Херкул (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Херкул
лат. Hercules
КратенкаHer
ГенитивноHerculis
Ректасцензија17 ч.
Деклинација+30°
Површина1225 (°)² (5-то)
Главни ѕвезди14, 22
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
106
Ѕвезди со планети7
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)4
Најсјајна ѕвездаβ Her (2,8m)
Најблиска ѕвездаμ Her
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовитау-херкулиди
Соседни
соѕвездија
Змеј
Воловар
Северна Круна
Змиска Глава
Змијоносец
Орел
Стрела
Лисица
Лира
Видливо на ширина од +90° до −50°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Херкулсоѕвездие. Наречено е според митскиот јунак од римската митологија Херкул (Херакле). Ова соѕвездие било познато уште во времето на Птоломеј, а денес е петто соѕвездие по големина.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • H.A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]