Список на ѕвезди во соѕвездието Јужен Крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Јужен Крст, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
β Cru β 111123 62434 12ч 47м &1000000000000433200000043,32с −59° 41′ &1000000000000019400000019,4″ 1,25 −3,92 352 B0.5III Мимоза, Бекрукс; 20. ѕвезда по сјајност; β Cep-променлива, Vнајг = +1,23св, Vнајм = +1,31св, P = 0,2365072 д Веројатен високомасен член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[1]
α1 Cru (α Cru A) α1 108248 60718 12ч 26м &1000000000000359400000035,94с −63° 05′ &1000000000000056600000056,6″ 1,4 −3,6 321 B0.5IV Акрукс, 23. по сјајност, повеќекратна ѕвезда, спектроскопска двојка. Можен член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур (оспорено).[1]
γ Cru γ 108903 61084 12ч 31м &1000000000000099300000009,93с −57° 06′ &1000000000000045200000045,2″ 1,60 −0,56 88 M4III Гакрукс, полуправилна променлива, Vнајг = +1,60св, Vнајм = +1,67св
α2 Cru (α Cru B) α2 108249 12ч 26м &1000000000000365000000036,50с −63° 05′ &1000000000000058000000058,0″ 2,09 −2,88 321 B1V составница на системот α Cru. Веројатен член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур (оспорено).[1]
δ Cru δ 106490 59747 12ч 15м &1000000000000087600000008,76с −58° 44′ &1000000000000056000000056,0″ 2,79 −2,45 364 B2IV Имај,[2] β Cep-променлива; Vнајг = +2,78св, Vнајм = +2,80св, P = 0,151038 д
член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
ε Cru ε 107446 60260 12ч 21м &1000000000000218100000021,81с −60° 24′ &1000000000000004900000004,9″ 3,59 −0,63 228 K3/K4III Гинан, претпоставена променлива
μ1 Cru μ1 112092 63003 12ч 54м &1000000000000356600000035,66с −57° 10′ &1000000000000040400000040,4″ 4,03 −1,29 377 B2IV-V двојна ѕвезда; претпоставена променлива; член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
ζ Cru ζ 106983 60009 12ч 18м &1000000000000262900000026,29с −64° 00′ &1000000000000011000000011,0″ 4,06 −1,16 361 B2.5V двоѕвезда, член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
η Cru η 105211 59072 12ч 06м &1000000000000528500000052,85с −64° 36′ &1000000000000049100000049,1″ 4,14 2,67 64 F2III двоѕвезда
θ1 Cru θ1 104671 58758 12ч 03м &1000000000000017000000001,70с −63° 18′ &1000000000000046600000046,6″ 4,32 0,08 230 Am спектроскопска двојка
HD 110956 110956 62327 12ч 46м &1000000000000227500000022,75с −56° 29′ &1000000000000019600000019,6″ 4,62 −0,80 396 B3V двоѕвезда; претпоставена бавна неправилна променлива; член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
λ Cru λ 112078 63007 12ч 54м &1000000000000392200000039,22с −59° 08′ &1000000000000048000000048,0″ 4,62 −0,59 360 B4Vn β Cep-променлива, ΔV = 0,02св, P = 0,3951 д, член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
ι Cru ι 110829 62268 12ч 45м &1000000000000379200000037,92с −60° 58′ &1000000000000052200000052,2″ 4,69 1,78 125 K1III оптичка двојка
