Летечка Риба (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Летечка Риба
лат. Volans
КратенкаVol
ГенитивноVolantis
Ректасцензија8 ч.
Деклинација−70°
Површина141 (°)² (76th)
Главни ѕвезди6
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
12
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00mnone
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)none
Најсјајна ѕвездаβ Vol (3.77m)
Најблиска ѕвездаβ Vol
сг,  пс)
Месјеови објектиnone
Метеорски дождовиnone
Соседни
соѕвездија
Кобилица
Сликар
Златна Рипка
Маса
Камелеон
Видливо на ширина од +15° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец март.

Летечка Риба (или Воланс, латински - Volans) е соѕвездие на јужното небо. Латинското име е кратенка од оригиналното - Piscis Volans. Ова соѕвездие е едно од дванаесетте соѕвездија кои ги забележал Петар Планциј од опсерваторијата Пиетер Диркзун Кејсер и Фредерик де Хоутман, и за првпат се појавува на небесниот глобус печатен во 1597 (или 1598) во Амстердам. Првиот опис на ова соѕвездие во небесен атлас е во Уранометрија од 1603 година на Јохан Бајер.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]