Прејди на содржината

Змијоносец (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Змијоносец
лат. Ophiuchus
КратенкаOph
ГенитивноOphiuchi
Ректасцензија17 ч.
Деклинација
Површина948 (°)² (11-то)
Главни ѕвезди10
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
62
Ѕвезди со планети4
Ѕвезди посјајни од 3,00m5
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)8
Најсјајна ѕвездаα Oph (Расалхаг) (2,1m)
Најблиска ѕвездаБарнардова Ѕвезда
сг,  пс)
Месјеови објекти7
Метеорски дождовиофјухиди
северни мајски офјухиди
јужни мајски офјухиди
тета-офјухиди
Соседни
соѕвездија
Херкул
Змија (Глава)
Вага
Скорпија
Стрелец
ЗмијаNa
Орел
Видливо на ширина од +80° до −80°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Змијоносец — големо соѕвездие која се протега низ небесниот екватор. Името доаѓа од грчкиот Ὀφιοῦχος Ophioukhos; "змијо-носител". Најчесто е претставено како човек кој држи змија. Соѕвездието Змијоносец е познато уште од времето на астрономот Птоломеј. Порано ова соѕвездие се нарекувало со латинскиот поим Serpentarius, што има исто значење како и старогрчкиот збор.

Змијоносец спаѓа во зодијачките соѕвездија поради тоа што Сонцето минува низ него во текот на својот годишен курс, но сепак ова соѕвездие не е вклучено меѓу останатите дванаесет астролошки знаци од страна на астролозите.[1]

Местоположба[уреди | уреди извор]

Rho Ophiuchi, е повеќен ѕвезден систем во соѕвездието, прикажан со околните сина облак малку погоре на пентагон на ѕвездите во Scorpius, со бендот на најголемиот дел од Млечниот Пат многу подалеку кон лево.
Херкулес и Змијоносецот, 1602 од Вилем Blaeu.

Змијоносец се наоѓа меѓу Акила, Серпенс и Херкулес, северозападно од центарот на Млечниот Пат. Јужниот дел се наоѓа помеѓу Шкорпија на запад и Стрелец на исток.[2][3][4][5] Во северната полутопка е највидливо во лето.[6] Спротивен е Орион. Змијоносецот е прикажан како човек кој држи змија; внатрешнината на неговото тело  соѕвездие Serpens во два дела, Serpens Caput и Serpens Cauda, кои се во модерните времиња носат со Ophiuchus како една соѕвездие. Ophiuchus расчекорена екваторот, но се наоѓа претежно да југо. За хумор, Rasalhague, прилично видливо ѕвезда во својата север, никогаш не сосови, под рамнината на потенцијалните видливост (игнорирање на сонцето присуство во ова соѕвездие во ноември) така е Circumpolar северно од 17h34м56s намалување.[5][7] соѕвездието се протега southward да -30° намалување. Сегменти на еклиптиката кои се наоѓаат во Ophiuchus лежи јужно од -20° намалување. Определување на точно каде овие ѕвезди се видливи на Земјата ќе зависи од атмосферски рефракција, Novaya Zemlya ефект, планините и на дожд.

За разлика од Орион, тоа е во периодот Ноември–Јануари (лето на јужната полутопка, зима на северната полутопка) кога Змијоносецот е во текот на денот небото и на тој начин не се видливи во повеќето географски широчини. Сепак, за голем дел од Северниот Поларник на северната полутопка е зимските месеци, Сонцето е под хоризонтот дури и на пладне. Ѕвезди (и на тој начин делови на Ophiuchus, особено Rasalhague) потоа се видливи на самрак, за неколку часа околу локалните пладне, ниско ниво на Југ. Во северната полутопка е во пролетните и летните месеци, кога Ophiuchus е нормално видлив навечер, соѕвездието е, всушност, не се видливи, во тие времиња и места во Арктичкиот кога полноќ сонцето заматува ѕвезди. Во земјите близу до екваторот Ophiuchus се појавува надземни во јуни околу полноќ и во октомври вечер небото.

