Егзопланета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Уметничка претстава за егзопланета (гасовит џин)

Егзопланета (вонсончева планета, екстрасоларна планета или слободна планета) — планета надвор од нашиот Сончев систем, која орбитира околу некоја ѕвезда. До 1 септември 2014 г. откриена е вкупно 1821 егзопланета.[1] Најголемиот дел од нив се откриени преку набљудување на брзината на ѕвездите и некои други посредни методи, а не преку непосредно набљудување. Повеќето откриени егзопланети се огромни џинови од гас, налик на Јупитер. Скорешните откритија на многу помали светови укажуваат на тоа дека не толку сјајните карпести планети се побројни од гасовитите џинови.[2]

Најблиската егзопланета до Земјата е Алфа Кентаур Bb откриена во 2012 г. Најмалата досега откриена егзопланета е Кеплер-37b во соѕвездието Лира и е малку поголема од Месечината.

Списоци[уреди | уреди извор]

Класификации[уреди | уреди извор]

Системи[уреди | уреди извор]

Населеност[уреди | уреди извор]

Студии[уреди | уреди извор]

Астрономи[уреди | уреди извор]

Оpсерватории[уреди | уреди извор]

Мисии[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Истражувачки проекти