Список на ѕвезди во соѕвездието Касиопеја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Касиопеја, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Cas α 18 3712 3179 00ч 40м &1000000000000303900000030,39с +56° 32′ &1000000000000014700000014,7″ 2,24 −1,99 228 K0II-IIIvar Шедар
β Cas β 11 432 746 00ч 09м &1000000000000100900000010,09с +59° 09′ &1000000000000000800000000,8″ 2,28 1,17 54 F2III-IV Каф; δ Sct-променлива, Vнајг = 2,25св, Vнајм = 2,29св, P = 0,10 д
γ Cas γ 27 5394 4427 00ч 56м &1000000000000425000000042,50с +60° 43′ &1000000000000000300000000,3″ 2,47 −4,22 613 B0IV:evar Це, Нави; прототипна γ Cas-променлива, Vнајг = 1,6св, Vнајм = 3,0св
δ Cas δ 37 8538 6686 01ч 25м &1000000000000486000000048,60с +60° 14′ &1000000000000007500000007,5″ 2,68 0,26 99 A5Vv SB Рухба; алголска променлива, Vнајг = 2,68св, Vнајм = 2,76св, P = 759 д
ε Cas ε 45 11415 8886 01ч 54м &1000000000000236800000023,68с +63° 40′ &1000000000000012500000012,5″ 3,35 −2,31 442 B2pvar Сегин; променлива ѕвезда, ΔV = 0,002св, P = 0,09 д
η Cas η 24 4614 3821 00ч 49м &1000000000000051000000005,10с +57° 48′ &1000000000000059600000059,6″ 3,46 4,59 19 G0V SB Ахирд, RS CVn-променлива
ζ Cas ζ 17 3360 2920 00ч 36м &1000000000000582700000058,27с +53° 53′ &1000000000000049000000049,0″ 3,69 −2,62 597 B2IV Фулу (附路),[1] претпоставена променлива
50 Cas 50 12216 9598 02ч 03м &1000000000000261900000026,19с +72° 25′ &1000000000000016500000016,5″ 3,95 0,47 162 A2V променлива ѕвезда, ΔV = 0,003св, P = 0,80 д
κ Cas κ 15 2905 2599 00ч 32м &1000000000000599900000059,99с +62° 55′ &1000000000000054400000054,4″ 4,17 −6,34 4127 B1Ia α Cyg-променлива, Vнајг = 4,12св, Vнајм = 4,21св, P = 2,65 д
θ Cas θ 33 6961 5542 01ч 11м &1000000000000059300000005,93с +55° 08′ &1000000000000059800000059,8″ 4,34 1,22 137 A7Vvar Марфак; претпоставена променлива
ι Cas ι 15089 11569 02ч 29м &1000000000000039900000003,99с +67° 24′ &1000000000000008600000008,6″ 4,46 1,27 141 A5p Sr α2 CVn-променлива, Vнајг = 4,45св, Vнајм = 4,53св, P = 1,74 д
ο Cas ο 22 4180 3504 00ч 44м &1000000000000435000000043,50с +48° 17′ &1000000000000003800000003,8″ 4,48 −2,74 906 B5III троѕвезда, γ Cas-променлива, Vнајг = 4,31св, Vнајм = 4,62св
48 Cas A 48 12111 9480 02ч 01м &1000000000000575500000057,55с +70° 54′ &1000000000000025400000025,4″ 4,49 1,72 117 A3IV четвороѕвезда
ρ Cas ρ 7 224014 117863 23ч 54м &1000000000000230400000023,04с +57° 29′ &1000000000000057800000057,8″ 4,51 −9,5 8500 F8Ia0-M2I жолт хиперџин; полуправилна променлива, Vнајг = 4,1св, Vнајм = 6,2св, P = 320 д
υ2 Cas υ2 28 5395 4422 00ч 56м &1000000000000400100000040,01с +59° 10′ &1000000000000052200000052,2″ 4,62 0,62 206 G8III-IV Кастула
χ Cas χ 39 9408 7294 01ч 33м &1000000000000559300000055,93с +59° 13′ &1000000000000055500000055,5″ 4,68 0,70 204 K0III
ψ Cas ψ 36 8491 6692 01ч 25м &1000000000000559000000055,90с +68° 07′ &1000000000000047800000047,8″ 4,72 0,86 193 K0III
λ Cas λ 14 2772 2505 00ч 31м &1000000000000463200000046,32с +54° 31′ &1000000000000020400000020,4″ 4,74 −0,44 354 B8Vn претпоставена променлива
ξ Cas ξ 19 3901 3300 00ч 42м &1000000000000038800000003,88с +50° 30′ &1000000000000045100000045,1″ 4,80 −2,86 1109 B2.5V претпоставена променлива
HR 244 5015 4151 00ч 53м &1000000000000042800000004,28с +61° 07′ &1000000000000024800000024,8″ 4,80 3,46 61 F8V спектроскопска двојка
R Cas R 224490 118188 23ч 58м &1000000000000248000000024,80с +51° 23′ &1000000000000019000000019,0″ 4,80 410 M6.5-9e мирида, Vнајг = 4,7св, Vнајм = 13,5св, P = 430 д
υ1 Cas υ1 26 5234 4292 00ч 55м &1000000000000001900000000,19с +58° 58′ &1000000000000022100000022,1″ 4,83 −0,65 406 K2III
1 Cas 1 218376 114104 23ч 06м &1000000000000368100000036,81с +59° 25′ &1000000000000011200000011,2″ 4,84 −2,81 1105 B0.5IV
HD 19275 19275 14862 03ч 11м &1000000000000562400000056,24с +74° 23′ &1000000000000037900000037,9″ 4,85 1,37 162 A2Vnn
τ Cas τ 5 223165 117301 23ч 47м &1000000000000033900000003,39с +58° 39′ &1000000000000006700000006,7″ 4,88 1,26 173 K1III
σ Cas σ 8 224572 118243 23ч 59м &1000000000000005300000000,53с +55° 45′ &1000000000000017800000017,8″ 4,88 −3,47 1523 B1V...