θ2 Cru θ2 104841 58867 12ч 04м &1000000000000192400000019,24с −63° 09′ &1000000000000056600000056,6″ 4,72 −2,10 753 B2IV спектроскопска двојка; β Cep-променлива, Vнајг = +4,70св, Vнајм = +4,74св, P = 0,0889 д
α Cru C 108250 12ч 26м &1000000000000309000000030,90с −63° 07′ &1000000000000021000000021,0″ 4,86 B4IV веројатна оптичка двојка со системот α Cru; претпоставена променлива
CH Cru CH 110335 61966 12ч 41м &1000000000000566000000056,60с −59° 41′ &1000000000000008900000008,9″ 4,91 −2,60 1035 B6IV γ Cas-променлива
μ2 Cru μ2 112091 63005 12ч 54м &1000000000000369200000036,92с −57° 10′ &1000000000000007100000007,1″ 5,08 −0,14 361 B5Vne составница на системот μ Cru; γ Cas-променлива, Vнајг = +4,99св, Vнајм = +5,18св
HD 110432 BZ 110432 62027 12ч 42м &1000000000000502800000050,28с −63° 03′ &1000000000000031000000031,0″ 5,27 −2,12 982 B2pe високомасена рендгенска двојка; γ Cas-променлива, Vнајг = +5,24св, Vнајм = +5,45св
HD 112244 112244 63117 12ч 55м &1000000000000571400000057,14с −56° 50′ &1000000000000008900000008,9″ 5,34 −3,47 1884 O9Ib ѕвезда со оддавна линија; променлива ѕвезда, ΔV = 0,008св, P = 2,00288 д
HD 107696 107696 60379 12ч 22м &1000000000000494700000049,47с −57° 40′ &1000000000000034000000034,0″ 5,38 0,28 342 B9V претпоставена променлива
BL Cru BL 108396 60781 12ч 27м &1000000000000288800000028,88с −58° 59′ &1000000000000030400000030,4″ 5,38 −0,82 566 M4/M5III полуправилна променлива, ΔV = 0,35св
HD 103961 103961 58379 11ч 58м &1000000000000152500000015,25с −56° 19′ &1000000000000002300000002,3″ 5,44 −1,00 633 B8III претпоставена променлива, Vнајг = +5,43св, Vнајм = +5,48св
BG Cru BG 108968 61136 12ч 31м &1000000000000403400000040,34с −59° 25′ &1000000000000026100000026,1″ 5,49 −3,07 1680 F5Ib-G0p кефеида, Vнајг = +5,34св, Vнајм = +5,58св, P = 3,3428 д
HD 103884 103884 58326 11ч 57м &1000000000000400400000040,04с −62° 26′ &1000000000000055400000055,4″ 5,59 −0,73 598 B3V претпоставена променлива
HD 104035 104035 58427 11ч 58м &1000000000000476700000047,67с −64° 20′ &1000000000000022400000022,4″ 5,59 −4,11 2835 A3Ib
DS Cru DS 111613 62732 12ч 51м &1000000000000179800000017,98с −60° 19′ &1000000000000047200000047,2″ 5,71 −4,10 2991 A2Iab ѕвезда со оддавна линија; α Cyg-променлива
HD 111904 111904 62894 12ч 53м &1000000000000219000000021,90с −60° 19′ &1000000000000042600000042,6″ 5,75 −4,71 4025 B9Ia претпоставена променлива, Vнајг = +5,70св, Vнајм = +6,80св
HD 108732 108732 60969 12ч 29м &1000000000000541900000054,19с −56° 31′ &1000000000000029900000029,9″ 5,78 −0,40 562 M1III променлива ѕвезда, ΔV = 0,010св, P = 196,46365 д
HD 106068 106068 59517 12ч 12м &1000000000000219900000021,99с −62° 57′ &1000000000000002800000002,8″ 5,91 −4,96 4866 B9Ia претпоставена променлива, ΔV = 0,02св
HD 107543 107543 60308 12ч 21м &1000000000000574400000057,44с −56° 22′ &1000000000000027800000027,8″ 5,91 −2,73 1743 K4III + (F) променлива ѕвезда, ΔV = 0,007св, P = 11,23596 д