Особености[уреди | уреди извор]

Соѕвездието Ophiuchus како тоа може да се види со голо око.[8]
Јоханес Kepler's цртежот прикажува локацијата на стела нова во подножјето на Ophiuchus.

Ѕвезди[уреди | уреди извор]

Најсветлиот ѕвезди во Ophiuchus вклучуваат α Ophiuchi, наречен Rasalhague ("главата на змијата charmer"), во обем 2.07, и συμφωνία Ophiuchi, познат како Sabik ("кој претходи на еден"), во обем 2.43.[9] Други светли ѕвезди во соѕвездието вклучуваат β Ophiuchi, Cebalrai ("куче на пастирот")[10]</уп> и λ Ophiuchi, или Marfik ("лактот").[11]

РС Ophiuchi е дел од класата наречена повторливи novae, чија светлина зголемување на нерегуларни интервали од стотици пати во период од само неколку дена. Тоа се смета да биде на работ да стане тип-1a supernova.[12] Barnard е Ѕвезда, еден од најблиската ѕвезди на Сончевиот Систем (само ѕвездите поблиску се Alpha Centauri бинарна ѕвезда систем и Proxima Centauri), лежи во Ophiuchus. Таа се наоѓа лево од β и северно од V-форма група на ѕвезди во област која некогаш беше окупирана од страна на сега веќе застарен соѕвездието Бик Poniatovii (Poniatowski е Бик). Во 2005 година, астрономите со користење на податоци од Зелена Банка Телескоп откриена superbubble толку голем што се протега надвор од рамнината на нашата галаксија.[13] Тоа се нарекува Ophiuchus Superbubble.

Во април 2007 година, астрономите објавија дека шведската-изградена Один сателитски беа направени во првиот откривање на облаците на молекуларна кислород во просторот, следниве согледувања во соѕвездието Ophiuchus.[14] На supernova на 1604 беше прво забележано на 9 октомври 1604, во близина θ Ophiuchi. Јоханес Kepler видов за првпат на 16 октомври, а студирал тоа толку опширно дека supernova беше последователно се нарекува Kepler е Supernova. Тој го издаде својот наоди во една книга со наслов Де стела нова во pede Serpentarii (на Нова Ѕвезда во Ophiuchus' Нога). Galileo користи својот краток настап на контра на Aristotelian догма дека на небото се changeless. Во 2009 година беше соопштено дека GЈ 1214, ѕвезда во Ophiuchus, се подложува на повторува, циклични затемнување со период од околу 1,5 дена во согласност со премин на мал кои кружат околу планетата.[15] На планетата ниска густина (околу 40% од Земјата) укажува на тоа дека на планетата може да има значителна составница на ниска густина гас—можеби и водород или пареа.[16] близината на оваа ѕвезда на Земјата (42 светлосни години) го прави примамлива мета за понатамошни согледувања. Во април 2010 година, голо око ѕвезда ζ Ophiuchi беше occulted од страна на астероидот 824 Анастасија.[се бара извор]

Длабоко небото објекти[уреди | уреди извор]

Ophiuchus содржи неколку ѕвездени јата, како што се IC 4665, NGC 6633, М9, M10, М12, М14, M19, M62, и M107, како и маглина IC 4603-4604. M10 е прилично блиску збиени јата, само 20,000 светлосни години од Земјата. Таа има обем од 6.6 и е јато од Шелиева класа VII. Ова значи дека тоа е "средно" концентрација; тоа е само донекаде се концентрирани кон неговиот центар.[17]

Инфрацрвена светлина поглед на Rho Ophiuchi молекуларна облак комплекс од НАСА.
Фотографија од Рогелио Bernal Andreo на Rho Ophiuchi молекуларна облак комплекс.

