Список на ѕвезди во соѕвездието Касиопеја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Касиопеја, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
γ Cas γ 27 5394 4427 00ч 56м &1000000000000425000000042,50с +60° 43′ &1000000000000000300000000,3″ 2.15 −4.22 613 B0IV:evar Tsih, Marj, Navi; прототип на γ Cas variables
α Cas α 18 3712 3179 00ч 40м &1000000000000303900000030,39с +56° 32′ &1000000000000014700000014,7″ 2.24 −1.99 228 K0II-IIIvar Schedar
β Cas β 11 432 746 00ч 09м &1000000000000100900000010,09с +59° 09′ &1000000000000000800000000,8″ 2.28 1.17 54 F2III-IV Caph, Al Sanam al Nakah; δ Sct variable
δ Cas δ 37 8538 6686 01ч 25м &1000000000000486000000048,60с +60° 14′ &1000000000000007500000007,5″ 2.66 0.24 99 A5Vv SB Ruchbah, Ksora; еклиптична двојка
ε Cas ε 45 11415 8886 01ч 54м &1000000000000236800000023,68с +63° 40′ &1000000000000012500000012,5″ 3.35 −2.31 442 B2pvar Segin
η Cas η 24 4614 3821 00ч 49м &1000000000000051000000005,10с +57° 48′ &1000000000000059600000059,6″ 3.46 4.59 19 G0V SB Achird; блиска двојна ѕвезда
ζ Cas ζ 17 3360 2920 00ч 36м &1000000000000582700000058,27с +53° 53′ &1000000000000049000000049,0″ 3.69 −2.62 597 B2IV
50 Cas 50 12216 9598 02ч 03м &1000000000000261900000026,19с +72° 25′ &1000000000000016500000016,5″ 3.95 0.47 162 A2V NGC 771
κ Cas κ 15 2905 2599 00ч 32м &1000000000000599900000059,99с +62° 55′ &1000000000000054400000054,4″ 4.17 −6.34 4127 B1Ia α Cyg variable
θ Cas θ 33 6961 5542 01ч 11м &1000000000000059300000005,93с +55° 08′ &1000000000000059800000059,8″ 4.34 1.22 137 A7Vvar Marfak
ι Cas ι 15089 11569 02ч 29м &1000000000000039900000003,99с +67° 24′ &1000000000000008600000008,6″ 4.46 1.27 141 A5p Sr α2 CVn variable
ο Cas ο 22 4180 3504 00ч 44м &1000000000000435000000043,50с +48° 17′ &1000000000000003800000003,8″ 4.48 −2.74 906 B5III тројна ѕвезда, γ Cas variable
48 Cas A 48 12111 9480 02ч 01м &1000000000000575500000057,55с +70° 54′ &1000000000000025400000025,4″ 4.49 1.72 117 A3IV систем со четири тела
ρ Cas ρ 7 224014 117863 23ч 54м &1000000000000230400000023,04с +57° 29′ &1000000000000057800000057,8″ 4.51 −7.48 11643 F8Iavar yellow hypergiant
υ2 Cas υ2 28 5395 4422 00ч 56м &1000000000000400100000040,01с +59° 10′ &1000000000000052200000052,2″ 4.62 0.62 206 G8III-IV
χ Cas χ 39 9408 7294 01ч 33м &1000000000000559300000055,93с +59° 13′ &1000000000000055500000055,5″ 4.68 0.70 204 K0III
ψ Cas ψ 36 8491 6692 01ч 25м &1000000000000559000000055,90с +68° 07′ &1000000000000047800000047,8″ 4.72 0.86 193 K0III ротирачка елипсоидна променлива
λ Cas λ 14 2772 2505 00ч 31м &1000000000000463200000046,32с +54° 31′ &1000000000000020400000020,4″ 4.74 −0.44 354 B8Vn
ξ Cas ξ 19 3901 3300 00ч 42м &1000000000000038800000003,88с +50° 30′ &1000000000000045100000045,1″ 4.80 −2.86 1109 B2.5V