AR Cas AR 221253 115990 23ч 30м &1000000000000019200000001,92с +58° 32′ &1000000000000056100000056,1″ 4,89 −1,34 575 B3IV седмоѕвезда; алголска променлива, Vнајг = 4,82св, Vнајм = 4,96св, P = 6,07 д
ν Cas ν 25 4636 3801 00ч 48м &1000000000000499900000049,99с +50° 58′ &1000000000000005500000005,5″ 4,90 −0,49 389 B9III
π Cas π 20 4058 3414 00ч 43м &1000000000000280900000028,09с +47° 01′ &1000000000000028700000028,7″ 4,95 1,31 174 A5V вртечка елипсоидна променлива
φ Cas φ 34 7927 6242 01ч 20м &1000000000000049200000004,92с +58° 13′ &1000000000000053800000053,8″ 4,95 −4,32 2329 F0Ia преднинска ѕвезда што е јавува меѓу NGC 457; претпоставена променлива
4 Cas 4 220652 115590 23ч 24м &1000000000000502500000050,25с +62° 16′ &1000000000000058200000058,2″ 4,96 −1,91 771 M1III бавна неправилна променлива, Vнајг = 4,95св, Vнајм = 5,00св
ω Cas ω 46 11529 9009 01ч 56м &1000000000000000000000000,00с +68° 41′ &1000000000000007000000007,0″ 4,97 −1,69 701 B8III претпоставена променлива
HD 3240 3240 2854 00ч 36м &1000000000000082900000008,29с +54° 10′ &1000000000000006400000006,4″ 5,08 −0,87 505 B7III
V509 Cas V509 217476 113561 23ч 00м &1000000000000051000000005,10с +56° 56′ &1000000000000043400000043,4″ 5,10 −6,77 7723 F80 жолт хиперџин; полуправилна променлива, Vнајг = 4,75св, Vнајм = 5,5св
μ Cas μ 30 6582 5336 01ч 08м &1000000000000129200000012,92с +54° 55′ &1000000000000027200000027,2″ 5,17 5,78 25 G5VIp/M5V Марфак; претпоставена променлива
HD 15920 15920 12273 02ч 38м &1000000000000020900000002,09с +72° 49′ &1000000000000005600000005,6″ 5,17 0,69 256 G8III
42 Cas 42 10250 8016 01ч 42м &1000000000000557300000055,73с +70° 37′ &1000000000000021200000021,2″ 5,18 0,51 281 B9V претпоставена алголска променлива
49 Cas 49 12339 9763 02ч 05м &1000000000000315800000031,58с +76° 06′ &1000000000000054400000054,4″ 5,22 −0,36 426 G8III
47 Cas 47 12230 9727 02ч 05м &1000000000000070500000007,05с +77° 16′ &1000000000000053200000053,2″ 5,27 2,64 109 F0Vn
40 Cas 40 9774 7650 01ч 38м &1000000000000309400000030,94с +73° 02′ &1000000000000024300000024,3″ 5,28 −0,40 447 G8II-III претпоставена променлива
HD 11946 11946 9312 01ч 59м &1000000000000379900000037,99с +64° 37′ &1000000000000017900000017,9″ 5,29 0,81 257 A0Vn
31 Cas 31 6829 5518 01ч 10м &1000000000000392700000039,27с +68° 46′ &1000000000000043300000043,3″ 5,32 0,38 318 A0Vnn
HD 4775 4775 3951 00ч 50м &1000000000000435700000043,57с +64° 14′ &1000000000000051300000051,3″ 5,35 −1,63 813 A4V comp SB променлива ѕвезда, ΔV = 0,008св, P = 0,96 д
12 Cas 12 2011 1960 00ч 24м &1000000000000474900000047,49с +61° 49′ &1000000000000051800000051,8″ 5,38 −1,47 763 B9III
HD 4222 4222 3544 00ч 45м &1000000000000172000000017,20с +55° 13′ &1000000000000017100000017,1″ 5,41 0,25 351 A2Vs
23 Cas 23 4382 3721 00ч 47м &1000000000000460200000046,02с +74° 50′ &1000000000000051300000051,3″ 5,42 −1,54 803 B8III
6 Cas 6 V566 223385 117447 23ч 48м &1000000000000501700000050,17с +62° 12′ &1000000000000052300000052,3″ 5,43 −8,06 6150 A3Ia comp α Cyg-променлива, Vнајг = 5,34св, Vнајм = 5,45св, P = 37,26 д
HD 3474 3574 3083 00ч 39м &1000000000000098900000009,89с +49° 21′ &1000000000000016500000016,5″ 5,45 −2,60 1331 K5III
HD 9900 9900 7617 01ч 38м &1000000000000075600000007,56с +57° 58′ &1000000000000039500000039,5″ 5,55 −2,17 1140 G5II
HD 223173 223173 117299 23ч 47м &1000000000000019100000001,91с +57° 27′ &1000000000000005000000005,0″ 5,55 −3,00 1672 K3II бавна неправилна променлива, Vнајг = 5,51св, Vнајм = 5,54св
HD 5408 5408 4440 00ч 56м &1000000000000469400000046,94с +60° 21′ &1000000000000046300000046,3″ 5,56 −0,81 614 B8V
HD 6960 6960 5566 01ч 11м &1000000000000255200000025,52с +64° 12′ &1000000000000009800000009,8″ 5,56 0,06 410 B9.5V претпоставена затемнувачка двојка
HD 220369 220369 115395 23ч 22м &1000000000000325200000032,52с +60° 08′ &1000000000000000600000000,6″ 5,56 −2,73 1482 K3II претпоставена променлива
10 Cas 10 144 531 00ч 06м &1000000000000265300000026,53с +64° 11′ &1000000000000046200000046,2″ 5,57 −1,82 982 B9III претпоставена променлива
32 Cas 32 RU 6972 5589 01ч 11м &1000000000000413700000041,37с +65° 01′ &1000000000000008000000008,0″ 5,57 0,34 363 B9IV RU Cas, претпоставена постојана
43 Cas 43 V557 10221 7965 01ч 42м &1000000000000204400000020,44с +68° 02′ &1000000000000035000000035,0″ 5,57 −0,10 444 A0p SiSr α2 CVn-променлива, Vнајг = 5,55св, Vнајм = 5,64св, P = 3,18 д
HR 8832 219134 114622 23ч 13м &1000000000000147400000014,74с +57° 10′ &1000000000000003500000003,5″ 5,57 6,50 21 K3Vvar претпоставена променлива; има 7 планети
HR 9059 V1022 224355 118077 23ч 57м &1000000000000084900000008,49с +55° 42′ &1000000000000020600000020,6″ 5,57 1,45 218 G8Ib алголска променлива, Vнајг = 5,56св, Vнајм = 5,68св, P = 12,16 д
HD 224893 224893 124 00ч 01м &1000000000000370200000037,02с +61° 13′ &1000000000000022100000022,1″ 5,58 −4,75 3791 F0III претпоставена променлива
HD 1976 V746 1976 1921 00ч 24м &1000000000000156400000015,64с +52° 01′ &1000000000000011700000011,7″ 5,58 −2,54 1370 B5IV спектроскопска двојка; бавнопулсирачка B-ѕвезда
HD 219623 219623 114924 23ч 16м &1000000000000421900000042,19с +53° 12′ &1000000000000050600000050,6″ 5,58 4,04 66 F7V
HD 2774 2774 2497 00ч 31м &1000000000000412100000041,21с +52° 50′ &1000000000000022400000022,4″ 5,59 0,18 393 K2III
53 Cas 53 12301 9573 02ч 03м &1000000000000001900000000,19с +64° 23′ &1000000000000024100000024,1″ 5,59 −4,54 3468 B8Ib
HD 17948 17948 13665 02ч 55м &1000000000000567400000056,74с +61° 31′ &1000000000000015800000015,8″ 5,59 3,48 86 F4V
HR 511 V987 10780 8362 01ч 47м &1000000000000440600000044,06с +63° 51′ &1000000000000011200000011,2″ 5,63 5,64 33 K0V BY Dra-променлива, ΔV = 0,05св, P = 21,7 д
YZ Cas 21 YZ 4161 3572 00ч 45м &1000000000000391100000039,11с +74° 59′ &1000000000000017300000017,3″ 5,64 0,89 290 A2IV троен систем; алголска променлива
