Начини на откривање на вонсончеви планети

Од Википедија — слободната енциклопедија
Број на откриени вонсончеви планети во 2014 г. Боите го означуваат начинот на откривање:
  времемерење
  неспоредно снимање
Планета како преминува ѕвезда. Ова е начин за откривање на вонсончеви планети

Секоја планета е слаб извор на светлина во споредба со нејзината матична ѕвезда. Како додатно на тешкотијата за откривање на такви слаби извори на светлина, матичната планета создава блесок што ја изразува. Поради тие причини, само неколку вонсончеви планети биле непосредните набљудувани. Наместо тоа, астрономите ги користат посредните начини за пронаоѓање на планети. До денес успешно се користени шест различни посредни начини. Тие начини се: астрометрија, Доплеров метод, премин, радијална брзина.

Поврзано[уреди | уреди извор]