Список на ѕвезди во соѕвездието Печка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Печка, надолно подредени според сјајноста.


Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α For α 20010 14879 03ч 12м &1000000000000042800000004,28с −28° 59′ &1000000000000020800000020,8″ 3,85 3,05 46 F8V 12 Eri, Далим, Печка; двојна ѕвезда; составницата B е претпоставената променлива, Vнајг = 6св, Vнајм = 8св
β For β 17652 13147 02ч 49м &1000000000000053600000005,36с −32° 24′ &1000000000000022600000022,6″ 4,45 0,88 169 G8III двоѕвезда
ν For ν 12767 9677 02ч 04м &1000000000000294300000029,43с −29° 17′ &1000000000000048600000048,6″ 4,68 −0,54 361 B9.5p (Si) α2 CVn-променлива, Vнајг = 4,68св, Vнајм = 4,73св, P = 1,89 д
ω For ω 16046 11918 02ч 33м &1000000000000507100000050,71с −28° 13′ &1000000000000056400000056,4″ 4,96 −0,76 453 B9V двоѕвезда
δ For δ 23227 17304 03ч 42м &1000000000000149000000014,90с −31° 56′ &1000000000000018200000018,2″ 4,99 −1,77 733 B5III
φ For φ 15427 11477 02ч 28м &1000000000000016900000001,69с −33° 48′ &1000000000000039800000039,8″ 5,13 1,78 153 A2/A3V
κ For κ 14802 11072 02ч 22м &1000000000000324200000032,42с −23° 48′ &1000000000000058700000058,7″ 5,19 3,48 71 G2V спектроскопска двојка
μ For μ 13709 10320 02ч 12м &1000000000000544600000054,46с −30° 43′ &1000000000000025800000025,8″ 5,27 0,23 332 A0V
π For π 12438 9440 02ч 01м &1000000000000148000000014,80с −30° 00′ &1000000000000005600000005,6″ 5,34 0,68 278 G8III
γ2 For γ2 17729 13202 02ч 49м &1000000000000541500000054,15с −27° 56′ &1000000000000031300000031,3″ 5,39 −0,76 554 A1V
η3 For η3 17829 13265 02ч 50м &1000000000000404000000040,40с −35° 40′ &1000000000000032600000032,6″ 5,48 −0,58 531 K2III
ρ For ρ 23940 17738 03ч 47м &1000000000000560200000056,02с −30° 10′ &1000000000000002400000002,4″ 5,52 0,83 282 G6III претпоставена променлива, Vнајг = 5,45св, Vнајм = 5,55св
AI For AI 20729 15479 03ч 19м &1000000000000349000000034,90с −24° 07′ &1000000000000022200000022,2″ 5,63 −2,15 1173 M1III полуправилна променлива
ζ For ζ 18692 13942 02ч 59м &1000000000000360700000036,07с −25° 16′ &1000000000000027600000027,6″ 5,69 3,14 105 F3V двојна ѕвезда
χ2 For χ2 21574 16112 03ч 27м &1000000000000333700000033,37с −35° 40′ &1000000000000052800000052,8″ 5,71 −0,06 464 K2III претпоставена променлива
ι1 For ι1 16307 12122 02ч 36м &1000000000000092800000009,28с −30° 02′ &1000000000000041900000041,9″ 5,74 −0,76 649 G8/K0III
λ2 For λ2 16417 12186 02ч 36м &1000000000000586200000058,62с −34° 34′ &1000000000000038400000038,4″ 5,78 3,74 83 G1V има планета (b)
ι2 For ι2 16538 12288 02ч 38м &1000000000000186000000018,60с −30° 11′ &1000000000000038000000038,0″ 5,84 3,08 116 F5V
ε For ε 18907 14086 03ч 01м &1000000000000374500000037,45с −28° 05′ &1000000000000025700000025,7″ 5,88 3,47 99 G8/K0V
λ1 For λ1 15975 11867 02ч 33м &1000000000000070400000007,04с −34° 38′ &1000000000000059700000059,7″ 5,91 0,58 380 K0/K1III
σ For σ 23738 17618 03ч 46м &1000000000000274200000027,42с −29° 20′ &1000000000000017400000017,4″ 5,91 0,89 329 A2V
η2 For η2 17793 13225 02ч 50м &1000000000000147500000014,75с −35° 50′ &1000000000000037300000037,3″ 5,92 −0,01 500 K0III двоѕвезда
ψ For ψ 18149 13473 02ч 53м &1000000000000343500000034,35с −38° 26′ &1000000000000013500000013,5″ 5,93 2,06 194 F5V
HD 20606 20606 15357 03ч 18м &1000000000000024900000002,49с −28° 47′ &1000000000000049300000049,3″ 5,93 1,97 202 F3V+...