68 Cas 68 4142 3478 00ч 44м &1000000000000262300000026,23с +47° 51′ &1000000000000050300000050,3″ 5,66 −1,18 760 B5V...
2 Cas 2 218753 114365 23ч 09м &1000000000000441400000044,14с +59° 19′ &1000000000000057700000057,7″ 5,68 −3,23 1976 A5III претпоставена променлива
HD 9352 9352 7251 01ч 33м &1000000000000257100000025,71с +58° 19′ &1000000000000038400000038,4″ 5,69 −3,20 1952 K0Ib+... бавна неправилна променлива, Vнајг = 5,68св, Vнајм = 5,72св
HD 2054 2054 1982 00ч 25м &1000000000000063900000006,39с +53° 02′ &1000000000000048400000048,4″ 5,72 −0,33 528 B9IV претпоставена променлива
HD 1239 1239 1354 00ч 16м &1000000000000570500000057,05с +61° 31′ &1000000000000059500000059,5″ 5,74 −0,73 642 G8III
HD 6676 6676 5361 01ч 08м &1000000000000334500000033,45с +58° 15′ &1000000000000048500000048,5″ 5,77 −0,43 567 B8V
HD 3283 3283 2876 00ч 36м &1000000000000273400000027,34с +60° 19′ &1000000000000034400000034,4″ 5,78 −4,29 3361 A4III
44 Cas 44 10425 8046 01ч 43м &1000000000000197400000019,74с +60° 33′ &1000000000000004900000004,9″ 5,78 −1,46 913 B8IIIn
HD 225289 V567 225289 418 00ч 05м &1000000000000061300000006,13с +61° 18′ &1000000000000050300000050,3″ 5,80 −0,93 724 B8MNp... α2 CVn-променлива, Vнајг = 5,71св, Vнајм = 5,81св, P = 6,43 д
HD 16024 16024 12239 02ч 37м &1000000000000360100000036,01с +65° 44′ &1000000000000043300000043,3″ 5,80 −1,19 815 K5III
38 Cas 38 9021 7078 01ч 31м &1000000000000135200000013,52с +70° 15′ &1000000000000053200000053,2″ 5,82 3,49 95 F6V
HD 3856 3856 3299 00ч 42м &1000000000000034400000003,44с +66° 08′ &1000000000000051400000051,4″ 5,83 −0,11 503 G9III-IV
HR 297 6210 5021 01ч 04м &1000000000000195500000019,55с +61° 34′ &1000000000000048900000048,9″ 5,83 1,31 261 F6V
HD 1279 1279 1372 00ч 17м &1000000000000090400000009,04с +47° 56′ &1000000000000050700000050,7″ 5,86 −1,47 953 B7III
HD 4440 4440 3750 00ч 48м &1000000000000088800000008,88с +72° 40′ &1000000000000028000000028,0″ 5,86 1,69 223 K0IV
HD 225009 225009 207 00ч 02м &1000000000000360800000036,08с +66° 05′ &1000000000000056300000056,3″ 5,87 −3,15 2076 G8III
V762 Cas V762 7389 5926 01ч 16м &1000000000000119000000011,90с +71° 44′ &1000000000000037800000037,8″ 5,87 −7,42 2760 M3 BY Dra-променлива
HD 19065 19065 14502 03ч 07м &1000000000000190200000019,02с +64° 03′ &1000000000000027400000027,4″ 5,89 −0,27 557 B9V
9 Cas 9 225180 330 00ч 04м &1000000000000136600000013,66с +62° 17′ &1000000000000015600000015,6″ 5,90 −4,35 3663 A1III претпоставена променлива
HD 6130 6130 4962 01ч 03м &1000000000000370100000037,01с +61° 04′ &1000000000000029400000029,4″ 5,92 −2,41 1509 F0II
HD 2952 2952 2611 00ч 33м &1000000000000103200000010,32с +54° 53′ &1000000000000042300000042,3″ 5,93 0,62 376 K0III има планета (b)
HD 2626 2626 2377 00ч 30м &1000000000000199100000019,91с +59° 58′ &1000000000000039200000039,2″ 5,94 −0,77 718 B9IIIn
SU Cas SU 17463 13367 02ч 51м &1000000000000587500000058,75с +68° 53′ &1000000000000018700000018,7″ 5,94 −2,24 1411 F5:Ib-II класична кефеида, Vнајг = 5,7св, Vнајм = 6,18св, P = 1,95 д
HD 16769 16769 12821 02ч 44м &1000000000000496700000049,67с +67° 49′ &1000000000000029000000029,0″ 5,95 0,47 406 A5III променлива ѕвезда
HD 5550 5550 4572 00ч 58м &1000000000000310000000031,00с +66° 21′ &1000000000000006600000006,6″ 5,97 0,66 376 A0III
HR 5 V640 123 518 00ч 06м &1000000000000155400000015,54с +58° 26′ &1000000000000012100000012,1″ 5,98 4,44 70 G5V затемнувачка двојка, ΔV = 0,066св, P = 1,03 д
HD 6211 6211 4998 01ч 04м &1000000000000023900000002,39с +52° 30′ &1000000000000008300000008,3″ 5,99 −1,42 991 K2
52 Cas 52 12279 9564 02ч 02м &1000000000000524900000052,49с +64° 54′ &1000000000000005400000005,4″ 6,00 1,30 284 A1Vn
HD 11857 11857 9220 01ч 58м &1000000000000332200000033,22с +61° 41′ &1000000000000052100000052,1″ 6,02 −0,70 721 B5III претпоставена променлива
V373 Cas V373 224151 117957 23ч 55м &1000000000000338400000033,84с +57° 24′ &1000000000000043800000043,8″ 6,03 B0.5IIv SB спектроскопска двојка; затемнувачка двојка, Vнајг = 5,9св, Vнајм = 6,3св, P = 13,41 д
HD 4817 4817 3988 00ч 51м &1000000000000163900000016,39с +61° 48′ &1000000000000019800000019,8″ 6,04 −3,37 2489 K5Ib променлива ѕвезда, ΔV = 0,009св, P = 4,32 д
55 Cas 55 13474 10438 02ч 14м &1000000000000291000000029,10с +66° 31′ &1000000000000028000000028,0″ 6,05 −0,72 738 B9V+... претпоставена променлива
AO Cas AO 1337 1415 00ч 17м &1000000000000430700000043,07с +51° 25′ &1000000000000059100000059,1″ 6,11 −5,11 5719 O9IIInn Пирсова Ѕвезда; вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = 6,07св, Vнајм = 6,24св, P = 3,52 д
HD 12173 12173 9586 02ч 03м &1000000000000105100000010,51с +73° 51′ &1000000000000002000000002,0″ 6,12 0,89 363 A5III
HD 9030 9030 7050 01ч 30м &1000000000000520100000052,01с +66° 05′ &1000000000000053200000053,2″ 6,15 1,46 282 A2Vs
HD 17958 17958 13700 02ч 56м &1000000000000246600000024,66с +64° 19′ &1000000000000056800000056,8″ 6,17 −1,80 1278 K3Ibvar
HD 224784 224784 43 00ч 00м &1000000000000309800000030,98с +59° 33′ &1000000000000035100000035,1″ 6,18 0,59 427 G9III-IV претпоставена променлива
HD 2589 2589 2422 00ч 30м &1000000000000542000000054,20с +77° 01′ &1000000000000010200000010,2″ 6,18 3,20 128 K0IV
13 Cas 13 2729 2474 00ч 31м &1000000000000252000000025,20с +66° 31′ &1000000000000010700000010,7″ 6,18 −0,53 716 B6V променлива ѕвезда, ΔV = 0,007св, P = 1,08 д
HD 3924 3924 3334 00ч 42м &1000000000000310100000031,01с +58° 45′ &1000000000000012400000012,4″ 6,18 −1,29 1016 B9.5III
V773 Cas V773 10543 8115 01ч 44м &1000000000000179100000017,91с +57° 32′ &1000000000000012000000012,0″ 6,18 1,69 258 A3V алголска променлива
HD 5343 5343 4383 00ч 56м &1000000000000129300000012,93с +57° 59′ &1000000000000047700000047,7″ 6,20 0,28 497 K3III
HD 224870 224870 106 00ч 01м &1000000000000192400000019,24с +49° 58′ &1000000000000053700000053,7″ 6,22 −0,51 724 G7II-III
HD 4881 4881 4023 00ч 51м &1000000000000337900000033,79с +51° 34′ &1000000000000017200000017,2″ 6,22 −1,51 1148 B9.5V
HD 225094 V639 225094 274 00ч 03м &1000000000000257200000025,72с +63° 38′ &1000000000000025900000025,9″ 6,24 −3,92 3505 B3Ia α Cyg-променлива, Vнајг = 6,19св, Vнајм = 6,28св, P = 2,88 д
HD 217673 217673 113684 23ч 01м &1000000000000307200000030,72с +57° 06′ &1000000000000019700000019,7″ 6,24 −1,56 1181 K2II претпоставена променлива
HD 222618 222618 116912 23ч 41м &1000000000000545600000054,56с +57° 15′ &1000000000000035900000035,9″ 6,24 −0,93 886 G8III
HD 10587 10587 8148 01ч 44м &1000000000000461500000046,15с +57° 05′ &1000000000000021200000021,2″ 6,25 0,07 560 A2V
HD 13222 13222 10350 02ч 13м &1000000000000210500000021,05с +74° 01′ &1000000000000040100000040,1″ 6,25 0,61 438 G8III
HD 21970 21970 17056 03ч 39м &1000000000000251000000025,10с +75° 44′ &1000000000000022600000022,6″ 6,25 0,65 429 G9III-IV
RZ Cas RZ 17138 13133 02ч 48м &1000000000000555100000055,51с +69° 38′ &1000000000000003100000003,1″ 6,26 2,28 204 A3V алголска променлива, Vнајг = 6,18св, Vнајм = 7,72св, P = 1,20 д
HD 222570 222570 116876 23ч 41м &1000000000000268000000026,80с +49° 30′ &1000000000000044900000044,9″ 6,26 −0,63 778 A4V
HD 5128 5128 4212 00ч 53м &1000000000000475300000047,53с +52° 41′ &1000000000000021600000021,6″ 6,27 1,61 278 A5m
HD 5273 5273 4298 00ч 55м &1000000000000052200000005,22с +48° 40′ &1000000000000042800000042,8″ 6,28 −0,68 803 M2.5IIIa променлива ѕвезда, ΔV = 0,012св, P = 21,89 д
HD 6540 6540 5251 01ч 07м &1000000000000094400000009,44с +53° 29′ &1000000000000053500000053,5″ 6,31 −1,79 1358 K0
HD 7732 7732 6261 01ч 20м &1000000000000194500000019,45с +77° 34′ &1000000000000013700000013,7″ 6,31 0,98 379 G5III...