5015 4151 00ч 53м &1000000000000042800000004,28с +61° 07′ &1000000000000024800000024,8″ 4.80 3.46 61 F8V спектроскопска двојка
R Cas 224490 23ч 58м &1000000000000248000000024,80с +51° 23′ &1000000000000019000000019,0″ 4.80 Mira променлива (видлива величина 4.7–13.7)
υ1 Cas υ1 26 5234 4292 00ч 55м &1000000000000001900000000,19с +58° 58′ &1000000000000022100000022,1″ 4.83 −0.65 406 K2III
1 Cas 1 218376 114104 23ч 06м &1000000000000368100000036,81с +59° 25′ &1000000000000011200000011,2″ 4.84 −2.81 1105 B0.5IV
19275 14862 03ч 11м &1000000000000562400000056,24с +74° 23′ &1000000000000037900000037,9″ 4.85 1.37 162 A2Vnn
τ Cas τ 5 223165 117301 23ч 47м &1000000000000033900000003,39с +58° 39′ &1000000000000006700000006,7″ 4.88 1.26 173 K1III
σ Cas σ 8 224572 118243 23ч 59м &1000000000000005300000000,53с +55° 45′ &1000000000000017800000017,8″ 4.88 −3.47 1523 B1V...
AR Cas 221253 115990 23ч 30м &1000000000000019200000001,92с +58° 32′ &1000000000000056100000056,1″ 4.89 −1.34 575 B3IV Algol променлива
ν Cas ν 25 4636 3801 00ч 48м &1000000000000499900000049,99с +50° 58′ &1000000000000005500000005,5″ 4.90 −0.49 389 B9III
π Cas π 20 4058 3414 00ч 43м &1000000000000280900000028,09с +47° 01′ &1000000000000028700000028,7″ 4.95 1.31 174 A5V
φ Cas φ 34 7927 6242 01ч 20м &1000000000000049200000004,92с +58° 13′ &1000000000000053800000053,8″ 4.95 −4.32 2329 F0Ia истакната ѕвезда што се појавува во NGC 457
4 Cas 4 220652 115590 23ч 24м &1000000000000502500000050,25с +62° 16′ &1000000000000058200000058,2″ 4.96 −1.91 771 M1III
ω Cas ω 46 11529 9009 01ч 56м &1000000000000000000000000,00с +68° 41′ &1000000000000007000000007,0″ 4.97 −1.69 701 B8III
3240 2854 00ч 36м &1000000000000082900000008,29с +54° 10′ &1000000000000006400000006,4″ 5.08 −0.87 505 B7III
V509 Cas 217476 113561 23ч 00м &1000000000000051000000005,10с +56° 56′ &1000000000000043400000043,4″ 5.10 −6.77 7723 F80 жолт суперџин
μ Cas μ 30 6582 5336 01ч 08м &1000000000000129200000012,92с +54° 55′ &1000000000000027200000027,2″ 5.17 5.78 25 G5VIp/M5V Marfak; блиска
15920 12273 02ч 38м &1000000000000020900000002,09с +72° 49′ &1000000000000005600000005,6″ 5.17 0.69 256 G8III
42 Cas 42 10250 8016 01ч 42м &1000000000000557300000055,73с +70° 37′ &1000000000000021200000021,2″ 5.18 0.51 281 B9V
49 Cas 49 12339 9763 02ч 05м &1000000000000315800000031,58с +76° 06′ &1000000000000054400000054,4″ 5.22 −0.36 426 G8III
47 Cas 47 12230 9727 02ч 05м &1000000000000070500000007,05с +77° 16′ &1000000000000053200000053,2″ 5.27 2.64 109 F0Vn
40 Cas 40 9774 7650 01ч 38м &1000000000000309400000030,94с +73° 02′ &1000000000000024300000024,3″ 5.28 −0.40 447 G8II-IIIvar
11946 9312 01ч 59м &1000000000000379900000037,99с +64° 37′ &1000000000000017900000017,9″ 5.29 0.81 257 A0Vn
31 Cas 31 6829 5518 01ч 10м &1000000000000392700000039,27с +68° 46′ &1000000000000043300000043,3″ 5.32 0.38 318 A0Vnn
