Список на ѕвезди во соѕвездието Мала Водна Змија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Мала Водна Змија, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
β Hyi β 2151 2021 00ч 25м &1000000000000392000000039,20с −77° 15′ &1000000000000018100000018,1″ 2,79 3,45 24 G2IV претпоставена променлива, Vнајг = 2,75св, Vнајм = 2,81св
α Hyi α 12311 9236 01ч 58м &1000000000000458700000045,87с −61° 34′ &1000000000000011700000011,7″ 2,86 1,16 71 F0V Глава на Малата Водна Змија
γ Hyi γ 24512 17678 03ч 47м &1000000000000142300000014,23с −74° 14′ &1000000000000021300000021,3″ 3,26 −0,83 214 M2III Фупи; полуправилна променлива
δ Hyi δ 15008 11001 02ч 21м &1000000000000450200000045,02с −68° 39′ &1000000000000033900000033,9″ 4,08 0,99 135 A3V
ε Hyi ε 16978 12394 02ч 39м &1000000000000352200000035,22с −68° 16′ &1000000000000001000000001,0″ 4,12 0,76 153 B9III
η2 Hyi η2 11977 8928 01ч 54м &1000000000000560100000056,01с −67° 38′ &1000000000000050900000050,9″ 4.68 0,57 217 G5III има планета (b)
ν Hyi ν 18293 13244 02ч 50м &1000000000000285400000028,54с −75° 04′ &1000000000000000800000000,8″ 4,76 −0,26 329 K3III
ζ Hyi ζ 17566 12876 02ч 45м &1000000000000325300000032,53с −67° 37′ &1000000000000000200000000,2″ 4,83 0,05 295 A2IV/V
λ Hyi λ 4815 3781 00ч 48м &1000000000000351200000035,12с −74° 55′ &1000000000000024100000024,1″ 5,09 1,10 205 K5III
μ Hyi μ 16522 11757 02ч 31м &1000000000000401200000040,12с −79° 06′ &1000000000000033300000033,3″ 5,27 0,51 292 G4III
θ Hyi θ 19400 14131 03ч 02м &1000000000000154000000015,40с −71° 54′ &1000000000000009000000009,0″ 5,51 −0,52 525 B8III/IV
ι Hyi ι 21024 15201 03ч 15м &1000000000000573600000057,36с −77° 23′ &1000000000000019000000019,0″ 5,51 3,17 96 F4IV-V
π1 Hyi π1 14141 10418 02ч 14м &1000000000000145000000014,50с −67° 50′ &1000000000000029600000029,6″ 5,57 −1,21 739 M1III претпоставена променлива, Vнајг = 5,52св, Vнајм = 5,58св
π2 Hyi π2 14287 10513 02ч 15м &1000000000000285600000028,56с −67° 44′ &1000000000000046800000046,8″ 5.67 −0,11 468 K2III
BN Hyi BN 20313 14521 03ч 07м &1000000000000319000000031,90с −78° 59′ &1000000000000021900000021,9″ 5,70 1,26 248 F2II-III δ Sct-променлива, ΔV = 0,02св
HD 10615 10615 7921 01ч 41м &1000000000000479500000047,95с −60° 47′ &1000000000000021300000021,3″ 5,70 0,42 371 K2/K3III
HD 8810 8810 6631 01ч 25м &1000000000000052800000005,28с −64° 22′ &1000000000000010000000010,0″ 5,92 −1,53 1009 M0III
HD 1801 1801 1706 00ч 21м &1000000000000287400000028,74с −77° 25′ &1000000000000036700000036,7″ 5,96 −0.69 697 K3III
HD 21722 21722 15968 03ч 25м &1000000000000362500000036,25с −69° 20′ &1000000000000011700000011,7″ 5,96 2,99 128 F3V
κ Hyi κ 15248 11095 02ч 22м &1000000000000524700000052,47с −73° 38′ &1000000000000045000000045,0″ 5,99 1,05 318 K0III претпоставена променлива
HD 9896 9896 7387 01ч 35м &1000000000000147100000014,71с −58° 08′ &1000000000000021800000021,8″ 6,03 3,00 132 F2V
τ2 Hyi τ2 11604 8366 01ч 47м &1000000000000466900000046,69с −80° 10′ &1000000000000034200000034,2″ 6,05 2,09 202 F0III
HD 11995 11995 8983 01ч 55м &1000000000000464700000046,47с −60° 51′ &1000000000000040100000040,1″ 6,07 2,73 152 F0IV/V
HD 12477 12477 9318 01ч 59м &1000000000000410800000041,08с −66° 03′ &1000000000000059700000059,7″ 6,09 0,50 428 K2III
HD 10042 10042 7271 01ч 33м &1000000000000392600000039,26с −78° 30′ &1000000000000016100000016,1″ 6,11 0,46 441 G3IV
HD 19940 19940 14547 03ч 07м &1000000000000490000000049,00с −69° 15′ &1000000000000053800000053,8″ 6,12 1,30 300 K1III
HD 21563 21563 15840 03ч 24м &1000000000000022800000002,28с −69° 37′ &1000000000000028700000028,7″ 6,14 −0,17 595 A4:V+...