35 Cas 35 8003 6312 01ч 21м &1000000000000051900000005,19с +64° 39′ &1000000000000029500000029,5″ 6,33 2,01 238 A2Vnn
HD 10362 10362 8020 01ч 42м &1000000000000583200000058,32с +61° 25′ &1000000000000015900000015,9″ 6,33 −1,15 1022 B7II
HD 223386 223386 117450 23ч 48м &1000000000000539100000053,91с +59° 58′ &1000000000000044200000044,2″ 6,33 1,22 344 A0V
HD 8424 8424 6685 01ч 25м &1000000000000463000000046,30с +70° 58′ &1000000000000047700000047,7″ 6,34 0,35 514 A0Vnn
HD 10293 10293 7963 01ч 42м &1000000000000176900000017,69с +58° 37′ &1000000000000039900000039,9″ 6,35 −1,90 1455 B8III претпоставена променлива
HD 8272 8272 6486 01ч 23м &1000000000000212700000021,27с +58° 08′ &1000000000000035600000035,6″ 6,36 2,56 188 F4V
HD 223421 223421 117472 23ч 49м &1000000000000118900000011,89с +58° 57′ &1000000000000047600000047,6″ 6,36 1,94 250 F2IV
HD 7925 7925 6378 01ч 21м &1000000000000589400000058,94с +76° 14′ &1000000000000020000000020,0″ 6,37 1,95 250 F0IVn
V805 Cas V805 21179 16319 03ч 30м &1000000000000193900000019,39с +71° 51′ &1000000000000050000000050,0″ 6,37 −0,73 856 M2III полуправилна променлива
HD 4818 V526 4818 3965 00ч 50м &1000000000000572700000057,27с +51° 30′ &1000000000000028900000028,9″ 6,38 2,26 217 F2IV δ Sct-променлива, ΔV = 0,03св
HD 4295 4295 3641 00ч 46м &1000000000000382300000038,23с +69° 19′ &1000000000000031300000031,3″ 6,39 3,35 132 F3V
HD 5357 5357 4446 00ч 56м &1000000000000549900000054,99с +68° 46′ &1000000000000032700000032,7″ 6,39 2,51 195 F0m
V465 Cas V465 7733 6093 01ч 18м &1000000000000138900000013,89с +57° 48′ &1000000000000011400000011,4″ 6,39 −0,75 874 M5 полуправилна променлива, Vнајг = 6,1св, Vнајм = 7,2св, P = 60 д
HD 220074 220074 115218 23ч 20м &1000000000000143700000014,37с +61° 58′ &1000000000000012500000012,5″ 6,39 −0,91 942 K1V претпоставена променлива; има планета
HD 5715 5715 4709 01ч 00м &1000000000000308700000030,87с +70° 58′ &1000000000000058800000058,8″ 6,40 1,21 355 A4IV
V761 Cas V761 7157 5688 01ч 13м &1000000000000098200000009,82с +61° 42′ &1000000000000022300000022,3″ 6,40 −0,11 652 B9V α2 CVn-променлива
HD 222682 222682 116962 23ч 42м &1000000000000314100000031,41с +61° 40′ &1000000000000045800000045,8″ 6,40 0,66 459 K2III
HD 371 371 695 00ч 08м &1000000000000328700000032,87с +63° 12′ &1000000000000014600000014,6″ 6,41 −1,91 1502 G3II
HD 2904 2904 2628 00ч 33м &1000000000000192000000019,20с +70° 58′ &1000000000000054700000054,7″ 6,41 0,36 528 A0Vn
HD 4362 4362 3649 00ч 46м &1000000000000424700000042,47с +59° 34′ &1000000000000028300000028,3″ 6,41 G0Ib
HD 6497 6497 5240 01ч 07м &1000000000000000700000000,07с +56° 56′ &1000000000000006900000006,9″ 6,41 1,47 318 K2III...
HD 218440 218440 114163 23ч 07м &1000000000000104500000010,45с +59° 43′ &1000000000000038600000038,6″ 6,41 −1,65 1336 B2.5IV
HD 220130 220130 115245 23ч 20м &1000000000000345400000034,54с +62° 12′ &1000000000000047800000047,8″ 6,41 −2,24 1753 K2III
HR 9017 V650 223358 117430 23ч 48м &1000000000000390300000039,03с +64° 52′ &1000000000000035300000035,3″ 6,41 −0,30 718 A0sp... α2 CVn-променлива, ΔV = 0,02св
HD 1142 1142 1269 00ч 15м &1000000000000548700000054,87с +61° 00′ &1000000000000000700000000,7″ 6,43 0,23 566 G8III...
HD 217944 217944 113852 23ч 03м &1000000000000213300000021,33с +58° 33′ &1000000000000050000000050,0″ 6,43 1,71 286 G8IV
HD 5459 5459 4475 00ч 57м &1000000000000195300000019,53с +61° 25′ &1000000000000019000000019,0″ 6,44 0,21 575 G8IV
HD 222748 222748 116991 23ч 43м &1000000000000050300000005,03с +51° 56′ &1000000000000021600000021,6″ 6,44 0,27 559 K0
HD 1601 1601 1639 00ч 20м &1000000000000309200000030,92с +48° 58′ &1000000000000007100000007,1″ 6,46 −0,86 950 G0
HD 17581 17581 13347 02ч 51м &1000000000000459200000045,92с +58° 18′ &1000000000000051500000051,5″ 6,46 1,75 285 A1m
HD 222932 222932 117133 23ч 44м &1000000000000483700000048,37с +55° 47′ &1000000000000058900000058,9″ 6,46 0,65 473 G4III:
16 Cas 16 3038 2707 00ч 34м &1000000000000248900000024,89с +66° 45′ &1000000000000001300000001,3″ 6,47 0,28 565 B9III
V801 Cas V801 19243 14626 03ч 08м &1000000000000541800000054,18с +62° 23′ &1000000000000004500000004,5″ 6,47 −2,48 2012 B1V:e Be-ѕвезда
HD 223552 223552 117551 23ч 50м &1000000000000221200000022,12с +51° 37′ &1000000000000018100000018,1″ 6,47 3,43 132 F3V
HD 224404 224404 118116 23ч 57м &1000000000000335200000033,52с +60° 01′ &1000000000000025000000025,0″ 6,47 −1,26 1144 B9III-IV
HD 5927 5927 4786 01ч 01м &1000000000000270400000027,04с +49° 32′ &1000000000000039200000039,2″ 6,48 −0,77 921 G5
HD 6028 6028 4844 01ч 02м &1000000000000184700000018,47с +51° 02′ &1000000000000005900000005,9″ 6,48 0,04 632 A3V
HD 9811 9811 7593 01ч 37м &1000000000000472000000047,20с +64° 44′ &1000000000000021700000021,7″ 6,49 −3,30 2964 A6Iab
HR 8770 V638 217833 113797 23ч 02м &1000000000000438000000043,80с +55° 14′ &1000000000000011000000011,0″ 6,50 723 B9IIIwe... α2 CVn-променлива
HD 19439 19439 14791 03ч 11м &1000000000000008000000000,80с +64° 53′ &1000000000000046700000046,7″ 6,50 2,03 256 A4V
V649 Cas V649 219634 114904 23ч 16м &1000000000000270500000027,05с +61° 57′ &1000000000000046600000046,6″ 6,53 3500 B0Vn алголска променлива, ΔV = 0,1св, P = 2,39 д
54 Cas 54 12800 10031 02ч 09м &1000000000000076900000007,69с +71° 33′ &1000000000000009300000009,3″ 6,57 4,39 89 F8
V816 Cas V816 222670 116948 23ч 42м &1000000000000209500000020,95с +64° 30′ &1000000000000055400000055,4″ 6,58 942 M2III бавна неправилна променлива
V764 Cas V764 7636 6027 01ч 17м &1000000000000266900000026,69с +57° 37′ &1000000000000055500000055,5″ 6,61 1900 B2IIIne Be-ѕвезда
V784 Cas V784 13122 10141 02ч 10м &1000000000000025500000025,5с +59° 58′ &1000000000000047300000047,3″ 6,64 335 F5II δ Sct-променлива