Необично галакси спојување остаток и starburst галаксијата NGC 6240 е, исто така, во Ophiuchus. На оддалеченост од 400 милиони светлосни години, оваа "пеперутка во облик на" галакси има две supermassive црни дупки 3,000 светлосни години разлика. Потврда на фактот дека и двете јадра содржат црни дупки беа добиени од страна на спектри од Chandra X-ray Опсерваторија. Астрономите проценуваат дека црни дупки ќе се спојат во еден друг милијарди години. NGC 6240 има невообичаено висока стапка на ѕвезда формирање, класификуваат како starburst галакси. Ова е најверојатно се должи на топлина генерирана од кои кружат околу црни дупки и последиците на судир.[18]

Во 2006 година, нова во близина ѕвездено јато беше откриена поврзани со 4 големината ѕвезда Mu Ophiuchi.[19] На јатото Мамајек 2 се појавува да биде лоша последен остаток аналогно на Ursa Големи Движат во Група, но, 7 пати повеќе далечни (околу 170 parsecs далеку). Mamajek 2 се појавува да се формираат во истата ѕвезда-формирање на комплексни како јатото NGC 2516 околу 135 милиони години.[20]

Barnard 68 е голема темна маглина, кој се наоѓа 410 светлосни години од Земјата. Покрај својот пречник од 0.4 светлосни години, Barnard 68 има само двапати од масата на Сонцето, што тоа и многу дифузни и многу студено, со температура од околу 16 kelvins. Иако во моментов е стабилна, Barnard 68 крајот ќе пропадне, поттикнување на процесот на ѕвезда формирање. Една необична одлика на Barnard 68 е неговата вибрации, кои имаат период од 250,000 години. Астрономите претпоставуваат дека овој феномен е предизвикан од ударен бран од супернова.

Војаџер 1 е во иста насока на просторот како соѕвездие.

Историја и митологија[уреди | уреди извор]

Ophiuchus во ракопис копија од Azophi's Uranometry, 18 век копија од ракописот подготвени за Ulugh Бег во 1417 (имајте на ум дека како и во сите пред-модерна ѕвезда на топ листите, соѕвездието се огледува, со Serpens Caput на левата и Serpens Cauda на десно).
Ophiuchus држи змија, Serpens, како што е прикажан во Urania е Огледало, а во собата на соѕвездието картички, објавени во Лондон, в. 1825. Над опашката на змијата е сега веќе застарен соѕвездието Бик Poniatovii додека под тоа е Scutum.

Нема докази на соѕвездието претходи на класичната ера, и во Вавилонска астрономија, "Седи Богови" соѕвездие се чини дека се наоѓа во општата област на Ophiuchus. Сепак, Гевин Бела предлага дека Ophiuchus всушност може да се далечински потекнува од оваа Вавилонски соѕвездие, претставуваат Nirah, змија-бог, кој беше понекогаш прикажан со неговиот горната половина човечки, но со serpents за нозе.[21]

Најрано споменување на соѕвездието е во Aratus, информирани од страна на изгубени каталог на Eudoxus на Cnidus (4 век П.Н.Е.):[22]

На Старите Грци, во соѕвездието претставен богот Аполон се соочува со огромна змија дека чувано на Oracle од Делфи.[23]

Подоцна митови идентификувани Ophiuchus со Laocoön, Тројански свештеник на Посејдон, кој предупреди своите колеги Тројанци за Тројанскиот Коњ и беше подоцна погубен од страна на еден пар на море serpents пратен од боговите да се казни. Според Римската ера mythography,[24] оваа бројка претставува исцелител Asclepius, кои научиле тајните на одржување на смртта во заливот по набљудување на еден змијата носат друг исцелување билки. За да се спречи целата човечка раса од стануваат бесмртни под Asclepius' грижа, Јупитер го уби со гром од молња, но подоцна се поставени на неговиот лик во небо во чест на неговите добри дела. Во средновековниот Исламски астрономија (Azophi's Uranometry, 10 век), соѕвездието беше познат како Ал-Ḥawwaʾ, "змија-charmer".[се бара извор]