σ Hyi σ 12363 8991 01ч 55м &1000000000000502500000050,25с −78° 20′ &1000000000000055200000055,2″ 6,15 3,07 135 F5/F6IV/V
HD 10052 10052 7506 01ч 36м &1000000000000447700000044,77с −58° 16′ &1000000000000015500000015,5″ 6,18 −0,78 805 M3III полуправилна променлива, Vнајг = 6,11св, Vнајм = 6,23св
CT Hyi CT 24188 17543 03ч 45м &1000000000000237000000023,70с −71° 39′ &1000000000000029700000029,7″ 6,26 0,50 463 B8V α2 CVn-променлива
τ1 Hyi τ1 10859 7879 01ч 41м &1000000000000212900000021,29с −79° 08′ &1000000000000053700000053,7″ 6,33 0,91 395 G6/G8III
HD 12270 12270 9149 01ч 57м &1000000000000533700000053,37с −65° 25′ &1000000000000028900000028,9″ 6,36 0,28 535 G8II/III
HD 11944 11944 8957 01ч 55м &1000000000000196900000019,69с −60° 18′ &1000000000000044600000044,6″ 6,43 2,73 179 F2V
HD 1221 1221 1268 00ч 15м &1000000000000549400000054,94с −75° 54′ &1000000000000041800000041,8″ 6,49 −0,18 704 G8/K0III
GJ 3021 1237 1292 00ч 16м &1000000000000126800000012,68с −79° 51′ &1000000000000004300000004,3″ 6,59 5,36 57 G8.5Vk има планета (b)
CN Hyi CN 17653 12884 02ч 45м &1000000000000369700000036,97с −71° 14′ &1000000000000009400000009,4″ 6.66 195,8 F6V W UMa-променлива
η1 Hyi η1 11733 8751 01ч 52м &1000000000000347400000034,74с −67° 56′ &1000000000000040200000040,2″ 6,77 −0,03 748 B9V претпоставена променлива
HD 10180 10180 7599 01ч 37м &1000000000000535800000053,58с −60° 30′ &1000000000000041500000041,5″ 7,33 4,36 128 G1V има шест потврдени планети (c, d, e, f, g и h) и три непотврдени (b, i и j)
HD 20003 20003 14530 03ч 07м &1000000000000003800000038с −72° 19′ &1000000000000001900000019″ 8,37 143 G8V има две планети (b и c)
HD 19918 BT 19918 14026 03ч 00м &1000000000000370900000037,09с −81° 54′ &1000000000000007300000007,3″ 9,35 801 Ap... брзоосцилирачка Ap-ѕвезда
HD 2685 2685 00ч 29м &1000000000000019000000019,0с −76° 18′ &1000000000000001500000015″ 9,59 646 Ap... има планета (b)
WASP-126 04ч 13м &1000000000000030000000030,0с −69° 13′ &1000000000000003700000037″ 10,8 763 G2 има преминувачка планета (b)
VW Hyi VW 04ч 09м &1000000000000113900000011,39с −71° 17′ &1000000000000041300000041,3″ 14,4 SU UMa-променлива, Vнајг = 8,4св, Vнајм = 14,4св, P = 0,074271 д
SMSS J031300,36-670839,3 03ч 13м &1000000000000003600000000,36с −67° 08′ &1000000000000039300000039,3″ 14,7 K една од најстарите ѕвезди
WX Hyi WX 02ч 09м &1000000000000508400000050,84с −63° 18′ &1000000000000039900000039,9″ 14,85 SU UMa-променлива, Vнајг = 9,6св, Vнајм = 14,85св, P = 0,074813 д
BL Hyi BL 01ч 41м &1000000000000003800000000,38с −67° 53′ &1000000000000027400000027,4″ 14,9 Am AM Her-променлива и затемнувачка двојка, Vнајг = 14,3св, Vнајм = 18,6св, P = 0,078915 д
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.