V772 Cas V772 10260 7939 01ч 42м &1000000000000029100000002,91с +61° 02′ &1000000000000017700000017,7″ 6,69 1220 B8IIIsp... алголска променлива
V809 Cas V809 219978 115141 23ч 19м &1000000000000237700000023,77с +62° 44′ &1000000000000023200000023,2″ 6,74 1960 K4.5Ib бавна неправилна променлива
V779 Cas V779 12013 9494 02ч 02м &1000000000000093100000009,31с +75° 30′ &1000000000000007800000007,8″ 6,78 626 A0 алголска променлива
HD 11755 11755 9242 01ч 58м &1000000000000050000000050,0с +73° 09′ &1000000000000000900000009″ 6,87 755 G5 има планета (b)
TU Cas TU 2207 2085 00ч 26м &1000000000000194500000019,45с +51° 16′ &1000000000000049300000049,3″ 6,88 F3II... двоначинска кефеида, Vнајг = 6,88св, Vнајм = 8,18св, P = 2,14 д
HD 223960 V819 223960 117830 23ч 53м &1000000000000499800000049,98с +60° 51′ &1000000000000012200000012,2″ 6,90 A0.1Ia α Cyg-променлива
V Cas V 218997 114515 23ч 11м &1000000000000407200000040,72с +59° 41′ &1000000000000059000000059,0″ 6,90 1520 M5-7.5e мирида, Vнајг = 6,9св, Vнајм = 13,4св, P = 229 д
V486 Cas V486 3950 3346 00ч 42м &1000000000000379900000037,99с +52° 20′ &1000000000000013700000013,7″ 6,95 B1III затемнувачка двојка, ΔV = 0,04св, P = 5,56 д
HD 14817 V559 14817 11318 02ч 25м &1000000000000401100000040,11с +61° 32′ &1000000000000058800000058,8″ 7,02 695 B8V алголска променлива, Vнајг = 7,01св, Vнајм = 7,23св, P = 1,58 д
V777 Cas V777 11606 8980 01ч 55м &1000000000000428500000042,85с +59° 16′ &1000000000000024400000024,4″ 7,02 959 B2Vne Be-ѕвезда
HD 17505 17505 13296 02ч 51м &1000000000000079800000007,98с +60° 25′ &1000000000000003900000003,9″ 7,08 2860 O7V((f))+O9I поврзан со лачен удар
CC Cas CC 19820 15063 03ч 14м &1000000000000053300000005,33с +59° 33′ &1000000000000048500000048,5″ 7,08 1860 O8.5III β Lyr-променлива, Vнајг = 7,06св, Vнајм = 7,3св, P = 3,37 д
HD 698 V742 698 940 00ч 11м &1000000000000371500000037,15с +58° 12′ &1000000000000042600000042,6″ 7,08 3500 B7:Ib-IIe Be-ѕвезда
V989 Cas V989 13579 10531 02ч 15м &1000000000000425600000042,56с +67° 40′ &1000000000000020300000020,3″ 7,13 60,6 K2V BY Dra-променлива, ΔV = 0,03св, P = 6,79 д
V636 Cas V636 9250 7192 01ч 32м &1000000000000432300000043,23с +63° 35′ &1000000000000037700000037,7″ 7,19 1640 G0Ib класична кефеида, Vнајг = 7,09св, Vнајм = 7,26св, P = 8,38 д
HD 7924 7924 6379 01ч 21м &1000000000000591200000059,12с +76° 42′ &1000000000000037000000037,0″ 7,19 6,06 55 K0V има три планети (b, c и d)
TV Cas TV 1486 1550 00ч 19м &1000000000000187400000018,74с +59° 08′ &1000000000000020600000020,6″ 7,22 516 B9V алголска променлива, Vнајг = 7,22св, Vнајм = 8,22св, P = 1,81 д
V755 Cas V755 3940 3367 00ч 42м &1000000000000500600000050,06с +64° 17′ &1000000000000028600000028,6″ 7,29 3700 A1Ia α Cyg-променлива, Vнајг = 7,25св, Vнајм = 7,31св, P = 5,67 д
RV Cas RV 5016 00ч 52м &1000000000000427600000042,76с +47° 24′ &1000000000000056100000056,1″ 7,3 M5-6.5Se мирида, Vнајг = 7,3св, Vнајм = 16,1св, P = 332 д
HD 108 108 505 00ч 06м &1000000000000033900000003,39с +63° 40′ &1000000000000046800000046,8″ 7,40 3800 O4-8f?p двојна ѕвезда; ѕвезда-бегалка; променлив спектар
HD 221585 221585 116221 23ч 32м &1000000000000054000000054,0с +63° 09′ &1000000000000002000000020″ 7,47 G8IV има планета (b)
HD 13908 13908 10743 02ч 18м &1000000000000015000000015,0с +65° 35′ &1000000000000004000000040″ 7,51 232 F8V има две планети (b и c)
Глизе 83,3 V598 12208 9481 02ч 01м &1000000000000590600000059,06с +61° 54′ &1000000000000018200000018,2″ 7,52 906 K5III бавна неправилна променлива, Vнајг = 7,38св, Vнајм = 7,54св
HD 221568 V436 221568 116210 23ч 32м &1000000000000476500000047,65с +57° 54′ &1000000000000020100000020,1″ 7,55 709 A0p Осавина Ѕвезда; α2 CVn-променлива, Vнајг = 7,55св, Vнајм = 7,62св, P = 159 д
HD 19557 V623 19557 14827 03ч 11м &1000000000000253300000025,33с +57° 54′ &1000000000000011200000011,2″ 7,57 1590 C4.5J бавна неправилна променлива, Vнајг = 7,34св, Vнајм = 7,96св
V487 Cas V487 6474 5239 01ч 06м &1000000000000597400000059,74с +63° 46′ &1000000000000023400000023,4″ 7,60 G4Ia UU Her-променлива, Vнајг = 7,44св, Vнајм = 7,74св, P = 99,6 д
HD 16429 V482 16429 12495 02ч 40м &1000000000000449400000044,94с +61° 16′ &1000000000000056100000056,1″ 7,65 O9.5III+F4V троѕвезда; β Cep-променлива
WZ Cas WZ 224855 99 00ч 01м &1000000000000158500000015,85с +60° 21′ &1000000000000019000000019,0″ 7,70 2860 C9.2JLi полуправилна променлива, Vнајг = 6,8св, Vнајм = 7,7св, P = 186 д
HD 12288 V540 12288 9604 02ч 03м &1000000000000305100000030,51с +69° 34′ &1000000000000056400000056,4″ 7,74 1010 A2 α2 CVn-променлива, Vнајг = 7,73св, Vнајм = 7,75св, P = 34,9 д
W Cas W 5235 4284 00ч 54м &1000000000000538500000053,85с +58° 33′ &1000000000000049100000049,1″ 7,80 C9.1e мирида, Vнајг = 7,8св, Vнајм = 12,5св, P = 406 д
HD 15558 15558 11832 02ч 32м &1000000000000425400000042,54с +61° 27′ &1000000000000021600000021,6″ 7,87 O4.5III во IC 1805; двојна ѕвезда; крајно сјајна
S Cas S 7769 01ч 19м &1000000000000419900000041,99с +72° 36′ &1000000000000040800000040,8″ 7,9 S3-5/4-8 мирида, Vнајг = 7,9св, Vнајм = 16,1св, P = 612 д
HD 220842 220842 115714 23ч 26м &1000000000000037000000037,0с +56° 53′ &1000000000000001200000012″ 7,99 204 F8 има планета (b)
U Cas U 4350 00ч 46м &1000000000000213700000021,37с +48° 14′ &1000000000000038700000038,7″ 8,0 S4.5-6/3-5e мирида, Vнајг = 8св, Vнајм = 15,7св, P = 277 д
HD 15570 15570 11837 02ч 32м &1000000000000494200000049,42с +61° 22′ &1000000000000042100000042,1″ 8,11 2100 O4If+ во IC 1805
V745 Cas V745 1810 1805 00ч 22м &1000000000000533200000053,32с +62° 14′ &1000000000000029100000029,1″ 8,11 B0V+B1.5III β Lyr-променлива