Aratus опишува Ophiuchus како газење на Scorpius со неговите нозе. Ова е прикажан во ренесансата до Почетокот на Модерната ѕвезда на топ листите, почнувајќи со Албрехт Дирер во 1515; во некои depictions (како што е оној на Јоханес Kepler во Де Стела Нова, 1606), Scorpius, исто така, се чини дека да се закануваат да осилото Serpentarius во нога. Ова е во согласност со Azophi, кои веќе беа вклучени ψ Oph и ω Oph како змија-charmer "лева нога", и θ Oph и о Oph како неговата "десна нога", што го Ophiuchus на хороскопскиот соѕвездие барем што се однесува до неговите нозе.[25] Овој аранжман е донесена како симболичен подоцна во литературата, и се става во однос на зборовите на кои зборуваат Бог на змијата во Градината на Едем (Битие 3:15).[26]

Змијоносец и хороскоп[уреди | уреди извор]

Змијоносецот е еден од тринаесет соѕвездија што се премине на еклиптиката.[27] затоа се нарекува "13 знак на зодијак". Сепак, ова збунува знак со соѕвездие. Знаците на зодијакот се дванаесет пати поделба на еклиптиката, така што секој знак опфаќа 30° на небесните должина, околу растојанието од Сонцето патува во месецот, и (во Западната традиција) се усогласени со годишните времиња, така што Март equinox секогаш паѓа на граница помеѓу Риби и Овен.