4775 3951 00ч 50м &1000000000000435700000043,57с +64° 14′ &1000000000000051300000051,3″ 5.35 −1.63 813 A4V comp SB
12 Cas 12 2011 1960 00ч 24м &1000000000000474900000047,49с +61° 49′ &1000000000000051800000051,8″ 5.38 −1.47 763 B9III
4222 3544 00ч 45м &1000000000000172000000017,20с +55° 13′ &1000000000000017100000017,1″ 5.41 0.25 351 A2Vs
23 Cas 23 4382 3721 00ч 47м &1000000000000460200000046,02с +74° 50′ &1000000000000051300000051,3″ 5.42 −1.54 803 B8III
6 Cas 6 223385 117447 23ч 48м &1000000000000501700000050,17с +62° 12′ &1000000000000052300000052,3″ 5.43 −8.06 16300 A3Ia comp
3574 3083 00ч 39м &1000000000000098900000009,89с +49° 21′ &1000000000000016500000016,5″ 5.45 −2.60 1331 K5III
9900 7617 01ч 38м &1000000000000075600000007,56с +57° 58′ &1000000000000039500000039,5″ 5.55 −2.17 1140 G5II
223173 117299 23ч 47м &1000000000000019100000001,91с +57° 27′ &1000000000000005000000005,0″ 5.55 −3.00 1672 K3II
5408 4440 00ч 56м &1000000000000469400000046,94с +60° 21′ &1000000000000046300000046,3″ 5.56 −0.81 614 B8V
6960 5566 01ч 11м &1000000000000255200000025,52с +64° 12′ &1000000000000009800000009,8″ 5.56 0.06 410 B9.5V
220369 115395 23ч 22м &1000000000000325200000032,52с +60° 08′ &1000000000000000600000000,6″ 5.56 −2.73 1482 K3II
10 Cas 10 144 531 00ч 06м &1000000000000265300000026,53с +64° 11′ &1000000000000046200000046,2″ 5.57 −1.82 982 B9III
32 Cas 32 6972 5589 01ч 11м &1000000000000413700000041,37с +65° 01′ &1000000000000008000000008,0″ 5.57 0.34 363 B9IV
43 Cas 43 10221 7965 01ч 42м &1000000000000204400000020,44с +68° 02′ &1000000000000035000000035,0″ 5.57 −0.10 444 A0p SiSr
219134 114622 23ч 13м &1000000000000147400000014,74с +57° 10′ &1000000000000003500000003,5″ 5.57 6.50 21 K3Vvar блиска пламена ѕвезда
224355 118077 23ч 57м &1000000000000084900000008,49с +55° 42′ &1000000000000020600000020,6″ 5.57 1.45 218 G8Ib
224893 124 00ч 01м &1000000000000370200000037,02с +61° 13′ &1000000000000022100000022,1″ 5.58 −4.75 3791 F0III
1976 1921 00ч 24м &1000000000000156400000015,64с +52° 01′ &1000000000000011700000011,7″ 5.58 −2.54 1370 B5IV
219623 114924 23ч 16м &1000000000000421900000042,19с +53° 12′ &1000000000000050600000050,6″ 5.58 4.04 66 F7V
2774 2497 00ч 31м &1000000000000412100000041,21с +52° 50′ &1000000000000022400000022,4″ 5.59 0.18 393 K2III
53 Cas 53 12301 9573 02ч 03м &1000000000000001900000000,19с +64° 23′ &1000000000000024100000024,1″ 5.59 −4.54 3468 B8Ib
17948 13665 02ч 55м &1000000000000567400000056,74с +61° 31′ &1000000000000015800000015,8″ 5.59 3.48 86 F4V
10780 8362 01ч 47м &1000000000000440600000044,06с +63° 51′ &1000000000000011200000011,2″ 5.63 5.64 33 K0V
YZ Cas 21 4161 3572 00ч 45м &1000000000000391100000039,11с +74° 59′ &1000000000000017300000017,3″ 5.64 0.89 290 A2IV 21 Cas; Algol променлива