HD 21430 21430 16029 03ч 26м &1000000000000225200000022,52с −27° 19′ &1000000000000003400000003,4″ 5,93 0,31 434 K0III
HD 16975 16975 12608 02ч 42м &1000000000000065900000006,59с −38° 23′ &1000000000000001400000001,4″ 5,99 0,66 380 G8III
τ For τ 22789 17007 03ч 38м &1000000000000476600000047,66с −27° 56′ &1000000000000035200000035,2″ 6,01 0,47 417 A0V
HD 11643 11643 8820 01ч 53м &1000000000000230800000023,08с −38° 35′ &1000000000000040900000040,9″ 6,09 0,77 378 K1/K2III
HD 15471 15471 11524 02ч 28м &1000000000000354600000035,46с −31° 06′ &1000000000000008600000008,6″ 6,11 0,83 370 K2IIICN...
γ1 For γ1 17713 13197 02ч 49м &1000000000000509900000050,99с −24° 33′ &1000000000000036000000036,0″ 6,14 0,91 363 K0III повеќекратна ѕвезда
HD 18650 18650 13907 02ч 59м &1000000000000064900000006,49с −28° 54′ &1000000000000025500000025,5″ 6,14 1,05 339 K1III
HD 20176 20176 15024 03ч 13м &1000000000000379400000037,94с −29° 48′ &1000000000000014800000014,8″ 6,17 0,46 452 K1IICN...
HD 19545 19545 14551 03ч 07м &1000000000000508000000050,80с −27° 49′ &1000000000000052000000052,0″ 6,18 2,38 188 A3V
HD 22262 22262 16628 03ч 33м &1000000000000568100000056,81с −31° 04′ &1000000000000049100000049,1″ 6,20 3,06 138 F5V двоѕвезда
HD 17168 17168 12786 02ч 44м &1000000000000205200000020,52с −32° 31′ &1000000000000028800000028,8″ 6,21 1,06 349 A1V
HD 20293 20293 15125 03ч 15м &1000000000000002800000000,28с −26° 06′ &1000000000000001500000001,5″ 6,25 0,12 548 A1V
HD 15889 15889 11802 02ч 32м &1000000000000147200000014,72с −36° 25′ &1000000000000038400000038,4″ 6,28 0,73 421 K0III
HD 18466 18466 13768 02ч 57м &1000000000000129100000012,91с −29° 51′ &1000000000000019000000019,0″ 6,29 0,49 471 A2/A3V:+...
HD 20144 20144 14972 03ч 13м &1000000000000014900000001,49с −35° 56′ &1000000000000037300000037,3″ 6,29 0,45 479 B9IV/V претпоставена променлива
HD 12596 12596 9562 02ч 02м &1000000000000517600000051,76с −23° 53′ &1000000000000011600000011,6″ 6,30 −1,04 959 K2III
HD 18735 18735 13947 02ч 59м &1000000000000383000000038,30с −32° 30′ &1000000000000026000000026,0″ 6,32 0,81 413 A0V
HD 11050 11050 8369 01ч 47м &1000000000000477700000047,77с −37° 09′ &1000000000000034300000034,3″ 6,33 0,17 557 K0III
HD 14412 14412 10798 02ч 18м &1000000000000586500000058,65с −25° 56′ &1000000000000048400000048,4″ 6,33 5,81 41 G8V
HD 11183 11183 8480 01ч 49м &1000000000000193600000019,36с −31° 04′ &1000000000000020700000020,7″ 6,35 0,68 444 K2/K3III претпоставена променлива
HD 20980 20980 15700 03ч 22м &1000000000000162800000016,28с −25° 35′ &1000000000000016100000016,1″ 6,36 0,66 450 A1V
HD 11262 11262 8514 01ч 49м &1000000000000488600000048,86с −38° 24′ &1000000000000012500000012,5″ 6,37 4,20 88 F6V двоѕвезда
HD 12135 12135 9207 01ч 58м &1000000000000266800000026,68с −33° 04′ &1000000000000000300000000,3″ 6,37 1,24 346 K0III двоѕвезда
HD 10863 10863 8233 01ч 46м &1000000000000009900000000,99с −27° 20′ &1000000000000055400000055,4″ 6,38 3,20 141 F2V
HD 17926 17926 13363 02ч 51м &1000000000000561600000056,16с −30° 48′ &1000000000000053200000053,2″ 6,38 3,85 105 F6V има три планети (b, c и d)
HD 21997 21997 16449 03ч 31м &1000000000000536100000053,61с −25° 36′ &1000000000000050800000050,8″ 6,38 2,04 241 A3IV/V
χ1 For χ1 21423 15987 03ч 25м &1000000000000558200000055,82с −35° 55′ &1000000000000015100000015,1″ 6,39 1,39 326 A1IV променлива
HD 22322 22322 16672 03ч 34м &1000000000000335800000033,58с −31° 52′ &1000000000000029300000029,3″ 6,39 −1,75 1381 K3III двоѕвезда; претпоставена променлива
HD 12563 12563 9521 02ч 02м &1000000000000282700000028,27с −29° 39′ &1000000000000056400000056,4″ 6,40 0,69 452 A3III
