Лира (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Положба и приказ на соѕвездијата Гуштер, Лебед, Лира и Лисица.
Лира
лат. Лира
Податотека:Лира constellation map.svg
КратенкаLyr
ГенитивноLyrae
Ректасцензија19 ч.
Деклинација+40°
Површина286 (°)² (52ро)
Главни ѕвезди5
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
25
Ѕвезди со планети4
Ѕвезди посјајни од 3,00m1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)5
Најсјајна ѕвездаВега (α Lyrae) (0,03m)
Најблиска ѕвездаВега (α Lyrae)
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовилириди
jунски лириди
aлфа-лириди
Соседни
соѕвездија
Змеј
Херкул
Лисица
Лебед
Видливо на ширина од +90° до −40°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец август.
[1]

Лирасоѕвездие чие латинско име го означува жичениот инструмент лира.[2] Лира е едно од 48-те соѕвездија забележани од Птоломеј. Лира е мало соѕвездие, но главната ѕвезда, Вага, е една од најсјајните ѕвезди на ноќното небо. Започнува на север, се граничи со Змеј, Херкул, Лисица и Лебед.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.
  2. „Star Tales - Lyra“. Ian Ridpath's Star Tales. Посетено на 17 октомври 2007.