HD 220147 V812 220147 115267 23ч 20м &1000000000000489200000048,92с +62° 24′ &1000000000000045200000045,2″ 8,12 1060 B9p α2 CVn-променлива
HD 17156 17156 13192 02ч 49м &1000000000000444900000044,49с +71° 45′ &1000000000000011600000011,6″ 8,17 3,70 255 G0IV Нушагак,[2] има потврдена (b) и непотврдена преминувачка планета (c)
HD 240237 240237 114840 23ч 15м &1000000000000422200000042,22с +58° 02′ &1000000000000035700000035,7″ 8,17 K2 има планета (b)
HD 17520 17520 13308 02ч 51м &1000000000000144600000014,46с +60° 23′ &1000000000000009800000009,8″ 8,24 O8V+O9:V преминала во Be-ѕвезда во 1980-тите
V641 Cas V641 00ч 09м &1000000000000263400000026,34с +63° 57′ &1000000000000014100000014,1″ 8,30 M0 полуправилна променлива
V368 Cas V368 19644 14936 03ч 12м &1000000000000355400000035,54с +59° 55′ &1000000000000010900000010,9″ 8,32 B8II-III алголска променлива
HD 240210 240210 23ч 10м &1000000000000292300000029,23с +57° 01′ &1000000000000046000000046,0″ 8,33 2,55 468 K3III има планета
V605 Cas V605 14242 10904 02ч 20м &1000000000000224700000022,47с +59° 40′ &1000000000000016900000016,9″ 8,36 1570 M2Iab бавна неправилна променлива, Vнајг = 8,22св, Vнајм = 8,48св
TW Cas TW 16907 12906 02ч 45м &1000000000000548200000054,82с +65° 43′ &1000000000000035100000035,1″ 8,38 849 A0V алголска променлива, Vнајг = 8,32св, Vнајм = 8,98св, P = 1,43 д
HD 15629 15629 11891 02ч 33м &1000000000000205900000020,59с +61° 31′ &1000000000000018200000018,2″ 8,42 1330 O4.5V во IC 1805
HD 5797 V551 5797 4717 01ч 00м &1000000000000334300000033,43с +60° 26′ &1000000000000040900000040,9″ 8,47 1490 Am α2 CVn-променлива, Vнајг = 8,43св, Vнајм = 8,77св, P = 69 д
Z Cas Z 222914 23ч 44м &1000000000000315900000031,59с +56° 34′ &1000000000000052700000052,7″ 8,5 M7e мирида, Vнајг = 8,5св, Vнајм = 15,4св, P = 496 д
HD 217850 217850 113789 23ч 02м &1000000000000037000000037,0с +58° 52′ &1000000000000003400000034″ 8,5 199 G8V има планета (b)
DO Cas DO 16506 12543 02ч 41м &1000000000000241600000024,16с +60° 33′ &1000000000000011800000011,8″ 8,54 533 A2II β Lyr-променлива, Vнајг = 8,39св, Vнајм = 9,01св, P = 0,68 д
HD 12098 V988 12098 02ч 00м &1000000000000401800000040,18с +58° 31′ &1000000000000037100000037,1″ F0 брзоосцилирачка Ap-ѕвезда
RW Cas RW 7548 01ч 37м &1000000000000140200000014,02с +57° 45′ &1000000000000033200000033,2″ 8,58 G2 класична кефеида, Vнајг = 8,62св, Vнајм = 9,67св, P = 14,79 д
DL Cas DL 236429 2347 00ч 29м &1000000000000585900000058,59с +60° 12′ &1000000000000043100000043,1″ 8,63 1480 G1Ib-II_Hdel-1 in NGC 129; класична кефеида, Vнајг = 8,63св, Vнајм = 9,26св, P = 8,00 д
RX Cas RX 14542 03ч 05м &1000000000000457500000045,75с +67° 34′ &1000000000000038600000038,6″ 8,64 K1III+A5eIII β Lyr-променлива, Vнајг = 8,64св, Vнајм = 9,49св, P = 32,31 д
Y Cas Y 225082 00ч 03м &1000000000000214700000021,47с +55° 40′ &1000000000000051800000051,8″ 8,70 M7.5e мирида, Vнајг = 8,7св, Vнајм = 15,3св, P = 413 д
BD+60 2522 23ч 20м &1000000000000445200000044,52с +61° 11′ &1000000000000040600000040,6″ 8,7 300 O6.5III извор на маглината NGC 7635
T Cas T 1845 1834 00ч 23м &1000000000000142700000014,27с +55° 47′ &1000000000000033200000033,2″ 8,87 M7-9e мирида, Vнајг = 6,9св, Vнајм = 13св, P = 445 д
PZ Cas PZ 117078 23ч 44м &1000000000000032800000003,28с +61° 47′ &1000000000000022200000022,2″ 8,90 M3Iab: полуправилна променлива
BM Cas BM 4279 00ч 54м &1000000000000459500000045,95с +64° 05′ &1000000000000006200000006,2″ 8,91 1850 F0Ia β Lyr-променлива, Vнајг = 8,78св, Vнајм = 9,31св, P = 197 д
HD 219415 219415 23ч 14м &1000000000000054000000054,0с +56° 43′ &1000000000000004900000049″ 8,94 K0III има планета
SX Cas SX 232121 871 00ч 10м &1000000000000420800000042,08с +54° 53′ &1000000000000029400000029,4″ 8,87 771 B5+K3III алголска променлива, Vнајг = 8,96св, Vнајм = 9,83св, P = 36,56 д
WW Cas WW 7260 01ч 33м &1000000000000326900000032,69с +57° 45′ &1000000000000005400000005,4″ 9,10 C5.5 бавна неправилна променлива, Vнајг = 9,1св, Vнајм = 11,7св
FM Cas FM 236349 1162 00ч 14м &1000000000000282400000028,24с +56° 15′ &1000000000000010600000010,6″ 9,16 F7.5Ib класична кефеида, Vнајг = 8,82св, Vнајм = 9,47св, P = 5,81 д
TZ Cas TZ 117763 23ч 52м &1000000000000562400000056,24с +61° 00′ &1000000000000008400000008,4″ 9,18 M3Iab бавна неправилна променлива, Vнајг = 8,86св, Vнајм = 10,5св
AZ Cas AZ 01ч 42м &1000000000000165100000016,51с +61° 25′ &1000000000000016300000016,3″ 9,22 M0Ib:ep+B алголска променлива, Vнајг = 9,22св, Vнајм = 9,52св, P = 3402 д
TX Cas TX 02ч 52м &1000000000000161900000016,19с +62° 46′ &1000000000000057500000057,5″ 9,33 B1V β Lyr-променлива, Vнајг = 9,16св, Vнајм = 9,8св, P = 2,93 д
X Cas X 9057 01ч 56м &1000000000000380900000038,09с +59° 15′ &1000000000000033700000033,7″ 9,45 942 C5.4e мирида, Vнајг = 9,45св, Vнајм = 13,2св, P = 423 д
XX Cas XX 01ч 29м &1000000000000346100000034,61с +60° 58′ &1000000000000004700000004,7″ 9,57 B4Vn алголска променлива
SZ Cas SZ 11420 02ч 27м &1000000000000137700000013,77с +59° 27′ &1000000000000038200000038,2″ 9,60 1210 G5III класична кефеида, Vнајг = 9,6св, Vнајм = 10,02св, P = 13,63 д
SW Cas SW 114160 23ч 07м &1000000000000100800000010,08с +58° 33′ &1000000000000015100000015,1″ 9,74 1520 K0 класична кефеида, Vнајг = 9,32св, Vнајм = 10,01св, P = 5,44 д
UU Cas UU 117576 23ч 50м &1000000000000395200000039,52с +60° 54′ &1000000000000039100000039,1″ 9,74 B1Iab: β Lyr-променлива
DD Cas DD 118122 23ч 57м &1000000000000349600000034,96с +62° 43′ &1000000000000005700000005,7″ 9,84 F7 класична кефеида, Vнајг = 9,56св, Vнајм = 10,18св, P = 9,81 д
PV Cas PV 240208 23ч 10м &1000000000000025800000002,58с +59° 12′ &1000000000000006100000006,1″ 9,86 B6V алголска променлива, Vнајг = 9,71св, Vнајм = 10,36св, P = 1,75 д