68 Cas 68 4142 3478 00ч 44м &1000000000000262300000026,23с +47° 51′ &1000000000000050300000050,3″ 5.66 −1.18 760 B5V...
2 Cas 2 218753 114365 23ч 09м &1000000000000441400000044,14с +59° 19′ &1000000000000057700000057,7″ 5.68 −3.23 1976 A5III
9352 7251 01ч 33м &1000000000000257100000025,71с +58° 19′ &1000000000000038400000038,4″ 5.69 −3.20 1952 K0Ib+...
2054 1982 00ч 25м &1000000000000063900000006,39с +53° 02′ &1000000000000048400000048,4″ 5.72 −0.33 528 B9IV
1239 1354 00ч 16м &1000000000000570500000057,05с +61° 31′ &1000000000000059500000059,5″ 5.74 −0.73 642 G8III
6676 5361 01ч 08м &1000000000000334500000033,45с +58° 15′ &1000000000000048500000048,5″ 5.77 −0.43 567 B8V
3283 2876 00ч 36м &1000000000000273400000027,34с +60° 19′ &1000000000000034400000034,4″ 5.78 −4.29 3361 A4III
44 Cas 44 10425 8046 01ч 43м &1000000000000197400000019,74с +60° 33′ &1000000000000004900000004,9″ 5.78 −1.46 913 B8IIIn
225289 418 00ч 05м &1000000000000061300000006,13с +61° 18′ &1000000000000050300000050,3″ 5.80 −0.93 724 B8MNp...
16024 12239 02ч 37м &1000000000000360100000036,01с +65° 44′ &1000000000000043300000043,3″ 5.80 −1.19 815 K5III
38 Cas 38 9021 7078 01ч 31м &1000000000000135200000013,52с +70° 15′ &1000000000000053200000053,2″ 5.82 3.49 95 F6V
3856 3299 00ч 42м &1000000000000034400000003,44с +66° 08′ &1000000000000051400000051,4″ 5.83 −0.11 503 G9III-IV
6210 5021 01ч 04м &1000000000000195500000019,55с +61° 34′ &1000000000000048900000048,9″ 5.83 1.31 261 F6V
1279 1372 00ч 17м &1000000000000090400000009,04с +47° 56′ &1000000000000050700000050,7″ 5.86 −1.47 953 B7III
4440 3750 00ч 48м &1000000000000088800000008,88с +72° 40′ &1000000000000028000000028,0″ 5.86 1.69 223 K0IV
225009 207 00ч 02м &1000000000000360800000036,08с +66° 05′ &1000000000000056300000056,3″ 5.87 −3.15 2076 G8III
7389 5926 01ч 16м &1000000000000119000000011,90с +71° 44′ &1000000000000037800000037,8″ 5.87 −7.42 14818 K1V
19065 14502 03ч 07м &1000000000000190200000019,02с +64° 03′ &1000000000000027400000027,4″ 5.89 −0.27 557 B9V
9 Cas 9 225180 330 00ч 04м &1000000000000136600000013,66с +62° 17′ &1000000000000015600000015,6″ 5.90 −4.35 3663 A1III
6130 4962 01ч 03м &1000000000000370100000037,01с +61° 04′ &1000000000000029400000029,4″ 5.92 −2.41 1509 F0II
2952 2611 00ч 33м &1000000000000103200000010,32с +54° 53′ &1000000000000042300000042,3″ 5.93 0.62 376 K0III
2626 2377 00ч 30м &1000000000000199100000019,91с +59° 58′ &1000000000000039200000039,2″ 5.94 −0.77 718 B9IIIn
SU Cas 17463 13367 02ч 51м &1000000000000587500000058,75с +68° 53′ &1000000000000018700000018,7″ 5.94 −2.24 1411 F5:Ib-II Cepheid променлива
16769 12821 02ч 44м &1000000000000496700000049,67с +67° 49′ &1000000000000029000000029,0″ 5.95 0.47 406 A5III
5550 4572 00ч 58м &1000000000000310000000031,00с +66° 21′ &1000000000000006600000006,6″ 5.97 0.66 376 A0III
123 518 00ч 06м &1000000000000155400000015,54с +58° 26′ &1000000000000012100000012,1″ 5.98 4.44 66 G5V