HD 104933 104933 58921 12ч 04м &1000000000000572500000057,25с −60° 58′ &1000000000000005700000005,7″ 5,95 −0,59 661 M2III претпоставена променлива
HD 109000 109000 61158 12ч 31м &1000000000000561500000056,15с −63° 30′ &1000000000000021200000021,2″ 5,96 1,62 240 A8III
κ Cru κ 111973 62931 12ч 53м &1000000000000489200000048,92с −60° 22′ &1000000000000034500000034,5″ 5,98 −2,55 1661 B5Ia член на јатото Кутија за Накит (κ Cru обично се однесува на самото јато); променлива ѕвезда, ΔV = 0,014св, P = 9,53562 д
HD 110506 110506 62058 12ч 43м &1000000000000092100000009,21с −56° 10′ &1000000000000034300000034,3″ 5,99 0,47 414 B9Vn член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
HD 108355 108355 60771 12ч 27м &1000000000000248500000024,85с −63° 47′ &1000000000000020300000020,3″ 6,02 −0,50 657 B8IV
HD 108501 108501 60851 12ч 28м &1000000000000193100000019,31с −64° 20′ &1000000000000027500000027,5″ 6,05 1,11 317 A0Vn
HD 110461 110461 62026 12ч 42м &1000000000000498000000049,80с −55° 56′ &1000000000000049100000049,1″ 6,06 0,77 372 B9V член на долнокентаурската подгрупа во Јужен Крст на здружението Скорпија-Кентаур.[3]
HD 105841 105841 59396 12ч 11м &1000000000000052500000005,25с −61° 16′ &1000000000000038600000038,6″ 6,08 1,34 290 F0III
HD 108570 108570 60870 12ч 28м &1000000000000338400000033,84с −56° 24′ &1000000000000026200000026,2″ 6,15 3,02 138 K0/K1III
HD 104430 104430 58642 12ч 01м &1000000000000292600000029,26с −57° 30′ &1000000000000013500000013,5″ 6,16 1,28 309 A1V
DL Cru DL 106343 59678 12ч 14м &1000000000000169300000016,93с −64° 24′ &1000000000000030700000030,7″ 6,20 −7,66 ~20000 B1.5Ia α Cyg-променлива
HD 108530 108530 60861 12ч 28м &1000000000000257100000025,71с −61° 47′ &1000000000000041400000041,4″ 6,21 0,31 494 K2III
HD 105437 105437 59200 12ч 08м &1000000000000247400000024,74с −60° 50′ &1000000000000049700000049,7″ 6,22 −2,89 2159 K3/K4II
HD 109492 109492 61443 12ч 35м &1000000000000297900000029,79с −61° 50′ &1000000000000029000000029,0″ 6,22 2,89 151 G4IV
HD 104900 104900 58901 12ч 04м &1000000000000452900000045,29с −59° 15′ &1000000000000011700000011,7″ 6,30 1,12 354 B9Vn
HD 108395 108395 60780 12ч 27м &1000000000000288400000028,84с −58° 18′ &1000000000000059300000059,3″ 6,35 −0,79 874 K4III
HD 104111 104111 58469 11ч 59м &1000000000000256200000025,62с −62° 49′ &1000000000000051400000051,4″ 6,36 −5,85 9022 A8II
HD 110532 110532 62084 12ч 43м &1000000000000284000000028,40с −58° 54′ &1000000000000009900000009,9″ 6,41 −0,14 667 K0/K1III двоѕвезда
γ Cru B γ 108925 12ч 31м &1000000000000167000000016,70с −57° 04′ &1000000000000052000000052,0″ 6,42 A3V составница на системот γ Cru
T Cru T 107447 60259 12ч 21м &1000000000000211300000021,13с −62° 16′ &1000000000000053900000053,9″ 6,58 4000 G2Ib кефеида, Vнајг = +6,32св, Vнајм = +6,83св, P = 6,73331 д
S Cru S 112044 62986 12ч 54м &1000000000000220000000022,00с −58° 25′ &1000000000000050200000050,2″ 6,58 2300 F7Ib-II кефеида, Vнајг = +6,22св, Vнајм = +6,92св, P = 4,68997 д