SY Cas SY 1213 00ч 15м &1000000000000098100000009,81с +58° 25′ &1000000000000027400000027,4″ 9,92 1210 F5 класична кефеида, Vнајг = 9,4св, Vнајм = 10,24св, P = 4,07 д
DN Cas DN 02ч 23м &1000000000000115300000011,53с +60° 49′ &1000000000000050100000050,1″ 9,93 O8Vv алголска променлива, Vнајг = 9,81св, Vнајм = 10,24св, P = 2,31 д
RY Cas RY 117690 23ч 52м &1000000000000070300000007,03с +58° 44′ &1000000000000030200000030,2″ 9,95 F9Ib класична кефеида, Vнајг = 9,38св, Vнајм = 10,39св, P = 12,14 д
XY Cas XY 236542 3886 00ч 49м &1000000000000532600000053,26с +60° 07′ &1000000000000038600000038,6″ 9,97 1190 F6Iab-b:... класична кефеида, Vнајг = 9,61св, Vнајм = 10,26св, P = 4,50 д
OX Cas OX 5391 01ч 09м &1000000000000001000000000,10с +61° 28′ &1000000000000014800000014,8″ 10,06 1230 B1V алголска променлива, Vнајг = 9,9св, Vнајм = 10,35св, P = 2,49 д
RS Cas RS 116556 23ч 37м &1000000000000160600000016,06с +62° 25′ &1000000000000044400000044,4″ 10,06 F7-G1Ib класична кефеида, Vнајг = 9,53св, Vнајм = 10,36св, P = 6,39 д
QQ Cas QQ 23ч 45м &1000000000000367500000036,75с +59° 54′ &1000000000000021600000021,6″ 10,20 B2 β Lyr-променлива
V381 Cas V381 00ч 32м &1000000000000516100000051,61с +49° 19′ &1000000000000039300000039,3″ 10,22 B алголска променлива
QX Cas QX 23ч 58м &1000000000000431500000043,15с +61° 09′ &1000000000000039500000039,5″ 10,25 B1V+B1V алголска променлива, Vнајг = 10,19св, Vнајм = 10,7св, P = 6,00 д
V547 Cas V547 2552 00ч 32м &1000000000000294300000029,43с +67° 14′ &1000000000000008400000008,4″ 10,29 32,8 M2V+M3V троѕвезда; болскотна ѕвезда
AQ Cas AQ 6174 01ч 19м &1000000000000103500000010,35с +62° 23′ &1000000000000048400000048,4″ 10,31 B3 алголска променлива, Vнајг = 10,06св, Vнајм = 11св, P = 11,72 д
AB Cas AB 12235 02ч 37м &1000000000000315100000031,51с +71° 18′ &1000000000000016300000016,3″ 10,32 888 A3Vv+... алголска и δ Sct-променлива, Vнајг = 10,1св, Vнајм = 11,85св, P = 1,37 д
V459 Cas V459 01ч 11м &1000000000000299200000029,92с +61° 08′ &1000000000000048000000048,0″ 10,36 B9 алголска променлива
BY Cas BY 8312 01ч 47м &1000000000000119200000011,92с +61° 25′ &1000000000000021000000021,0″ 10,41 F5 класична кефеида, Vнајг = 10,06св, Vнајм = 10,58св, P = 3,22 д
VX Cas VX 00ч 31м &1000000000000306800000030,68с +61° 58′ &1000000000000051000000051,0″ 10,50 A0Vep UX Ori-ѕвезда, Vнајг = 10,5св, Vнајм = 13,3св
WR 1 V863 4004 3415 00ч 43м &1000000000000284000000028,40с +64° 45′ &1000000000000035400000035,4″ 10,54 WN4-s
MWC 419 V594 3401 00ч 43м &1000000000000182600000018,26с +61° 54′ &1000000000000040100000040,1″ 10,60 657 B8eq орионска променлива
CE Cas CE 23ч 58м &1000000000000093100000009,31с +61° 12′ &1000000000000049300000049,3″ 10,63 10800 F9Ib+F8Ib in NGC 7790; двојна класична кефеида, Vнајг = 10,63св, Vнајм = 11,15св, P = 5,14 д и Vнајг = 10,62св, Vнајм = 11,30св, P = 4,48 д
CD Cas CD
V405
117154 23ч 45м &1000000000000026300000002,63с +63° 00′ &1000000000000013900000013,9″ 10,64 1230 F6-G5 класична кефеида, Vнајг = 10,37св, Vнајм = 11,15св, P = 7,80 д
VW Cas VW 5138 01ч 05м &1000000000000482200000048,22с +61° 45′ &1000000000000017800000017,8″ 10,67 K0 класична кефеида, Vнајг = 10,36св, Vнајм = 11,07св, P = 5,99 д
WR 3 9974 7681 01ч 38м &1000000000000556300000055,63с +58° 09′ &1000000000000022700000022,7″ 10,69 WN3h-w обвиен во уникатен ѕвезденоветрен меур
VV Cas VV 8614 01ч 51м &1000000000000070300000007,03с +59° 53′ &1000000000000017500000017,5″ 10,73 F6 класична кефеида, Vнајг = 10,26св, Vнајм = 11,2св, P = 6,21 д
DF Cas DF 12817 02ч 44м &1000000000000433100000043,31с +61° 27′ &1000000000000052900000052,9″ 10,74 F8 класична кефеида, Vнајг = 10,53св, Vнајм = 11,13св, P = 3,83 д
V364 Cas V364 00ч 52м &1000000000000430100000043,01с +50° 28′ &1000000000000010200000010,2″ 10,75 A7 алголска променлива, Vнајг = 10,53св, Vнајм = 11,22св, P = 1,54 д
WY Cas WY 23ч 58м &1000000000000013000000001,30с +56° 29′ &1000000000000013500000013,5″ 10,76 S6-6.5/6-e мирида
ZZ Cas ZZ 2644 00ч 33м &1000000000000303800000030,38с +62° 30′ &1000000000000040200000040,2″ 10,79 1290 B3 β Lyr-променлива
CH Cas CH 115390 23ч 22м &1000000000000284400000028,44с +62° 45′ &1000000000000025700000025,7″ 10,79 F3Ibp класична кефеида, Vнајг = 10,47св, Vнајм = 11,56св, P = 15,09 д
CF Cas CF 118174 23ч 58м &1000000000000179800000017,98с +61° 13′ &1000000000000015800000015,8″ 10,80 10800 B3 во NGC 7790; класична кефеида, Vнајг = 10,8св, Vнајм = 11,47св, P = 4,88 д
BP Cas BP 5846 01ч 15м &1000000000000010900000001,09с +65° 35′ &1000000000000057900000057,9″ 10,80 F6 класична кефеида, Vнајг = 10,55св, Vнајм = 11,33св, P = 6,27 д
LS I +61 303 V615 12469 02ч 40м &1000000000000316700000031,67с +61° 13′ &1000000000000045600000045,6″ 10,8 B0Ve микроквазар, Vнајг = 10,4св, Vнајм = 11,1св, P = 26,50 д
V523 Cas V523 00ч 40м &1000000000000062600000006,26с +50° 14′ &1000000000000015500000015,5″ 10,87 K4V W UMa-променлива, Vнајг = 10,62св, Vнајм = 11,45св, P = 0,23 д
WASP-93 00ч 37м &1000000000000050000000050,0с +51° 17′ &1000000000000002000000020″ 10,97 815 F4 има преминувачка планета (b)
CW Cas CW 00ч 45м &1000000000000526900000052,69с +63° 05′ &1000000000000008400000008,4″ 11,08 1340 G8V W UMa-променлива, Vнајг = 11,02св, Vнајм = 11,62св, P = 0,32 д
2S 0114+650 V662 6081 01ч 18м &1000000000000027000000002,70с +65° 17′ &1000000000000029900000029,9″ 11,09 B1Iae рендгенски пулсар, Vнајг = 10,97св, Vнајм = 11,09св, P = 11,60 д
IR Cas IR 23ч 06м &1000000000000523700000052,37с +54° 04′ &1000000000000052200000052,2″ 11,14 F4... β Lyr-променлива
IT Cas IT 23ч 42м &1000000000000014000000001,40с +51° 44′ &1000000000000036800000036,8″ 11,23 F6 алголска променлива
