Прејди на содржината

Променлива ѕвезда од типот на W Девица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Променлива ѕвезда од типот на W Девица — вид на променлива ѕвезда од класата на кефеиди од типот II кои имаат периоди на пулсирање од 10 до 20 дена,[1] и спектрална класа F6 – K2.[2][3]

Првпат се забележани како различни од класичните кефеиди од германскиот астроном Валтер Баде во 1942 г. при изучување на кефеидите во галаксијата Андромеда со кое предложил дека ѕвездите од таа галаксија се од две посебни населенија.[4]

Прототип на групата е ѕвездата W Девица.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wallerstein, G., "The Cepheids of Population II and Related Stars", Publications of the Astronomical Society of the Pacific, 114 стр. 689–699 (2002)
  2. W. Strohmeier, Variable Stars, Pergamon (1972)
  3. Soszyński, I.; Udalski, A.; Szymański, M. K.; Kubiak, M.; Pietrzyński, G.; Wyrzykowski, Ł.; Szewczyk, O.; Ulaczyk, K.; Poleski, R. "The Optical Gravitational Lensing Experiment. The OGLE-III Catalog of Variable Stars. II.Type II Cepheids and Anomalous Cepheids in the Large Magellanic Cloud", Acta A., vol 58 (2008)
  4. Webb, Stephen, Measuring the Universe: The Cosmological Distance Ladder, Springer, (1999)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]