R Cru R 107805 60455 12ч 23м &1000000000000376900000037,69с −61° 37′ &1000000000000044900000044,9″ 6,90 0,94 508 F7Ib/II кефеида, Vнајг = +6,40св, Vнајм = +7,23св, P = 5,82575 д
HD 108147 108147 60644 12ч 25м &1000000000000462700000046,27с −64° 01′ &1000000000000019500000019,5″ 6,99 4,05 126 F9V Тупа; има планета (b)
AG Cru AG 110258 12ч 41м &1000000000000259800000025,98с −59° 47′ &1000000000000038800000038,8″ 7,90 F8Ib-II кефеида, Vнајг = +7,73св, Vнајм = +8,58св, P = 3,83728 д
HD 106906 106906 59960 12ч 17м &1000000000000531900000053,19с −55° 58′ &1000000000000318900000031,89″ 7,8 300 F5V има планета (b)
BH Cru BH 59844 12ч 16м &1000000000000167900000016,79с −56° 17′ &1000000000000009600000009,6″ 7,96 8200 SC4.5-7/8e мирида, Vнајг = +6,6св, Vнајм = +9,8св, P = 530 д
X Cru X 110945 12ч 46м &1000000000000222700000022,27с −59° 07′ &1000000000000029100000029,1″ 8,10 G1Ib кефеида, Vнајг = +8,1св, Vнајм = +8,7св, P = 6,21997 д
W Cru W 105998 59483 12ч 11м &1000000000000591600000059,16с −58° 47′ &1000000000000000700000000,7″ 8,44 G2Iab β Lyr-променлива
AB Cru AB 106871 59935 12ч 17м &1000000000000371200000037,12с −58° 09′ &1000000000000052400000052,4″ 8,48 3900 B2IVe алголска променлива
AI Cru AI 59026 12ч 06м &1000000000000076900000007,69с −61° 15′ &1000000000000024800000024,8″ 9,68 2300 F7Ib-II алголска променлива
GX 301-2 BP 12ч 26м &1000000000000375600000037,56с −62° 46′ &1000000000000013200000013,2″ 10,66 B1.2Ia високомасена рендгенска двојка, Vнајг = +10,4св, Vнајм = +10,92св, P = 41,487 д
WR 46 DI 104994 58954 12ч 05м &1000000000000187200000018,72с −62° 03′ &1000000000000010100000010,1″ 10,8 −2,25 13000 WN3p Волф-Рајеова ѕвезда, Vнајг = +10,49св, Vнајм = +11,00св
HDE 311884 CD 311884 12ч 43м &1000000000000510000000051,00с −63° 45′ &1000000000000014800000014,8″ 10,81 911 WN6o + O5V Волф-Рајеова ѕвезда, ΔV = 0,11св, P = 6,24 д
NGC 4349-127 12ч 24м &1000000000000354700000035,47с −61° 49′ &1000000000000011700000011,7″ 10,82 6500 KIII има планета
BI Cru BI 12ч 23м &1000000000000259900000025,99с −62° 38′ &1000000000000016100000016,1″ 11,00 B+.... симбиотска ѕвезда, Vнајг = +11,0св, Vнајм = +14,0св
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Preibisch, T., Mamajek, E. (2008). „The Nearest OB Association: Scorpius-Centaurus (Sco OB2)“. Handbook of Star-Forming Regions. 2: 0. arXiv:0809.0407. Bibcode:2008hsf2.book..235P.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. „IAU Catalog of Star Names“. International Astronomical Union. Посетено на 17 септември 2018.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 de Zeeuw, P.T.; Hoogerwerf, R.; de Bruijne, J.H.J.; Brown, A.G.A.; Blaauw, A. (1999). „A Hipparcos Census of Nearby OB Associations“. Astronomical Journal. 117 (1): 354–99. arXiv:astro-ph/9809227. Bibcode:1999AJ....117..354D. doi:10.1086/300682.

Извори[уреди | уреди извор]