6211 4998 01ч 04м &1000000000000023900000002,39с +52° 30′ &1000000000000008300000008,3″ 5.99 −1.42 991 K2
52 Cas 52 12279 9564 02ч 02м &1000000000000524900000052,49с +64° 54′ &1000000000000005400000005,4″ 6.00 1.30 284 A1Vn
11857 9220 01ч 58м &1000000000000332200000033,22с +61° 41′ &1000000000000052100000052,1″ 6.02 −0.70 721 B5III
V373 Cas 224151 117957 23ч 55м &1000000000000338400000033,84с +57° 24′ &1000000000000043800000043,8″ 6.03 B0.5IIv SB спектроскопска двојка
4817 3988 00ч 51м &1000000000000163900000016,39с +61° 48′ &1000000000000019800000019,8″ 6.04 −3.37 2489 K5Ib
55 Cas 55 13474 10438 02ч 14м &1000000000000291000000029,10с +66° 31′ &1000000000000028000000028,0″ 6.05 −0.72 738 B9V+...
AO Cas 1337 1415 00ч 17м &1000000000000430700000043,07с +51° 25′ &1000000000000059100000059,1″ 6.11 −5.11 5719 O9IIInn β Lyr променлива
12173 9586 02ч 03м &1000000000000105100000010,51с +73° 51′ &1000000000000002000000002,0″ 6.12 0.89 363 A5III
9030 7050 01ч 30м &1000000000000520100000052,01с +66° 05′ &1000000000000053200000053,2″ 6.15 1.46 282 A2Vs
17958 13700 02ч 56м &1000000000000246600000024,66с +64° 19′ &1000000000000056800000056,8″ 6.17 −1.80 1278 K3Ibvar
224784 43 00ч 00м &1000000000000309800000030,98с +59° 33′ &1000000000000035100000035,1″ 6.18 0.59 427 G9III-IV
2589 2422 00ч 30м &1000000000000542000000054,20с +77° 01′ &1000000000000010200000010,2″ 6.18 3.20 128 K0IV
13 Cas 13 2729 2474 00ч 31м &1000000000000252000000025,20с +66° 31′ &1000000000000010700000010,7″ 6.18 −0.53 716 B6V
3924 3334 00ч 42м &1000000000000310100000031,01с +58° 45′ &1000000000000012400000012,4″ 6.18 −1.29 1016 B9.5III
10543 8115 01ч 44м &1000000000000179100000017,91с +57° 32′ &1000000000000012000000012,0″ 6.18 1.69 258 A3V
5343 4383 00ч 56м &1000000000000129300000012,93с +57° 59′ &1000000000000047700000047,7″ 6.20 0.28 497 K3III
224870 106 00ч 01м &1000000000000192400000019,24с +49° 58′ &1000000000000053700000053,7″ 6.22 −0.51 724 G7II-III
4881 4023 00ч 51м &1000000000000337900000033,79с +51° 34′ &1000000000000017200000017,2″ 6.22 −1.51 1148 B9.5V
225094 274 00ч 03м &1000000000000257200000025,72с +63° 38′ &1000000000000025900000025,9″ 6.24 −3.92 3505 B3Ia
217673 113684 23ч 01м &1000000000000307200000030,72с +57° 06′ &1000000000000019700000019,7″ 6.24 −1.56 1181 K2II
222618 116912 23ч 41м &1000000000000545600000054,56с +57° 15′ &1000000000000035900000035,9″ 6.24 −0.93 886 G8III
10587 8148 01ч 44м &1000000000000461500000046,15с +57° 05′ &1000000000000021200000021,2″ 6.25 0.07 560 A2V
13222 10350 02ч 13м &1000000000000210500000021,05с +74° 01′ &1000000000000040100000040,1″ 6.25 0.61 438 G8III
21970 17056 03ч 39м &1000000000000251000000025,10с +75° 44′ &1000000000000022600000022,6″ 6.25 0.65 429 G9III-IV
RZ Cas 17138 13133 02ч 48м &1000000000000555100000055,51с +69° 38′ &1000000000000003100000003,1″ 6.26 2.28 204 A3V Algol променлива
