Список на ѕвезди во соѕвездието Јарец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Јарец, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
δ Cap δ 49 207098 107556 21ч 47м &1000000000000022900000002,29с −16° 07′ &1000000000000035600000035,6″ 2.85 2.49 39 A5mF2 (IV) Deneb Algiedi, Scheddi
β Cap β 9 193495 100345 20ч 21м &1000000000000006500000000,65с −14° 46′ &1000000000000053000000053,0″ 3.05 −2.07 344 A5:n Dabih; ѕвезден систем
α2 Cap α2 6 192947 100064 20ч 18м &1000000000000032200000003,22с −12° 32′ &1000000000000041500000041,5″ 3.58 0.97 109 G6/G8III Algedi Secunda, Secunda Giedi
γ Cap γ 40 206088 106985 21ч 40м &1000000000000053400000005,34с −16° 39′ &1000000000000044100000044,1″ 3.69 0.54 139 A7III:mp... Nashira; α 2 CVn variable
ζ Cap ζ 34 204075 105881 21ч 26м &1000000000000400300000040,03с −22° 24′ &1000000000000041000000041,0″ 3.77 −1.66 398 G4Ibp... Marakk; има придружник бело џуџе
θ Cap θ 23 200761 104139 21ч 05м &1000000000000567800000056,78с −17° 13′ &1000000000000057800000057,8″ 4.08 0.65 158 A1V Dorsum
ω Cap ω 18 198542 102978 20ч 51м &1000000000000493000000049,30с −26° 55′ &1000000000000008900000008,9″ 4.12 −2.30 628 K4III Baten Algiedi
ψ Cap ψ 16 197692 102485 20ч 46м &1000000000000057700000005,77с −25° 16′ &1000000000000013900000013,9″ 4.13 3.30 48 F5V Pazan, Pazhan
ι Cap ι 32 203387 105515 21ч 22м &1000000000000147800000014,78с −16° 50′ &1000000000000004400000004,4″ 4.28 0.18 215 G8III BY Dra variable
α1 Cap α1 5 192876 100027 20ч 17м &1000000000000388600000038,86с −12° 30′ &1000000000000029600000029,6″ 4.30 −2.32 686 G3Ib Algedi Prima, Prima Giedi
24 Cap A 24 200914 104234 21ч 07м &1000000000000076900000007,69с −25° 00′ &1000000000000020700000020,7″ 4.49 −1.53 522 K5/M0III
36 Cap b 36 204381 106039 21ч 28м &1000000000000433200000043,32с −21° 48′ &1000000000000025800000025,8″ 4.50 0.80 179 K0III
ε Cap ε 39 205637 106723 21ч 37м &1000000000000048200000004,82с −19° 27′ &1000000000000057600000057,6″ 4.51 −2.03 663 B3V:p Castra, Kastra; triple star system
κ Cap κ 43 206453 107188 21ч 42м &1000000000000394200000039,42с −18° 51′ &1000000000000058700000058,7″ 4.72 −0.03 291 G8III
ν Cap ν 8 193432 100310 20ч 20м &1000000000000398100000039,81с −12° 45′ &1000000000000032600000032,6″ 4.77 0.16 272 B9IV Alshat
ρ Cap ρ 11 194943 101027 20ч 28м &1000000000000516200000051,62с −17° 48′ &1000000000000049200000049,2″ 4.77 2.37 99 F3V Bos
η Cap η 22 200499 104019 21ч 04м &1000000000000243200000024,32с −19° 51′ &1000000000000017800000017,8″ 4.82 1.39 158 A5V Armus
π Cap π 10 194636 100881 20ч 27м &1000000000000192000000019,20с −18° 12′ &1000000000000042100000042,1″ 5.08 −1.47 665 B4V Okul
μ Cap μ 51 207958 108036 21ч 53м &1000000000000175800000017,58с −13° 33′ &1000000000000006500000006,5″ 5.08 2.87 90 F3IV
46 Cap c 46 206834 107382 21ч 45м &1000000000000002500000000,25с −09° 04′ &1000000000000056700000056,7″ 5.10 −1.85 799 G8II-III
υ Cap υ 15 196777 101984 20ч 40м &1000000000000029600000002,96с −18° 08′ &1000000000000019000000019,0″ 5.15 −1.67 755 M1III
42 Cap 42 206301 107095 21ч 41м &1000000000000329300000032,93с −14° 02′ &1000000000000048700000048,7″ 5.16 2.60 106 G2V BY Cap; RS CVn variable
φ Cap φ 28 202320 104963 21ч 15м &1000000000000378900000037,89с −20° 39′ &1000000000000006100000006,1″ 5.17 −1.46 691 K0II/III
τ Cap τ 14 196662 101923 20ч 39м &1000000000000163200000016,32с −14° 57′ &1000000000000017000000017,0″ 5.24 −3.41 1753 B7III
41 Cap 41 206356 107128 21ч 42м &1000000000000006400000000,64с −23° 15′ &1000000000000045500000045,5″ 5.24 0.84 247 K0III