HD 20853 20853 15585 03ч 20м &1000000000000451800000045,18с −26° 36′ &1000000000000023600000023,6″ 6,40 2,97 158 F7V
HD 18546 18546 13789 02ч 57м &1000000000000326300000032,63с −38° 11′ &1000000000000027400000027,4″ 6,41 1,18 362 A0Vn
HD 14988 14988 11212 02ч 24м &1000000000000201000000020,10с −25° 50′ &1000000000000051000000051,0″ 6,45 0,37 536 K3III
HD 14890 14890 11121 02ч 23м &1000000000000066000000006,60с −37° 34′ &1000000000000033800000033,8″ 6,47 −1,31 1173 K2III променлива ѕвезда, ΔV = 0,011св, P = 4,12950 д
HD 13305 13305 10069 02ч 09м &1000000000000348200000034,82с −24° 20′ &1000000000000044500000044,5″ 6,48 2,51 203 F0IV/V
HD 16589 16589 12300 02ч 38м &1000000000000247500000024,75с −37° 59′ &1000000000000025400000025,4″ 6,48 2,84 174 F6V спектроскопска двојка
HD 22333 22333 16697 03ч 34м &1000000000000523700000052,37с −25° 34′ &1000000000000058500000058,5″ 6,48 0,16 599 K0III
χ3 For χ3 21635 16156 03ч 28м &1000000000000115000000011,50с −35° 51′ &1000000000000012300000012,3″ 6,49 1,26 362 A1V двоѕвезда
TY For TY 15634 11644 02ч 30м &1000000000000136700000013,67с −25° 11′ &1000000000000011500000011,5″ 6,50 1,36 347 A9V:n δ Sct-променлива; Vнајг = 6,49св, Vнајм = 6,51св, P = 0,05 д
η1 For η1 17528 13040 02ч 47м &1000000000000337800000033,78с −35° 33′ &1000000000000001900000001,9″ 6,51 0,12 619 K0/K1III
TZ For TZ 20301 15092 03ч 14м &1000000000000400900000040,09с −35° 33′ &1000000000000027600000027,6″ 6,89 567 F7III+G8III алголска променлива; Vнајг = 6,84св, Vнајм = 7,05св, P = 75,6675 д
HD 20782 20782 15527 03ч 20м &1000000000000035800000003,58с −28° 51′ &1000000000000014700000014,7″ 7,38 4,60 117 G3V има планета (b)
R For R 11582 02ч 29м &1000000000000153100000015,31с −26° 05′ &1000000000000055700000055,7″ 7,50 2250 C... мирида; Vнајг = 7,5св, Vнајм = 13,0св, P = 386 д
UX For UX 17084 12716 02ч 43м &1000000000000355700000035,57с −37° 55′ &1000000000000042500000042,5″ 8,10 132,6 G6V+... RS CVn-променлива; Vнајг = 7,97св, Vнајм = 8,11св, P = 0,956 д
HD 13167 13167 12716 02ч 08м &1000000000000013800000013,8с −24° 41′ &1000000000000004300000043″ 8,34 488 G3V има планета (b)
HD 20781 20781 15526 03ч 20м &1000000000000000300000003с −28° 47′ &1000000000000000200000002″ 8,44 115 G9.5V има две планети (b и c) и две непотврдени (d и e)
HD 11231 11231 8501 01ч 49м &1000000000000038000000038,0с −34° 27′ &1000000000000003300000033″ 8,6 437 F5V има планета (b)
AK For AK 21703 16247 03ч 29м &1000000000000002300000023с −24° 06′ &1000000000000000400000004″ 9,14 101,6 K3V нискомасена затемнувачка и спектроскопска двојка; Vнајг = 9,14св, Vнајм = 9,55св, P = 3,9809913 д
WASP-72 02ч 44м &100000000000000960000009,6с −30° 10′ &1000000000000000900000009″ 9,6 F7 Дија; има планета (b)
HD 20868 20868 15578 03ч 20м &1000000000000426900000042,69с −33° 43′ &1000000000000048400000048,4″ 9,92 6,47 159 K3/4IV Интан; има планета (b)
HIP 13044 13044 02ч 47м &1000000000000003700000037с −36° 06′ &1000000000000002700000027″ 9,94 2286 F2
UZ For UZ 03ч 35м &1000000000000286400000028,64с −25° 44′ &1000000000000021800000021,8″ 18,2 M4.5 AM Her-променлива и затемнувачка двојка; Vнајг = 17,0св, Vнајм = 20,9св, P = 0,0878654325 д
LP 944-20 03ч 39м &1000000000000352200000035,22с −35° 25′ &1000000000000440900000044,09″ 18,69 20,9 M9 кафеаво џуџе
UDF 2457 03ч 32м &1000000000000387900000038,79с −27° 48′ &1000000000000010000000010,0″ 25 59000 MV една од најоддалечените ѕвезди во Млечниот Пат
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 4 јануари 2007.
  • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2004). „Combined General Catalogue of Variable Stars (GCVS4.2)“. Посетено на 3 јануари 2007.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.