222570 116876 23ч 41м &1000000000000268000000026,80с +49° 30′ &1000000000000044900000044,9″ 6.26 −0.63 778 A4V
5128 4212 00ч 53м &1000000000000475300000047,53с +52° 41′ &1000000000000021600000021,6″ 6.27 1.61 278 A5m
5273 4298 00ч 55м &1000000000000052200000005,22с +48° 40′ &1000000000000042800000042,8″ 6.28 −0.68 803 M2.5IIIa
6540 5251 01ч 07м &1000000000000094400000009,44с +53° 29′ &1000000000000053500000053,5″ 6.31 −1.79 1358 K0
7732 6261 01ч 20м &1000000000000194500000019,45с +77° 34′ &1000000000000013700000013,7″ 6.31 0.98 379 G5III...
35 Cas 35 8003 6312 01ч 21м &1000000000000051900000005,19с +64° 39′ &1000000000000029500000029,5″ 6.33 2.01 238 A2Vnn
10362 8020 01ч 42м &1000000000000583200000058,32с +61° 25′ &1000000000000015900000015,9″ 6.33 −1.15 1022 B7II
223386 117450 23ч 48м &1000000000000539100000053,91с +59° 58′ &1000000000000044200000044,2″ 6.33 1.22 344 A0V
8424 6685 01ч 25м &1000000000000463000000046,30с +70° 58′ &1000000000000047700000047,7″ 6.34 0.35 514 A0Vnn
10293 7963 01ч 42м &1000000000000176900000017,69с +58° 37′ &1000000000000039900000039,9″ 6.35 −1.90 1455 B8III
8272 6486 01ч 23м &1000000000000212700000021,27с +58° 08′ &1000000000000035600000035,6″ 6.36 2.56 188 F4V
223421 117472 23ч 49м &1000000000000118900000011,89с +58° 57′ &1000000000000047600000047,6″ 6.36 1.94 250 F2IV
7925 6378 01ч 21м &1000000000000589400000058,94с +76° 14′ &1000000000000020000000020,0″ 6.37 1.95 250 F0IVn
21179 16319 03ч 30м &1000000000000193900000019,39с +71° 51′ &1000000000000050000000050,0″ 6.37 −0.73 856 M2III
V526 Cas 4818 3965 00ч 50м &1000000000000572700000057,27с +51° 30′ &1000000000000028900000028,9″ 6.38 2.26 217 F2IV
4295 3641 00ч 46м &1000000000000382300000038,23с +69° 19′ &1000000000000031300000031,3″ 6.39 3.35 132 F3V
5357 4446 00ч 56м &1000000000000549900000054,99с +68° 46′ &1000000000000032700000032,7″ 6.39 2.51 195 F0m
7733 6093 01ч 18м &1000000000000138900000013,89с +57° 48′ &1000000000000011400000011,4″ 6.39 −0.75 874 M5
220074 115218 23ч 20м &1000000000000143700000014,37с +61° 58′ &1000000000000012500000012,5″ 6.39 −0.91 942 K1V
5715 4709 01ч 00м &1000000000000308700000030,87с +70° 58′ &1000000000000058800000058,8″ 6.40 1.21 355 A4IV
7157 5688 01ч 13м &1000000000000098200000009,82с +61° 42′ &1000000000000022300000022,3″ 6.40 −0.11 652 B9V
222682 116962 23ч 42м &1000000000000314100000031,41с +61° 40′ &1000000000000045800000045,8″ 6.40 0.66 459 K2III
371 695 00ч 08м &1000000000000328700000032,87с +63° 12′ &1000000000000014600000014,6″ 6.41 −1.91 1502 G3II
2904 2628 00ч 33м &1000000000000192000000019,20с +70° 58′ &1000000000000054700000054,7″ 6.41 0.36 528 A0Vn
4362 3649 00ч 46м &1000000000000424700000042,47с +59° 34′ &1000000000000028300000028,3″ 6.41 G0Ib
6497 5240 01ч 07м &1000000000000000700000000,07с +56° 56′ &1000000000000006900000006,9″ 6.41 1.47 318 K2III...