σ Cap σ 7 193150 100195 20ч 19м &1000000000000236000000023,60с −19° 07′ &1000000000000006600000006,6″ 5.28 −1.37 697 K2III
χ Cap χ 25 201184 104365 21ч 08м &1000000000000336100000033,61с −21° 11′ &1000000000000036700000036,7″ 5.30 1.46 191 A0V
29 Cap 29 202369 104974 21ч 15м &1000000000000448300000044,83с −15° 10′ &1000000000000017400000017,4″ 5.31 −1.11 628 M2III
33 Cap 33 203638 105665 21ч 24м &1000000000000096000000009,60с −20° 51′ &1000000000000005600000005,6″ 5.38 1.16 228 K0III
30 Cap 30 202671 105143 21ч 17м &1000000000000572800000057,28с −17° 59′ &1000000000000006500000006,5″ 5.40 −0.85 579 B5II/III
λ Cap λ 48 207052 107517 21ч 46м &1000000000000320800000032,08с −11° 21′ &1000000000000057400000057,4″ 5.57 0.80 294 A1V
203475 105576 21ч 23м &1000000000000004700000000,47с −22° 40′ &1000000000000008600000008,6″ 5.63 −0.92 667 M0III
195564 101345 20ч 32м &1000000000000235100000023,51с −09° 51′ &1000000000000013100000013,1″ 5.66 3.74 79 G3V
199260 103389 20ч 56м &1000000000000472700000047,27с −26° 17′ &1000000000000046400000046,4″ 5.70 4.09 68 F7V
37 Cap 37 205289 106559 21ч 34м &1000000000000510700000051,07с −20° 05′ &1000000000000003800000003,8″ 5.70 3.53 88 F5V
192310 99825 20ч 15м &1000000000000165800000016,58с −27° 01′ &1000000000000057100000057,1″ 5.73 6.00 29 K3V
19 Cap 19 199012 103226 20ч 54м &1000000000000478500000047,85с −17° 55′ &1000000000000022300000022,3″ 5.78 0.36 395 K0III
35 Cap 35 204139 105928 21ч 27м &1000000000000148300000014,83с −21° 11′ &1000000000000046100000046,1″ 5.78 0.02 462 K3III
196857 102026 20ч 40м &1000000000000325600000032,56с −16° 07′ &1000000000000027700000027,7″ 5.79 0.77 329 K0III
ξ Cap ξ 2 191862 99572 20ч 12м &1000000000000257600000025,76с −12° 37′ &1000000000000001300000001,3″ 5.84 3.60 91 F5V
4 Cap 4 192879 100062 20ч 18м &1000000000000013800000001,38с −21° 48′ &1000000000000035600000035,6″ 5.86 0.76 341 G8III
198174 102772 20ч 49м &1000000000000176100000017,61с −25° 46′ &1000000000000052300000052,3″ 5.86 −1.37 911 B8II
44 Cap 44 206561 107232 21ч 43м &1000000000000044000000004,40с −14° 23′ &1000000000000059100000059,1″ 5.88 0.39 409 A9/F0V
199443 103460 20ч 57м &1000000000000406100000040,61с −16° 01′ &1000000000000053600000053,6″ 5.89 2.12 185 A2/A3III
17 Cap 17 197725 102487 20ч 46м &1000000000000099700000009,97с −21° 30′ &1000000000000050400000050,4″ 5.91 1.32 270 A1V
ο Cap ο 12 195094 101123 20ч 29м &1000000000000538900000053,89с −18° 34′ &1000000000000058700000058,7″ 5.94 1.62 239 A1V двојна ѕвезда
45 Cap 45 206677 107302 21ч 44м &1000000000000009800000000,98с −14° 44′ &1000000000000057800000057,8″ 5.96 2.36 171 A7IV/V
47 Cap 47 207005 107487 21ч 46м &1000000000000162600000016,26с −09° 16′ &1000000000000033400000033,4″ 6.00 −1.89 1235 M3III
200052 103777 21ч 01м &1000000000000452700000045,27с −26° 52′ &1000000000000051400000051,4″ 6.04 1.24 298 A3V
202261 104914 21ч 15м &1000000000000066200000006,62с −17° 20′ &1000000000000042300000042,3″ 6.05 0.78 368 K0III
208735 108494 21ч 58м &1000000000000437800000043,78с −21° 10′ &1000000000000058500000058,5″ 6.06 −3.64 2835 M2III
199947 103703 21ч 00м &1000000000000517800000051,78с −17° 31′ &1000000000000051100000051,1″ 6.07 −0.05 545 K3III
206005 106938 21ч 39м &1000000000000280900000028,09с −10° 34′ &1000000000000036400000036,4″ 6.07 1.12 319 K0
β2 Cap β2 193452 100325 20ч 20м &1000000000000465200000046,52с −14° 47′ &1000000000000005600000005,6″ 6.09 1.18 313 B9.5III/IV дел од системот β Cap
195330 101221 20ч 31м &1000000000000043300000004,33с −15° 03′ &1000000000000021800000021,8″ 6.10 1.15 318 K1/K2III+..
