 28′ &1000000000000014900000014,9″ 10,77 F1 RR Lyr-променлива, Vнајг = 10,77св, Vнајм = 11,26св, P = 0,432205 д
RW Lac RW 22ч 44м &1000000000000571000000057,10с +49° 39′ &1000000000000027600000027,6″ 10,81 F2 алголска променлива
AW Lac AW 22ч 17м &1000000000000578900000057,89с +54° 28′ &1000000000000002300000002,3″ 10,95 B2 β Lyr-променлива
V345 Lac V345 22ч 18м &1000000000000433400000043,34с +54° 40′ &1000000000000033400000033,4″ 11,32 B5 алголска променлива
HAT-P-40 22ч 22м &1000000000000003000000003,0с +45° 27′ &1000000000000002700000027″ 11,7 1634 Тајка; има преминувачка планета (b)
PP Lac PP 22ч 42м &1000000000000386600000038,66с +53° 25′ &1000000000000002800000002,8″ 11,85 G5 W UMa-променлива
DI Lac DI 214239 22ч 35м &1000000000000484800000048,48с +52° 42′ &1000000000000059700000059,7″ 14,9 sd:Be+... нова
CP Lac CP 22ч 15м &1000000000000410900000041,09с +55° 37′ &1000000000000001400000001,4″ 17,7 G5 нова, Vнајг = 2,0св, Vнајм = 17,7св
DK Lac DK 22ч 49м &1000000000000469100000046,91с +51° 17′ &1000000000000019300000019,3″ 19,4 нова
PSR B2217+47 22ч 19м &1000000000000481400000048,14с +47° 54′ &1000000000000053900000053,9″ пулсар
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Garrison, R. F. (декември 1993). „Anchor Points for the MK System of Spectral Classification“. Bulletin of the American Astronomical Society. 25: 1319. Bibcode:1993AAS...183.1710G. Посетено на 4 февруари 2012.

Извори[уреди | уреди извор]