218440 114163 23ч 07м &1000000000000104500000010,45с +59° 43′ &1000000000000038600000038,6″ 6.41 −1.65 1336 B2.5IV
220130 115245 23ч 20м &1000000000000345400000034,54с +62° 12′ &1000000000000047800000047,8″ 6.41 −2.24 1753 K2III
223358 117430 23ч 48м &1000000000000390300000039,03с +64° 52′ &1000000000000035300000035,3″ 6.41 −0.30 718 A0sp...
1142 1269 00ч 15м &1000000000000548700000054,87с +61° 00′ &1000000000000000700000000,7″ 6.43 0.23 566 G8III...
217944 113852 23ч 03м &1000000000000213300000021,33с +58° 33′ &1000000000000050000000050,0″ 6.43 1.71 286 G8IV
5459 4475 00ч 57м &1000000000000195300000019,53с +61° 25′ &1000000000000019000000019,0″ 6.44 0.21 575 G8IV
222748 116991 23ч 43м &1000000000000050300000005,03с +51° 56′ &1000000000000021600000021,6″ 6.44 0.27 559 K0
1601 1639 00ч 20м &1000000000000309200000030,92с +48° 58′ &1000000000000007100000007,1″ 6.46 −0.86 950 G0
17581 13347 02ч 51м &1000000000000459200000045,92с +58° 18′ &1000000000000051500000051,5″ 6.46 1.75 285 A1m
222932 117133 23ч 44м &1000000000000483700000048,37с +55° 47′ &1000000000000058900000058,9″ 6.46 0.65 473 G4III:
16 Cas 16 3038 2707 00ч 34м &1000000000000248900000024,89с +66° 45′ &1000000000000001300000001,3″ 6.47 0.28 565 B9III
19243 14626 03ч 08м &1000000000000541800000054,18с +62° 23′ &1000000000000004500000004,5″ 6.47 −2.48 2012 B1V:e
223552 117551 23ч 50м &1000000000000221200000022,12с +51° 37′ &1000000000000018100000018,1″ 6.47 3.43 132 F3V
224404 118116 23ч 57м &1000000000000335200000033,52с +60° 01′ &1000000000000025000000025,0″ 6.47 −1.26 1144 B9III-IV
5927 4786 01ч 01м &1000000000000270400000027,04с +49° 32′ &1000000000000039200000039,2″ 6.48 −0.77 921 G5
6028 4844 01ч 02м &1000000000000184700000018,47с +51° 02′ &1000000000000005900000005,9″ 6.48 0.04 632 A3V
9811 7593 01ч 37м &1000000000000472000000047,20с +64° 44′ &1000000000000021700000021,7″ 6.49 −3.30 2964 A6Iab
19439 14791 03ч 11м &1000000000000008000000000,80с +64° 53′ &1000000000000046700000046,7″ 6.50 2.03 256 A4V
54 Cas 54 12800 10031 02ч 09м &1000000000000076900000007,69с +71° 33′ &1000000000000009300000009,3″ 6.57 4.39 89 F8
HD 7924 7924 6379 01ч 21м &1000000000000591200000059,12с +76° 42′ &1000000000000037000000037,0″ 7.19 6.06 55 K0V има планета (b)
HD 17156 17156 13192 02ч 49м &1000000000000444900000044,49с +71° 45′ &1000000000000011600000011,6″ 8.17 3.70 255 G0IV има транзитна планета (b)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]