WR 2 6327 5100 01ч 05м &1000000000000230100000023,01с +60° 25′ &1000000000000019000000019,0″ 11,33 WN2-w единствената позната WN2-ѕвезда, кандидат за гама-распрснување
CG Cas CG 00ч 00м &1000000000000592500000059,25с +69° 57′ &1000000000000032200000032,2″ 11,28 F5 класична кефеида, Vнајг = 10,89св, Vнајм = 11,73св, P = 4,35 д
RX J0146,9+6121 V831 01ч 47м &1000000000000002100000000,21с +61° 31′ &1000000000000023700000023,7″ 11,34 B1III-Ve во NGC 663; рендгенски пулсар, Vнајг = 11,3св, Vнајм = 11,5св
IV Cas IV 23ч 49м &1000000000000315300000031,53с +53° 08′ &1000000000000004800000004,8″ 11,34 A2 алголска и δ Sct-променлива
IX Cas IX 390 00ч 04м &1000000000000508200000050,82с +50° 14′ &1000000000000005500000005,5″ 11,36 637 F7 W Vir-променлива, Vнајг = 11,19св, Vнајм = 11,77св, P = 9,15 д
UZ Cas UZ 5658 01ч 12м &1000000000000411600000041,16с +61° 12′ &1000000000000048100000048,1″ 11,45 1840 G2 класична кефеида, Vнајг = 10,93св, Vнајм = 11,73св, P = 4,26 д
GP Cas GP 12416 02ч 39м &1000000000000504400000050,44с +59° 35′ &1000000000000051300000051,3″ 11,50 M2Iab бавна неправилна променлива
MWC 1080 V628 114995 23ч 17м &1000000000000255800000025,58с +60° 50′ &1000000000000043400000043,4″ 11,58 B0eq орионска променлива, Vнајг = 10,88св, Vнајм = 11,84св
CY Cas CY 115925 23ч 29м &1000000000000127700000012,77с +63° 22′ &1000000000000027500000027,5″ 11,67 G1-2Ib класична кефеида, Vнајг = 11,07св, Vнајм = 12,21св, P = 14,38 д
UV Cas UV 23ч 02м &1000000000000146600000014,66с +59° 36′ &1000000000000036700000036,7″ 11,80 F0/5Ib R CrB-променлива
BS Cas BS 01ч 21м &1000000000000385700000038,57с +59° 10′ &1000000000000027100000027,1″ 11,84 A-F W UMa-променлива, Vнајг = 11,50св, Vнајм = 12,16св, P = 0,44 д
Глизе 82 V596 9291 01ч 59м &1000000000000235100000023,51с +58° 31′ &1000000000000016100000016,1″ 12,04 39,9 M4Ve болскотна ѕвезда
V627 Cas V627 113373 22ч 57м &1000000000000409900000040,99с +58° 09′ &1000000000000012500000012,5″ 12,4 M2eII-III полуправилна променлива, Vнајг = 12,4св, Vнајм = 13,24св
TY Cas TY 00ч 36м &1000000000000594200000059,42с +63° 08′ &1000000000000001700000001,7″ M6 мирида
V592 Cas V592 00ч 20м &1000000000000522200000052,22с +55° 42′ &1000000000000016300000016,3″ 12,79 OB нововидна ѕвезда, ΔV = 0,4св, P = 0,12 д
HV Cas HV 01ч 11м &1000000000000034800000003,48с +53° 43′ &1000000000000040200000040,2″ 12,9 Ce мирида
BH Cas BH 00ч 21м &1000000000000213800000021,38с +59° 09′ &1000000000000005400000005,4″ 13 B3 W UMa-променлива, Vнајг = 12,51св, Vнајм = 13,10св, P = 0,41 д
IRAS 23304+6147 23ч 32м &1000000000000447900000044,79с +62° 03′ &1000000000000049100000049,1″ 13,1 G2Ia ѕвезда по АГЏ, ΔV = 0,20св, P = 85 д
LkHα 198 V633 00ч 11м &1000000000000258300000025,83с +58° 49′ &1000000000000028600000028,6″ 13,79 B9e Хербигова Ae/Be-ѕвезда; орионска променлива
V664 Cas V664 03ч 03м &1000000000000470100000047,01с +64° 54′ &1000000000000035700000035,7″ 14,56 средишна ѕвезда на HFG 1, презрачен двоен систем
V425 Cas V425 23ч 03м &1000000000000466600000046,66с +53° 17′ &1000000000000014900000014,9″ VY Scl-променлива
V709 Cas V709 00ч 28м &1000000000000488400000048,84с +59° 17′ &1000000000000022000000022,0″ DQ Her-променлива
4U 0115+634 V635 01ч 18м &1000000000000319000000031,90с +63° 44′ &1000000000000024000000024,0″ 15,19 B0.2Ve рендгенски пулсар, Vнајг = 14,5св, Vнајм = 16,3св, P = 24,3 д
V376 Cas V376 00ч 11м &1000000000000265200000026,52с +58° 50′ &1000000000000003700000003,7″ A3/F2e орионска променлива
IGR J00234+6141 V1033 00ч 22м &1000000000000576400000057,64с +61° 41′ &1000000000000007600000007,6″ 16,1 DQ Her-променлива, Vнајг = 16,1св, Vнајм = 16,9св, P = 0,17 д
V705 Cas V705 23ч 41м &1000000000000471900000047,19с +57° 30′ &1000000000000059500000059,5″ 16,4 нова, Vнајг = 5,7св, Vнајм = 16,4св
Тихо G. 00ч 25м &1000000000000019900000019,9с +64° 08′ &1000000000000001800000018″ 17 G2IV поранешен придружник и зачетник на SN 1572
V723 Cas V723 01ч 05м &1000000000000053600000005,36с +54° 00′ &1000000000000040300000040,3″ 18,0 A7 нова, Vнајг = 7,08св, Vнајм = <18,0св
RNO 1B V710 00ч 36м &1000000000000463000000046,30с +63° 28′ &1000000000000054100000054,1″ 18,6 F8II FU Ori-ѕвезда, Vнајг = 18,6св, Vнајм = 21,6св
HT Cas HT 01ч 10м &1000000000000131300000013,13с +60° 04′ &1000000000000035400000035,4″ 19,32 M5.5e SU UMa-променлива и затемнувачка двојка, Vнајг = 12,6св, Vнајм = 19,32св
4U 0142+61 01ч 46м &1000000000000222100000022,21с +61° 45′ &1000000000000003800000003,8″ 25,62 магнетар
IGR J00291+5934 V1037 00ч 29м &1000000000000130600000013,06с +59° 34′ &1000000000000019000000019,0″ рендгенски пулсар со милисекунден пулсар
1E 2259+586 23ч 01м &1000000000000081400000008,14с +58° 52′ &1000000000000044500000044,5″ магнетар
PSR B2319+60 23ч 21м &1000000000000552100000055,21с +60° 24′ &1000000000000030700000030,7″ пулсар
PSR B2334+61 23ч 37м &1000000000000057800000005,78с +61° 51′ &1000000000000001700000001,7″ пулсар
PSR J0205+6449 02ч 05м &1000000000000379200000037,92с +64° 49′ &1000000000000042800000042,8″ средишен пулсар на 3C 58
OH 127,8+0,0 V669 01ч 33м &1000000000000512100000051,21с +62° 26′ &1000000000000053200000053,2″ M9III мирида
W3 IRS 5 02ч 25м &1000000000000405400000040,54с +62° 05′ &1000000000000051400000051,4″ B1 протоѕвезда; можеби слична на прото-Трапез
IRAS 00338+6312 00ч 36м &1000000000000047500000047,5с +63° 29′ &1000000000000000200000002″ протоѕвезда
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. AEEA (Activities of Exhibition and Education in Astronomy) 天文教育資訊網 2006 年 7 月 9 日
  2. „United States of America“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 12 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]