195838 101507 20ч 34м &1000000000000116600000011,66с −13° 43′ &1000000000000016500000016,5″ 6.11 3.53 107 G0V
195006 101090 20ч 29м &1000000000000313400000031,34с −22° 23′ &1000000000000029400000029,4″ 6.13 0.07 531 K5III
191110 99221 20ч 08м &1000000000000312700000031,27с −10° 03′ &1000000000000045000000045,0″ 6.18 0.15 524 B9.5III
201057 104297 21ч 07м &1000000000000446800000044,68с −17° 27′ &1000000000000020800000020,8″ 6.18 0.57 432 B9.5V
196078 101608 20ч 35м &1000000000000322100000032,21с −16° 31′ &1000000000000032900000032,9″ 6.19 1.91 235 A5II/III
207760 107901 21ч 51м &1000000000000416600000041,66с −18° 37′ &1000000000000021900000021,9″ 6.19 2.15 210 F0V
198208 102780 20ч 49м &1000000000000205400000020,54с −18° 02′ &1000000000000008800000008,8″ 6.20 −1.49 1124 K3III
206546 107238 21ч 43м &1000000000000134800000013,48с −19° 37′ &1000000000000015400000015,4″ 6.23 1.02 360 A0m...
27 Cap 27 201352 104452 21ч 09м &1000000000000329300000032,93с −20° 33′ &1000000000000022800000022,8″ 6.25 2.59 176 F2IV/V
20 Cap 20 199728 103616 20ч 59м &1000000000000361300000036,13с −19° 02′ &1000000000000006800000006,8″ 6.26 0.66 430 Ap Si
193896 100524 20ч 23м &1000000000000007800000000,78с −09° 39′ &1000000000000016800000016,8″ 6.29 0.66 435 G5II-III
196947 102094 20ч 41м &1000000000000242600000024,26с −25° 59′ &1000000000000059500000059,5″ 6.29 −0.19 644 K2III
3 Cap 3 192666 99918 20ч 16м &1000000000000228000000022,80с −12° 20′ &1000000000000013500000013,5″ 6.30 0.26 527 B9IV
207503 107750 21ч 49м &1000000000000410200000041,02с −12° 43′ &1000000000000022500000022,5″ 6.31 0.35 506 A1/A2III
198732 103071 20ч 53м &1000000000000011000000001,10с −23° 46′ &1000000000000059000000059,0″ 6.32 1.94 245 K0III
ξ1 Cap ξ1 1 191753 99529 20ч 11м &1000000000000579000000057,90с −12° 23′ &1000000000000032500000032,5″ 6.34 0.49 483 K0III
195549 101384 20ч 32м &1000000000000523500000052,35с −24° 56′ &1000000000000037400000037,4″ 6.35 1.19 350 A0V
196761 101997 20ч 40м &1000000000000114400000011,44с −23° 46′ &1000000000000030000000030,0″ 6.36 5.53 48 G8/K0V
196385 101808 20ч 37м &1000000000000521800000052,18с −25° 06′ &1000000000000033100000033,1″ 6.38 2.87 164 A9V
203639 105662 21ч 24м &1000000000000079400000007,94с −22° 44′ &1000000000000049500000049,5″ 6.38 0.56 476 K0III
207552 107797 21ч 50м &1000000000000129700000012,97с −16° 50′ &1000000000000041600000041,6″ 6.38 −0.40 739 K3III
BE Cap 191639 99457 20ч 11м &1000000000000100800000010,08с −08° 50′ &1000000000000032400000032,4″ 6.39 −11.22 108720 B1V Be star
205342 106590 21ч 35м &1000000000000159100000015,91с −23° 27′ &1000000000000015400000015,4″ 6.39 1.03 385 K1III
194918 101011 20ч 28м &1000000000000435800000043,58с −15° 44′ &1000000000000029400000029,4″ 6.41 0.02 617 G8III
204943 106363 21ч 32м &1000000000000332200000033,22с −24° 35′ &1000000000000025600000025,6″ 6.43 2.22 226 A7V
203607 105646 21ч 23м &1000000000000558600000055,86с −25° 12′ &1000000000000008700000008,7″ 6.47 −0.71 888 K1III
197540 102414 20ч 45м &1000000000000131200000013,12с −27° 14′ &1000000000000050300000050,3″ 6.50 0.70 470 G8III
ο Cap ο 12 195093 101120 20ч 29м &1000000000000525800000052,58с −18° 35′ &1000000000000010200000010,2″ 6.74 3.63 136 A7/A8V
τ1 Cap τ1 13 196348 101751 20ч 37м &1000000000000211600000021,16с −15° 08′ &1000000000000050000000050,0″ 6.76 −0.40 883 K1III
50 Cap 50 207061 107527 21ч 46м &1000000000000420900000042,09с −11° 41′ &1000000000000052200000052,2″ 7.01 3.04 203 F6V
31 Cap 31 202723 105168 21ч 18м &1000000000000156400000015,64с −17° 27′ &1000000000000044200000044,2″ 7.07 1.99 338 F0V
HD 202206 202206 104903 21ч 14м &1000000000000577700000057,77с −28° 47′ &1000000000000211500000021,15″ 8.08 4.75 151 G6V има кафеаво џуџе (b) и планета (c)

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]