Соѕвездија, од друга страна, се нееднакви по големина и се врз основа на позиции на ѕвездите. На соѕвездија на зодијакот има само една лабава асоцијација со знаци на зодијак, и не воопшто не се совпаѓаат со нив.[28] Во Западна астрологија соѕвездието Водолија, на пример, во голема мера одговара на знакот Риби. Слично на тоа, соѕвездие на Ophiuchus зафаќа повеќето (29 ноември – декември 18[29]) на знакот на Стрелец (23 ноември – 21 декември). Разликите се должи на фактот дека време на годината кога сонцето поминува низ одреден хороскопски соѕвездие позицијата полека промени (бидејќи на прецесија на рамноденица) во текот на неколку столетија од кога Грците, Babylonians и Dacians преку Zamolxis [30] првобитно развиена Хороскопски знак.[31][32]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2004-02-09. Посетено на 2004-02-09.
 2. Ford, Dominic. „The Constellation Ophiuchus - In-The-Sky.org“ (англиски). Посетено на 2018-06-23.
 3. Dickinson, Terence (2006). Nightwatch A practical Guide to Viewing the Universe Revised Fourth Edition: Updated for use Through 2025. US: Firefly Books. стр. 185. ISBN 1-55407-147-X.
 4. http://www.inetpix.com/newzealand/southern_sky.jpg
 5. 5,0 5,1 „Ophiuchus Constellation: Facts, Location, Myth, Stars, Deep Sky Objects | Constellation Guide“ (англиски). Посетено на 2018-06-23.
 6. Dickinson, Terence (2006). Nightwatch A Practical Guide to Viewing the Universe Revised Fourth Edition: Updated for Use Through 2025. US: Firefly Books. стр. 44–59. ISBN 1-55407-147-X.
 7. Ford, Dominic. „Rasalhague (Star) - In-The-Sky.org“ (англиски). Посетено на 2018-06-23.
 8. „Ophiuchus, the Serpent Bearer - Constellations - Digital Images of the Sky“.
 9. Chartrand III, Mark R.; (1983) Skyguide: A Field Guide for Amateur Astronomers, p. 170 (ISBN 0-307-13667-1).
 10. Paul Kunitzsch; Tim Smart (2006). A Dictionary of Modern Star Names: A Short Guide to 254 Star Names and Their Derivations. Sky Publishing Corporation. стр. 44. ISBN 978-1-931559-44-7.
 11. Chartrand, at p. 170.
 12. Star 'soon to become supernova'. BBC News, 23 July 2006
 13. „Huge 'Superbubble' of Gas Blowing Out of Milky Way“. PhysOrg.com. 13 January 2006. Посетено на 4 July 2008.
 14. „Molecular Oxygen Detected For The First Time In The Interstellar Medium“. Посетено на 28 September 2016.
 15. Charbonneau, David; и др. (December 2009). „A super-Earth transiting a nearby low-mass star“. Nature. 462: 891–94. arXiv:0912.3229. Bibcode:2009Natur.462..891C. doi:10.1038/nature08679. PMID 20016595.
 16. Rogers, Leslie A.; Seager, Sara. „Three Possible Origins for the Gas Layer on GJ 1214b“. Astrophysical Journal. 716: 1208–16. arXiv:0912.3243. Bibcode:2010ApJ...716.1208R. doi:10.1088/0004-637x/716/2/1208.
 17. Levy 2005.
 18. Wilkins, Jamie; Dunn, Robert (2006). 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe. Buffalo, New York: Firefly Books. ISBN 978-1-55407-175-3.
 19. Mamajek, Eric E. (2006). „A New Nearby Candidate Star Cluster in Ophiuchus at d = 170 pc“. Astronomical Journal. 132 (5): 2198–2205. arXiv:astro-ph/0609064. Bibcode:2006AJ....132.2198M. doi:10.1086/508205.
 20. Jilinski, Evgueni; Ortega, Vladimir G.; de la Reza, Jorge Ramiro; Drake, Natalia A. & Bazzanella, Bruno (2009). „Dynamical Evolution and Spectral Characteristics of the Stellar Group Mamajek 2“. Astrophysical Journal. 691 (1): 212–18. arXiv:0810.1198v1. Bibcode:2009ApJ...691..212J. doi:10.1088/0004-637X/691/1/212.
 21. White, Gavin; Babylonian Star-lore, Solaria Pubs, 2008, p. 187f
 22. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek-English Lexicon s.v. "ὀφιοῦχος".
 23. Thompson, Robert (2007). Illustrated Guide to Astronomical Wonders: From Novice to Master Observer. O'Reilly Media, Inc. стр. 326. ISBN 9780596526856.
 24. Hyginus, Astronomica 2, 14, Latin Mythography, 2nd century AD
 25. Manuscript reproduction Архивирано на 24 март 2017 г. at icoproject.org Архивирано на 6 мај 2019 г.
 26. Maunder, Edward Walter; Astronomy of the Bible, 1908, p. 164f
 27. Shapiro, Lee T. "Constellations in the zodiac", in The Space Place (NASA, last updated 22 July 2011)
 28. „Ophiuchus – a 13th Zodiac Sign? No!“. Astrology Club. Посетено на 2016-10-18.
 29. „Born under the sign of Ophiuchus? - EarthSky.org“.
 30. „Wolf Warriors: the Romans, the Dacians and the Vlachs; Dracula and Hitler“.
 31. Aitken, Robert G. (October 1942). „Edmund Halley and Stellar Proper Motions“. Astronomical Society of the Pacific Leaflets. 4 (164). Bibcode:1942ASPL....4..103A.
 32. Redd, Nola Taylor. „Constellations: The Zodiac Constellation Names“. space.com. Посетено на 3 August 2012.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Levy, David H. (2005). Deep Sky Objects. Prometheus Books. ISBN 1-59102-361-0.
 • Ridpath, Ијан; и Tirion, Ќ; (2007) Ѕвездите и Планетите Водич, Collins, London; ISBN 978-0-00-725120-9978-0-00-725120-9, Принстон Универзитетот Притиснете, Принстон; ISBN 978-0-691-13556-4978-0-691-13556-4
 • Zic, Klaudio; (2011) Точно Хороскопски: Точно Асцедент, ЈАДЕЊЕ Книга; ISBN 12575502681257550268

Надворешни врски[уреди | уреди извор]